I Skanderborg Kommune er der ikke én men to organisationer, der ønsker at fremme landsbyernes interesser.
Og det er én for meget.
Derfor har de to organisationer, Landsbysamvirket, der blev stiftet i 2008 efter kommunesammenlægningen, og LandsbyForum, der blev stiftet i år, søsat en plan om at lade sig smelte sammen allerede i begyndelsen af 2022.
Det oplyser Orla Jegstrup, formand for Landsbysamvirket, og Helene Simoni Thorup, formand for LandsbyForum, til SkanderborgLIV.
- Vi fusionerer, fordi vi kan skal have ét talerør, og vi skal slå alle de gode kræfter sammen. Det er simpelthen et spørgsmål om at få lavet et fælles talerør for landsbyerne, siger Helene Simoni Thorup, der ved siden af sit formandskab i LandsbyForum også sidder i bestyrelsen i Landsbysamvirket.
I Landsbysamvirket, der har eksisteret i 13 år, og er Skanderborg Kommunes formaliserede rådgivningsorgan på landsby- og landdistriktsområdet, ser formand Orla Jegstrup frem til at smelte sammen med den nye elev i klassen.
- Det er vi meget interesserede i, og det vil gøre vores organisation bedre. Jeg tror, at den vil fungere mindst lige så godt som nu og måske bedre med flere aktører og interessenter i landsbyerne, siger Orla Jegstrup.
Formand: - Det er de samme interesser, vi har
Den afgørende forskel på Landsbysamvirket og LandsbyForum er ikke blot, at Landsbysamvirket har et formaliseret samarbejde med kommunen, mens LandsbyForum først for nylig er opstået som en græsrodsbevægelse, der er vokset til en organisation med vedtægter og en formuleret landsbypolitik.
Helene Simoni Thorup, formand for LandsbyforumDet, der kommer op, det skal komme nede fra borgerne i landsbyerne. Vi skal have bunden med. Som vi oplever det i LandsbyForum, så er det noget, der har manglet.
De to organisationer adskiller sig også ved, at LandsbyForum på den ene side er et repræsentantskab, hvor medlemmerne er landsbylaugene, borgerforeningerne og lokalrådene i indtil videre 36 af kommunens 42 landsbyer.
På den anden side består Landsbysamvirket af en demokratisk valgt bestyrelse, der af Skanderborg Kommune har fået opgaven med og ansvaret for at tildele støttemidler fra en række puljer, som kommunen har øremærket udvikling i landsbyerne.
De to funktioner - repræsentantskabet og tildelingen af puljemidler - skal nu slås sammen.
- Det, der kommer op, det skal komme nede fra borgerne i landsbyerne. Vi skal have bunden med. Som vi oplever det i LandsbyForum, så er det noget, der har manglet, siger Helene Simoni Thorup og understreger, at Landsbysamvirket gennem årene har gjort et stort stykke arbejde, bl.a. ved at varetage uddeling af midler fra kommunens landdistriktspulje.
Orla Jegstrup, formand, LandsbysamvirketNår du kigger på, hvad LandsbyForum og Landsbysamvirket har af sammentræf, så er det de samme interesser vi har. Fuldstændig.
Med fusionen håber Helene Simoni Thorup, at de samlede kræfter kan skabe en ny og mere slagkraftig interesseorganisation, der på den ene side kan uddele midler, og som på den anden side kan varetage landsbyernes politiske interesser på baggrund af et stærkt demokratisk mandat.
- Ligesom man har et ungeråd, handicapråd, et ældreråd og så videre, så handler det om at have et repræsentantskab, der faktisk repræsenterer dem, det handler om. Og vi repræsenterer alle de demokratisk valgte landsbylaug, borgerforeninger og lokalråd i Skanderborg Kommune, siger Helene Simoni Thorup.
- Vi vil jo gerne have nogle regelmæssige samråd med politikerne. Vi vil gerne være med til at prioritere nogle indsatsområder. Landdistriktspolitikken skal følges op, evalueres og prioriteres, og det vil vi rigtig gerne være med til. Men vi synes, at vi savner et forum, hvor vi kan have en god og konstruktiv dialog med kommunen, siger hun.
