Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Midtfor ses en af flere hundrede smukke perler, der lige nu bliver pillet op af jorden efter at have været begravet med deres ejer, en betydningsfuld jernalderkvinde, i 1.600 år. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Hvem var den døde kvinde med perlerne?

Jeg havde egentlig ikke troet, at man kunne komme så tæt på en person, der har været død i omkring 1.600 år.

Selv de gange jeg har set Grauballemanden ligge der bag glasset på Moesgaard Museum, er oplevelsen ikke gået så tæt ind på livet af mig, som den gjorde da jeg mødte hende, jeg nu også vil introducere for dig.

Officielt har hun ikke noget navn, og hendes jordiske rester står på ingen tænkelig måde mål med Grauballemandens. Bjertrup-kvinden, kunne vi uofficielt døbe hende her i vores lille SkanderborgLIV-fællesskab.

At finde gravpladser, især fra den tidsperiode, det er altså utrolig sjældent.

Anja Vegeberg Jensen, museumsinspektør og arkæolog, Museum Skanderborg

Jeg vil holde min introduktion her kort, for jeg vil ikke spolere dit møde med hende og de smukke rigdomme, der blev fundet i det hul i jorden mellem Hørning og Stilling, som hendes døde krop blev lagt i for halvandet årtusinde siden.

Hvem har hun helt præcist været? Det må måske være gisninger blot. Men der er bare alligevel så meget at fortælle om hende. Om den bosættelse, hun har været en del af, og som efter gravfundene at dømme har været særligt magtfuld i sin samtid.

Og der er så mange billeder at vise af de fineste perler af glas. Flere steder ligger de stadig i jordoverfladen og bugter sig i den rækkefølge, de har siddet i på den for længst nedbrudte snor, som har dinglet fra kvindens hals. Låst i tiden af den faste lerjord mellem Stilling og Hørning.

Så lad mig bare stoppe her og opfordre dig kraftigt til at tage en tur med på Moesgaard Museums konserveringsafdeling. Så skal Anja Vegeberg Jensen, museumsinspektør og arkæolog ved Museum Skanderborg, som jeg mødtes med dér, nok tage sig af historiefortællingen.

God læselyst, og tak for at læse med!

PS. Glem ikke vores korte nyhedsoverblik i bunden af nyhedsbrevet — her er overskrifterne 👇🏻

🛣️🎶 Hastighed på 80 km/t på motorvejen, kommunal succes med kontanthjælpsmodtagere i job og popikon på Smukfest.

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist
Her ses en af perlerne, efter den er blevet taget op af jorden og børstet nøjsomt af. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

'Utroligt sjældent' fund: 600 smukke perler fra jernalderkvindes grav styrker fortælling om ældgammelt magtcenter ved Skanderborg

Museum Skanderborgs arkæologer har gjort et 'utroligt sjældent' fund ved landsbyen Bjertrup mellem Hørning og Stilling.

Ved siden af en bosættelse med flere end omkring trækonstruktioner har de fundet 25 grave, hvoraf flere rummede opsigtsvækkende fund.

Blandt andet er en kvinde for 1.600 år siden blevet begravet med en lang række perler af glas og rav, som ifølge museumsinspektør Anja Vegeberg Jensen sandsynligvis er importeret fra udlandet.

Man er endnu ikke færdig med at børste perlerne fri af den tørre lerjord fra Bjertrup, som er blevet transporteret til Moesgaard Museum, hvor konservatorer lige nu arbejder på de specielle fund fra Skanderborg-egnen.

Opdagelserne er dog ikke kun særlige på grund af gravenes rigdomme. For perlerne og andre sjældne og værdifulde genstande fra bosættelsen peger i retning af, at dens indbyggere har været særligt betydningsfulde i deres levetid.

Derfor mener Anja Vegeberg Jensen og hendes kollegaer, at fundene styrker en allerede etableret fortælling om en magtkoncentration i området, hvor indflydelsesrige personer har haft forbindelser, der kunne skaffe sjældne importvarer fra f.eks. Romerriget.

