Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Ina Dulanjani Dygaards datter har ikke fået plads i nogle af hendes ønskede institutioner, efter ventelisten til Møllegades Børnehave blev slettet. Foto: Johanne Jedig Wejse

Fra det perfekte valg til en slettet venteliste

Det er et stort valg, det der med hvor ens barn skal passes.

Et valg, mange forældre bruger meget tid på, og som der ofte søges råd til i diverse Facebook-grupper.

For det er jo for de fleste omkring otte timer om dagen, man overlader sin lille guldklump i nogle andres varetægt.

Derfor føles det vigtigt at have indflydelse på, hvem man så efterlader barnet hos.

Den indflydelse ville Ina Dulanjani Dygaard gerne have. Derfor fandt hun tid få dage efter fødslen til at skrive sin datter op til den helt rigtige børnehave: Den selvejende institution Møllegades Børnehave.

Men cirka fem måneder før hendes datter skulle starte i børnehave, blev pladsen på ventelisten slettet. For Møllegades Børnehave skiftede status til privat institution.

Det efterlader Ina Dulanjani Dygaard med en magtesløs fornemmelse, frem for den indflydelse, hun havde håbet på.

- Lige nu er det valg, jeg traf, fordi jeg mente, det var det bedste for mit barn, ikke noget værd, som hun siger.

I dagens første artikel dykker jeg ned i Ina Dulanjani Dygaards fortælling. For hvordan kan det være, at det nu engang er endt sådan? Og hvad skal en enlig mor gøre, når hun nu først kan få en plads i den institution hun ønsker fra august?

Læs det, og kommunens svar på, om det har fulgt den generelle praksis i artiklen herunder. Og når du er færdig, så bliv hængende, for vi har endnu mere med til dig i denne marts-weekend:

🎸 Smukfest splittede byrådet med ønske om udvidet arbejdsperiode med afspærrede områder i Dyrehaven. Vi spørger festival-talsmand Søren Eskildsen, hvad argumenterne for længere tid bag hegn er.

🌄🔒 Udviklingen på Himmelbjerget er gået i stå, fordi afgørende ejendomshandel blokerer vejen fremad, nyt rekreativt område med bakker af genbrugsjord, kongelig ballet og forsinket plejecenter. Husk vores korte nyhedsoverblik med alt det, du også skal vide.

💡 Vores anbefalinger til dig.

God weekend!

Billede af Johanne Jedig Wejse
Billede af skribentens underskrift Johanne Jedig Wejse Journalist
- Mit valg er røget direkte i skraldespanden, siger Ina Dulanjani Dygaard, hvis datter nu ikke kommer i nogen af hendes ønskede institutioner, til trods for at have været skrevet op i tre år. Foto: Johanne Jedig Wejse

Mistede plads på venteliste: - Den anciennitet, jeg har bygget op i tre år, er røget fløjten

- Møllegades Børnehave bliver privat – og en del af et større fællesskab med Skanderborg Realskole – fra 1.1.2023. Det betyder, at børnehaven får sin egen venteliste, og at pladserne derfor ikke længere anvises af pladsanvisningen i Skanderborg Kommune. Derfor slettes dit ønske om plads i Møllegades Børnehave.

Sådan lød et brev fra Skanderborg Kommune til Ina Dulanjani Dygaard. Hendes datter havde ellers været skrevet op til Møllegades Børnehave i tre år, men nu kan hun først starte til august – fem måneder efter at være stoppet i dagpleje. 
 
- Man burde have sørget for at sikre dem, der allerede stod på venteliste – eller i det mindste sørge for, at alle forældrene fik de samme muligheder for at skrive sig op, siger Ina Dulanjani Dygaard.
 
 I et skriftlig svar skriver Anni Hedegaard, der er chef for sekretariatet for skoler, dagtilbud og familier i Skanderborg Kommune:  
 
- Ingen borgere har – mig bekendt – stået uden mulighed for at få en plads i en daginstitution i Skanderborg Kommune, men det er korrekt, at deres placering på ventelisten til Møllegades Børnehave kan have ændret sig i forbindelse med, at institutionen blev privat og forældrene dermed skulle skrive deres barn på venteliste igen. Hvis familien kun var skrevet op til Møllegades Børnehave, kan deres mulighed for at få en plads til deres behovsdato naturligvis også have været udfordret, skriver Anni Hedegaard.
 