Hos Landsbysamvirket ser formand Orla Jegstrup et fuldkommen sammenfald af interesser mellem dem og LandsbyForum.
- Når du kigger på, hvad LandsbyForum og Landsbysamvirket har af sammentræf, så er det de samme interesser vi har. Fuldstændig, siger Orla Jegstrup.
Han mener, at kombinationen af Landsbysamvirkets årelange erfaring med varetagelse af landsbyernes interesser og LandsbyForums organisering som et demokratisk repræsentantskab vil styrke landsbyernes interessevaretagelse.
- Det vil det helt sikkert, og det er også det, jeg har sagt hele tiden - at det vil være fint, at vi får sådan en organisation, siger Orla Jegstrup.
Landsbyer vil kunne uddele midler til sig selv
En af de ting, man skal have til at fungere i forbindelse med fusionen, er, at der på papiret vil opstå en ny mekanisme hvad angår uddelingen af de kommunale støttekroner til landsbyerne.
Hvor det indtil nu har været Landsbysamvirket, der som formaliseret kommunal rådgiver har uddelt midlerne, vil de enkelte landsbyer efter fusionen være direkte repræsenteret i det organ, der skal uddele midlerne - hvis altså kommunen mener, at den fusionerede landsbyorganisation fortsat skal varetage opgaven.
Med andre ord vil det være landsbyernes egne repræsentanter, der skal blive enige om uddelingen af støttekronerne til landsbyerne - altså vil det uddelende organ og modtagerne af midlerne mere eller mindre være den samme organisation. Det vil være landsbyerne, der modtager midlerne, men det vil også være deres egen organisation, hvor de selv er repræsenteret, der bestemmer, hvem der skal have midlerne tildelt.
Helene Simoni Thorup, blander man ikke interesser sammen, hvis dén organisation, der skal tale landsbyernes sag, samtidig er den organisation, der har magten til at uddele offentlige midler til landsbyerne? Er det ikke netop meget fint at have vandtætte skodder mellem interesserne og den kommunale støtte - for eksempel ved at have to separate organer som i dag?
- Jo, og vi skal også finde ud af, hvordan det skal være fremadrettet, for det er bestemt et godt argument, du har der. Vi har ikke talt så meget om det endnu, siger Helene Simoni Thorup og peger på, at man i nogle kommuner opererer med såkaldte borgerbudgetter, netop med det formål at give borgere direkte demokratisk indflydelse og skabe øget engagement i lokalsamfundene.
- Det har man for eksempel i Hedensted Kommune. Så sætter man nogle af pengene af, og så får en landsby 75.000 kroner, og så må landsbyens borgere bestemme, hvad de penge skal bruges til. Det er der mange, der gør, og så kan man mene om det, hvad man vil, men det er et bud på en løsning, siger hun og understreger, at det ikke er sikkert, det er måden at gøre det på i Skanderborg Kommune.
Fra sin post som bestyrelsesmedlem i Landsbysamvirket ved hun, at langt de fleste, der opfylder kriterierne for at modtage støttekroner, også får dem tildelt, siger hun. Derfor ser hun heller ikke et scenarium for sig, hvor de repræsenterede landsbyer i den kommende nye landsbyorganisation vil komme til at slås om, hvordan midlerne skal uddeles.
- Der er jo en gentleman-aftale om, at der ikke sidder en fra for eksempel Hylke, der siger, at de vil have det hele, for så sidder vi andre jo og siger, at sådan skal det ikke være. Vi har en kultur med, at vi hellere vil give alle støtte, men give lidt mindre, siger Helene Simoni Thorup.
Hun mener også, at man skal bevare en konstruktion, der ligner den, der er i Landsbysamvirket, hvor kommunen stiller en sekretær til rådighed, som sørger for, at midlerne bliver uddelt efter de retningslinjer, som er politisk bestemt af byrådet.
- På den måde er det jo et samarbejde mellem det administrative system og os frivillige, og det er vigtigt, at det også sker i en eller anden form for samarbejde fremover.