Frands Fischer forudser nye besparelser, der 'godt kunne være større end de plejer': - Det er vores daglige drift, jeg frygter mest for
Fra borgmesterkontoret ser 2023 allerede nu en anelse dystert ud- i hvert fald, hvis det er økonomien, man betragter.
Sådan lyder analysen fra Frands Fischer (S), der har sine bange anelser om, at kommunens økonomiske albuerum kommer til at være mere snævert i år, end det var under sidste års budgetforhandlinger, der også havde betragtelige sparekrav som omdrejningspunkt.
Blandt andet ser han takterne i regeringsgrundlaget som forvarsel om, at regeringen til sommer vil forsøge at lande en meget stram økonomiaftale med KL, som er den aftale, der sætter den overordnede ramme for kommunernes budgetforhandlinger.
I regeringsgrundlaget udtrykker regeringen blandt andet et stærkt ønske om, at alle kommunerne samlet finder besparelser for 3 mia. kr. på beskæftigelsesområdet, men også at de 98 kommuner sammen med regionerne finder yderligere 3 mia. kr. i administrationsudgifter.
Særligt den kommunale service frygter Fischer vil blive ramt hårdt.
- Jeg kunne jo godt frygte, at hvis vi ikke får et løft til vores demografi på den måde, som vi har fået indtil videre, så kommer vi jo til at skulle ind at se på nogle af vores serviceområder, altså kvalitetsstandarderne. Og så er vi jo inde at røre ved kerneelementerne. Det, håber jeg ikke, kommer til at ske, men jeg synes, at det giver et billede af en presset økonomiaftale og et besparelsesbudget, når vi skal spare så mange milliarder på landsplan i kommunerne, siger Frands Fischer.
Til gengæld glæder borgmesteren sig til arbejdet med at forvandle Adelgade Syd til et miljø med færre biler, ligesom han håber, at 2023 vil blive året, hvor flere af de velfærdsinstitutioner, der har været nødvendige at sætte penge af til for at håndtere et stigende indbyggertal, vil blive realiseret.
Da borgmester Frands Fischer (S) og resten af byrådet for lige omkring et år siden efterspurgte borgernes forslag kommunens budget for 2023 og fire år frem, anede han ikke, at Rusland kort tid senere ville invadere Ukraine.
Uvidende om den nært forestående invasion vidste han heller ikke, at verdensøkonomien ville blive vredet af led med konsekvenser helt ind i kommunens budgetter til følge.
Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg KommuneJeg tror, at 2023 bliver et år, hvor vi igen kommer til at kigge på besparelser, der godt kunne være en lille smule større, end de plejer.
Så af de 48 borgerforslag til en værdi på mere end 100 mio. kr. fik blot 10 af dem en plads i budgettet.
Klog af de seneste 12 måneder er Frands Fischer denne gang temmelig overbevist om, at 2023 bliver et vanskeligt år rent økonomisk.
Særligt når han tænker på den aftale om kommunernes økonomi, som regeringen og KL skal forhandle på plads med en tidshorisont engang til sommer, forestiller han sig, at han og byrådet i Skanderborg vil få mindre at drive kommune for.
Nyt nyhedsbrev om politik fra SkanderborgLIV
SkanderborgLIVs læsere ved, at lokalpolitik er vigtigt. Men skal vi se hinanden i øjnene og være helt ærlige, er det nok de færreste af vores læsere, der orker (eller har tiden til) at følge indgående med i de politiske dagsordener og tørre sagsfremstillinger på kommunens hjemmeside.
Måske er du én af dem, der ikke lige orker. Og det er helt ok. Vi siger det ikke til nogen. Til gengæld vil vi gerne hjælpe - for vi orker godt at gøre det for dig.
Derfor har vi besluttet én gang om måneden at give vores abonnenter en hurtig, præcis og skarpt journalistisk prioriteret tour de force gennem de konflikter, diskussioner og aftaler, der finder sted i den utvetydigt mest magtfulde forsamling i kommunen: Byrådet.
