Hvad kommer 2023 til at rumme for børn og unge i Skanderborg?
Formand for børne- og ungeudvalget Trine Frengler (S) fremhæver tre emner, der får betydning i 2023 for hendes udvalgsområde.
Det første er at få anlagt nye børnehaver og skoler, der kan følge med i udviklingen i børnetallet og dermed sikre kapaciteten. Konkret bliver det blandt andet søsat i Ry, Stilling og Stjær.
Det andet er at finde tiltag til at hjælpe på den mistrivsel, der rapporteres blandt unge — en tendens Skanderborg ikke er alene med, og hvor de åbenlyse løsninger glimrer ved deres fravær.
Det tredje er at rumme visionerne for området i en ny børne- og ungepolitik, der får en aktiv betydning — ikke en, der står og samler støv et sted.
Derudover er den helt store bekymring at få rekrutteret nok kvalificeret personale til at kunne implementere minimumsnormeringerne.
Det er et af de helt store områder i Skanderborg Kommune. En stor tilflytning, der især består af børnefamilier, har medført stigende børnetal, og det mærkes i mange af de kommunale institutioner, der har med børn at gøre.
Derfor har der været fart på de seneste år. Og det ser på ingen måde ud til at bremse i 2023.
For at finde hoved og hale i området har vi på SkanderborgLIV talt med formanden for børne- og ungeudvalget, Trine Frengler (S), om det kommende år. Om hvad hun ser frem til, og hvad der får hendes pande til at rynkes i bekymring.
- Jeg har jo faktisk frygteligt meget, jeg ser frem til i det kommende år, indleder Trine Frengler.
Hun fremhæver tre områder, hun ser frem til at beskæftige sig med i udvalgets arbejde: At få lavet en ny børne- og ungepolitik, at få anlagt nye børnehaver og skoler til at følge med udviklingen i børnetallet, og at finde tiltag til at hjælpe unges mistrivsel.
Derudover er den helt store bekymring at få rekrutteret nok kvalificeret personale til at kunne implementere minimumsnormeringerne.
Trine Frengler (S), formand for børne- og ungeudvalget i Skanderborg KommuneVi skal se rigtig meget på vores arbejdsmiljø, så rygtet kan gå om, at Skanderborg Kommune er et godt sted at være.
Det vender vi imidlertid tilbage til. For på de seneste byrådsmøder er blandt andet nye daginstitutioner i Stilling og Stjær, flytning af Veng børnehus samt ny skole og daginstitution i Ry blevet vedtaget.
- Det bliver et stort arbejde at få anlagt både børnehaver og skoler. Et spændende og meget meningsfuldt arbejde, så vi kan sikre kapaciteten, hvor der er mest brug for den rundt i kommunen, siger Trine Frengler.
Hun ser meget frem til arbejdet, som hun forudser vil tage både bevågenhed og politisk tid, foruden administrationens arbejde. Her bliver tid et nøgleord, som hun også spår vil være den største udfordring.
- Det vigtige er, at det bliver sikret rettidigt. Men vi skal også sørge for dialogen i de områder, hvor vi skal bygge nyt, understreger Trine Frengler, og fortsætter:
- Vi har gang i rigtig rigtig mange anlægsopgaver, og presser vores administration til det yderste for at kunne nå i mål indenfor de tidsfrister, der er sat.
Uenighed om ny daginstitution i Stilling
Så sent som kort før jul blev den nye daginstitution i Stilling vedtaget i byrådet, på trods af protester fra især Stilling IF, der er utilfredse med, at den nye daginstitution kommer til at ligge på klubbens 11-mands bane.
I diskussionen om daginstitutionens placering fremhævede Trine Frengler tidsmanglen og det pres, der er på børneområdet i Stilling.
- Allerede i dag er der pres på i Stilling, og om to år ser det væsentligt værre ud. Der er ikke brug for vægelsindede politikere, der bøjer som siv i vinden, når noget bliver for svært, lyder Trine Frenglers forsvar for beslutningen.
Den har imidlertid mødt kritik fra blå blok i byrådet, der forsøgte sig med et ændringsforslag om at undersøge en placering på en anden af kommunens grunde. Dels på grund af utilfredsheden fra Stilling IF, dels på grund af støj fra vejen nær daginstitutionen.
Et snævert flertal på 14 endte dog med at vedtage placeringen af daginstitutionen ved Stilling IF. 12 stemte imod.
Kan minimumsnormeringer nås?
Netop sikringen af kapaciteten taler ind i Trine Frenglers største bekymring for 2023. For om lidt mindre end et år – fra den 1. januar 2024 – træder kravet om minimumsnormeringer i kraft.
Det betyder, at der skal være minimum ét pædagogisk personale til tre børn i vuggestuer og minimum ét pædagogisk personale til seks børn i børnehaver.