 Møllegades Børnehave og Skanderborg Realskole oplyser til SkanderborgLIV, at de ikke kan kommentere på enkeltsager, og at de derfor ikke ønsker at medvirke.

Ina Dulanjani Dygaards datter havde stået på venteliste til Møllegades Børnehave i tre år, men mistede ancienniteten, da børnehaven blev privat. Nu er hun henvist til en helt anden børnehave, fordi Møllegades ikke har plads.

Få dage efter hendes datters fødsel, valgte Ina Dulanjani Dygaard at finde tid og overskud til at skrive hende op til en institutionsplads i den selvejende Møllegades Børnehave.

Det var vigtigt for Ina Dulanjani Dygaard at være helt sikker på, at hendes datter kunne få en plads – både fordi hun har et nært kendskab til Møllegades, fordi det er en lille institution, og fordi den ligger 500 meter fra deres bopæl.

I årene siden har hun stået på venteliste, mens datteren først startede i dagpleje.

Indtil et brev landede i hendes digitale postkasse fra kommunen.

- Møllegades Børnehave bliver privat – og en del af et større fællesskab med Skanderborg Realskole – fra 1.1.2023. Det betyder, at børnehaven får sin egen venteliste, og at pladserne derfor ikke længere anvises af pladsanvisningen i Skanderborg Kommune. Derfor slettes dit ønske om plads i Møllegades Børnehave, lød det i brevet.

Ina Dulanjani Dygaard kontaktede derefter Skanderborg Realskole for at få en plads på Møllegades Børnehaves nye venteliste – det skulle gerne gå lidt stærkt, for datteren skal skifte fra dagpleje til børnehave til april.

Fakta: Da Møllegades Børnehave blev privat

Den 30. november 2022 stemte byrådet for, at Møllegades Børnehave kunne overgå til at være en privat institution, og dermed fusionere med Skanderborg Realskole fra 1. januar i år.

Børnehaven gik dermed fra at være selvejende, der stadig fik anvist pladser af kommunens pladshenvisning.

Vedtagelsen skete uden anmærkninger – formand for Børne- og Ungeudvalget Trine Frengler (S) sagde på byrådsmødet, at det ikke krævede ret mange ord, og at et enigt Børne- og Ungeudvalg bakkede op.

- En del af det frie valg, og det brede valg, som byrådsmedlem Sebastian Støckler (V) udtrykte det på byrådsmødet, hvor forslaget blev enstemmigt vedtaget.

Men hun er langt fra den første, der henvender sig, og derfor får hun den besked, at hendes datter tidligst vil kunne starte til august.

- Den anciennitet, jeg har bygget op i tre år, er røget fløjten. Det ender med at være mit barn, der taber – for enten skal jeg vælge en anden, kommunal børnehave med start her til april, en børnehave der er fuldstændig det modsatte af, hvad jeg synes er en god børnehave – eller også skal jeg holde hende hjemme, indtil hun kan starte til august. Men jeg er alenemor, så hvad skal vi så leve af? spørger en frustreret Ina Dulanjani Dygaard.

Kommunen: Allerede tilbudte pladser var garanteret

Hun fortæller, at hun ved første henvendelse fra Møllegades fik besked på, at ventelisten først åbnede en måned senere. Da hun imidlertid mødte op på dagen, blev hun mødt af beskeden om, at hun var sent ude, og ventelisten var blevet godt fyldt undervejs af forældre, der var dukket op nede i institutionen.

- Jeg har intet imod, at Møllegades bliver privat, og fusionerer med Skanderborg Realskole – der er min datter allerede skrevet op. Det, jeg opponerer imod, er måden man har gjort det. Hvorfor er der ikke nogen i kommunen eller på Møllegades, der har tænkt at det kan give problemer for forældre med børn på vej i institution inden længe? siger Ina Dulanjani Dygaard, og tilføjer:

- Man burde have sørget for at sikre dem, der allerede stod på venteliste – eller i det mindste sørge for, at alle forældrene fik de samme muligheder for at skrive sig op.

I Skanderborg Kommune havde chef for sekretariatet for skoler, dagtilbud og familier Anni Hedegaard ikke mulighed for at stille op til interview.

Man skulle have kigget på ventelisten i kommunen, og givet lov til at tage ancienniteten med over.