Vi har sammen med Anja Vegeberg Jensen besøgt konserveringsbygningen på Moesgaard Museum, og sammen med hende giver dig her fortællingen om kvinden med de 600 perler, der stadig skinner i leret, halvandet årtusinde efter hun blev begravet med dem.

Det er spor efter betydningsfulde mennesker, der er dukket frem af den skanderborgensiske muld mellem Hørning og Stilling, hvor Museum Skanderborgs arkæologer har fundet i alt 25 menneskegrave fra jernalderen. - Vi har ikke noget i vores ansvarsområde, der overhovedet ligner det her, siger museumsinspektør og arkæolog.

Midt mellem Stilling og Hørning er en lille gruppe mennesker samlet i en klynge om et hul i jorden.

Marker og enge strækker sig til alle sider, og i nærheden kan man høre kvæg og andre husdyr.

Vi er et sted i 300-tallet e.v.t.

Nede i hullet ligger en død kvinde. Fuldt påklædt, måske.

I hvert fald har hun kæder med i alt cirka 600 perler med sig ned i hullet, der er hendes grav. Med sin krop vendt på siden og ansigtet vendt mod syd bliver hun og de farverige perlekæder dækket med jord.

I netop den retning, som hendes lukkede øjne vender, mere end totusinde kilometer væk, bliver der på samme tid udkæmpet gladiatorkampe til døden i hjertet af civilisationernes fortrop: Rom.

At finde gravpladser, især fra den tidsperiode, det er altså utrolig sjældent.

Anja Vegeberg Jensen, museumsinspektør, Museum Skanderborg

Colosseum er et relativt nyt bygningsværk med blot 250 til 300 år på bagen, og Romerrigets vidtforgrenede netværk af handelsruter plastrer Europa-kortet til. Op gennem Italien, videre mod øst og vest, op gennem Tyskland.

I dag, 1.600 år efter kvindens grav blev dækket til med jord, brager Europamotorvejen, E45, tæt forbi de samme marker.

Og til lyden af nutidens hovedtransportåre stod en anden kvinde for ikke så længe siden og skrabede i den selvsamme jord — og en lille, blå, kugleformet genstand kom til syne.

- At finde gravpladser, især fra den tidsperiode, det er altså utrolig sjældent, siger Anja Vegeberg Jensen, museumsinspektør og arkæolog på Museum Skanderborg.

- Så når man ser et eller andet blåt, der ligger og ser flot ud nede i jorden, tænker man jo, at det kan da ikke passe. Vi er jo slet ikke vant til at finde den slags ting. Det er meget specielt.

Der skulle vise sig at være så mange perler gemt i jorden, at det spektakulære næsten blev rutine under udgravningsarbejdet.

- Men det er jo aldrig noget, man bliver træt af, selv om man til sidst næsten var mættet, og det næsten blev automatik at finde 20 nye perler i jorden, siger Anja Vegeberg Jensen.

Uden fortilfælde lokalt

I 2019 stod hun i spidsen for en udgravning ved den lille landsby Bjertrup mellem Stilling og Hørning. På grund af coronanedlukningerne i 2020 og 2021 er konserveringsarbejdet stadig i gang, og de samlede fund er endnu ikke talt op.

I første omgang fandt Anja Vegeberg Jensen og museets øvrige arkæologer en masse stolpehuller, som altid er tegn på bebyggelse, og der tegnede sig derfor hurtigt et billede af et beboet område.

En glasperle kigger frem af den lerplade, der er taget med fra Bjertrup til Moesgaard Museum. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Det er, forklarer hun, relativt almindeligt at finde.

Men det er gravpladser fra 300-tallet (yngre romersk jernalder/ældre germansk jernalder) ikke. Og det er slet ikke almindeligt at finde grave med rigdomme, der vidner om status og magt.

- Vi har ikke noget i Museum Skanderborgs ansvarsområde, der overhovedet ligner det her. Hvis man kigger udad, er der nogle steder i Danmark, hvor man har den her type gravpladser, hvor der også er fine begravelser, siger Anja Vegeberg Jensen.

1.600 år gammel mennesketand dukkede op

Lige nu er vi slet ikke i Skanderborg, men på Moesgaard Museums afdeling for konservering og naturvidenskab i udkanten af Højbjerg ved Aarhus.

