Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Bo Penstoft er administrerende direktør i The Army Painter, der netop er blevet solgt til den danske investeringsfond Catacap. Foto: Johanne Jedig Wejse

Ultranørdet virksomhed solgt for millioner

60 procent af virksomheden The Army Painter er blevet solgt til et hemmeligt, men i hvert fald trecifret millionbeløb.

Okay, tænker du måske – udgifterne til militær og forsvar er da også i den grad steget siden Ruslands invasion af Ukraine, så det giver mening, at de der forsvars- og våbenvirksomheder er steget noget i pris.

Men selvom det ikke ville være et helt dumt tankespring (siger jeg selvfølgelig mest, fordi det var, hvad jeg selv tænkte, da jeg først hørte om The Army Painter), så kunne det ikke være ret meget længere fra sandheden.

The Army Painter er tværtimod noget af det fredeligste. Det er en – hvis man tillader fordommene at blomstre en smule – halvmørk kælder, fire dåser Monster-energidrik og en stor bunke nørderi.

Måske kender du bordene med grønt græs og miniature-krigsmodeller, der siden 80’erne har udgjort fantasy-spillet Warhammer. Dværge, elvere, drager, vampyrer og orker lavet af tin, spredt ud på en spilleplade på et bord.

Min kollega på SkanderborgLIV, Christian, genkender det fra seneste sæson af DR-programmet 'Gift ved første blik', hvor deltageren Patrick spillede Warhammer, Dungeons & Dragons og lignende rollespil, hvis det hjælper dig på vej med at identificere figurerne.

Det må, uanset hvad, siges at være en nørdet niche. Derfor var jeg da også forbløffet, da jeg i mandags kunne læse i Finans, at 60 procent af The Army Painter var blevet solgt for førnævnte trecifrede millionbeløb. Det må jeg blankt indrømme.

For The Army Painter er endnu mere nichet, end Warhammer og andre spil med miniaturefigurer. De producerer nemlig den maling, som spillerne maler figurerne med.

Jeg skulle egentlig have været ude på besøg på Christiansmindevej ved Skanderborg i anledning af, at virksomheden havde vundet en særpris ved Spar Nord og BDOs erhvervspris Succesvirksomhed 2022, der blev uddelt i starten af november.

Men de havde ret så travlt, og det tog nogle uger, før de kunne finde tid til besøget.

Det travle viste sig at være salget, der tog både tid og kræfter for den lokale virksomhed, og med et snuptag blev mit besøg kun mere aktuelt. Samtidig havde jeg flere spørgsmål, der stadig var aktuelle.

For kun ca. en procent af The Army Painters salg er til det danske marked – resten er salg til udlandet. Jeg var derfor nysgerrig på, hvorfor de ikke bare var rejst? Vi hører så meget om det høje skattetryk og udgifter til staten her i Danmark, hvorfor så blive – især når det ikke engang er danskerne, man sælger til?

Andre spørgsmål opstod naturligvis i forbindelse med salget. Hvorfor, hvordan og til hvem var nærliggende – foruden et forsigtigt “til hvor meget”, som jeg ikke fik mere ud af end de erhvervsmedier, der allerede havde spurgt.

Kom med på en gåtur gennem den nørdede Skanderborg-virksomheds bygninger med egen fredagsbar til medarbejderne og få svar på alle spørgsmålene.

Her er, hvad vi også har med til dig i dag:

💸 I seneste nyhedsbrev fortalte vi om, hvordan Skanderborg Kommune i 14 år investerede kommunale skattekroner i Qatar. I dag spørger vi tre byrådsmedlemmer, om de investeringer lever op til de retningslinjer, som byrådet selv har vedtaget, og som stiller krav om at investere med respekt for menneskerettigheder og arbejdsvilkår.

🚶🌳 Gudenåstien ser (endelig) ud til at blive til noget, en mand sad fast i en mose ved Låsby i flere timer, og et bryggeri vandt næsten en pris for at... Ansætte en akademiker? Vi giver dig de korte historier i vores faste nyhedsoverblik.

🤶 Jeg er kvart i at gå helt amok med julestemning, og lige om lidt kommer vores kontor til at eksplodere i julepynt. I forlængelse deraf tager jeg derfor alle jer andre juletossede med i en guide til, hvor du kan finde de gode julearrangementer i Skanderborg Kommune. Find det nederst i nyhedsbrevet.

Billede af Johanne Jedig Wejse
Billede af skribentens underskrift Johanne Jedig Wejse Journalist
Bo Penstoft stiftede sammen med vennen Jonas Færing The Army Painter i 2007. Foto: Johanne Jedig Wejse

De er en 'niche inde i nichen' og viste sig at være mindst 100 millioner værd

Virksomheden The Army Painter producerer og sælger maling til miniaturefigurer som eksempelvis bruges i spillet Warhammer.

Efter de to stiftere Bo Penstoft og Jonas Færing sammen har ejet virksomheden siden dens fødsel i 2007, har Jonas Færing nu trukket sig ud af virksomheden, og de har solgt 60 pct. til den danske investeringsfond Catacap.

Prisen er hemmelig, men der lettes alligevel nok på låget til at afsløre, at der er tale om et trecifret millionbeløb.

- Nu får jeg lov til kun at lave alt det sjove. Og jeg kan komme ned på 37-timers arbejdsuge og begynde at holde ferie – det bliver helt vildt. Jeg glæder mig til at komme ned og få beskidte negle igen, for jeg har
en hel masse produktidéer, vi skal implementere, siger Bo Penstoft, der er medstifter og nuværende administrerende direktør i The Army Painter.

Virksomhedens hovedkvarter ligger et stenkast fra Skanderborg Vest afkørslen på E45, og her findes både hjemmebygget fredagsbar i kælderen, lagerfaciliteter og produktion af malingen i små øjendråbeflasker.

