Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jonas Bjerre (til højre) og Mads Andersen (til venstre) er Skanderborg Skakklubs stortalenter - og de er "hjemmegroede", så at sige. Foto: Johanne Jedig Wejse

Et 100-års rige i skak er ved at have etableret sig

Le3 Kc7 22. c6!

For mange ligner det ovenstående måske, at jeg er kommet til at hælde vand i tastaturet og forsøger at tørre det af.

Men de volapyklignende tegn er faktisk et udsnit fra skakrapporten, der indimellem bringes i de større dagblade.

Her har jeg de seneste måneder kunne læse med fra sidelinjen, mens Skanderborg er halet godt ind og har indtaget en førsteplads i Skakligaen.

En førsteplads som, hvis den bevares, medfører et danmarksmesterskab i skak til Skanderborg.

Dette mulige danmarksmesterskab har jeg længe gerne ville skrive om. Og da jeg så kunne læse mig frem til, at Skanderborg Skakklub er fyldt 100 år her i starten af januar, så jeg mit snit til at besøge klubben.

For at tale med de to stjerner, som har taget nogle af deres første skak-skridt i Skanderborg, og stadig spiller for klubben.

Høre om, hvad klubben kan – og hvad den har af udfordringer.

Læs med, hvis du vil høre om noget af det forenings- og fritidsliv, vores kommune også kan, men sjældent får fortalt om. Og ikke mindst hvis du vil mærke stemningen i en kamp for klubbens 3. og 4. hold.

Inden jeg sender dig videre til alt det, vi også har med til dig i dag, så kunne jeg godt lige tænke mig at komme med et lille ekstra budskab.

For Christian og jeg arbejder benhårdt på at gå i dybden med og give indsigt i, hvad der foregår i Skanderborg Kommune. At prioritere hvilke emner og problemstillinger, der skal trækkes ud af nyhedsstrømmen og serveres for jer læsere.

Det er ikke gratis. Og for ikke at forstyrre læseoplevelsen, har vi valgt ikke at have reklamer. I stedet vil vi eksistere udelukkende ved hjælp af vores medlemmer.

Så hvis du er glad for vores nyhedsbrev og gerne læser det vi laver, vil vi gerne opfordre dig til at melde dig ind i vores læserkorps. Det koster bare 39 kroner om måneden, og så får du adgang til alle vores artikler, samtidig med at du støtter op om vores arbejde.

På forhånd tak!

Og kommer alt det, du ellers skal vide i dag:

🏬💧 Højere æstetiske krav til kommunens arkitektur, når en ny arkitekturpolitik skal formuleres, og planer for mere grundvandsbeskyttelse. Vi har talt med Claus Leick, formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, om hans nytårsforsæt for 2023.

🚧🏫 Første bud på Adelgade Syd, areal udpeget til handelsområde i Hørning og ny klasse for ordblinde på HF Skanderborg. Find vores korte nyhedsoverblik i bunden af nyhedsbrevet.

Billede af Johanne Jedig Wejse
Billede af skribentens underskrift Johanne Jedig Wejse Journalist
I 100 år har skanderborgensere kunne mødes i en klub omkring skak. Nu ser det ud til, at jubilæet kan fejres med et danmarksmesterskab. Foto: Johanne Jedig Wejse

100 år med skak efterlader Skanderborg med stærke håb for fremtiden: - Vi har præsteret noget helt særligt

I starten af januar kunne Skanderborg Skakklub fejre 100 års jubilæum.

Samtidig kan 2023 blive året, hvor klubben får sit fjerde danmarksmesterskab.

I år med de to unge skaktalenter, der har spillet i klubben fra barnsben: 18-årige Jonas Bjerre, der ligger nummer ét på den danske rangliste, og 27-årige Mads Andersen, der ligger nummer to.

De to har slået stærke rekorder for først titlen International Mester, senere titlen Stormester. Og ifølge formanden for skakklubben, Torkild Salling, skyldes de gode resultater i høj grad, at der har stået engagerede mennesker bag skakklubben.

Men på trods af de unge talenter savner klubben flere unge medlemmer. Derfor kalder formanden på en foryngelse af skak, som han håber kan give klubben en fordel over de online skakspil.

I midten af Skanderborg mødes gammel og ung over et skakbræt. Her er gode chancer for et danmarksmesterskab — men en bekymring for fremtiden truer alligevel i kulissen.

Lyden af overtøj, der hænges på bøjler, blander sig med lavmælte samtaler i krogene. Et bord med forfriskninger er stillet frem, og opsøges ivrigt af de omkring 25 ankomne.

