Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Når Camilla Bekker Jensen inden længe tager imod sit andet barn, vil det i høj grad være hendes eget ansvar at finde et fællesskab med andre ny- og genbagte forældre. Foto: Johanne Jedig Wejse

Så mange babyer — hvad kan kommunen tilbyde deres forældre?

Det er lidt ligesom med flotte biler. Når du først gør et nummer ud af at lægge mærke til dem, ser du pludselig, hvor mange der kører rundt i gadebilledet.

Men i stedet for Porsche, Audi og Jaguar, står der Emmaljunga, Odder og Bugaboo på siden.

Barnevognene triller i de fleste af kommunens byer, og hvis man synes de er begyndt at udgøre en større del af bybilledet end tidligere, er man ikke helt galt på den.

Skanderborg Kommune har oplevet en stigning på 35 pct. i antallet af 0-årige.

Derfor udgør barnevognene (s indhold) da også en stor del af den politiske diskussion i Skanderborg Kommune. For oplevelsen er klar: Det er svært at følge med. Og udviklingen ser ikke umiddelbart ud til at bremse lige foreløbigt.

Den diskussion tager mange afskygninger.

Og i dette nyhedsbrev er diskussionens fokus faktisk mere på dem, der skubber barnevognene.

For selvom alle Skanderborgs nabokommuner tilbyder mødregrupper og/eller familiegrupper, der bliver arrangeret af sundhedsplejersken, så har Skanderborg ikke et lignende tiltag for de kommende og nybagte forældre.

Mødregrupperne har ikke været kommunalt arrangerede siden 2014, og familiegrupper blev sat på pause i 2020.

Årsagen er manglende ressourcer, og her kan der blandt andet peges på den store stigning i nyfødte i kommunen.

Flere tager derfor etablering af fællesskaber for ny- eller genbagte forældre i egen hånd. Særligt vigtigt er det for den anseelige andel af tilflyttere, der ikke har et socialt netværk i kommunen.

Men spørgsmålet er, om det så ikke fungerer fint nok? Skal kommunen ikke i stedet sørge for de mest sårbare familier, og så prioritere at sundhedsplejerskene kommer på besøg?

I dagens to artikler spørger jeg både en mor og en far, der hver især har arrangeret egen mødre- og fædregruppe. De er begge en del af tilflytterstatistikken, og så har ingen af dem deltaget i noget, Skanderborg Kommune har arrangeret, udover besøg fra sundhedsplejersken.

Derudover taler jeg med en konservativ og en socialdemokrat, der er uenige om, hvorvidt midlerne kan findes til at genindsætte kommunalt arrangerede mødregrupper.

Og endelig får jeg en eksperts bud på, hvordan det ville være bedst at strikke et kommunalt tilbud sammen til de nybagte og kommende forældre.

God læselyst med det hele – og glem ikke vores korte nyhedsoverblik i bunden:

🚆🧪 I et samlet høringssvar går de tre berørte kommuner og Region Midtjylland sammen om at kræve to-sporet løsning på Aarhus-Silkeborg banen. Og så har et laboratorie lavet en fejl, der kortvarigt gjorde Helligkilden udrikkelig.

Vil du have dybdegående og kritisk lokaljournalistik om væsentlige temaer, der har indflydelse på din hverdag? Meld dig ind i SkanderborgLIVs læserkorps for 39 kr. om måneden og få adgang til alle vores artikler ved at klikke her. Vi håber at få dig med på holdet af engagerede læsere, der kerer sig om de debatter, der har betydning for livet i kommunen.

Billede af Johanne Jedig Wejse
Billede af skribentens underskrift Johanne Jedig Wejse Journalist
Nybagte og kommende forældre i Skanderborg Kommune skal selv arrangere mødregrupper eller familiegrupper. Camilla Bekker Jensen ville imidlertid have været mere tryg ved, hvis det kom fra offentlig instans. Foto: Johanne Jedig Wejse

Gravid tilflytter føler sig overladt til sig selv: Skanderborg er den eneste østjyske kommune uden mødre- eller familiegrupper

Skanderborg Kommune stoppede i 2014 med at arrangere mødregrupper for at fokusere på FamilieIværksætterne i stedet.