Og hvis det står til Bo Penstoft – der fortsat ejer 40 pct. af The Army Painter – så skal virksomheden, inklusiv produktion og lager, fortsætte med at være i Danmark. Der skal være plads til nørdeaftener, hvor medarbejdere på tværs af afdeling kan mødes og male de små tinfigurer.

- Det er jo nok også noget af det der gør, at vi i al vores tid kun har haft én, der har forladt sin stilling af sig selv. Og som gør, at vi har haft lettere ved at rekruttere – folk snakker jo med hinanden, særligt hvis man er i en nørdet kreds som vi er.

SkanderborgLIV har taget en tur rundt i The Army Painters Skanderborg-baserede hovedkvarter for at finde ud af, hvad der ligger bag den nørdede virksomhed, og hvorfor hovedparten skulle sælges.

Som 9-årig begyndte Bo Penstoft at sidde med pensel og maling. Ikke foran et lærred. Men med en lille tinfigur balanceret mellem pege- og tommelfinger. En drage. En mand til hest med løftet økse. Warhammer, hedder spillet, som figurerne indgår i.

Et udvalg af de figurer, der blev malet af 9-årige Bo Penstoft, står nu i en glasmontre på hans kontor.

- De er ikke så kønne, bemærker han med et smil.

Montren står alligevel fremme sammen med en helt masse andre figurer fra miniature krigsspil – for Bo Penstoft endte med at gøre hobbymalingen af figurerne til en karriere i form af virksomheden The Army Painter, der producerer maling til miniature figurerne.

Lige nu smiler han en del. Og glæder sig. Størstedelen af virksomheden, som Bo Penstoft er stifter og administrerende direktør af og hvis hovedkvarter vi befinder os i, er netop blevet solgt. 60 procent, for at være helt præcis.

Beløbet på salget er hemmeligholdt, men de to parter fortæller nu alligevel, at salgsprisen er et “trecifret millionbeløb” – så mindst 100 millioner er det blevet til.

Bo Penstoft mener, at hans øjne stadig er blodskudte fra salgsprocessen, og blækket er da også fortsat ved at tørre på kontrakten mellem The Army Painter og den danske investeringsfond Catacap.

Alligevel er han fuld af energi, da han viser mig rundt i de snedryssede bygninger på Christiansmindevej, en spytklat fra E45. Her ligger størstedelen af virksomhedens faciliteter fortsat, på trods af at kun knap én procent af deres omsætning kommer fra det danske marked.

The Army Painter har naturligvis selv udstillet et væld af de små tinfigurer rundt omkring på kontoret - her på en Warhammer spilleplade. Foto: Johanne Jedig Wejse

En trappe leder ned til en kælder, og vi møder først et rum, hvor et fotostudie stablet på benene med fire professionelle fotolys, og en række af de små tinsoldater og fantasy krigsfigurer er placeret langs væggene og på et bord i midten.

Bo Penstoft fortæller, at de har fokuseret meget på at nå kundebasen på sociale medier.

- Det er blevet så meget nemmere at komme ud med vores budskab – et klik på Youtube, Instagram og Twitter, og så har vi nået dem, der kunne være interesserede i vores produkt. Det er noget helt andet end da vi startede, for hvordan når man lige en kundegruppe til en niche inde i en niche? spørger Bo Penstoft.

Længere henne ad gangen finder man firmaets fredagsbar. Sjove indslag i form af firmaets maskot i lidet flatterende stillinger og et billede af Bo Penstoft på en dartskive pryder væggene – suppleret af et ‘Fotografi Forbudt’-skilt. Der er fredagsbar hver fredag, og derudover mødes de ansatte til både spil og army painting-aftener, hvor de nørdede elementer af arbejdet foldes ud i lys lue.

Kort om The Army Painter

Stiftet af Bo Penstoft og Jonas Færing i 2007. Har hovedkvarter lidt udenfor Skanderborg by.

Udvikler og fremstiller maling til miniaturefigurer.

Modtog i en særpris ved Succesvirksomhed 2022. Har også modtaget DI Østjyllands Initiativpris i 2020, samt flere af Børsens Gazelle-priser.

I 2021 modtog de prisen for Årets Digitale SMV:Omstilling, der uddeles af Erhvervsstyrelsen.

Solgt til den danske investeringsfond Catacap for et hemmeligholdt, trecifret millionbeløb.


Tænkte globalt fra starten

Det er en vigtig del af The Army Painters DNA – kulturen. På trods af den nørdede status som en niche inde i en niche, så kunne virksomheden vælge mellem en pæn gruppe interesserede investorer. I sidste ende var en interesse for virksomhedens niche og kultur afgørende; køberen Catacap havde inden første møde selv købt figurer og malet dem, og set alle The Army Painters videoer på YouTube.

- De synes simpelthen det var så fedt, det vi lavede, så nørdet og så mærkeligt. Så vi connectede bare, siger Bo Penstoft.

Over kælderen er et storrumskontor, hvor marketingafdelingen ser kortvarigt op fra deres skærme. Bag et glasvindue på et kontor, der føles mere som et køleskab end et arbejdsrum, sidder maleren Thomas Coltau.

Han er naturligvis ikke en maler, der maler vægge eller malerier – men tværtimod de små figurer, som virksomheden producerer maling til.

- Han er en af de bedste malere i hele verden – hvis ikke den bedste, siger Bo Penstoft, og på væggen hænger en pris med Thomas Coltaus navn på, der underbygger hans påstand.

Thomas Coltau maler og designer bl. a. de figurer, The Army Painter benytter i deres marketingmaterialer. Foto: Johanne Jedig Wejse

Den nørdede nichevirksomhed The Army Painter opstod, fordi Bo Penstoft sad på den laveste bistandssats efter en 10-årig karriere, der kulminerede som chef for marketing, hos Games Workshop. “McDonalds indenfor vores brance”, som han selv kalder virksomheden.