Ina Dulanjani Dygaard, mor til kommende børnehavebarn

I et skriftligt svar til SkanderborgLIV skriver hun imidlertid, at Skanderborg Kommune anviste pladser i Møllegades Børnehave til og med januar i år. Det skyldes, at godkendelsen om at blive privat institution ikke var givet på det tidspunkt, hvor pladsanvisningen anviste pladser til januar måned, og derfor blev pladserne anvist som i kommunens øvrige institutioner. Alle familier, der havde fået tilbudt en plads, var dermed garanteret den plads.

- Ingen borgere har – mig bekendt – stået uden mulighed for at få en plads i en daginstitution i Skanderborg Kommune, men det er korrekt, at deres placering på ventelisten til Møllegades Børnehave kan have ændret sig i forbindelse med, at institutionen blev privat og forældrene dermed skulle skrive deres barn på venteliste igen. Hvis familien kun var skrevet op til Møllegades Børnehave, kan deres mulighed for at få en plads til deres behovsdato naturligvis også have været udfordret, skriver Anni Hedegaard.

Savner ændret praksis

Anni Hedegaard skriver yderligere, at standarden for situationer som denne er, at kommunen anviser pladser ifølge den kommunale venteliste, indtil institutionen ændrer status til privat. Herefter slettes børnene fra ventelisten.

Netop den praksis ærgrer Ina Dulanjani Dygaard. Selvom hendes datter godt kan få plads i en anden børnehave fra den dato, de har behov, så er det langt fra en løsning, hun har lyst til at følge.

- Min datter har en fysisk funktionsnedsættelse, og har brug for tryghed, ikke en gigantisk institution. Når situationen i kommunens pladshenvisning er så presset, så har man reelt ikke nogen mulighed for at vælge, hvilken institution man tænker ville være bedst for sit barn, siger Ina Dulanjani Dygaard.

Hun mener derfor, at man burde ændre praksis i fremtiden, så forældre ikke mister en plads på en venteliste, som de potentielt kan have haft i lang tid:

- Man skulle have kigget på ventelisten i kommunen, og givet lov til at tage ancienniteten med over. Derudover skulle man have kigget på, hvor mange det rammer, og overvejet at oprette nogle få ekstra pladser. For lige nu er det valg, jeg traf, fordi jeg mente det var det bedste for mit barn, ikke noget værd. I stedet bliver jeg nødt til at træffe et nyt valg med ondt i maven, siger Ina Dulanjani Dygaard.

Møllegades Børnehave og Skanderborg Realskole oplyser til SkanderborgLIV, at de ikke kan kommentere på enkeltsager, og at de derfor ikke ønsker at medvirke.

Smukfest har bedt om en uge mere til at stille bøgescenen op og bygge i teknikbyen - og samtidig om en uge mere til at pille ned. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Festival-ønske splittede byrådet: Nu forklarer Smukfest, hvorfor de vil lukke mindre skovområder i 14 dage ekstra

Byrådet har givet grønt lys til, at Smukfest må hegne området omkring bøgescenen og den såkaldte teknikby ind i samlet 14 dage mere, end de plejer.

Men det blev ikke vedtaget uden protester fra en større gruppe byrådspolitikere, herunder hele Venstres gruppe.

Flere af modstanderne mente, at en udvidelse af festivalens beføjelser sker på bekostning af enten brugerne af Dyrehaven eller selve skoven - eller begge dele. Under byrådsmødet blev der flere gange refereret til et møde mellem Smukfest og politikerne i Økonomi- og Erhvervsudvalget, hvor Smukfest-talsmand Søren Eskildsen ifølge politikerne uddybede, hvorfor festivalen har bedt om lov til at spærre de to mindre skovområder i yderligere to uger.

Vi interviewer her Søren Eskildsen, så det ikke kun er udvalgspolitikerne, der har indsigt i de argumenter, festivalen har bragt til torvs i det politiske system.

Og der er flere årsager til ønsket, forklarer talsmanden.

For det første er selve opgaven med at stable en festival på benene blevet kompliceret i den periode, der gik fra 2019, til coronarestriktionerne igen var ophævet i 2022. Og erfaringer med ekstra travlhed i 2022 spiller ind.

Dernæst ønsker festivalen at skåne skoven yderligere, ligesom den ønsker at kunne lade de frivillige arbejde i et roligere tempo.

Smukfest vil spærre to områder i dyrehaven af i 14 dage mere, end de plejer. Det ønske fik otte byrådspolitikere til at hakke bremserne i. Nu forklarer festivalens talsmand baggrunden for anmodningen, der splitter byrådet.

