Annonce
Siden Kildebjerg Erhvervshus (i baggrunden) blev indviet i 2009, er der blevet bygget et sundhedshus, som står foran en udvidelse. Og så er der ifølge Jens Mastrup, hvis alt går efter planen to nye domicil-byggerier på vej i Kildebjerg Ry. Foto: Bettina Sønderskov
Byudvikling og erhverv

Et universitet i Ry: Har du nogensinde hørt noget så skørt?

Ved udgangen af 2022 har Jens Mastrup løst den opgave, han fik af et nytænkende byråd i Ry i 2004. Planen for en ny bydel med 700 boliger i Ry er realiseret flere år før tid. Men der mangler noget, hvis du spørger ham: Et videncenter for komplementær medicin i Kildebjerg Ry.

I sidste uge skrev vi på SkanderborgLIV om en flok erhvervsfolk, som har arrangeret en udviklingskonference om Ry. De drømmer blandt andet om at tiltrække nye virksomheder til bydelen Kildebjerg Ry. Tankerne om bydelen Kildebjerg Ry opstod også under en udviklingskonference, hvor det daværende Ry Byråd, det lokale erhvervsliv og byudviklingseksperter omkring årtusindskiftet skabte grundlaget for et nyt blandet bolig- og erhvervsområde omgivet af en golfbane i den østlige del af Ry.

I dag skriver vi 2021, og inden længe går byggeriet af de allersidste boliger i gang på Kildebjerg, Anderledes ser det dog ud med de 18 erhvervsgrunde i området. På dem er der indtil nu kun blevet opført et erhvervshus og et sundhedscenter.

Det ærgrer Jens Mastrup, som i 2004 fik en deltidsstilling som konsulent for Ry Kommune med det formål i første omgang at afklare, om Ry Kommune realisere en 25-års udviklingsplan for Kildebjerg Ry.

I dag, 17 år senere, kan han kalde sig for direktør i Kildebjerg A/S. Men det er på lånt tid, for bydelen bliver færdig før tid. Det betyder formentlig, at projektkontoret lukker og slukker med udløbet af 2022.

Sådan så Kildebjerg Ry ud i 2006.Pressefoto
Og sådan ser Kildebjerg Ry anno 2021ud. Pressefoto

95 procent af planen er fuldført

Når Jens Mastrup ser på den store forkromede plan over udviklingen af Kildebjerg, som hænger på kontoret i Kildebjerg Erhvervshus, kan han konstatere, at missionen med undtagelse af en enkelt delopgave er fuldført, når byggeriet af det allersidste boligområde i Kildebjerg Rys østfase efter planen går i gang til næste år.

Med en rød tusch tegner Jens Mastrup cirkler rundt om de projekter i planen, som han har et udestående med. Det er de områder langs Skanderborgvej og omkring rundkørslen ved erhvervshuset, som blev reserveret til erhverv i den visionære byudviklingsplan fra 2005.

Her skulle fremtidens vidensvirksomheder have slået sig ned med en golfbane, oplyste løbestier med aktivitetszoner og familieboliger som nærmeste naboer.

Et universitet i Ry. Mener du det?

- 95 procent af alt det byggeri, vi ser i Kildebjerg Ry i dag, følger fuldstændig den plan, der blev lavet i 2005. Det synes jeg godt, at alle dem, der har været med til at bane vej for og realisere udviklingsplanen, kan være stolte af. Men det er bare så ærgerligt, at det endnu ikke er lykkedes os at overbevise nogen om, at de bør etablere et videncenter for komplementær medicin i Ry. Man skal selvfølgelig ikke starte med at bygge 30.000 etagemeter til virksomheder og et universitet for komplementær medicin, men hvis vi begynder med et hus, tror jeg på, at det vil tiltrække flere, siger Jens Mastrup.

Ifølge ham blev der allerede i den gamle Ry Kommune arbejdet med tankerne om at skabe et videncenter for komplementær medicin i Kildebjerg.