Da kom hans ven og nu medstifter Jonas Færing over med en bøtte gulvlak og en figur fra miniaturespillet Warhammer. Han sagde til Bo Penstoft, at hvis man maler figuren med flad maling, og dypper den i gulvlak, så fik den realistiske skygger. Om ikke de kunne prøve at stable et firma på benene, der solgte sådan noget maling?

Med alt at vinde og en bagkant på syv måneder, inden de gik økonomisk bankerot, gik de i gang med at stable en virksomhed på benene.

- No pressure – det skulle såmænd bare fungere, siger Bo Penstoft.

Vi bliver lidt en darling butik, fordi folk synes det er en sjov historie – et fjollet firma, der kan leve af at sælge maling til tinsoldater

Bo Penstoft, stifer og administrerende direktør af The Army Painter

Men det gik da også fint. The Army Painter blev lanceret i 2007 og landede forholdsvist hurtigt en sælgeraftale i USA.

- Vi tænkte globalt fra starten. Vores vision var total galactic domination, smiler Bo Penstoft.

I 2010 begyndte virksomheden at producere sin egen maling til minifigurer, og i 2017 landede de en aftale med Disney om licens til maling af deres figurer. Senere kom spillet Dungeons and Dragons, og på nuværende tidspunkt taler de med både Harry Potter og Marvel.


Vækst på over 100 procent

Ude bag hovedbygningen finder vi produktionsfaciliteterne, hvor malingen produceres og fyldes på bøtter. Det river lidt i næsen, da lugten af maling hænger i luften.

Bøtterne er inspireret af øjendråbeflasker – det syntes Bo Penstoft, der er stor forbruger af øjendråber, virkede smart, og de har holdt fast i konceptet lige siden.

Maskinerne hæver sig op i rad og række – de er specialfremstillede til The Army Painter af ingeniørvirksomhederne DIS og Kirkholm, to virksomheder, der også har hovedkvarter i Skanderborg.

Efter nogle år med god, stabil vækst i virksomheden, bestemte Bo Penstofts partner Jonas Færing sig for, at det var ved at være nok. De to aftalte i 2019, at han skulle blive i tre år, hvorefter han ville trække sig med en portion af virksomhedens overskud.

- Ja, det var så i 2019. Og så kom coronakrisen. Det gik helt amok, og jeg var meget glad for, at Jonas var her. Vi lavede en spritfabrik, hvor vi donerede en masse håndsprit til plejehjem og andre her i kommunen, samtidig med at vi vækster over 100 procent. Det er helt vildt: Vi går fra 11 til 72 ansatte på otte måneder, plus 30 vikarer, fortæller Bo Penstoft.

En pæn portion af virksomhedens vækst kommer fra Amazon, hvor de går op med over 600 procent. De begynder at vinde priser: Vinder i 2021 den digitale omstillingspris fra Erhvervsstyrelsen.

- Vi bliver lidt en darling butik, fordi folk synes det er en sjov historie – et fjollet firma, der kan leve af at sælge maling til tinsoldater, griner Bo Penstoft, inden han fortsætter:

- Det går så godt, at vi egentlig lidt glemmer, at Jonas skal ud. Men da røgen letter i slutningen af 2021, og vi stadig har et firma, hvor vi begynder at få styr på vores kultur, så kan jeg godt se, at Jonas begynder at skulle væk.

Bo Penstoft skrev i midten af november under på salget af 60 pct. af The Army Painter til investeringsfonden Catacap. Foto: The Army Painter

Da virksomheden er vokset en pæn del siden de to indgik deres aftale, ændrer de vilkårene i kontrakten til, at Jonas Færing får halvdelen, hvis virksomheden bliver solgt.

- Og så var beslutningen truffet. Jonas skulle ud, og Line, vores økonomichef og min hustru, er sindssygt dygtig, men ingen af os har drevet en virksomhed på det her niveau før. Jeg er iværksætter, jeg er idémager og strateg – jeg er ikke grundvandsmøder med kommunen, barselsregler, Excel-ark, optimering, og alle de ting, vigtige som de er, så…

Bo Penstoft puster ud og laver store øjne.

- Jeg dør en lille smule indeni af bare at snakke om det. Jeg er som en galophest, jeg kan godt lide at arbejde hurtigt, og så stå i stalden. Den monotone trækken af ploven, det har jeg svært ved, og det findes der nogen, der virkelig er dygtige til. Så i maj fortalte jeg de ansatte, at vi ville få en investor ind i stedet for Jonas, nogle muskler og en bestyrelse. Blive en voksen-virksomhed, smiler Bo Penstoft.

Der er noget ved at gå gennem produktionen dagligt og mærke den leben, der omgærder os, og det ville ødelægge hvem vi er, hvis vi flytter produktionen ud.

Bo Penstoft, stifter og administrerende direktør af The Army Painter

Han vil fortsat eje de 40 procent af The Army Painter, og fortsætter i virksomheden. Sammen med hustruen Line Penstoft trækker han nok ud af salget til at bygge en stald ved deres landejendom, og ellers investerer han resten i virksomheden, så det kan få lov til at ruge frem til pension.

- Nu får jeg lov til kun at lave alt det sjove. Og jeg kan komme ned på 37-timers arbejdsuge og begynde at holde ferie – det bliver helt vildt. Jeg glæder mig til at komme ned og få beskidte negle igen, for jeg har en hel masse produktidéer, vi skal implementere, siger Bo Penstoft.


Outdated at flytte til udlandet

I forlængelse af storrumskontorer, hjørnekontorer og kantine ligger The Army Painters lagerfaciliteter. Lagerhallen strækker sig ud foran os, mens et samlebånd summer. Bo Penstoft går forrest og hilser på hver eneste han møder.

- Vi har en lavteknisk produktion og lagerfaciliteter i Danmark, som vi sagtens kunne flytte til Litauen til en tredjedel af prisen, siger Bo Penstoft og slår ud med armen.

