Robot har sørget for 1 million kroner i sparet timeløn
Robotterne kommer - men behøver de egentlig tage vores jobs?
I efterhånden mange år, har vi med jævne mellemrum diskuteret, hvad vi dog skulle gøre, når den teknologiske udvikling nåede det stadie, hvor robotterne og computerprogrammerne bliver så dygtige, at vores menneskelige kompetencer bliver overflødiggjort.
Og nogle opgaver er blevet betragtet som lavthængende frugter - blandt andet koldt papirarbejde.
Men for nu at svare på det indledende spørgsmål er svaret nej. De behøver ikke nødvendigvis at tage vores jobs, blot fordi de æder nogle af vores opgaver. I hvert fald ikke i Skanderborg Kommune, hvor et computerprogram har sparet de kommunalt ansatte for et hav af arbejdstimer svarende til 1 million kroner i lønudgifter.
Hvordan hænger det sammen? Det har vi spurgt projektleder i kommunens digitaliseringsafdeling Jesper Imhof Rosendahl og Anette Mortensen, chef for lønafdelingen i Skanderborg Kommune, om.
For når blot man forholder sig til det, man fodrer robotten - eller computerprogrammet - med, er det faktisk muligt at få dobbelt gevinst af både medarbejdernes menneskefødte initiativer og computerens kølige kløgt.
En bunke af papirer skal printes, underskrives, scannes ind og videresendes til en af de andre kommunalt ansatte, der skal gennemgå samme proces.
Papiret udgør en lønaftale.
Hver gang en af de ansatte i Skanderborg Kommune – og dem er der trods alt omkring 5.500 af – får ændret i sin løn, eller en ny bliver ansat, skal den nye lønaftale som minimum omkring ledelsen, tillidsrepræsentanten, den ansatte og lønafdelingen i kommunen.
Sådan var det i hvert fald indtil få år siden.
Et større stykke arbejde, når man er dagtilbudsleder eller social- og sundhedshjælper og har en del andet at se til i løbet af en arbejdsdag.
Men ikke længere.
For kommunen har “ansat” en hjælper til at stoppe det bureaukratiske bøvl: En robot, der er udviklet specifikt til opgaven af kommunens egne udviklere.
Lønrobotten har netop fejret en milepæl: 1 million kroner i sparet timeløn. For kommunens skøn er, at alle involverede medarbejdere tilsammen brugte 15 minutter mere på hver eneste lønaftale, før kommunens robot overtog og der samtidig blev indført underskrifter med Nemid og Mitid.
Jesper Imhof Rosendahl, projektleder i Skanderborg Kommunes digitaliseringsafdelingDe kører desværre ikke rundt som robotter i en sci-fi film, men gør i stedet nøjagtigt hvad en medarbejder ville gøre på en computer.
Det er tid, som de kommunalt ansatte nu kan bruge på noget andet, og det er Anette Mortensen, chef for lønafdelingen i Skanderborg Kommune, godt tilfreds med.
- Det kommer hele kommunen til gode, fordi det var alle ansatte i kommunen, der brugte tid på det her med lønaftaler. Men det hjælper særligt på områder, hvor der er hyppige nyansættelser, som i ældreplejen og på dagtilbudsområdet, siger Anette Mortensen.
Robotten er software, og derfor er der ikke en figur af metal, der går rundt og sørger for lønaftaler i kommunens lokaler. I stedet er robotten en del af kommunens RPA-indsats – en term for software robotter, der automatiserer arbejdsopgaver.
Skanderborg Kommune har lige nu 13 software-robotter, der alle står for at automatisere simple, men tidskrævende processer i kommunen. Det står projektleder i kommunens digitaliseringsafdeling Jesper Imhof Rosendahl for.
Han og Anette Mortensen sidder overfor hinanden i et lokale på Fælleden og varmer deres hænder på kaffen, mens de fortæller om robot-indsatsen.
- De kører desværre ikke rundt som robotter i en sci-fi film, men gør i stedet nøjagtigt hvad en medarbejder ville gøre på en computer. Der er selvfølgelig sat klare rammer i programmeringen, så de følger regler for, hvad der skal gøres, fortæller Jesper Imhof Rosendahl.
Ingen fyringer
Det er kommunens egne medarbejdere, der henvender sig til IT-afdelingen med forslag til processer, der kunne digitaliseres.
