Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Frands Fischer (S). Foto: Christian Bæk Lindtoft.

🤑 Yes, 80 mio. kr.! Nej, vent... 💸

Forestil dig, at du har lagt et rigtig stramt budget for din husstand.

Alle taler om prisstigninger og økonomiske tilbagegang. Du og din partner bor i et hus med to værelser, I har allerede et barn, og om et halvt år er der termin med barn nummer to — så I har brug for 80.000 kr. til en ombygning, der tryller et ekstra værelse frem.

Derfor har I skåret helt ind til benet og sparet alle overflødige goder væk, og enkelte steder har I også sparet på dele af jeres liv, som I faktisk mener ellers er ret nødvendige at have for at leve et godt liv.

Da I kort inden termin gennemgår jeres forbrug det seneste år og gør kassebeholdningen op, bliver I positivt overraskede, da I opdager, at der står 80.000 kr. mere på kontoen, end I havde regnet med.

Men inden I overhovedet når at overveje, hvad de 80.000 kr. skal bruges til, kommer I i tanker om, at hov, I har jo endnu ikke har fået lavet den der ombygning, der skulle koste... ja, 80.000 kr. Og nu har I ekstra travlt, inden barn nummer to ankommer til husstanden.

Det er næsten præcis den situation, som borgmester Frands Fischer (S) stod i forleden. De 80.000 kr. er bare 80 mio. kr., tilbygningen er velfærdsinstitutioner, som er afgørende for kunne håndtere befolkningstilvæksten, hvis rolle blev spillet af barn nummer to i ovenstående allegori.

Hvorfor der lige pludselig - og få måneder efter et (for Skanderborg) atypisk stramt sparebudget - pludselig ligger 80 mio. kr. mere end planlagt på kistebunden, og hvorfor de 80 mio. kr. ikke kan bruges til noget som helst, har vi til dette nyhedsbrev interviewet Frands Fischer om.

Og vi har spurgt, om det overhovedet rokker ved de dystre økonomiske forudsigelser, han for blot halvanden måned kom med her i SkanderborgLIV.

Rigtig god læselyst - og tak for at du læser med!

Her er, hvad vi også har med til dig i dag:

🚗🔄 Biler, der drøner lige igennem, og en jordvold der blokerer for udsynet fik en læser til at kontakte os om en rundkørsel, der faktisk allerede er på kommunens prioriteringsliste. Så hvorfor sker der ikke noget?

🚩🧑‍🏫 Fest uden røde politikere, højeste uddannelsesgrad i Jylland og en pris til en af Skanderborgs helt store erhvervsmænd. Glem ikke det korte nyhedsoverblik i bunden af nyhedsbrevet.

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist
Borgmester Frands Fischer (S) har sine bange anelser om udfaldet af den afgørende økonomiaftale mellem KL og regeringen senere på året. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Pludselig har kommunen 80 mio. kr. ekstra på kistebunden. Men det får du absolut ingenting ud af — forstå her hvorfor

I et kort øjeblik nåede borgmesteren og de øvrige medlemmer af Økonomi- og Erhvervsudvalget at glæde sig over, at kommunens regnskab for 2022 er 80 mio. kr. bedre, end man har budgetteret med.

Men det viste sig kort efter, at der er tale om penge, som kommunen egentlig helst skulle have brugt allerede nu ved at stoppe dem i mursten, der skal huse alle de børn og ældre, der billedligt talt banker på kommunens dør i vidt omfang allerede nu og i endnu videre omfang i fremtiden.

Og som almindelig borger ville man måske umiddelbart tænke, at et uventet merbeløb på 80 mio. kr. kunne være anledning til at genoverveje nogle af de besparelser, der i 2026 når op op i alt 57 mio. kr.
Men det er det ikke.

- Det har noget at gøre med, at vi ikke har fået lavet de anlægsinvesteringer, som vi skal, siger Frands Fischer.