- Men vi fandt ud af, at de danske medarbejdere kan noget, som man ikke finder andre steder. Vi har prøvet det i både Holland og England, men mærkede en form for apati fra medarbejderne. Her er de ivrige – de går op i deres arbejde, og bliver irriterede, hvis der sker en fejl. Den form for grundighed har jeg ikke oplevet hos andre end de danske medarbejdere.

Humor og fjol med en god portion nørderi er en vigtig del af hverdagen på The Army Painter, siger Bo Penstoft. Foto: Johanne Jedig Wejse

Han smiler, mens vi bevæger os ned gennem rækkerne af papkasser i først den ene lagerhal, så den anden.

- Så selvom vi betaler meget mere i løn her, så har vi så få returneringer, at det faktisk ender med at kunne svare sig. Derfor skal man nogle gange kigge lidt udover de der tal i Excel-arket.

Han mener faktisk, at det er outdated – “noget man gjorde i 00’erne”, det med at flytte sin virksomhed ud og blot bevare hovedkvarteret i hjemlandet.

- Der er noget ved at gå gennem produktionen dagligt og mærke den leben, der omgærder os, og det ville ødelægge hvem vi er, hvis vi flytter produktionen ud. Det sagde jeg også til Catacap: Virksomheden skal drives ordentligt, understreger Bo Penstoft.

Vi går forbi en medarbejder, og Bo Penstoft stopper ham:

- Er det dig, der står i baren i morgen til fodbold? Vil Bo Penstoft vide.

Alle virksomhedens ansatte har fået fri til at se morgendagens landsholdskamp til VM i fredagsbaren, tilføjer Bo Penstoft til mig, efter medarbejderen har svaret, at han desværre ikke kommer.

- Men jeg skal selvfølgelig have et møde med nogle investorer, der absolut ikke kunne flyttes. Det er røv at være chef nogle gange – og det må du gerne citere mig for!

Sådan noget er et eksempel på, hvordan Bo Penstoft også foretrækker, at virksomhedens ansatte bliver behandlet i fremtiden under Catacap. Indtil nu har han introduceret alle ansatte personligt til virksomheden med et slideshow, hvor der står “Familien Først” på et af de første slides.

- Det gør folk lidt ukomfortable, fordi de tror de bliver hvervet ind i en sekterisk-agtig virksomhed med det syn, at vi alle er én stor familie. Men det er faktisk det modsatte. Det er noget vås, når chefer siger, at vi er alle én stor familie. Der er allerede en familie – familien derhjemme. Det er dem, der er det vigtigste. Derfor har vi aldrig sagt nej til nogen, der har bedt om at holde fri af hensyn til familie, siger Bo Penstoft, og fortsætter:

- Det er jo nok også noget af det der gør, at vi i al vores tid kun har haft én, der har forladt sin stilling af sig selv. Og som gør, at vi har haft lettere ved at rekruttere – folk snakker jo med hinanden, særligt hvis man er i en nørdet kreds som vi er.

Han har nu også masser af gå-på-mod for fremtiden, fortæller han, mens vi går forbi en Warhammer-spilleplade foran hans kontor. De planlægger at spejle virksomheden og dens opbygning ved en butik i USA, hvilket Bo Penstoft har store forhåbninger for. Men allermest glæder han sig til primært at beskæftige sig med det “sjove” i hans arbejde:

- Jeg har så mange kaniner tilbage i min hat, selvom der allerede er kommet mange ud, som hopper rundt. Så jeg glæder mig så meget til, at jeg ikke skal være på toppen af kransekagen mere, siger Bo Penstoft tilfreds.

Kommunens investeringer i qatarske statsobligationer kommer bag på både Martin Frausing Poulsen (løsgænger, tv.), Thomas Cordtz (K, midtfor) og Claus Leick (SF, th.). Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Byrådsmedlemmer er overraskede: Trods årelange krav om etiske investeringer har kommunens penge i årevis understøttet Qatar

Det kommer bag på byrådsmedlemmerne Claus Leick, Martin Frausing Poulsen og Thomas Cordtz, at en del af kommunens overskud gennem en periode på næsten 14 år er sendt til Qatar via køb af qatarske statsobligationer.

Byrådet har i sine krav til de kapitalforvaltere, der investerer på vegne af kommunen, gjort det klart, at politikerner ikke ønsker at investere i "stater, der ikke lever op til internationale normer vdr. menneskerettigheder, miljø og arbejdsvilkår".

Derfor er det overraskende for de tre politikere, at der er blevet sendt kommunale skattekroner til Qatar, der siden tildelingen af det højaktuelle VM-værtskab tilbage i 2010 har været i verdenspressens søgelys for brud på menneskerettighederne, ligesom adskillige rapporter og artikler har dokumenteret, hvordan titusindvis af migrantarbejdere har hjulpet Qatar med VM-forberedelserne under kummerlige arbejdsforhold.

Samtidig lyder estimatet, at op mod 6.500 migrantarbejdere er døde som følge af de hårde arbejdsvilkår.

Vi har haft lange diskussioner om, hvordan kommunens penge skal investeres, og jeg havde da tænkt, at så burde vi i hvert fald have ramt uden om de der ting, siger Claus Leick (SF), formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, med henvisning til investeringerne i Qatar.

Borgmester Frands Fischer (S) mener imidlertid ikke, at kapitalforvalteren, Jyske Invest, har handlet i strid med byrådets politik om etiske investeringer.

Heller ikke Jyske Invest mener, at investeringerne er ude af trit med krav om ikke at investere i stater, der "ikke lever op til internationale normer vdr. menneskerettigheder, miljø og arbejdsvilkår", eftersom Qatar ikke er sanktioneret af den danske stat, EU eller FN.

