- Jeg savner meget en bus, jeg kan regne med
I stedet for store busser, der tomme kører rundt i kommunen, er der indført flexbusser.
Minibusser, der står i køreplanen, men kun kommer, hvis du senest en time før afgangstidspunktet har ringet og bestilt dem.
Formand for klima-, miljø- og planudvalget i Skanderborg Kommune, Claus Leick (SF), ser flex som fremtiden.
Derfor er han, sammen med kommunens mobilitetsplanlægger Jan Ingebrigtsen, ærgerlig over erfaringerne fra de borgere, der skal bruge flexbussen.
For i Herskind måtte Nina Hansens mand kører hende på arbejde på Aarhus Universitetshospital, da hun 40 minutter efter det angivne afgangstidspunkt fik endnu et opkald, der meldte yderligere forsinkelse.
Samtidig har flere indbyggere modvilligt måtte anskaffe sig bil nummer to, fordi de ikke kan få tingene til at hænge sammen med flexbussen mellem Galten og Tilst.
Forsinkelserne kan skyldes en mangel på chauffører, oplyser Midttrafik til SkanderborgLIV.
- Vi har været udfordret på vores kapacitet over en længere periode. Højkonjunktur i samfundet gør, at det er sværere at rekruttere chauffører. Vi oplever derfor, at der mangler chauffører til at køre bilerne. Og det kan have påvirket, hvornår kunderne er blevet afhentet. Det er vi selvfølgelig kede af og gør, hvad vi kan for at afhjælpe problemet. Vi har indgået aftale med vores leverandører om, at de skal stille flere biler med chauffører til rådighed, skriver Midttrafik i et skriftligt svar.
I modsætning til de sædvanlige gule eller blå streger, er denne streg lilla på Rejseplanen. Hvis man vil med den, kræver det en kontooprettelse med MitID og en bestilling. Og så er det et noget mindre køretøj end sædvanligt, der holder ind ved busstoppestedet.
Den lilla streg er flexbussen – en bus, der er en del af den kollektive trafik, men som kun kører, hvis man bestiller dem senest en time før. De står med et lille “T” i køreplanen, og så kan man vælge mellem Rejseplanen og en telefonopringning for at få bestilt en bus.
Flexbusserne er, sammen med flexture og plusture, et bud på hvordan kollektiv trafik kan se ud i fremtiden. I en tid, hvor der bliver skåret mere ned på busser end der bliver indført nye, er flextrafikken et forsøg på stadig at kunne dække landdistriktsområder med kollektiv trafik – sammen med skolebusser.
- Vi kan ikke, hverken klimamæssigt eller økonomisk, have busser til at køre rundt uden mennesker. Personbilen fylder mere og mere, og derfor kan kollektiv trafik være svært at gøre attraktivt, siger Claus Leick (SF), der er formand for klima-, miljø- og planudvalget i Skanderborg Kommune, samt bestyrelsesmedlem i Midttrafik.
Flextrafik
Flexbussen er en del af den delvist kommunalt støttede flextrafik, der skal ses som et tilbud om kollektiv trafik til områder og tidspunkter, hvor der ikke normalt køres med almindelige busser. Flextrafik kan bestilles, og har forskellige funktioner.
Udover flexbus er der flextur, en slags taxa fra og til en bestemt adresse, der kan bruges alle ugens dage mellem klokken 06 og 24. Her kan være andre kunder med bilen, og den skal bestilles senest en time før. Her er også flextur ung, der kan benyttes gratis med ungdomskort.
Så er der plustur, der kører fra din adresse til et stoppested eller en station. Det er et tilbud, hvis man har for langt til nærmeste station.
Der skete en fejl på mit første forsøg på at bestille en flexbus fra Tebstrup til Skanderborg Station, men anden gang går den igennem. Et par timer senere står jeg og fryser ved stoppestedet, hvor træbænken er lettere mørnet og gennemblødt.
En mand slentrer op ad hovedgaden i Tebstrup, og stopper ved siden af mig ved stoppestedet. Jeg spørger ham, om han også har bestilt flexbus, og vi finder hurtigt ud af, at vi har bestilt til samme afgang – kl. 13.41.
