Annonce
Lea Botha, Simon Rønlev, Ole Bech Jensen og Josefine Sandager Katholm er klar til at præsentere en ny vision for byens og erhvervslivets udvikling i Ry under en stor konference på Ry Højskole i oktober. Foto: Privat
Byudvikling

Erhvervsfolk sparker ny vision for byudvikling ind i valgkamp: Lige nu vil man jo ingenting med Ry

Kommunens ambitioner for udviklingen af Ry er alt for beskedne, mener lokale erhvervsfolk. Derfor har de på baggrund af interviews med lokale erhvervsfolk og hjælp fra professionelle byudviklere selv lavet et visionsoplæg. Det sparker de ind i valgkampen under en konference i oktober.

Når Ole Bech Jensen bladrer igennem den nye kommuneplan, som skal diktere udviklingen i Skanderborg Kommune frem mod 2032, undrer han sig over afsnittet om Ry.

- Vi står ved afslutningen af en meget visionær udviklingsplan for Kildebjerg, som har været omdrejningspunktet for udviklingen i Ry i mange år, men ingen steder kan man læse noget om, hvad der skal komme efter den. Der er ingen nye boligområder på vej. Man vil åbenbart ingenting med Ry i årene frem, siger Ole Bech Jensen, som har været direktør i store rådgivningsvirksomheder som Cowi og Rambøll og stået i spidsen for en stribe østjyske byudviklingsprojekter.

Fornylig overtog han præsidentposten i Ry Rotary, og siden er han blevet talsmand på et nyt erhvervsnetværk under paraplyorganisationen Fælles Om Ry.

Hvad er Fælles om Ry?

Fælles Om Ry er en paraplyorganisation for foreninger, kulturinstitutioner og erhvervsliv i Ry, som blev stiftet i november 2020.

Formålet er at frem­me udviklingen af byen og at styrke samarbejdet imellem byens mange forskellige aktører.

Erhvervsnetværket under Fælles Om Ry er én af flere underafdelinger i foreningen.

Foreningen er blandt andet opstået, fordi man i Ry oplever, at afstanden imellem de lokale politikere og byens borgere, foreninger og erhvervsdrivende er blevet stor efter kommunalreformen i 2007.

Foreningen vil derfor blandt andet gerne være et fælles talerør for Ry.

Ole Bech Jensen er utilfreds med kommunens manglende ambitioner for udviklingen af den populære stationsby ved Himmelbjerget, hvor befolkningstallet fra 2010 til nu er steget med 20 procent.

Det er han ikke alene om. Det står ifølge ham klart, efter at han sammen med Ry Rotarys tidligere præsident har været rundt og lave interviews i størstedelen af Rys virksomheder.

Det står der om Ry i den nye kommuneplan

 Ry er med sine 6.600 indbyggere én af de byer i hele kommunen, som er vokset mest.

De seneste 10 år har der været en vækst i indbyggertallet på 20 procent.

Det skyldes i høj grad nye udstykninger i Kildebjerg mod nordøst og omkring Haardalen og Vessøvej i sydøst. Derudover er et byfortætningsprojekt på Ry Bytorv, som har været på tegnebrættet siden 2006, i gang med at blive realiseret

Der er fortsat områder i Kildebjerg og omkring Vessøvej, som ikke er udbygget, men fordi efterspørgslen på byggegrunde er så høj, forventes området at være fuldt udbygget inden for 5-10 år.

Landsbyen Firgårde ligger tæt på Kildebjerg-bydelen, og da Byrådet ønsker, at Firgårde fortsat skal opfattes som en selvstændig landsby, har man besluttet at yderligere byvækst i den retning skal undgås.

Dermed er der ikke udpeget nye boligområder i Ry i den nye kommuneplan. Væksten kommer til at begrænse sig til de små landsbyer omkring Ry.

Byrådet vil på sigt arbejde med fremtidige byudviklingsområder med udgangspunkt i en helhedsplan, hvor interesser omkring bosætningsmuligheder skal afvejes i forhold til kommunal service, grundvandsinteresser, landskab og natur.

Begrænsede muligheder for at udlægge nye arealer til boligformål gør byfortætningsprojekter mere efterspurgte.

Flere af byens ældre erhvervsområder kan komme i spil, når der skal udvikles nye boligområder.

Hvad vil vi med Ry de næste 30 år?

- Mange ønsker at udvikle byen mere. Fra erhvervslivet hører vi, at der er et stærkt ønske om at få flere virksomheder til at slå sig ned i Ry og om at få bygget flere boliger i alle prisklasser for at sikre det rette rekrutteringsgrundlag lokalt, siger Ole Bech Jensen.

Han har sammen med Simon Rønlev, som er kommerciel direktør i TOUCHÈ og Josefine Sandager Katholm og Lea Kruse Botha, som netop har etableret virksomheden Skraa Kommunikation, arrangeret en ambitiøs udviklings- og erhvervskonference med Ry som omdrejningspunkt.

Hvis visionsoplægget ikke giver et par politikere nervøse trækninger, og hvis det ikke skaber debat i byen, har vi ikke løst vores opgave ordentligt.

Ole Bech Jensen, talsmand for erhvervsnetværk under Fælles Om Ry

Konferencen løber af stablen på Ry Højskole den 12. oktober, en måned før kommunalvalget den 16. november, og det er alt andet end tilfældigt.

- Vi spiller vores vision for byudviklingen i Ry ind i valgkampen. Ikke, fordi vi vil pege fingre af nogen, men fordi vi synes, at emnet fortjener politikernes opmærksomhed. Vores vision for den fremtidige byudvikling i Ry skal først og fremmest være udgangspunktet for en vigtig dialog om, hvad vi vil med Ry i fremtiden, siger Ole Bech Jensen.