Så kigger Jesper Imhof Rosendahl og hans team på forslaget, og hvis udgifterne til udviklingen af robotten kan stå til måls med den sparede tid (og timeløn) ude på afdelingerne, bliver en ny robot født.
- Medarbejderne er gode til at være opmærksomme på, hvilke processer der køres meget og bruges meget tid på, fortæller Jesper Imhof Rosendahl.
Når der spares så meget tid, at det kan løbe op i 1 million kroner for bare én af robotterne, er det de enkelte nærmeste ledere, der bestemmer hvad den ekstra tid skal bruges på.
Men netop, fordi medarbejderne selv står for at komme med forslag, er det vigtigt for indsatsen, at de nye robotter ikke medfører fyringer:
- Man får jo skudt i skoene, at nu skal vi komme med robotter til at tage folks arbejde og fjerne menneskene i kommunen. Men vi har endnu ikke udviklet en robot, der har medført fyringer. Nogle få gange har de måske medført, at en stilling ikke bliver genbesat efter naturlig afgang. Men hvis det betød fyringer, ville folk jo ikke komme med idéer – og det har slet ikke været motivationen bag vores RPA-indsats, siger Jesper Imhof Rosendahl.
Jesper Imhof Rosendahl, projektleder i Skanderborg Kommunes digitaliseringsafdelingVi skal stadig have viden på de menneskelige hænder. Det er ikke robotterne, der bestemmer.
Det medfører en stor tryghed og et engagement blandt medarbejderne, at deres inputs lyttes til og føres ud i livet uden medfølgende jobusikkerhed.
Det har Anette Mortensen set blandt de ansatte, hun har fulgt gennem processen.
- De ansatte er meget passionerede, også selvom det kræver en del tid og arbejdsopgaver at etablere. Men de kan også være sikre på, at vi jo selvfølgelig skal beholde det menneskelige aspekt, også i administrative arbejdsopgaver. Hvis robotten lige pludselig ikke kan, skal der være en medarbejder, der kan tage over, understreger Anette Mortensen.
Jesper Imhof Rosendahl supplerer:
- Vi skal stadig have viden på de menneskelige hænder. Det er ikke robotterne, der bestemmer. De kan ikke træffe afgørelser, de laver ikke vurderinger og en medarbejder vil altid have sidste ord, understreger han.
Håber på 10.000 sparede arbejdstimer årligt
Det ændrer dog ikke ved, at der er mange områder, hvor Jesper Imhof Rosendahl sagtens kan se en robot gøre en forskel i tid og dermed penge sparet.
- Behovet er steget meget, og vi har en lang kø af opgaver, der venter. Men det er en økonomisk afvejning, hvad der skal prioriteres. Vores to udviklere er begge ansat til at arbejde med dette område 50 pct., og de skal derfor også have tid til deres andre opgaver, siger Jesper Imhof Rosendahl, og fortsætter:
- I øjeblikket henter vores robotter 3.500 timer om året – men jeg tror ikke det er urealistisk at nå op på 10.000 sparede arbejdstimer om året.
Software robotterne skal dog programmeres ud fra opgaven, og det tager tid for kommunens udviklere. Derfor har Jesper Imhof Rosendahls team også indimellem købt robotter af firmaer, der specialiserer sig i RPA løsninger.
Men ifølge Jesper Imhof Rosendahl er de ikke specialiserede nok i forhold til konkrete processer i kommunaladministration.
Hvorfor går I så ikke bare sammen med andre kommuner om at udvikle robotter, der kan finde ud af de kommunale opgaver?
- I princippet kunne vi godt gå sammen, eller sælge vores robotter, men ikke i praksis. Det, vi kan, er at dele og inspirere, og så hjælper vi hinanden på kryds og tværs. Men vi kan ikke gå ud og sælge vores egne robotter. Derfor er vores klare opfordring, at vores leverandører orienterer sig mere imod at lave mere specialiserede løsninger, for vi er ikke de eneste, der kan have brug for dem her i Skanderborg, siger Jesper Imhof Rosendahl.
Han mener klart, at det vil kunne svare sig for software- og RPA-leverandørerne.
- Automatisering af administrative opgaver gennem robotter vil aldrig blive overflødigt, siger Jesper Imhof Rosendahl.