Det højloftede lokale i den hvidkalkede herregårdsbygning lidt væk fra det moderne museumsbyggeri har den der klinisk blege belysning, man også kender fra tandlægeklinikker.

Bjertrup-perlerne, arkæolog og museumsdirektør, Anja Vegeberg Jensen, Museum Skanderborg. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

- Hende der ligger herinde, har jo ikke haft alle de perler på til daglig, vil jeg tro. Hun har måske båret en enkelt perlekæde, og så har hun fået de andre med sig i graven, siger Anja Vegeberg Jensen.

- Så perlerne repræsenterer også de mennesker, der var tilbage, efter hun døde, og de har gerne villet have, at hun har taget sig så flot ud som muligt, siger hun.

De to gravpladser ved Bjertrup

I 2019 og 2020 fandt arkæologer fra Museum Skanderborg en bosættelse ved Bjertrup mellem Stilling og Hørning med omkring 50 konstruktioner, blandt andet flere langhuse, lader, udhuse og hegnsforløb.

Ved bebyggelsen blev også fundet to gravpladser. En med fem grave og en med 20 grave. En kulstof-14-analyse har dateret en af gravene på den største gravplads til et sted mellem år 323 og år 389 e.v.t.

Den årrække passer med sen yngre romersk jernalder, dog tæt ved overgangen til tidlig ældre germansk jernalder.

I flere grave er der fundet værdifulde genstande, og i mange af gravene har der været nedsat lerkar. Ifølge arkæolog og museumsinspektør ved Museum Skanderborg, Anja Vegeberg Jensen, kan karrene have været placeret der med f.eks. føde og væske til rejsen videre til det hinsides.

Gravene vendte alle med hoved- og fodende på en øst-vest-vendt akse, og flere steder kunne man se, at de begravede var blevet vendt på siden med ansigtet vendt mod syd.

Kilde: Museum Skanderborg og museumsinspektør Anja Vegeberg Jensen.

"Hende, der ligger her", som Anja Vegeberg Jensen taler om, er der stort set ikke noget tilbage af.

Og "her", hvor hun ligger, er en ca. fem centimeter tyk plade af lerjord på ca. 50 gange 40 cm, som Museum Skanderborgs arkæologer har gravet fri af jorden ved Bjertrup, og som Anja Vegeberg Jensen nu står og betragter i konserveringsbygningen.

Jeg tror, at man kan se en masse internationale tråde i det. Det er jeg faktisk sikker på, at man kan.

Anja Vegeberg Jensen, museumsinspektør, Museum Skanderborg

Ved arbejdsbordet sidder en af Moesgaards konservatorer. Med øjnene for et mikroskop og med spidsen af en lille, skinnende skalpel som pegepind viser han, hvordan man alligevel kan se, at en kvinde har ligget her.

For enden af skalpellen stikker en lille, gråhvid flage frem af jordoverfladen. Og trods 1.600 år under jorden ligner flagen stadig det, den er: En af kvindens tænder, flækket over på midten — eller i hvert fald emaljen fra den.

For enden af skalpellens spids ses emaljen fra en af den begravede kvindes tænder. Resten af tandsættet ligger spredt som små, flækkede emaljeskaller. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Rundt om tanden og de fragmenterede rester af hendes øvrige tandsæt kigger støvede perler i både rødligt, blåligt og grønligt glas op af den tørre ler.

Midt mellem flere andre perler reflekterer en rød glasperle fra kvindens grav lyset fra mikroskopets kraftige lampe. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Flere af dem skinner stadig, når mikroskopets skarpe spotlys rammer deres matte overflade. Enkelte steder bølger perlerne på række som kropsleddene i en larve, der bugter sig ned i lerets skjul og op i lyset igen.

Her ses, hvordan perlerne visse steder ligger, som var de stadig forbundet af den snor, de i sin tid har siddet på. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Når de ligger på den måde, er det, forklarer Anja Vegeberg Jensen, fordi jorden har omsluttet perlerne, mens de stadig sad på snoren om kvindens hals.

