Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Luftfotos Skanderborg Kommune. Foto: Silas Bang

Puklen, der ikke vil forsvinde — og en sommerbebuder til tiden

Vi er godt nok kun lige trådt ind i foråret (kalendermæssigt, bør det understreges 🌨). Men her kommer en vaskeægte sommerbebuder:

Turistbåden M/S Dagmar ligger i vandet i Skanderborg Sø, og er for første gang i tre år klar til en helt normal sæson uden de udfordringer, der har præget lokalturisme-ikonets sejlads i 2021 og 2022.

Og faktisk har rederiet bag Dagmar besluttet at udvide fartøjets repertoire en lille smule.

Den anden historie, jeg har med til dig i dag, handler om udvikling af boligområder i kommunen. For nærmest præcis et år siden skrev vi historien om, at den afdeling i kommunen, der håndterer ansøgninger om boligbyggerier og udstykninger fra udviklingsselskaber, var ramt af en decideret sagspukkel.

74 sager stod dengang i kø og ventede. Hvordan går det så nu? Jo, nu står der 84 sager og venter.

Hvordan kan det være? Og hvorfor er det ikke blevet bedre, når afdelingen i efteråret ansatte to ekstra sagsbehandlere?

Det får du svar på i dag — og historien er vigtig, for den handler om kommunens evne til at absorbere boligudviklernes enorme sult efter at få lov til at bygge og sælge huse i lige netop Skanderborg.

Husk også vores korte nyhedsoverblik til dig med alle de ting, du også skal vide — god læselyst!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist
I Kildebjerg i Ry blev der i 2010 bygget ca. 50 parcelhuse og 28 lejligheder. Når projektet efter planen er realiseret omkring år 2025, skal der være i alt ca. 150 parcelhuse og 500 række- og etageboliger. Foto: Silas Bang.

Ét år efter sagspukkel er køen ikke blevet mindre: Men der er lys forude for dem, der gerne vil bygge i Skanderborg, siger kommunen

Der er stadig tryk på kedlerne inde hos de embedsfolk, der skal tage boligudviklernes visioner fra idé til blåstemplet projekt med alle godkendelser og tilladelser på plads.

Køen af sager, der venter på at blive behandlet, er akkurat lige så lang, som den var for et år siden, selv om kommunen siden efteråret har haft to ekstra sagsbehandlere ansat til at få byggesagerne ekspederet.

Faktisk er køen lidt længere.

Men det skyldes to ting, fortæller Esben Obeling, der er afdelingsleder i kommunens afdeling for plan- og byudvikling.

Effekten af de to ekstra sagsbehandlere kommer først senere, for en byggesag tager typisk et års tid at få færdigbehandlet. Samtidig har afdelingen ændret opgørelsespraksis, hvilket betyder, at en række sager, der tidligere ikke talte med i opgørelsen over afventende plansager, nu gør det.

Derfor er han ikke nervøs for, at sagsbunken skal blive ved med at have samme størrelse.

- Den stabile udvikling er for mig et udtryk for, at vi har fået fod på sagerne, siger Esben Obeling.

Efterspørgslen på at bygge i Skanderborg er ikke blevet mindre siden sidste år. To ekstra sagsbehandlere har endnu ikke fået bunken af byggesager til at skrumpe. Men frugten af kommunens forsøg på at ændre billedet kan heller ikke høstes endnu, lyder det fra kommunen.

Ikke meget har forandret sig, siden lederen af kommunens plan- og byudviklingsafdeling for et år siden kunne fortælle, at sagsbehandlerne i afdelingen halsede efter en lang kø af ivrige udviklingsselskaber, der ventede på at kunne gå i jorden på et af Skanderborg Kommunes mange attraktive arealer.

Daværende konstitueret leder i afdelingen, Pernille Helmer, udtalte sig i februar 2022 fra toppen af en 74 sager høj papirbunke.

Nu, et år senere, udtaler afdelingens nye chef sig fra toppen af bunke på 84 sager i februar 2023.

Men det er ikke ensbetydende med, at det går i den gale retning, forklarer Esben Obeling, der i sommeren 2022 afløste Pernille Helmer som afdelingsleder i plan- og byudviklingsafdelingen.

Snarere er der tale om status quo.

Den stabile udvikling er for mig et udtryk for, at vi har fået fod på sagerne.

Esben Obeling, leder for plan- og byudvikling, Skanderborg Kommune

Umiddelbart efter hans tiltræden gennemførte han nemlig nogle ændringer i afdelingens opgørelsesmetoder, som betyder, at flere eksisterende sager er røget ind på listen - uden at køen reelt er blevet længere.