Derfor ville han egentlig hellere have, at kommunen lige nu havde det planlagte underskud på ca. 44 mio. kr. i stedet for et overskud på 35 mio. kr., da det ville betyde, at de faktisk holdt den tidsplan med byggerierne, som de har lagt - en tidsplan, hvor der ikke er råd til lange rækker af forsinkelser.

Borgmester Frands Fischer (S) ville hellere være 80 mio. kr. fattigere. Markant overskud på det kommunale regnskab er nemlig ikke udtryk for, at tingene går bedre end forventet. Tværtimod.

Politikerne rundt om bordet nåede faktisk at glæde sig. Men det var ikke mange sekunder, der adskilte mundvigenes rejse opad og nedad igen.

- Til at starte med bredte sig en jubel over de 80 mio. kr., siger Frands Fischer (S).

Borgmesteren var en af de politikere, der onsdag i denne uge var samlet til et udvalgsmøde, hvor kommunens regnskab for det seneste år skulle fremlægges. Og øverst i teksten kunne man læse, at det minus på 44,3 mio. kr., som man havde kalkuleret med, var vendt til et overskud på 35,4 mio. kr.

Altså, en difference på lige under 80 mio. kr.

- Vi nåede lige at tænke, at det ser da godt ud, indtil vi så fik udlagt teksten og forstod, hvad der var på spil —at det jo ikke er penge, vi kan bruge, siger borgmesteren.

Får ikke betydning for besparelser

I efteråret indgik et flertal på 28 ud af 29 byrådsmedlemmer et budget for 2023-2026, hvor der blev sparet på adskillige områder.

En af besparelserne var blandt andet at sende børnehavebørnene fire måneder tidligere i SFO fra 2025, mens en anden ramte bibliotekernes bemandede åbningstid.

Derfor er det lidt mere kedeligt, end man kunne tænke, når man lige læser det.

Frands Fischer (S), borgmester

Og som almindelig borger ville man måske umiddelbart tænke, at et uventet merbeløb på 80 mio. kr. kunne være anledning til at genoverveje nogle af de besparelser, der i 2026 når op op i alt 57 mio. kr.

Men det er det ikke.

- Det har noget at gøre med, at vi ikke har fået lavet de anlægsinvesteringer, som vi skal, siger Frands Fischer.

De 80 mio. kr. skulle egentlig helst have været brændt af i 2022 på at få nogle af de kommunale byggerier af f.eks. børnehaver og plejecentre skudt i gang — byggerier, som er afgørende for, at Skanderborg kan følge med den kraftige befolkningstilvækst.

Når han skal forklare det, drager borgmesteren en parallel til en bil. Du har virkelig brug for en bil, og du har sat en masse penge af til at købe den. Pengene har du stadig, men der står ingen bil i indkørslen. Og det var sådan set en bil — ikke penge — du havde brug for.

- Som lægmand ville man jo sætte sig ned og tænke “ej, det er da bare pissegodt, nu har vi 80 mio. i overskud, som vi kan bruge til et eller andet”. Men de penge er regnet ind og er derfor ikke udtryk for et reelt overskud, som hvis man havde overskud på sit eget budget derhjemme. Og derfor er det lidt mere kedeligt, end man kunne tænke, når man lige læser det, siger Frands Fischer.

Så du ville egentlig helst have, at I ikke havde de 80 mio. kr. længere?

- Ja, det var jo det, der var intentionen, siger borgmesteren og fortsætter:

- Vi har mega meget brug for, at vi for eksempel får Dagmargården (plejecenter i Skanderborg midtby, red.) færdig, så vi kan få flyttet de borgere, der sidder på Kildegården (plejecenter i Højvangen, red.), så vi kan få lavet nogle midlertidige pladser på Kildegården, så vi igen kan få de folk hjem fra hospitalerne, som egentlig er udskrevet, men som har brug for mere behandling, inden de kan komme hjem i deres eget hus. Derfor er det noget bøvl, at vi ikke har fået brugt de penge.

