Politikerne vil have ensrettet Adelgade i den ene eller den anden retning - men hvor blev ideen om en gågade af?
Adelgades sydlige del skal forandres, og nu er der kun to scenarier tilbage.
Det har tidligere været diskuteret, om strækningen skulle laves om til en gågade med eller uden en mindre mængde biltrafik, men den mulighed er nu afskrevet, men nu er det disse to, der skal vendes og drejes:
Enten skal biltrafikken på Adelgades sydlige del ensrettes mod nord, eller også skal den ensrettes mod syd.
Hver løsning vil have hver sine konsekvenser for den samlede trafikafvikling i midtbyen, og det vil byrådspolitikerne gerne have undersøgt nærmere, før de lægger sig fast på en endelig afgørelse.
Tidligere i processen er det imidlertid blevet undersøgt, hvad flere interessenter, herunder de butiksdrivende, Kulturhuset og ikke mindst borgerne ønsker sig for Adelgades fremtid.
Her er særligt borgernes ønsker iøjnefaldende. Da flere end 2.000 borgere i 2020 blev spurgt til fem overordnede scenarier, viste resultaterne en betydelig splittelse. To næsten lige store halvdele af de adspurgte ville enten have en gade med biltrafik eller en gågade med reduceret eller ingen biltrafik.
Når de lokale borgeres opinion ikke viste noget klart flertal til en af lejrene, er spørgsmålet, på hvilket grundlag forestillingen om en gågade, som vi kender fra et hav af andre provinsbyer, er endt i makulatoren.
Drømmen om en forandret Adelgade er ikke ny.
Gennem flere år har byrådet på et støt voksende fundament af analyser, dialogmøder, interviews, politisk debat og præsentation af forskellige scenarier krabbet sig tættere og tættere på en færdig plan for den sydlige del af Skanderborgs hovedgade.
Egentlig skulle den færdige vision for det, der i embedsfolkenes dokumenter blot hedder Adelgade Syd, ligge klar til behandling i byrådssalen nu.
Men det gør den ikke.
Ganske vist har byrådspolitikerne kunnet indsnævre feltet så meget, at de har kunnet kyle tre ud af fem scenarier i papirkurven, men de har udskudt den endelige frasortering og står nu ved en skillevej, hvor de to tilbageværende idéer skal undersøges nærmere:
Enten skal biltrafikken på Adelgade Syd ensrettes mod gadens nordlige ende. Eller også skal den ensrettes mod syd.
Først i løbet af foråret, når eksterne rådgivere har belyst de to ensretningsscenariers konsekvenser for trafikafviklingen, vil byrådet vedtage en endelig plan.
Men af de frasorterede alternativer glimrer måske særligt ét ved sit fravær: En radikal omkalfatring af Adelgade Syd fra en historisk hovedfærdselsåre med flere tusinde gennemkørende biler om dagen til en gågade, som vi kender dem fra så mange andre.
Knap halvdelen af borgerne ønsker gågade
For blandt de mange undersøgelser og borgerinddragende initiativer er særligt en spørgeskemaundersøgelse fra 2020 interessant.
I den blev 2.366 borgere bedt forholde sig til fem overordnede bud på et kig i krystalkuglen:
Status quo, en gade med cykelstier svarende til den ombyggede nordlige del af Adelgade, en gade med cykelstier svarende til den ombyggede nordlige del af Adelgade, men med andre materialer, en gågade med bilkørsel tilladt og til sidst en gågade helt uden bilkørsel.
Det skal bemærkes, at borgerne i den undersøgelse ikke blev spurgt om scenarier, der er så konkrete, som de tilbageværende, og at de to ensretningsmodeller, der skal undersøges nærmere, ikke var en valgmulighed.
Tallene viser ikke desto mindre, at 46 pct. af de adspurgte borgere foretrækker et af de to gågade-scenarier. 33 pct. alene foretrækker en gågade helt uden biler, det niveau af folkelig opbakning når intet af de øvrige fire scenarier alene op på.
Det til trods blev tankerne om en gågade kasseret, da et flertal i Økonomi- og Erhvervsudvalget afviste Klima-, Miljø- og Planudvalgets ønske om ikke kun at bede fagfolk undersøge ensretning mod henholdsvis nord og syd nærmere, men om også at undersøge muligheden for en gågade mere detaljeret.
Så hvad er egentlig de politiske argumenter for at kassere forslaget om en gågade?
