Annonce
Med tilbageholdt åndedræt fulgte de radikale byrådskandidater Anne Heeager( t.h) og Kristian Kilt (i midten) med i aftenens resultater, som endte med, at førstnævnte og Radikales spidskandidat Tage Nielsen bevarer deres to pladser i byrådet. Foto: Christian Bæk Lindtoft.
KV21

Velkommen til det vildeste valg i mange år i Skanderborg

Få minutter efter, at SkanderborgLIV i aftes tjekkede ind til valgfest på Fælleden i Skanderborg, åbnede borgmester Frands Fischer (S) ballet med en kommentar om, at han ikke følte sig sikker på noget som helst. Den følelse viste sig hurtigt at være velbegrundet, for valget anno 2021 blev en neglebidende affære i Skanderborg Kommune

Der blev meget stille rundt om bordene i den festpyntede kantine på Fælleden, da de første valgresultater begyndte at tikke ind fra den nordlige del af kommunen. Tallene ud for Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti var blodrøde, imens Konservative stormede frem og smilene blev større og større ved Nye Borgerliges bord.

I takt med at nye valgresultater tikkede ind på skærmene i salen bevægede de håbefulde kommunalvalgskandidater sig længere og længere ud på kanten af stolene, imens borgmester Frands Fischer, Ventres spidskandidat Jens Szabo og valgets store vinder, Konservatives Thomas Cordtz, fik mere og mere farve i kinderne.

Ville det tætte løb imellem stemmerne på rød og blå blok ende med et borgmesterskifte, eller kunne Frands Fischer med hjælp fra støttepartierne sikre sig det nødvendige flertal?

Lodtrækning om en plads i byrådet

Midt i salen sad Martin Frausing Poulsen og fulgte med i Dansk Folkepartis voldsomme tilbagegang, imens han forestillede sig det værst tænkelige. At partiet slet ikke blev valgt ind i byrådet, og dernæst at han skulle vinke farvel til det politiske arbejde, som har spillet en stor rolle i hans liv i mange år.

På det tidspunkt vidste han endnu ikke, at han havde fået nøjagtigt lige så mange personlige stemmer som partikollegaen John Haarup, og at partiet lige netop ville ende med at få et enkelt mandat i byrådet. Hvem af de to, der skal sidde på mandatet, bliver, hvis fintællingen af stemmerne onsdag når frem til det samme resultat, afgjort af en lodtrækning.

- Uanset hvad det her ender med, så er jeg glad for, at vi får et mandat. Omvendt er jeg også skuffet over, at vi mister to mandater. Jeg havde regnet med, at vi trods partiets tilbagegang på landsplan kunne bevare status quo. Vi har gjort meget lokalt og synes selv, at vi har været meget synlige, sagde han, før et valgresultat fra Ry, hvor socialdemokratiet er gået frem, og Venstre er gået tilbage, dukkede op på skærmen og igen flyttede lidt på balancen imellem byrådets to fløje.

Valget udviklede sig hurtigt til noget af en gyser for Dansk Folkepartis Martin Frausing Poulsen. Han og partikollegaen John Haarup Laursen fik præcis lige mange personlige stemmer. Hvem der skal sidde i byrådet til næste år bliver derfor afgjort ved lodtrækning medmindre en fintælling onsdag, når frem til et andet resultat. Foto: Christian Bæk Lindtoft.


Brandærgerlig borgmesterkandidat

Det var en kortfattet borgmester, som umiddelbart efter de sidste resultater rullede ind fra Gl. Rye, Stjær og Skovby og efter et enkelt telefonopkald kaldte partierne i rød blok op til forhandlinger på den afspærrede førstesal i rådhusbygningen.

- Ja, det er med de samme partier som sidst, sagde Frands Fischer, hvorefter han tog fat i Alternativets Mira Issa Bloch, som blev genvalgt til byrådet og bad hende om at følge med op ovenpå.

Imens Frands Fischer til forhandlinger på førstesalen, sad Venstres spidskandidat til borgmesterposten, Jens Szabo, og ærgrede sig i kantinen.

- Det var forventeligt, at det ville blive tæt løb, men jeg er overrasket over, at Venstre i 11. time går tilbage og mister et mandat. Det kalder på selvransagelse Vi må hjem og analysere på resultaterne. Det er brandærgerligt, når vi var så tæt på at kunne samle et borgerligt flertal, men livet går videre. Jeg har sagt tillykke til Frands Fischer og fortalt ham, at vi i Venstre ikke vil prøve på at lave numre. Det er ikke vores stil. Vi respekterer sejren og er klar til at bidrage til det brede samarbejde i byrådet, sagde han.

Efter en nervepirrende aften med tæt løb imellem de to fløje, mistede Venstre blandt andet på grund af tilbagegang i Ry et mandat. - Det er brandærgerligt, når vi var så tæt på, og det kalder på refleksion, sagde Venstres borgmesterkandidat Jens Szabo. Foto: Christian Bæk Lindtoft.


K er klar til at brede sig i byrådet

I den Konservative lejr, som længe lignede et parti, der kunne ende med at sikre det afgørende flertal bag den første borgerlige borgmester i Skanderborg Kommune i 12 år, var der først og fremmest glæde over, at partiet går fra et til fire mandater i den kommende byrådsperiode.