Som viseren nærmer sig syvtallet på det store ur, dør snakken mere og mere ud. Den erstattes af skraben, da stole trækkes ud.

De fleste har nu fået sig placeret overfor en af de andre deltagere – og mellem dem er et skakbræt med brikker i startopstilling sat frem. Øjnene følger viseren, og klokken syv griber 12 forskellige hænder en hvid bonde. Spillet er i gang.

Vi befinder os i Skanderborg Skakklubs lokaler i Sundhedshuset centralt i byen. Her mødes klubben hver tirsdag til et skakarrangement – ofte en konkurrence. I aften er det klubbens hold fra 3. og 4. division, der spiller mod udefrakommende på samme plan.

Siden 1923 har skakinteresserede i Skanderborg mødtes med ligesindede for at tage et spil og diskutere strategi. Således kunne Skanderborg Skakklub i starten af januar fejre 100 års jubilæum.

Men netop i år ser også ud til at blive et særligt år af en anden grund: Om alt går vel, så vil Skanderborg tage danmarksmesterskabet i holdskak, når de sidste kampe spilles til marts.

Som der stod i Weekendavisens skakrapport i december:
- Skakligaen er de seneste år blevet vundet af Køge i så suveræn stil, at man har vænnet sig til, at forsvaret af DM-titlen er en formssag. Men i år har det været anderledes. Køge har skilt sig af med flere udenlandske stormestre, hvorefter magtbalancen har rykket sig i Skanderborgs favør.

Hvis man forlader salen med de koncentrerede holdkampe, og i stedet træder ind i et tilstødende lokale, finder man to af de helt store grunde til, at Skanderborg ser ud til at kunne vinde sit fjerde danmarksmesterskab på 100 år.

Jonas Bjerre (højre) og Mads Andersen (venstre) tager sig et par spil hurtigskak for sjov. Som regel spiller de to ikke mod hinanden, men sammen på Skanderborg Skakklubs førstehold. Foto: Johanne Jedig Wejse

18-årige Jonas Bjerre, der er øverst på danmarksranglisten over skakspillere, og 27-årige Mads Andersen, der ligger på en solid andenplads.

De spiller begge på Skanderborgs førstehold, og har spillet skak i byen i størstedelen af deres liv. Mads Andersen begyndte til skoleskak i Skanderborg som syvårig, og Jonas Bjerre begyndte, da han var blot fem.

Siden har de spillet både holdskak og individuel skak under Skanderborgs fane. Det har de i stedet for at flytte til en udenlandsk storklub, som tidligere har været kutyme blandt unge talenter.

- Ret suverænt

Da Mads Andersen begyndte i klubben, spillede dens førstehold i fjerde mesterrække. I 2011 rykkede førsteholdet op i Skakligaen, og siden da er det gået stærkt: Tre mesterskaber, foruden et par sølv- og bronzemedaljer.

- Jeg var hooked fra første gang jeg spillede skak, og da jeg ovenikøbet begyndte at vinde, gjorde det det jo bare endnu sjovere. Det gjorde klart, at jeg kunne blive her, for ellers ville jeg nok have skiftet til en klub, der spillede med i de højere rækker, fortæller Mads Andersen.

Som 15-årig slog han rekord ved at blive den yngste dansker nogensinde til at opnå titlen som International Mester, og fem år senere fik han den æresfulde titel Stormester. Titlerne uddeles af den internationale skakorganisation FIDE på baggrund af en høj skakrating og gode resultater.

Rent rekordmæssigt måtte Mads Andersen dog se sig slået af holdkammeraten Jonas Bjerre, der som blot 13-årig fik titlen som International Mester, inden han to år senere blev den i særklasse yngste dansker nogensinde til at få tildelt titlen Stormester.

Udover at overleve i 100 år har Skanderborg altså også formået at “hjemmedyrke” to af dansk skaks helt store talenter.

Hvordan?

- Vi har bare præsteret noget helt særligt. At blive Stormester er en meget sjælden vare. Så det er ret suverænt, at vi har set flere blive det i teenagealderen. Det skyldes i høj grad, at vi har haft mange meget engagerede mennesker op gennem årene, der har været drivkraft for klubben, siger Torkild Salling, der er formand for Skanderborg Skakklub på fjerde år.

- Der skal ske en foryngelse af skak, så de unge mennesker bedre kan holde det ud, siger formand for Skanderborg Skakklub Torkild Salling. Foto: Johanne Jedig Wejse

Han spiller desuden selv på Skanderborgs 3. hold, og er blandt de spillere, der tirsdag tager sig et slag skak, eller et parti, som det officielt hedder.

