Gravid tilflytter føler sig overladt til sig selv: Skanderborg er den eneste østjyske kommune uden mødre- eller familiegrupper
Skanderborg Kommune stoppede i 2014 med at arrangere mødregrupper for at fokusere på FamilieIværksætterne i stedet.
Men det blev sat på pause i 2020 på grund af manglende ressourcer.
De resterende midler er konverteret til et Tryghedscirkel-forløb, der er et gruppeforløb til forældre med børn i alderen 0-9. Det efterlader Skanderborg som den eneste kommune i Østjylland, der ikke tilbyder mødre- eller familiegrupper.
Ny- eller genbagte forældre må derfor selv opsøge et fællesskab, og det har Camilla Bekker Jensen fra Skovby gjort via en facebook-gruppe. Men hun ville ønske, at hun havde fået hjælp.
- Jeg havde været mere tryg i det, hvis det kom fra offentlig instans. Ligesom sidst. Jeg føler lidt, at jeg er tovholder på det her projekt nu, fordi jeg oprettede gruppen. Og der er nok at se til, når man er på barsel, så det ekstra ansvar ville jeg gerne have været foruden. At der var nogle kyndige personer, som tog kontakt ud fra deres lister og spurgte, om vi havde lyst, siger Camilla Bekker Jensen.
Da Camilla Bekker Jensen blev mor første gang, boede hun i Nordsjælland. Her oplevede hun, at kommunen og regionen tilbød både “det ene og det andet” – og at hun og manden så kunne tage stilling til, hvad de gerne ville takke ja til.
Nu er hun gravid igen. Men i mellemtiden er den lille familie flyttet til Skovby. Og her har hun været overrasket over tilbuddene fra Skanderborg Kommune – eller rettere manglen på samme.
- Jeg mangler at få præsenteret nogle initiativer, hvor man kunne komme ind i et fællesskab og få noget sammenhold med andre i samme båd som en selv, siger Camilla Bekker Jensen.
Den følelse skyldes i høj grad, at Skanderborg Kommune og sundhedstjenesten ikke tilbyder at arrangere mødregrupper for nybagte mødre. Da beslutningen blev truffet i 2014, var det for at give plads til begge forældre i det nye initiativ FamilieIværksætterne.
Et initiativ, der imidlertid har været sat på pause siden 2020.
Camilla Bekker Jensen, kommende andengangsmor i Skanderborg KommuneVi kender ikke til så mange her i lokalområdet, for vi er en travl børnefamilie. Så det er også derfor, at det er specielt vigtigt for mig med en mødregruppe.
Nu er de resterende midler fra FamilieIværksætterne konverteret til et Tryghedscirkel-forløb, der er et gruppeforløb til forældre med børn i alderen 0-9.
Dermed er Skanderborg Kommune den eneste kommune i Østjylland, der ikke tilbyder at arrangere mødre- og/eller familiegrupper for de nybagte og kommende forældre. Flere kommuner tilbyder oven i købet begge dele; heriblandt Aarhus, Silkeborg og Randers.
Skanderborgs besparelser på området skyldes to ting, oplyser Martin Krog Frederiksen, der er chefkonsulent i Børn og Unge ved Skanderborg Kommune:
- Pausering af FamilieIværksætterne har bl.a. været med afsæt i den demografiske udvikling – en stigning på ca. 35 pct. af 0-årige. Det har fordret øgede personaleressourcer til bl.a. besøgsarbejdet. Supplerende kan der oplyses, at der igennem hele perioden har været udfordringer på personaleressourcer, da der har været rekrutteringsudfordringer af sundhedsplejersker til området, oplyser Martin Krog Frederiksen i en skriftlig kommentar.
Og selvom det ærgrer Trine Frengler, der er formand for Børne- og Ungeudvalget i Skanderborg Kommune, så ser hun ikke andre muligheder for kommunens tilbud til nybagte og kommende forældre.
- I den bedste af alle verdener og hvis vi bare kunne drømme frit, ville jeg nok synes, at der skulle være flere tilbud. Men sådan som verden ser ud lige nu med demografi og økonomi, så er vores tilbud Tryghedscirklen og tilbud til de mest sårbare familier, siger Trine Frengler.
Netværk for tilflyttere
En af grundene til det øgede antal 0-årige er, at Skanderborg Kommune tager imod mange tilflyttere, i særdeleshed tilflyttende børnefamilier.
Sådan en er Camilla Bekker Jensens familie. Med travle arbejdsliv, en treårig og en hund er det dog indimellem svært at finde tid til at skabe et socialt netværk.
- Vi kender ikke til så mange her i lokalområdet, for vi er en travl børnefamilie. Så det er også derfor, at det er specielt vigtigt for mig med en mødregruppe. For jeg vil rigtig gerne have et netværk her i området, fortæller Camilla Bekker Jensen.
Hun har derfor selv taget initiativ til en mødregruppe ved at lave et facebook-opslag i en gruppe for mødre og fædre i kommunen. Et initiativ, hun især har taget fordi familien er tilflyttere, og derfor kan få lært andre at kende. Men også fordi hun ved, at det kan være ensomt på barsel.
