Annonce
Ry Fodbold har så stærk en pigeafdeling, at AGF nu vil etablere et talentcenter i klubben som led i en samarbejdsaftale. Foto: Joachim Ladefoged/Ry Fodbold.
eliteidræt

- Imponerende udvikling: AGF ser potentiale i Ry Fodbold og indleder nyt samarbejde om pigetalenter

Ry får status som talentcenter i AGF-regi, og der vil i fremtiden være faste træninger med traditionsklubbens stab i spidsen på græsset i Ry. Mens AGF ser et lys i at hente spidsen af Rys fodboldpiger til Aarhus, glæder Ry-træner sig over en aftale, der er bæredygtig for så vel talenter som breddeudøvere.

Når pigefodboldspillerne i Ry Fodbold fremover går på træningsbanen, vil der være etableret en direkte linjeføring til en af landets store traditionsklubber, AGF.

De to klubber har netop indgået en aftale om et samarbejde, der på den ene side skal styrke niveauet og kvaliteten i Ry Fodbold, og på den anden side skal give de mest talentfulde Ry-spillere mulighed for at prøve sig af i AGF, hvor endestationen potentielt kan være en plads på klubbens førstehold i landets bedste kvinderække, Gjensidige Kvindeligaen.

- Vi har over 200 pigespillere, og vi bliver deres tredjestørste samarbejdsklub. Vi er en breddeklub, hvor vi har et kæmpe spænd i vores pigespillere, der strækker sig lige fra dem, der kommer for at hygge sig med veninderne, til dem, der drømmer om at blive den næste Pernille Harder eller Nadia Nadim. Dem, der er drevet af en ild om at blive dygtige til fodbold, siger Peter Kilden Grøn, bestyrelsesmedlem i Ry Fodbold.

Foruden sin rolle i bestyrelsen er Peter Kilden Grøn også en af tre trænere for Ry Fodbolds u16-piger, der spiller i aldersgruppens næstbedste række, hvor de møder hold helt fra Nibe i nord til Sønderborg i syd.

Ry Fodbolds pigeafdeling

I Ry Fodbold er der lige nu pigefodboldhold på alle årgange fra årgang 2015 til årgang 2004.

Det er dog muligt at starte tidligere endnu, og de yngste piger spiller lige nu på et hold blandet af drenge og piger fra årgang 2018.

Klubbens bedste hold for de ældste piger (u16) ligger lige nu nummer 4 i en pulje på 6 hold i den næstbedste række, Liga 2.

Når han skal forklare, hvad Ry Fodbold får ud af det nye klubsamarbejde om pigefodbold med AGF, fremhæver han især to aspekter. Her spiller klubbens forhenværende samarbejde med Silkeborg IF's pigeafdeling, SIF Q, en rolle - hvordan, kommer vi ind på lige om lidt.

- Der er to mål: At udvikle klubben og vores tilbud, men også at sikre, at vi har en tryg hånd i ryggen på vores allerdygtigste spillere, når de skal ud at afsøge, om talentet er stort nok til at blive professionelle. Det er det, vi synes, vi får ud af det her samarbejde, siger Peter Kilden Grøn.

AGF opretter talentcenter i Ry

Konkret kommer aftalen med AGF til at betyde, at Ry Fodbold får status af talentcenter i AGF-regi. Som led i samarbejdet kommer piger fra Ry Fodbold til at kunne deltage i træninger, hvor AGF's stab har taktstokken, og med talentcenter-statussen kommer én af de ugentlige træningspas til at foregå lokalt i Ry.

Vi er så heldige, at AGF har været interesseret i at satse på det her samarbejde fysisk hos os.

Peter Kilden Grøn, træner og bestyrelsesmedlem, Ry Fodbold

Dermed kommer AGF's setup til Ry, og den positive betydning af dét er ikke blot, at Ry-spillerne ikke hver træning skal rejse Østjylland rundt for at blive trænet af AGF-folkene. Det betyder ifølge Peter Kilden Grøn også, at hele træningskulturen og miljøet i Ry Fodbold kan blive styrket.

For når man er en klub, der er stor nok til både at rumme eliten og bredden, som Peter Kilden Grøn var inde på indledningsvist, bliver man nødt til at tage højde for, at det ene er forudsætning for det andet, forklarer han.

- Vi er så heldige, at AGF har været interesseret i at satse på det her samarbejde fysisk hos os. Det betyder, at vores trænere får lettere ved at komme op og lade sig inspirere af det miljø, der er dér, og det vil alt andet lige have en afsmittende effekt på andre i klubben, siger Peter Kilden Grøn.

