Plantegningerne ligger klar, men den gamle Kiwi forfalder stadig
- Når vi har et projekt, som vi tænker er godt for byen og for borgerne, så er det klart vi ikke bruger en masse penge på at vedligeholde bygningerne eller leje dem ud. Vi er trætte af, at kommunen har ligget på den lade side, for vi ville bare gerne i gang, siger Peter Fløe Nielsen.
Han er direktør for Fløe Bolig, der ejer grunden på Hotelvej 7, der engang rummede Kiwi. I sommeren 2021 fik han udarbejdet en plan for 30 lejligheder, som han gerne vil bygge på grunden.
Men da det kræver en ny lokalplan, kan projektet have lange udsigter. For i Skanderborg kommer nye lokalplaner nederst i bunken, hvis de indebærer boligbyggerier i områder, hvor der er begrænset kapacitet i daginstitutionerne.
Derudover er kommunen i gang med at lægge en plan for Stilling, der inddrager borgernes input og ønsker.
Det er vigtigere, end at det går hurtigt med at erstatte den tomme Kiwi-bygning, mener Tommas Leth, der er formand for borgerforeningen Stilling/Gram samt medlem af Klima-, Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune for Socialdemokratiet.
- Vi skal ikke lade det, at der ikke sker noget med den nuværende bygning betyde, at vi accepterer et byggeri, der er alt for indgribende for borgerne. Det er politikernes rolle at sætte krav til kvaliteten – det kan godt være, det er træls at kigge på en forladt bygning, men jeg synes det er endnu mere træls at kigge på noget, der slet ikke passer ind i byens helhed, siger Tommas Leth.
Trafikken på den nærtliggende Århusvej summer i travl kontrast til de hullede vægge og tomme vinduer, der udgør Hotelvej 7 i Stilling. Den gule murstensbygning var frem til 2017 en Kiwi-butik, men nu er det grønne logo og indkøbsvognene erstattet af en forslået tagrende, store mælkebøttebevoksninger og et reklameskilt med ordene “Svineri og affald forbudt. Kontant afregning Grundejer!”
Den anden halvdel af dobbelthuset, Hotelvej 7A, har været både solcenter og frisør. Nu er den ene halvdel af fortorvet langs huset spærret; sandsynligvis grundet de mange nedfaldne mursten fra husets facade.
Tre ældre borgere på den anden side af vejen udtrykker deres frustration over udseendet på grunden, og et håb om, at der snart vil ske noget nyt.
Det samme håb har Peter Fløe Nielsen.
Han er direktør i Fløe Bolig, der siden slutningen af 2014 har ejet Hotelvej 7.
- Det er simpelthen så ringe. Jeg har sjældent oplevet noget lignende, for man er jo sjældent udsat for, at kommuner ønsker mindre bosætning, siger Peter Fløe Nielsen.
Om Kiwi-grunden
Købt af Fløe Bolig ApS den 16. december 2014 til 8,5 mio. kr.
På grunden ligger der en nu tidligere Kiwi, der lukkede den 28. april 2017.
Derudover ligger der en sammenhængende bygning bagved, der har været tidligere frisør og solcenter.
Ifølge lokalplanen må bygningen ikke fylde over 50% af grunden, og bygningen må gå til og med 2 etagers højde, så det svarer til 10 meter.
Han har anmodet om at anlægge et lejlighedsprojekt på grunden, og ønsker i den forbindelse at gå over bebyggelsesprocenten, der er fastsat i lokalplanen fra 1988.
Det kræver dermed en ny lokalplan, og den har vist sig at tage længere tid end ventet.
- Jeg blev lovet, at lokalplanlægningen ville gå i gang i 2020. Det blev i første omgang udskudt til 2021, og så udskudt igen til uge 7 i 2023. Nu er det blevet udskudt igen, og jeg har ingen plan på, hvornår og hvorledes man vil behandle det, siger Peter Fløe Nielsen.
Han har fået besked om, at projektet er lavt på kommunens prioritering.
Det skyldes, at Skanderborg Kommune har valgt en politisk prioritering af planer, hvor boliger i lokalområder, der mangler plads i de lokale institutioner, bliver prioriteret lavere end de fleste andre projekter, der bliver præsenteret for administrationen.