Det var et ønske om mindre travlhed og om at skåne Dyrehaven og de frivillige, der for nylig fik knap en tredjedel af byrådspolitikerne til at stille sig på bagbenene.

Det siger Søren Eskildsen, talsmand for Smukfest, når han skal forklare, hvorfor foreningen bag festivalen, Skanderborg Festivalklub, har bedt om politikernes tilladelse til at afspærre visse arbejdsområder i bøgeskoven i sammenlagt 14 dage mere.

Konkret drejer det sig om de to områder i skoven, hvor den såkaldte teknikby og bøgescenen befinder sig, som vil blive spærret af en uge tidligere op til festivalen og lukket op igen en uge senere, efter festivalen er afholdt.

- Årsagen er, at vi faktisk ønsker at passe endnu bedre på vores skov og på vores organisation. Det kan vi bedre, når vi har lidt mere tid til at få de her to ting på plads, før det endelige byggeri begynder, siger Søren Eskildsen.

Borgerlig modvilje

Som SkanderborgLIV beskrev tirsdag i denne uge, blev sagen om Smukfests ønske det helt store omdrejningspunkt under det seneste byrådsmøde.

Konkret har festivalen bedt om lov til at spærre et område ved bøgescenen og et område ved den såkaldte teknikby af i syv uger op til selve festivalugen. Hidtil har festivalen haft lov til at spærre disse områder af i seks uger op til festivalugen.

Fakta: Aftalen mellem Skanderborg Festivalklub og Skanderborg byråd

Skanderborg Festivalklub låner Dyrehaven af kommunen på betingelser, der er nedfældet i en 10-årig aftale med byrådet.

Den nuværende aftale gælder fra 2020 til 2029. Det er vedtaget, at festivalklubben og byrådet mindst én gang i hver byrådsperiode skal vurdere, om der er behov for at justere aftalen for at "sikre en fleksibilitet i vilkårene og en løbende dialog om Festivalklubbens behov for udvikling".

Du kan læse hele aftalen her.

Skanderborg Kommune

Samtidig har festivalen bedt politikerne give tilladelse til, at de må bevare afspærringerne i to uger i nedtagningsperioden efter festivalen. Hidtil har aftalen været én uge.

Et flertal bestående af Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Konservative og Nye Borgerlige imødekom det ønske, men fra Venstre, Alternativet og det nye medlem af Danmarksdemokraterne, Martin Frausing Poulsen (tidl. løsgænger og tidl. DF) lød der kritiske røster.

Der måtte trækkes en streg i sandet, kunne man forstå på særligt Martin Frausing Poulsen.

- Jeg synes, at nu bliver vi nødt til at sige, at nu må der være nogle voksne, der siger 'hertil og ikke længere', og så køber jeg ikke helt parameteren om, at man kan redde nogle træer, når man er nede i de detaljer, hvor man får en uge mere (i hver ende, red.), sagde han.

Heller ikke Venstre gav meget for argumentet om bedre skovbeskyttelse, og byrådsmedlem for partiet, Morten Møller, understregede, at afspærringerne i Venstres optik "er noget, der griber ind i folks dagligdag, om man vil det eller ej".

Det øverste område markeret med et 1-tal er bøgescenerne, mens teknikbyen er det nederste markeret med et 2-tal. Det er disse to områder, som Skanderborg Festivalklub har fået lov til at spærre af to uger mere, end de hidtil har haft tilladelse til. Foto: Skanderborg Kommune.

Men Smukfest-talsmand Søren Eskildsen lægger i sin argumentation vægt på, at byrådets grønne lys til en længere periode med afspærringer sådan set ikke ændrer så meget for de mennesker, der ønsker at bruge Dyrehaven.

- Der er fuld borgeradgang som altid indtil nogle få dage, før festivalen begynder. Sagen er den, at vi ønsker at starte en smule af vores byggeri en uge før, og det ønsker vi at gøre på to meget afgrænsede områder, siger Søren Eskildsen.

- Alle veje og stier er upåvirket af det her. Al adgang for brugerne opretholdes som hidtil.

En ting er, at adgangen til skoven i bygge- og nedtagningsperioderne ikke ændres.

Men til gengæld for den forlængede arbejdsperiode har byrådet og festivalklubben aftalt, at festivalen skal skrue op for sin kommunikation om borgernes adgang til skoven.