Snoren er for længst nedbrudt, men perlernes rækkefølge på den har lerjorden låst fast på tværs af tiden.

Derfor har en del af det arkæologiske arbejde som omdrejningspunkt at forsøge at genskabe perlekæderne, som man mener, de har set ud, da de for halvandet årtusinde siden dinglede fra kvindens hals.

Sådan så det blandt andet ud, da perlerne blev opdaget i jorden ved Bjertrup for tre-fire år siden. Foto: Museum Skanderborg.

Anja Vegeberg Jensen og Museum Skanderborgs arkæologer føler sig ret overbeviste om, at glasperlerne er importeret fra udlandet.

- Jeg tror, at man kan se en masse internationale tråde i det. Det er jeg faktisk sikker på, at man kan, siger museumsinspektøren.

En fornem begravelse

Hun forklarer, at den tese understøttes af, at arkæologerne fandt guld i en af de andre grave (det vender vi tilbage til senere), og når man gør det, er der per definition altid tale om importvarer, fordi det ikke kan udvindes i Danmark.

Kvinden har båret perlerne i et samfund, hvor der blev dyrket landbrug på ret højt niveau, forklarer Anja Vegeberg Jensen. Magtkampene dengang kan derfor ofte have handlet om adgangen til den gode landbrugsjord, siger hun. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

- Men vi fandt også en stavbygget træspand med bronzebeslag, og det er heller ikke noget, man bare lige stamper op af jorden i Danmark. Det er formodentlig også import, og jo flere importstykker, der er i en grav, jo finere og mere fornem er den begravelse, forklarer Anja Vegeberg Jensen.

- Så det er muligt, at nogle af perlerne også er importeret fra andre steder i verden. Og når vi kan se tegn på udenlandske forbindelser, bliver det jo ekstra interessant, siger hun.

Og det er her, Romerrigets vidtforgrenede handelsruter, som vi var inde på i artiklens indledning, kommer ind i billedet igen.

Endnu ikke klar til udstilling

Arbejdet med at konservere fundene fra Bjertrup pågår stadig. De indtil videre 600 perler af både glas og rav kan derfor vise sig at være langt flere.

Museum Skanderborg kan på nuværende tidspunkt ikke sige præcist, hvornår alle genstandene kommer hjem til museet og kan udstilles for offentligheden.

Men flere af genstandene kan dog allerede ses på Museum Skanderborgs Perron 1 ved banegården i Skanderborg. Det gælder blandt andet en såkaldt stavbygget træspand med bronzebeslag.

Museum Skanderborg og museumsinspektør Anja Vegeberg Jensen.

For indbyggerne i Bjertrup-bosættelsen har med al sandsynlighed haft en ret god fornemmelse for datidens europakort, forklarer Anja Vegeberg Jensen.

Altså, man skulle virkelig være betydningsfuld, hvis man skulle have fat i de der ting.

Anja Vegeberg Jensen, museumsdirektør, Museum Skanderborg

De har vidst, hvor de centraler handelsstæder lå, og ikke mindst har de haft romerne været til stede med deres avancerede kultur ret langt oppe i Tyskland, siger hun.

Da konservatorerne skraber sig lige så stille ned i leret med redskaber som skalpeller og børster, kan der stadig nå at dukke flere perler op. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

- Man skal forestille sig, at de har haft et meget udstrakt rejsenetværk, og det har sandsynligvis ikke været hende, der ligger her, der har været ude at hente sine egne perler. Der har formodentlig været nogle handelsmænd eller andre på bopladsen, der tog sig af den slags. Men netværket har været meget udstrakt, og man skal forestille sig, at de har rejst alle mulige steder hen, siger Anja Vegeberg Jensen.

- Men rejser tog jo tid, og det var ikke noget, man bare lige gjorde. Altså, man skulle virkelig være betydningsfuld, hvis man skulle have fat i de der ting, siger museumsinspektøren med reference til gravfundene.

Barnegrav med små gaver

Kvinden, som er blevet begravet med 600 perler (indtil videre, konserveringen er som nævnt ikke færdig endnu), er dog ikke det eneste markante fund ved Bjertrup-udgravningen.