Forliste udbud har bremset børnehave og plejecenter

Når pengene ikke er blevet brugt - og byggerierne ikke er sat i gang - skyldes det flere ting, forklarer borgmesteren.

For det første er der flere eksempler, hvor det ikke har været muligt at finde en kvalificeret entreprenør til at udføre byggeriet.

- Vi er blevet forsinket med et par af vores projekter, fordi vi har været nødt til at lave nye udbud på dem. For eksempel med plejecenteret i Galten (skal erstatte Tjørnehaven, red.). Der har ingen af dem, der har budt, kunnet overholde konditionerne, og derfor skal vi lave en udbudsrunde mere, siger Frands Fischer.

Daginstitutionen i Stilling er et eksempel på en sag, hvor der kom nogle frustrationer over en placering, og så kan der opstå en udsættelse af en anlægsopgave.

Frands Fischer (S), borgmester

Noget lignende er sket med en børnehave.

- Der er også flere eksempler på, at vi ikke har kunnet få bygningsrådgivere til at byde ind på en opgave - det har blandt andet været tilfældet med byggeriet af en ny børnehave i Gl. Rye. Og det er bare, fordi vi har været inde i en periode, hvor det har været vildt svært at finde en bygningsrådgiver, der ville byde ind, og så er det jo svært at lave et udbud. Det var særligt en udfordring i 2021, hvor markedet var overophedet, siger han.

Til sidst er der også eksempler på processer, der bare ikke er gået som ventet.

- Der er også eksempler på ting, der opstår undervejs. At der ikke er lavet de fornødne aftaler, eller at der er nogle ting i forbindelse med borgerhøringer, som vi skal lytte til, og som kræver en ekstra politisk behandling. Daginstitutionen i Stilling er et eksempel på en sag, hvor der kom nogle frustrationer over en placering, og så kan der opstå en udsættelse af en anlægsopgave, siger Frands Fischer.

Selv om de 80 mio. kr. er udtryk for en forsinkelse, mener borgmesteren dog ikke, at det er et synderligt stort beløb, som kommunen har forsømt at få brugt på nye velfærdsinstitutioner, når man tager i betragtning, at der frem mod 2030 er afsat i alt 1,6 mia. kr. til netop at bygge vuggestuer, børnehaver, skoler og plejecentre.

- Vi har rigtig meget brug for de anlæg, men vi har et kæmpe anlægsbudget, så set i det lys er det ikke så mange penge, siger Frands Fischer.

Specialiseret hjælp til både børn og voksne skaber økonomisk pres

I begyndelsen af februar udtrykte borgmesteren i et længere interview med SkanderborgLIV bekymring for kommunens økonomiske situation i 2023.

Særligt frygter han, at der kan opstå udfordringer for kommunen i forbindelse med de årlige forhandlinger mellem KL og regeringen, som lægger de overordnede rammer for kommunernes økonomiske handlefrihed under ét.

Den der snak på nationalt plan om udfordringerne på det specialiserede socialområde kan man også få øje på i vores budgetter.

Frands Fischer (S), borgmester

Her er Skanderborg gennem en årrække nemlig blevet vant til at modtage en varierende sum ekstrapenge i erkendelse af, at kommunen har en særlig udfordring som den danske kommune, der i de kommende årtier skal håndtere den kraftigste vækst i indbyggertallet i hele landet.

Ændrer de her 80 mio. på nogen måde på den forudsigelse?

- Tværtimod.

- Når man lige stikker hovedet ned i vores budgetopfølgning kan man se, at det stikker lidt af med udgifter på det specialiserede socialområde, særligt med voksenhandicap. Når man summer sammen til 2023 og fremskriver til 2024, og hvis vi ikke får nye penge til området i den kommende økonomiaftale, så står vi med en udfordring. Verden ser ikke lysere ud, siger Frands Fischer.

Når man kigger i budgetopfølgningen, som er embedsværkets eftersyn af det seneste kommunale budget, kan man se, at der er udfordringer i varierende grad på alle de områder, hvor borgere, ung som gammel, har brug for specialiseret hjælp.

