Annonce
I Skanderborg Kommune er behovet for at bygge nye skoler, dagtilbud og plejehjem ifølge borgmester Frands Fischer (S) så presserende, at det ikke er en mulighed at udskyde anlæg til senere, som man har gjort det i Favrskov Kommune.. Foto: Christian Bæk Lindtoft
Byggeræs

Borgmester: - Markedet er vildt overophedet, men vi kan ikke udskyde byggerier i Skanderborg

I nabokommunen Favrskov har byrådet netop udskudt beslutningen om en række nye anlæg til næste år på grund af store prisstigninger byggebranchen. Vi har spurgt borgmester Frands Fischer (S), om man overvejer at gøre det samme i Skanderborg Kommune.

Vores søstermedie FavrskovLIV bragte for nylig historien om, at byrådet i Favrskov har besluttet sig for at udskyde beslutningen om at sætte en række planlagte byggerier i gang til næste år. Det skyldes blandt andet de store prisstigninger på byggematerialer, som et verdensomspændende byggeboom har ført med sig.  Vi har spurgt borgmester Frands Fischer (S), om det også er noget, man overvejer i Skanderborg Kommune, hvor byrådet netop har vedtaget en budgetaftale, som betyder, at der skal bygges skoler, dagtilbud og plejehjem for 1,1 milliard kroner de kommende fire år.

- Jeg forstår godt, at de har truffet den beslutning i Favrskov. Udfordringen i Skanderborg Kommune er bare, at vi er nødt til at komme i gang med at bygge nu. Hvis der eksempelvis ikke står en ny skole og børnehave i Ry klar i 2025, skal vi sætte mange pavilloner op for at huse børnene, indtil bygningerne er klar. Det koster også rigtigt mange penge, siger borgmester Frands Fischer (S).

Her skal der bygges i Skanderborg Kommune

Fra 2022 til 2025 er der i alt afsat 1,1 milliarder kroner til nye kommunale anlæg.

Der er afsat 248 mio. kr. til etablering af nye daginstitutioner i Hørning, Gl. Rye, Stjær, Galten-Skovby, Låsby og Ry.

Kapaciteten på dagtilbudsområdet i Stilling øges med bevilling over tre år på godt 36 mio. kr.

Kapacitet på dagtilbud i Herskind og Virring øges også, og Veng Børnehus flytter ud af slidte rammer og ind på Veng Fællesskole. Sidstnævnte er der afsat 11 mio. til i 23-24.

Der er over de næste fire år afsat 389 mio. kr. til etablering af to nye skoler i Hørning og Ry.

Der afsat 30 mio kr. til kapacitetsudvidelse på Stilling Skole, 5 mio. til udvidelse af kapacitet på Låsby Skole og godt 28 mio. kr. til renovering af Højboskolen i Hørning samt 6,5 mio. til renovering Skovbyskolen.

På specialområdet er der i alt afsat 55 mio. kr. til nye rammer for Hørningskolen, udvidelse af tilbuddet på Jeksendalskolen og ombygning af Niels Ebbesen Skolen, så afdeling E fra Låsby Skole kan flytte ind.

Skanderborg Kommune får markant flere ældre i de kommende år. Prognoserne peger på, at der kommer 34 procent flere over 80 år frem mod 2025. Antallet af plejeboliger i Skanderborg, Ry, Galten og Hørning øges derfor med 204 over de næste ti år.

Der er afsat 10 mio. kr. til en ny hal ved Hørning Idrætscenter. Forudsætningen er, at Hørning Idrætscenter finansierer driften af den ekstra hal inden for det nuværende driftstilskud.

Kommunen støtter følgende projekter under forudsætning af, at der findes supplerende ekstern finansiering:

Genopretning af atletikbanen i Dyrehaven (600.000 kr.)

Reetablering af petanquebaner ved Campus Skanderborg (300.00 kr.)

Trailcenter ved Anebjerg ( 2,3 mio.)

Låsby Hallen – udbygning mhp. fitness (2,5 mio.)

Herskind Boldklub – udbygning (2 mio.)

Stjær Boldklub – klubhus og omklædning (3 mio.)

Multipark ved Sct. Georg Gården (3 mio.)

Modernisering af Voerladegård Skole - Multisal (3 mio.)

Anders Nielsen udstilling, Vestermølle (150.000)

Nyt Museum på Skanderborg Station (7,6 mio.)

