Større fald end andre kommuner: Markant færre indbrud i Skanderborgs private huse
7,5 til 0. Så stor har forskellen været for Haveforeningen Ryhaven, når man kigger på det gennemsnitlige antal indbrud i kolonihavehusene om året før og efter etableringen af nabohjælp.
Selvom faldet ikke har været nær så stort for Skanderborg Kommune i sin helhed, så har det alligevel været mærkbart.
For ifølge tal fra Politiets statistikdatabase er antallet af indbrud i beboelse (herunder fritidshuse) i Skanderborg Kommune faldet kraftigt siden 2017, og i 2022 blev kom der dermed 400 færre anmeldelser om indbrud i huse i kommunen end i 2017.
Det viser tal fra Politiets statistikdatabase.
Og det kan skyldes flere faktorer, hvis man spørger vicepolitiinspektør i Sydøstjyllands Politi.
Både at politiet tager det alvorligt, og har opmærksomhed på det på patruljer.
Men også at der er kommet et større fokus på, hvordan man forebygger indbrud i eget hjem eller fritidshus.
Netop det kan beboerne i Haveforeningen Ryhaven skrive under på – det har gjort en mærkbar forskel, at de nu skiftes til at holde øje med området i vinterhalvåret.
Aftensolen spejler sig i de små huses vinduer, og man glemmer næsten, at det er bidende koldt. Men i modsætning til lækre, varme sommeraftener, summer det langt fra af liv i kolonihaverne i Haveforeningen Ryhaven, der ligger et stenkast fra motorvejstilkørslen Skanderborg V.
For når det fryser, er vandet i kolonihaverne lukket – og så bliver der hurtigt stille i haverne på de fem veje med navne som Radisevej og Salatvej.
Men netop derfor er tre af kolonihaveejerne dukket op her til aften. Tina Hedensted, Brian Fuglsang og Poul Schack er nemlig en del af Ryhavens nabohjælp, der udgør en vagtgruppe. Her får alle en uge, hvor man skal gå og holde øje og sikre, at ingen bliver fristet af de tomme kolonihaver.
- Det handler om at skabe noget liv og sørge for, at det bliver sværere at komme til, fortæller Tina Hedensted.
Hun har selv oplevet at komme ud til sit kolonihavehus til et smadret vindue. Huset indeholdt intet af værdi, og det eneste tyvene fik med var derfor en bøtte med slik.
- Det er mest hærværket, der giver bøvl, og er dyrt at få fikset, fortæller Brian Fuglsang, der en anden gang oplevede at komme ud til et kolonihavehus med en opbrækket dør og et smadret vindue.
Frem til 2019 havde Ryhaven i gennemsnit 7,5 indbrud om året. Det ville beboerne gerne undgå, og derfor har de nu etableret nabohjælp.
- Nu ligger antallet af indbrud på et stort, rundt 0, siger Poul Schack.
Og Ryhavens flotte statistik med indbrud er ikke helt så enestående, som man skulle tro. For i Skanderborg Kommune er antallet af indbrud i beboelse (herunder fritidshuse) faldet kraftigt siden 2017, og i 2022 blev kom der dermed 400 færre anmeldelser om indbrud i huse i kommunen end i 2017.
Det viser tal fra Politiets statistikdatabase.
Et ordentligt fald, der da også er større end størstedelen af de andre kommuner i Østjylland og Sydøstjyllands Politikreds – som dog alle ser samme tendens, altså at der bliver anmeldt færre indbrud i beboelse nu end i 2017 og årene op til.
- Generelt har vi gennem en årrække haft et faldende antal indbrud i privat beboelse, især i årene omkring corona. Men Skanderborg skiller sig ud ved både at være et større fald, og ved ikke at være kommet tilbage efter corona, siger Torben Simonsen, der er vicepolitiinspektør ved Sydøstjyllands Politi.
Han fortæller, at indbrud i privat beboelse er et område, politiet tager meget alvorligt, og at udviklingen på området følges hver dag.
- Vi monitorerer området, laver analyser, og så er det et naturligt opmærksomhedspunkt for vores patruljer at holde øje med mistænkelige personer eller køretøjer, når de patruljerer i politikredsen, ligesom vi også følger op på tip og foretager forebyggende besøg hos tidligere kendte indbrudskriminelle. Er der sket indbrud, så sendes vores patruljer hurtigst muligt af sted, så efterforskningen kan startes op, inden for kort tid efter indbruddet er begået. Ud over dette fylder forebyggelsesdelen også meget for os i politiet, siger Torben Simonsen.
Fokus på forebyggelse
Han fremhæver netop initiativer som borgerne i Ryhaven har stablet på benene, og fortæller at Sydøstjyllands Politi de seneste år har kørt en forebyggende indsats for at fortælle om de initiativer, borgerne selv kan sætte i gang.
- Det er ikke fordi vi har været ude og gøre noget ekstra ud af forebyggelsesdelen i Skanderborg Kommune i forhold til de andre kommuner i vores kreds – men spørgsmålet er så, om borgerne selv har det. For vi ser, at den forebyggende del kræver, at borgerne selv kommer ud og sætter gang i nogle initiativer, siger Torben Simonsen.
Netop forebyggelsesinitiativer er et område, som Richard Andersen er ekspert indenfor. Han er pensioneret efter en 40-årig karriere som politibetjent, men han har langt fra hængt interessen på hylden.
