Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Boliger med udsigt over Skanderborg Sø og bymidten. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Boligmarkedet er vendt - men tror vi på, at det allerede vender igen?

Har du nogensinde set det afsnit af DR1-programmet 'I hus til halsen', hvor en økonomisk nødstedt familie simpelthen bare ikke kan finde en køber til sit hus i Skanderborg Kommune?

Nej. Vel? Og det skal du nok heller ikke regne med at komme til at se lige foreløbig (på forhånd undskyld til de få undtagelser, som denne karikatur måtte falde for brystet i øvrigt).

Det er efterhånden en veletableret fortælling, at et hus i Skanderborg-området, ikke mindst i Ry og i Skanderborg, er blandt de mest eftertragtede varer på det østjyske boligmarked, Aarhus fraregnet.

Det er i hvert fald en fortælling, vi har vænnet os til i de seneste to-tre-fire år.

Men på flere områder træder karikaturen af det stærkt efterspurgte boligmarked her på egnen ikke nær så krystalklart frem, som det tidligere har gjort, når man hopper ind og kigger på tallene.

Der er flere interessante bevægelser i gang, viser tallene, når man vender og drejer dem og kaster lys over dem fra forskellige vinkler. Og måske er de bevægelser allerede nu ved at forandre sig til noget andet, lyder det fra en lokal ejendomsmægler.

Når jeg siger, at billedet af karikaturen ikke træder frem med samme entydighed som tidligere, er det vigtigt at understrege, at billedet - sådan helt overordnet - stadig er det samme.

Det er stadig dyrere at slå sig ned her på egnen, end det er i resten af Østjylland minus Aarhus. Når man samler de fem postnumre i kommunen i ét skanderborgensisk boligmarked, er der stadig langt ned til nabokommunerne i det aarhusianske opland.

I dette nyhedsbrev forsøger vi at dissekere karikaturen af et ekstremt attraktivt skanderborgensisk boligmarked i et øjebliksbillede, hvor tendenspilene peger i flere forskellige retninger, og man må spørge sig selv, om de negative tendenser rent faktisk allerede er ved at vende, eller om skyen for solen blot har fortrukket sig til kulissen og venter på at vende tilbage for at spille sin rolle færdig.

Her er, hvad vi også har med til dig i dag:

🌱💸 Skanderborg Kommune uddeler en halv million til grønne projekter, en lokal restaurant har doneret overskud til jordskælvsramte, og det stigende antal tilflyttere og fødsler fortsatte i 2022 for kommunen. Find vores korte nyhedsoverblik i bunden af nyhedsbrevet.

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist
Luftfotos Skanderborg Kommune. Foto: Silas Bang

Afslagene på boligsalg er tredoblet på to år: - Vi kan ikke banke til priserne, som vi har kunne tidligere

Både salgstid og priser på villaer og rækkehuse i Skanderborg Kommune er relativt set faldet markant det seneste år.

I december 2021 blev boligerne i gennemsnit solgt efter 68 dage, mens det i januar 2023 var steget til 123 dage. Samtidig er salgspriserne faldet med 12% på seks måneder.

Ser man på de gennemsnitlige afslag, er de tredoblet på to år.

Claus Dalsgaard, medindehaver af Danbolig Skanderborg/Hørning, erkender, at han og ejendomsmæglerkollegaerne det seneste års tid ikke har kunnet banke priserne opad på samme måde, som man kunne, da kommunen for blot lidt mere end et års tid siden var inde i en positiv udvikling, hvor priserne blot gik op, op og op.

I denne artikel ser vi på de mest centrale tal om Skanderborgs boligmarked, og enkelte bevægelser på markedet får Claus Dalsgaard til at tro på, at nedgangen i løbet af 2023 bliver vendt til opgangstider.

