100 år med skak efterlader Skanderborg med stærke håb for fremtiden: - Vi har præsteret noget helt særligt
I starten af januar kunne Skanderborg Skakklub fejre 100 års jubilæum.
Samtidig kan 2023 blive året, hvor klubben får sit fjerde danmarksmesterskab.
I år med de to unge skaktalenter, der har spillet i klubben fra barnsben: 18-årige Jonas Bjerre, der ligger nummer ét på den danske rangliste, og 27-årige Mads Andersen, der ligger nummer to.
De to har slået stærke rekorder for først titlen International Mester, senere titlen Stormester. Og ifølge formanden for skakklubben, Torkild Salling, skyldes de gode resultater i høj grad, at der har stået engagerede mennesker bag skakklubben.
Men på trods af de unge talenter savner klubben flere unge medlemmer. Derfor kalder formanden på en foryngelse af skak, som han håber kan give klubben en fordel over de online skakspil.
Lyden af overtøj, der hænges på bøjler, blander sig med lavmælte samtaler i krogene. Et bord med forfriskninger er stillet frem, og opsøges ivrigt af de omkring 25 ankomne.
Som viseren nærmer sig syvtallet på det store ur, dør snakken mere og mere ud. Den erstattes af skraben, da stole trækkes ud.
De fleste har nu fået sig placeret overfor en af de andre deltagere – og mellem dem er et skakbræt med brikker i startopstilling sat frem. Øjnene følger viseren, og klokken syv griber 12 forskellige hænder en hvid bonde. Spillet er i gang.
Vi befinder os i Skanderborg Skakklubs lokaler i Sundhedshuset centralt i byen. Her mødes klubben hver tirsdag til et skakarrangement – ofte en konkurrence. I aften er det klubbens hold fra 3. og 4. division, der spiller mod udefrakommende på samme plan.
Siden 1923 har skakinteresserede i Skanderborg mødtes med ligesindede for at tage et spil og diskutere strategi. Således kunne Skanderborg Skakklub i starten af januar fejre 100 års jubilæum.
Men netop i år ser også ud til at blive et særligt år af en anden grund: Om alt går vel, så vil Skanderborg tage danmarksmesterskabet i holdskak, når de sidste kampe spilles til marts.
Som der stod i Weekendavisens skakrapport i december:
- Skakligaen er de seneste år blevet vundet af Køge i så suveræn stil, at man har vænnet sig til, at forsvaret af DM-titlen er en formssag. Men i år har det været anderledes. Køge har skilt sig af med flere udenlandske stormestre, hvorefter magtbalancen har rykket sig i Skanderborgs favør.
Hvis man forlader salen med de koncentrerede holdkampe, og i stedet træder ind i et tilstødende lokale, finder man to af de helt store grunde til, at Skanderborg ser ud til at kunne vinde sit fjerde danmarksmesterskab på 100 år.
18-årige Jonas Bjerre, der er øverst på danmarksranglisten over skakspillere, og 27-årige Mads Andersen, der ligger på en solid andenplads.
De spiller begge på Skanderborgs førstehold, og har spillet skak i byen i størstedelen af deres liv. Mads Andersen begyndte til skoleskak i Skanderborg som syvårig, og Jonas Bjerre begyndte, da han var blot fem.
Siden har de spillet både holdskak og individuel skak under Skanderborgs fane. Det har de i stedet for at flytte til en udenlandsk storklub, som tidligere har været kutyme blandt unge talenter.
- Ret suverænt
Da Mads Andersen begyndte i klubben, spillede dens førstehold i fjerde mesterrække. I 2011 rykkede førsteholdet op i Skakligaen, og siden da er det gået stærkt: Tre mesterskaber, foruden et par sølv- og bronzemedaljer.
- Jeg var hooked fra første gang jeg spillede skak, og da jeg ovenikøbet begyndte at vinde, gjorde det det jo bare endnu sjovere. Det gjorde klart, at jeg kunne blive her, for ellers ville jeg nok have skiftet til en klub, der spillede med i de højere rækker, fortæller Mads Andersen.
Som 15-årig slog han rekord ved at blive den yngste dansker nogensinde til at opnå titlen som International Mester, og fem år senere fik han den æresfulde titel Stormester. Titlerne uddeles af den internationale skakorganisation FIDE på baggrund af en høj skakrating og gode resultater.
Rent rekordmæssigt måtte Mads Andersen dog se sig slået af holdkammeraten Jonas Bjerre, der som blot 13-årig fik titlen som International Mester, inden han to år senere blev den i særklasse yngste dansker nogensinde til at få tildelt titlen Stormester.
Udover at overleve i 100 år har Skanderborg altså også formået at “hjemmedyrke” to af dansk skaks helt store talenter.
Hvordan?
- Vi har bare præsteret noget helt særligt. At blive Stormester er en meget sjælden vare. Så det er ret suverænt, at vi har set flere blive det i teenagealderen. Det skyldes i høj grad, at vi har haft mange meget engagerede mennesker op gennem årene, der har været drivkraft for klubben, siger Torkild Salling, der er formand for Skanderborg Skakklub på fjerde år.
