Tre år efter vandet ødelagde Peters gulv: Hvordan undgår man oversvømmelser fra Mossø?
Siden efteråret 2020 har Skanderborg Kommune haft et forsøg om at sænke vandstanden ved Ry Mølle for at undgå oversvømmelser fra Mossø.
Det forsøg er stoppet på grund af en rapport, der konkluderer begrænset effekt.
Derfor er det vigtigt i stedet at kigge på de store, langsigtede løsninger, siger Claus Leick (SF), formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget.
- Der skal ske noget, og der skal ske noget større, men hvis vi har et forsøg, der ikke ser ud til at give noget, så er det ikke nødvendigvis klogt at fortsætte med det. Men det er ikke udtryk for, at vi ikke tager problemstillingen alvorligt, siger Claus Leick.
Han henviser blandt andet til nogle af løsningsmulighederne, der er opridset i Helhedsplanen for Gudenåen, hvortil de politiske forhandlinger så småt er i gang.
Blæsevejret skaber furore i Mossø, og hidsige bølger kulminerer i skumsprøjt, der er et hav værdigt.
Men det store glasparti fra det blå træhus’ stue beskytter mod søens rumlen, og indenfor er den eneste lyd pejsen, der knitrer.
- Ja, den viser da lidt tænder i dag. Det er godt nok, at vandet ikke stod alt for højt inden, siger Peter Gregersen.
Han bor i huset med den skønne udsigt på Alkenvej, og er med i Grundejerforeningen Alken Enge. Her arbejder de blandt andet for at undgå, at deres huse og grunde bliver oversvømmet, når en storm eller langvarig regn får vandstanden i de nærliggende områder til at stige.
En kamp, der langt fra var en kamp, da Peter Gregersen flyttede til huset for 21 år siden. Men i 2015 kom de første problemer med oversvømmelser.
Og i 2020 kan nogen måske huske billeder af Alken Enge, der stod under vand. For Peter Gregersen kostede det et trægulv, 500.000 kroner og at han måtte bo et andet sted i otte måneder, mens huset blev repareret.
- Så vi er ret bekymrede og vil meget gerne undgå, at det sker igen, siger Peter Gregersen.
Derfor har grundejerne været glade for det projekt, der blev iværksat i efteråret 2020.
Her har man ved stemmeværket i Ry Mølle sænket vandstanden om vinteren til den samme som om sommeren.
Et projekt, som Skanderborg Kommunes administration i efteråret valgte at stoppe, og som et snævert flertal i Klima-, Miljø- og Planudvalget valgte ikke at stemme for at forlænge yderligere.
Det skyldes, at forsøget ifølge en rapport fra WSP ikke havde en lige så stor effekt på vandstanden i Mossø som forventet – den reelle effekt var omkring 3-6 cm.
For Claus Leick (SF), der er formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, viser det, at en sænkning af vandstanden ved Ry Mølle ikke er en løsning på problemerne med oversvømmelser fra Mossø.
- Der skal ske noget, og der skal ske noget større, men hvis vi har et forsøg, der ikke ser ud til at give noget, så er det ikke nødvendigvis klogt at fortsætte med det. Men det er ikke udtryk for, at vi ikke tager problemstillingen alvorligt, siger Claus Leick.
Plan for hele Gudenåsystemet
Han vil dermed hellere tale større løsninger, der kommer til at give store, mærkbare resultater.
- Vi går videre med plan mod oversvømmelser, bare på et lidt andet niveau. I foråret skal vi til et stort møde omkring Gudenåsystemet, og vi har netop fået hul igennem til Silkeborg Kommune, der har et slusesystem inde i Silkeborg by. Vi vil rigtig gerne lave en aftale med dem om at hælde mere vand ud fra Mossø-området til Ry og få en buffer inde i Silkeborg, så man fik sænket hele vandstanden med måske 15-20 centimeter. Det har vi i hvert fald aftalt at kigge på, fortæller Claus Leick.
Da oversvømmelserne stod på deres højeste i 2020, flød vandet fra Mossø ind over Alkenvej og mødtes på boliggrundene med vand fra oplandet i Illerup Ådal og Alken Enge.
Derfor har grundejerforeningen i Alken Enge selv betalt og organiseret etableringen af et dige langs Illerup Å.
Åen snor sig i det store engområde bag husene på Alkenvej, og det forholdsvist nystampede dige følger trop. I februardagene efter en ret tør periode er der langt fra vandspejlet i åen til toppen af diget, men allerede kort efter det blev etableret stod vandet op ad diget.