"Generelt er antallet af visiterede børn stigende", står der i afsnittet om specialtilbud til 0-6-årige, hvor man også kan læse, at yderligere stigninger "vanskeligt" vil kunne holdes inden for den bevilling, der er givet for 2023.

Regeringen har bedt de 98 kommuner om at finde besparelser for 3 mia. kr. ved en nedlæggelse af de kommunale jobcentre og 3 mia. yderligere ved at spare penge på administration i både kommuner og regioner. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

På specialskoleområdet er budgettet "under pres i forhold til tidligere år pga. stigende antal elever i egne specialtilbud", som er staget fra 381 elever i september 2022 til 407 elever pr. 1. februar i år. "Der er ikke forventninger om et fald fremadrettet", kan man læse.

Og når det kommer til borgere med fysiske og psykiske handicap, havde man faktisk regnet med et større forbrug af penge. Nu er forventningen til det større forbrug bare justeret yderligere op.

Embedsfolkene skriver, at området "følges tæt", og at det senere på året kan blive nødvendigt at søge om yderligere bevillinger.

- Den der snak på nationalt plan om udfordringerne på det specialiserede socialområde kan man også få øje på i vores budgetter, siger Frands Fischer.

Han peger på, at problemet måske ikke er lige så iøjnefaldende i Skanderborg som i andre kommuner, fordi man rent teknisk håndterer området lidt anderledes i Skanderborg.

- Hvis man lavede samme øvelse som mange af de andre kommuner og summede vores løbende opfølgninger på det område sammen, har vi også en ret stor udfordring med at få realistiske budgetter på voksen-handicap-området, og vi har også en stigende udfordring på børneområdet, siger borgmesteren.

Fischer er ikke just fuld af forhåbning, når det handler om regeringens velvilje til at imødekomme hans ønske om den sædvanlige statslig kompensation for det tryk, som den demografiske udvikling lægger på kommunens udgifter, og som også spiller en rolle i det stigende antal borgere med brug for specialiseret hjælp.

- Ved KL-topmødet i sidste uge i Aalborg fik vi ikke andre tendenser, end det, vi kender fra regeringsgrundlaget. Og hvis det er underlægget til den kommende økonomiaftale, bliver det en udfordring for en kommune som Skanderborg, siger Frands Fischer.

Regeringsgrundlaget lægger op til, at kommunerne og regionerne under ét skal finde i alt seks milliarder kroner.

Regeringen ønsker at sløjfe jobcentrene, som vi kender dem i dag, hvilket skal spare tre mia. kr.

Samtidig ønsker regeringen, at kommunerne og regionerne sammen skal finansiere et løft af de offentligt ansattes løn ved at finde besparelser på administrationen — også på tre mia. kr.

Rundkørslen mellem Virringvej, Lodbrogsvej og Agerhønebakken i Gram er farlig. I hvert fald hvis man spørger Jakob Bargmann, der savner, at kommunen griber ind. Foto: Johanne Jedig Wejse

Lokale bekymrede over rundkørsel: - Det bliver let en farlig situation

I Skanderborg Kommune spiller antallet uheld en stor rolle, når projekter prioriteres, og kommunen vil sætte en analyse af uheld i gang, der kommer til at være toneangivende for, hvilke projekter der prioriteres.

Det betyder højst sandsynligt, at de lokale i Gram kan se langt efter en ombygning af rundkørslen på Virringvej, Lodbrogsvej og Agerhønebakken.

For selvom rundkørslen er på listen, ligger den lavt, da der sker få uheld omkring strækningen, og fartgrænsen overholdes. 

Men det ærgrer Gram-beboeren Jakob Bargmann, der ser flere farlige områder i rundkørslen.

- Jeg synes det er en skam, at der ikke tænkes mere i forebyggelse, men at uheldet skal være ude, før noget prioriteres højt, siger Jakob Bargmann.