Men det blev sat på pause i 2020 på grund af manglende ressourcer.

De resterende midler er konverteret til et Tryghedscirkel-forløb, der er et gruppeforløb til forældre med børn i alderen 0-9. Det efterlader Skanderborg som den eneste kommune i Østjylland, der ikke tilbyder mødre- eller familiegrupper.

Ny- eller genbagte forældre må derfor selv opsøge et fællesskab, og det har Camilla Bekker Jensen fra Skovby gjort via en facebook-gruppe. Men hun ville ønske, at hun havde fået hjælp.

- Jeg havde været mere tryg i det, hvis det kom fra offentlig instans. Ligesom sidst. Jeg føler lidt, at jeg er tovholder på det her projekt nu, fordi jeg oprettede gruppen. Og der er nok at se til, når man er på barsel, så det ekstra ansvar ville jeg gerne have været foruden. At der var nogle kyndige personer, som tog kontakt ud fra deres lister og spurgte, om vi havde lyst, siger Camilla Bekker Jensen.

Manglende ressourcer gør, at Skanderborg Kommune ikke medvirker til at skabe grupper for kommende og nybagte forældre.

Da Camilla Bekker Jensen blev mor første gang, boede hun i Nordsjælland. Her oplevede hun, at kommunen og regionen tilbød både “det ene og det andet” – og at hun og manden så kunne tage stilling til, hvad de gerne ville takke ja til.

Nu er hun gravid igen. Men i mellemtiden er den lille familie flyttet til Skovby. Og her har hun været overrasket over tilbuddene fra Skanderborg Kommune – eller rettere manglen på samme.

- Jeg mangler at få præsenteret nogle initiativer, hvor man kunne komme ind i et fællesskab og få noget sammenhold med andre i samme båd som en selv, siger Camilla Bekker Jensen.

Den følelse skyldes i høj grad, at Skanderborg Kommune og sundhedstjenesten ikke tilbyder at arrangere mødregrupper for nybagte mødre. Da beslutningen blev truffet i 2014, var det for at give plads til begge forældre i det nye initiativ FamilieIværksætterne.

Et initiativ, der imidlertid har været sat på pause siden 2020.

Vi kender ikke til så mange her i lokalområdet, for vi er en travl børnefamilie. Så det er også derfor, at det er specielt vigtigt for mig med en mødregruppe.

Camilla Bekker Jensen, kommende andengangsmor i Skanderborg Kommune

Nu er de resterende midler fra FamilieIværksætterne konverteret til et Tryghedscirkel-forløb, der er et gruppeforløb til forældre med børn i alderen 0-9.

Dermed er Skanderborg Kommune den eneste kommune i Østjylland, der ikke tilbyder at arrangere mødre- og/eller familiegrupper for de nybagte og kommende forældre. Flere kommuner tilbyder oven i købet begge dele; heriblandt Aarhus, Silkeborg og Randers.

Skanderborgs besparelser på området skyldes to ting, oplyser Martin Krog Frederiksen, der er chefkonsulent i Børn og Unge ved Skanderborg Kommune:

- Pausering af FamilieIværksætterne har bl.a. været med afsæt i den demografiske udvikling – en stigning på ca. 35 pct. af 0-årige. Det har fordret øgede personaleressourcer til bl.a. besøgsarbejdet. Supplerende kan der oplyses, at der igennem hele perioden har været udfordringer på personaleressourcer, da der har været rekrutteringsudfordringer af sundhedsplejersker til området, oplyser Martin Krog Frederiksen i en skriftlig kommentar.

Og selvom det ærgrer Trine Frengler, der er formand for Børne- og Ungeudvalget i Skanderborg Kommune, så ser hun ikke andre muligheder for kommunens tilbud til nybagte og kommende forældre.

- I den bedste af alle verdener og hvis vi bare kunne drømme frit, ville jeg nok synes, at der skulle være flere tilbud. Men sådan som verden ser ud lige nu med demografi og økonomi, så er vores tilbud Tryghedscirklen og tilbud til de mest sårbare familier, siger Trine Frengler.