Salgstempoet er dykket, og de skanderborgensiske boliger ligger nu længere på markedet, end boligerne i store dele af Østjylland gør. Samtidig er afslagenes størrelse eksploderet, og salgspriserne faldet - men små tegn på bedring er i sigte, mener lokal ejendomsmægler.

Det tager længere tid at sælge husene. De bliver samtidig solgt billigere, og afslaget ved bolighandlen er vokset.

Den beskrivelse passer over en bred kam til situationen på boligmarkedet i store dele af landet, og selv om Skanderborg ikke er nogen decideret undtagelse, skiller kommunen sig alligevel ud.

Mønsteret i bevægelserne på det skanderborgensiske boligmarked er sådan set de samme som i de fleste andre kommuner - i Skanderborg er de bare en tand voldsommere.

Det viser tal fra Boligsiden.dk, som SkanderborgLIV har regnet på.

Mest iøjnefaldende er afslagene i boligernes salgspriser og salgstiden for villaer og rækkehuse i hele Skanderborg Kommune.

Markant forlænget salgstid

Gennem de seneste to år har Aarhus gennemgående været den kommune i Østjylland, hvor et salg af et rækkehus eller en villa i gennemsnit er gået hurtigst - tæt forfulgt af Horsens og Skanderborg, der er skiftedes til at have andenpladsen i salgstempo.

Men modsat Horsens og Aarhus er salgstiden i Skanderborg steget kraftigt det seneste år. I særlig grad i løbet af det seneste halve år.

Vi ser, at køberne søger knap så meget mod landsbyerne, hvor der er mere usikkerhed.

Claus Dalsgaard, ejendomsmægler og medindehaver, Danbolig Skanderborg/Hørning

I december 2021 havde de solgte rækkehuse og villaer i Skanderborg Kommune i gennemsnit været på markedet i 68 dage, da købsaftalen gik igennem.

Måneden efter, i januar 2022, blev husene i snit solgt ved en liggetid på 87 dage. Fremme ved september 2022 var salgstiden steget til et snit på 102 dage, og i januar 2023 havde husene i kommunen i snit haft en aktiv salgsannonce i 123 dage, før de skiftede hænder.

De seneste fire måneder har husene i i Skanderborg Kommune i snit haft en salgstid på 124 dage, og det er højere end både Horsens (95), Silkeborg (119), Odder (98), Favrskov (110), Aarhus (91), Syddjurs (108) og Randers (118).

En af dem, der forholder sig til den slags tal i hverdagen, er Claus Dalsgaard.

Han er medindehaver af Danbolig Skanderborg/Hørning, og han har registreret de samme tendenser, som Boligsidens tal viser.

Men hans kendskab til det lokale marked siger ham også, at der er meget stor forskel på de forskellige dele af kommunen.

- Vi har haft nogle længere liggetider generelt, men størstedelen af de huse, der har længere liggetider, befinder sig uden for områder med skoler og daginstitutioner. Og det trækker jo liggetiden op og til dels også salgsprisen ned for hele kommunen, siger Claus Dalsgaard.

I en periode med usikkerhed i økonomien vurderer han, at flere på udsigt efter et hus har valgt at holde sig fra de mindre byer i de skanderborgensiske landområder.

- Vi ser, at køberne søger knap så meget mod landsbyerne, hvor der er mere usikkerhed, og det er meget de områder, der trækker læsset på liggetiderne. Inde i byerne ser vi også en længere liggetid, men det er stadig ikke noget, der er vanvittigt mærkbart, siger Claus Dalsgaard.

- Højvangen og midtbyen og Skanderborg Bakker og steder som Galten, Skovby og Ry, der kan de mere centrale beliggenheder stadig være meget attraktive, hvis prisen er rigtig. Men vi kan ikke banke til priserne, som vi har kunne tidligere, siger han.

Salgspriser dykket 12 pct. på seks måneder

Mens man i perioden november 2020 til januar 2021 kunne regne med i gennemsnit at få hugget knap 38.000 kr. af udbudsprisen, når man købte et hus på 100 kvadratmeter, kunne man i de to seneste måneder af 2022 og januar 2023 sætte næsen op efter et markant vildere afslag.

