Annonce
Glæden over, at det er lykkes politikerne bag Budgetaftale 2022-25  at finde 1,1 milliarder kroner til nødvendige nybyggerier i Skanderborg Kommune uden nævneværdige besparelser, er stor, men det kommer til at kræve fuldt fokus og kompromisser på klimaområdet at nå i mål med det historisk store anlægsprogram. Foto: Bettina Sønderskov
Budgetaftale

Borgmester om anlæg for 1,1 milliard: Rammerne kan let sprænges

Når kommunen de kommende fire år skal bygge nye anlæg for 1,1 milliarder kroner, kommer det til at kræve fuldt fokus og power i planafdelingen - og byrådets ambition om at gå forrest med klimavenligt byggeri kan komme under pres. Det bliver en kæmpe-udfordring, erkender politikerne bag budgetaftale 2022-25.

- Det er en god dag. Vi har landet et budget med plads til mange nødvendige investeringer. Det er også dejligt behageligt, at vi i år kunne undgå at tage stilling til de prisstigninger på byggematerialer, som nok kommer til næste år, sagde byrådsmedlem Peter Kjær (EL), da han tirsdag fik ordet under et pressemøde om en ny budgetaftale i Skanderborg Kommune, som 27 ud af byrådets 29 medlemmer står bag.

I forbindelse med aftalen er der afsat 1,1 mia. kroner til kommunalt nybyggeri i en usikker tid med internationalt byggeboom og stigende priser på byggematerialer.

Peter Kjær er bekymret for, at det historisk store behov for at udvide kapaciteten på dagtilbuds- og skoleområdet vil påvirke kommunens ambitioner om et stærkt fokus på klima og kvalitet i byggeriet.

- Når vi skal bygge så meget på så kort tid, og når vi kun har en ambition om, at vi skal have så meget grøn omstilling som muligt for pengene, når vi bygger nyt, kan jeg godt frygte, at der bliver sparet på de grønne løsninger de kommende år, sagde politikeren, som repræsenterer ét af de seks partier i byrådet, der står bag den nye aftale.

Kapacitetsudfordringen i Skanderborg Kommune er så stor og vigtig, at vi er nødt til først og fremmest at løse den bundne opgave. Så kan det godt være, at vi er nødt til at slække en smule på det grønne i de her år.

Trine Frengler (S), formand, undervisnings- og børneudvalget

Bliver ikke nemt med de råvarepriser

Den bekymring kan flere af de andre politikere bag aftalen sagtens følge.

- Vi har budgetlagt de nye anlæg med udgangspunkt i vores politik for nybyggeri, hvor vi lægger ud med at sige, at det f.... skal være grønt. Om vi kan blive tvunget til at sige: Men det har vi desværre ikke råd til lige nu, må tiden vise. Med de råvarepriser, vi ser nu, bliver det da ikke nemt, så jeg tror helt sikkert, at vi kommer til at lægge arm om det her dilemma de kommende år, sagde byrådsmedlem Claus Leick (SF).

Formanden for kommunens undervisnings- og børneudvalg, Trine Frengler (S), som også har deltaget i den seneste tids forhandlinger om budgetaftalen, som blandt andet adresserer nutidens og fremtidens store kapacitetsudfordringer på pasningsområdet, lagde ikke skjul på, hvad hun vælger, hvis valget en dag står imellem en ny børnehave, som er færdig til tiden og til prisen -  og et ambitiøst, grønt byggeri.

Kapacitetsudfordring er størst og vigtigst

- Kapacitetsudfordringen i Skanderborg Kommune er så stor og vigtig, at vi er nødt til først og fremmest at løse den bundne opgave. Så kan det godt være, at vi er nødt til at slække en smule på det grønne i de her år. Vi har set mange eksempler på, hvad det betyder for vores borgere, når vi er bagud på kapacitet. Det vigtigste må være at få skabt den nødvendige kapacitet, sagde hun, imens Venstres spidskandidat til borgmesterposten nikkede og kom med en supplerende bemærkning.

Ligesom vi snakker om kloge kvadratmeter i forhold til den optimale udnyttelse af kommunens bygninger, skal vi også snakke om kloge kvadratmeter i forhold til miljøvenligt byggeri. Vi kan ikke få det hele, så vi må også på det her område spørge os selv, hvor vi får mest for pengene.

Martin Frausing Poulsen, byrådsmedlem, Dansk Folkeparti

- Der er ingen tvivl om, at vi bliver udfordret, sagde spidskandidat Jens Szabo (V) og fortsatte:

- Heldigvis har vi allerede landet aftalerne omkring et par af de store byggerier som den nye daginstitution i Dyrehaven og første etape af den nye skole i Hørning. Når vi skal i gang med byggeriet af den nye skole i Ry, som allerede skal stå klar i 2025 bliver det til gengæld spændende at se, hvordan priserne på verdensmarkedet udvikler sig, og om travlheden i byggeriet stadig er lige stor. Vi må se, hvad der sker og tage bestik af situationen derfra. Det vigtigste er, at vi får løst kapacitetsudfordringerne i tide, sagde Jens Szabo.