- Der har været nogle sager, hvor jeg har sagt, at de skal også med på listen, og derfor er tallet højere, end det var for et år siden, siger Esben Obeling.

- Jeg tror ikke, at der er kommet specielt mange flere sager ind, end vi har ekspederet. Generelt ser vi en rimelig stabil balance mellem opgaver, der kommer ind, og opgaver der bliver løst, siger han.

Nu må bygherre lave lokalplanudkast

I erkendelse af, at køen til at få lov til f.eks. at anlægge et nyt boligområde i Skanderborg Kommune er lang, besluttede byrådet i foråret 2022 tre ting, der skulle gøre livet lidt lettere for de embedsfolk, der prøver at få køen til at skrumpe.

For det første vedtog byrådet nogle nye prioriteringsprincipper, som afdelingen selv bad politikerne tage stilling til, og som skulle medføre en større klarhed over, hvilke sager der har forrang over andre.

Dem har afdelingen nu arbejdet med et stykke tid, og det har ifølge Esben Obeling "fungeret rigtig godt".

For det andet afsatte byrådet midler til, at plan- og byudviklingsafdelingen kunne ansætte tre nye medarbejdere for en tre og et halvt år lang periode - to af dem til direkte sagsbehandling, en af dem i en mere koordinerende rolle.

Det bliver tydeligere for os, hvad bygherre godt kunne tænke sig, at der kommer til at stå i lokalplanen.

Esben Obeling, leder af plan- og byudvikling, Skanderborg Kommune

De to nye sagsbehandlere startede i afdelingen i efteråret 2022 og har således været i gang i nogle måneder.

Når køen af sager, der venter på at blive behandlet i afdelingen, alligevel ikke er blevet mindre, handler det ifølge Esben Obeling om, at der er en del forsinkelse mellem indtagelse af kuren og kurens effekt.

- En planproces tager typisk et års tid, hvis ikke mere, afhængig af planen. Så man kan jo først se resultatet af de ekstra ansættelser efter et års tid. Men vi regner med, at det bliver godt, siger Esben Obeling.

- Den stabile udvikling er for mig et udtryk for, at vi har fået fod på sagerne.

Den sidste ting, som har skulle hjælpe Esben Obelings folk med at få sagerne færdigekspederet hurtigere, er muligheden for i højere grad at kunne sætte de udviklere, der er ivrige efter at komme i gang med at bygge, til selv at udarbejde en ny lokalplan.

Hidtil har det kun været muligt for embedsfolkene at bede bygherren på et projekt om at bidrage til lokalplanen, f.eks. ved selv at få klaret nogle af de undersøgelser, der skal laves, det være sig støjnotater, servitutredegørelser eller andre tekniske notater.

- Det, der for alvor er nyt, er, at vi også kan bede dem om at hjælpe os med at udarbejde selve lokalplanen, så bygherre hyrer en konsulent til at skrive et udkast, som vi kan forholde os til, siger Esben Obeling, der peger på, at det ikke kun er uddelegeringen af opgaven, der er fordelagtig for kommunens embedsfolk.

- Det har også den fordel, at det bliver tydeligere for os, hvad bygherre godt kunne tænke sig, at der kommer til at stå i lokalplanen.

Den nye mulighed har afdelingen i omkring et år haft grønt lys fra byrådet til at benytte sig af, men de er endnu ikke kommet i gang med for alvor at bruge den. Årsagen til det er blandt andet, at det er svært at bruge muligheden med igangværende sager.

- Men med de nye sager tager vi en sondering af, om det giver mening, at bygherre bidrager mere, og hvis de selv foreslår det, er jeg meget tilbøjelig til at sige, at det skal vi kigge på, siger Esben Obeling.

M/S Dagmar ved anløbsbroen for foden af Kulturhuset i Skanderborg. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

I 2021 kom ikonisk turistbåd slet ikke. I 2022 kom den for sent - men nu sker der noget: - Alt er ved det gamle, og alt spiller i år

Der er gået tre år, siden turistbåden M/S Dagmar senest havde en hel normal sæson med sejlads på Skanderborg Sø.

Men i år er der endelig udsigt til, at båden kommer til tiden og sejler helt frem til sæsonens afslutning i slutningen af september.

Det oplyser selskabet bag M/S Dagmar, Fjordtours A/S, til SkanderborgLIV.

- Der har de seneste to år været en masse ting, der ikke har spillet. Nu ligger den i vandet dernede, og vi får en fuld sæson, som vi plejede for tre år siden, siger Magnus Bøgh, driftsansvarlig i Fjordtours.