Samler man tallene for de seneste tre måneder er der nemlig i snit blevet skåret 1.172 kr. pr. kvadratmeter af huspriserne i kommunen - og omregnet til vores eksempel med et hus på 100 kvadratmeter, er et hus af den størrelse altså gennemsnitligt blevet handlet til 117.200 kr. under udbudsprisen i perioden november 2022 til og med januar 2023.

Det svarer til en tredobling i de gennemsnitlige afslag i Skanderborg Kommune på to år. Til sammenligning er afslagene på tværs af de andre østjyske kommuner "kun" lidt mere end fordoblet i samme periode - og med til det billede hører, at afslagene i Aarhus Kommune trækker de østjyske tal gevaldigt opad.

Vi har generelt været inde i nogle vanvittige år.

Claus Dalsgaard, ejendomsmægler og medindehaver, Danbolig Skanderborg/Hørning

Afslagenes vækst afspejles også i salgspriserne, som er faldet drastisk, siden de i juni 2021 ramte det hidtil højeste niveau nogensinde med 21.058 kr. pr. kvadratmeter på tværs af alle solgte huse i Skanderborg Kommune den måned.

I december 2022 var salgspriserne nede på et gennemsnit på 18.454 kr./kvadratmeter, men allerede i januar 2023 steg tallet igen til 19.494 kr./kvadratmeter - en salgspris, der kun er 323 kr. lavere end i januar 2022, før den verdensomspændende energi- og inflationskrise.

Det vil sige, at salgspriserne fra juni 2022 til december 2022 i snit faldt med 12,3 pct. Men regner man januar 2023 med, som virkelig står i kontrast til de tidligere måneders salgspriser, er faldet siden juni blot på 7,4 pct.

- Noget, vi ikke har set nogensinde før

Så spørgsmålet er, hvad man skal lægge i de mere end 1.000 kr. forskel pr. kvadratmeter mellem december 2022 og januar 2023.

Er den stigning fra den ene måned til den anden på 5,6 pct. noget, man skal se som tegn på, at det skanderborgensiske boligmarked allerede nu er på vej opad igen?

Det er så godt som umuligt at gisne om, understreger Claus Dalsgaard fra Danbolig Skanderborg/Hørning, men meldingen fra ejendomsmægleren er imidlertid fuld af fortrøstning.

Først og fremmest betragter han de høje salgspriser i 2021 som en afvigelse fra normalen.

- Vi har generelt været inde i nogle vanvittige år. Men 2021 kan du nok godt rykke ud af kalenderen og sige, at det er nok noget, vi ikke har set nogensinde før, siger Claus Dalsgaard.

- Så fik vi så 15 måneder med en helt anden udvikling, end vi har været vant til, og mange mæglere har haft et rigtig hårdt 2022. Men vi begynder at kunne mærke nu, at det er blevet bedre, siger Danbolig-mægleren og giver sit bud på flere årsager bag den bedring, han som mægler oplever.

- Jeg tror, at det skyldes en kombination af, at vi har nedsat priserne, at renten igen er faldet en anelse og har stabiliseret sig lidt, og at vi har fået nogle nye købere på markedet, som ikke har kendt til andet end den forhøjede rente. Dem, der var gået på markedet før rentestigningerne kom, begyndte jo pludselig at afvente, fordi deres muligheder ændrede sig, siger Claus Dalsgaard.

Han fortæller, at der ofte er en god sammenhæng mellem tendenserne i Aarhus og tendenserne i Skanderborg, men at Skanderborg oplever Aarhus-tendenserne med en større eller mindre forsinkelse.

Sælgerne skal have lidt mere tålmodighed end tidligere.