Han hedder Mogens Justesen, og det er hans andet forsøg med flexbussen. Første gang var i går, hvor han stod og ventede i 25 minutter, hvorefter chaufføren ringede fra Skanderborg Station og skulle bruge en konkret adresse at køre efter i Tebstrup.
- Så blev jeg noget knotten. Jeg endte med at sige, at han kunne lade være med at komme, og så måtte jeg finde på noget andet – for jeg skulle jo nå på arbejde, siger Mogens Justesen.
Signe Marie Iversen, indbygger i HerskindVi var desværre nødt til at købe bil nummer to, da vi flyttede herud, da der reelt ikke er nogen offentlig transport, der kan bruges.
Mogens Justesen arbejder på Sølund og har boet i Tebstrup siden 2006. Han har netop fået konstateret grå stær ved en øjenundersøgelse, og må derfor ikke køre bil før han har gennemgået en operation. Hvis det havde været sommer, havde han cyklet på arbejde, men kulden og mørket i kombination med få cykelstier på ruten får ham til at ty til flexbusserne i stedet.
Og hans første erfaring med flexbussen viser sig ikke at være enestående.
Et kor af utilfredse kunder
Mødepræcisionen fra de bestilte flexbusser er derimod en stor kilde til frustration i blandt andet Herskind, hvor bussen mellem Silkeborg og Aarhus blev nedlagt i 2021, og nu er erstattet af en flexbus, der kører mellem Galten og Tilst.
Et kor af utilfredse kunder melder sig, hvis man (som jeg har gjort) spørger ind til erfaringerne med at lægge om til flexbus.
- Vi var lige flyttet til Herskind, da bussen blev nedlagt. Planen var, at jeg skulle tage bussen til Tilst, og cykle derfra på arbejde ved Aarhus Universitetshospital. Ved mit første forsøg med flexbus blev de så forsinket, at jeg blev nødt til at få min mand til at køre mig, så jeg kunne nå min aftenvagt. De blev ved med at ringe og sige, at den var yderligere forsinket. Den oplevelse var så dårlig, at jeg ikke har anvendt flexbus siden, fortæller Nina Hansen fra Herskind om sine erfaringer med flexbussen, inden hun tilføjer:
- Jeg savner meget en bus, jeg kan regne med, og vi ville være den rette kunde til det, fordi vi ønsker kun at have én bil.
Flexbus i Skanderborg Kommune
Skanderborg Kommune opererer tre busruter, der udelukkende er flexbusser: Bus 12 mellem Skanderborg og Brørup, bus 24 i Ry by og bus 112 mellem Tilst og Galten.
Derudover kører en række af busserne i Skanderborg Kommune med enkelte flexafgange, særligt udenfor myldretiderne.
Det gælder for bus 107, bus 309, bus 311, bus 330 og bus 502.
Der er imidlertid andre borgere i Herskind, der har set sig nødsaget til at anskaffe sig bil nummer to.
- Jeg har kun prøvet flexbussen én gang i det halvandet år, jeg har boet i Herskind, og der tog det 1 time og 40 minutter samt adskillige opringninger at komme fra Bilka i Tilst til Herskind. Det er derfor ikke et transportmiddel, vi bruger i hverdagen. Vi var desværre nødt til at købe bil nummer to, da vi flyttede herud, da der reelt ikke er nogen offentlig transport, der kan bruges, fortæller Signe Marie Iversen fra Herskind.
Annika Thomsen, der også bor i Herskind, har også købt bil nummer to, fordi hun ser busforbindelserne til Herskind som nedlagt.
- Flexbussen kan jeg ikke bruge til en dyt, siger hun.
Mangel på chauffører
Flexbussen drives af Midttrafik, og det koster det samme som en almindelig busbillet. Restprisen for køreturen dækker Skanderborg Kommune. Her ser trafikplanlægger i mobilitet ved Skanderborg Kommune Jan Ingebrigtsen det som et problem, at flexbussen opleves som ustabil.
- Det er jeg rigtig ked af at høre, for det er jo ikke meningen, at det skal være sådan, og det skal Midttrafik da prøve at arbejde på for at gøre bedre. Det vil vi presse på for. Når vi har købt det her produkt, så regner vi også med, at det virker. Men jeg ved også, at der er mangel på chauffører i de her tider, og det gør det måske sværere at opfylde servicemålene, siger Jan Ingebrigtsen.