Hvad er komplementær behandling

Komplementær behandling er af mange også kendt som alternativ behandling, og de to begreber benyttes nærmest synonymt.

Komplementær, alternativ behandling  er en fællesbetegnelse for behandlingsformer, som ikke udøves af autoriserede behandlere og ikke er en del af det offentlige sundhedsvæsens standardtilbud.

Mange forbinder alternativ behandling med noget, der ligger langt fra den etablerede og traditionelle behandling, hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet. Derfor bruger vi i denne artikel udtrykket komplementær behandling,


- Da vi kom hjem fra en studietur til Westminster University for Complementary Medicine i 2006 med nyheden om, at de var klar til at hjælpe os i gang med at lave vores eget universitet i Ry, rystede folk på hovedet. Ha, ha. Et universitet i Ry. Har du nogensinde hørt noget så skørt? Var der mange, der sagde. Synet på komplementær medicin og byens udviklingspotentiale var nok lidt anderledes i 2006, end det er i dag, siger Jens Mastrup med et smil.

- Flere ting går i den rigtige retning, og jeg glæder mig til at se, hvad den nye udviklingskonference om Ry kan føre til. Mit håb er, at den kan være med til igen af puste liv i tankerne om et center for komplementær medicin i Ry.

Jens Mastrup, direktør, Kildebjerg A/S

Hotspot for komplementære behandlere

Hvorfor mener du, at det er så oplagt at samle virksomheder og uddannelser, der beskæftiger sig med komplementær medicin i Ry?

- Hvis man dykker ned i historien og ser på de ressourcer, vi allerede har i området, giver det rigtig god mening. Engang var der syv klostre i det her område. Hvad var deres speciale? Det var sygepleje, ældrepleje og naturmedicin. I dag bliver cirka 80 procent af alle naturlægemidler produceret i trekanten imellem Randers, Silkeborg og Vejle, og her ligger Ry jo lige midt imellem, siger han.

Jens Mastrup henviser også til, at vi i Skanderborg Kommune både har Naturdrogeriet i Hørning, som beskæftiger sig med komplementær medicin og en meget høj koncentration af komplementære behandlere i og omkring Ry.

- Uddannelsesmulighederne for komplementære behandlere i Danmark er helt utilstrækkelige i øjeblikket. I flere europæiske lande kan man kan man tage en universitetsuddannelse i komplementær medicin. Jeg er ikke i tvivl om, at det også kommer til Danmark. Det er bare et spørgsmål om hvor og hvornår, og i mine øjne er det altså oplagt at samle virksomheder og uddannelser på det her område i Ry, siger Jens Mastrup.

Han understreger, at Kildebjerg A/S ikke har mulighed for at blande sig i, hvad der skal ske på flere af de tomme erhvervsgrunde på Kildebjerg, da tre af dem er ejet af Brugsforeningen Tryg, imens tre andre er ejet af en ejendomsudvikler i Ry. Hvad de har af planer for grundene, som har stået tomme i årevis, skriver vi på SkanderborgLIV om i næste uge.

Kildebjerg - historien om en ny bydel

I 1999 holdt Venstre i den daværende Ry Kommune en konference med overskriften: Hvordan skal Ry udvikle sig de næste 30 år.

Under konferencen opstod de første tanker om at omdanne et 160 ha stort landbrugsområde, som var ejet af flere forskellige landmænd til en ny bydel med boliger, golfbane og erhvervsgrunde i den østlige ende af byen. 

Hele området blev byplanlagt i 2005, da udviklingsselskabet Kildebjerg Ry blev etableret.

Kildebjerg Ry A/S, som har stået for udviklingen af området frem til i dag, er et udviklingsselskab, som Skanderborg Kommune ejer den ene halvdel af, imens Lønmodtagernes pensionsselskab ejer den anden halvdel.