Claus Dalsgaard, ejendomsmægler og medindehaver, Danbolig Skanderborg/Hørning

Derfor ser han den gode begyndelse på 2023, som Aarhus ifølge Claus Dalsgaard har fået, særligt i midtbyen, som et positivt tegn for Skanderborgs forår. For når ejerlejlighederne finder købere derinde, plejer der også at være nogle sælgere, der godt kunne tænke sig et hus i Skanderborg-området.

- I Aarhus er de kommet rigtig godt fra start med at sælge ejerlejligheder i midtbyen, og det kan vi allerede sagtens mærke her. I Skanderborg har det egentlig været okay i december, og januar har været god, siger Dalsgaard.

Skatterabat kan påvirke salg

Og så er der yderligere to parametre, som får Claus Dalsgaard til at tro på fremgang i 2023.

Det ene handler om interessetilkendegivelse, det andet om den dynamik, som man forventer, at det nye system for ejendomsskatter, som træder i kraft 1. januar 2024, vil skabe.

- Nogle steder i kommunen har vi aftaler om fremvisninger booket ind på et niveau, der ligger over interessen for fremvisninger sidste år, siger Claus Dalsgaard.

Alt i alt ser Claus Dalsgaard tegn på, at boligejere i Skanderborg-området, der sidder med salgsovervejelser, ikke skal droppe dem lige nu - de skal være fortrøstningsfulde men til gengæld indstille sig på at blive boende i et hus til salg i længere tid, end sælgerne generelt har gjort de seneste år.

- Sælgerne skal have lidt mere tålmodighed end tidligere, men køberne skal nok være der. Det tager lidt længere tid at få solgt sit hus, men Skanderborg-området er stadig et attraktivt område. Køberne er bare ikke nær så hurtige som tidligere, siger Claus Dalsgaard.

Og så er der de nye ejendomsskattevurderinger.

I sommer lød vurderingen fra Søren Kristensen, der er chefanalytiker i Sydbank, at de nye vurderinger efter 2024 vil få betydning for lokale boligmarkeder allerede i 2023 - både for dem med tendenser til stigninger og fald i huspriserne.

Får man efter årsskiftet den vurdering, at ejendomsskatten på ens hus har været for høj, får man en skatterabat svarende til det beløb, man har betalt for meget.

Huse af dén type, som bliver sat til salg f.eks. i løbet af efteråret, vil være mere attraktive at købe efter årsskiftet.

Sidder man omvendt i et hus, hvis ejendomsbeskatning stiger efter årsskiftet, vil potentielle købere i de sidste måneder af 2023 ifølge Søren Kristensen forsøge at bruge den skattestigning til at forhandle et afslag - og sælgeren kan samtidig være interesseret at komme af med huset, før man skal til at betale mere i skat for at sidde i det, og de mulige købere dermed potentielt vil være færre.

- Når man får en skatterabat, hvis man køber før 2024, er det jo en fin overvejelse at tage med, at der faktisk er noget at hente på prisen der, hvis man går og tænker på at købe hus, siger Claus Dalsgaard, medindehaver af Danbolig Skanderborg/Hørning.

Borgere, foreninger og virksomheder kan søge kommunens klimapulje til nye klimavenlige tiltag. Foto: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Pulje til grønne idéer, lokal donation til jordskælvsramte – og så bliver befolkningstallet ved med at stige

Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Kommunen uddeler 500.000 til klimatiltag – alle kan søge

Skanderborg Kommunes Klimapulje har tidligere støttet en permahave på STU, og projekter om plantebaseret mad i offentlige og erhvervskøkkener. Foto: Skanderborg Kommune

Går du rundt med en klimavenlig idé i maven, men mangler noget støtte til at føre den ud i livet?

Så kunne det være du skal søge Skanderborg Kommunes klimapulje til nye projekter og forsøg, der sætter skub i den grønne omstilling i Skanderborg Kommune. Der er nemlig lige åbnet for ansøgninger.