Konkret skal der skiltes tydeligere om muligheden for at benytte de åbne dele af skoven i arbejdsperioderne, ligesom Skanderborg Festivalklub skal invitere til ekstra rundvisninger på festivalpladsen i de uger, hvor der stilles op til festival.

Dele af arbejdet i skoven er blevet 'mere kompliceret'

Når arbejdsperioden bag hegn udvides, vil det ifølge Søren Eskildsen gavne festivalen på flere måder.

- Det betyder, at vi kan bygge i et lidt mindre travlt miljø, og det gør, at vi kan bygge smartere og genbruge flere af vores materialer, fordi flere ting vil kunne pakkes effektivt ned. Samtidig kan vi passe bedre på de mennesker, der bygger festivalen ved at få lidt mere ro på byggeriet, siger Søren Eskildsen.

I har lavet festival utallige gange. Er det her noget, I er blevet opmærksomme på lige nu?

- Det er noget, vi altid er opmærksomme på — at vi kan nå det hele. At alle de fastansatte og frivillige kan følge med. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at skovplanen har betydet, at nogle ting inde i skoven er blevet lidt mere komplicerede, og det har også haft en indflydelse, sammen med stigende krav til, hvordan vi bygger, siger Søren Eskildsen.

Med skovplanen mener han blandt andet det, at bøgescenen er rykket tilbage på pladsen, samt at der i dag bliver lukket flere mennesker ind på festivalpladsen end i tidligere år (i 2023 bliver publikumstallet nedjusteret i forhold til 2022, red.).

- De ting skulle have været klar i 2020, men på grund af to aflyste festivaler kunne det først realiseres i 2022, siger Søren Eskildsen.

En af de ting, der ifølge talsmanden har gjort byggearbejdet på festivalpladsen komplekst, er et nyt byggeregulativ, der trådte i kraft i 2019.

Da den efterfølgende festival i 2020 blev aflyst, og aflysningen gentog sig i 2021, var 2022 det første år, de skulle operere med det byggeregulativ.

Det betød blandt andet, at opbygningen i alle barernes fundamenter skal være certificeret, og det kan ikke løses med frivillig arbejdskraft.

- Det skal laves af specialiseret arbejdskraft, som vi hyrer ind. Og de har alt andet lige en mere afgrænset arbejdsdag end vores frivillighed, og her vil den ekstra tid også have en stor effekt, når vi skal nå at få det hele klar, siger Søren Eskildsen.

I 2022 havde Skanderborg Festivalklub ifølge Søren Eskildsen "enormt travlt", da den første festival i tre år skulle stables på benene.

Hullet mellem festivalen i 2019 og festivalen i 2022 havde også stor betydning for den frivillige arbejdskraft.

For Smukfests vedkommende betød det, at hele 40 pct. af de frivillige sidste år ikke havde prøvet at arbejde på Smukfest før - og det er ifølge Søren Eskildsen uden sidestykke.

Det har ikke nødvendigvis medført, at arbejdet tager længere tid at få løst, fordi andelen af 'erfarne' festival-frivillige er tilsvarende mindre, end den plejer at være. Men forandringen i sammensætningen blandt de frivillige spiller alligevel en rolle for festivalklubbens ønske om mere arbejdstid i Dyrehaven.

- Det at kunne give dem lidt mere luft i denne her opbygningsfase, ved vi, at mange vil sætte enormt stor pris på, så man kan løse sin frivilligopgave endnu bedre.

Revision i sigte?

Da festivalklubbens ønske blev debatteret på byrådsmødet den 1. marts, var Nye Borgerliges Karina Kirk vægelsindet, men endte dog med visse betænkeligheder med at stemme for at give festivalen de to ekstra ugers arbejdstid.

Under debatten luftede hun blandt andet idéen om at revidere beslutningen om at give festivalen de to ekstra uger, fordi festivalen jo måske kunne have indhentet noget af det forsømte i 2024 eller 2025, argumenterede hun.

Søren Eskildsen, kunne du forestille dig, at behovet for de her to uger ekstra ikke er der længere i f.eks. 2024 eller 2025, når I er kommet op i trit igen i forhold til eksempelvis andelen af frivillige, der har erfaring med at lave festival?