Hendes grav var blot én af i alt 25 grave fordelt på to gravpladser, en med fem og en med 20 grave, som Museum Skanderborgs arkæologer har fundet.

Og på den store gravplads skilte én af gravene, hvor man formoder, der har ligget en mand, sig markant ud.

Mens de øvrige mandsgrave typisk havde dimensionerne 200-240 cm i længden, 80-100 cm i bredden og 50-70 cm i dybden, var denne fremtrædende grav 312 cm lang, 100 cm bred og 110 cm dyb.

Der blev fundet flere andre genstande end perler. Blandt andet denne bronzering lå i en af gravene. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Da Anja Vegeberg Jensen og hendes hold undersøgte graven, gemte der sig en spiral-guldring, en sølvpincet samt det, der formentlig har været en øre-ske af sølv.

Genstandenes værdi og formodningen om import via et organiseret handelsnetværk peger alle i retning af, at de begravede har befundet sig i en magtposition i deres lokalmiljø.

Denne perle er en del større end de andre og har mosaikmønster. Ifølge Anja Vegeberg Jensen er det sandsynligt, at den har været brugt som lod på en ten. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Men der er også én af gravene, som understøtter fortællingen om betydningsfulde mennesker, selv om mennesket i den ikke blev overøset med gaver. Mens de andre grave passede til fuldvoksne mennesker, målte denne blot 90 gange 60 centimeter og indeholdt ved udgravningen to perler og et lille lerkar.

- Det er altid specielt at finde mennesker. Men altså, man bliver da lidt stille, når der ligger to perler og et lille lerkar i den lille barnegrav, vi også fandt, siger hun og forklarer, at 1.600 års tidsforskel ikke rigtig ændrer på følelsen af, at det grundlæggende er en forkert størrelse til en menneskegrav.

- Det fund, synes jeg faktisk, var det mest — hvad skal man sige? Det var ikke det mest spændende, men altså, man kommer tæt på, når man kan se, at der har ligget et lille barn, der har fået to perler og et lille lerkar med i graven, siger Anja Vegeberg Jensen.

- Vedkommende har været betydningsfuld, for der har levet mange flere mennesker der ved Bjertrup, end der er blevet begravet. Det har kun været de fine, der fik lov at ligge på gravpladsen, siger hun.

Fund styrker tese om magtkoncentration i Skanderborg-området

Fundene af de mange grave med opsigtsvækkende gaver til de afdøde er ikke første gang, at man finder symboler på højstatus og magt i Stilling-Hørning-området.

Ved Karolinehøj, en gård, der blev fundet lidt nord for Stilling, har man fundet begravelser med romersk import, fortæller Anja Vegeberg. Det fund er dog lidt ældre, og man har tidsbestemt det til ca. år 175 e.v.t.

Man må regne med, at der har været en eller anden form for knudepunkt der.

Anja Vegeberg Jensen, museumsinspektør, Museum Skanderborg

Ved Stilling Trehøje er der også blevet fundet et glasbæger, der stammer fra Sortehavet.

Perlerne her sidder godt fast i et stykke metal fra gravene. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Med Bjertrup-fundenes flere hundrede perler, guldringen og træspanden med bronzebeslag kan der ifølge Anja Vegeberg Jensen lægges endnu et lag på fortællingen om et område i Skanderborg Kommune, der engang har været et lokalt magtcentrum.

- Det siger jo et eller andet om det område. Altså, der sker et eller andet der. Man må regne med, at der har været en eller anden form for knudepunkt der, en eller anden koncentration af magt. Om det er en eller flere familier, det ved man ikke, men det kunne sagtens være flere, siger Anja Vegeberg Jensen.

De importerede genstande er ikke blot en indikation om en bosættelse, hvor visse personer har haft stærke forbindelser til udlandet. Det vidner også om, at man har stræbt efter at skille sig ud fra mængden, mener Anja Vegeberg Jensen.

- Det er også en tilnærmelse og et tegn på, at man gerne ville have en mere luksuriøs livsstil. Og der er nogle ting (i området, red.), der virkelig siger, at man har været noget ved musikken, f.eks. det romerske kasserollesæt, der blev fundet ved Karolinehøj, siger hun.

