Ét år efter sagspukkel er køen ikke blevet mindre: Men der er lys forude for dem, der gerne vil bygge i Skanderborg, siger kommunen
Der er stadig tryk på kedlerne inde hos de embedsfolk, der skal tage boligudviklernes visioner fra idé til blåstemplet projekt med alle godkendelser og tilladelser på plads.
Køen af sager, der venter på at blive behandlet, er akkurat lige så lang, som den var for et år siden, selv om kommunen siden efteråret har haft to ekstra sagsbehandlere ansat til at få byggesagerne ekspederet.
Faktisk er køen lidt længere.
Men det skyldes to ting, fortæller Esben Obeling, der er afdelingsleder i kommunens afdeling for plan- og byudvikling.
Effekten af de to ekstra sagsbehandlere kommer først senere, for en byggesag tager typisk et års tid at få færdigbehandlet. Samtidig har afdelingen ændret opgørelsespraksis, hvilket betyder, at en række sager, der tidligere ikke talte med i opgørelsen over afventende plansager, nu gør det.
Derfor er han ikke nervøs for, at sagsbunken skal blive ved med at have samme størrelse.
- Den stabile udvikling er for mig et udtryk for, at vi har fået fod på sagerne, siger Esben Obeling.
Ikke meget har forandret sig, siden lederen af kommunens plan- og byudviklingsafdeling for et år siden kunne fortælle, at sagsbehandlerne i afdelingen halsede efter en lang kø af ivrige udviklingsselskaber, der ventede på at kunne gå i jorden på et af Skanderborg Kommunes mange attraktive arealer.
Daværende konstitueret leder i afdelingen, Pernille Helmer, udtalte sig i februar 2022 fra toppen af en 74 sager høj papirbunke.
Nu, et år senere, udtaler afdelingens nye chef sig fra toppen af bunke på 84 sager i februar 2023.
Men det er ikke ensbetydende med, at det går i den gale retning, forklarer Esben Obeling, der i sommeren 2022 afløste Pernille Helmer som afdelingsleder i plan- og byudviklingsafdelingen.
Snarere er der tale om status quo.
Esben Obeling, leder for plan- og byudvikling, Skanderborg KommuneDen stabile udvikling er for mig et udtryk for, at vi har fået fod på sagerne.
Umiddelbart efter hans tiltræden gennemførte han nemlig nogle ændringer i afdelingens opgørelsesmetoder, som betyder, at flere eksisterende sager er røget ind på listen - uden at køen reelt er blevet længere.
- Der har været nogle sager, hvor jeg har sagt, at de skal også med på listen, og derfor er tallet højere, end det var for et år siden, siger Esben Obeling.
- Jeg tror ikke, at der er kommet specielt mange flere sager ind, end vi har ekspederet. Generelt ser vi en rimelig stabil balance mellem opgaver, der kommer ind, og opgaver der bliver løst, siger han.
Nu må bygherre lave lokalplanudkast
I erkendelse af, at køen til at få lov til f.eks. at anlægge et nyt boligområde i Skanderborg Kommune er lang, besluttede byrådet i foråret 2022 tre ting, der skulle gøre livet lidt lettere for de embedsfolk, der prøver at få køen til at skrumpe.
For det første vedtog byrådet nogle nye prioriteringsprincipper, som afdelingen selv bad politikerne tage stilling til, og som skulle medføre en større klarhed over, hvilke sager der har forrang over andre.
Dem har afdelingen nu arbejdet med et stykke tid, og det har ifølge Esben Obeling "fungeret rigtig godt".
For det andet afsatte byrådet midler til, at plan- og byudviklingsafdelingen kunne ansætte tre nye medarbejdere for en tre og et halvt år lang periode - to af dem til direkte sagsbehandling, en af dem i en mere koordinerende rolle.
Esben Obeling, leder af plan- og byudvikling, Skanderborg KommuneDet bliver tydeligere for os, hvad bygherre godt kunne tænke sig, at der kommer til at stå i lokalplanen.
De to nye sagsbehandlere startede i afdelingen i efteråret 2022 og har således været i gang i nogle måneder.
Når køen af sager, der venter på at blive behandlet i afdelingen, alligevel ikke er blevet mindre, handler det ifølge Esben Obeling om, at der er en del forsinkelse mellem indtagelse af kuren og kurens effekt.
- En planproces tager typisk et års tid, hvis ikke mere, afhængig af planen. Så man kan jo først se resultatet af de ekstra ansættelser efter et års tid. Men vi regner med, at det bliver godt, siger Esben Obeling.
- Den stabile udvikling er for mig et udtryk for, at vi har fået fod på sagerne.
Den sidste ting, som har skulle hjælpe Esben Obelings folk med at få sagerne færdigekspederet hurtigere, er muligheden for i højere grad at kunne sætte de udviklere, der er ivrige efter at komme i gang med at bygge, til selv at udarbejde en ny lokalplan.
Hidtil har det kun været muligt for embedsfolkene at bede bygherren på et projekt om at bidrage til lokalplanen, f.eks. ved selv at få klaret nogle af de undersøgelser, der skal laves, det være sig støjnotater, servitutredegørelser eller andre tekniske notater.
- Det, der for alvor er nyt, er, at vi også kan bede dem om at hjælpe os med at udarbejde selve lokalplanen, så bygherre hyrer en konsulent til at skrive et udkast, som vi kan forholde os til, siger Esben Obeling, der peger på, at det ikke kun er uddelegeringen af opgaven, der er fordelagtig for kommunens embedsfolk.
- Det har også den fordel, at det bliver tydeligere for os, hvad bygherre godt kunne tænke sig, at der kommer til at stå i lokalplanen.
Den nye mulighed har afdelingen i omkring et år haft grønt lys fra byrådet til at benytte sig af, men de er endnu ikke kommet i gang med for alvor at bruge den. Årsagen til det er blandt andet, at det er svært at bruge muligheden med igangværende sager.
- Men med de nye sager tager vi en sondering af, om det giver mening, at bygherre bidrager mere, og hvis de selv foreslår det, er jeg meget tilbøjelig til at sige, at det skal vi kigge på, siger Esben Obeling.