Kan stadig få gågade
For Anne Heeager (RV), medlem af Økonomi- og Erhvervsudvalget, er der mange elementer i spil, men især to ting fremhæver hun.
- Jeg vil være bekymret for at få den trafik, man fjerner med en gågade, flyttet op i de andre gader tæt på Adelgade, siger Anne Heeager.
Netop de trafikale konsekvenser har borgerne sandsynligvis ikke taget højde for, mener Heeager, når de har skullet give et af Adelgade-scenarierne deres støtte i en spørgeskemaundersøgelse.
- Når borgere bliver spurgt på den måde, kigger de jo på Adelgade isoleret set. De tænker det ikke som et samlet hele, og at det kan betyde så og så mange biler, der i stedet kører op mod Morten Børup Skolen. Jeg tror, at det vil presse nogle af vore skoleveje unødvendigt meget, hvis al trafikken presses derop, siger Anne Heeager.
Hun understreger samtidig, at tanken om en gågade for hendes vedkommende ikke nødvendigvis er skrottet, fordi den er taget ud af den politiske behandling.
- Vi er egentlig stadig et åbnet sted i processen. Der er ikke truffet nogen beslutninger om, hvad der skal ske. Nu har vi bedt nogle arkitekter om at undersøge de to modeller for ensretning og komme med yderligere materiale, der viser, hvordan det kan komme til at se ud, siger hun og tilføjer:
- Hvis det materiale slet ikke ligner det, vi havde håbet, så er vi jo stadig i proces med andre løsninger.
Derudover mener hun ikke, at en eventuel beslutning om at ensrette Adelgade Syd vil udelukke, at borgerne kan få en gågade - det vil blot begrænse sig til f.eks. om lørdagen, hvor gågadens funktion, mener hun, alligevel kommer langt flere til gavn end i hverdagene.
For det er vigtigt, siger hun, at skabe en gade, der er "ikke primært er på bilernes præmisser, men på bylivets præmisser".
- Jeg håber, at butikkerne hver eneste lørdag vil køre bommene op, så der bliver lørdagsgågade. Vi skal ikke tænke, at alternativerne er det nuværende og så en klassisk gågade. Der er rigtig mange ting, der kan trække over i retning af en rarere by med mindre trafik, uden vi behøver lave gågade hver eneste dag, siger Anne Heeager.
Færre biler, mere butiksdød?
Spørger man hendes kollega i Økonomi- og Erhvervsudvalget, Martin Frausing Poulsen (løsgænger), er sækken imidlertid snøret en hel del strammere til om de to ensretningsmodeller.
- I min optik er gågaden afskrevet, siger Martin Frausing Poulsen.
- Og det er ikke, fordi jeg ikke gerne kunne tænke mig en gågade, men alt taler jo for, at så snart man nedlægger parkeringspladser og gør det sværere at køre i byen, så øger man risikoen for, at detailhandlen rammes af butiksdød, siger han.
Han "kan ikke mindes", at udvalgsmedlemmerne er blevet præsenteret for en analyse, der kvalificerer hans påstand om butiksdød, og han erkender derfor, at hans teori om færre biler og butiksdød hviler på et fundament af det, han vil kalde "grundlæggende logik".
- Detailhandel forudsætter, at folk kan komme ind til midtbyen. Alt andet lige vil det påvirke trafikken rundt om i Skanderborg, hvis vi lukker en hovedfærdselsåre, som Adelgade jo er. Så min rettidige omhu siger mig, at hvis vi prøver en gågade, så slår vi for mange butikker ihjel, siger Martin Frausing Poulsen.
Også i Venstre er man fint tilfreds med, at gågaden som udgangspunkt ikke længere vil figurere på Økonomi- og Erhvervsudvalgets dagsordener.
Det fortæller udvalgsmedlem Christina Bottke.
- Jeg synes, at ideen med de forslag, der er tilbage nu, er rigtig fin. For jeg tror, at vi får et problem, hvis vi lukker hele gaden af. I forvejen har vi jo mange døde butikker, og detailhandlen har det svært i øjeblikket, siger Christina Bottke.
Hun mener, der er et behov for, at man både kan køre i bil og parkere på hele Adelgade-strækningen, også den sydlige.
