I september bragte SkanderborgLIV historien om, at en flok erhvervsfolk i Ry har taget skeen i egen hånd og bedt byudviklingseksperter om at komme med deres bud på, hvordan Ry kan udvikle sig de kommende tredive år.
- Hvis vi som borgere ikke selv byder ind med vores visioner, risikerer vi, at det, der sker i byen, ikke får den store gennemslagskraft. Det tør jeg godt love, at det her gør, lød det fra en af initiativtagerne til arbejdet med visionsoplægget og en erhvervs- og udviklingskonference arrangeret af Fælles om Ry og Ry Rotary, som blev afholdt tirsdag.
Her mødte godt 100 konferencedeltagere op på Ry Højskole for blandt andet at diskutere, hvordan Ry kan og skal udvikle sig de kommende tredive år set i lyset af, at befolkningstallet i Ry ifølge kommunens seneste prognoser vil stige med 30 procent op mod 2037.
Sæt rammerne for udviklingen i Ry
- I ser bare enormt attraktive ud i Ry med den charmerende og levende bymidte, søerne, skovene, sammenholdet og den centrale placering midt i den østjyske millionby, så der bliver nok rift om Ry de kommende år. Hvis byens udvikling ikke skal styres af de enkelte udvikleres interesser men bygge på en samlet vision for byen, er det en god idé at tage hul på diskussionen om, hvor og hvordan Ry skal udvikle sig nu. Det er oplagt at lave en helhedsplan for byudviklingen i Ry, ligesom man gjorde det med Kildebjerg-bydelen i sin tid, sagde indehaver af arkitektfirmaet Transform, Lars Bendrup, før han præsenterede tre fremtidsscenarier for Ry.
Ifølge arkitekterne, som står bag byudviklingsprojekter i alt fra Knebel, til Vejle, Aarhus og København, er der i hovedtræk tre måder, hvorpå Ry kan udvikle sig i fremtiden.
1. Man kan fortsætte med at udvikle nye nye boligkvarterer i forlængelse af bydelen Kildebjerg i retning mod Skanderborg.
2. Man kan fortætte bymidten og omdanne byens gamle erhvervsbygninger og grunde til nye boliger.
3. Man kan arbejde på at modernisere store fredninger nord og øst for Knudsø og etablere nye bebyggelser i det højtliggende landskab nord og øst for Knudsø omkring de eksisterende landsbyer Tulstrup, Tørring og Jaungyde.
Nem løsning vender ryggen til byen
- Den lettest tilgængelige løsning i forhold til at udvikle nye boligområder i Ry er at fortsætte med at bygge nye boligområder mod øst, indtil Ry vokser sammen med Skanderborg om 50 år. Ulempen ved den løsning er bare, at man vender ryggen mod noget af det, der gør Ry særlig og som får folk til at flytte hertil i første omgang. Søerne, skovene og den historiske bymidte. Man strækker altså byudviklingen længere og længere væk fra det oprindelige center i byen, sagde Lars Bendrup, før han præsenterede de to andre fremtidsscenarier.
Det ene handler om at fortætte byen og skabe plads til flere indbyggere ved blandt andet at fortætte bymidten og omdanne gamle erhvervs- og industriområder til boligkvarterer.
Det scenarie er en historie, som vi på SkanderborgLIV vil se nærmere på efter efterårsferien, så nu springer vi direkte videre til det fremtidsscenarie, som de færreste i salen havde set komme.
Scenarie nummer tre.
Hvad vil vi med Knudsø?
- Det tredje scenarie har vi valgt at kalde "Rundt om Søen, og det er uden tvivl det mest kontroversielle, sagde Lars Bendrup, før han præsenterede tankerne om at modernisere mangeårige fredninger af naturarealer i det bakkede istidslandskab nord og øst for Knudsø for at udvikle byen rundt om søen og udvikle de rekreative muligheder ved den populære badesø.
Knudsøfredningen
I 1969 blev 272 hektar med Alling Bakker fredet for at bevare de landskabelige værdier i området omkring Knudsø.
I 1980 blev det fulgt op med en fredning af 747 hektar øst for Alling Bakker over mod landsbyerne Tørring og Tulstrup nord for Knudsø.
Det lidt over 1.000 hektar store område afgrænses mod vest af Julsø og Gudenåen og mod øst af landevejen mellem Låsby og Ry. Mod syd afgrænses landskabet af Birksø og Knudsø, mens grænsen mod nord ligger parallelt med Laven.