Kommunale skattekroner fra Skanderborg er år efter år sendt til Qatar, der kritiseres hårdt for at se stort på menneskerettigheder og tilbyde migrantarbejdere kummerlige arbejdsvilkår, i mange tilfælde med døden til følge. Byrådsmedlemmer havde forventet, at deres krav til etiske investeringer havde udgjort værn mod køb af Qatar-obligationer.

Det stemmer ikke overens med hensigten i byrådets egne krav til etiske investeringer, at en del af kommunens penge år efter år er blevet investeret i Qatar fra 2008 til marts 2022.

Sådan lyder det nu fra flere byrådsmedlemmer, efter SkanderborgLIV har afdækket, hvordan en mindre del af kommunens overskud gennem knap 14 år er blevet sendt i lommerne på ørkenstaten, der i årevis er blevet kraftigt kritiseret for systematiske brud på menneskerettighederne.

Investeringer, som hverken borgmesteren eller de øvrige 28 byrådsmedlemmer kendte til, før SkanderborgLIV på baggrund af en aktindsigt i kommunens investeringer rettede henvendelse til borgmesteren med spørgsmål om de kommunale skattekroners rejse til Qatar.

Det investerede beløb har ifølge kommunen varieret i størrelse gennem årene, og da obligationerne blev solgt i marts i år, trak kommunen 230.000 kr. ud af den qatarske stat.

Jeg har svært ved at vurdere, hvad der er op og ned i Qatar, men for mig ser det ikke ud, som om de investeringer flugter med de vilkår, vi har oplistet.

Thomas Cordtz (K), næstformand i Økonomi- og Erhvervsudvalget

Kommunens investeringer forvaltes af kapitalforvaltere, som typisk er investeringsbanker.

I sin finansielle strategi beskriver byrådspolitikerne, hvordan de ønsker, at kommunens penge skal investeres af kapitalforvalterne.

Den finansielle strategi skal afspejle de politiske holdninger i det til enhver tid siddende byråd, og derfor genformuleres den som minimum, hver gang et nyt byråd træder sammen efter et kommunalvalg.

Både i 2014, i 2018 og i 2022 har byrådspolitikerne stillet som krav, at kapitalforvalterne skal leve op til en række etiske retningslinjer.

K: Ser ikke ud, som om det flugter med byrådets vilkår

Specifikt har byrådspolitikerne i mindst de seneste tre byrådsperioder krævet af kapitalforvalterne ikke må investere i "stater, der ikke lever op til internationale normer vdr. menneskerettigheder, miljø og arbejdsvilkår".

Thomas Cordtz (K), næstformand i byrådets økonomi- og erhvervsudvalg, havde forventet, at en stat som Qatar ville blive udelukket fra kommunens investeringer, når nu byrådspolitikerne har brugt adskillige møder på at formulere krav, der netop skal sikre, at investeringerne foregår i trit med byrådets eget etiske kompas.

- Ærlig talt, ja, det havde jeg forventet. Lige så meget, som jeg forventer, at vi heller ikke investerer i Iran, Saudi-Arabien, Rusland eller Nordkorea, siger Thomas Cordtz.

Sådan investeres kommunens penge

Kommunen står ikke selv for at investere sit overskud. Det gør i stedet en kapitalforvalter, for eksempel en investeringsbank, som skal investere inden for rammerne af kommunens finansielle strategi.

Den finansielle strategi udformes jævnligt og ikke sjældnere end det første år i en ny byrådsperiode.

Den finansielle strategi drøftes blandt byrådspolitikerne og formuleres på en måde, så den afspejler byrådets risikovillighed, hvad angår investeringer.

Det er i den finansielle strategi, at byrådet har formuleret et afsnit om etiske investeringer, hvoraf det fremgår, at byrådet forventer, at kommunens overskud ikke investeres i stater, der ikke lever op til internationale normer vdr. menneskerettigheder, miljø og arbejdsvilkår, som det hedder i strategien.

Skanderborg Kommune

- Jeg har svært ved at vurdere, hvad der er op og ned i Qatar, men for mig ser det ikke ud, som om de investeringer flugter med de vilkår, vi har oplistet, siger han.

Samme forventning havde Martin Frausing Poulsen (løsgænger), der også sidder i Økonomi- og Erhvervsudvalget. Han har siddet i byrådet i snart 17 år og altså gennem hele den periode, hvor kommunens penge har været med til at finansiere den qatarske stats aktiviteter.

Vi har haft lange diskussioner om, hvordan kommunens penge skal investeres, og jeg havde da tænkt, at så burde vi i hvert fald have ramt uden om de der ting.

Claus Leick (SF), formand, Klima-, Miljø- og Planudvalget

- Ja, så afgjort. Jeg synes, at det er modbydeligt, hvad der foregår dernede, siger Martin Frausing Poulsen, der i september meldte sig ud af DF og har planer om at melde sig ind i Danmarksdemokraterne.

Også Claus Leick (SF), mangeårigt byrådsmedlem og formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, er overrasket over, at der er investereret i den qatarske stat, når byrådet har ønsket at styre investeringerne uden om stater, der ikke lever op til internationale normer om menneskrettigheder.

- Nej, det havde jeg ikke forventet. Jeg har egentlig god samvittighed med det, vi har gjort som politikere, hvor vi jo skriver, at vi ikke vil investere i den slags lande. Vi har haft lange diskussioner om, hvordan kommunens penge skal investeres, og jeg havde da tænkt, at så burde vi i hvert fald have ramt uden om de der ting, siger Claus Leick med henvisning til investeringerne i Qatar.

Borgmester: Ikke i strid med byrådets krav til etik

I forbindelse med afsløringen af investeringerne i Qatar spurgte SkanderborgLIV borgmester Frands Fischer (S), om han mener, at investeringerne er i strid med byrådets krav til etiske investeringer, navnlig i forhold til menneskerettigheder og arbejdsvilkår.