- Jeg tror, at det er vigtigt, at vi har nogle erhvervsdrivende i midtbyen, og at det hele ikke ender med at ligge inde i Bloms Butikker. Hvis du er i Aarhus, er du indstillet på, at du parkerer ét sted og går til gågaden, men sådan er det ikke her. Vi har lyttet meget til detailhandlen, og de har været kede af, hvis det blev lukket fuldkommen af, så man ikke kunne komme til Adelgades sydlige ende med bil, siger Bottke.
Cityforening: Gågade vil ikke fungere
Lige siden tankerne om en fornyet sydlig del af Adelgade begyndte at materialisere sig, har detailhandlen i Skanderborg midtby i form af Midtbynetværket under ét stået sammen om ikke at støtte gågaden som løsning.
For Jens Juhl, formand i Cityforeningen, er et af de grundlæggende problemer, at Adelgades indretning og udvalget af butikker i den sydlige ende ganske simpelt ikke er en cocktail, der kan understøtte et livligt gågademiljø, mener han.
For det første er Adelgade med sine to vejbaner og brede fortove i hver side ret bred, påpeger Jens Juhl. Og bliver al den plads pludselig tom, kan butikkerne ikke skærme gaden mod at få et udtryk som tom og død, mener han.
- Jeg tror ikke, at butikkerne kan fylde det ekstra gaderum ud. Hvis en gågade skal være interessant, skal der ligge butikker, hvor man kan se noget og prøve noget, men der ligger bare rigtig mange banker, optikere, tøjbutikker og ejendomsmæglere i den sydelige ende, siger Jens Juhl, der driver Chokoladefabrikken i Adelgades nordlige ende.
Og det er lige nu deroppe de butikker, der kan bidrage med aktivitet i gaderummet, ligger, siger han.
- I alle de fine tegninger, vi har set af gågademiljø på Adelgade Syd, der er der tegnet fine caféborde og bænke op og ned ad gaden. Der gør vi jo opmærksom på, at der ikke er en eneste restaurant deroppe, og hvad er det lige for en bank eller butik, der pludselig laver udendørs servering? Hvis kunderne vil noget mere, efter de har gjort deres indkøb, så er det jo typisk øl, kaffe eller mad, og men alt det ligger i den anden ende af gaden, siger Jens Juhl.
- Så jeg tror bare, at det bliver en stor, bred gade uden aktivitet, hvor man vil blive irriteret over, at der ikke sker noget, siger han.
Drømmer om dobbelt ensretning og p-hus
Cityforeningsformanden er dog enig i, at biltrafikken skal tøjles, og mener samtidig, at Adelgade rent visuelt lader meget tilbage at ønske.
- Der kører 7.200 biler igennem Adelgade hver dag. Alle, der kommer udefra, siger, at den er træls, at den larmer meget, og at den slet ikke er hyggelig. Kommer der halvt så mange biler gennem gaden, vil det hjælpe, så vi vil gerne have nogle af bilisterne til at køre en anden vej, selv om det er en gammel hovedgade, siger Jens Juhl.
Men egentlig drømmer Jens Juhl og Midtbynetværket om, at byrådspolitikerne dropper at diskutere ensretning mod nord eller syd og vælger en helt fjerde vej til fremtidens Adelgade Syd.
Midtbynetværket har længe ønsket sig et parkeringshus, der hvor Møllegades parkeringsplads ligger i dag. Byggede man et sådant, ser Jens Juhl for sig, at man kunne kombinere de to ensretningsmodeller og udvide projektområdet, så også Adelgades nordlige ende fik sig en tur i byforskønnelsesmaskinen.
- Vi har anbefalet, at man ensretter den nordlige ende af Adelgade i retning mod syd, men samtidig ensretter den sydlige del mod nord. De to ensretninger kan så mødes ved Ole Lund Kirkegaards Stræde og blive ført ud af byen sammen i retning mod et p-hus ved Møllegades parkeringsplads, siger Cityforeningens formand, Jens Juhl.
I det hele taget mener han, at det giver meget dårlig mening, at politikerne i Økonomi- og Erhvervsudvalget splitter Adelgade op i to halvdele i det politiske arbejde.
- Vi synes jo, at det er meget svært at se Adelgade Syd som et enkeltstående projekt, siger Jens Juhl og begrunder det med, at ændringer i gadens karakter i den ene ende påvirker den anden og vice versa.
- Så vi spørger jo hele tiden, hvordan kan vi se på Adelgade Syd som et selvstændigt projekt uden parkering og så videre? Jeg synes, at det er svært at forholde sig til, når man kun må se på det som en enkeltstående ting, siger han.