- Der er jo en aftale mellem os og kommunen om, at vi hvert år besøger vores aftale og kigger på de vilkår, der er i den. Vi har allerede nu datosat den evaluering, der skal ske efter festivalen, og der vil det helt naturligt komme med, fordi vi skal forholde os til den samlede effekt, om der er noget vi skal gøre mere eller mindre af. Nu skal vi gøre det i praksis, og nu skal vi se, om det har den effekt, vi tror det har, siger Søren Eskildsen.

Kommer I selv og siger til kommunen, hvis I ikke længere skal bruge den ekstra tid?

- Det er jo svært at sige, for vi har ikke prøvet det. Gennem festivalens historien er der både blevet givet og taget i den dialog vi har med Skanderborg Kommune, så det kan vi ikke sige noget om på nuværende tidspunkt, siger han.


En vanskelig ejendomshandel har stukket en kæp i hjulet på udviklingen af Himmelbjerget. Foto: Silas Bang.

Kongelig ballet kommer til Skanderborg, nyt rekreativt område på vej - og så er udviklingen af Himmelbjerget gået i stå

Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Er der en køber? Plan for Himmelbjerget kommer ikke videre, før hotel er solgt

Himmelbjerget. Foto: Silas Bang.

Der er endnu ikke fundet en køber til Hotel Himmelbjerget, og hotellet bremser lige nu for den videre realisering af den udviklingsplan for en af kommunens vigtigste turistattraktioner, som byrådet vedtog i oktober 2021.

Det skriver Midtjyllands Avis.

Udviklingsplanen omfatter tre scenarier for udviklingen af Himmelbjerget, og Hotel Himmelbjerget skal ifølge planen enten rives ned eller ombygges.

Hotellet er lige nu ikke til salg gennem en ejendomsmægler, og Henrik Jørgensen vil overfor avisen ikke oplyse, hvad prisen er, men avisen skriver, at det i 2016 var til salg for 13,8 mio. kr.

Borgmester Frands Fischer (S) siger til Midtjyllands Avis, at han har svært ved at se, hvordan man kommer videre herfra.

- Jeg er trist over, at der ikke sker noget. Med råd fra Realdania har vi forsøgt at løse den største tvist først, men det har vist sig at være en større gordisk knude, siger borgmesteren til avisen.

Enorme mængder overskudsjord fra nyt erhvervsområde skaber nyt rekreativt område

Arbejdet med det nye område går i gang i marts, skriver kommunen. Tegning: MBYLand.

Arbejdet med at etablere et erhvervsområde på i alt 300.000 kvadratmeter i Hørning giver en masse overskudsjord, men i stedet for at køre det langt væk på lastvogn efter lastvogn, skal en stor del af det bruges på at skabe et nyt rekreativt område lige ved siden af erhvervsområdet, som ligger på Hvidkildevej.

Det skriver kommunen på sin hjemmeside.

Sådan ser planen ud oppefra. Tegning: MBYLand.

I alt er der tale om ca. 80.000 kubikmeter jord, der vil blive brugt til at skabe bakker og såkaldte dalstrøg, så borgerne får et nyt udflugtsmål, samtidig med at man - ifølge kommunen - beskytter grundvand og biodiversitet.

Måske har du svært ved at få greb om, hvor meget 80.000 kubikmeter jord egentlig er. Det har vi også, og derfor har vi regnet lidt på det.

Jordmængden er nok til, at kommunen i stedet ville kunne fylde et bassin til konkurrencesvømning, som vi kender det fra OL (måler 50 meter i længden, 25 meter i bredden og 2 meter i dybden), hele 32 gange.

Skulle de flytte jorden med en klassisk havetrillebør (rumfang på 80 liter) ville de skulle flytte en million trillebørfulde jord, før de var færdige.

Du kan læse mere om det nye, rekreative område her.

Kongelig sommerballet kommer til Byparken

Sommerballeten fra Det Kongelige Teater rejser til i alt 12 byer i år. Her er det et billede fra en tidligere sommerballet på Christiania i København, ikke langt fra teaterets hjemlige rammer. Foto: Christian Als/Det Kongelige Teater

Der bliver igen i år mulighed for at overvære landets ypperste balletkunst midt i Skanderborg, når det Kongelige Teaters kongelige sommerballet kommer forbi tirsdag den 6. juni - og så er det gratis.

- Der er noget ganske særligt ved at danse ballet udendørs, siger balletmester Nikolaj Hübbe i en pressemeddelelse fra Det Kongelige Teater.