Der er stille som graven i lokalet, og tilskuere møder et par løftede øjenbryn, hvis de tramper for meget rundt.

Engang imellem rejser en af spillerne sig for at hente en forfriskning, når deres tur er overstået. En cola og en smurt ostemad.

Som kampene strider frem, er atmosfæren ikke ulig den i en sportshal, selvom det i aftenens tilfælde er hjerner, der trænes.

Urene ved siden af skakbrættet er sat til en time og 30 minutter, og hver gang et klik lyder efter en gennemført tur, får spilleren nogle ekstra sekunder.

Konkurrerer med internettet

I det tilstødende lokale er Mads Andersen og Jonas Bjerre i gang med et spil hurtigskak. Her er stemningen lidt mere løssluppen; en af skakklubbens medlemmer kommer ind og spørger, om de er kommet sig ovenpå weekendens sejr i Skakligaen.

Da Jonas Bjerre vinder kampen, griner de to og diskuterer, hvornår det gik galt, og hvad Mads Andersen havde haft af planer.

Her står uret nemlig kun på tre minutter til hver spiller. En aften kan dermed hurtigt gå med mange slag skak, i modsætning til den ene langstrakte kamp i salen ved siden af.

Og det er et område, formand Torkild Salling ønsker at fremhæve. For selvom det går godt for Skanderborg Skakklubs førstehold med unge, lokale spillere, så savner klubben at kunne tiltrække flere unge.

Her kunne et muligt håndtag være at skrue på tidsforbruget i kampene.

- Der skal ske en foryngelse af skak, så de unge mennesker bedre kan holde det ud. Hvis man fra skoleskak er vant til, at ét spil tager en 10-15 minutter, og så pludselig kommer ned i klubben til 4-5 timers kampe, så er det noget af en omvæltning. Og det ender typisk med ikke at være færdigt før langt over din sengetid, siger Torkild Salling.

Det har altid været sådan for mig, at de seriøse, store turneringer, det er dem over bræt. Så har de online været langt mere for sjov,

Jonas Bjerre, Stormester i skak og spiller for Skanderborg Skakklub

Han så gerne flere unge medlemmer i klubben. Især blandt mange af dem, der spiller skoleskak, men ikke har meldt sig ind i klubben.

- Vi er jo i en del konkurrence med internettet om at spille skak. Der er mange, der spiller skak, men der er ikke ret mange, der går i klub, siger Torkild Salling.

Derfor forsøger klubben sig også med et initiativ som caféskak, hvor man som muligt interesseret kan komme forbi og prøve klubfællesskabet omkring skakken af. Og så ønsker klubben at udnytte, at de har succesfulde spillere inden for egen fold.

- Vi gør meget ud af at have træningssessions, hvor en spiller fra førsteholdet kommer og gennemgår et eller andet emne for nogle af dem, der spiller i de lavere rækker. Det gør vi, fordi Skanderborg Skakklub skal være et sted, man kan komme og blive udviklet. Dem, der spiller lidt mere for sjov, de kan også blive udviklet. Vi tror, at det kan være en gulerod for også at trække andre til, fortæller Torkild Salling.

Både Mads Andersen og Jonas Bjerre fortæller, at de har trænet hårdt for at nå til den position, de har i dag. Foto: Johanne Jedig Wejse

For de to unge stortalenter har skak imidlertid altid været noget, der spilles på et fysisk bræt. Især fordi deres første oplevelser med skakspillet var i skoleskakkens regi, som altid spilles overfor hinanden på et skakbræt.

- De seneste år er der mange flere, der bliver introduceret til skak gennem online-spil. Så bliver det et noget større spring at begynde på at spille over bræt og sidde overfor hinanden. Men for os bliver det lidt for upersonligt at sidde ved en skærm. Vi går ikke lige så meget op i det – det er mest for sjov, siger Mads Andersen.

Det er Jonas Bjerre helt enig i:

- Det har altid været sådan for mig, at de seriøse, store turneringer, det er dem over bræt. Så har de online været langt mere for sjov, siger han.

Jonas Bjerre og Mads Andersen tager sig endnu et spil, mens de fortæller anekdoter fra da de hver især spillede mod verdensmesteren Magnus Carlsen – Jonas Bjerre til en opvisningskamp i 2019, og Mads Andersen i forbindelse med Magnus Carlsens besøg i Skanderborg, da han var 14 år, og Mads Andersen selv var 10 år.

- Jeg kan sagtens huske partiet, men det vilde er, at det kunne Magnus også, da jeg talte med ham for et par år siden, fortæller Mads Andersen.