Det skriver Skanderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Klimapuljen består af 500.000 kroner, og uddeles til borgere, foreninger og ikke mindst virksomheder, som ønsker at lave nye klimavenlige tiltag.

Hovedmålet er at få flere mennesker til at blive klimavenlige, og ansøgninger med gode idéer modtages derfor fra alle mulige aktører indenfor kommunegrænsen.

Projekter, der tildeles støtte, skal bidrage til at indfri målsætningerne i Skanderborg Kommunes klima-, energi- og ressourcepolitik. Det betyder, at projekterne skal handle om CO2 og/eller ressourceforbrug.

Der er ansøgningsfrist på Klimapuljen den 3. april.

Herefter vil Klimapuljens Grønne Panel bestemme, hvilke projekter der skal få del i støttekronerne. Panelet består af erhvervsfolk og politikere fra kommunen, blandt andet direktørerne fra Skanderborg Forsyning og Renosyd, vicepræsidenten i Kamstrup A/S og formanden for Klima-, Miljø- og Planudvalget i kommunen.

Spøgelsesbilist dømt for vanvidskørsel efter at have påkørt bus

En 33-årig vanvidsbilist havde allerede fået inddraget sit kørekort af politiet, men det stoppede ham ikke i at køre mod kørselsretningen på Herningsmotorvejen. Foto: Østjyllands Politi

En 33-årig mand blev onsdag formiddag ved Retten i Aarhus idømt et år og tre måneders fængsel for at have kørt vanvidskørsel på motorvejen og med en hastighed på cirka 80 km/t at have påkørt en bus frontalt.

Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Episoden fandt sted den 22. oktober 2022, hvor den 33-årige kørte mod kørselsretningen på Herningmotorvejen. Omkring afkørslen ved Skov påkørte han bevidst en modkørende bus, der forsøgte at undvige sammenstødet.

Det var imidlertid kun føreren af bilen, der kom til skade – selvom der befandt sig flere passagerer på bussen. Den 33-årige fører af bilen blev kørt til hospitalet, og det viste sig, at han var påvirket af hash og medicin under kørslen, ligesom hans kørekort allerede var inddraget af politiet.

- Det vigtigste er selvsagt, at ingen personer kom alvorlig til skade som følge af den 33-åriges handlinger, men det ændrer ikke ved, at der er tale om et særdeles farligt og groft kørselsforløb, siger anklagerfuldmægtig Mads Fransen, der har ført sagen ved retten på vegne af anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi.

Den 33-årige mand var også tiltalt for flere andre forhold, herunder besiddelse af euforiserende stoffer med henblik på salg, vold og trusler mod politiet. Han blev kendt skyldig i størstedelen.

Siden anholdelsen har vanvidsbilisten siddet varetægtsfængslet, og det fortsatte han med efter dommen ved Retten i Aarhus. Han udbad sig betænkningstid i forhold til at anke dommen, og ankede rettens kendelse om at fortsætte varetægtsfængslingen.

Lokalt fastfoodsted donerer 20.000 til jordskælvsramte

Fastfoodrestauranten Hos Oliver ligger på Vester Alle i Hørning. Foto: Hos Oliver

Natten til mandag den 6. februar ramte et voldsomt jordskælv i Tyrkiet og Syrien, der har haft katastrofale følger og et dødstal på over 40.000, der forventes at stige yderligere.

Derfor er behovet for nødhjælp stort i begge lande.

Det fik Hørning-spisestedet Hos Oliver til at donere fredagens overskud til de berørte af jordskælvet.

Det skriver spisestedet selv på facebook.

- Vi er selvfølgelig også meget berørte af situationen i Tyrkiet og Syrien. Heldigvis er vores familie og bekendte uskadte, men vores hjerter bløder, skrev Hos Oliver fredag den 10. februar på facebook.

Et opslag, der mødte stor opbakning – og tilsyneladende fik flere til at sætte burger eller pizza fra Hos Oliver på menuen fredag aften.