- Det er næsten, som om vi kommer endnu tættere på vores publikum end inde på Gamle Scene. Vi bringer simpelthen kunsten ud i hele Danmark. Det er eventyrligt, siger han.

Forestillingen foregår i Byparken i Skanderborg og begynder klokken 19.00.

Er man mere til opera kommer Det Kongelige Teaters kongelige sommeropera også ud i landet, men dog ikke nærmere Skanderborg end Horsens fredag den 26. maj og Bryrup lørdag den 27. maj.

Både den kongelige sommerballet og den kongelige sommeropera er kommet ud i landet siden 2006.

Du kan læse mere om kongelig sommerballet her.

Tre selskaber er med i slutspillet om at få fingrene i efterspurgt museumsopgave

Perron1. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Næste skridt i omdannelsen fra gammelt postkontor til moderne museum er nu taget.

Tre totalentreprenører er netop blevet prækvalificeret til at give et egentligt tilbud på Perron1, som det nye museum hedder. Det skriver kommunen på sin hjemmeside.

I efteråret besøgte SkanderborgLIV museet og talte med både direktør Lene Høst-Madsen og bestyrelsesformand Annemette Fuglsang om de gennemgribende forandringer, der skal til for at skabe et museum, der kan tiltrække international bevågenhed.

Den artikel kan du læse her.

De totalentreprenører, der nu kan byde på opgaven, stiller med hver deres team af arkitekter og ingeniører:

  • Færch & Co. Aarhus A/S i samarbejde med AART Architects DK A/S, Anna Mette Exner Arkitektur ApS og NIRAS A/S.
  • John A. Laursen A/S i samarbejde med Cubo Arkitekter A/S og Arne Elkjær A/S.
  • Thomas Andersen A/S i samarbejde med Erik Arkitekter A/S, PAX architects ApS, Norconsult A/S og LB Consult - Norconsult A/S.

Ifølge kommunen har interessen for at få lov til at byde på projektet været stor.

De tre prækvalificerede entreprenører er udvalgt i et felt på i alt ti entreprenører og rådgivningsvirksomheder, der alle har søgt om prækvalifikation.

Næste skridt i processen bliver, at de udvalgte entreprenører skal udarbejde et samlet tilbud til kommunen, som skal afleveres ved udgangen af maj. Vinden af totalentreprisen findes i løbet af sommeren.

Projektet finansieres af Skanderborg Kommune (16 mio. kr.), Realdania (tilsagn om 14,223 mio. kr.) og A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (7 mio. kr.).

Plejecenter bliver forsinket, efter ingen levede op til kommunens krav

Jens Szabo (V). Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Hvor det gamle rådhus i Galten stod, skulle der egentlig stå et nyt plejecenter. Det kommer der bare ikke til — i hvert fald ikke til tiden.

For ingen af de tre tilbud, kommunen har modtaget på opgaven med at bygge det nye plejecenter, lever op til kommunens krav. Derfor skal udbuddet gå om.

Det skriver TV 2 Østjylland.

- Det er da brandærgerligt. Nu bliver vi formentlig forsinket et eller to år afhængig af løsning, og det kommer til at knibe med prognoserne for antallet af ældre, siger Jens Szabo (V), formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget til TV 2 Østjylland.

Det nye plejecenter skulle have været bygget ved siden af det nuværende plejecenter Tjørnehaven, som det var planen at rive ned, mens man byggede det nye plejecenter. I udbudsmaterialet var der lagt op til en genhusning af Tjørnehavens beboere i mellemtiden.

Men det kunne ingen af de tre entreprenører løse, i hvert fald ikke inden for den økonomiske ramme, som kommunen har opereret med.

Vores anbefalinger 💡

🎹🎸 Her på redaktionen elsker vi musik. Og hvad er bedre end musik fra et band, der holder til tæt på Skanderborg, og som spiller på Smukfest til sommer? Ikke meget — så giv lige Kalasets ret forfriskende indie-pop et lyt. Eller tag til koncert med dem på Capri torsdag den 16. marts. Eller begge dele.

🎭 Og så har vi også forelsket os lidt i det her: Stjernedrys, Skanderborg Kulturskoles store, årligt tilbagevendende forestilling, hvor elever fra både musik, drama, dans og billedkunst optræder sammen. 'Stemmer' hedder forestillingen i år, og du kan læse meget mere lige her.