Pludselig har kommunen 80 mio. kr. ekstra på kistebunden. Men det får du absolut ingenting ud af — forstå her hvorfor
I et kort øjeblik nåede borgmesteren og de øvrige medlemmer af Økonomi- og Erhvervsudvalget at glæde sig over, at kommunens regnskab for 2022 er 80 mio. kr. bedre, end man har budgetteret med.
Men det viste sig kort efter, at der er tale om penge, som kommunen egentlig helst skulle have brugt allerede nu ved at stoppe dem i mursten, der skal huse alle de børn og ældre, der billedligt talt banker på kommunens dør i vidt omfang allerede nu og i endnu videre omfang i fremtiden.
Og som almindelig borger ville man måske umiddelbart tænke, at et uventet merbeløb på 80 mio. kr. kunne være anledning til at genoverveje nogle af de besparelser, der i 2026 når op op i alt 57 mio. kr.
Men det er det ikke.
- Det har noget at gøre med, at vi ikke har fået lavet de anlægsinvesteringer, som vi skal, siger Frands Fischer.
Derfor ville han egentlig hellere have, at kommunen lige nu havde det planlagte underskud på ca. 44 mio. kr. i stedet for et overskud på 35 mio. kr., da det ville betyde, at de faktisk holdt den tidsplan med byggerierne, som de har lagt - en tidsplan, hvor der ikke er råd til lange rækker af forsinkelser.
Politikerne rundt om bordet nåede faktisk at glæde sig. Men det var ikke mange sekunder, der adskilte mundvigenes rejse opad og nedad igen.
- Til at starte med bredte sig en jubel over de 80 mio. kr., siger Frands Fischer (S).
Borgmesteren var en af de politikere, der onsdag i denne uge var samlet til et udvalgsmøde, hvor kommunens regnskab for det seneste år skulle fremlægges. Og øverst i teksten kunne man læse, at det minus på 44,3 mio. kr., som man havde kalkuleret med, var vendt til et overskud på 35,4 mio. kr.
Altså, en difference på lige under 80 mio. kr.
- Vi nåede lige at tænke, at det ser da godt ud, indtil vi så fik udlagt teksten og forstod, hvad der var på spil —at det jo ikke er penge, vi kan bruge, siger borgmesteren.
Får ikke betydning for besparelser
I efteråret indgik et flertal på 28 ud af 29 byrådsmedlemmer et budget for 2023-2026, hvor der blev sparet på adskillige områder.
En af besparelserne var blandt andet at sende børnehavebørnene fire måneder tidligere i SFO fra 2025, mens en anden ramte bibliotekernes bemandede åbningstid.
Frands Fischer (S), borgmesterDerfor er det lidt mere kedeligt, end man kunne tænke, når man lige læser det.
Og som almindelig borger ville man måske umiddelbart tænke, at et uventet merbeløb på 80 mio. kr. kunne være anledning til at genoverveje nogle af de besparelser, der i 2026 når op op i alt 57 mio. kr.
Men det er det ikke.
- Det har noget at gøre med, at vi ikke har fået lavet de anlægsinvesteringer, som vi skal, siger Frands Fischer.
De 80 mio. kr. skulle egentlig helst have været brændt af i 2022 på at få nogle af de kommunale byggerier af f.eks. børnehaver og plejecentre skudt i gang — byggerier, som er afgørende for, at Skanderborg kan følge med den kraftige befolkningstilvækst.
Når han skal forklare det, drager borgmesteren en parallel til en bil. Du har virkelig brug for en bil, og du har sat en masse penge af til at købe den. Pengene har du stadig, men der står ingen bil i indkørslen. Og det var sådan set en bil — ikke penge — du havde brug for.
- Som lægmand ville man jo sætte sig ned og tænke “ej, det er da bare pissegodt, nu har vi 80 mio. i overskud, som vi kan bruge til et eller andet”. Men de penge er regnet ind og er derfor ikke udtryk for et reelt overskud, som hvis man havde overskud på sit eget budget derhjemme. Og derfor er det lidt mere kedeligt, end man kunne tænke, når man lige læser det, siger Frands Fischer.
Så du ville egentlig helst have, at I ikke havde de 80 mio. kr. længere?
- Ja, det var jo det, der var intentionen, siger borgmesteren og fortsætter:
- Vi har mega meget brug for, at vi for eksempel får Dagmargården (plejecenter i Skanderborg midtby, red.) færdig, så vi kan få flyttet de borgere, der sidder på Kildegården (plejecenter i Højvangen, red.), så vi kan få lavet nogle midlertidige pladser på Kildegården, så vi igen kan få de folk hjem fra hospitalerne, som egentlig er udskrevet, men som har brug for mere behandling, inden de kan komme hjem i deres eget hus. Derfor er det noget bøvl, at vi ikke har fået brugt de penge.
Forliste udbud har bremset børnehave og plejecenter
Når pengene ikke er blevet brugt - og byggerierne ikke er sat i gang - skyldes det flere ting, forklarer borgmesteren.
For det første er der flere eksempler, hvor det ikke har været muligt at finde en kvalificeret entreprenør til at udføre byggeriet.
- Vi er blevet forsinket med et par af vores projekter, fordi vi har været nødt til at lave nye udbud på dem. For eksempel med plejecenteret i Galten (skal erstatte Tjørnehaven, red.). Der har ingen af dem, der har budt, kunnet overholde konditionerne, og derfor skal vi lave en udbudsrunde mere, siger Frands Fischer.
Frands Fischer (S), borgmesterDaginstitutionen i Stilling er et eksempel på en sag, hvor der kom nogle frustrationer over en placering, og så kan der opstå en udsættelse af en anlægsopgave.