- Det er ret ensomt at gå hjemme med en lille. Og der er mange udfordringer, mange tanker og bekymringer. Uanset om det er den første, anden eller tredje. Så at kunne mødes med nogen, få en kop kaffe og søge lidt råd – det ville jeg virkelig sætte pris på, siger Camilla Bekker Jensen.
Og det ser da også ud til at lykkes. Gruppen har fået seks medlemmer, alle fra Skoby-Galten området. Selvom det glæder Camilla Bekker Jensen, så forstår hun ikke, hvorfor hun selv skal stå med at arrangere mødregruppen.
- Jeg havde været mere tryg i det, hvis det kom fra offentlig instans. Ligesom sidst. Jeg føler lidt, at jeg er tovholder på det her projekt nu, fordi jeg oprettede gruppen. Og der er nok at se til, når man er på barsel, så det ekstra ansvar ville jeg gerne have været foruden. At der var nogle kyndige personer, som tog kontakt ud fra deres lister og spurgte, om vi havde lyst, siger Camilla Bekker Jensen.
Og for forældre og især mødre, der klarer sig godt med at blive ny- eller genbagte forældre, kan den traditionelle mødregruppe være et rigtig godt tilbud. Det siger Maiken Pontoppidan, der er seniorforsker ved VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Trine Frengler (S), formand for Børne- og UngeudvalgetMin opfattelse er, at rigtig mange forældre finder ud af at skabe mødre- og fædregrupper på sociale medier.
- Man får et fællesskab og et netværk med nogen, der står i samme situation som en selv. Der kan den almindelige mødregruppe have nogle fordele, fordi den er fri, og mødrene selv bestemmer, hvad der kan foregå – efter de bliver sat i gang, siger Maiken Pontoppidan.
Langt de fleste forældre behøver dermed ikke særlige tilbud, men mødregruppen kan være et godt netværk, hvis den fungerer godt:
- Det kræver nogle ressourcer fra kommunen at sætte dem op, men de kan til gengæld sikre at alle får tilbuddet og måske også sørge for at mere sårbare mødre får et godt match. Og så kan sundhedsplejersken eksempelvis fortælle om overgang til fast kost for hele gruppen i stedet for ved individuelle besøg, siger Maiken Pontoppidan.
Hun understreger imidlertid, at kommunens vigtigste opgave er dog at få opsporet de forældre, der har brug for mere støtte og få givet dem et tilbud, der passer til deres behov.
Færre besøg fra sundhedsplejersken?
For Camilla Bekker Jensen kunne det være en mulig løsning at spare et enkelt eller to af de individuelle besøg væk, hvis det kunne give overskud til at arrangere mødre- eller familiegrupper.
- Man kunne give tilbud om flere besøg til dem, der har behov for det. Men der er ret mange besøg som standard. Nu har jeg været glad for det besøg, jeg lige har haft, men det er ikke sikkert det behøver at være en standard for alle. Hvis man i stedet kunne skære det væk, og tilbyde noget andet, så man ikke er så overladt til sig selv, siger Camilla Bekker Jensen.
Skanderborg Kommunes tilbud til kommende og nybagte forældre
Besøg af sundhedsplejersken: Skanderborg Kommunes Sundhedspleje tilbyder et besøg i graviditeten og syv besøg efter fødslen. Derudover kan man anmode om flere besøg ved behov.
Tryghedscirklen: Tryghedscirklen er et gruppeforløb for forældre med børn i alderen 0-9 år, der giver mulighed for at gå på opdagelse i forældrerollen. Et forløb á otte mødegange ledt af to ledere, der enten er sundhedsplejerske eller pædagog. Tilbuddet er for alle.
Tilbud til forældre, der har det svært: For mødre, der har fået en efterfødselsreaktion, tilbyder kommunen gruppesamtaler under ledelse af en sundhedsplejerske og en psykolog. Fædre/partnere, der har det svært, kan få tre psykologsamtaler, der betegnes som “åben rådgivning”.
Mødregrupper/FamilieIværksætterne: Skanderborg Kommune stoppede med at arrangere mødregrupper i 2014 for i stedet at fokusere på FamilieIværksætterne, der er for begge forældre. Det har imidlertid været sat på pause siden 2020 på grund af manglende ressourcer.
For Trine Frengler er det vigtigste fokusområde de svageste familier, og hun ser derfor ikke umiddelbart mulighed for at prioritere midler til at etablere traditionelle mødregrupper eller stoppe pauseringen af FamilieIværksætterne. Heller ikke ved at spare på antallet af besøg fra sundhedsplejerskerne.
- Der er ikke noget at hente økonomisk ved at spare på antallet af besøg, fordi man allerede er ved at kigge på, at det ikke skal være en fast formel, men besøg når det giver mening. Men der er ingen tvivl om, at hele området med sundhedsplejen er noget af det, jeg har en opmærksomhed på, siger Trine Frengler.
Hun er da også fortrøstningsfuld over for de mere stærke familiers muligheder:
- Min opfattelse er, at rigtig mange forældre finder ud af at skabe mødre- og fædregrupper på sociale medier. Og nu skal vi i gang med at bruge Boblberg som kommune – det tænker jeg lige nøjagtigt kunne være en platform til at skabe kontakt mellem nybagte forældre, siger Trine Frengler.