I det tilstødende lokale giver Torkild Salling og medspillernes dybe koncentration pote. 3. holdet ender med at få 6 point imod Aarhus/Skolernes to.

Skæbnen for Skanderborg Skakklubs førstehold afgøres i tre kampe til marts. Første kamp spilles i Aarhus, mens skakklubben i Skanderborg selv lægger lokaler til finalerne i slutningen af marts.

Claus Leick. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Mere 'kræsne' og med flere 'skarpe meninger': Nu vil politikerne stille skrappere krav til æstetik og arkitektur, når firmaer vil byudvikle

Når udviklingsselskaber for fremtiden tropper op på rådhuset med store idéer om nye kvarterer i kommunens byer eller byder sig til, når byerne skal forskønnes, skal de mødes med det budskab, at Skanderborgs politikere har helt klare holdninger til, hvad der er pænt, og hvad der ikke er.

Sådan lyder det fra Claus Leick (SF), formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget. Sammen med resten af politikerne i udvalget skal han i løbet af 2023 debattere sig frem til en egentlig arkitekturpolitik, som kan fungere som et politisk vedtagent udgangspunkt for måden, hvorpå æstetikken tænkes ind i fremtidens byudviklingsprojekter.

- Vi har måske nok været inde i en periode, hvor der er har været vækst, og hvor vi ikke har gjort os klart, hvad for krav vi vil stille til dem, der skal bygge, siger Claus Leick.

- Det handler om, at vi måske skal være lidt mere kræsne og sige, at vi faktisk har nogle skarpe meninger til det her. Og en arkitekturpolitik vil gøre, at vi kan blive bedre til selv at sætte rammer. At vi kan sige, at vi er faktisk ikke interesseret i, at du som udvikler laver noget fikst og færdigt, men at vi gerne vil i dialog og sige, at vi vil gerne have denne type facader, eller at samspillet med resten af byen skal være på en bestemt måde. Vi skal blive bedre til at lave pæne byrum og gader, lyder det fra udvalgsformanden.

Men en ny arkitekturpolitik er ikke det eneste, der kommer til at fylde i 2023, når Leick sætter den politiske kikkert for øjet. Også en forvandling af den sydlige del af Adelgade rager op i horisonten, ligesom store planer for såkaldte grundvandsparker kan komme til at tage form i løbet af året.

Byrådet har ikke været gode nok til at stille krav om æstetik og arkitektur til de udviklingsfirmaer, der byder ind på opgaver om at forny byrummene i kommunens byer, mener Claus Leick (SF). Derfor barsler han og politikerne i klima-, miljø- og planudvalget nu med en decideret arkitekturpolitik, som er blot én blandt mange vigtige dagsordener i 2023.

Næste gang der kommer en flok projektmagere med en pose penge og siger, at de gerne vil lave det næste Lille Nyhavn eller den næste Kirkegaards Baghave, skal byrådet meget mere præcist end i dag kunne sige til udviklerne, at resultatet skal se ud på en bestemt måde.

At de skal leve op til nogle generelle, politisk vedtagne krav til æstetik og arkitektur, hvis de vil have lov til at sende gravemaskinerne ind i bybilledet i Skanderborg, Galten, Ry, Hørning, Stilling eller Låsby.

Det mener Claus Leick (SF) og resten af Klima-, Miljø- og Planudvalget, der i 2023 derfor kommer til at arbejde indgående med at formulere en egentlig arkitekturpolitik.

-Det bliver afgørende, hvor meget vi tør binde os selv op med skrappe krav til udbydere og investorer, og det bliver spændende, hvilket snit vi laver her, siger Claus Leick.

Han forklarer, at æstetikken måske ikke altid har haft en central position i de diskussioner, der under de seneste års heftige vækst i kommunen er blevet taget med udviklingsselskab efter udviklingsselskab.

- Vi har måske nok været inde i en periode, hvor der er har været vækst, og hvor vi ikke har gjort os klart, hvad for krav vi vil stille til dem, der skal bygge. Der har selvfølgelig været processer om de store projekter, hvor vi for eksempel har diskuteret højde. Men der er mange andre ting end højde, og selv om et byggeri har en fornuftig højde, kan facaden eller vinduerne jo godt være grimme, siger Claus Leick.

Måske ikke lige en stadsarkitekt

I fraværet af en en decideret arkitekturpolitik har byrådspolitikerne hidtil befundet sig i en position, hvor de primært har kunnet vende tommelfingeren op eller ned til de idéer og projekttegninger, udviklingsselskaberne er kommet med.

