'Højrisikoland' for menneskerettighedskrænkelser: Kommunen har investeret i Qatar gennem 14 år
Skanderborg Kommune har fra 2008 til marts 2022 løbende investeret beløb af varierende størrelse i statsobligationer i Qatar.
Det fremgår af lister over kommunens investeringer, som SkanderborgLIV har fået aktindsigt i.
- Landet er et absolut højrisikoland for menneskerettighedskrænkelser, og det vil som investor være meget svært at sikre sig imod, at man via sine investeringer i landet ikke indirekte kommer til at understøtte et styre, som systematisk bryder menneskerettighederne, siger Sanne Borges, seniorrådgiver i Amnesty International.
Det er investeringsbanken Jyske Invest, der som kapitalforvalter med fuldmagt fra kommunen har investeret kommunens overskud i en obligationsbeholdning, hvor Qatar og en lang række andre lande figurerer.
I byrådets egne krav til etiske investeringer, som fremgår af Skanderborg Kommunes finansielle politik, kan man læse, at byrådet forventer af sine kapitalforvalterne, at der kommunens overskud ikke bliver investeret i stater, der "ikke lever op til internationale normer vdr. menneskerettigheder, miljø og arbejdsvilkår".
Borgmester Frands Fischer (S), der - ligesom byrådet i det hele taget - først er blevet bekendt med investeringerne i Qatar, efter SkanderborgLIV har henvendt sig på baggrund af aktindsigten, mener imidlertid ikke, at investeringerne i qatarske statsobligationer er et brud på kommunens investeringspolitik.
De er berygtet for at se stort på menneskerettigheder. Homoseksualitet er forbudt, kvinder diskrimineres, kritikere af staten får mundkurv på eller det, der er værre, og det er forbudt at organisere sig politisk.
Og så har forberedelserne til Qatars højaktuelle værtsskab til VM i fodbold ifølge adskillige rapporter og journalistiske undersøgelser kostet flere tusinde migrantarbejdere livet, mens endnu flere har arbejdet under kummerlige, slavelignende forhold.
Nu viser det sig, at de skandaliserede VM-værter gennem en periode på næsten 14 år har modtaget investeringer fra Skanderborg Kommune i form af qatarske statsobligationer, som kommunen har købt.
Det fremgår af en liste over kommunens investeringer, som SkanderborgLIV har fået aktindsigt i.
Sanne Borges, seniorrådgiver, Amnesty InternationalLandet er et absolut højrisikoland for menneskerettighedskrænkelser.
Kommunens investeringer i Qatar er foregået, selv om skiftende byråd siden 2014 specifikt har ønsket, at kommunale kroner ikke skulle placeres i stater, der ikke lever op til internationale normer om menneskerettigheder og arbejdsvilkår.
Amnesty: Med Qatar er billedet 'meget alvorligt'
Investeringen af kommunens overskud bliver forvaltet af en kapitalforvalter, i dette tilfælde Jyske Invest, der skal leve op til en række krav, som kommunen skriver ind i sin finansielle strategi.
Både i den finansielle strategi, som byrådet vedtog i 2014, i 2018 og i 2022, fremgår det i afsnittet om krav til etiske investeringer, at kommunen ønsker at udelukke investeringer i "stater, der ikke lever op til [...] internationale normer vdr. menneskerettigheder, miljø og arbejdsvilkår”.
Fra 2010, hvor FIFA tildelte Qatar VM-værtsskabet i 2022, og helt frem til i dag er det gang på gang blevet afsløret, hvordan Qatar ser stort på menneskerettigheder og har tilbudt migrantarbejdere slavelignende arbejdsforhold, særligt i forbindelse med opførelsen af de otte fodboldstadions, hvor VM-kampene skal spilles fra søndag den 20. november – for flere tusinders vedkommende med døden til følge.
Hos Amnesty International betegner man helt generelt investeringer i Qatar som "meget alvorlige", når man ser det fra et menneskerettighedsmæssigt synspunkt.
Sådan lyder det fra Sanne Borges, organisationens seniorrådgiver inden for menneskerettigheder og erhverv.
- Investeringer i statsobligationer kan i mange tilfælde fint ske i respekt for menneskerettighederne og kan sågar være med til at udvikle lande, så de bedre kan styrke menneskerettighederne for deres egne borgere. Derfor kan det generelt set være svært at sige, hvor man skal trække grænsen for sine investeringer, lyder det fra Sanne Borges, der grundet ressourcemangel op til VM i Qatar ikke har mulighed for at stille op til interview, men har givet en vurdering af menneskerettighedssituationen i Qatar på mail.
- I tilfældet Qatar er billedet imidlertid meget alvorligt: Landet er et absolut højrisikoland for menneskerettighedskrænkelser, og det vil som investor være meget svært at sikre sig imod, at man via sine investeringer i landet ikke indirekte kommer til at understøtte et styre, som systematisk bryder menneskerettighederne, skriver Sanne Borges fra Amnesty International.