For høj hastighed, biler der skærer lige igennem og jordvolde, der spærrer udsynet, er bare nogle af grundene til, at en læser kontaktede SkanderborgLIV om rundkørslen i Gram.

- Jeg er bange for, at nogen kommer til skade – særligt de bløde trafikanter.

Jakob Bargmann hæver stemmen, da en bil skærer ned ad vejen med god fart.

Vi står i rundkørslen mellem Virringvej, Lodbrogsvej og Agerhønebakken en hverdagsmorgen klokken lidt over 7.30.

En problemfyldt rundkørsel, hvis du spørger Jakob Bargmann.

Han har kontaktet SkanderborgLIV via vores spørgeformular, fordi han gerne ville have os til at tage et kig på rundkørslen – og finde ud af, om der er nogle løsninger på vej.

- Se, de kommer fra venstre side, ind i rundkørslen fra Virringvej med fuld fart, og virker nærmest overraskede over, at der kan være andre trafikanter i rundkørslen, siger Jakob Bargmann.

Hovedproblemet er, at selve midterdelen af rundkørslen ikke fylder ret meget, og bilisterne kan derfor nærmest køre lige igennem uden at sænke farten.

- Og hvorfor må man køre 70 på den her vej, hvor så mange boligkvarterer ligger lige ud til, og som børn krydser på cykel for at komme i skole? spørger Jakob Bargmann, og fortsætter:

- Og hvis man så accepterer de 70 km/t, hvorfor skal der være et skilt med farten 250 meter inden en rundkørsel?

Han bekymrer sig både for cyklister og fodgængere, der skal krydse Virringvej i rundkørslen.

I den friske sne kunne man tydeligt se spor fra biler, der skærer igennem rundkørslen, frem for at køre udenom. Det gør, at behovet for at sænke farten er minimal. Foto: Johanne Jedig Wejse

- Man kan ikke se en skid

Men også en forholdsvist ny jordvold langs den adskilte cykelsti er ifølge Jakob Bargmann farlig:

- Når jeg kommer fra Lodbrogsvej, så skal jeg næsten helt ud i rundkørslen, før jeg kan se om der kommer nogle biler – og når de så kommer med så høj fart, så bliver det let en farlig situation, understreger Jakob Bargmann, mens han slår opgivende ud med hånden, da endnu en bilist stryger lige igennem rundkørslen uden at skrue ret meget på farten.

Rundkørslen har ikke den fartdæmpende effekt som var ønsket, og derfor kom en ombygning på vores liste. Men der er pt. ingen planer eller afsatte midler til projektet, der ligger i den nederste del af den liste, projekter prioriteres efter,

Louise Leth, trafikplanlægger i Skanderborg Kommune

Han er tilsyneladende ikke den eneste, der irriterer sig over udsynet. For mens Jakob Bargmann forklarer og gestikulerer til morgentrafikken, kører en bil fra Agerhønebakken og holder ind. Føreren ruller vinduet ned:

- I står og kigger på rundkørslens trafik, ikke? Prøv at gå om til Agerhønebakken og se, man kan ikke se en skid, siger han og ruller vinduet ned uden at vente på svar.

Jakob Bargmann er desuden via Facebook kommet i kontakt med flere lokale, der også giver udtryk for, at de oplever rundkørslen som problematisk. Dels at bilisterne på Virringvej nærmest kan køre lige over, dels det manglende udsyn, når man kommer fra en af de to sideveje.

Gør som Jakob Bargmann - fortæl SkanderborgLIV, hvad du savner svar på

Via vores spørgeformular, som findes her, har Jakob Bargmann henvendt sig til os om rundkørslen i Gram.

Han skrev for at gøre opmærksom på flere farlige aspekter, som han har tænkt over, når han dagligt triller bilen ud i rundkørslen. Og han ville gerne have os på redaktionen til at tage et kig på det, og forholde det til kommunen.

Det vil vi gerne. For på SkanderborgLIV ønsker vi at lave historier, der betyder noget for vores læsere.