- Det bliver hårdt at få implementeret. Allermest i forhold til at få rekrutteret kvalificeret personale til vores institutioner. Når vi både skal leve op til minimumsnormeringerne, samtidig med at vi vækster så meget som vi gør, så skal vi bruge rigtig, rigtig mange kvalificerede medarbejdere. Der er vi i kamp med alle landets kommuner om at tiltrække arbejdskraft, så det bliver svært, siger Trine Frengler.
Politiske nytårsforsæt for året, der kommer
Hvad skal der ske med og i Skanderborg Kommune i året 2023?
Det spørgsmål stiller vi til de politikere, der sidder på udvalgsposterne og dermed må siges at have en stor indflydelse på, hvilke emner der kommer til at fylde i hele kommunen det næste år.
Vi fremhæver de største arbejdsområder og spørger ind til politiske visioner og bekymringer.
Hun fortæller, at de derfor både ser på, hvordan de kan fastholde eksisterende medarbejdere, samt hvordan de kan tiltrække nye medarbejdere. Med tryk på, at de nye medarbejdere skal være kvalificerede.
- Vi skal se rigtig meget på vores arbejdsmiljø, så rygtet kan gå om, at Skanderborg Kommune er et godt sted at være. Så skal de medarbejdere, der er på deltid og kunne ønske sig fuldtid selvfølgelig have lov til det. Og vi skal kigge ind i elevpladser, både for SOSU og pædagogiske assistenter. Så der er flere håndtag at trække i – men ingen kvik-fix, siger Trine Frengler, og understreger, at det især bliver svært, fordi det ikke bare er en udfordring i Skanderborg, men også i hele landet.
Det bringer os videre til næste punkt, der også optager alle landets kommuner for tiden, og som Trine Frengler derfor også fremhæver for Skanderborg: Unges mistrivsel.
- Vi kommer til at arbejde med, hvordan vi kan lave nogle tiltag til hjælpe de unge, der mistrives, men også tiltag, der kan være med til at undgå, at unge kommer i mistrivsel. I den dagsorden, men også i det hele taget, ønsker jeg at få sat fokus på vores fritidstilbud. Jeg er sikker på, at det vores fritidspædagogik og dygtige pædagoger kan, vil være et stort bidrag i kampen mod unges mistrivsel, siger Trine Frengler.
Ny politik på et A4-ark
Hun håber derfor at kunne indgå i både kommunale og nationale forsøg på at dykke ned i, hvad der overhovedet forårsager unges mistrivsel, og hvordan det løses.
Har I mulighed for at prioritere midler til det?
- Det kommer an på, hvad vi kan identificere at der skal arbejdes med. Der står ikke nogle puljer af frie midler klar, men hvis vi identificerer et specifikt område, der skal arbejdes med, så kan vi tage det med til næste budget, siger Trine Frengler.
I den tråd fremhæver hun nogle af de tiltag, kommunen allerede har sat i søen, som fokus på fravær og fald i ordblindhed. Hun håber, at resultaterne af de tiltag snart vil kunne ses.
Alle de arbejdsområder og punkter skal efter planen passe ind i, at Trine Frengler og børne- og ungeudvalget skal udvikle en ny børne- og ungepolitik for deres område op til 18 år.
- Det kommer vi til at bruge rigtig meget tid, energi og krudt på. Der er ingen tvivl om, at det bliver rigtig spændende at få lavet en politik, der både er tidssvarende og får udstukket en retning, der er ret håndgribelig for, hvad vi skal med vores område, fortæller Trine Frengler.
Hendes håb er, at det bliver en politik der bliver alment kendt rundt omkring på hele området – fra gul stue til dagplejen, PPR og over på kontoret i børnetandplejen. Arbejdet er ikke gået helt i gang endnu, men allerede nu arbejder udvalget ud fra en vision om en politik, der både går ned i detaljen, men samtidig kan rummes på et A4-ark.
- Det skal være en politik, alle kan se sig som en del af, og som kan få liv alle steder. Som man let kan danne sig et overblik over, og som kan bruges til noget i hverdagen.
Hvorfor er det vigtigt at bruge tid på en ny børne- og ungepolitik?
- Vi skal have en tidssvarende politik, ikke en, der står og samler støv et sted. Den skal være en aktiv del af hele området, og det vil vi forsøge, siger Trine Frengler.
Generelt er Trine Frenglers nytårsforsæt for børne- og ungeområdet i 2023 at være en mere aktiv del af området. Konkret kunne det eksempelvis være at planlægge flere udvalgsmøder, der ikke finder sted på Fælleden, men ude på selve området.
- Vi vil gerne tage rundt og opleve og på den måde inddrage flere af de steder, vi træffer beslutninger om, siger Trine Frengler om børne- og ungeudvalget i det kommende år.