Det handler om, at vi måske skal være lidt mere kræsne og sige, at vi faktisk har nogle skarpe meninger til det her.

Claus Leick (SF), formand, Klima-, Miljø- og Planudvalget

Så det er ikke, fordi de ikke har kunnet sige nej til løsninger, de mente, var grimme. Udgangspunktet for at tage stilling er bare altid kommet fra udviklerne alene.

Politiske nytårsforsæt

Hvad skal der ske med og i Skanderborg Kommune i året 2023?

Det spørgsmål stiller vi de politikere, der sidder for bordenden i de politiske udvalg - hvordan vil de forvalte den politiske magt i år? Hvilke politiske visioner og bekymringer ser de for sig i horisonten?

Vi sætter udvalgsformændene stævne én efter én og tegner et billede af de debatter, der kommer til at dominere 2023.

Med en arkitekturpolitik håber Claus Leick, at han og de andre byrådspolitikere allerede fra begyndelsen af et nyt projekt kan give interesserede udviklere et praj om, i hvilken retning de skal tænke, når det gælder arkitektur og æstetik.

- Når vi ikke har haft en formuleret politik om, hvordan facader skal se ud, hvilke krav der skal være i forhold til, hvordan nabobygningerne ser ud, og den slags, så her det meget været investorerne, der er kommet med noget fikst og færdigt, blandt andet ved Lille Nyhavn, Søbyen, Rådhusgården og Kirkegaards Baghave. De er kommet med et projekt, og så har vi diskuteret frem og tilbage, siger Claus Leick og fortsætter:

- Det handler om, at vi måske skal være lidt mere kræsne og sige, at vi faktisk har nogle skarpe meninger til det her. Og en arkitekturpolitik vil gøre, at vi kan blive bedre til selv at sætte rammer. At vi kan sige, at vi er faktisk ikke interesseret i, at du som udvikler laver noget fikst og færdigt, men at vi gerne vil i dialog og sige, at vi vil gerne have denne type facader, eller at samspillet med resten af byen skal være på en bestemt måde. Vi skal blive bedre til at lave pæne byrum og gader.

Klima-, Miljø- og Planudvalget har endnu ikke bevæget sig langt ind i diskussionerne om en arkitekturpolitik, og der er ikke sat nogen deadline for, hvornår politikken skal ligge klar.

Vi skal blive bedre til at mene noget, før de projektmagere kommer med deres ting, så der ikke bliver diskussioner om alt.

Claus Leick (SF), formand, Klima-, Miljø- og Planudvalget

Det er dog forventningen, at den vil blive færdigformuleret i løbet af 2023.

Derfor er det på dette tidlige tidspunkt i arbejdet også fortsat et åbent spørgsmål, hvordan arkitekturpolitikken skal fungere i virkeligheden.

Men Claus Leick forestiller sig ikke, at kommunen skal have en decideret stadsarkitekt, der kan fortolke politikernes krav til byrummenes æstetik i mødet med udviklingsselskabernes konsulenter.

Men han forestiller sig godt, at der kan blive behov for at hyre professionel hjælp eksternt.

- Måske skal det ikke være en fast instans. Men det kan også godt være, at vi skal have et arkitekturråd? Personligt hælder jeg mest til, at vi giver os selv mulighed for at tilkøbe nogle rådgivere, som vi kan købe ind til de store udviklingsprojekter, hvor man skal lave en helt ny bydel eller lave større omlægninger af byområder, og som kan give os en second opinion. Jeg synes ikke, at vi skal bruge det i alle sager, siger Claus Leick.

Det vigtigste for udvalgsformanden er, at byrådspolitikerne bliver skarpe på, hvad deres krav til æstetik er, og at det bliver formuleret i en politik, så man kan henvise udviklerne til den på dag 1 i diskussionerne om et nyt byudviklingsprojekt.

- Vi skal blive bedre til at mene noget, før de projektmagere kommer med deres ting, så der ikke bliver diskussioner om alt, siger han.

Planer for grundvandsbeskyttelse

Foruden arkitekturpolitikken rager to andre politiske sager op i horisonten, når Claus Leick sætter 2023-kikkerten for øjet.

For det første skal byrådet nå i mål med en løsning for fremtidens Adelgade - i hvert fald den sydlige del - hvor der lige nu vakles mellem to scenarier, der begge omfatter ensretning.

Hvis vi køber jorden, har vi jo også mulighed for at udleje den til solceller eller vindmøller.

Claus Leick (SF), formand, Klima-, Miljø- og Planudvalget

Det vender vi tilbage til om lidt.