Sådan prioriterer Skanderborgs administration i lokalplaner
Økonomi- og Erhvervsudvalget vedtog i april 2022 en politisk prioritering af plansager, da kommunen modtager væsentligt flere ansøgninger end de har ressourcer til at varetage indenfor normal tid.
- Planer med 1. prioritering er:
- Allerede (politisk) igangsatte planer
- Lokalplaner til offentlige formål (sikre kapacitet i daginstitutioner, skoler, ældreområdet o.l.)
- Lokalplacer for erhvervsformål
- Lokalplaner med en lovbunden frist
- Planlægning af vedvarende energi
Planer med 2. prioritering er:
- Private institutioner, der kan indgå i den offentlige kapacitetsberegning
- Lokalplaner til boliger i områder, der har overskydende pladser i de offentlige institutioner
- Lokalplaner til offentlige formål, der kan sikre kapacitet i områder, hvor der er et langsigtet behov
Planer med 3. prioritering er:
- Lokalplaner til boliger i områder med begrænset plads i offentlige institutioner
- Andre ønsker til planlægning
Selvom det derfor kan være frustrerende at gå og kigge på forladte bygninger, så skal Stilling også kunne rumme de nye borgere. Det siger Tommas Leth, der er formand for borgerforeningen Stilling/Gram samt medlem af Klima-, Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune for Socialdemokratiet.
- Jeg bor også i Stilling og går også og kigger på midtbyen og synes, at der trænger til at ske noget. Derfor synes jeg som borger i byen, at det bør have en høj prioritet – men den allerhøjeste prioritet for mig er, at vi får institutionspladserne på plads, inden vi gør problemet større ved at bygge boliger til folk, der alligevel kommer til at mangle en institutionsplads, siger Tommas Leth.
Han fortæller, at administrationen i kommunen er i gang med at lægge en plan for Stilling, der indsamler og tegner borgerinput. Den skulle gerne lægge klar til sommer.
Det kan have fået yderligere betydning for ventetiden. For Tommas Leth er det afgørende imidlertid, at det bliver det rigtige byggeri, også selvom det ender med at tage lidt længere tid:
- Vi skal ikke lade det, at der ikke sker noget med den nuværende bygning betyde, at vi accepterer et byggeri, der er alt for indgribende for borgerne. Det er politikernes rolle at sætte krav til kvaliteten – det kan godt være, det er træls at kigge på en forladt bygning, men jeg synes det er endnu mere træls at kigge på noget, der slet ikke passer ind i byens helhed.
Peter Fløe Nielsen understreger, at borgernes ønsker er vigtige, og at de nuværende tegninger derfor ikke er endelige, eksempelvis i forhold til bygningens højde. Men han siger dog, at den tilladte byggeprocent er så lav, at det ville medføre et tab for ham:
- Hvis vi skal holde os indenfor det, er selve grunden for dyr i forhold til, hvor mange kvadratmeter lejligheder vi kan bygge. Vi ønsker et eksklusivt boligbyggeri med 30 lejligheder på 100 kvadratmeter hver, og med en parkeringskælder og grønt område – to ting, kommunen har fremhævet, siger Peter Fløe Nielsen.
Da Fløe Bolig købte grunden, husede den stadig en Kiwi, og selskabets plan var derfor at udvide med en dagligvarebutik, da grunden på daværende tidspunkt var blandt de få eneste, der måtte rumme en dagligvarebutik.
Men da Rema 1000 fik tilladelse til en placering på hovedvejen Århusvej, satte det en stopper for den plan.
- Planen falder til jorden, fordi nu vil folk bag dagligvarebutikker hellere helt ud til Århusvej. Der har vi ingen grunde, så det har ligget stille siden. Vi tør ikke engang rive det eksisterende byggeri ned til ingenting, fordi det i så fald vil blive dyrere, siger Peter Fløe Nielsen.
Han venter derfor blot på, at projektet kommer højere på prioriteringen i Skanderborg Kommune – og imens forfalder bygningerne på grunden.
- Når vi har et projekt, som vi tænker er godt for byen og for borgerne, så er det klart vi ikke bruger en masse penge på at vedligeholde bygningerne eller leje dem ud. Vi er trætte af, at kommunen har ligget på den lade side, for vi ville bare gerne i gang, siger Peter Fløe Nielsen.