- Det har kun været de mest betydningsfulde mennesker, der har kunnet skaffe sådan nogle ting.

Men det er ikke sikkert, at magtkoncentrationen i området har begrænset sig til de første århundreder e.v.t, forklarer Anja Vegeberg Jensen.

Det er endnu uvist, hvornår perlerne vender tilbage til Museum Skanderborg. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

I 2017 fandt Museum Skanderborgs arkæologer et stort gravkammer ved Fregerslev i det sydlige Hørning, hvor en rytter og hans hest er blevet stedt til hvile i omkring år 950, altså midt i vikingetiden.

I graven fandt man flere end 700 sølv- og guldbelagte pyntebeslag, der har hørt til hestens sadel og hovedtøj, samt resterne af et pilekogger med 22 jernpile i.

Først til sommer i år forventes arbejdet med dén udgravning at være slut, men allerede nu stiller museumsinspektør Anja Vegeberg Jensen og hendes kollegaer sig selv spørgsmålet:

Har koncentrationen af magt og status i områderne omkring Stilling og Hørning varet fra begravelsen af kvinden med perlerne fra Bjertrup i jernalderen og helt frem til gravlæggelsen af en magtfuld viking 600 år senere?

- Altså, noget har jo gjort, at man har samlet sig i det område. Og det kan godt have været i relation til en eller anden magtudøvelse, siger Anja Vegeberg Jensen.

Asfalten på E45 skal skiftes, og det kommer til at betyde vejarbejde i dagtimerne frem til sommerferien. Kort: Vejdirektoratet

Måneder med vejarbejde på E45, kontanthjælpsmodtagere i varigt job – og lokal operakoncert fra Sydafrika

Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Asfaltarbejde øger trægheden på E45

Vejdirektoratet minder om, at bøden er dobbelt så stor, hvis man kører for stærkt gennem et vejarbejde med hastighedsbegrænsning - i anledning af, at hastigheden grundet asfaltskift bliver sat ned til 80 km/t på den ovenstående strækning. Kort: Vejdirektoratet

Der skal ny asfalt på motorvejen mellem Horsens N. og Ejer Bavnehøj. Derfor snævres de to spor i hver retning ind, og hastigheden sænkes til 80 km/t.

Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Arbejdet skulle egentlig være gået i gang tirsdag den 11. april, men blev ifølge TV2 Østjylland udsat på grund af dårligt, regnfuldt vejr. Det blev derfor først sat i gang fredag formiddag.

Vejdirektoratet har allerede i de seneste uger arbejdet i midterrabatten og nødsporet langs strækningen med forberedende arbejde, inden arbejdet med at udskifte asfalten går i gang.

Arbejdet med at skrælle den gamle asfalt af og erstatte den med en ny omgang fortsætter efter planen frem til 1. juli. Udskiftningen sker på en cirka syv kilometer lang strækning og skal gøre det både mere behageligt og sikkert at køre på strækningen.

I pressemeddelelsen beklager Vejdirektoratet for de gener, det må medføre for trafikanterne, og opfordrer samtidig bilisterne til at vise hensyn, sænke farten og holde fokus, når de kører ved vejarbejdet – også når vejarbejderne er gået hjem. 

Udskiftningen er en del af forberedelserne til, at E45 mellem Vejle og Skanderborg skal udvides fra de nuværende fire spor til seks spor. Den udvidelse forventes at stå klar til ibrugtagning i slutningen af 2026.

Skanderborg er den bedste kommune til at få kontanthjælpsmodtagere i varigt job

Kontanthjælpsmodtagere i Skanderborg Kommune forbliver i højere grad ansat, når de får et job, end kontanthjælpsmodtagere i resten af landet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der er stor forskel fra kommune til kommune på, hvor stor en andel af de kontanthjælpsmodtagere, der får job, faktisk ender med at beholde jobbet.

I Skanderborg går det rigtig godt: Knap 64 procent af kommunens kontanthjælpsmodtagere, der i 2020 eller starten af 2021 overgik fra kontanthjælp til beskæftigelse, blev i jobbet i mindst 12 måneder.

