Annonce
Det gamle kastanjetræ, var som forventet begyndt at rådne indeni. Det lykkedes dog at få træet fragtet væk fra stedet i hel tilstand. En skulptur kommer der ikke ud af den gamle stamme. Det er den for rådden til, og kastanjetræer er i det hele taget ikke ret velegnede til den slags, fortalte træeksperter på stedet. Foto: Michael Møllgaard, Danmarks Naturfredningsforening
Galleri

Se billederne: Farvel til 170 år gammel hestekastanje

Den 170 år gamle hestekastanje i Skanderborg er nu endegyldigt væk. Se billederne herunder fra den historiske operation - galleriet åbnes ved at klikke på billedet.


Sådan så det ud, da det tonstunge træ blev løftet op på ladet af kranvognen.

Kort om kastanjen

Det gamle kastanjetræ ud for Adelgade 20, har igennem tiden været et markant og smukt element i Adelgade. Træet er fra midten af 1800-tallet og blev oprindeligt fredet i 1952.

I fredningsbestemmelserne stod der, at træet ikke måtte fældes eller beskæres uden tilladelse fra Fredningsnævnet. Træet måtte heller ikke ”forulempes eller hæmmes i væksten”.

I 1990’erne forsøgte den daværende ejerforening at få fredningen af træet, der står på kommunal grund, ophævet, med henvisning til de skader træets rodnet påfører bygningen.

I 1998 afgjorde Landsretten, at fredningen skulle opretholdes, træet måtte hverken fældes eller beskæres. Samme år blev kommunen frikendt for et krav fra den daværende ejerforening om at betale en erstatning på knapt 400.000 kroner. Begrundelsen lød, at beboerne vidste, at træet var fredet, da de købte ejerlejlighederne og dermed accepterede risikoen ved at flytte ind.

Begge sager blev anket af beboerforeningen til Højesteret, som året efter ophævede fredningen af det gamle kastanjetræ. Begrundelsen var, at den oprindelige fredning ikke var gyldig, da aftalen var indgået imellem den daværende ejer af Adelgade 20 og Fredningsnævnet.

Der var ikke lovhjemmel til en sådan aftale, da træet faktisk stod på vejarealet, og dermed var ejet af kommunen. Træet var nu at betragte som et ganske almindeligt træ, og det kunne i princippet blot fældes.

Den udbredte opfattelse blandt borgerne i Skanderborg var dog, at træet skulle bevares og i 2001 købte kommunen bygningen.

I 2006 satte kommunen Adelgade 20 til salg med en tinglyst deklaration på kastanjetræet, og en betingelse om, at ejer ikke kan gøre krav overfor kommunen i anledning af skader på ejendommen.

Huset blev købt af Vesterbo Huse, som siden har lejet boligerne i det gamle hotel ud.

I 2020 vurderede kommunen, at træets rådne grene var til fare for forbipasserende. Hele kronen blev fjernet i håb om, at det gamle træ ville skyde nye grene fra stammen.

Det er ikke sket, og nu er træet altså blevet fældet og kørt til plænen ved Hotel Sanderborghus, hvor det er kommunens håb, at det kan udvikle sig til et gigantisk insektbo.

Få overblik her
Ry Feriepark

Én overdrivelse, én stikpille og én beslutning i byrådssalen: Efter knap en times krampetrækninger døde planerne om Ry Feriepark endegyldigt

Landsbyudvikling

Skole og købmand var tæt på at forsvinde. Men de blev reddet, og nu har landsby også skatepark og bytorv for millioner: - Der er ikke nogen, der bare giver os noget

Kort nyt

Det skal du også vide

Feriepark i Ry

Flertal siger nej til feriepark i Ry, men det sidste punktum i sagen er ikke sat

Svømmehaller

Hvordan udvikler vi fremtidens svømmefaciliteter i Skanderborg Kommune: Her er ekspertens bud

Børn og landsbyliv

Må der være forskel på landsby og by, når de små skal passes?

daginstitutioner

Konservativt forslag: Skovbørnehaver skal skaffe flere og billigere pasningspladser i Skanderborg

grøn omstilling

Jørgen og Viggo fik tilbud om gratis ladestandere til titusindvis af turister, men kommunen sagde nej: - Ærgerligt, at de ikke har haft mere mod og kreativitet

Omkring 50.000 gæster besøger hvert år Ejer Bavnehøj, hvor de fra toppen af Genforeningstårnet kan skue langt ud over det østjyske landskab.

Svømmehaller

Beslutning om svømmehaller udsat: - Men vi skal ikke have tre

-  Der er fortsat forskellige holdninger til de to projekter, som vi er blevet præsenteret for i udvalget, men vi er enige om, at der ikke er råd til, at vi i kommunen skal støtte tre svømmehaller med kommunale midler.

Festival

Klar til kærlig kæmpefest på Sølund: - Nu satser vi bare på at få vores 1.000 liter fritureolie hjem

- Den går ikke med en nedlukning mere. Vi går i gang med at leje grej ind til festivalen nu.

Festival

Smukfest et år efter aflysningen: Om lidt bliver den nye scene sat

Svømmehaller

- Rom blev ikke bygget på en dag. Det gør en ny svømmehal heller ikke

Kort Nyt

Kort nyt: Erhvervspark på vej- rideskole på vej væk

Ukrainske flygtninge

Galleri: Tag med til fællesspisning for ukrainske flygtninge i Skanderborg

Svømmehaller

- Vi behøver ikke stikke snablen langt ned i kommunekassen for at realisere en svømmehal i Ry

SkanderborgLIV

Derfor skridter Birgitte af til en svømmehal i Galten

Kort Nyt

Det er på vej: Fjernvarme, fester i det fri, bedre adgang til Bybadet og afgørelse om Ry Feriepark

Solcelleparker

Solcelleparker på skrump: Politikere sætter gang i planlægningen i Låsby - og tøver med Gl. Rye