For det andet skal der i det kommende år arbejdes med såkaldte grundvandsparker, som kommunen har søgt midler fra staten til - og før jul blev Skanderborg Kommune tildelt 5 mio. kr. i støtte.

- Vi har besluttet at lave de her indsatsplaner for grundvandet, hvor vi har delt kommunen op i otte områder. Der finder vi ud af, hvor grundvandet bliver dannet, og så tager vi nogle afgrænsede områder i stedet for kæmpestore områder, og der beskytter vi så særligt meget og sørger for, at der ikke må sprøjtes, gødes og så videre, siger Claus Leick.

Med de 5 mio. kr., som kommunen har modtaget fra staten, kan der blive mulighed for at opkøbe jord eller give erstatninger til jordejere eller landmænd.

- Det giver mulighed for at lave en decideret grundvandspark, så der ikke må dyrkes noget på arealet, som kræver gødning eller sprøjtegift. Og hvis vi køber jorden, har vi jo også mulighed for at udleje den til solceller eller vindmøller, så vi både laver rent drikkevand og vedvarende energi, siger Leick.

Nej tak til flere p-pladser

Og så til Adelgade.

Hovedbyens hovedgade er et yndet diskussionspunkt, og i år kommer den endnu engang til at undergå en forandring - denne gang af lidt mere omsiggribende karakter.

Lige nu ligger et udkast fra en tegnestue klar, som giver et bud på en sydgående ensretning af Adelgades sydlige del, det vil sige strækningen fra Ole Lund Kirkegaards Stræde til Alléen.

Vi skal have opholdssteder, legepladser, måske skal vi have flere Ole Lund Kirkegaard-moduler ind, måske en smal petanque-bane.

Claus Leick (SF), formand, Klima-, Miljø- og Planudvalget

Detaljerne i det scenarie kan du læse mere om her, og det er altså blot en skitse, som Klima-, Miljø- og Planudvalget skal diskutere på det kommende udvalgsmøde tirsdag den 31. januar.

En ensretning i nordgående retning har også været på tale, men er ikke med i det materiale, som tegnestuen har præsenteret politikerne for.

- Hvis det bliver en ensretning, er der jo stor forskel på, om det er den ene eller den anden vej, siger Claus Leick, særligt med henvisning til, hvordan biltrafikken vil flytte sig andre steder hen.

Da det ligger mere eller mindre fast, at en vejbane skal lukkes af ved en ensretning, ved Leick og de andre politikere, at den helt store debat kommer til at stå om, hvad den nyfundne plads i gadebilledet skal bruges til.

Claus Leick er ikke i tvivl om, hvad han ikke ønsker sig.

- Jeg vil gerne advare mod at bruge den ekstra plads på parkeringspladser til biler. Det er et no go. Vi skal ikke bruge ekstra og spændende plads på, at folk kan parkere bilen. Vi skal have opholdssteder, legepladser, måske skal vi have flere Ole Lund Kirkegaard-moduler ind, måske en smal petanque-bane. Det, som vi beslutter, skal lægge op til at lave noget liv dér, hvor kørebanen er nu, siger Claus Leick.

Illustration fra Lytt Arkitekter, der kommer med bud på, hvordan Adelgades sydlige del kan komme til at se ud. Illustration: Lytt Arkitekter.

Se de første bud på fremtidens Adelgade Syd, HF Skanderborg laver ny ordblindeklasse - og så er areal til nyt handelsområde i Låsby fundet

Her er dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

Se billederne: Sådan kan den sydlige del af Adelgade komme til at se ud

Lytt Arkitekter arbejder med en ensretning af biltrafikken i sydgående retning. På denne illustration lægges der op til at erstatte vejbanen med brosten. Illustration: Lytt Arkitekter.

Nu begynder konturerne af fremtidens sydlige Adelgade at tage form.

I hvert fald er politikerne i Økonomi- og Erhvervsudvalget og Klima-, Miljø- og Planudvalget blevet præsenteret for et idéoplæg med "principper for udformningen af Adelgade", som nu skal behandles politisk.

Det skriver Skanderborg Kommune på sin hjemmeside.

Det er firmaet Lytt Arkitekter, der har lavet oplægget til lokalpolitikerne, og i det kan man se en række visualiseringer, der kommer med bud på, hvordan fremtidens Adelgade kan komme til at se ud.

I materialet lægger arkitekterne op til, at Adelgade skal ensrettet i sydlig retning fra Ole Lund Kirkegaards Stræde til Alléen.

Men materialet har altså karakter af "principper" for en forandring af Adelgade, og det er i første omgang disse principper, der skal sættes til politisk debat.