Så: Har du noget, du savner svar på i Skanderborg Kommune? Et bestemt sted du mener, at vi skal rette vores journalistiske blik?

Vi belønner månedens bedste spørgsmål med en SkanderborgLIV-kop ☕

Find spørgeformularen på vores hjemmeside, eller via dette link.

De utilfredse røster kan findes i Facebook-opslag, der ligger år tilbage, og flere beretter om gentagne gange at have kontaktet kommunen med ønsker om at få rundkørslen rettet til.

Derfor ligger en ombygning af rundkørslen da også på kommunens prioriteringsliste.

Det gør den, fordi rundkørslen er for dynamisk, oplyser Louise Leth, der er trafikplanlægger i Skanderborg Kommune.

- Rundkørslen har ikke den fartdæmpende effekt som var ønsket, og derfor kom en ombygning på vores liste. Men der er pt. ingen planer eller afsatte midler til projektet, der ligger i den nederste del af den liste, projekter prioriteres efter, siger Louise Leth, og fortsætter:

- Vi har en del projekter på vores prioriteringsliste, og det vil altid være en afvejning mellem, hvor på prioriteringslisten et projekt ligger, og hvad vores budgetter tillader der kan udføres.

- Sikkerhed burde være en prioritet

Hvis et ombygningsprojekt omkring rundkørslen blev til virkelighed, ville det altså udelukkende hjælpe på, hvor hurtigt bilister fra Virringvej kan køre igennem – ikke udsynet eller hastigheden.

Ifølge Louise Leth er det en strækning, der sker få uheld på, hvilket også er en medvirkende faktor til, at projektet ikke er højt på prioriteringslisten.

Skiltet, der viser hvor hurtigt bilisterne må køre, er placeret lige inden rundkørslen. Foto: Johanne Jedig Wejse

Hun forklarer desuden, at hastighedsgrænsen på 70 km/t skyldes, at fremkommelighed generelt prioriteres højere på veje, hvor der ikke er beboelse direkte langs vejen, men derimod på tilhørende sideveje – især når de bløde trafikanter er adskilt fra vejen i en særskilt dobbeltrettet cykelsti.

- Og så viste en trafikmåling i 2014, at folk overholder fartgrænsen med en gennemsnitlig fart på 66 km/t på Virringvej, siger Louise Leth.

Hun fortæller, at kommunen her i 2023 vil begynde på at lave en overordnet uheldsanalyse af kommunen, der kan vise hvilke steder, der er værst ramt. Det arbejde kommer i høj grad til at være toneangivende for, hvilke projekter der prioriteres.

Jakob Bargmann og de andre utilfredse beboere omkring rundkørslen kan dermed ende med at vente længe på en ombygning. Og det ærgrer Jakob Bargmann.

- Jeg synes det er en skam, at der ikke tænkes mere i forebyggelse, men at uheldet skal være ude, før noget prioriteres højt. Det, jeg tænker der er brug for, er nogle fartdæmpende foranstaltninger. Jeg ved godt, at alting koster penge, men der burde sikkerhed jo være en prioritet, siger Jakob Bargmann.

I 2022 var der spækket med politiske talere til 1. maj fest i Skanderborg, blandt andet Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen. Men det bliver ikke tilfældet i år. Foto: Mai Villadsens Facebook

Politikere udelukket fra arbejderfest, populært borgermøde om manglende fjernvarme – og endnu mere padel på vej

Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Røde partier bliver ikke inviteret til 1. maj-fest

Udover at være formand for FH i Skanderborg er Palle Langkjær også formand for Dansk Metals lokale afdeling, hvor han har sit kontor. Foto: Torben Jakobsen

Det er en af de helt store traditioner, når arbejdernes kampdag løber af stablen 1. maj: De røde arbejderpartier holder taler for og til arbejderne – måske endda fra en ølkasse.

Men sådanne taler skal man se langt efter, hvis man i år vil til 1. maj-fest i Skanderborg. For Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Metal i Skanderborg har besluttet sig for ikke at invitere de røde partier med.

