Annonce
Martin Frausing Poulsen (DF) gik markant tilbage målt på personlige stemmer, og samtidig blev partiet reduceret fra tre til et mandat i byrådet. Til højre ses De Radikales spidskandidat, Tage Nielsen, der også fik et markant dårligere personligt valg end i 2017. Foto: Christian Bæk Lindtoft
KV21 - valgresultater

Her er valgets vindere, tabere - og dem, der lige akkurat kom ind

De fem største stemmeslugere deler én ting: De har forbedret deres personlige valgresultat fra 2017. To af de mest populære kandidater i år kom slet ikke ind i byrådet for fire år siden.

Onsdag eftermiddag blev de personlige stemmer til kommunalvalget i Skanderborg Kommune offentliggjort, og de viser både markante frem- og tilbagegange til en række fremtrædende byrådsmedlemmer.

Med de 4.823 personlige stemmer, som tidligere bor gmester Jørgen Gaarde kunne høste i 2017, var der i år et stort antal personlige stemmer i fri cirkulation, som kandidaterne havde mulighed for at jagte.

Herunder gennemgår vi valgets succesfortællinger og personlige nederlag, vi kigger på dem, der lige akkurat krøb i mål, ligesom vi til sidst gennemgår de byrådsmedlemmer, vi siger farvel til den 1. januar 2022.

Hvem blev de helt store stemmeslugere?

Flere byrådskandidater i Skanderborg Kommune tog en ordentlig luns af de personlige stemmer.

Borgmester Frands Fischer (S), der ser ud til atter at kunne sætte sig i stolen som politisk leder i kommunen efter årsskiftet, fik 2.443 personlige stemmer.

Valgaften, kommunalvalg 2021, Skanderborg. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Dermed forbedrede han også sit personlige valg fra 2017, hvor han fik 512 personlige stemmer, med hele 1.931 stemmer, hvilket svarer til en fremgang på 79 pct.

Den næste på listen er Radikale Venstres Anne Heeager. Heller ikke her er der blot tale om et godt valg i 2021, men om et markant bedre valg end i 2017.

Dengang fik Anne Heeager som helt ny kandidat 619 personlige stemmer, hvilket - sammenlignet med andre, etablerede byrådsmedlemmer, f.eks. førnævnte Fischer - bestemt hører til i kategorien for gode personlige valgresultater.

Denne gang har Anne Heeager formået næsten at fordoble den succes. Hun fik på valgdagen tirsdag 1.041 personlige stemmer. Det svarer til en fremgang på 40,5 pct.

Valgaften, kommunalvalg 2021, Skanderborg. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Lige i hælene på Anne Heeager finder vi Thomas Cordtz, der med en partimæssig fremgang på 7,5 procentpoint kunne se sit parti blive firedoblet målt på mandater i byrådet. En del af den succes skyldes et stærkt personligt valg til Cordtz, der fik 1.004 krydser ud for sit navn på valgdagen.

Også for Cordtz' vedkommende er der næsten tale om en fordobling sammenlignet med de 543 personlige stemmer, han fik i 2017. Fremgangen for den konservative spidskandidat lander på 46 pct.

Thomas Cordtz (K) blev en af valgets helt store stemmeslugere i Skanderborg. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

I samme parti indkasserede også Torben Wallner fra Hørning et markant bedre personligt valgresultat i forhold til 2017-valget, hvor han stillede op, men ikke kom i byrådet.

Denne gang lykkedes det, og Wallners 355 personlige stemmer fra 2017 blev vekslet til en markant fremgang, der sendte ham helt op i top fem over kandidater med flest personlige stemmer.

883 personlige stemmer og en fremgang på 60 pct. blev det i år til for Torben Wallner.

Den sidste - og nye - byrådspolitiker i top fem er SF's Charlotte Vindeløv, der med et personligt stemmetal på 846 gik markant frem fra 2017-resultatet på 312 personlige stemmer, der dengang ikke fik hende i byrådet. Det er en forbedring af det personlige valgresultat på 63 pct.

Lige uden for det gode selskab i top fem finder vi socialdemokrat og nuværende viceborgmester Frank W. Damgaard, der ligger på sjettepladsen med 826 personlige stemmer sammenlignet med 528 i 2017 og dermed en personlig fremgang på 36 pct.

På syvendepladsen ligger Venstres borgmesterkandidat, Jens Szabo, der, trods en mindre samlet tilbagegang til partiet på 0,4 procentpoint, forbedrede sit eget valgresultat fra 2017 med 281 personlige stemmer.

Dengang fik han 494 personlige stemmer, og med 775 personlige stemmer i år fik V-spidsen en personlig fremgang på 36 procent.

Hvilke personer gik tilbage?

Blandt de valgte byrådskandidater er der flere, der måtte se de personlige stemmer sive bort fra deres navne og over til nogle andre.

Mest iøjnefaldende er det, at Venstres borgmesterkandidat fra 2017 slet ikke fik en plads i byrådet.

Anders Laugesen, der i år havde placeringen som nummer to på Venstres opstillingsliste, fik for fire år siden 1.624 personlige stemmer, men i år endte han med et resultat på 410 personlige stemmer.

Og en tilbagegang på hele 75 pct. var altså nok til at sætte ham uden for det 29 mand store byrådsselskab. Hvem der med ganske få stemmer tog hans plads, kigger vi nærmere på længere nede i artiklen, hvor vi ser på de kandidater, der lige akkurat formåede at krybe over den gyldne grænse.

Laugesens partifælle Jens Erik Sørensen fik mere end halveret sit personlige stemmeantal. Mens han i 2017 fik 553 personlige stemmer, fik han i år blot 262, og det er en tilbagegang på 53 pct.