Klik lige her, hvis du vil læse den første udgave af vores nye nyhedsbrev om alle de vigtigste perspektiver i den politiske debat, der former dit lokalsamfund på godt og ondt.
- Jeg kunne godt frygte, at nogle af de linjer, der tegner sig i økonomien, kommer til at sætte sig på en økonomiaftale, der bliver noget strammere end det, vi har været vant til, siger Frands Fischer.
- Det betyder jo, at vi kommer til at lægge et svært budget, når vi kommer dertil, og jeg tror, at 2023 bliver et år, hvor vi igen kommer til at kigge på besparelser, der godt kunne være en lille smule større, end de plejer. Set i den kontekst tror jeg, at 2023 bliver et svært år.
Han nævner, at den nye SVM-regering har "en tilgang", der lægger "rigtig mange besparelser" ud til kommunerne.
Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg KommuneDet kommer jo til at være begrænsende for alt det, vi gerne vil.
Og når man kigger regeringsgrundlaget igennem er der da også lagt op til, at kommunerne og regionerne under ét skal finde i alt seks milliarder kroner.
Regeringen ønsker at sløjfe jobcentrene, som vi kender dem i dag, og skriver en samlet besparelse på tre mia. kr. på den post. Samtidig ønsker regeringen, at kommunerne og regionerne sammen skal finansiere et løft af de offentligt ansattes løn ved at finde besparelser på administrationen - også på tre mia. kr.
- Det betyder, at vi skal lægge et budget for 2024, som bliver et besparelsesbudget. Og det kommer jo til at være begrænsende for alt det, vi gerne vil.
Det seneste budget, som byrådspartierne undtagen Nye Borgerlige indgik forlig om i efteråret, og som dækker de kommunale budgetter fra 2023 frem til og med 2026, rummede også betragtelige besparelser.
Gennem hele perioden skal der spares adskillige millioner, først 15,5 mio. kr. i 2023, som løbende stiger og ender på 57,1 mio. kr. i 2026.
På beskæftigelsesområdet valgte byrådet at spare i alt 12,3 mio. kr., og det område altså nu igen for skud, hvis regeringen får sin vilje.
- Det bekymrer mig jo, at vi sparede på beskæftigelsesområdet, for nu har regeringen så toppet op med de ting, der er skrevet ind i regeringsgrundlaget. Jeg er sådan set enig i, at der har været nogle ting, vi godt kunne gøre bedre i vores beskæftigelsesindsats, og derfor har vi lagt nogle besparelsespotentialer ind. Men jeg kan da godt frygte, hvad vi så har tilbage (hvis der spares på området igen, red.), siger Frands Fischer.
Frygter at skulle røre ved 'kerne-elementerne'
De seneste mange år har særligt én større tendens sat sine aftryk på de politiske beslutninger i Skanderborg:
Den massive befolkningstilvækst.
Mens der i 2010 var godt 57.000 indbyggere, kunne der i 2022 tælles godt 64.000 hoveder i kommunens fem postnumre.
Holder Danmarks Statistiks prognose vand, skal der i 2035 tælles til 74.767, hvis man vil have alle skanderborgensere med. Det har placeret byrådet midt i en demografisk klemme, hvor flere daginstitutioner og plejecentre pludselig var en meget presserende opgave, der ikke kunne ses bort fra.
I både 2021 og 2022 blev der sat store beløb af til at bygge nye bygninger, der kan rumme det stigende antal børn og ældre, og borgmesteren mener, at kommunen lige nu er et godt sted, hvor de vigtigste investeringer er gjort.
Derfor er det for Frands Fischer ikke en bekymring, om der bliver eller ikke bliver penge til nye anlægsprojekter på velfærdsområderne.