Netværk for tilflyttere

En af grundene til det øgede antal 0-årige er, at Skanderborg Kommune tager imod mange tilflyttere, i særdeleshed tilflyttende børnefamilier.

Sådan en er Camilla Bekker Jensens familie. Med travle arbejdsliv, en treårig og en hund er det dog indimellem svært at finde tid til at skabe et socialt netværk.

- Vi kender ikke til så mange her i lokalområdet, for vi er en travl børnefamilie. Så det er også derfor, at det er specielt vigtigt for mig med en mødregruppe. For jeg vil rigtig gerne have et netværk her i området, fortæller Camilla Bekker Jensen.

Hun har derfor selv taget initiativ til en mødregruppe ved at lave et facebook-opslag i en gruppe for mødre og fædre i kommunen. Et initiativ, hun især har taget fordi familien er tilflyttere, og derfor kan få lært andre at kende. Men også fordi hun ved, at det kan være ensomt på barsel.

- Det er ret ensomt at gå hjemme med en lille. Og der er mange udfordringer, mange tanker og bekymringer. Uanset om det er den første, anden eller tredje. Så at kunne mødes med nogen, få en kop kaffe og søge lidt råd – det ville jeg virkelig sætte pris på, siger Camilla Bekker Jensen.

Camilla Bekker Jensen og hendes mand var meget glade for den familiegruppe, de deltog i med deres første barn. Foto: Johanne Jedig Wejse

Og det ser da også ud til at lykkes. Gruppen har fået seks medlemmer, alle fra Skoby-Galten området. Selvom det glæder Camilla Bekker Jensen, så forstår hun ikke, hvorfor hun selv skal stå med at arrangere mødregruppen.

- Jeg havde været mere tryg i det, hvis det kom fra offentlig instans. Ligesom sidst. Jeg føler lidt, at jeg er tovholder på det her projekt nu, fordi jeg oprettede gruppen. Og der er nok at se til, når man er på barsel, så det ekstra ansvar ville jeg gerne have været foruden. At der var nogle kyndige personer, som tog kontakt ud fra deres lister og spurgte, om vi havde lyst, siger Camilla Bekker Jensen.

Og for forældre og især mødre, der klarer sig godt med at blive ny- eller genbagte forældre, kan den traditionelle mødregruppe være et rigtig godt tilbud. Det siger Maiken Pontoppidan, der er seniorforsker ved VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Min opfattelse er, at rigtig mange forældre finder ud af at skabe mødre- og fædregrupper på sociale medier.

Trine Frengler (S), formand for Børne- og Ungeudvalget

- Man får et fællesskab og et netværk med nogen, der står i samme situation som en selv. Der kan den almindelige mødregruppe have nogle fordele, fordi den er fri, og mødrene selv bestemmer, hvad der kan foregå – efter de bliver sat i gang, siger Maiken Pontoppidan.

Langt de fleste forældre behøver dermed ikke særlige tilbud, men mødregruppen kan være et godt netværk, hvis den fungerer godt:

- Det kræver nogle ressourcer fra kommunen at sætte dem op, men de kan til gengæld sikre at alle får tilbuddet og måske også sørge for at mere sårbare mødre får et godt match. Og så kan sundhedsplejersken eksempelvis fortælle om overgang til fast kost for hele gruppen i stedet for ved individuelle besøg, siger Maiken Pontoppidan.

Hun understreger imidlertid, at kommunens vigtigste opgave er dog at få opsporet de forældre, der har brug for mere støtte og få givet dem et tilbud, der passer til deres behov.

Færre besøg fra sundhedsplejersken?

For Camilla Bekker Jensen kunne det være en mulig løsning at spare et enkelt eller to af de individuelle besøg væk, hvis det kunne give overskud til at arrangere mødre- eller familiegrupper.

- Man kunne give tilbud om flere besøg til dem, der har behov for det. Men der er ret mange besøg som standard. Nu har jeg været glad for det besøg, jeg lige har haft, men det er ikke sikkert det behøver at være en standard for alle. Hvis man i stedet kunne skære det væk, og tilbyde noget andet, så man ikke er så overladt til sig selv, siger Camilla Bekker Jensen.