Træner: Ny aftale understøtter balance mellem bredde og elite

Den synergi, der ifølge Ry-træneren er nødt til at være mellem elite og bredde, var netop udslagsgivende for, at Ry Fodbold på pigesiden så sig nødsaget til at opsige det nu forhenværende samarbejde med SIF Q.

Der knækker den for os, for så hænger bredde og elite ikke længere sammen.

Peter Kilden Grøn, træner og bestyrelsesmedlem, Ry Fodbold

Og så er vi fremme ved det andet aspekt: At klubben, selv om de i et samarbejde med en langt større klub løbende vil komme til at sige farvel nogle af de allerbedste spillere afsted, fortsat kan bevare en kritisk masse af talentfulde og dygtige spillere.

- Vi har så dygtig en pigefodboldafdeling, at vores dygtigste, næstdygtigste og nogle gange tredjedygtigste spillere somme tider var dygtigere end de bedste i SIF Q's pigeafdeling, siger Peter Kilden Grøn.

Kvinde- og pigefodbold i AGF

AGF indgik i foråret 2021 et samarbejde med klubberne IF Lyseng og VSK Aarhus på pigesiden.

Aftalen integrerer de to klubbers pigehold i AGF's organisation, så de spiller i både AGF's dragter og i AGF's navn.

AGF's bedste kvindehold spiller i Gjensidige Kvindeligaen, landets bedste række, hvor de i sæsonen 2020/2021 endte på syvendepladsen ud af otte hold og dermed ikke kom med i slutspillet om mesterskabet.

I denne sæson kommer AGF heller ikke med i slutspillet, da de i grundspilet endnu engang endte på 7. pladsen.

Det betyder, at de sammen med ottendepladsen skal kæmpe med de fire bedste hold fra den næstbedste række om to pladser i Kvindeligaen til næste sæson.

Det betød, at SIF Q somme tider tilbød så mange Ry-spillere muligheden for et klubskifte på tværs af kommunegrænsen mod vest, at det generelle niveau i toppen af Ry Fodbolds pigehold faldt for meget til at kunne bevare en bæredygtig balance mellem elite og bredde, forklarer Peter Kilden Grøn.

- Der knækker den for os, for så hænger bredde og elite ikke længere sammen. Hvis du gerne vil have et pigefodboldtilbud på et rigtig godt niveau, men ikke vil spille elite, og hele vores top er fjernet, kan vi jo ikke opretholde et tilbud på højt niveau til de piger, der bare gerne vil spille i Ry, siger han og forklarer, at det på grund af en markant stærkere konkurrence i AGF's elitemiljø kun vil være de pigespillere, der skiller sig ud helt i toppen af Ry Fodbold, der vil kunne komme i betragtning til et klubskifte.

Man bliver ikke tilbudt et klubskifte, medmindre man kan træde ind på førsteholdet.

Peter Kilden Grøn, træner og bestyrelsesmedlem, Ry Fodbold

AGF's pigefodboldafdeling består nemlig ikke kun af AGF, men også af klubberne VSK Aarhus og IF Lyseng, der i april i år sagde ja til at være med i eliteoverbygningen AGF Kvindefodbold.

De bedste pigehold fra VSK Aarhus og IF Lyseng spiller nu i de hvide AGF-dragter og under navnet AGF, og dermed er pigerne fra Ry altså i konkurrence med en større talentmasse, hvis de skal klare sig gennem nåleøjet til AGF.

- Når vi vælger at samarbejde med AGF, har vi gjort den overvejelse, at AGF har en rigtig stor og velfungerende ungdomsafdeling i Lyseng. De har hold, der er på højeste niveau i ungdomsrækkerne. Det vil sige, at det kun er vores absolut dygtigste spillere, der er i betragtning hos AGF. Man bliver ikke tilbudt et klubskifte, medmindre man kan træde ind på førsteholdet, siger Peter Kilden Grøn.

AGF: - Et kæmpe plus for os at få sådan en klub med

Hos AGF glæder René Frost, chef for klubsamarbejde, sig over at kunne byde Ry Fodbolds piger velkommen.

- De har gang i noget virkelig godt ude i Ry på pigesiden, hvor der har været en imponerende udvikling. Så vi er både stolte og glade over, at vi nu kan byde klubbens pigeafdeling velkommen i AGF Klubsamarbejde, sagde René Frost i forbindelse med offentliggørelsen af samarbejdsaftalen i slutningen af november.

Så håber vi selvfølgelig, at de allerbedste ender hos os, men også at de næstbedste kan være til gavn for resten af klubberne i Østjylland.