- Det hele kommer ikke på én gang. Først og fremmest er der ikke afsat penge til projektet. Med idéoplægget tager vi hul på en proces, som nok kommer til at strække sig over flere år. Et gæt vil være, at vi måske kommer på plads med strækningen fra Ole Lund Kirkegaards Stræde til Alléen i løbet af tre års tid. Og at vi herefter kommer til at kigge på, hvordan vi skaber sammenhæng til den øvrige del af Adelgade, siger Claus Leick (SF), formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget på kommunens hjemmeside.

Lytt Arkitekter fremlægger i materialet argumenter for ensretning mod henholdsvis nord og syd. Men den eneste fordel ved at ensrette trafikken i nordlig retning er ifølge tegnestuen, at det vil skabe den største reduktion i biltrafikken fra 7.000 til 2.500 biler om dagen.

En ensretning mod syd vil reducere biltrafikken til 4.000, og den løsning vil ifølge Lytt Arkitekter yderligere medføre:

  • Let tilgængelig parkering i Adelgade for flest trafikanter.
  • Den mindste forøgelse af trafik i tilstødende gader og kryds.
  • Den bedste adgang til Parkvej, Kulturhuset og Asylgade for flest borgere.
  • At flest besøgende vil opleve en intuitiv velkomst til Adelgade.
  • De bedste forudsætninger for Asylgades indretning i forhold til solorientering og byrum.

Foruden en ensretning af biltrafikken og bedre plads til cyklister lægger Lytt Arkitekter op til, at den sydlige del af hovedgaden bliver mere fredelig og inviterer til ophold og gågadestemning i afgrænsede såkaldte 'aktivitetszoner'.

Belægning og fortov vil blive i samme niveau, de steder, hvor man skal krydse vejen. Der vil stadig være lommer til parkering og vareindlevering som minimum på samme niveau som i dag. Det er også tanken, at strækningen skal begrønnes med løvtræer og planteøer.

- En by af Skanderborgs størrelse skal have noget kvalitet i byrummet, så det bliver et område, hvor man har lyst til at opholde sig. Adelgade er rygraden i midtbyen, og det skal være en oplevelse at komme der. Med de mange nye boliger, der bygges, er det vigtigt, at den centrale handelsgade følger med, og at vi leverer varen i forhold til at sikre en attraktiv bymidte, siger borgmester Frands Fischer til kommunens hjemmeside.

Du kan finde hele oplægget fra Lytt Arkitekter, som indeholder alle illustrationer, her.

Du kan også springe direkte til udvalgte illustrationer herunder:

Areal udpeget til nyt handelsområde i Låsby

Her er der lagt op til placering af et nyt handelsområde i Låsby. Grafik: Christian Bæk Lindtoft.

Der skal nu afholdes tidlig dialog om et kommende nyt handelsområde i Låsby.

Det står klart, efter Økonomi- og Erhvervsudvalget på deres seneste møde vedtog at arbejde videre med en geografisk afgrænsning af et område, hvor der efter planen skal ligge som minimum en ny Rema1000.

Men etableringen af en ny dagligvarebutik forudsætter, at der også skal opføres mindst en udvalgsvarebutik, og derfor er Rema1000 nu i dialog med en potentiel butikskæde.

Det kommende handelsområde skal efter planen ligge i det sydøstlige Låsby, og mod syd vil det blive afgrænset af Aarhusvej, mens det mod Øst vil blive afgrænset af Hammelvej.

Området, som byrådet har udset sig, dækker ca. 4,5 hektar, som i dag er udlagt til erhverv, samt en blanding af bolig og erhverv.

I referatet fra mødet i Økonomi- og Erhvervsudvalget kan man læse, at etableringen af det nye handelsområde kan medføre konsekvenser for trafikken, herunder behov for svingbaner, flytning af vejtilkørsler samt etablering og forbedring af fortove og cykelstier.

Kommunen har endnu ikke offentliggjort informationer om den tidlige dialog.

HF Skanderborg laver ny klasse for ordblinde

 May Britt Klamer Sørensen (tv.) og Lene Zülau Amstrup (th.) er lærere på HF Ordblind i Skanderborg, som åbner til sommer. Man kan allerede nu søge ind på uddannelsen. Foto: SCU.

Lige om lidt vil det være muligt som ordblind at tage en særligt indrettet HF-uddannelse i Skanderborg, som er skræddersyet til ordblinde elever.

Det skriver SCU (Skanderborg-Odder Center for Uddannelse, red.) i en pressemeddelelse.