Skanderborg Kommunes tilbud til kommende og nybagte forældre

Besøg af sundhedsplejersken: Skanderborg Kommunes Sundhedspleje tilbyder et besøg i graviditeten og syv besøg efter fødslen. Derudover kan man anmode om flere besøg ved behov.

Tryghedscirklen: Tryghedscirklen er et gruppeforløb for forældre med børn i alderen 0-9 år, der giver mulighed for at gå på opdagelse i forældrerollen. Et forløb á otte mødegange ledt af to ledere, der enten er sundhedsplejerske eller pædagog. Tilbuddet er for alle.

Tilbud til forældre, der har det svært: For mødre, der har fået en efterfødselsreaktion, tilbyder kommunen gruppesamtaler under ledelse af en sundhedsplejerske og en psykolog. Fædre/partnere, der har det svært, kan få tre psykologsamtaler, der betegnes som “åben rådgivning”.

Mødregrupper/FamilieIværksætterne: Skanderborg Kommune stoppede med at arrangere mødregrupper i 2014 for i stedet at fokusere på FamilieIværksætterne, der er for begge forældre. Det har imidlertid været sat på pause siden 2020 på grund af manglende ressourcer.

Skanderborg Kommune

For Trine Frengler er det vigtigste fokusområde de svageste familier, og hun ser derfor ikke umiddelbart mulighed for at prioritere midler til at etablere traditionelle mødregrupper eller stoppe pauseringen af FamilieIværksætterne. Heller ikke ved at spare på antallet af besøg fra sundhedsplejerskerne.

- Der er ikke noget at hente økonomisk ved at spare på antallet af besøg, fordi man allerede er ved at kigge på, at det ikke skal være en fast formel, men besøg når det giver mening. Men der er ingen tvivl om, at hele området med sundhedsplejen er noget af det, jeg har en opmærksomhed på, siger Trine Frengler.

Hun er da også fortrøstningsfuld over for de mere stærke familiers muligheder:

- Min opfattelse er, at rigtig mange forældre finder ud af at skabe mødre- og fædregrupper på sociale medier. Og nu skal vi i gang med at bruge Boblberg som kommune – det tænker jeg lige nøjagtigt kunne være en platform til at skabe kontakt mellem nybagte forældre, siger Trine Frengler.

Christian Kabels fædregruppe fandt hinanden på facebook, og har ikke diskuteret så meget børn – men talt om faderskabet. Foto: Johanne Jedig Wejse

Arrangerede egen fædregruppe: - Jeg kan bedre lide den frie tilgang

Det var blandt andet for fædrenes skyld, at Skanderborg Kommune stoppede med at arrangere mødregruppe – også selvom de familiegrupper, der erstattede dem, nu har været sat på pause i mere end to år.

Men det gør nu ikke andengangsfaren Christian Kabel noget.

Han arrangerede selv en fædregruppe på facebook, og tænker det er fint, at kommunen ikke blander sig, men i stedet fokuserer på mere sårbare familier.

Det er det konservative byrådsmedlem Christian Wibe-Marker imidlertid ikke helt enig i. I hvert fald ikke i mødrenes tilfælde. Han mener, at kommunen skal tilbage til de arrangerede mødregrupper.

Men ressourcerne er ikke til det, siger Trine Frengler (S), der er formand for Børne- og Ungeudvalget.

- I den bedste af alle verdener ville jeg gerne lave alle mulige kommunalt arrangerede tiltag. Men det kræver ressourcer – både økonomiske ressourcer og medarbejdere. Ressourcer, vi ikke har. Derfor er det allervigtigste lige nu at have fokus på de mest sårbare familier, og så har vi Tryghedscirklen, som alle kan deltage i, siger Trine Frengler.

I Skanderborg Kommune skal kommende og nybagte forældre selv finde et gruppefællesskab.

En central forklaring på, at Skanderborg Kommune i 2014 valgte at sløjfe den kommunale arrangering af traditionelle mødregrupper var, at der skulle være plads til fædrene.

- Vi skal bruge vores ressourcer på at starte familiegrupper op, så man som far også får lov til at være med, sagde leder af Sundhedstjenesten Bodil Lauridsen til Midtjyllands Avis i 2014, da beslutningen skulle annonceres.

