Forstå sagen: Var det i orden, da kommunen fældede seks gamle egetræer i fredet område? Nu skal der findes en afgørelse
Kommunen fældede i vinter seks store, 150-175 år gamle egetræer i et fredet område mellem Højvangen og Skanderborg Sø - den såkaldte Bakkely-fredning.
Danmarks Naturfredningsforening mener, at fældningerne er i strid med bestemmelserne i fredningsdokumenterne fra 1991, siger lokalformand Lars Søgaard-Jensen til SkanderborgLIV.
Han påpeger, at der i fredningsdokumenternes bestemmelser står, at områdets tilstand skal bevares, som det så ud på fredningstidspunktet. Men at fjerne seks egetræer ændrer radikalt på fredningens tilstand, mener Lars Søgaard-Jensen.
Kommunen mener dog ikke, at fældningen af træerne er i strid med fredningens bestemmelser. Den forklarer tværtimod, at træerne er fældet for at gøre plads til nye, fordi de gamle egetræer på sigt vil kunne udgøre en sikkerhedsrisiko for dem, der færdes på Skovbrynet, som er en kommunal vej.
Den fortolkning deler Naturfredningsforeningen ikke og har derfor klaget til kommunen, der har sendt sagen videre til Fredningsnævnet. Næste skridt er, at Fredningsnævnet skal foretage en besigtigelse af træfældningen den 30. maj, hvorefter nævnet vil træffe afgørelse i sagen.
Fra toppen af Højdedraget kan formanden for Skanderborg-afdelingen af Danmarks Naturfredningsforening sagtens se solens stråler spille i Skanderborg Sø.
Det lyder måske dejligt. Men egentlig ville han ønske, at det glitrende vand var lidt sværere at få øje på.
- Heroppefra kan du se det bedst. Der står de fire træer med mellemrum i mellem, og så skal du forestille dig, at det for kort tid siden var en kontinuert række af træer, siger Lars Søgaard-Jensen og peger ned ad bakken.
Den kontinuerte række af træer, som han taler om, eksisterede, indtil kommunen i vinter fældede seks egetræer, der efter Naturfredningsforeningens vurdering er mellem 150 og 175 år gamle.
- Jeg ved, at der færdes folk her på daglig basis, som har været rigtig glade for det skovbryn, der var her. Så det har været en glæde for folk, siger Lars Søgaard-Jensen.
At de træer nu ikke længere er der, er ikke kun et skår i de forbipasserendes glæde, mener Lars Søgaard-Jensen.
Lars Søgaard-Jensen, formand, DN SkanderborgDet her er så fejlagtigt, som det overhovedet kan være.
Det er også i naturfredningsmæssig forstand et temmelig stort problem, hvis du spørger ham.
For området er nemlig en del af den såkaldte Bakkely-fredning.
DN: Fældning har totalt ændret områdets karakter
Hvad man må foretage sig inden for fredningens grænser er nærmere specificeret i den fredningsbekendtgørelse, der trådte i kraft i 1991, efter kommunen selv havde taget initiativ til at gennemføre fredningen.
Og i bekendtgørelsens § 1 og § 2 står der, at "det fredede område skal bevares i den nuværende tilstand".
Ifølge Lars Søgaard-Jensen var området dengang et skovbryn. Men med de seks fældede egetræer kan man ikke længere kalde det det, og derfor mener han ikke blot, at områdets karakter nu er forandret - han mener, at det er forandret radikalt og endegyldigt.
- Et skovbryn er karakteriseret ved høje træer, og under dem står der en bevoksning, af blandede buske, som danner læ. Den blanding af høje træer og buske er helt karakteristisk for et smukt og velfungerende skovbryn med meget biodiversitet, og der er mange dyr, der lever sådan et sted, siger Lars Søgaard-Jensen.
- Nu har vi de her fire enkeltstående, lidt forpjuskede træer. De skal nok udvikle sig til at blive pænere og få en stor krone. Men der var et skovbryn her, og det er der altså ikke mere, siger han og fortsætter:
- Det her er så fejlagtigt, som det overhovedet kan være. Oplevelsen af at kigge på stedet er jo en helt anden i dag, end den var for et år siden. Der er desværre ikke luftfotos fra 1991, hvor fredningen bliver gennemført, men der er fra et år før og to år efter, og det ser helt anderledes ud dengang. Vi mener, det er fuldstændig fejlagtigt.
Det er ikke i sig selv problematisk, at en kommune fælder træer i et fredet område, forklarer Lars Søgaard-Jensen.
Lars Søgaard-Jensen, formand, DN SkanderborgVed at fjerne så mange træer, som man har gjort, har man totalt ændret den karakter, det havde på fredningstidspunktet. Fuldstændig.
Det kan faktisk være ganske normalt, og det er også sket længere nede ad bakken mellem Skovbrynet (vejen) og Oddervej.
- Man må gerne fælde træer. Men man skal have et veldefineret plejeformål i overensstemmelse med fredningens betingelser, siger Lars Søgaard-Jensen og forklarer, at Bakkely-fredningen er en landskabsfredning.
Derfor er det enkelte træ i sig selv ikke beskyttet af fredningens bestemmelser.