Byggeriet gik i gang i 2006. Den allerførste bygning, der blev bygget var en ny daginstitution. Udviklingen af området skulle efter planen strække sig over 25 år. Nu er forventningen, at kontoret, som har stået for udviklingen af området siden 2005, lukker ned med udgangen af 2022.

Kildebjerg Ry blev i 2007 kåret til ét af Danmarks 10 “hotspots” af magasinet Penge & Privatøkonomi.

Status er i øjeblikket, at der er bygget 450 nye boliger. Yderligere 250 boliger forventes opført inden de sidste grunde er bebygget. I den seneste fase er der to nye seniorbofællesskaber blandt andet kommet til området.

 Fuldt udbygget får Kildebjerg Ry i alt omkring 215 parcelhuse og knapt 500 række- og etageboliger.

Kildebjerg Ry-området har i alt 18 erhvervsgrunde, hvor der kan bygges omkring 35.000 etagemeter.

På to af grundene er Kildebjerg Erhvervshus og Ry Sundhedshus opført. To nye domicilbyggerier samt en udvidelse af sundhedshuset er på vej.

Få overblik her
Ry Feriepark

Én overdrivelse, én stikpille og én beslutning i byrådssalen: Efter knap en times krampetrækninger døde planerne om Ry Feriepark endegyldigt

Landsbyudvikling

Skole og købmand var tæt på at forsvinde. Men de blev reddet, og nu har landsby også skatepark og bytorv for millioner: - Der er ikke nogen, der bare giver os noget

Kort nyt

Det skal du også vide

Feriepark i Ry

Flertal siger nej til feriepark i Ry, men det sidste punktum i sagen er ikke sat

Svømmehaller

Hvordan udvikler vi fremtidens svømmefaciliteter i Skanderborg Kommune: Her er ekspertens bud

Børn og landsbyliv

Må der være forskel på landsby og by, når de små skal passes?

daginstitutioner

Konservativt forslag: Skovbørnehaver skal skaffe flere og billigere pasningspladser i Skanderborg

grøn omstilling

Jørgen og Viggo fik tilbud om gratis ladestandere til titusindvis af turister, men kommunen sagde nej: - Ærgerligt, at de ikke har haft mere mod og kreativitet

Omkring 50.000 gæster besøger hvert år Ejer Bavnehøj, hvor de fra toppen af Genforeningstårnet kan skue langt ud over det østjyske landskab.

Svømmehaller

Beslutning om svømmehaller udsat: - Men vi skal ikke have tre

-  Der er fortsat forskellige holdninger til de to projekter, som vi er blevet præsenteret for i udvalget, men vi er enige om, at der ikke er råd til, at vi i kommunen skal støtte tre svømmehaller med kommunale midler.

Festival

Klar til kærlig kæmpefest på Sølund: - Nu satser vi bare på at få vores 1.000 liter fritureolie hjem

- Den går ikke med en nedlukning mere. Vi går i gang med at leje grej ind til festivalen nu.

Festival

Smukfest et år efter aflysningen: Om lidt bliver den nye scene sat

Svømmehaller

- Rom blev ikke bygget på en dag. Det gør en ny svømmehal heller ikke

Kort Nyt

Kort nyt: Erhvervspark på vej- rideskole på vej væk

Ukrainske flygtninge

Galleri: Tag med til fællesspisning for ukrainske flygtninge i Skanderborg

Svømmehaller

- Vi behøver ikke stikke snablen langt ned i kommunekassen for at realisere en svømmehal i Ry

SkanderborgLIV

Derfor skridter Birgitte af til en svømmehal i Galten

Kort Nyt

Det er på vej: Fjernvarme, fester i det fri, bedre adgang til Bybadet og afgørelse om Ry Feriepark

Solcelleparker

Solcelleparker på skrump: Politikere sætter gang i planlægningen i Låsby - og tøver med Gl. Rye