Og med de nye barselsregler, der trådte i kraft i sommers og øremærkede yderligere ni ugers barsel til fædre, tager flere fædre forældreorlov – og bliver dermed potentielle brugere af mødre-/familie-/fædregrupper.

En af dem er Christian Kabel.

Han blev far for anden gang i foråret 2022, og har på grund af de nye barselsregler taget 11 ugers forældreorlov med begyndelse i november.

Nu arrangerer Skanderborg Kommune ikke længere familiegrupper, som var planen i forbindelse med nedlæggelsen af de kommunalt arrangerede mødregrupper. Selv hvis de havde, ville tilbuddet ikke gælde for Christian Kabel og hans hustru, da de er andengangsforældre.

Det har imidlertid ikke stoppet dem fra selv at opsøge fællesskaber. Begge to.

De flyttede til Skanderborg fra København for et par år siden, og derfor var mødre- og fædregruppe en oplagt chance for at få skabt et netværk i lokalområdet.

Christian Kabel er noget mere træt af, at der ikke er flere åbne tider i svømmehallen, end at han og hustruen selv har skulle arrangere mødre- og fædregruppe. Foto: Johanne Jedig Wejse

- Havde jeg nu været på forældreorlov hjemme i København, så havde jeg måske benyttet mig mere af den etablerede vennekreds, som vi har derovre. Men nu var udsigten til at gå hjemme uden nogen bekendtskaber svær at acceptere. Så det var egentlig helt naturligt at starte en form for åndsfællesskab op med andre fædre, der går hjemme i løbet af dagen, fortæller Christian Kabel fra sin stol på Kulturhusets café.

Som de fleste andre, der søger mødre- og fædregruppe i Skanderborg Kommune, startede Christian Kabel gruppen op med et opslag på facebook. Opslaget fik en del respons, og gruppen har derfor siden november mødtes med deres babyer i Skanderborg. De har eksempelvis været på Kulturhuset og gået ture i skoven sammen.

"Knap så woke"

Det har været et godt åndsfællesskab for Christian Kabel og de andre fædre, som han ikke kunne forestille sig kunne erstattes af en familiegruppe, hvor både mødre og fædre deltager.

- Det tror jeg egentlig ikke ville fungere særligt godt. Jeg kan umuligt bidrage noget til en samtale om amning, og besidder såvel heller ikke lysten til at diskutere det. Faktisk har vi i fædregruppen jo ikke diskuteret så meget børn, mere fædre, siger Christian Kabel.

Som nybagt mor har man nok at se til, og det kræver ressourcer at oprette og opretholde en mødregruppe. Der er mange benspænd, og hvis man derudover er førstegangsforælder og/eller tilflytter, så kan man ende med at stå ret alene.

Christian Wibe-Marker, byrådsmedlem for Konservative

Netop det er en af årsagerne til, at det konservative byrådsmedlem Christan Wibe-Marker mener, at kommunen skal tilbage til at tilbyde at arrangere mødregrupper.

- Vi er en stor tilflytterkommune, hvor mange kommer hertil uden netværk. Derfor burde kommunen hjælpe mødre med at lære andre at kende i nærområdet. Det er trods alt mødrene, der lægger krop til graviditet og fødsel, og det er måske et emne, man ikke har lyst til at indvie fremmede mænd i. Derfor mener jeg – hvilket nok er knap så woke af mig – at man skal prioritere kommunens ressourcer på at skabe rammer for mødrene, siger Christian Wibe-Marker.

Han forsøgte ved seneste budgetforhandling at bringe initiativet på bane som et spareforslag ved at fjerne FamilieIværksætterne og indsætte koordination af mødregrupper. Men da FamilieIværksætterne er sat på pause uden umiddelbare forventninger om snarlig genstart, ville forslaget koste ekstra midler, og det var der ikke flertal for.

Skanderborg Kommunes tilbud til kommende og nybagte forældre

Besøg af sundhedsplejersken: Skanderborg Kommunes Sundhedspleje tilbyder et besøg i graviditeten og syv besøg efter fødslen. Derudover kan man anmode om flere besøg ved behov.