I hvert fald kunne restauranten lørdag meddele, at bidrag og madbestillinger medførte et overskud på 13.878 kroner. I alt har Hos Oliver doneret 20.000 kroner til NGO'en AHBAP, der hjælper med jordskælv i både Tyrkiet og Syrien.

- Vi er stolte af både vores kunder og vores personale, hvorfor vi har valgt at runde tallet op. Derfor har vi her til formiddag kunne donere et flot beløb til berørte under jordskælvet, skrev Hos Oliver på facebook.

Befolkningsvæksten fortsætter i Skanderborg Kommune

Den første januar 2022 boede der 65.138 mennesker i Skanderborg Kommune. Det er 820 flere end der gjorde på samme dato året før.

Det fremgår af Danmarks Statistiks statistikbank for befolkningens udvikling.

Lidt mere end 45.000 af indbyggerne er voksne, der er fyldt 18 år inden 1. januar.

Samtidig blev der i løbet af 2022 født 789 i Skanderborg Kommune. Et ret stabilt antal nyfødte sammenlignet med de seneste fem år.

I alt flyttede 3.500 til kommunen i året der gik, men når man trækker de fraflyttede fra, står man tilbage med en vækst i tilflyttere på 121 – heraf 65 mænd og 56 kvinder.

Befolkningsvæksten fortsætter dermed i kommunen, der er blandt de jyske kommuner med den stærkeste vækst i befolkningstallet siden 70'erne.

Netto overtager Aldi i Højvangen

Aldi-butikken i Højvangen skal omdannes til Nettos nyeste butikskoncept 'Netto 3.0'. Foto: Salling Group

Den 2. februar lukkede Aldi i Højvang Centret i Skanderborg efter en uge med ophørsudsalg. Men dagligvarebutikkens lokaler er ikke helt spildte – en Netto indtager nemlig snart Højvangen.

Det oplyser Salling Group i en pressemeddelelse.

Netto-butikken i Højvang Centret er en af 21 Netto-butikker, der flytter ind i lukkede Aldi-lokaler, efter den tyskejede supermarkedskæde har valgt at trække sig helt ud af Danmark.

En stor del af de tilbageværende butikker bliver overtaget af Rema 1000, men for både Rema 1000 og Netto gælder, at konkurrencemyndighederne først skal godkende handlen.

Derfor kan Netto ikke sige mere præcist, hvornår ombygningen af den nye butik starter, eller hvornår dørene åbner.

Men direktør i Netto Braw Bakir siger i pressemeddelelsen, at man allerede nu taler med medarbejderne i de eksisterende Aldi-butikker for at se, om der skulle være et match – da handlen betyder, at Netto kommer til at mangle medarbejdere.

Analyse skal undersøge behovet for flere butikker i Låsby

Låsby er i vækst, og Skanderborg Kommune har stort fokus på at ændre centerområdet i byen. Kommunen har i den forbindelse sat gang i en analyse i forhold til behovet for flere dagligvarebutikker i Låsby.

Det skriver Midtjyllands Avis.

En mulighed i forbindelse med byfornyelsen i Låsby kunne være at placere en Rema-butik i den sydligste ende af Ole Rømers Vej, der kunne supplere den eksisterende dagligvarebutik Meny.

Men her skal en analyse afklare, om butikslivet i Låsby kan bære endnu en dagligvarebutik, fortæller Vibeke Holmbo fra kommunens plan- og byudviklingsafdeling til Midtjyllands Avis.

Hun oplyser, at opgaven med analysen er lagt ud til en ekstern rådgiver, og at der blandt andet vil blive taget højde for aktuelle udstykninger i Låsby, men også tankerne for den langsigtede udvikling af byen.

Skanderborg Kommune vil indkalde idéer og forslag til området, og inviterer samtidig til et borgermøde for den tidlige dialog. Det finder sted torsdag den 23. februar i Låsby Forsamlingshus.