Annonce
Der er sket adskillige indbrud i biler, der har været parkeret her på Ladegårdsbakken bag Skanderborg St. Som en del af kommunens helhedsplan for stationen skal det sorte træhegn for enden af pladsen rives ned, så den åbnes op og får forbindelse med det kommende Skanderborg Museum. Foto: Christian Bæk Lindtoft
Indbrudsbølge

Byrådspolitikere tager affære, hvis DSB er for langsomme: Vil ‘hurtigst muligt’ have overvågning på p-plads

Byrådsmedlemmerne i Plan- og Miljøudvalget vil hurtigst muligt i gang med at etablere videoovervågning på parkeringspladsen bag Skanderborg Station.

Det siger udvalgsformand Claus Leick (SF), der i august satte spørgsmålet om videoovervågning på dagsordenen i udvalget.

- I udvalget var der stemning for at komme i gang hurtigst muligt. Jeg tror, at vi alle er enige om, at det skal laves med DSB, men trækker det i langdrag, så må vi selv i gang, siger Claus Leick, efter udvalget endnu en gang har drøftet sagen.

Parkeringspladsen, der ligger på Ladegårdsbakken, har gennem adskillige år været scene for talrige indbrud på biler og forsøg på tyveri af bilernes indhold - nogle gange med succes.

Allerede i 2013 efterspurgte det daværende konservative byrådsmedlem Jan Krogh Rasmussen overvågning på pladsen, da han ved selvsyn havde optalt 17 bunker med knust glas fra bilruder ved et enkelt besøg på pladsen.

Vi skal finde ud af, hvad DSB mener, og vi skal have undersøgt, om vi kan komme hurtigere i gang.

Claus Leick (SF), formand for Plan- og Miljøudvalget, Skanderborg Kommune

Siden er talrige glasbunker kommet til. Fra oktober 2020 til august 2021 blev der begået indbrud mod 63 biler, oplyste Sydøstjyllands Politi i august. Tidligere på året lykkedes det politiet at anholde og få en tilståelse fra en 20-årig mand, men det opklarede blot syv af hændelserne.

Siden tilståelsen kom der ni indbrud, hvilket sendte den aktuelle indbrudsrække op på de 63 tilfælde.

Den 18. august kunne Ugebladet Skanderborg skrive, at DSB ikke i første omgang ønsker at etablere overvågning på den del af parkeringspladsen, som togselskabet ejer.

Det gælder den del af parkeringspladsen, der grænser op til stationsbygningen og det kommende Skanderborg Museum.

Kommunen ejer den større del af parkeringspladsen, der ligger gemt bag et rækværk, og som er dårligt belyst, og hvor indbruddene primært er blevet begået.

Det er jo helt forfærdeligt for dem, der får smadret en bil, men mere overordnet kan vi som kommune jo ikke leve med, at vi får et dårligt image.

Claus Leick (SF), formand for Plan- og Miljøudvalget, Skanderborg Kommune

Når Plan- og Miljøudvalget taler om muligheden for at fremskynde processen, er det netop, fordi DSB har meldt ud, at de vil afvente den større renovering af stationsområdet, herunder parkeringspladserne, der er på vej.

Det vil ifølge Ugebladet Skanderborg betyde, at DSB tidligst vil indføre overvågning til foråret 2022, og DSB sagde i august til bladet, at de fortsat betragter overvågning som en sidste udvej.

- Vi har besluttet, at vi vil have sagen belyst. Vi skal have undersøgt økonomien, vi skal finde ud af, hvad DSB mener, og vi skal have undersøgt, om vi kan komme hurtigere i gang, siger Claus Leick (SF).

Ser på overvågning ved motorvejsafkørsler

Samtidig fortæller udvalgsformanden, at udvalget også ser på muligheden for at få etableret overvågning andre steder i kommunen, hvor pendlere stiller deres biler. Det gælder specifikt p-pladser ved en række motorvejs til- og frakørsler.