Ikke gearet til ud-af-boksen byudvikling

Byudvikling. Er det ikke noget, som kommunen plejer at holde borgermøder om og stå for selv?

- Sådan er der måske nogle, der tænker, men kommunens primære opgave et at drifte. I mine øjne er kommunen ikke gearet til at skulle tænke ud af boksen, når det kommer til visioner for byudvikling. Hvis vi som borgere ikke selv byder ind med vores visioner, risikerer vi, at det, der sker i byen, ikke får den store gennemslagskraft. Det tør jeg godt love, at vores visionsoplæg får, siger Ole Bech Jensen med et glimt i øjet.

- Ja, ligesom andre typer forandringer kan skabe "larm" og delte meninger i byen, så kommer vores visionsoplæg til byudvikling nok også til at give en del larm, tilføjer medarrangør, Simon Rønlev.

- Sådan skal det være med et visionsoplæg. Hvis det ikke giver et par politikere nervøse trækninger, og hvis det ikke skaber debat i byen, har vi ikke løst vores opgave ordentligt, siger Ole Bech Jensen og understreger, at alle byens borgere selvfølgelig også får mulighed for at blande sig i debatten om byens udvikling i årene frem.

Efter konferencen, hvor fremtidsvisionen bliver præsenteret og en stribe oplægsholdere kommer med indspark til, hvordan byen kan udvikle sig i fremtiden, vil erhvervsnetværket i Fælles Om Ry invitere til borgermøde, hvor alle i byen får mulighed for at deltage i debatten.

Kamp om opmærksomhed i en stor kommune

- Når vi har haft en god og grundig debat, samler vi alle vores inputs og sender dem ind til kommunen i håb om, at et kommende byråd vil arbejde for en mere ambitiøs udviklingsplan for Ry i årene frem, siger Ole Bech Jensen.

Ifølge ham bliver det herefter Fælles Om Rys fornemste opgave at holde politikerne fast på at arbejde for udviklingen i Ry.

- Som én af flere centerbyer i Skanderborg Kommune ved vi godt, at der er kamp om ressourcerne og opmærksomheden. Når vi bruger tid og penge på at udvikle et visionsoplæg og arrangere konference og borgermøde er det, fordi vi tror på, at det godt kan betale sig at være velforberedte og klar til selv at tage ansvar for udviklingen af vores by, siger Ole Bech Jensen og tilføjer, at det faktisk også var en konference om, hvordan Ry skulle udvikle sig, som satte gang i de store udviklingsplan for Kildebjerg.

Historien om, hvordan udviklingsplanen for Kildebjerg har forandret Ry, men på ét afgørende punkt ikke er nået i mål med med visionen for bydelen, sætter SkanderborgLIV spot på i næste uge.

Programmet for konferencen, som er åben for alle erhvervsfolk, der vil have viden om og indflydelse på Rys udvikling, finder du her.

Få overblik her
ukrainske flygtninge

Natalya kørte 36 timer uden mad eller søvn og endte efter 3.000 kilometers flugt i Skanderborg: Kun én ting kan få hende til at vende hjem, før krigen slutter

kort nyt

Det skal du også vide

Ry Feriepark

Én overdrivelse, én stikpille og én beslutning i byrådssalen: Efter knap en times krampetrækninger døde planerne om Ry Feriepark endegyldigt

Landsbyudvikling

Skole og købmand var tæt på at forsvinde. Men de blev reddet, og nu har landsby også skatepark og bytorv for millioner: - Der er ikke nogen, der bare giver os noget

Kort nyt

Det skal du også vide

Feriepark i Ry

Flertal siger nej til feriepark i Ry, men det sidste punktum i sagen er ikke sat

Svømmehaller

Hvordan udvikler vi fremtidens svømmefaciliteter i Skanderborg Kommune: Her er ekspertens bud

Børn og landsbyliv

Må der være forskel på landsby og by, når de små skal passes?

- Hvis vi ikke har lokale pasningstilbud til vores 0-2-årige, smuldrer fundamentet for livet i Hylke. Det er en vigtig del af fødekæden til landsbyens børnehave og skole og en vigtig parameter, hvis vi skal tiltrække flere børnefamilier.

daginstitutioner

Konservativt forslag: Skovbørnehaver skal skaffe flere og billigere pasningspladser i Skanderborg

Når der ved de kommende forhandlinger om kommunens budget for de næste fire år skal findes penge til flere nye daginstitutioner, vil det være smart at placere nogle af de nye børnehavepladser i skoven.

grøn omstilling

Jørgen og Viggo fik tilbud om gratis ladestandere til titusindvis af turister, men kommunen sagde nej: - Ærgerligt, at de ikke har haft mere mod og kreativitet

Omkring 50.000 gæster besøger hvert år Ejer Bavnehøj, hvor de fra toppen af Genforeningstårnet kan skue langt ud over det østjyske landskab.

Svømmehaller

Beslutning om svømmehaller udsat: - Men vi skal ikke have tre

Festival

Klar til kærlig kæmpefest på Sølund: - Nu satser vi bare på at få vores 1.000 liter fritureolie hjem

Festival

Smukfest et år efter aflysningen: Om lidt bliver den nye scene sat

Svømmehaller

- Rom blev ikke bygget på en dag. Det gør en ny svømmehal heller ikke

Kort Nyt

Kort nyt: Erhvervspark på vej- rideskole på vej væk

Ukrainske flygtninge

Galleri: Tag med til fællesspisning for ukrainske flygtninge i Skanderborg

Svømmehaller

- Vi behøver ikke stikke snablen langt ned i kommunekassen for at realisere en svømmehal i Ry

SkanderborgLIV

Derfor skridter Birgitte af til en svømmehal i Galten