Faktisk udvides M/S Dagmars fartplan en anelse, så man på udvalgte dage kan komme ud at sejle med den klokken 17.00.

For to år siden kom den slet ikke. Sidste år vendte den tilbage, men i en afkortet periode. Og i år er den så tilbage i Skanderborg Sø, som du kender den — ja, og faktisk lidt til.

Den ligger allerede og flyder der i vandet ved Kulturhuset, klar til at tage de første passagerer med ombord på Skanderborg Sø.

Efter to år, hvor alting ikke var, som det plejer med M/S Dagmar, er den nu tilbage og klar til at sejle fuldkommen, som vi er vant til.

Det fortæller Magnus Bøgh, driftsansvarlig i Fjordtours A/S, der blandt flere andre turistbåde har Dagmar i sin flåde.

- Alt er ved det gamle, og alt spiller i år, siger han.

Normalt kan man komme ud at sejle med Dagmar på Skanderborg Sø fra begyndelsen af maj til slutningen af september.

Men i 2021 kom Dagmar slet ikke til Skanderborg Sø, fordi det nye søbad ved Kulturhuset blev forsinket. Planen var, at Dagmar skulle lægge til ved netop en ny anløbsbro ved søbadet, når det stod færdigt.

Men forsinkelsen af søbadet betød, at Dagmars sæson i Skanderborg blev skåret fra fem måneder til to måneder, og udsigten til markant mindre indtjening fik rederiet bag Dagmar til i stedet at sætte båden i vandet ved Aarhus Havn dét år.

Ekstra afgang enkelte dage

I 2022 blev Dagmar selv forsinket med to måneder og kom først i vandet i Skanderborg i begyndelsen af juli, fordi rederiet havde udfordringer med at skaffe materialer, der skulle bruges til at gennemføre en række ændringer på fartøjet.

- Der har de seneste to år været en masse ting, der ikke har spillet. Nu ligger den i vandet dernede, og vi får en fuld sæson, som vi plejede for tre år siden, siger Magnus Bøgh, driftsansvarlig i Fjordtours.

I år går den første afgang med Dagmar på Skanderborg Sø fredag den 5. maj, mens sidste udkald er lørdag den 30. september.

Og faktisk udvider Fjordtours M/S Dagmars fartplan en anelse, så man på udvalgte dage kan komme ud at sejle med den klokken 17.00.

- Vi har kunnet se, at der har været tilslutning til at komme lidt senere ud at sejle, i stedet for, at det er om formiddagen, så det er for at nå ud til et bredere publikum, siger Magnus Bøgh.

Samtidig vil selskabet i højere grad opfordre folk til at bestille billet via deres online bookingsystem.

- Det er stadig muligt på telefon, men vi ser helst, at man gør det online fremadrettet, siger Magnus Bøgh.

Thomas Arnoldsen spiller i Skanderborg-Aarhus Håndbold og fik sig for få dage siden et brag af en landsholdsdebut. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Skanderborg-talent fik bragende landsholdsdebut, ny landsbypræst på plads — og så rykker friplejehjem nærmere realisering

Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ

Skanderborg-spiller imponerede i landsholdsdebut: - Jeg har aldrig set det før

Thomas Arnoldsen flyttede ind på SHEA (Skanderborg Håndbold Elite Akademi) som 16-årig, og har spillet i Skanderborg Håndbold siden han var helt lille. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

21-årige Thomas Arnoldsen, der er født og opvokset i Skanderborg, debuterede på A-landsholdet i herrehåndbold torsdag den 9. marts – med syv mål på otte forsøg.

Det skriver bl.a. TV 2.

Håndboldspilleren, der til hverdag spiller som playmaker/venstre back for Skanderborg Aarhus Håndbold, blev kåret som kampens spiller efter kampen.

TV 2 Sports håndboldekspert Bent Nyegaard er da også svært imponeret over Thomas Arnoldsens debut, der er et "12-tal for energien, for kampgejsten og for overblikket":

- Jeg har aldrig set det før. Jeg har ikke set nogen være nede i sådan en fysisk kamp før og have så kolossalt et overblik, siger Bent Nyegaard til TV 2.

Thomas Arnoldsen selv var glad for sin indsats, og følte sig godt taget imod af medspillerne, selvom han havde svært ved at sove natten op til kampen.

- Jeg var godt nok nervøs, da jeg kom ind på banen. Jeg havde ikke turde drømme om, det ville gå så godt, siger Thomas Arnoldsen til TV 2.

Kampen endte med en sejr på 30-23 over Tyskland, og blev spillet i Gigantium i Aalborg.