Vi er selvfølgelig presset af det her i kommunen, men vi har brugt halvandet år på at gennemføre en organisationsændring i huset. Det er klart, at så stort et anlægsprogram kræver noget power i vores planafdeling, så vi har mandet op

Frands Fischer (S), borgmester

Kræver power i planafdelingen

Én ting er økonomien omkring de mange store projekter, men hvad med planlægningen? På spørgsmålet fra SkanderborgLIV om, hvordan administrationen i Skanderborg Kommune er klædt på til at styre det historisk store anlægsprogram, svarede borgmester Frands Fischer (S):

- Vi er selvfølgelig presset af det her i kommunen, men vi har brugt halvandet år på at gennemføre en organisationsændring i huset. Det er klart, at så stort et anlægsprogram kræver noget power i vores planafdeling, så vi har mandet op. Styringen undervejs er afgørende, for at vi kommer i mål og holder os inden for budgetrammen. At vi nu har taget det første store skridt og har fundet millionerne til alle de nødvendige anlæg, er kun begyndelsen. Fremover skal vi i byrådet og administrationen hjælpe hinanden med at holde fokus, ellers kan rammerne forholdsvis nemt sprænges, sagde Frands Fischer (S) med henvisning til, at kommunen blandt andet finansierer byggeriet ved at tage et dybt greb ned i kommunekassen, hvor der skal hentes 528 millioner kroner de kommende fire år.

Få et hurtigt overblik over den nye budgetaftale her.

Få overblik her
nyhedsbrev

Er byrådet "en sammenhængende dej af socialdemokratisme"?

kv21 - spidskandidaterne

Carsten Bach vil være borgmester: - Byrådets tilgang svarer til at løse et kommunikationsproblem i 2021 med en drejeskivetelefon

SkanderborgLIV

Se tegningerne: Sådan kan Dagmarbroen se ud i fremtiden

nyhedsbrev

Et omfavnet klimaparti og en forsømt vejbro

Byforskønnelse i Skanderborg

Brobisser vil pakke historisk bro ud af beton og skabe et nyt vartegn i Skanderborg

SkanderborgLIV

Tilflytter om fremtidens Ry: Flere boformer og rekreative områder omkring søen

SkanderborgLIV

Forslag: Udvid Ry rundt om Knudsø

kv21 - spidskandidaterne

Klimapolitik er blevet mainstream. Bliver Enhedslisten så slugt af de andre? - Jeg tror, at mange godt kan gennemskue, hvad der bare er snak, og hvem der mener det

I det sidste hus i Skanderborg Kommune bor en byrådskandidat fra et af de partier, der var først til at profilere sig på klimapolitik og grøn omstilling.

Historiestien i Hørning

Stærk fortælling får Spor i landskabet til at lave pilotprojekt i Hørning

Da folkeskolelæreren Jørn Simonsen i 2019, kontaktede Spor i Landskabet for at høre, om de ville støtte etableringen af en Historiesti langs den eksisterende Hjertesti Hørning-stien, var han i første omgang lidt skeptisk.

Undervisning og underholdning

Skoleklasse skaber historisk sti i Hørning: For hvert skridt du tager, går du et år tilbage i tiden

- Nu har vi gået 76 meter. Det svarer til 76 år, så hvad skete der egentlig her i lokalområdet for 76 år siden? Spørger Jørn Simonsen, imens han og eleverne fra 9.Z på Bakkeskolen går ned ad en solbeskinnet sti i udkanten af Hørning.

Himmelbjergets fremtid

Bredt forlig om Himmelbjerget på plads

Frit kig til tårnet

Stærkt ønske fra Ry med i ny plan: - Vi vil have udsigt til tårnet igen

SkanderborgLIV

Bag i byggekøen med din carport - frem i køen med børnehaver

Kommunalvalg 2021

Få overblikket: Nu er listen over alle byrådskandidater klar

Byggeræs

Børnehaver over carporte: Byrådspolitikere vil sætte skub i byggeriet af institutioner - borgere kan opleve forsinkelser

Byggeræs

Borgmester: - Markedet er vildt overophedet, men vi kan ikke udskyde byggerier i Skanderborg

Byggeræs

Byrådet køber jord: Borgmester vil udbrede model til flere landsbyer

Galleri

Se billederne: Farvel til 170 år gammel hestekastanje