Multipark-projekt har stort set finansiering på plads: Forstå, hvorfor de stadig beder om din støtte
Med blot en halv million tilbage er drømmen om en ny multipark med omfattende skatemiljø i Skanderborg nu tættere på end nogensinde før.
Foreningen bag projektet, Skanderborgs Aktive Mil, har netop modtaget en donation på 4 mio. kr. fra Lokale og Anlægsfonden, og med den luns i hus rummer pengetanken nu i alt 13,5 mio. kr.
Det vækker stor glæde hos en af kvinderne i foreningen, byrådsmedlem Anne Heeager (RV).
For det betyder, at projektet bliver til noget, og at de nu kan sige, at de begynder at grave ud til multiparken i september i år - uanset om den sidste halve million kommer i hus eller ej.
Foreningen regner med, at multiparken kan tages i brug til april 2024.
Noget af en lettelse med en god portion stolthed og glæde oven i.
Det er den slags ord, Anne Heeager bruger, når hun skal beskrive, hvordan det føles at være gået fra 0 til 13,5 mio. kr. på lige knap tre år.
En proces, der kulminerede med, at Lokale og Anlægsfonden netop har lagt et afgørende støttebeløb på fire millioner kr. i den pengekasse, hvis indhold nu skal bruges på at skabe et nyt, åbent samlingspunkt for børn og unge med afsæt i bevægelse og fællesskab:
En ny multipark med omfattende skatemiljø ved Sct. Georgsgården Børne- og Ungdomscenter.
- Det har været et virkeligt stort arbejde, siger Anne Heeager, der er formand og projektleder i foreningen Skanderborgs Aktive Mil, hvis medlemmer har samlet alle pengene ind fra fonde, private aktører, borgere og kommuner, siden de kastede sig over realiseringen af drømmen tilbage i september 2020.
Nu ser det ud til, at september 2023 kan blive måneden, hvor Skanderborgs Aktive Mil stikker spaden i jorden og går i gang, fortæller Anne Heeager, der også sidder i byrådet for Radikale Venstre.
Anne Heeager, formand for Skanderborgs Aktive Mil og byrådsmedlem (RV)Det handler også om, at vi gerne vil give folk mulighed for at være en del af noget større.
Men — skal multiparken komme til at se fuldkommen ud, som de drømmer om, skal der hives yderligere en halv million i land, siger hun.
De finansierer projektet
Multiparkens finansiering kommer fra en række bidragsydere. Skanderborgs Aktive Mil har inddelt bidragsyderne i følgende kategorier:
Platin (+500.000 kr.)
- Lokale og Anlægsfonden (4 mio. kr.)
- Nordea-fonden (4 mio. kr.)
- Skanderborg Kommune (3 mio. kr.)
Guld (+100.000 kr.)
- Skanderborg Kommunes Fællesskabspulje
- Sydbank Fonden
- Sct. Georgs Gården
- Sct. Georgs Gilderne
- More PLay Puljen
- REMA1000
- Peter Kruse
Sølv (+25.000 kr.)
- Danske Bank Skanderborgs Jubilæums Fond
- Normal
- ABUS
- SMUKfonden
Bronze (+10.000 kr.)
- Kulturpuljen
- Morten Børup Skolen
- Dagtilbud Skanderborg By
- AURA Lokalværdipulje
For planerne koster nemlig ikke 13,5 mio. kr., men 14 mio. kr.
- Vi håber, at det kan lykkes os at samle 250.000 af dem ind ved crowdfunding, så byens borgere selv kan være med. Så det handler både om, at vi mangler penge for at kunne lave det til den kvalitet, vi har planlagt, men det handler også om, at vi gerne vil give folk mulighed for at være en del af noget større, siger Anne Heeager og forklarer, at foreningen har ladet sig inspirere af de mindre bysamfund i kommunen.
- Det er jo noget af det, som nogle af landsbyerne nogle gange kan være rigtig gode til. Så kan det godt være, at man giver 100 kr. eller 500 kr., men man har været med til at stable noget på benene, siger Anne Heeager.
Tre tendenser har betydning for projektet
Når hun og resten af Skanderborgs Aktive Mil overhovedet mener, at byen har brug for en ny multipark, handler det om at tage hånd om især tre tendenser, der præger den generation af børn og unge, der lige nu er i gang med at passere gennemgå udviklingen fra barn over teenager til ung voksen.
Og i løbet af processen med at finde penge til projektet, har også nogle af fondene været med til at skærpe fokus på de tre generationstendenser:
Mistrivsel, ensomhed og manglende fysisk bevægelse.
- Lokale og Anlægsfonden og Nordea-fonden var begge meget optaget af børn, der føler sig ensomme, og af børn, der holder op med at bevæge sig nok, når de når teenageårene, siger Anne Heeager.
Anne Heeager, formand for Skanderborgs Aktive Mil og byrådsmedlem (RV)Det er meget mere end et storbyfænomen.
- Og de tendenser rammer altså også børn og unge i en velfungerende kommune som Skanderborg, og derfor er det også relevant at arbejde systematisk med at tilbyde nogle gode rammer til deres fritid, siger Anne Heeager.
Da nogle af folkene bag projektet tilbage i 2020 mødte nogle af byens større børn, der mente, at der ikke rigtig var noget for dem at lave i Skanderborg, blev foreningen dannet, fordi Anne Heeager og foreningsmedlemmerne delte børnenes opfattelse.
- Vi mangler jo nogle rammer for deres sociale liv, og vi har ikke gode faciliteter til den selvorganiserede gadeidræt, siger Anne Heeager.
Når pengene skulle gå til et projekt, der centrerer sig om løbehjul, skateboards og rulleskøjter (men er vokset til meget andet siden 2020), handler det ifølge Heeager om, at analyser viser, at den type uorganiseret sportsudøvelse fylder rigtig meget, når børn skal angive, hvordan de får motion.
- Så det er meget mere end et storbyfænomen, siger Anne Heeager.
Skanderborgs Aktive Mil satser på, at de har samlet de resterende 500.000 kr. ind, før skolerne går på sommerferie ved udgangen af juni. Men skulle de ikke være helt i mål alligevel til den tid, er de klar til at bygge det de kan for de 13,5 mio. kr., de allerede har i hus.
- Vi har som forening også haft en usikkerhed i lang tid, hvor der skulle skaffes penge, så vi har også brug for snart at sige, at nu bygger vi det, som vi har penge til at bygge. Så det er nu, folk skal til lommerne, siger Anne Heeager.
Foreningen regner med, at den nye multipark ved Sct. Georgsgården står klar til indvielse i april 2024.
- Men vi åbner, så snart vi kan, siger Anne Heeager.