Det skriver Dansk Metal Skanderborg-Odder på Facebook.

Ifølge formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Skanderborg skyldes det afskaffelsen af Store Bededag.

- Socialdemokratiet har blandet sig i den danske model, og det vil vi ikke finde os i, og SF er ikke meget bedre. De var ganske vist imod afskaffelsen, men de ville ikke sende spørgsmålet til folkeafstemning, og Enhedslisten skal ikke som det eneste parti have lov til at stå på talerstolen, siger Palle Langkjær, der er formand for FH Skanderborg.

Til 1. maj-festen i 2022 holdt Mai Villadsen tale, men hun må spejde langt efter en invitation igen i år.

Også borgmester Frands Fischer (S) plejer at være en af hovedtalerne til arbejderfesten i Skanderborg, men især måden helligdagen blev afskaffet har altså haft den konsekvens, at borgmesteren må finde andre planer.

De planer behøver imidlertid ikke strække langt ud i fremtiden, da formanden for FH Skanderborg fastslår, at de røde partier er med igen næste år.

Graden af uddannelse blandt Skanderborgs unge er bedre end landsgennemsnittet

I Skanderborg vil 11 procent af de unge, der forlod 9. klasse i 2021, være uden uddannelse i 2029.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Dermed ligger Skanderborgs unge under landsgennemsnittet på 14 procent. Graden af uddannelse blandt kommunens unge er desuden den bedste i hele Jylland, hvor den næstbedste er Silkeborg Kommune med 12 procent.

Der er dermed store geografiske forskelle; i flere nordsjællandske kommuner vil kun 6-7 procent af de unge, der gik ud af 9. klasse i 2021, stå uden for uddannelse i 2029 – mens det i Morsø, Norddjurs og Lolland runder de 20 procent.

Ifølge analysen vil de unge i Skanderborg imidlertid ikke leve op til den politiske målsætning for 2030. Den lyder på, at max 10 procent af de unge være uden uddannelse, når de fylder 25 år.

120 samlet til borgermøde om manglende fjernvarme

Mange af kommunens landsbyer er vurderet til ikke at være potentielle fjernvarmekilder. Her har Skanderborg Kommune markeret mulig fjernvarme i undersøgte områder på et kort over kommunens fremtidige varmeplan. Kort: Skanderborg Kommune

Selvom der graves på livet løs, så flere områder i kommunen kan blive koblet på fjernvarmen, så er det ikke alle steder fjernvarmen rulles ud.

Derfor inviterede kommunen til borgermøde om, hvorfor fjernvarmen ikke udrulles alle steder, og hvad man så kan gøre i stedet. Et borgermøde, der blev afholdt tirsdag aften til stor interesse, da 120 borgere dukkede op på Fælleden.

Det skriver Skanderborg Kommune på Facebook.

Inden mødet lagde kommunen op til, at de forskellige landsbyer uden fjernvarme med fordel kunne inspirere hinanden.

- Borgermødet er oplagt for landsbyerne til at finde en fælles løsning på grønnere varmekilder. Vi sætter deltagerne sammen efter landsbyer, så man nemt kan få en snak efter oplæggene om, hvilken løsning der kan passe præcis til den enkelte landsby, sagde Susanne Skårup, medarbejder i klima og grøn omstilling ved Skanderborg Kommune, i en pressemeddelelse.

Derudover kunne syv landsbyer i kommunen høre resultatet af en kommunal screening af alternativ varmeforsyning: Alken, Herskind, Hylke, Sjelle, Skjørring, Tebstrup og Voerladegård.

Pris uddelt til manden bag "Lille Nyhavn"

Lars Kromand besidder et væld af erhvervsposter, herunder en bestyrelsespost i AURA Energi. Foto: AURA

ErhvervSkanderborg uddeler årligt ErhvervsUdvikler-prisen til en lokal erhvervsskikkelse eller virksomhed, der bidrager positivt til lokal udvikling og vækst. Prisen for 2022 går til lokal erhvervsmand Lars Kromand.