I stedet rejser han rundt som en del af foreningen Bo Trygts hold af indbrudseksperter, der kan bestilles til at komme ud og fortælle om forebyggelse. Selv foretrækker han imidlertid betegnelsen forebyggelsesekspert, for som han siger, så er han ikke ekspert i at begå indbrud.
- Når et område bliver ramt af indbrud, giver det større utryghed hos borgerne. Derfor går projektet Bo Trygt ud på at minimere antallet af indbrud. Det er målet: At øge sikkerheden og dermed trygheden i befolkningen. Dér kan nabohjælp give et trygt naboskab, siger Richard Andersen.
Han deltog i et velbesøgt møde på Fælleden i 2018, hvor også Sydøstjyllands Politi var mødt op, der var arrangeret af Bo Trygt. Her oplevede han en stor interesse for initiativer som nabohjælp, og andre initiativer til at sikre sit hus mod indbrud.
Hvad er Bo Trygt?
TrygFonden og Realdania igangsatte i 2018 indsatsen kaldet Bo Trygt, der har til formål at reducere antallet af indbrud i private hjem i Danmark til en tredjedel af 2018-niveauet.
Indsatsen sker i samarbejde med Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.
Bo Trygt fokuserer både på, hvad den enkelte kan gøre for at forebygge indbrud i sit hjem, og på mulige strukturelle ændringer i samfundet, der kan hjælpe med at reducere indbrudsniveauet.
- Vi anbefaler, at man sikrer døre og vinduer med ekstra låse, at man ikke forskanser sig bag en høj hæk, som tyven kan gemme sig bag, og at huset er oplyst, både med sensorer udenfor og en timer indenfor, fortæller Richard Andersen.
Men han peger også på, at antallet af indbrud kan nedbringes yderligere, hvis flere sikrer sig, og politiet fortsat fokuserer på opklaringsarbejdet.
- Der er rigtig mange måder at være præventiv på, og vi kan sagtens nedbringe det yderligere – flere af vores nabolande har kun en tredjedel af de indbrud, vi har haft. En høj opklaringsprocent fra politiet er også noget, der skræmmer tyvene væk, siger Richard Andersen.
Meget at hente endnu
Netop på opklaringsprocenten, eller sigtelsesprocenten som den betegnes i politiets statistiksystem, halter Skanderborg faktisk noget efter. I 2022 førte kun 7,9 procent af de anmeldte indbrud i beboelse til en sigtelse.
I kommuner, vi ofte sammenligner os med i nærområdet, er sigtelsesprocenten omkring de 12-13 procent – hvilket også har været tilfældet for Skanderborg Kommune i de forgangne år.
Derfor er der da også meget at hente endnu, understreger vicepolitiinspektør Torben Simonsen.
- Vi skal fortsat lægge tryk på det, for der er stadigvæk mulighed for, at vi kan forbedre os. Vi analyserer de tiltag, vi allerede har i brug, og diskuterer hvordan vi anvender ressourcerne bedst muligt. Og så er der rigtig mange ting, man som borger kan gøre for at imødegå den her form for kriminalitet og selv undgå det. Så vi tror på, at der er meget at hente endnu, siger Torben Simonsen.
For de tre nabohjælpere i Ryhaven har det virkelig vist sig at bære frugt, selv at arbejde for at undgå indbrud. Da der begyndte at være en fælles utilfredshed med antallet af indbrud i området, diskuterede beboerne på et møde, hvad der kunne gøres – og enigheden faldt på nabohjælp.
Derfor købte haveforeningen Nabohjælp-skilte til at sætte op ved alle de steder, som giver passage til foreningen udefra. Og så går de forskellige vagtgrupper rundt og holder øje.
- I starten havde jeg hver onsdag. Men nu er der så mange, der har meldt sig til, at jeg kun har nogle enkelte uger i løbet af vinterhalvåret, fortæller Tina Hedensted.
Det er helt frivilligt, om man har lyst til at være en del af nabohjælpen, men siden etableringen i 2019 har flere og flere meldt sig til at holde øje med de mange kolonihaver.
De fleste af områdets beboere bor i Skanderborg, og derfor er det ikke nogen stor omvej at tage en af hundens gåture i Ryhaven. Derfor bliver der gået på alle tidspunkter af døgnet, og det har i den grad haft en effekt.
- Nogle gange møder man nogen, som man tænker “hvad laver du her?” En, der går rundt og lusker i mørket, og bliver noget forskrækket hvis man hilser. Men det er en stor del af det præventive, bare lige at hilse, siger Poul Schack.
- Og så har vi selvfølgelig aftalt, at hvis vi opdager nogen, der er midt i et indbrud, så skal vi ikke ud og lege helte – så er det med at få fat på politiet. Så vi er måske mere vidner end vagter, hvis man kan sige det sådan, supplerer Tina Hedensted.
De mange ture ud til Ryhaven har også vist sig at have nogle gode bonuseffekter. Nu er der nogen i området hver dag, der kan holde øje med effekterne af en storm som sidste uges Otto.
- Vi kan derfor også give hurtigere besked, hvis en storm har væltet et træ eller baldret en rude i et drivhus. Det er rart, at der bliver holdt øje, også hvis man nu faktisk kommer lidt længere væk fra og ikke har sin daglige gang herude, fortæller Brian Fuglsang.
De tre bevæger sig op ad Porrevej imens de hyggesnakker og fortæller om det gode fællesskab, de oplever i haveforeningen. En mand, der går tur med sin hund, får en pæn hilsen med på vejen.
- Der er gang i det herude. Jeg tror, det er fordi der er så godt naboskab – folk hjælper hinanden herude, smiler Brian Fuglsang.