Friplejehjem rykker tættere på at blive til virkelighed

Sådan ser den foreløbige skitse til et friplejehjem i Låsby ud. Tegning: Støtteforeningen for Låsby Friplejehjem.

Ønsket om et friplejehjem i Låsby er nu en anelse tættere på at gå i opfyldelse.

Det står klart, efter Støtteforeningen for Låsby Friplejehjem har indgået en aftale med Niels Flensted Jensen om at købe et areal på ca. 19.000 kvadratmeter.

Det oplyser foreningen i en pressemeddelelse.

Området ligger på hjørnet af Hammelvej og Elleskovvej i Låsby.

Nu mangler foreningen blot, at kommunen giver den fornødne tilladelse til rent faktisk at etablere et friplejehjem på stedet - og derfor er købsaftalen også betinget at netop det, ligesom den er betinget af, at der kan skaffes finansiering til at opføre friplejehjemmet.

I processen har bestyrelsen undersøgt, om det ville være muligt at starte et friplejehjem i eksisterende rammer, nemlig i det gamle Søndervang-plejehjem.

Men det arkitektfirma, der rådgiver bestyrelsen i friplejehjemmets støtteforening har understreget, at der skal mindst 28 til 30 plejeboliger til, før et friplejehjem kan være rentabelt.

- Søndervang skal føres op til en nutidig byggestandard. De meget uensartede lejligheder, der er på plejehjemmet i dag, den ringe tilgængelighed og skærpede brandkrav gør en ombygning uforholdsmæssig dyr, lyder det i pressemeddelelsen.

I den kommende tid vil kommunens embedsfolk mødes med friplejehjemsbestyrelsen for at få lavet aftaler om den videre proces.

Den 27. marts er der generalforsamling kl. 19 i Låsby Forsamlingshus, hvor man kan høre mere om projektet.

Byrådet vedtog i foråret 2021 at give tilladelse til, at der kan opføres friplejehjem i kommunen, men der er endnu ikke opført friplejehjem noget sted i kommunen.

Det er dog ikke kun i Låsby, man arbejder på sagen — også i Hårby arbejder en lokal bestyrelse på at etablere et friplejehjem.

Fast præst fundet efter år med korte ansættelser

Trine Bredahl Nissen skal fra maj være præst i Ovsted, Tåning og Hylke sogne. Foto: Kirkerne Ovsted, Tåning og Hylke

Kirkerne i Ovsted, Tåning og Hylke sogne har fastansat Trine Bredahl Nissen som sognepræst fra 1. maj 2023.

Det oplyser kirkerne på Facebook.

De tre sogn har igennem de seneste år haft flere vikarierende sognepræster ansat i både kortere og længere vikariater, men nu er valget faldet på en fastansættelse til Trine Bredahl Nissen.

Hun er 46 år gammel, og kan sammen med sin mand Martin flytte ind i den netop nybyggede præstegård på Præstegårdsbakken 11 i Hylke.

- Snart begynder et nyt kapitel, hvor Martin og jeg skal have Ovsted, Tåning og Hylke ind under huden. Vi skal lære jer at kende. Og omvendt. Vi glæder os meget til at flytte ind i huset på Præstegårdsbakken, til at tage del i livet og fællesskabet i de tre sogne og til at møde jer, skriver Trine Bredahl Nissen i Facebook-opslaget fra kirkerne.

Hun har de seneste fem år arbejdet som præst i Mårslet syd for Aarhus, og hun blev ordineret i Aarhus Domkirke i 2018.

Nu åbner opskrivning til længe ventet landsbyvuggestue

Et stort ønske om flere lokale pasningspladser til de mindste børn i Hylke fik gennem mange måneder borgere i byen til at kæmpe hårdt for muligheden for at etablere en stordagpleje i landsbyen.

Men kampen var i første omgang forgæves.

For ønsket blev afvist af lokalpolitikerne, men til gengæld ville byrådet gerne arbejde på at omdanne nogle af børnehavepladserne i den lokale børnehave, Tusindfryd, til vuggestuepladser.

Det er nu sket, og kommunen har netop åbnet for, at forældre kan skrive deres børn op til en af vuggestuens i alt syv pladser. Det oplyser kommunen på sin hjemmeside.

Pladserne bliver fordelt således, at en del af de syv børn vil kunne starte i løbet af juli, og en del af dem vil kunne starte i begyndelsen af august.

Ønsker man en plads med start i løbet af juli, skal man skrive sit barn op på ventelisten senest den 23. april.

Du finder alle informationer om opskrivning og anvisningskriterier her.