- Vi har spurgt administrationen, om vi også på et senere tidspunkt kan få det belyst ude på vores pendlerpladser ved motorvejen ved Låsby, Galten og de tre steder i Skanderborg, for det kunne jo være næste skridt. Hvis det ikke koster så meget at få det sat op, så kan vi jo lige så godt få det lavet de steder også, siger Claus Leick.

Sagen om de mange indbrud på Ladegårdsbakkens p-plads bag Skanderborg Station handler ikke kun om, at enkelte borgere får en ærgerlig oplevelse med pendlertilværelsen, mener Claus Leick. På et mere overordnet plan risikerer de mange indbrud og indbrudsforsøg at skæmme Skanderborg Kommunes ry og funktion som et trafikalt knudepunkt, siger han.

- Det er jo helt forfærdeligt for dem, der får smadret en bil, men mere overordnet kan vi som kommune jo ikke leve med, at vi får et dårligt image, og at der ikke er nogen, der tør stille deres bil der, og så handler det også om alt det med, hvordan vi kan bevare Skanderborg som trafikalt knudepunkt, siger Claus Leick.

Få overblik her
nyhedsbrev

Er byrådet "en sammenhængende dej af socialdemokratisme"?

kv21 - spidskandidaterne

Carsten Bach vil være borgmester: - Byrådets tilgang svarer til at løse et kommunikationsproblem i 2021 med en drejeskivetelefon

SkanderborgLIV

Se tegningerne: Sådan kan Dagmarbroen se ud i fremtiden

nyhedsbrev

Et omfavnet klimaparti og en forsømt vejbro

Byforskønnelse i Skanderborg

Brobisser vil pakke historisk bro ud af beton og skabe et nyt vartegn i Skanderborg

SkanderborgLIV

Tilflytter om fremtidens Ry: Flere boformer og rekreative områder omkring søen

SkanderborgLIV

Forslag: Udvid Ry rundt om Knudsø

kv21 - spidskandidaterne

Klimapolitik er blevet mainstream. Bliver Enhedslisten så slugt af de andre? - Jeg tror, at mange godt kan gennemskue, hvad der bare er snak, og hvem der mener det

I det sidste hus i Skanderborg Kommune bor en byrådskandidat fra et af de partier, der var først til at profilere sig på klimapolitik og grøn omstilling.

Historiestien i Hørning

Stærk fortælling får Spor i landskabet til at lave pilotprojekt i Hørning

Da folkeskolelæreren Jørn Simonsen i 2019, kontaktede Spor i Landskabet for at høre, om de ville støtte etableringen af en Historiesti langs den eksisterende Hjertesti Hørning-stien, var han i første omgang lidt skeptisk.

Undervisning og underholdning

Skoleklasse skaber historisk sti i Hørning: For hvert skridt du tager, går du et år tilbage i tiden

- Nu har vi gået 76 meter. Det svarer til 76 år, så hvad skete der egentlig her i lokalområdet for 76 år siden? Spørger Jørn Simonsen, imens han og eleverne fra 9.Z på Bakkeskolen går ned ad en solbeskinnet sti i udkanten af Hørning.

Himmelbjergets fremtid

Bredt forlig om Himmelbjerget på plads

Frit kig til tårnet

Stærkt ønske fra Ry med i ny plan: - Vi vil have udsigt til tårnet igen

SkanderborgLIV

Bag i byggekøen med din carport - frem i køen med børnehaver

Kommunalvalg 2021

Få overblikket: Nu er listen over alle byrådskandidater klar

Byggeræs

Børnehaver over carporte: Byrådspolitikere vil sætte skub i byggeriet af institutioner - borgere kan opleve forsinkelser

Byggeræs

Borgmester: - Markedet er vildt overophedet, men vi kan ikke udskyde byggerier i Skanderborg

Byggeræs

Byrådet køber jord: Borgmester vil udbrede model til flere landsbyer

Galleri

Se billederne: Farvel til 170 år gammel hestekastanje