- Det er kapitalforvalteren, der har vurderet, hvilke papirer der har levet op til kommunens finansielle strategi, og som der er investeret i. I udgangspunktet mener vi ikke, at kapitalforvalteren har investeret i uoverensstemmelse med kommunens finansielle strategi, men jeg vil gerne medgive, at en formulering med f.eks. ord som "intention" og "norm" kan åbne for fortolkningsmuligheder, skrev borgmester Frands Fischer i en mail til SkanderborgLIV.

- Vi har ikke været vidende om, at en afdeling i porteføljen har indeholdt en meget lille del af qatarske statsobligationer. Det havde jeg selvsagt gerne været foruden, men byrådet kan og skal ikke sidde og detailstyre investeringer i enkelte lande, lød det fra borgmesteren.

Det er gennem flere år velbeskrevet i adskillige artikler og rapporter, at Qatar under forberedelserne til VM i fodbold i 2022, som Qatar er værtsland for, og som afholdes netop nu, systematisk har underbetalt tusindvis af migrantarbejdere og har tilbudt dem kummerlige og ofte slavelignende arbejdsvilkår.

Vi ser blandt andet et styre, der forbyder fagforeninger og politiske partier, undertrykker kritik, diskriminerer kvinder og forbyder homoseksualitet.

Sanne Borges, seniorrådgiver, Amnesty International

Det britiske medie The Guardian afslørede i 2021, at op mod 6.500 migrantarbejdere er døde i Qatar, siden landet fik tildelt VM-værtskabet tilbage i 2010.

Data fra myndigheder i Indien, Bangladesh, Nepal og Sri Lanka viser ifølge The Guardian, at 5.927 migrantarbejdere er døde i Qatar i perioden 2011 til 2020. Derudover har data fra Pakistans ambassade i Qatar ifølge mediet vist, at yderligere 824 pakistanske migrantarbejdere er døde i Qatar mellem 2010 og 2020.

Kapitalforvalter: Vi lever op til kommunens intention

Hvad angår situationen for menneskerettigheder og arbejdsvilkår i Qatar, er Amnesty International i Danmark ikke i tvivl, når man spørger dem.

- Landet er et absolut højrisikoland for menneskerettighedskrænkelser, og det vil som investor være meget svært at sikre sig imod, at man via sine investeringer i landet ikke indirekte kommer til at understøtte et styre, som systematisk bryder menneskerettighederne, har Sanne Borges, Amnestys seniorrådgiver inden for menneskerettigheder og erhverv sagt til SkanderborgLIV.

I det konkrete tilfælde er Qatar ikke omfattet af sanktioner fra Danmark, EU eller FN.

Flemming Larsen, senior director, Jyske Capital

- Vi ser blandt andet et styre, der forbyder fagforeninger og politiske partier, undertrykker kritik, diskriminerer kvinder og forbyder homoseksualitet. Og så er der gennem årtier foregået en systematisk og grov udnyttelse af millioner af lavtlønnede migrantarbejdere, som i værste fald har knoklet sig selv ihjel på byggepladser i Qatar, lyder vurderingen fra Sanne Borges.

Kommunalfuldmagten i vejen for ekskludering på landeniveau

Skanderborg Kommune og borgmester Frands Fischer (S) oplyser i forbindelse med kommunens investeringer i qatarske statsobligationer, at byrådet “ikke må føre en form for udenrigspolitik via eksklusion af investeringer i enkeltlande, hvis disse ikke overtræder internationale konventioner og FN-resolutioner”.

Borgmesteren henviser til, at byrådet - såfremt de specifikt stillede krav til en kapitalforvalter om ikke at investere i Qatar som navngiven stat - ville komme på kant med kommunalfuldmagtsreglerne, som beskriver, hvad kommuner og byråd/kommunalbestyrelser har beføjelser til at beslutte.

Borgmesteren henviser til en bog om kommunernes opgaver af professor emeritus i jura ved Aarhus Universitet Karsten Revsbech, hvoraf følgende fremgår:

“Udenrigspolitik er en statslig opgave. Efter almindelig opfattelse kan en kommune som udgangspunkt ikke beskæftige sig med og/eller anvende sine økonomiske midler til formål af udenrigspolitisk karakter. Det følger af lokalitetsprincippet”.

Da kommunen i foråret 2022 alligevel kunne skille sig af med de russiske statsobligationer uden at bryde kommunalfuldmagtsreglerne og uden samtidig at være nødt til at sløjfe alle andre investeringer i udenlandske statsobligationer, skyldes det, at regeringen - som i sagens natur gerne må føre udenrigspolitik - dengang officielt anbefalede, at man skulle afhænde sine obligationer i den russiske stat.

Hvad angår investeringerne i de udenlandske statsobligationer, er det Jyske Invest, der har fungeret som kommunens kapitalforvalter.

SkanderborgLIV har rettet henvendelse til Jyske Invest, blandt andet med spørgsmålet om, hvorvidt de som kapitalforvalter selv mener at have handlet i overensstemmelse med byrådets krav til etiske investeringer.

- Overordnet set investerer Jyske Invest ikke i statsobligationer fra lande, der er udsat for sanktioner fra FN eller EU. Derudover investerer vi ikke i lande, hvor de primære regeringsledere er omfattet af personlige sanktioner, skriver Flemming Larsen, senior director i Jyske Capital, som Jyske Invest er en del af, i en mail til SkanderborgLIV.

- Denne tilgang lever op til intentionen i Skanderborg Kommunes finansielle strategi omkring ansvarlige investeringer i statsobligationer under iagttagelse af internationale normer vedr. menneskerettigheder, miljø og arbejdsvilkår. I det konkrete tilfælde er Qatar ikke omfattet af sanktioner fra Danmark, EU eller FN, skriver Flemming Larsen videre.

Qatar-obligationer er solgt

Hverken Claus Leick, Thomas Cordtz eller Martin Frausing Poulsen vil konkludere, hvorvidt Jyske Invest har foretaget investeringer, der er i decideret strid med byrådets krav til etiske investeringer.