Sådan investeres kommunens penge
Kommunen står ikke selv for at investere sit overskud. Det gør i stedet en kapitalforvalter, for eksempel en investeringsbank, som skal investere inden for rammerne af kommunens finansielle strategi.
Den finansielle strategi udformes jævnligt og ikke sjældnere end det første år i en ny byrådsperiode.
Den finansielle strategi drøftes blandt byrådspolitikerne og formuleres på en måde, så den afspejler byrådets risikovillighed, hvad angår investeringer.
Det er i den finansielle strategi, at byrådet har formuleret et afsnit om etiske investeringer, hvoraf det fremgår, at byrådet forventer, at kommunens overskud ikke investeres i stater, der ikke lever op til internationale normer vdr. menneskerettigheder, miljø og arbejdsvilkår, som det hedder i strategien.
Menneskerettighedskrænkelserne i Qatar foregår ifølge Sanne Borges på flere forskellige områder.
- Vi ser blandt andet et styre, der forbyder fagforeninger og politiske partier, undertrykker kritik, diskriminerer kvinder og forbyder homoseksualitet. Og så er der gennem årtier foregået en systematisk og grov udnyttelse af millioner af lavtlønnede migrantarbejdere, som i værste fald har knoklet sig selv ihjel på byggepladser i Qatar, forklarer Sanne Borges.
- Det er derfor vigtigt, at man som investor udøver ekstra grundig due diligence i overensstemmelse med FN's retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, skriver hun i sin mail til SkanderborgLIV.
Byråd og borgmester kendte ikke til penge i Qatar
Ifølge kommunens oplysninger er investeringerne i Qatar foregået fra september 2008 og frem til marts 2022, hvor byrådet besluttede at frasælge samtlige udenlandske statsobligationer.
Kommunen oplyser også, at beløbet, den har investeret i qatarske statsobligationer, har varieret i størrelse gennem den knap 14-årige periode, og at der ved tidspunktet for frasalget var investeret i alt ca. 230.000 kommunale kroner i staten Qatar.
Det svarer til ca. 0,3 pct. af det samlede overskud, kommunen på det tidspunkt havde investeret i forskellige aktiver.
Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg KommuneVi har ikke været vidende om, at en afdeling i porteføljen har indeholdt en meget lille del af qatarske statsobligationer. Det havde jeg selvsagt gerne været foruden.
Frasalget af de udenlandske statsobligationer skete blot en måneds tid, efter Børsen i februar 2022 afslørede, at Skanderborg og to andre kommuner havde penge placeret i russiske statsobligationer.
Kort efter den russiske invasion af Ukraine anbefalede regeringen, at alle med russiske statsobligationer skulle skille sig af med dem.
Byrådet har ikke taget konkret stilling til statsobligationerne i Qatar i forbindelsen med beslutningen om at sælge samtlige udenlandske statsobligationer, for ifølge borgmester Frands Fischer (S) er investeringerne i Qatar sket, uden han eller byrådet har haft kendskab til det.
Den viden har borgmesteren først fået i forbindelse med udgivelsen af denne artikel.
SkanderborgLIV har bedt om et interview med Frands Fischer, men det har ikke været muligt at få. Men i et svar på mail peger han på, at byrådet blot fastlægger den overordnede finansielle strategi, og kapitalforvalteren - efter aftale med kommunens administration - får fuldmagt til at handle inden for strategiens rammer.
- I byrådet forholder vi os altså til de overordnede linjer og ikke til enkeltpapirer eller investeringer i enkeltlande, skriver Frands Fischer.
- Vi har ikke været vidende om, at en afdeling i porteføljen har indeholdt en meget lille del af qatarske statsobligationer. Det havde jeg selvsagt gerne været foruden, men byrådet kan og skal ikke sidde og detailstyre investeringer i enkelte lande, skriver borgmesteren.
Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg KommuneI udgangspunktet mener vi ikke, at kapitalforvalteren har investeret i uoverensstemmelse med kommunens finansielle strategi.
Eftersom det fremgår af de seneste tre udgaver af kommunens finansielle strategi, at byrådet ønsker at styre uden om investeringer i "stater, der ikke lever op til [...] internationale normer vdr. menneskerettigheder, miljø og arbejdsvilkår”, har SkanderborgLIV spurgt borgmester Frands Fischer, om han mener, at kapitalforvalteren, Jyske Invest, har investeret i strid med byrådets krav til etik i den finansielle strategi.
- Det er kapitalforvalteren, der har vurderet, hvilke papirer der har levet op til kommunens finansielle strategi, og som der er investeret i. I udgangspunktet mener vi ikke, at kapitalforvalteren har investeret i uoverensstemmelse med kommunens finansielle strategi, men jeg vil gerne medgive, at en formulering med f.eks. ord som "intention" og "norm" kan åbne for fortolkningsmuligheder, skriver borgmesteren i sit mailsvar.