- Det gode ved vores situation er, at mange af de institutioner, der er på tegnebrættet i forhold til vores kapacitet, er nogle, vi kommer til at betale med penge, vi har i kassen. Det er noget, der har været sparet op til, så de penge er der, siger han.
Til gengæld er det en bekymring for borgmesteren, om kommunen i 2024 kan levere den samme velfærdsservice, som den kan i 2023.
Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg KommuneJeg kunne jo godt frygte, at hvis vi ikke får et løft til vores demografi på den måde, som vi har fået indtil videre, så kommer vi jo til at skulle ind at se på nogle af vores serviceområder.
De seneste år har Skanderborg nemlig, som led i økonomiaftalen mellem KL og regeringen, modtaget et ekstrabeløb til at kunne levere velfærd i en tid, hvor der bliver flere at levere velfærd til.
Den seneste økonomiaftale gav kommunen en statslig kompensation på 12,5 mio. kr. ekstra til at finansiere udgifterne til det stigende antal børn og ældre i 2023.
De penge er Frands Fischer ikke så sikker på, at Skanderborg også får i 2024.
- Jeg kunne jo godt frygte, at hvis vi ikke får et løft til vores demografi på den måde, som vi har fået indtil videre, så kommer vi jo til at skulle ind at se på nogle af vores serviceområder, altså kvalitetsstandarderne. Og så er vi jo inde at røre ved kerneelementerne. Det, håber jeg ikke, kommer til at ske, men jeg synes, at det giver et billede af en presset økonomiaftale og et besparelsesbudget, når vi skal spare så mange milliarder på landsplan i kommunerne, siger Frands Fischer.
Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg KommuneJeg håber, at regeringen vil tænke, at der er en god forklaring på, at man har overskredet servicerammen.
Embedsfolkene på Fælleden har imidlertid lagt det ind som præmis i sine beregninger, at kommunen modtager 10 mio. kr. i statslig kompensation for den demografiske udvikling i 2024.
- Men hvis vi ikke får de 10 mio. kr., så har vi en udfordring, siger borgmesteren.
Og den udfordring er såre simpel. Med budgetaftalen i efteråret lykkedes det byrådspolitikerne at overholde en målsætning om at have et gennemsnitligt overskud på den kommunale drift, altså f.eks. driften af vuggestuer, børnehaver, skoler og plejecentre, på 160 mio. kr. om året.
Men, kan man læse i budgetaftalen, "en forudsætning" for det gennemsnitlige overskud "er dog, at økonomiaftalerne mellem KL og regeringen også fremover indeholder en statslig kompensation for den demografiske udvikling".
- Så det er vores daglige drift, jeg frygter mest for - altså vores serviceramme. Jeg er lidt bekymret for, hvordan økonomiaftalen vil styre vores drift, ikke mindst fordi vi ikke er blevet pris- og lønfremskrevet for den sidste del af inflationen. Og det betyder, at der er rigtig mange kommuner, der lige nu slås med at holde sig under servicerammen. Ikke, fordi de har løftet servicen - den er bare blevet dyrere, siger Frands Fischer.
- Så spørgsmålet er jo, hvordan vi bliver sanktioneret for at løbe over servicerammen. Jeg håber, at regeringen vil tænke, at der er en god forklaring på, at man har overskredet servicerammen.
Adelgade Syds fremtid kan være hele midtbyens fremtid
Midt i de dystre forudsigelser om økonomi skimter borgmester Frands Fischer også lyspunkter i 2023.
Blandt andet fremhæver han planerne for Skanderborg Midtby.
Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg KommuneDen der klassiske måde at arbejde på bliver meget nemt bureaukratisk og langtrukken.
I januar kunne kommunen offentliggøre de første tegninger og tanker fra et arkitektfirma, som skal danne en slags principielt grundlag for, hvordan planerne om at forvandle Adelgade Syd skal tage form.