Han spiller desuden selv på Skanderborgs 3. hold, og er blandt de spillere, der tirsdag tager sig et slag skak, eller et parti, som det officielt hedder.
Der er stille som graven i lokalet, og tilskuere møder et par løftede øjenbryn, hvis de tramper for meget rundt.
Engang imellem rejser en af spillerne sig for at hente en forfriskning, når deres tur er overstået. En cola og en smurt ostemad.
Som kampene strider frem, er atmosfæren ikke ulig den i en sportshal, selvom det i aftenens tilfælde er hjerner, der trænes.
Urene ved siden af skakbrættet er sat til en time og 30 minutter, og hver gang et klik lyder efter en gennemført tur, får spilleren nogle ekstra sekunder.
Konkurrerer med internettet
I det tilstødende lokale er Mads Andersen og Jonas Bjerre i gang med et spil hurtigskak. Her er stemningen lidt mere løssluppen; en af skakklubbens medlemmer kommer ind og spørger, om de er kommet sig ovenpå weekendens sejr i Skakligaen.
Da Jonas Bjerre vinder kampen, griner de to og diskuterer, hvornår det gik galt, og hvad Mads Andersen havde haft af planer.
Her står uret nemlig kun på tre minutter til hver spiller. En aften kan dermed hurtigt gå med mange slag skak, i modsætning til den ene langstrakte kamp i salen ved siden af.
Og det er et område, formand Torkild Salling ønsker at fremhæve. For selvom det går godt for Skanderborg Skakklubs førstehold med unge, lokale spillere, så savner klubben at kunne tiltrække flere unge.
Her kunne et muligt håndtag være at skrue på tidsforbruget i kampene.
- Der skal ske en foryngelse af skak, så de unge mennesker bedre kan holde det ud. Hvis man fra skoleskak er vant til, at ét spil tager en 10-15 minutter, og så pludselig kommer ned i klubben til 4-5 timers kampe, så er det noget af en omvæltning. Og det ender typisk med ikke at være færdigt før langt over din sengetid, siger Torkild Salling.
Jonas Bjerre, Stormester i skak og spiller for Skanderborg SkakklubDet har altid været sådan for mig, at de seriøse, store turneringer, det er dem over bræt. Så har de online været langt mere for sjov,
Han så gerne flere unge medlemmer i klubben. Især blandt mange af dem, der spiller skoleskak, men ikke har meldt sig ind i klubben.
- Vi er jo i en del konkurrence med internettet om at spille skak. Der er mange, der spiller skak, men der er ikke ret mange, der går i klub, siger Torkild Salling.
Derfor forsøger klubben sig også med et initiativ som caféskak, hvor man som muligt interesseret kan komme forbi og prøve klubfællesskabet omkring skakken af. Og så ønsker klubben at udnytte, at de har succesfulde spillere inden for egen fold.
- Vi gør meget ud af at have træningssessions, hvor en spiller fra førsteholdet kommer og gennemgår et eller andet emne for nogle af dem, der spiller i de lavere rækker. Det gør vi, fordi Skanderborg Skakklub skal være et sted, man kan komme og blive udviklet. Dem, der spiller lidt mere for sjov, de kan også blive udviklet. Vi tror, at det kan være en gulerod for også at trække andre til, fortæller Torkild Salling.
For de to unge stortalenter har skak imidlertid altid været noget, der spilles på et fysisk bræt. Især fordi deres første oplevelser med skakspillet var i skoleskakkens regi, som altid spilles overfor hinanden på et skakbræt.
- De seneste år er der mange flere, der bliver introduceret til skak gennem online-spil. Så bliver det et noget større spring at begynde på at spille over bræt og sidde overfor hinanden. Men for os bliver det lidt for upersonligt at sidde ved en skærm. Vi går ikke lige så meget op i det – det er mest for sjov, siger Mads Andersen.
Det er Jonas Bjerre helt enig i:
- Det har altid været sådan for mig, at de seriøse, store turneringer, det er dem over bræt. Så har de online været langt mere for sjov, siger han.
Jonas Bjerre og Mads Andersen tager sig endnu et spil, mens de fortæller anekdoter fra da de hver især spillede mod verdensmesteren Magnus Carlsen – Jonas Bjerre til en opvisningskamp i 2019, og Mads Andersen i forbindelse med Magnus Carlsens besøg i Skanderborg, da han var 14 år, og Mads Andersen selv var 10 år.
- Jeg kan sagtens huske partiet, men det vilde er, at det kunne Magnus også, da jeg talte med ham for et par år siden, fortæller Mads Andersen.
I det tilstødende lokale giver Torkild Salling og medspillernes dybe koncentration pote. 3. holdet ender med at få 6 point imod Aarhus/Skolernes to.
Skæbnen for Skanderborg Skakklubs førstehold afgøres i tre kampe til marts. Første kamp spilles i Aarhus, mens skakklubben i Skanderborg selv lægger lokaler til finalerne i slutningen af marts.