Claus Leick (SF), formand for klima-, miljø- og planudvalget i Skanderborg KommuneFlex er måden at gøre det på i fremtiden.
Netop manglen på chauffører henviser Midttrafik til, da vi fra SkanderborgLIV forholder dem de mange oplevelser med forsinkelser.
- Vi har været udfordret på vores kapacitet over en længere periode. Højkonjunktur i samfundet gør, at det er sværere at rekruttere chauffører. Vi oplever derfor, at der mangler chauffører til at køre bilerne. Og det kan have påvirket, hvornår kunderne er blevet afhentet. Det er vi selvfølgelig kede af og gør, hvad vi kan for at afhjælpe problemet. Vi har indgået aftale med vores leverandører om, at de skal stille flere biler med chauffører til rådighed, skriver Midttrafik i et skriftligt svar.
De oplyser dog, at flexbus ikke stikker ud på hverken generelle klager eller henvendelser om rejsegaranti. I januar til november 2022 fik Midttrafik seks henvendelser vedr. for sen afhentning af Flexbus, og 18 vedrørende rejsegaranti. Heraf var henholdsvist én og tre i Skanderborg Kommune.
Udvalgsformand: Ingen vej tilbage
I Skanderborg Kommunes landdistriktspolitik skriver de blandt andet, at Byrådet vil arbejde for at udnerstøtte transportformer, der gør det muligt at bosætte sig i landsbyerne, samt at prioritere adgangen fra landsbyer og landområdet til uddannelse og fritidsliv i de større byer til den kollektive trafik. Derfor skal flexbusserne da også fungere, siger Claus Leick (SF), udvalgsformand i Skanderborg Kommune.
- Flex er måden at gøre det på i fremtiden. Men det er problematisk, hvis det ikke fungerer, og det skal løses. Jeg går meget ind for flex, og derfor er jeg presset over, at det ikke dur. Vi har fra Skanderborg Kommunes side forsøgt at give økonomisk tilskud, så det kan være fleksibelt og godt. Det er ikke mit indtryk, at det altid har fungeret dårligt, og derfor skal vi påvirke Midttrafik, siger Claus Leick (SF).
Han fremhæver, at det netop er blevet nemmere at bestille – man kan gøre det fra rejseplanen fremfor at udfylde blanketter på Midttrafiks hjemmeside, og hente en separat app. Men samtidig understreger han, at det fortsat er en overgangsfase.
Har I satser for meget på flextrafik for hurtigt, og dermed defacto afskaffet kollektiv trafik i visse landdistrikter?
- Udgangspunktet for os har jo været, at det fungerede. Det har fungeret tidligere, men det her handler om mangel på chauffører. Derfor må vi presse på for, at det bliver bedre. Men inde i mit hoved er der ingen vej tilbage, vi kommer ikke til at gå tilbage til store, stort set tomme busser. Den eneste vej frem er, at det bliver forbedret, siger Claus Leick.
Ved stoppestedet i Tebstrup håber Morten Justesen, at flexbussen i dag vil komme til tiden. Og det gør den sandelig. Et par minutter før bestillingstidspunktet kører en hvid minibus ind i buslommen, og chaufføren åbner den automatiske skydedør. På siden står der “flexbus”, så først Mogens Justesen, så jeg, går ind og sætter os på to af de fem sæder i bussen, der også har plads til en kørestol.
- I skal have seler på, siger chaufføren efter vi har vist ham vores billetter. Han holder øje med, at vi følger trop, inden han sætter bilen i gear og kører ud af buslommen.
Første stop er Mogens Justesens ved Landsbyen Sølund. Undervejs taler jeg med chaufføren, der har kørt flextrafik i 25 år, og egentlig er baseret i Aarhus. Han oplever også manglen på chauffører, samtidig med at flere end tidligere benytter sig af tilbuddene.
For Mogens Justesen er bekymringerne for den kommende tids afhængighed af flexbus dulmet.
- I dag er det jo heldigvis en god oplevelse, og det er det nødt til at være, for størstedelen af turene er flexbusser. Men jeg håber det fungerer, så skal jeg bare huske lige at ringe og bestille en times tid inden afgang, siger Mogens Justesen med et smil, inden han står af ved Sølund.