Det vil allerede være muligt for nuværende 9. og 10. klasse-elever at vælge det særligt tilrettelagte HF-forløb, hvor alle klassekammerater vil være ordblinde, når der bliver åbnet for søgning til ungdomsuddannelser den 13. marts.

Den nye HF-klasse tager 2 år at gennemføre, ligesom den gængse HF-uddannelse, og kvaliteten i undervisningen er ifølge SCU den samme og giver samme adgang til de videregående uddannelser.

Den eneste forskel er, at undervisningen skræddersyes til ordblinde elever, og SCU skriver i pressemeddelelsen, at der "i Skanderborg stør et erfarent team af lærere, SPS-støttelærere og vejledere klar til at løfte opgaven".

- Vi vil skabe et trygt og rart fællesskab, hvor tingene tager den tid, de tager. Hvor man kan få alle sine tekster læst op, og hvor det er normalt at sidde med hørebøffer på. Hovr vi tager skrivningen i små bidder, og hvor vi ofte har to lærere på i timerne, lyder det fra klassens to undervisere, Lene Zülau Amstrup og May Britt Klamer Sørensen.

Noget af det, der adskiller ordblindeklassen fra andre HF-klasser er, at meget af læringsmaterialet bliver indlæst. Derudover er der ifølge SCU kun meget få lektier efter skoletid, ligesom der ingen standpunktskarakterer er. Eleverne bliver også tildelt ekstra tid til deres eksamener.

- På HF i Skanderborg har vi arbejdet med ordblinde elever i mange år, og vi oplever, at flere og flere har brug for et specialiseret tilbud. Derfor opretter vi nu en ny klasse. På andre skoler tager HF for ordblinde ofte tre år, men her har vi erfaring, udstyr og mandskab til at klare det på to år, siger Lene Zülau Amstrup og May Britt Klamer Sørensen.

Den 2. februar kl. 16.30 holder HF i Skanderborg informationsmøde for alle interesserede elever og forældre, hvor lærerene fortæller om den nye klasse.

Vil man søge ind på HF Ordblind i Skanderborg, er fristen den 13. marts 2023.

Efterskole afholder banko for verdens udsatte unge

Brøruphus Efterskole inviterer til bankoaften med mulighed for at støtte Danmarks Indsamling 2023. Foto: Brøruphus Efterskole/PR.

Der er lagt op til en festlig aften i velgørenhedens tegn, når Brøruphus Efterskole på januars sidste aften inviterer til banko med rig mulighed for at støtte årets Danmarks Indsamling.

Det skriver Brøruphus Efterskole i en pressemeddelelse.

- Måden, som vi samler ind på, er, at alle deltagere skal kæbe en bankoplade til 20 kr., og derudover vil det være muligt at købe ekstra plader for at støtte indsamlingen yderligere og opnå større vinderchancer, siger Nora Pilegaard, der går i efterskolens prøve- og karakterfri klasse, BE10, som har taget initiativ til årets velgørenhedsbanko.

Arrangementet foregår på Brøruphus Efterskole den 31. januar fra kl. 19 til 21.30.

- Man kan også købe kaffe, te, kakao og kage fra vores lækre økologiske køkken - og som afslutning på hele arrangementet åbner vi 'Brølles Pølsebod', hvor der vil kunne købes lækre hotdogs, siger Nora Pilegaard, der sammen med kammeraterne Alfred, Ida, Kathrine og Sophie er afsender på invitationen.

Årets Danmarks Indsamling samler penge ind til at give udsatte børn en ny start, skriver efterskolen i pressemeddelelsen. Det gælder blandt andet børn, der i verdens fattigste lander oplever konsekvenserne af coronapandemien ekstra hårdt. Bag de projekter, indsamlingen støtter, står 12 humanitære organisationer, herunder Røde Kors, Red Barnet, Dansk Flygtningehjælp og Mellemfolkeligt Samvirke.

200 forslag til navn på ny skole i Hørning

Sådan så byggeriet af den nye skole og daginstitution i Hørning ud i december 2022. Foto: Jørgen Aabo/Skanderborg Kommune.

Der er stadig omkring et halvt år, til den bliver taget i brug, men allerede om få dage bliver dens navn afsløret.

Den nye skole i Hørning - og den tilhørende daginstitution - er nemlig blevet døbt via en navnekonkurrence, hvor i alt knap 200 forslag til et navn til byggeriet er landet i kommunens postkasse.

Og fredag den 27. januar bliver navnet afsløret ved en ceremoni på byggepladsen, som Trine Frengler (S), formand for Børne- og Ungeudvalget, vil forestå.

Du kan læse mere om arrangementet på kommunens hjemmeside.