- Jeg ser vildt meget frem til, hvad det kan blive til. Lige nu er vi meget der, hvor vi kigger på et drømmescenarie. Men vi skal også turde drømme for at kunne skabe noget, der kan komme så tæt på drømmen som muligt, siger Frands Fischer.
Planerne for Adelgade Syd handler ikke blot om en mindre del af en enkelt gade. For byrådet har besluttet, at forandringerne på den sydlige del af gaden skal fungere som afsæt for en gennemgribende forandring af hele Adelgade - ja, måske sågar for hele midtbyen.
- Det design, vi vælger for den sydlige del af gaden, skal kunne bredes ud. Både set i gadens længderetning, men måske også i forhold til midtbyen som helhed. Så det bliver et supervigtigt arbejde med Adelgade Syd i de kommende måneder, hvor vi skal have skabt det helt rigtige design for Skanderborg midtby, siger Frands Fischer.
En del af logikken i at bruge Adelgade Syd som skabelon for en større udvikling af midtbyen er ifølge Frands Fischer, at kommunen og byrådet ikke skal starte forfra, hver gang et mindre område skal forandres.
- Det er jo også en måde at arbejde på, hvor vi ikke skal lave screeninger, analyser og undersøgelser og så skabe en helhedsplan hver gang. Den der klassiske måde at arbejde på bliver meget nemt bureaukratisk og langtrukken. Her kan vi måske faktisk skabe noget forandring, der kan brede sig, uden vi skal have den der lange proces med en stor masterplan. Det vil betyde, at vi kan komme lidt hurtigere ud over stepperne.
Velfærdsinstitutioner skal realiseres
Mens Frands Fischer som nævnt tidligere bekymrer sig for, om kommunen endnu engang bliver kompenseret for de ekstra udgifter til en voksende befolkning, ja, så har borgmesteren også en forventningens glæde til, at 2023 bliver året, hvor kommunen for alvor får smidt en lasso om befolkningstilvæksten.
Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg KommuneMan vil kunne begynde at se resultaterne af det hårde arbejde, der har været lagt, og det store fokus, der har været.
Måske ikke med det resultat, at kommunen kommer helt op at holde trit - men at den i hvert fald får halet ind på indbyggertallet, hvad angår velfærdsinstitutionernes evne til at rumme de mange mennesker.
- I år vil man kunne begynde at se, at vi kommer ud over stepperne med vores arbejde med at tilpasse vores kapacitet på velfærdsområderne, ved at skabe flere børnehaver, flere vuggestuepladser og flere skoleprojekter, siger borgmester Frands Fischer.
Han nævner blandt andet, at byggeriet af et nyt plejehjem i Galten netop er sendt i udbud. Kommunen har modtaget tilbud fra entreprenører på en ny børnehave i Gl. Rye, der dog ikke bliver færdig i 2023. Og om kort tid bliver byggeriet af Horsegården, en ny børnehave i Galten, sendt i udbud. Og så håber borgmesteren, at byggeriet af Dagmargården, et plejehjem i Skanderborg, som er gået i gang, "måske bliver helt færdigt og indflytningsklar" i 2023.
At de projekter nu snart ikke blot eksisterer på papir, men er rammet ind af skelpæle på en byggegrund, illustrerer for borgmesteren, at kommunen er på vej ud af en længere periode med snak og ind i en periode, hvor der rent faktisk sker noget.
- Man vil kunne begynde at se resultaterne af det hårde arbejde, der har været lagt, og det store fokus, der har været på at tilvejebringe den velfærdskapacitet, vi skal bruge, siger Frands Fischer.
- Det er rigtig mange af de ting, man i løbet af den seneste to, tre, måske flere, år har talt om, at man skulle i gang med for at kunne følge med demografien. Men nu er vi tættere på at få løst de her udfordringer og få tilpasset kapaciteten. Og det, tror jeg, vil blive tydeligere og tydeligere i løbet af 2023, fordi man også kommer til at gå i jorden med flere af projekterne, siger han.