Gnisten, Di Heslige Slønglers Klub, foreninger på den Fri Hestehaveskole (driftstilskud)

Skønpuljen, som landsbyer kan søge støtte til projekter fra, fortsætter (0,5 mio. i 2022 og 1 mio. i årene frem)


Vi må bygge for de penge, vi har

Ifølge borgmesteren har kommunens administration sammen med politikerne gjort, hvad de kunne for at lave et realistisk budget for de kommende år, hvor der blandt andet skal bygges nye dagtilbud for den nette sum af 258 millioner kroner.

- Udfordringen er bare, at vi ser ind i et vildt overophedet marked, hvor ingen ved, hvor længe og hvor meget priserne vil stige. Det kan sagtens være, at der går alt muligt galt, så der er ingen garantier i det her, siger Frands Fischer (S).

Hvad vil I gøre, hvis et konkret projekt viser sig at blive markant dyrere end forventet?

- Det er ikke en mulighed at lade være med at bygge noget for de penge, vi har afsat til de enkelte byggerier. De fleste nye bygninger skal vi allerede i gang med at bruge i 2023 og 2024. Hvis et projekt viser sig at blive meget dyrere end forventet, forestiller jeg mig, at vi må se på, om der er nogle kvadratmeter i byggeriet, som ikke er tvingende nødvendige for at få hverdagen til at hænge sammen i institutionen i første omgang, så vi kan udskyde dele af byggeriet til senere, siger Frands Fischer (S).

Ifølge ham har Skanderborg Kommune ikke haft projekter ude i licitation henover sommeren, i den periode, hvor prisstigningerne og problemerne med at skaffe byggematerialer for alvor har taget fart.

- Før sommeren oplevede vi ikke, at der var de store afvigelser i forhold til det, vi havde budgetteret med, men tingene udvikler sig jo hele tiden i øjeblikket, så det bliver spændende at se de tilbud, vi får ind på opgaverne, når vi begynder at sende de første store projekter ud i licitation, siger han.Få overblik her
nyhedsbrev

Bloch-politik i byrådet

eliteidræt

- Imponerende udvikling: AGF ser potentiale i Ry Fodbold og indleder nyt samarbejde om pigetalenter

Søskende i politik

Søskendepar skal stå i spidsen for byrådets nye udvalg

Golfbaner solgt for 20 millioner

Formand jubler efter køb af golfanlæg i Ry: - Vi er blevet mødt med stor forståelse

Flertallets fremtidsmål

Her er aftalen, der gør Frands Fischer til borgmester

analyse

Hvem sidder for bordenden, når byrådet diskuterer sundhed, klima og økonomi? Disse politikere får magtfulde poster

Bred konstituering

Flere små partier får plads i byrådets mest magtfulde udvalg

SkanderborgLIV

Rød stemmesluger fra Ry får to roller

- Det er jo lidt skjult for offentligheden, hvad der lægges til grund for, at posterne i et nyt byråd bliver fordelt, som de gør. Derfor var jeg som nyvalgt selvfølgelig spændt på, hvor meget og hvordan jeg ville blive hørt under de forhandlinger, som jeg ikke selv har været en del af. Jeg blev heldigvis positivt overrasket, siger den nyvalgte byrådspolitiker, Andreas Tang-Brock fra Ry.

nyhedsbrev

Store byer på fremmarch i byrådet

Det helt centrale spørgsmål er, om det overhovedet betyder noget.

coronavirus

Alle offentligt ansatte i Skanderborg skal vise coronapas, når de møder ind: - Virus er ligeglad med, om man er pædagog eller skolesekretær

Alle offentligt ansatte i Skanderborg Kommune skal om lidt kunne fremvise et gyldigt coronapas for at kunne møde på arbejde.

kv21

Byrådets politikere kommer i stigende grad fra de større byer

Kvinder i politik

- En dag var der én, der sagde: Jeg tror, du bliver Rys første kvindelige borgmester

Kvinder i politik

Rekord: 11 kvinder er valgt ind det nye byråd

SkanderborgLIV

Hvad betyder en personlig stemme?

KV21 - valgresultater

Her er valgets vindere, tabere - og dem, der lige akkurat kom ind

analyse - kv21

Valg-analyse: Diversiteten fik et lille boost, Fischer fik sit folkelige mandat - og flere end før kan påkalde sig folkets gunst

De personlige stemmer

De personlige dramaer: Når fire stemmer afgør valget

nyhedsbrev

Genkroning, firdobling og to hak i tuden