- Men i fredningen står der, at det skal bevare den karakter, det havde på fredningstidspunktet. Og ved at fjerne så mange træer, som man har gjort, har man totalt ændret den karakter, det havde på fredningstidspunktet. Fuldstændig. Efter Naturfredningsforeningens mening er kommunen gået 180 grader imod fredningens betingelser, siger Lars Søgaard-Jensen.
Kommune uenig i fredningsfortolkning
Fældningen af de seks egetræer blev gennemført i løbet af vinteren 2022/2023. Men hvorfor skulle de overhovedet fældes?
Søren Peder Kirstein Knudsen, skov- og landskabsingeniør i kommunens Plan-, Teknik- og MiljøafdelingNår de (træerne, red.) bliver ældre, vil de indebære en risiko for at kunne skade folk, der færdes på Skovbrynet, som er en kommunal vej.
Når man spørger kommunen lyder forklaringen, at der er tale om en slags langsigtet udskiftning af træerne, fordi de med tiden vil komme til at udgøre en risiko for dem, der færdes på Skovbrynet, som er en kommunal vej.
Det forklarer Søren Peder Kirstein Knudsen, skov- og landskabsingeniør i kommunens Plan-, Teknik- og Miljøafdeling.
- Fældningen af de seks egetræer har været med henblik på en generel pleje af området. DN Skanderborg har fuldstændig ret i, at der er en fredning på arealet, og at der står i den, at løvtræsarealerne skal bevares. Og det er heller ikke vores hensigt, at der på sigt ikke skal være træer langs skovbrynet, siger Søren Peder Kirstein Knudsen.
- Men i og med, at træerne har en del år på bagen og er jævnaldrende, vil de på et tidspunkt, når de bliver ældre, indebære en risiko for at kunne skade folk, der færdes på Skovbrynet, som er en kommunal vej, siger han.
Det vil altså sige, at træerne ifølge kommunen på et eller andet tidspunkt ville skulle fældes uanset hvad.
Søren Peder Kirstein Knudsen, skov- og landskabsingeniør i kommunens Plan-, Teknik- og MiljøafdelingDer står i fredningen, at løvtræsarealerne skal bevares, men som vi tolker det, handler det om området og ikke om det enkelte specifikke træ.
Men i stedet for at vente tre-fire årtier på, at alle træerne på samme tidspunkt ville blive så gamle, at de kunne være til fare for færdslen, har kommunen valgt at fælde nogle af dem nu.
På den måde kan nye træer vokse frem, mens man venter på, at de tilbageværende 150-175 år gamle egetræer bliver gamle nok til, at de indebærer en sikkerhedsrisiko.
- Når vi fjerner nogle af træerne nu, risikerer vi ikke at skulle fælde dem alle om 30-40 år. Der står i fredningen, at løvtræsarealerne skal bevares, men som vi tolker det, handler det om området og ikke om det enkelte specifikke træ. Vores fortolkning af fredningen er derfor, at vi gerne må fælde træer, så længe vi sikrer, at der kommer nye træer op, siger Søren Peder Kirstein Knudsen.
Kommunen afventer afgørelse - DN klar til at anke
Den vurdering er Lars Søgaard-Jensen fra DN Skanderborg ikke enig i.
Derfor har han og naturfredningsforeningen klaget til kommunen.
Den klage har kommunen sendt videre til Fredningsnævnet, et uafhængigt og domstolslignende organ under Miljøministeriet, som nu skal forholde sig til sagen om de fældede træer i Bakkely-fredningen.
Den 30. maj skal der foregå en såkaldt fredningsbesigtigelse, hvor Fredningsnævnets medlemmer vil besøge området med de fældede egetræer, og efterfølgende (på et endnu ukendt tidspunkt) vil Fredningsnævnet træffe afgørelse i sagen.
Lars Søgaard-Jensen, formand, DN SkanderborgHvis Fredningsnævnet mod forventning skulle sige, at det var bare i orden, at træerne blev fældet, så sender vi den videre til ankenævnet.
Men spørgsmålet om, hvorvidt kommunen har ageret i overensstemmelse med bestemmelserne i fredningsbekendtgørelsen fra 1991, vil kommunen imidlertid ikke forholde sig til, før Fredningsnævnet har behandlet sagen, forklarer Søren Peder Kirstein Knudsen, skov- og landskabsingeniør i kommunen.
- Skanderborg Kommune anerkender, at DN Skanderborg ikke er enig i kommunens håndtering af de omhandlende træer. Af samme grund – og efter DN’s ønske – har Skanderborg Kommune sendt sagen videre til Fredningsnævnet. Det er Fredningsnævnet, der vurderer, hvorvidt fredningsbestemmelserne er overholdt eller ej, siger Søren Peder Kirstein Knudsen fra kommunen.
- Skanderborg Kommune afventer sagens behandling af Fredningsnævnet, før vi udtaler os yderligere om sagen, lyder det.
Også Lars Søgaard-Jensen afventer nu Fredningsnævnets afgørelse.
Han håber på og tror på at få medhold i sin klage. Skulle Fredningsnævnet ende med at vurdere, at kommunen ikke har trådt ved siden af fredningsbekendtgørelsens bestemmelser, slutter Lars Søgaard-Jensens bestræbelser ikke der.
- Hvis Fredningsnævnet mod forventning skulle sige, at det var bare i orden, at træerne blev fældet, så sender vi den videre til ankenævnet, siger han.