Bag de blå blink gemmer der sig en bekymring: Hvordan får man nok brandmænd til fremtiden?
For at undgå at mangle brandmænd i fremtiden, foreslog Østjyllands Brandvæsen at omdanne deltidsstationen i Skanderborg til en fuldtidsstation.
Det er imidlertid en dyr affære, og derfor er løsningen med en fuldtidsstation lagt på hylden for nu.
I stedet vil Skanderborg Kommune nu gå aktivt ind i at hjælpe med at få flere deltidsbrandfolk.
Og netop kommunens hjælp er der brug for, understreger holdleder på Station Skanderborg Thomas Krog:
- Det kniber altid med at få nok i arbejdstiden. Der plejede at være en del industri her i nærområdet, hvorfra folk sagtens kunne nå herned. Men mange af arbejdspladserne tæt på stationen er forsvundet, og de fleste af dem, der er tilbage, er kommunale institutioner, hvor vi tidligere har oplevet, at de ansatte ikke kunne få lov til at køre til brand i arbejdstiden, fortæller Thomas Krog.
I modsætning til, hvad de fleste nok tror, så er der ingen høje sirenelyde, når alarmen går på Østjyllands Brandvæsens station i Skanderborg.
I stedet er første synlige tegn, at garagedørene foran de massive røde brandbiler går op, og yderdørens lås slår fra.
Indenfor det første minut vil den første brandmand løbe ind og hoppe i uniformen, der står klar omkring støvlerne. Over de næste to-tre minutter kommer der flere til, og inden der er gået fire minutter fra døren først åbnede, kører “Sprøjten” ud af døren med de første brandfolk ombord.
Men netop bemandingen på brandbilerne er en stigende bekymring for Østjyllands Brandvæsen.
I efteråret kunne man i Østjyllands Brandvæsens udviklingsplan for 2024-2031 læse, at der fra 2030 forudses så massive rekrutteringsproblemer af deltidsbrandfolk, at stationen i Skanderborg – ifølge Østjyllands Brandvæsen – bør omdannes til en fuldtidsstation. Herfra kunne døgnberedskabet køre med på alle i Skanderborg og på udrykningerne fra de omkringliggende deltidsstationer, når de mangler brandfolk.
I udviklingsplanen fremgik det, at en fremtidig fuldtidsstation i Skanderborg kunne driftes for et årligt beløb på 22 millioner kroner, og etableres for 55 millioner kroner.
Men da bestyrelsen for Østjyllands Brandvæsen skulle stemme om udviklingsplanen, var fuldtidsstationen i Skanderborg fjernet fra sagsfremstillingen. Nu skulle planen gælde til og med 2028, og dermed kunne bestyrelsen udskyde at tage stilling til behovet for en fuldtidsstation.
Østjyllands Brandvæsen er ejet af fire kommuner
Aarhus Kommune ejer langt størstedelen af Østjyllands Brandvæsen: Knap 80 pct.
De resterende ejerandele – og dermed andele af økonomien – er lidt mere end 14 pct. til Skanderborg Kommune, 5 pct. til Odder Kommune og knap 1 pct. til Samsø Kommune.
Østjyllands Brandvæsen har cirka 400 medarbejdere fordelt på fuldtidsansatte, deltidsansatte, frivillige og juniorbrandmænd. Brandvæsnet rykker ud fra 11 østjyske stationer; tre døgnbemandede fuldtidsstationer i Aarhus, samt deltidsstationer i Odder, Hørning, Skanderborg, Ry og på Tunø. Falck driver deltidsstationen i Galten, og Samsø Redningskorps driver deltidsstationer i Nordby og Tranebjerg.
- Det betyder ikke, at behovet for en fuldtidsstation er forsvundet, men hvis man kan udsætte behovet, ville det være positivt, da bemandingen vi har i Skanderborg i dag er vældig fin, siger Kasper Sønderdahl, der er beredskabsdirektør for Østjyllands Brandvæsen.