René Frost, chef for klubsamarbejde, AGF

Overfor SkanderborgLIV understreger han den aarhusianske klubs glæde ved at få Ry Fodbold med ombord.

- Det er en klub i fremgang, den har masser af medlemmer og en masse dygtige ledere, som også er kreative og inspirerede og gerne vil noget med fodbolden. Så det er bare et kæmpe plus for os at få sådan en klub med, siger René Frost.

Han lægger ikke skjul på, at samarbejdsaftalen for AGF's vedkommende selvfølgelig handler om at have en bedre chance for at gafle nogle af de allerdygtigste pigespillere i Østjylland.

- Det er jo selvfølgelig vores primære grund til at gøre det. Men det er også for generelt at udvikle pige-fodboldmiljøet i Østjylland. Så håber vi selvfølgelig, at de allerbedste ender hos os, men også at de næstbedste kan være til gavn for resten af klubberne i Østjylland, siger René Frost.

Chefen for klubsamarbejde deler Ry-træner Peter Kilden Grøns opfattelse af, at klubsamarbejdet også gerne skal styrke Ry Fodbold som helhed, og ikke udelukkende være en linjeføring, der kan sende talentfulde spillere de 30 kilometer til AGF.

- Man kommer som spiller ind og får den mulighed, at man kan komme på et pige-talentcenter og blive udtaget til træningerne, så på den måde skulle det gerne gøre spillerne bedre ude i Ry. Vi håber også, at træningen derude kan trækkes med tilbage til klubben, og vi har et håb om, at nogle af de trænere, der skal stå for det, også skal komme fra Ry, så de kan tage erfaringerne med til de andre træninger derude, siger René Frost fra AGF.

Mens klubsamarbejdet mellem Ry Fodbold og AGF formelt set er begyndt, kommer selve de fysiske træninger i talentcenteret i Ry først til at begynde på den anden side af sommerferien 2022.

Indtil da bliver Ry Fodbolds pige-talenter inviteret med til træning i AGF-talentcentre, der ligger andre steder i Østjylland.

Få overblik her
corona

Corona tynger ældreplejen: Mangel på flere end 100 medarbejdere sætter rengøring på pause

Trafiksikkerhed

Naboer får dårlige nerver af trafik rundt om Skanderborg

Trafiksikkerhed

Kommunen: Vores muligheder for at påvirke farten i det åbne land er begrænsede

Klima

Varmepumper, saltlagre og smartstyring: Jesper forsøger at lokke en hel vej med på vedvarende energi

Klima

Irene og Sune kaster sig selv og børnene ud i plantekost: Tager imod udfordring om en måned med markant mindre kød på bordet

Byudvikling

Museum sættes til salg - adgang til søen bevares

Byudvikling

Hvad har byen mest brug for her - park eller parkering?

KLIMA

Stort affaldsprojekt rettet mod borgerne har nul affald som ambition - men er det realistisk?

Med en tidsramme, der strækker sig frem mod 2024, skal Renosyd, der står for indsamling, sortering og håndtering af affald fra husstande i hele kommunen, forsøge at indfri en ambition, der ganske enkelt lyder, at ubrugeligt skrald skal høre fortiden til.

Klima

Kolonihave forsyner sig med egen solenergi: - Jeg er helt sikker på, at vi er den kolonihave i Danmark, der er længst fremme

I det nordvestlige hjørne af Skanderborg ligger en lille kolonihave klemt næsten helt op mod motorvejen.

Livshistorier

Lidy værner om vores historie

Da Lidy Jensen for otte år siden blev medlem af bestyrelsen i Skanderborg Museumsforening, foreslog hun, at der skulle laves en foredragsrække, hvor kendte ansigter fra lokalområdet kunne dele deres livshistorier.

Kultur

Kendt bladtegner rykker ind på nyt Skanderborg-museum

Kultur

På sporet af noget nyt: - Du troede nok ikke, at du skulle på museum. Det kom du så alligevel

Corona

Timelange testkøer: Får Skanderborg et ekstra kviktestcenter i juledagene?

Børnepasning

Virring fik midlertidig børneinstitution, men kan mangle plads igen om få år: - Så står vi med det præcis samme problem igen

Boligmarked

Skanderborg stikker af fra naboerne: Ét sted i kommunen er boligpriserne næsten fordoblet på seks år

Velgørenhed

Lene strikker julegaver til hjemløse: Det er terapi for mig

Velgørenhed

- Hvis vi er nok, der hjælper, når enderne måske sammen en dag

Byudvikling og turisme

Politisk fokus på by og bjerg fordobles