Tryghedscirklen: Tryghedscirklen er et gruppeforløb for forældre med børn i alderen 0-9 år, der giver mulighed for at gå på opdagelse i forældrerollen. Et forløb á otte mødegange ledt af to ledere, der enten er sundhedsplejerske eller pædagog. Tilbuddet er for alle.

Tilbud til forældre, der har det svært: For mødre, der har fået en efterfødselsreaktion, tilbyder kommunen gruppesamtaler under ledelse af en sundhedsplejerske og en psykolog. Fædre/partnere, der har det svært, kan få tre psykologsamtaler, der betegnes som “åben rådgivning”.

Mødregrupper/FamilieIværksætterne: Skanderborg Kommune stoppede med at arrangere mødregrupper i 2014 for i stedet at fokusere på FamilieIværksætterne, der er for begge forældre. Det har imidlertid været sat på pause siden 2020 på grund af manglende ressourcer.

Skanderborg Kommune

Det manglende flertal skyldes imidlertid ikke, at byrådspolitikerne ikke vil – men at ressourcerne mangler. Det siger Trine Frengler (S), der er formand for Børne- og Ungeudvalget.

- I den bedste af alle verdener ville jeg gerne lave alle mulige kommunalt arrangerede tiltag. Men det kræver ressourcer – både økonomiske ressourcer og medarbejdere. Ressourcer, vi ikke har. Derfor er det allervigtigste lige nu at have fokus på de mest sårbare familier, og så har vi Tryghedscirklen, som alle kan deltage i, siger Trine Frengler.

Hun tror på, at de fleste familier kan lykkes med selv at etablere et netværk, og henviser blandt andet til platformen Boblberg som et muligt værktøj.

Kan aktivt søge på overskueligt niveau

Og Christian Wibe-Marker er enig i, at både Facebook og Boblberg kan være fine ressourcer. Men han oplever alligevel mange, der stiller sig uforstående overfor, at der ikke er hjælp til at etablere grupperne.

- Jeg synes ikke det er nok. Som nybagt mor har man nok at se til, og det kræver ressourcer at oprette og opretholde en mødregruppe. Der er mange benspænd, og hvis man derudover er førstegangsforælder og/eller tilflytter, så kan man ende med at stå ret alene, siger Christian Wibe-Marker.

Den nuværende ordning giver muligheden for selv aktivt at søge det, man gerne vil på det niveau, man kan overskue.

Christian Kabel, tilflytter til Skanderborg og nyligt far for anden gang

Hans mulige bud på, hvordan kommunen kan tilbyde hjælp, uden det kræver alt for mange ressourcer, er at uddelegere opgaven til en administrativt ansat frem for en sundhedsplejerske.

- Så kan det blive en administrativ opgave at samle en liste med 5-6 kommende mødre i et lokalområde, og sende et forslag ud til dem, siger Christian Wibe-Marker.

Fra Christian Kabels stol ser han dog ikke det store behov for, at kommunen er mere inde over etablering af mødre- og fædregrupper. I stedet ser han gode muligheder i selv at kunne vælge og opsøge.

- Den nuværende ordning giver muligheden for selv aktivt at søge det, man gerne vil på det niveau, man kan overskue. Det gør det også mere uforpligtende i forhold til, hvis man har et ønske om at afbryde samarbejdet, siger Christian Kabel.

Det står for ham i skarp kontrast til den måde han oplevede Københavns Kommune, da han og hustruen fik deres første barn.

- Man er lidt tvunget i stue sammen, fordi det nu var det, sundhedsplejersken opfordrede til. Der kan jeg bedre lide den frie tilgang, der var den her gang, hvor man selv kan finde noget, der passer til en. Så synes jeg det er vigtigere, at sundhedsplejersken og kommunen fokuserer på folk, der måske har lidt sværere ved at komme ind i gerningen som forældre, siger Christian Kabel.

Tre østjyske kommuner og regionen går sammen i krav om to-sporet løsning på den nye Aarhus-Silkeborg bane. Arkivfoto: Henrik Lund

Sammenhold om to-sporet bane, laboratoriefejl i melding om hellig kilde og skanderborgsk utilfredshed med Ellemann

Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

Tre kommuner og regionen går sammen om at kræve to-sporet bane

Banedanmarks illustration over de forskellige forslag til den nye Aarhus-Silkeborg bane. Kort: Banedanmark

Region Midtjylland og Skanderborg, Silkeborg samt Aarhus kommuner er gået sammen i et høringssvar til Banedanmark og beder om, at planen udvides til en dobbeltsporet løsning.