Han forsætter:
- Det er de fremtidige rekrutteringsmuligheder om 10 år, som bekymrer os. At omdanne fra deltid til fuldtid koster omkring 22 millioner om året at drive en fuldtidsstation, sat overfor de 3-4 millioner det koster at drive en deltidsstation. Derfor har vi aftalt at få hjælp til at styrke rekrutteringen i Skanderborg og Odder, og borgmestrene er gået aktivt ind i det, hvilket vi er rigtig glade for, siger Kasper Sønderdahl.
Kniber især i arbejdstiden
Østjyllands Brandvæsen har fire stationer i Skanderborg Kommune: I Skanderborg, Ry, Galten og Hørning. Her er brandfolkene ansat som deltidsbrandmænd, og på hver station skal der være 25-30 brandfolk tilknyttet for at være fuldstændig sikker på, at der altid kan komme mindst seks ud til hver udrykning.
Brandfolkene har en alarm, der i udgangspunktet altid er tændt, og som bipper når alarmen går. Fra den første alarm giver lyd, må der maksimalt gå fem minutter, før brandbilerne skal være ud af garagen.
Thomas Krog, holdleder på Station SkanderborgDet kniber altid med at få nok i arbejdstiden. Der plejede at være en del industri her i nærområdet, hvorfra folk sagtens kunne nå herned. Men mange af arbejdspladserne tæt på stationen er forsvundet, og de fleste af dem, der er tilbage, er kommunale institutioner, hvor vi tidligere har oplevet, at de ansatte ikke kunne få lov til at køre til brand i arbejdstiden.
Derfor skal brandfolkene være hurtige og i nærheden af stationen for at kunne nå afsted til stationen og hoppe i uniformen indenfor de fem minutter.
Og det er blevet sværere at nå, eftersom trafikken og infrastrukturen fortættes i midtbyerne. Det fortæller Thomas Krog, der er holdleder på Station Skanderborg.
- Da jeg begyndte som brandmand, kunne jeg køre fra industrien i øst og herned til stationen i Vestergade på fire minutter. Men siden da er der kommet fem lyskryds til, og det gør, at man ikke kan nå det, fortæller Thomas Krog.
Derfor er området, hvor brandfolkene kan bosætte sig snævret ind – så mange af Station Skanderborgs nuværende brandfolk bor lige i nærområdet, hvilket gør at det som regel ikke er et problem at leve op til de fem minutter, når brandfolkene er hjemme.
Problemet er dog anderledes udtalt i arbejdstiden. Da brandfolkene er deltidsansatte, og kun får betaling, når de kommer til en alarm, har de et “hverdagsarbejde”, som Thomas Krog kalder det. Han er selv elektriker og kører rundt i kommunen til forskellige opgaver.
- Det kniber altid med at få nok i arbejdstiden. Der plejede at være en del industri her i nærområdet, hvorfra folk sagtens kunne nå herned. Men mange af arbejdspladserne tæt på stationen er forsvundet, og de fleste af dem, der er tilbage, er kommunale institutioner, hvor vi tidligere har oplevet, at de ansatte ikke kunne få lov til at køre til brand i arbejdstiden, fortæller Thomas Krog.
Han er derfor glad for, at det er lykkes Østjyllands Brandvæsen at lave en aftale med Skanderborg Kommune om at hjælpe med rekrutteringen.
- Det er vigtigt, at kommunen blev forelagt, hvad en fuldtidsstation vil koste. For det er svært at rekruttere folk nok til fremtiden. Men da kommunen hørte, at det skulle koste 20 millioner om året, så var de lige pludselig lydhøre overfor det, de har fået at vide i mange år: At der mangler folk. Men nu havde de også lyst til at snakke om, hvad de kunne gøre ved det, siger Thomas Krog.
Borgmester: Nyt for mig
Borgmesteren i Skanderborg Kommune, Frands Fischer (S), er også medlem af bestyrelsen af Østjyllands Brandvæsen. Han fortæller, at den første plan i hans øjne var for tidligt ude med vurderingen af, at Station Skanderborg skulle omdannes til en fuldtidsstation fra 2030.