De siger dog alle, at de havde en forventning om, at byrådets krav til etiske investeringer ville fungere som bolværk mod, at skatteborgernes penge blev sendt til en stat som Qatar.

Med alt det, vi har hørt om arbejdsvilkår og migrantarbejdere i Qatar, så tyder meget jo på, at der er et problem her.

Thomas Cordtz (K), næstformand i Økonomi- og Erhvervsudvalget

Thomas Cordtz fra Det Konservative Folkeparti har svært ved at se, at investeringer i Qatar kan gå hånd i hånd med en investeringspolitik, der respekterer internationale normer om menneskerettigheder og arbejdsvilkår.

- Jeg medgiver, at det ikke ser ud, som om de to ting harmonerer. Med alt det, vi har hørt om arbejdsvilkår og migrantarbejdere i Qatar, så tyder meget jo på, at der er et problem her, siger Thomas Cordtz.

Byrådet har ikke længere penge placeret i qatarske statsobligationer.

Pr. 1. marts i år blev de afhændet, men den beslutning havde ikke relation til investeringerne i Qatar. Beslutningen blev truffet, efter det i februar (før den russiske invasion mod Ukraine) blev afsløret af Børsen, at kommunen havde penge placeret i russiske statsobligationer.

Kort efter, at Rusland indledte sin invasion mod Ukraine, anbefalede den danske regering officielt, at alle med russiske statsobligationer skulle skille sig af med dem, og den anbefaling fulgte Skanderborg Kommune.

Men de solgte ikke kun de russiske statsobligationer - i stedet skilte de sig af med samtlige udenlandske statsobligationer og besluttede principielt at droppe alle investeringer i andre stater fremover, fordi investeringer i andre stater med borgmesterens ord "indeholder en iboende risiko for uhensigtsmæssige situationer og begivenheder, som kan være svære at forudse".

I forbindelse med SkanderborgLIVs afsløring kaldte Peter Løchte Jørgensen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, den beslutning for 'superdum'.

Blandt andet, fordi kommunen fremover vil kunne sprede sine investeringsrisici mindre bredt, fordi en hel klasse af investeringsaktiver udelukkes. Derudover er statsobligationer ifølge Peter Løchte Jørgensen en meget sikker investering, fordi man som investor er ret sikker på at få sine penge tilbage.

Læs meget mere om byrådets beslutning om at droppe at investere Skanderborg Kommunes borgeres skattekroner i udenlandske statsobligationer - og få hele Peter Løchte Jørgensens ekspertvurdering her.

Der skal frem mod 2025 anlægges 170 kilometer vandresti langs Gudenåen. Foto: Morten Pape.

Gudenåsti realiseres med endelig milliondonation, mand sad fast i sump i timer - og så vinder lokalt bryggeri pris for ansættelse af filosof

Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

Nu bliver Gudenåstien til noget

Nordea-fonden bidrager med 15 mio. kr. til Gudenåstien. Arkivfoto: Annelene Petersen

Hvis du kan lide at vandre rigtig langt langs vand, er der gode nyheder til dig. Planen om den 170 kilometer lange Gudenåsti fra kilden i Tinnet Krat i Vejle Kommune til åens udløb i Randers Fjord har nu fået den sidste og afgørende del af finansieringen på plads.

Det er Nordea-fonden, der har spyttet de sidste 15 mio. kr. i projektkassen, og derfor kan arbejdet med at etablere stien nu gå i gang.

Det skriver Skanderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Sammen med Naturstyrelsen og Vejle Kommune har Gudenåsamarbejdet, som består af Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers Kommune, siden 2020 kortlagt, hvordan man kan etablere stien langs Gudenåen, så den kan tilbyde vandrere og naturinteresserede en sammenhængende naturoplevelse.

Den samlede pris for projektet er i alt 57 mio. kr. Kommunerne og Naturstyrelsen har selv stablet 27 mio. kr. på benene. I juni 2022 gav A.P. Møller Fonden medfinansiering på op mod 15 mio. kr.

Borgmester Frands Fischer (S) er begejstret for nyheden om den endelige finansiering.

- Det er en fantastisk god nyhed, også for os i Skanderborg Kommune. Vandreturismen er gået voldsomt frem de senere år, og sti-projektet spiller rigtig godt sammen med vores lokale satsning på turisme i Ry-området. Her arbejder vi blandt andet med at udvikle Himmelbjerget som attraktion og med at gøre Skimminghøj til et mødested for friluftsfolk, siger Frands Fischer i pressemeddelelsen.

Du kan læse mere om projektet på kommunens hjemmeside her.

Mand sad fast i sump i flere timer

Mandag aften brugte politi og redningshelikopter flere timer på at lede efter en ung mand fra Aarhus, der havde forvildet sig ud i et sumpet område i Veng.

Det skriver Uge-Bladet Skanderborg.

Ifølge politiet ville den 29-årige mand, der heldigvis blev fundet og hjulpet op igen, skyde genvej. Men han sank i stedet ned i et sumpet vådområde, og da han ikke kunne komme op igen ved egen hjælp, råbte han efter hjælp.

Der blev kl. 22.41 slået alarm af en anden borger, der hørte den nødstedte, og så indledtes forsøget på at finde ham med både hundepatrulje og redningshelikopter.

- I et samarbejde mellem patruljen og helikopteren lykkedes det at få lokaliseret manden i vandet. Klokken 02.20 fik vi en melding om, at han var i helikopteren, hvorfra han blev fragtet til Skejby, siger Hans Hoffensetz fra Sydøstjyllands Politi ifølge Uge-Bladet.

Den 29-årige opholdt sig i vandet en kold novemberaften i næsten fire timer, og derfor var han godt kølet ned, da politiet hev ham op, lyder det fra politiet.