Det skriver Ingeniøren på baggrund af en aktindsigt i høringssvaret.

Høringssvaret omhandler den nye Aarhus-Silkeborg bane, hvor staten har sat 2,2 milliarder af til en enkeltsporet løsning med et enkelt stop undervejs i Galten.

Her ønsker de tre kommuner og regionen imidlertid, at staten finder yderligere 1 milliard til en dobbeltsporet bane, der kan stoppe på flere stationer undervejs.

- Dette skal sikre et højt niveau af regularitet, fleksibilitet og kapacitet i den fremtidige togdrift samt mulighed for etablering af flere stop ved de markant voksende bysamfund mellem Aarhus og Silkeborg samt gøre det teknisk muligt at opretholde nuværende serviceniveau på den eksisterende bane Silkeborg-Skanderborg-Aarhus,« skriver de i høringssvaret ifølge Ingeniøren.

Men i 2016 konkluderede Trafikstyrelsen, at det ville være en dårlig investering for staten.

Derfor er det nuværende arbejde fokuseret på en enkeltsporet løsning. Men Folketinget skal i sidste ende beslutte, om Banedanmark skal udvide de kommende undersøgelser til at omfatte dobbeltspor.

Laboratoriefejl resulterede i fejlagtig udmelding om hellig kilde

Helligkilden kaldes også Jernkilden på grund af kildens høje jernniveau. Arkivfoto: Vestermølle

Helligkilden, også kaldet Jernkilden, er alligevel ikke forurenet med PFAS.

Det oplyser Vestermølle og Skanderborg Kommune.

I december 2022 tog Vestermølle, hvor kilden ligger, på eget initiativ en prøve af vandkvaliteten i Helligkilden. Prøven viste, at et enkelt PFAS-stof overskred grænseværdien med en faktor 10, mens de øvrige PFAS-stoffer ikke kunne påvises i vandet.

Det var et iøjnefaldende resultat, der fik analyselaboratoriet til at analysere vandprøven igen, og ved anden analyse kunne der ikke påvises nogen PFAS-stoffer og grænseværdierne.

Ifølge kommunen forklarer laboratoriet, at der var tale om en regnefejl ved den første analyse, og laboratoriet beklager meget.

Skanderborg Kommunes fagfolk arbejder netop nu på at tilrettelægge et analyseprogram, der blandt andet vil udtage prøver af Helligkilden for endeligt at bekræfte, at der ikke er PFAS i vandet.

Men for nu fjerner Vestermølle skiltningen med forbud mod at drikke vandet fra kilden, og det glæder Vestermølle. Her kan man igen bestille rundvisninger med tilbud om at drikke af kilden, der eftersigende bidrog til at verdens ældste mand opnåede den høje alder af 115 år.

Lokal Venstre-politiker kalder regeringens Store Bededags-kurs for "pistolpolitik"

Morten Møller er byrådsmedlem for Venstre i Skanderborg. Foto: Skanderborg Kommune

Byrådsmedlem i Skanderborg Kommune Morten Møller er utilfreds med Venstre-formand og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensens ageren i sagen om Store Bededag.

Det siger han til Politiken.

Her udtaler han, er han ikke vil bruge ordet "magtfuldkommen".

- Men vi er derhenad, siger Morten Møller.

Ifølge Politiken er han ikke modstander af at afskaffe en helligdag, men han mener at regeringen burde have involveret andre i processen, og bakker ikke op om koblingen til forsvarsforliget.

- Jeg er overrasket over, at Venstre kan gå ud og gøre det her på den her måde, hvor vi bare falder i sammen med Mette Frederiksen og Lars Løkke. Politik handler om at samarbejde så meget som muligt med så mange som muligt. Jeg synes, at det er pistolpolitik, fordi vi har en SVM-regering, der går ud og peger på, at det skal lige nøjagtigt være den her dag, vi taler om, siger Morten Møller til Politiken.