Thomas Krog, holdleder på Station SkanderborgNæsten alle brandfolkene bor i nærheden, og derfor bliver stationen en del af dagligdagen. Vi har fået skænket et flot træningsrum af Østjyllands Brandvæsen, hvor vi fællestræner, og mange har kærester, der er frivillige på stationen, og tager børnene med herned for at se bilerne.
- Det er der jo en del år til, skulle vi ikke i første omgang prøve arbejde med at rekruttere deltidsbrandmænd? Når vi så har forsøgt det, og hvis vi kan se, at det ikke kan lade sig gøre, så kan det være vi skal kigge på at lave en fuldtidsstation i stedet. Men i første omgang synes jeg, at vi skal gøre en stor indsats for at hjælpe dem med at beholde deltidsstationen, siger Frands Fischer.
Han fortæller, at rekrutteringsudfordringerne blandt brandvæsnet i Skanderborg Kommune var en nyhed for ham, da brandvæsnet bragte det op gennem udviklingsplanen.
- Hvis det før er blevet rejst som problemstilling, så ligger det flere år tilbage, før jeg blev borgmester. Men jeg er mere optaget af, hvad vi gør fremadrettet, siger Frands Fischer.
Han uddyber:
- Vi vil fra kommunens side tage en snak med de kommunale arbejdspladser om, hvordan medarbejdere under givne omstændigheder kan være deltidsbrandmænd, og at vi fra kommunens side skal stille vilkår op for deltidsbrandmænd. Det har vi ikke haft tidligere, og det skal vi have til at falde på plads. Det sker ikke af sig selv, for så var det nok sket, så det er ikke en nem opgave, siger Frands Fischer.
Dermed er han ikke afvisende overfor, at det på et tidspunkt kan være nødvendigt med en fuldtidsstation i Skanderborg Kommune. Men han håber i første omgang, at det nye samarbejde mellem kommunen og brandvæsnet kan være med til at styrke deltidsbrandfolkene i Skanderborg:
- Vores deltidsbrandmænd kan noget helt unikt her i kommunen. Det engagement og den passion de udviser, både i forhold til fællesskabet og fagligheden, er helt unikt. Derfor vil jeg helst, at vi prøver at understøtte det arbejde, siger Frands Fischer.
Hvad skal gøre rekrutteringen nemmere?
Deltidsstationerne i Skanderborg Kommune skal ifølge Frands Fischer have bedre muligheder for at finde medarbejdere blandt de kommunalt ansatte.
Derfor skal de kommunale arbejdspladser også have adgang til mere viden om, hvad det præcis vil sige at have en deltidsbrandmand ansat – og hvad der skal ske, når brandmanden må smide det hele for at løbe ud til en brand. Station Skanderborg har omkring 40-50 udrykninger i dagstimerne hvert år, og hver udrykning varer i gennemsnit 35 minutter.
Derudover er det også nu blevet muligt for brandfolk, der er bosat i Skanderborg, men eksempelvis arbejder i Hørning at komme med på udrykningerne fra stationen i Hørning.
For holdleder Thomas Krog er det egentlig det samme ønske, der står øverst på listen. Han har selv været fuldtidsbrandmand i København, inden han valgte at gå over til deltidsudrykningerne i Skanderborg. Derfor fremhæver han sammenholdet på Station Skanderborg som noget helt særligt, der skal værnes om.
- Næsten alle brandfolkene bor i nærheden, og derfor bliver stationen en del af dagligdagen. Vi har fået skænket et flot træningsrum af Østjyllands Brandvæsen, hvor vi fællestræner, og mange har kærester, der er frivillige på stationen, og tager børnene med herned for at se bilerne. Derfor er der næsten altid nogen herovre, man kan hilse på. Alt det fællesskab kunne jeg godt frygte, at man ikke havde på samme måde med en fuldtidsstation, siger Thomas Krog.
Han tilføjer dog:
- Men hvis behovet reelt er der for en fuldtidsstation, så synes jeg selvfølgelig, det kunne være rart at få en.