Annonce
Alle folkeskoleelever i Skanderborg Kommune skal fra næste skoleår både tilbydes en uges erhvervspraktik i 8. og 9. klasse. Det har byrådet besluttet.  Foto: Mette Mørk
Praktik i folkeskolen

Alle folkeskoleelever skal tilbydes to ugers erhvervspraktik

Fra næste skoleår skal alle Skanderborg Kommunes folkeskoleelever både i 8. og 9. klasse have tilbud om at komme i en uges erhvervspraktik. Byrådet mener, at det er nødvendigt med en ekstra indsats for at sikre faglært arbejdskraft i fremtiden. Uddannelsesvejledere er begejstrede.

Et enigt byråd vedtog tidligere på ugen en ny standard for erhvervspraktik i kommunens folkeskoler. Den medfører, at det fra næste skoleår bliver obligatorisk for alle kommunens folkeskoler at tilbyde alle elever i 8. og 9. klasse to gange fem dages erhvervspraktik. Den nye lokale standard er et supplement til den eksisterende nationale lovgivning på området, som giver alle elever i 8. og 9. klasse ret til at deltage i mindst en uges erhvervspraktik.

Når politikerne i Skanderborg Kommune har besluttet sig for at lave deres egen "lokale lovgivning" på området skyldes det, at der i øjeblikket er stor forskel på, hvordan og i hvor høj grad de enkelte skoler gør eleverne og deres forældre opmærksomme på retten til erhvervspraktik, og hvor meget de faciliterer og promoverer praktikforløbene.

Det er min påstand, at alle kan huske, hvor de har været i praktik i folkeskolen. Når man tænker på, at det normalt kun er en uge ud af ti års skolegang, så siger det noget om, hvor stor en oplevelse det er for vores folkeskoleelever at komme ud på egen hånd i en virksomhed.

Jørgen Danielsen, UU-vejleder, Ungdommens Uddannelsesvejledning Odder & Skanderborg


Under byrådsmødet onsdag begrundede politikerne det nye tiltag med, at det også på kommunalt plan er nødvendigt at gøre en ekstra indsats for at åbne de unges øjne for landets erhvervsuddannelser. Ifølge de seneste prognoser vil Danmark nemlig mangle op mod 100.000 faglærte inden år 2030, hvis flere unge ikke får øjnene op for muligheden for eksempelvis at blive tømrer, kok eller sosu-assistent.

Mere erhvervspraktik er et tilbud - ikke et krav

Undervisnings- og Børneudvalget har undersøgt muligheden for at forpligte elever på eksempelvis 8. klassetrin til at deltage i praktikforløb.

Det er ikke muligt, da Folkeskolelovens § 9 stk. 3 understreger, at det i sidste ende er den enkelte elev og forældrenes afgørelse.

Når det fra skoleåret 22/23 bliver obligatorisk for folkeskolerne i Skanderborg Kommune at tilbyde eleverne to gange fem dages erhvervspraktik, er det altså et tilbud og ikke et krav.

Samtidig med at fokus på at indgå konkrete samarbejder med virksomheder øges, bliver der lavet fælles informationsmateriale, som informerer forældre og elever om muligheden for praktik på 8. og 9. klassetrin.

Med forslaget skal UU prioritere tid til etablering af stående praktiktilbud. Det skal ske igennem opsøgende arbejde fra medarbejderne i organisationen.

UU anslår, at tidsforbruget på administrative opgaver i forbindelse med det øgede antal praktikforløb løber op i 110.000 - 180.000 kr. årligt, afhængig af mængden af nye praktikforløb.

Pengene skal  undervisnings- og børneudvalget finde inden for den eksisterende budgetramme.

Puster til en god og vigtig tendens

Jørgen Danielsen har siden midten af 1990'erne hjulpet unge i Skanderborg og Odder Kommune med at navigere i uddannelsesjunglen. I dag vejleder han de ældste årgange på Bakkeskolen i Hørning, Stilling Skole og Morten Børup Skolen om deres uddannelsesvalg, og han er begejstret for ugens byrådsbeslutning.

- På UU (Ungdommens Uddannelsescenter) klapper vi i hænderne af begejstring over den byrådsbeslutning. Vi er meget glade, fordi den nye kommunale standard puster yderligere til en tendens, som vi allerede oplever. Opmærksomheden omkring værdien af folkeskolens erhvervspraktik-forløb har fået et boost, siger Jørgen Danielsen.

Når en folkeskoleelev kommer ud på arbejdsmarkedet i praktikforløb, øger det ifølge ham den enkelte elevs kendskab til mulighederne for at uddanne sig inden for forskellige brancher. Når oplevelserne bliver delt med klassekammeraterne på skolen efterfølgende, skaber det endnu større værdi.