Kommunalfuldmagten i vejen for ekskludering på landeniveau
Skanderborg Kommune og borgmester Frands Fischer (S) oplyser i forbindelse med kommunens investeringer i qatarske statsobligationer, at byrådet “ikke må føre en form for udenrigspolitik via eksklusion af investeringer i enkeltlande, hvis disse ikke overtræder internationale konventioner og FN-resolutioner”.
Borgmesteren henviser til, at byrådet - såfremt de specifikt stillede krav til en kapitalforvalter om ikke at investere i Qatar som navngiven stat - ville komme på kant med kommunalfuldmagtsreglerne, som beskriver, hvad kommuner og byråd/kommunalbestyrelser har beføjelser til at beslutte.
Borgmesteren henviser til en bog om kommunernes opgaver af professor emeritus i jura ved Aarhus Universitet Karsten Revsbech, hvoraf følgende fremgår:
“Udenrigspolitik er en statslig opgave. Efter almindelig opfattelse kan en kommune som udgangspunkt ikke beskæftige sig med og/eller anvende sine økonomiske midler til formål af udenrigspolitisk karakter. Det følger af lokalitetsprincippet”.
Da kommunen i foråret 2022 alligevel kunne skille sig af med de russiske statsobligationer uden at bryde kommunalfuldmagtsreglerne og uden samtidig at være nødt til at sløjfe alle andre investeringer i udenlandske statsobligationer, skyldes det, at regeringen - som i sagens natur gerne må føre udenrigspolitik - dengang officielt anbefalede, at man skulle afhænde sine obligationer i den russiske stat.
Frands Fischer forklarer videre, at regeringen ikke er kommet med nogen anbefaling om at afhænde statsobligationer fra Qatar, som det var tilfældet med de russiske statsobligationer umiddelbart efter invasionen mod Ukraine.
Peter Løchte Jørgensen, professor i økonomi, Aarhus UniversitetMan kan ikke direkte vide, hvad pengene er brugt til.
Samtidig peger han på, at Qatar ifølge hans og byrådets oplysninger ikke generelt er blevet sortlistet i forbindelse med brud på menneskerettighederne.
- I byrådet er vi ikke blevet oplyst om, at Qatar skulle optræde på eventuelle lister over lande, der overtræder disse konventioner og resolutioner, og kommunens kapitalforvalter har bekræftet, at Qatar ikke har fremgået af sådanne, skriver Frands Fischer.
Hvad pengene er brugt til svæver i det uvisse
Uagtet om investeringerne i Qatar falder i hak med byrådets krav til etiske investeringer eller ej, står tilbage, at ørkenstaten gennem 14 år har kunnet nyde godt af udlånte penge fra Skanderborg Kommunes overskydende likviditet.
Samtidig har Skanderborg Kommune via renter på de købte statsobligationer tjent penge på at fungere som långiver til VM-værtsnationen.
Hvad de udlånte penge til Qatar er blevet brugt til kan dog være overordentligt vanskeligt at vide.
Peter Løchte Jørgensen, professor i økonomi, Aarhus UniversitetDet behøver ikke at være, fordi man skal bruge en milliard til at bygge en bro. Man sælger obligationerne for at få budgetterne til at hænge sammen.
Det forklarer Peter Løchte Jørgensen, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, der i øvrigt understreger, at det generelt er helt normalt for danske kommuner at investere i udenlandske statsobligationer.
- Man kan ikke direkte vide, hvad pengene er brugt til, siger Peter Løchte Jørgensen.
- Man kan prøve at se, om der er lavet nogle meddelelser i forbindelse med optagelsen af lånet, men det er ikke min vurdering, at det er normalt. Så der må man ind at se, om man kan researche sig frem til noget, men helt ned til sidste krone finder man nok ikke ud af det. Det gør investorer, der køber danske statsobligationer heller ikke. Det kan være både til det ene og det andet, siger Peter Løchte Jørgensen.
Generelt set kan salg af statsobligationer bruges til at holde ro på betalingsbalancen eller til at dække likviditetsproblemer for den stat, der sælger dem.
For at blive klar til VM i 2022 Qatar har gennem de seneste 12 år investeret massivt i ny infrastruktur og otte fodboldstadions med kapacitet til 40.000 tilskuere på seks af dem og henholdsvis 60.000 tilskuere og 80.000 tilskuere på de sidste to.
Men det er altså ifølge Peter Løchte Jørgensen stort set umuligt at vide, om de – ganske vist små – investeringer i statsobligationer fra Skanderborg Kommune på den ene eller den anden måde har understøttet Qatars udvikling i retning mod at blive klar til VM-værtsrollen.
Men kan man sige noget generelt om, hvad salg af udenlandske statsobligationer normalvis bliver brugt til?
- Nej, ikke inden for statsbudgettet. Det kan man ikke. Den kan både være til infrastrukturprojekter, og det kan være for at få penge i kassen til noget drift, som man ellers havde planlagt at finansiere med skatteindtægter. Det behøver ikke at være, fordi man skal bruge en milliard til at bygge en bro. Man sælger obligationerne for at få budgetterne til at hænge sammen, siger Peter Løchte Jørgensen fra Aarhus Universitet.