- Det er så vildt. Jeg havde aldrig turdet håbe på det her. Vi havde en målsætning om to mandater og håbede på tre. At vi i stedet lander med fire mandater. Det er over the top. Det er næsten, lige før det er for flot, sagde partiets spidskandidat, Thomas Cordtz.

Fremgangen var ikke nok til som ønsket at få en ny borgerlig borgmester, men den skal ifølge Thomas Cordtz bruges til at sikre Konservative bredere indflydelse i byrådet efter nytår.

- Jeg har siddet som enemand i fire år i økonomiudvalget, hvor mange af sagerne jo samles, men selve politikudviklingen sker jo i mange af fagudvalgene, så det handler kampen om nu. Vi skal have placeret vores folk i fagudvalgene og sørge for, at vi får maksimal politisk indflydelse med repræsentation over det hele, sagde Thomas Cordtz.

Konservative blev med Thomas Cordtz i spidsen valgets store vinder i Skanderborg Kommune. Foto: Christian Bæk Lindtoft.


Nyt parti og 11 nye politikere

Næstefter den mærkbare konservative fremgang er Nye Borgerliges fremgang den største succeshistorie blandt de borgerlige partier i byrådet i Skanderborg. Partiets spidskandidat, Karina Kirk, kaldte resultatet på 3,7 pct. af af samtlige stemmer i Skanderborg Kommune for "helt fantastisk".

- Nu bliver Nye Borgerlige også en del af Skanderborg Kommune. Det kunne ikke være bedre. Det var det, vi gik efter, sagde hun og tilføjede, at det resultat selvfølgelig straks skulle fejres med en flaske champagne.

Er du tilfreds med, at det blev til et enkelt mandat?

- Njaarh, vi ville jo godt have haft to, selvfølgelig ville vi det. Men vi har hele tiden haft det sådan, at vi var næsten sikre på, at vi fik ét. Kunne vi lave et jordskredsvalg med to, ville det være helt vildt. Det havde også været rart at have én at samarbejde med. Men at blive repræsenteret i byrådet er trods alt det vigtigste, sagde Karina Kirk, som er ét af i alt 11 nye ansigter i det nye byråd.

Smilene var brede hos Nye Borgerlige, for Karina Kirk (midten) skal snart repræsentere et helt nyt parti i byrådet i Skanderborg . Foto: Christian Bæk Lindtoft.Få overblik her
Ry Feriepark

Én overdrivelse, én stikpille og én beslutning i byrådssalen: Efter knap en times krampetrækninger døde planerne om Ry Feriepark endegyldigt

Landsbyudvikling

Skole og købmand var tæt på at forsvinde. Men de blev reddet, og nu har landsby også skatepark og bytorv for millioner: - Der er ikke nogen, der bare giver os noget

Kort nyt

Det skal du også vide

Feriepark i Ry

Flertal siger nej til feriepark i Ry, men det sidste punktum i sagen er ikke sat

Svømmehaller

Hvordan udvikler vi fremtidens svømmefaciliteter i Skanderborg Kommune: Her er ekspertens bud

Børn og landsbyliv

Må der være forskel på landsby og by, når de små skal passes?

daginstitutioner

Konservativt forslag: Skovbørnehaver skal skaffe flere og billigere pasningspladser i Skanderborg

grøn omstilling

Jørgen og Viggo fik tilbud om gratis ladestandere til titusindvis af turister, men kommunen sagde nej: - Ærgerligt, at de ikke har haft mere mod og kreativitet

Omkring 50.000 gæster besøger hvert år Ejer Bavnehøj, hvor de fra toppen af Genforeningstårnet kan skue langt ud over det østjyske landskab.

Svømmehaller

Beslutning om svømmehaller udsat: - Men vi skal ikke have tre

-  Der er fortsat forskellige holdninger til de to projekter, som vi er blevet præsenteret for i udvalget, men vi er enige om, at der ikke er råd til, at vi i kommunen skal støtte tre svømmehaller med kommunale midler.

Festival

Klar til kærlig kæmpefest på Sølund: - Nu satser vi bare på at få vores 1.000 liter fritureolie hjem

- Den går ikke med en nedlukning mere. Vi går i gang med at leje grej ind til festivalen nu.

Festival

Smukfest et år efter aflysningen: Om lidt bliver den nye scene sat

Svømmehaller

- Rom blev ikke bygget på en dag. Det gør en ny svømmehal heller ikke

Kort Nyt

Kort nyt: Erhvervspark på vej- rideskole på vej væk

Ukrainske flygtninge

Galleri: Tag med til fællesspisning for ukrainske flygtninge i Skanderborg

Svømmehaller

- Vi behøver ikke stikke snablen langt ned i kommunekassen for at realisere en svømmehal i Ry

SkanderborgLIV

Derfor skridter Birgitte af til en svømmehal i Galten

Kort Nyt

Det er på vej: Fjernvarme, fester i det fri, bedre adgang til Bybadet og afgørelse om Ry Feriepark

Solcelleparker

Solcelleparker på skrump: Politikere sætter gang i planlægningen i Låsby - og tøver med Gl. Rye