Klosterbryggeriet vandt regionspris ved Akademikerprisen 2022

Signe Palm er medejer af Klosterbryggeriet, der vandt regionsprisen ved Akademikerprisen 2022 for ansættelsen af Henrik Flensborg, som er uddannet cand.mag i filosofi. Foto: Akademikernes A-kasse

Det familieejede øl- og mostbryggeri Klosterbryggeriet, der ligger lidt udenfor Stilling, blev regionsvinder for Region Midtjylland i Akademikerprisen 2022 og var dermed finalist til den landsdækkende pris.

Det skriver Akademikernes A-kasse på deres hjemmeside.

Prisen uddeles af netop Akademikernes A-kasse en gang årligt for at hylde små og mellemstore virksomheder, som har skabt resultater med ansættelsen af akademikere.

I Klosterbryggeriets tilfælde skyldes det ansættelsen af Henrik Flensborg, cand.mag. i filosofi. Han blev ansat kort før coronakrisen og har med sit digitaliseringsarbejde i virksomheden været med til at redde omsætningen under coronakrisen.

Det siger Signe Palm, der sammen med sine forældre ejer Klosterbryggeriet, i et interview med Akademikernes A-kasse.

Hun er godt tilfreds med akademikeren, der har været ansat på deltid siden 2020.

- Fordommen om akademikere er måske, at de har hovedet oppe i skyen, men Henrik har begge ben plantet godt på jorden og er gået ind i os med både gummistøvler og træsko på. Og så skal man ikke tage fejl: Han havde ikke været der endnu, hvis det ikke havde kunnet betale sig. Vi er jo jyder, med rødder fra den fynske muld, siger Signe Palm til Akademikernes A-kasse.

På trods af tilfredsheden endte den landsdækkende pris dog ikke med at gå til Klosterbryggeriet, men til B. M. Byggeindustri, der ligger i Hobro.

Indstil din landsby til Årets Landsby

Stjær vandt i 2021 Landdistrikternes Fællesråds pris som Årets Landsby i hele Danmark. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Kan din landsby dens indbyggere noget helt særligt? Så er det til tasterne, for det er nu, du kan overbevise Landsbyfællesskabet i Skanderborg Kommune om, at det er lige præcis din landsby - eller landsbyklynge - der skal hædres med titlen som Årets Landsby og den medfølgende pris på 10.000 kr.

Ifølge kommunens hjemmeside kan der blandt andet lægges vægt på elementer som samarbejde, opbygning af viden, trivsel, sundhed, frivillighed og fællesskaber, landsbyens udvikling, lokalområdets stedbundne ressourcer og potentialer samt visioner for bæredygtig udvikling, klima og biodiversitet.

Indstillingen skal sendes til udviklingkulturogerhverv@skanderborg.dk senest torsdag den 15. december. Forventningen er, at Årets Landsby bliver fundet i løbet af januar 2023.

I 2022 var det landsbyklyngen De 7 Dale, der løb med prisen. Du kan læse mere om prisen på kommunens hjemmeside, hvor du også kan se en liste over de øvrige tidligere vindere.

I anledning af den snarlige første søndag i advent bliver julehyggen for alvor skudt i gang med flere muligheder for at møde selveste julemanden rundt omkring i Skanderborg. Arkivfoto: Mette Mørk/Jysk Fynske Medier

Julen nærmer sig: Her kan du julehygge den kommende uge

Det' sørme, det' snart, Det'cember...

Lige om lidt i hvert fald.

Den kommende weekend sætter højsæsonen for julefrokoster i gang — og rundt om i det ganske land planlægges der hyggelige arrangementer til den juleglade.

Og med snevejret i starten af ugen kan man næsten ikke undgå at komme i lidt julestemning.

Derfor har vi samlet nogle af julearrangementerne i Skanderborg Kommune, og kommer hver uge frem til juleaften at pege dig i retning af ugens julearrangementer, så du rigtigt kan komme ud og få juleglæden at mærke.

Det' sørme, det' snart — det' jul!

Julemarked på Sophiendal Slotshotel

På første søndag i advent — den 27. november — afholdes stort julemarked på Sophiendal Slotshotel i Veng.

Der er fri entre til at gå rundt på slottet og nyde julepynt, søde sager og stande med julepynt og andre julesager. Arrangementet kommer øjensynligt til at have en god størrelse med over otte tusind tilmeldte på Facebook.

Julefrokost på bryghuset

Skanderborg Bryghus lægger lørdag den 26. november an til sin egen start på julefrokostsæsonen, hvor du kan købe dig til en julefrokost med start klokken 12.

Her serveres et væld af klassiske juleretter, mens fadøl fra Bryghusets egne haner er muligt som tilkøb.

Julemarked og juletræstænding i Gl. Rye

På Gl. Rye Mølle og Træskomuseum er der søndag den 27. november klokken 10-16 julemarked.

Inde i møllen vil der være juleboder, salg af håndværk og juleværksted for børn.

Du kan også møde selveste julemanden, der vil gå med og tænde byens juletræ.

Ry tænder juletræet

Lørdag den 26. november kommer julemanden og tænder det store juletræ på Bytorvet i Ry klokken 16.

Julemanden vil komme sejlende til Ry Bådhavn og tænde juletræet, hvorefter der er dans og sang rundt om træet.

Herefter spiller Max's nisseband, og der vil være noget lækkert til ganen for både store og små.

Adventsgudstjeneste med ungdomskoret i Slotskirken

Det nye kirkeår skydes officielt i gang med en adventsgudstjeneste i Skanderborg Slotskirke søndag den 27. november klokken 11.

Skanderborg Ungdomskor vil ledsage menighedssangen og efterfølgende holde en minikoncert i kirkens krypt.

Gudstjenesten er ved sognepræst Marie Thybo Andersen.

Julemarked i Hylke

Det årlige julemarked i Hylke afholdes lørdag den 26. november fra 10-13 i Hylke Multihus.

Her er der blandt andet børneloppemarked, hvor børn selv sælger og tjener på eget legetøj med mere fra egen bod.