Det viser en analyse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed, som DKNyt omtaler.

På nationalt plan gælder det 50 pct. af kontanthjælpsmodtagerne – resten stoppede enten indenfor de første tre måneder eller de næste ni måneder.

I den anden ende af spektret finder man Jammerbugt Kommune, hvor 37 procent af de af kommunens kontanthjælpsmodtagere, der kom i job, stadig havde samme job 12 måneder senere.

Der kan være mange grunde til, at en tidligere kontanthjælpsmodtager har svært ved at bevare sit arbejde: Personens køn, herkomst, uddannelse, kriminel fortid, misbrugsbehandling er blot nogle få faktorer.

I analysen har Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed derfor regnet på, hvor mange der kunne forventes at komme i varig beskæftigelse i en kommune, hvis man ser på de forskellige rammevilkår for kontanthjælpsmodtagerne.

Heri er det forventet, at 51 procent af Skanderborg Kommunes kontanthjælpsmodtagere kom i varigt job, og Skanderborg klarer sig dermed bedre end forventet – og er den kommune, der på landsplan overskrider forventningerne mest.

Sydafrikansk opera gæster Vestermølle mod støtte til velgørenhed

The South African Opera Ensemble består af Thabang Senekal (t.v.), Loveline Madumo og Eugene Joubert (t.h.). Foto: Pressefoto

The South African Opera Ensemble kommer til Skanderborg og giver koncerter den 18., 19. og 20. april i Laden på Vestermølle.

Det skriver Vestermølle i en pressemeddelelse.

Aftalen med kunstnerne er, at de optræder for et beskedent honorar, mod til gengæld at få et eventuelt overskud sendt til organisationen Loveline Arts Foundation. Fonden arbejder blandt andet med fritidsaktiviteter til børn og unge i en township fra apartheidtiden.

Koncerterne er en gentagelse af en succes fra 2015, der genererede et overskud på lidt mere end 70.000 kroner, der blev overrakt til Loveline Arts Foundation. Siden er det danske støttebeløb til fonden nået op på knap 200.000 kroner, og håbet er, at beløbet kan øges yderligere med aprils koncerter.

Inden koncerterne går i gang vil Sydafrikas ambassadør i Danmark, Fikile S. Magubane, holde tale.

Emsemblet består af de to sangere Loveline Madumo, der er sopran, og Thabang Senekal, der er baryton, samt pianisten Eugene Joubert.

- De tre kunstnere, som danner The South African Opera Ensemble, er skattede i deres hjemland og har turneret også i Fjernøsten, Amerika og Sydeuropa, skriver Vestermølle i en pressemeddelelse.

Udover besøget på Vestermølle spiller operaensemblet en halv snes koncerter rundt omkring i Jylland.

Smukfest sætter popikon på programmet

Christina Aguilera udgav sit første album i 1999, og har været en stjerne lige siden. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni

Lørdagsprogrammet på Smukfest er blevet udvidet med en sand sværvægter indenfor popmusik.

Det står klart, efter Smukfest har annonceret, at Christina Aguilera gæster festivalen til sommer.

Sangeren bag internationale hits som ”Ain’t No Other Man”, ”Genie in a Bottle”, ”Hurt", og "Say Something" støder dermed til et lørdagsprogram med blandt andet The Minds of 99, Medina og Gilli.

I annonceringen fremhæver Smukfest både, at Christina Aguileras stemme strækker sig over fire oktaver, og at hendes liveshows bliver rost til skyerne.

- Vi er derfor også sikre på, at "Lady Marmalade", "Fighter" og "What a Girl Wants", kommer til at stortrives blandt vores bøgetræer, skriver festivalen.

Ifølge musikmagasinet Gaffa er det 20 år siden sangerinden gæstede Danmark med en koncert i Forum i 2003 i anledning af albummet "Stripped".

Hvis en koncert med Christina Aguilera trækker i dig, har vi dog dårlige nyheder: Lørdagsbilletterne er allerede udsolgt, og det samme er partoutbilletterne til hele festivalen.