Noget lignende er sket med en børnehave.
- Der er også flere eksempler på, at vi ikke har kunnet få bygningsrådgivere til at byde ind på en opgave - det har blandt andet været tilfældet med byggeriet af en ny børnehave i Gl. Rye. Og det er bare, fordi vi har været inde i en periode, hvor det har været vildt svært at finde en bygningsrådgiver, der ville byde ind, og så er det jo svært at lave et udbud. Det var særligt en udfordring i 2021, hvor markedet var overophedet, siger han.
Til sidst er der også eksempler på processer, der bare ikke er gået som ventet.
- Der er også eksempler på ting, der opstår undervejs. At der ikke er lavet de fornødne aftaler, eller at der er nogle ting i forbindelse med borgerhøringer, som vi skal lytte til, og som kræver en ekstra politisk behandling. Daginstitutionen i Stilling er et eksempel på en sag, hvor der kom nogle frustrationer over en placering, og så kan der opstå en udsættelse af en anlægsopgave, siger Frands Fischer.
Selv om de 80 mio. kr. er udtryk for en forsinkelse, mener borgmesteren dog ikke, at det er et synderligt stort beløb, som kommunen har forsømt at få brugt på nye velfærdsinstitutioner, når man tager i betragtning, at der frem mod 2030 er afsat i alt 1,6 mia. kr. til netop at bygge vuggestuer, børnehaver, skoler og plejecentre.
- Vi har rigtig meget brug for de anlæg, men vi har et kæmpe anlægsbudget, så set i det lys er det ikke så mange penge, siger Frands Fischer.
Specialiseret hjælp til både børn og voksne skaber økonomisk pres
I begyndelsen af februar udtrykte borgmesteren i et længere interview med SkanderborgLIV bekymring for kommunens økonomiske situation i 2023.
Særligt frygter han, at der kan opstå udfordringer for kommunen i forbindelse med de årlige forhandlinger mellem KL og regeringen, som lægger de overordnede rammer for kommunernes økonomiske handlefrihed under ét.
Frands Fischer (S), borgmesterDen der snak på nationalt plan om udfordringerne på det specialiserede socialområde kan man også få øje på i vores budgetter.
Her er Skanderborg gennem en årrække nemlig blevet vant til at modtage en varierende sum ekstrapenge i erkendelse af, at kommunen har en særlig udfordring som den danske kommune, der i de kommende årtier skal håndtere den kraftigste vækst i indbyggertallet i hele landet.
Ændrer de her 80 mio. på nogen måde på den forudsigelse?
- Tværtimod.
- Når man lige stikker hovedet ned i vores budgetopfølgning kan man se, at det stikker lidt af med udgifter på det specialiserede socialområde, særligt med voksenhandicap. Når man summer sammen til 2023 og fremskriver til 2024, og hvis vi ikke får nye penge til området i den kommende økonomiaftale, så står vi med en udfordring. Verden ser ikke lysere ud, siger Frands Fischer.
Når man kigger i budgetopfølgningen, som er embedsværkets eftersyn af det seneste kommunale budget, kan man se, at der er udfordringer i varierende grad på alle de områder, hvor borgere, ung som gammel, har brug for specialiseret hjælp.
"Generelt er antallet af visiterede børn stigende", står der i afsnittet om specialtilbud til 0-6-årige, hvor man også kan læse, at yderligere stigninger "vanskeligt" vil kunne holdes inden for den bevilling, der er givet for 2023.
På specialskoleområdet er budgettet "under pres i forhold til tidligere år pga. stigende antal elever i egne specialtilbud", som er staget fra 381 elever i september 2022 til 407 elever pr. 1. februar i år. "Der er ikke forventninger om et fald fremadrettet", kan man læse.
Og når det kommer til borgere med fysiske og psykiske handicap, havde man faktisk regnet med et større forbrug af penge. Nu er forventningen til det større forbrug bare justeret yderligere op.
Embedsfolkene skriver, at området "følges tæt", og at det senere på året kan blive nødvendigt at søge om yderligere bevillinger.
- Den der snak på nationalt plan om udfordringerne på det specialiserede socialområde kan man også få øje på i vores budgetter, siger Frands Fischer.
Han peger på, at problemet måske ikke er lige så iøjnefaldende i Skanderborg som i andre kommuner, fordi man rent teknisk håndterer området lidt anderledes i Skanderborg.
- Hvis man lavede samme øvelse som mange af de andre kommuner og summede vores løbende opfølgninger på det område sammen, har vi også en ret stor udfordring med at få realistiske budgetter på voksen-handicap-området, og vi har også en stigende udfordring på børneområdet, siger borgmesteren.
Fischer er ikke just fuld af forhåbning, når det handler om regeringens velvilje til at imødekomme hans ønske om den sædvanlige statslig kompensation for det tryk, som den demografiske udvikling lægger på kommunens udgifter, og som også spiller en rolle i det stigende antal borgere med brug for specialiseret hjælp.
- Ved KL-topmødet i sidste uge i Aalborg fik vi ikke andre tendenser, end det, vi kender fra regeringsgrundlaget. Og hvis det er underlægget til den kommende økonomiaftale, bliver det en udfordring for en kommune som Skanderborg, siger Frands Fischer.
Regeringsgrundlaget lægger op til, at kommunerne og regionerne under ét skal finde i alt seks milliarder kroner.
Regeringen ønsker at sløjfe jobcentrene, som vi kender dem i dag, hvilket skal spare tre mia. kr.
Samtidig ønsker regeringen, at kommunerne og regionerne sammen skal finansiere et løft af de offentligt ansattes løn ved at finde besparelser på administrationen — også på tre mia. kr.