Han er ikke den eneste i Venstres bagland, der er utilfreds.

Det viser en rundspørge foretaget af Politiken blandt Venstres byrådspolitikere, hvor 244 af 603 adspurgte har svaret.

74 byrådsmedlemmer og altså omkring en tredjedel af dem, der har deltaget, svarer nej til, at det er en god idé at afskaffe store bededag for at finansiere et nyt forsvarsforlig. Endnu flere, 85 byrødder, mener ikke, at det er i orden, at forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen i sidste uge gjorde afskaffelsen til en forudsætning for, at andre partier må komme med i forhandlingerne om et nyt forlig.

Fredag annoncerede SVM-regeringen, at alle partier i Folketinget alligevel bliver indkaldt til forhandlinger om Forsvarets økonomi.

Smukfest i gavehumør med masser af yderligere navne

The Hood var i 2022 en ny scene på Smukfest, hvor upcoming kunstnere spiller om dagen, mens der er fest med DJ og laserlys om aftenen. Arkivfoto: Christian Olesen

Nu begynder det for alvor at gå stærkt med Smukfests annoncering af nye navne til plakaten. Siden vores sidste korte nyhedsoverblik har festivalen løftet sløret for en gaveregn af nye, primært danske, navne til plakaten.

Det fremgår af Smukfests hjemmeside.

Her kan danske lyriske talenter som Jacob Aksglæde, Katinka Band og selvfølgelig lokalvante Peter Sommer og Tiggerne fremhæves, mens succesbandet Jung for anden gang gæster Smukfest.

Derudover programmet Smukfests nyeste satsning The Hood, der skal hylde elektronisk musik, blevet ni DJs rigere

Her er den fulde liste over de senest ankomne navne til programmet:

Brygmann & Venner, Cæcilie Nordby, Dodo & The Dodos, Fallulah, Jung, Kandis, Peter Sommer og Tiggerne, Queen Machine, Rasmus Walter , SP-Just-Frost., Ameli Dot, D1ma, Fabräk, Jacob Aksglæde, Katinka Band, Lasse Skriver, Prisma, Ravi Kuma, Zar Paulo, A-TRAK, Den Sorte Skole, Italobrothers, CID, Matroda, Farveblind, Curbi og Sam Feldt.

Der Bor En Bager lukker, men håbet om lokalt samlingssted består

Nu har krisen alligevel ramt Alexander Nitze og bageriet Der Bor En Bager i Gl. Rye. Arkivfoto: Christian Bæk Lindtoft.

I starten af oktober skrev vi på SkanderborgLIV om Alexander Nitze, landsbybageren, der mærkede fremgang under krisen. En historie om, at erhvervsdrivende i landsbyerne traditionelt set har det svært — men også et bevis på, at det ikke var en naturlov.

Eller?

I sidste uge meldte Alexander Nitze og Der Bor En Bager nemlig i Gl. Ryes facebookgruppe, at Der Bor En Bager i sin nuværende form lukkede den 14. januar.

Det skyldes at de høje elregninger og et fald i omsætningen har presset stedets økonomi i knæ.

Men holdet bag Der Bor En Bager håber på, at stedet kan opstå i nye gevandter til februar. Som et sted, lokalsamfundet kan være medlem af. Kontorfællesskabet skal fortsætte, og derudover er planen, der kan være flere månedlige events som vinsmagning og fællesmorgenmad.

Og så fortsætter bageriet én gang om måneden, hvor der fortsat vil være åbent for alle.

- Forhåbentlig vil vi på længere sigt igen kunne skrue op for bageriet, men vi starter ud med en gang om måneden i en periode, skriver Der Bor En Bager i facebook-opslaget.

Endelig håber Alexander Nitze at udvide holdet bag.

- 'Jeg' bliver til et ‘vi’ fordi vi fremover vil være flere der står ved roret og løfter i flok - og vi får brug for flere frivillige. Rammen for det hele bliver at man melder sig ind og dermed får adgang til at bruge stedet og deltage i arrangementer og også selv arrangere ting og engagere sig i stedet, skriver Der Bor En Bager.