Mens en af de store valgsucceser som nævnt skal findes hos De Radikales Anne Heeager, finder vi i samme parti en af de markante personlige tilbagegange.

Valgaften, kommunalvalg 2021, Skanderborg. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Det drejer sig om partiets spidskandidat, Tage Nielsen, hvis resultat på 754 personlige stemmer i 2017 blev reduceret til 457 personlige stemmer tirsdag den 16. november.

Det svarer til en tilbagegang på 39 pct., men resultatet var dog tilstrækkeligt, til at Tage Nielsen kunne beholde sin plads i byrådet.

I Dansk Folkeparti, der mistede to af tre mandater i byrådet, mistede borgmesterkandidat Martin Frausing Poulsen også en god del af sine personlige stemmer fra valget i 2017.

Dengang fik han 420 personlige stemmer. I år blev det blot til 285.

Hvem klarede det lige akkurat?

I de nederste lag af de personlige stemmer, finder vi Peter Kjær (EL) og Martin Frausing Poulsen (DF), som med henholdsvis 227 og 285 personlige stemmer er de sidste to byrådsmedlemmer, der klarede skærene.

Blandt de nederste fem finder vi også Karen Schack Lindemann (S, 411 personlige stemmer), Sebastian Støckler (V, 414 personlige stemmer) og Birte M. Andersen (V, 415 personlige stemmer).

Valgaften, Fælleden, Skanderborg, kommunalvalg 2021. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Kommunalvalgsdebutanten Sebastian Støckler, som blot er 21 år, fik kun med nød og næppe en byrådsplads - havde han fået fem færre stemmer, ville det i stedet have været Anders Laugesen, der med 410 stemmer havde sat sig på det yderste Venstre-mandat i byrådet.

Med Birte M. Andersens 415 stemmer har det altså været fordelingen af Støcklers og Andersens hhv. fire stemmer og fem stemmer, og dermed i alt ni stemmer, flere end Laugesens 410, der har afgjort udfaldet mellem de tre partifæller.

Hvem røg ud?

Med valget tirsdag siger byrådet farvel til i alt 12 medlemmer. For fem af de tidligere byrådsmedlemmers vedkommende var det dog en kendsgerning, allerede længe før valgdagen, idet de valgte ikke at genopstille.

Dermed fik syv siddende byrådsmedlemmer altså ikke tilstrækkeligt mange stemmer til at kunne fortsætte i byrådsarbejdet fire år mere.

Byrådet siger farvel til:

 • Anders Laugesen (V)
 • Jens Erik Sørensen (V)
 • Bent Jacobsen (V) (genopstillede ikke)
 • Søren Erik N. Pedersen (V)
 • Hanne Majgaard (V) (genopstillede ikke)
 • Søren Nielsen (S) (genopstillede ikke)
 • Finn Sander Jensen (S) (genopstillede ikke)
 • Kai Høstrup (S)
 • Lars Lindencrone Lavridsen (S)
 • John Haarup Laursen (DF)
 • Poul Melgård Johansen (DF)
 • Søs Elmstrøm (SF) (genopstillede ikke)


Få overblik her
corona

Corona tynger ældreplejen: Mangel på flere end 100 medarbejdere sætter rengøring på pause

Trafiksikkerhed

Naboer får dårlige nerver af trafik rundt om Skanderborg

Trafiksikkerhed

Kommunen: Vores muligheder for at påvirke farten i det åbne land er begrænsede

Klima

Varmepumper, saltlagre og smartstyring: Jesper forsøger at lokke en hel vej med på vedvarende energi

Klima

Irene og Sune kaster sig selv og børnene ud i plantekost: Tager imod udfordring om en måned med markant mindre kød på bordet

Byudvikling

Museum sættes til salg - adgang til søen bevares

Byudvikling

Hvad har byen mest brug for her - park eller parkering?

KLIMA

Stort affaldsprojekt rettet mod borgerne har nul affald som ambition - men er det realistisk?

Med en tidsramme, der strækker sig frem mod 2024, skal Renosyd, der står for indsamling, sortering og håndtering af affald fra husstande i hele kommunen, forsøge at indfri en ambition, der ganske enkelt lyder, at ubrugeligt skrald skal høre fortiden til.

Klima

Kolonihave forsyner sig med egen solenergi: - Jeg er helt sikker på, at vi er den kolonihave i Danmark, der er længst fremme

I det nordvestlige hjørne af Skanderborg ligger en lille kolonihave klemt næsten helt op mod motorvejen.

Livshistorier

Lidy værner om vores historie

Da Lidy Jensen for otte år siden blev medlem af bestyrelsen i Skanderborg Museumsforening, foreslog hun, at der skulle laves en foredragsrække, hvor kendte ansigter fra lokalområdet kunne dele deres livshistorier.

Kultur

Kendt bladtegner rykker ind på nyt Skanderborg-museum

Kultur

På sporet af noget nyt: - Du troede nok ikke, at du skulle på museum. Det kom du så alligevel

Corona

Timelange testkøer: Får Skanderborg et ekstra kviktestcenter i juledagene?

Børnepasning

Virring fik midlertidig børneinstitution, men kan mangle plads igen om få år: - Så står vi med det præcis samme problem igen

Boligmarked

Skanderborg stikker af fra naboerne: Ét sted i kommunen er boligpriserne næsten fordoblet på seks år

Velgørenhed

Lene strikker julegaver til hjemløse: Det er terapi for mig

Velgørenhed

- Hvis vi er nok, der hjælper, når enderne måske sammen en dag

Byudvikling og turisme

Politisk fokus på by og bjerg fordobles