En fredning kan have flere forskellige formål som f.eks. at bevare et landskab, som det ser ud i dag, eller at forbedre naturforholdene i eller adgangen til et område.
Fredninger har i mere end 100 år været et redskab til at beskytte landskaber, naturen, dyr, planter og deres levesteder. Siden 1917 er der gennemført omkring 4000 fredninger i Danmark.
Driften af de landbrugsejendomme, der ligger inde i fredningsområdet, skal tage hensyn til bevarelsen af de landskabelige, arkæologiske og naturvidenskabelige værdier.
Der findes ikke mange eksempler på, at fredninger er blevet ophævet, men i 2019 vedtog Folketinget et forslag om at ophæve fredningen af tre grønne områder på Amager Fælled.
- Når I skal diskutere fremtidens Ry, kunne I også stille jer selv spørgsmålet: Hvad vil vi med Knudsø? Skal det i virkeligheden være i området omkring den, at fremtidens udvikling i Ry skal foregå? Sagde Lars Bendrup.
Herefter præsenterede han en stribe forslag til, hvordan man ville kunne udvikle en stribe minisamfund med moderne boformer rundt om søen.
I samme anledning pegede byudvikleren på, hvor meget det vil øge områdets rekreative værdi for borgerne, hvis den stærkt trafikerede Randersvej langs Knudsø bliver flyttet østpå, og et nyt sammenhængende stisystem bliver etableret rundt om søen.
Kræver utrolig stor samklang
Efter oplægget diskuterede konferencedeltagerne heriblandt borgmester Frands Fischer (S) de tre udviklingsscenarier, som arrangørerne senere vil give alle interesserede mulighed for at debattere under et borgermøde.
- Når man tager hul på en svær diskussion om en bys fremtid, er det vigtigt ikke at skyde hinandens idéer ned på forhånd, så det har jeg ikke tænkt mig at gøre. Idéen om at udvikle Ry rundt om Knudsø er på sin vis superspændende, men der er virkelig meget, der skal dispenseres for og ændres på, hvis der skal bygges i det område. Først og fremmest kræver det utrolig stor samklang imellem alle interessenter i området, før man kan gå videre med sådan en plan, så jeg er spændt på at følge den videre debat herfra, siger Frands Fischer (S).
Hvis der viser sig, at der fra byens side er et stærkt ønske om at udvikle byen den vej er kommunen ifølge borgmesteren selvfølgelig klar til at arbejde for sagen uanset, hvor krævende og usædvanligt det end måtte være eksempelvis at ophæve eller modernisere fredningen af området.
Borgmester forudser en masse bøvl
- Der er en masse bøvl forbundet med Knudsø-scenariet. Jeg kan ikke komme i tanke om gode fortilfælde på fredninger, der er blevet ophævet. Da Tulstrup Kirke ligger meget højt i et helt åbent landskab, forestiller jeg mig også, at der vil være nogle kirkelige indsigtslinjer, der skal tages hensyn til. De udfordringer er vi i kommunen selvfølgelig klar til at arbejde med, hvis det viser sig, at der er bred folkelig opbakning til at arbejde videre med det her fremtidsscenarie for Ry, siger borgmesteren.
Han giver Transform ret i, at en fortsat udvikling af Ry mod øst er det mest kedelige af de tre fremtidsscenarier.
- Vi er i byrådet enige om, at det ville være ærgerligt bare at udvikle byen den vej. Det kan godt være, at vi i den nye kommuneplan har sat nogle røde pile ind på kortet over området, som peger mod øst, men de pile skal læses som den mindste antydning overhovedet om, at det er muligt at udvikle byen den vej, men det ønsker vi faktisk ikke. I byrådet er der bred enighed om, at det ikke vil styrke Rys dna, siger Frands Fischer.
Han ser indsparket omkring Rys fremtidige udvikling, som er drevet af borgerne selv, som et oplagt udgangspunkt for en diskussion om, hvad der er byens dna, hvordan man bevarer det og hvordan man kan arbejde med en helhedsplan for Rys udvikling i årene frem.
- Det er supervigtigt for os politikere, at tingene vokser nedefra og kommer fra borgerne selv. Vi ville som byråd aldrig kunne komme med et forslag om at ophæve Knudsø-fredningen selv, men når ønsket kommer nedefra, er det en anden sag, siger han.