Jørgen Danielsen glæder sig over den nye standard i Skanderborg Kommune, som skal få endnu flere folkeskoleelever i erhvervspraktik. Pressefoto


Øget pres på virksomheder

- Det flytter bare noget, når eleverne kommer ud og oplever, at der er noget andet end de vante rammer på skolen. Der er i sig selv en udfordring for børn og unge i den her alder, at de selv skal ud i en virksomhed og præsentere sig og være sociale med folk, som de ikke er vant til at omgås. Helt lavpraktisk kan der også være en læring i, at de selv skal finde vej frem og tilbage til virksomheden. Det giver en modning, siger Jørgen Danielsen.

Han oplever, at der er stor forskel på, hvordan de enkelte folkeskoler har grebet opgaven an indtil nu, men at skolerne generelt er blevet mere opmærksomme på værdien af praktikforløbene de seneste år. Nu glæder han sig til, at vejlederne på Ungdommens Uddannelsescenter i samarbejde med skolerne skal finde ud af, hvordan de nye opgaver skal gribes an.

- Det her lægger jo op til et øget samarbejde imellem uddannelsesvejledningen og skolerne. Vi har ikke lagt os fast på, hvordan det skal foregå endnu, men jeg tænker, at vi gennem klassebesøg vil holde oplæg, om hvordan man søger og finder en praktikplads. Der er jo de virksomheder, der er, og der er ingen tvivl, om at det her vil give et øget pres på dem. Hvis det skal lykkes, kræver det, at vores virksomheder og institutioner er klar til at påtage sig opgaven og bidrage til, at vores unge får endnu bedre forudsætninger for at træffe det rigtige uddannelsesvalg for dem, siger han.

Få overblik her
ukrainske flygtninge

Natalya kørte 36 timer uden mad eller søvn og endte efter 3.000 kilometers flugt i Skanderborg: Kun én ting kan få hende til at vende hjem, før krigen slutter

kort nyt

Det skal du også vide

Ry Feriepark

Én overdrivelse, én stikpille og én beslutning i byrådssalen: Efter knap en times krampetrækninger døde planerne om Ry Feriepark endegyldigt

Landsbyudvikling

Skole og købmand var tæt på at forsvinde. Men de blev reddet, og nu har landsby også skatepark og bytorv for millioner: - Der er ikke nogen, der bare giver os noget

Kort nyt

Det skal du også vide

Feriepark i Ry

Flertal siger nej til feriepark i Ry, men det sidste punktum i sagen er ikke sat

Svømmehaller

Hvordan udvikler vi fremtidens svømmefaciliteter i Skanderborg Kommune: Her er ekspertens bud

Børn og landsbyliv

Må der være forskel på landsby og by, når de små skal passes?

- Hvis vi ikke har lokale pasningstilbud til vores 0-2-årige, smuldrer fundamentet for livet i Hylke. Det er en vigtig del af fødekæden til landsbyens børnehave og skole og en vigtig parameter, hvis vi skal tiltrække flere børnefamilier.

daginstitutioner

Konservativt forslag: Skovbørnehaver skal skaffe flere og billigere pasningspladser i Skanderborg

Når der ved de kommende forhandlinger om kommunens budget for de næste fire år skal findes penge til flere nye daginstitutioner, vil det være smart at placere nogle af de nye børnehavepladser i skoven.

grøn omstilling

Jørgen og Viggo fik tilbud om gratis ladestandere til titusindvis af turister, men kommunen sagde nej: - Ærgerligt, at de ikke har haft mere mod og kreativitet

Omkring 50.000 gæster besøger hvert år Ejer Bavnehøj, hvor de fra toppen af Genforeningstårnet kan skue langt ud over det østjyske landskab.

Svømmehaller

Beslutning om svømmehaller udsat: - Men vi skal ikke have tre

Festival

Klar til kærlig kæmpefest på Sølund: - Nu satser vi bare på at få vores 1.000 liter fritureolie hjem

Festival

Smukfest et år efter aflysningen: Om lidt bliver den nye scene sat

Svømmehaller

- Rom blev ikke bygget på en dag. Det gør en ny svømmehal heller ikke

Kort Nyt

Kort nyt: Erhvervspark på vej- rideskole på vej væk

Ukrainske flygtninge

Galleri: Tag med til fællesspisning for ukrainske flygtninge i Skanderborg

Svømmehaller

- Vi behøver ikke stikke snablen langt ned i kommunekassen for at realisere en svømmehal i Ry

SkanderborgLIV

Derfor skridter Birgitte af til en svømmehal i Galten