Det oplyser ErhvervSkanderborg i en pressemeddelelse.

Lars Kromand er fra Skanderborg, og var i 2000 med til at stifte techvirksomheden Zitcom, der nu er fusioneret med den europæiske techvirksomhed Team.Blue.

I 2002 stiftede han ejendomsselskabet Admincom, hvor han har været administrerende direktør siden 2019.

Det var i Admincom, at Lars Kromand i 2006 først fik idéen til ejendomsprojektet "Lille Nyhavn", der skal rumme luksuslejligheder, hotel, restaurant og butikker i Adelgade lige ned til søen.

Byggeriet til "Lille Nyhavn" gik i gang i 2020, og skal efter planen stå færdigt i slutningen af i år. 

Ud over Lars Kromand var der to andre nominerede: Jens Juhl & Chokolade-Fabrikken samt Jysk Totalservice ApS. De tre nominerede var valgt af ErhvervSkanderborgs bestyrelse ud fra en række indstillede kandidater, og ErhvervSkanderborgs medlemmer har stemt og valgt vinderen.

Prisen uddeles til "en person, en virksomhed eller en organisation/forening, der fortjener anerkendelse og hæder for at have gjort en indsats der bidrager til udvikling i Skanderborg Kommune".

Padelbaner på vej i Ry

8680 Padel står bag padelcentret i Ry, der bygges af HPH Totalbyg. Illustration: HPH Totalbyg

Fra den 1. oktober vil du efter planen kunne tage et slag padel på seks helt nye baner i Ry.

Det skriver Midtjyllands Avis.

Byggearbejdet er gået i gang mellem Skanderborgvej og Ellemosen, og udføres af HPH Totalbyg, der på deres hjemmeside oplyser, at padelcentret skal være ca. 1850 kvadratmeter, og består af 5 dobbeltbaner og 1 singlebane samt omklædning og loungeområde med udendørs terrasse.

Padel, tidligere kendt som padel tennis, er en ketcher-sportsgren, der spilles på baner omgives af både glas og trådhegn, der bruges aktivt i spillet. Sportsgrenen har hurtigt vundet stor popularitet i landet, hvilket nu resulterer i muligheden for at slå sig løs i Ry.

Bag de nye baner er foreningen 8680 Padel, der består af en gruppe padelentusiaster. En af dem er den tidligere elitehåndboldspiller Michael Laursen, der ikke lader sig kue af, at der er kommet mange padelbaner til rundt omkring i nærheden af det nye byggeprojekt.

Det er da sandsynligt, at der kan være padelbaner, der kommer til at lukke på grund af en overkapacitet, men i 8680 Padel tror vi på, at de baner med den højeste kvalitet også er dem, der vil overleve. Og kvaliteten kommer i højsædet i Ry, hvor der ikke bare kommer en tom skal, der huser banerne. Vi får et loungemiljø, der vil gøre det attraktivt for spillerne at "hænge ud", siger Michael Laursen til Midtjyllands Avis.

Vores anbefalinger til dig 💡

♻️  Værdicentralen i Skanderborg fylder otte år, og det fejrer de ved at invitere til fest med 50 procent rabat på alt i hele biksen – og kage! Johanne har allerede sat hele formiddagen af til at finde gode sager til huset i Skanderborg, og hvis du også synes det lyder som den perfekte måde at tilbringe en formiddag, så er det allerede i dag (lørdag) fra 10-14.

⛪ 📖 Interesserer du dig for lokalhistorie, og har du måske en kreativ spire i maven? Så har Museum Skanderborg et sjovt og anderledes arrangement, hvor besøgende sammen skaber et broderi, der tager udgangspunkt i historien om Øm Kloster. Når broderierne er færdige, bliver de en del af en udstilling på Øm Kloster Museum. Giv det et skud tirsdag den 28. marts kl. 14-17.