Diget ser derfor ud til at lykkedes med at holde vandet, der kommer bagfra husene. Dermed er det nu Mossø, der står tilbage og blinker med røde advarselslamper for Peter Gregersen og de andre boligejere i Alken Enge.
Selvom WSP siger, at forsøget kun betød få centimeters forskel, så mener de i Alken Enge, at vandstanden har været tydeligt lavere om vinteren end den plejede. Derfor så Peter Gregersen helst at forsøget fortsatte, indtil de større planer Claus Leick taler om bliver til virkelighed.
- De skulle have fundet en løsning på hele strækningen før forsøget stoppede. Man kunne fjerne opstemningen ved Ry Mølle for at sikre gennemstrømningen og sænke vandstanden. Men det skal selvfølgelig hænge sammen i hele Gudenåsystemet – det går bare for langsomt for dem, og der er mange forskellige interesser, siger Peter Gregersen.
Mulige løsninger ifølge helhedsplanen for Gudenåsystemet
I sommeren 2021 landede en længe ventet helhedsplan for Gudenåen, der er resultatet af et samarbejde mellem alle de kommuner, Gudenåen løber igennem. I Skanderborg Kommune dækker det blandt andet over Mossø, Gudensø og Birksø.
Planen oplister en række anbefalinger til at begrænse skader fra oversvømmelser. De er kommet til på baggrund af længere tids analyser af effekterne.
En af de mulige løsninger i planen er, om kommunen kan overtage styringen af sluserne/stemmeværkerne ved Fuldbro Mølle og Ry Mølle, fordi de har stor betydning for vandstanden i Mossø.
Men når vandet for alvor presser sig på, bliver slusen i Silkeborg også problematisk, fordi den kommer til at fungere som en prop. Derfor er en anden løsningsmulighed i helhedsplanen, at slusen tilpasses og at der kan parkeres vand.
Nu skal kommunerne i Gudenåsystemet finde ud af, hvilke løsninger man vil gå videre med – og hvordan det skal finansieres.
Men Claus Leick holder fast på, at forsøget med at sænke vandstanden ved Ry Mølle gav for lidt til, at det giver mening at fortsætte.
- Vi bliver nødt til at gøre det her klogt. Det er enormt komplekst, og der er ingen simple løsninger. Derfor kommer vi til at kigge på rigtig mange modeller – for der kommer mere og mere vand, og det kommer mere og mere ustyrligt, understreger Claus Leick.
Kommunale milliarder eller eget ansvar?
- Derfor handler det ikke om et lille forsøg ved Ry Mølle. Det gav for lidt i forhold til at være en løsningsmulighed. Vi bliver nødt til at finde meget mere forskelligartede løsninger, og de kommer til både at tage tid og koste penge, siger Claus Leick.
Han spår derfor, at klimatilpasning eller klimasikring, som sikring mod oversvømmelser betegnes som, kommer til at blive en større og større andel af kommunens udgifter i de kommende år.
Peter Gregersen, grundejer i Alken EngeKlimaforandringerne er jo et problem for os allesammen, og vores allesammens ansvar.
Hvilket i en tid med stramme budgetter åbner op for svære diskussioner.
- Skal man i yderste konsekvens ekspropriere, enten ved Ry Mølle, eller landbrugsområder til at parkere vand? spørger Claus Leick.
- Og hvor meget skal vi gå ind i at bevare nogle få huse? Skal man bruge mange milliarder på at beskytte husene og en vej, eller er der noget, man må leve med? Jeg har selv haft regnvand nede i min kælder, og der kunne jeg ikke ringe til nogen, der kom og reddede det hele. Det har kommunen ikke forpligtelse til, men vi er interesserede i, at vejen derude kan holdes åbne for brandkøretøj og ambulancer, siger Claus Leick.
Det med at det er ens eget ansvar at sikre sig mod vandet synes Peter Gregersen nu efterhånden er blevet skåret ud i pap – i hvert fald for grundejerne i Alken Enge.
Derfor har de selv organiseret diget, som Skanderborg Kommune så donerede jord til, og han har også etableret pumpebrønde på sin grund til fremtiden.
Har du overvejet om det bare ville være nemmere at flytte herfra?
- Næ. Jeg ved godt, at nogen siger det er vores eget valg at bo her. Men huset har jo ligget her i mange år, og først i de sidste syv års tid er det blevet et problem. Derfor synes jeg også det der med eget ansvar er sådan lidt… Klimaforandringerne er jo et problem for os allesammen, og vores allesammens ansvar, siger Peter Gregersen.
Han rejser sig for at lægge en ekstra kævle på pejsen.
- Det er jo et samfundsproblem. Derfor må det være et problem, der skal løses i fællesskab.