Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Af Socialistisk Folkeparti, Moderaterne og Liberal Alliance. Grafik: Johanne Jedig Wejse

Får vi lokal Skanderborg-politik i Folketinget?

Er der en Skanderborg-mafia på vej op ad trapperne til Christiansborg?

Indimellem dukker der historier op om lokalvalgte folketingspolitikere, der skaber rabalder – eksempelvis den såkaldte jyske motorvejsmafia, der blev øgenavnet for jyske folketingspolitikere, der kæmpede for (og lykkedes med) at få sat flest mulige midler af til motorveje i Jylland.

Geografi har da også alle dage været en vigtig faktor i politik, og de fleste valgsystemer er bygget op om at sikre lokal repræsentation. Men om den repræsentation agerer som kæmpende mafia eller forsigtig diplomat er ikke til at vide.

Som en symbiotisk 2’er til mit seneste nyhedsbrev er jeg tilbage, klar til at berette om samtlige lokalt bosatte folketingsmedlemmer i Skanderborg Kommune.

For da støvet fra det noget tætte folketingsvalg havde lagt sig, og stemmerne var blevet næroptalt, stod det klart, at Folketinget nu rummer ikke bare én men tre politikere, der betaler kommunalskat i Skanderborg Kommune.

Det er en vaskeægte skanderborgensisk opgradering, for ved valget i 2019 var det blot én af de 179 folketingsmedlemmer, der var bosat i kommunen: Kirsten Normann Andersen fra SF.

Senere i valgperioden erstattede skanderborgensiske Susan Kronborg fra Radikale Venstre den afgående partiformand Morten Østergaard, og bragte tallet op på to - men hun opnåede ikke genvalg denne gang.

Men i den kommende valgperiode er der altså tre: Førnævnte Kirsten Normann Andersen fra SF, Carsten Bach fra LA og Peter Have fra Moderaterne.

Derfor har jeg været henholdsvis på Låsby Kro, i Høver og på Kulturhuset i Skanderborg for at drikke en kop kaffe med de lokalvalgte folketingspolitikere og stille dem det – egentlig ganske simple – spørgsmål: Hvad får indbyggerne i Skanderborg Kommune ud af at have dig siddende i folketinget?

Naturligvis medfører det spørgsmål yderligere spørgsmål, såsom: Burde den kommende Silkeborg-Aarhus togbane være tosporet og stoppe i eksempelvis Låsby?

Og det lidt mindre konkrete, men dog interessante spørgsmål: Lægger du mest vægt på at være en lokal repræsentant i Folketinget eller et nationalt folketingsmedlem med nationale mærkesager?

Samtidig ringede jeg til forskningslektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, der er specialiseret i politiske systemer, valg og lokalpolitik.

Det var ham, der fremhævede den jyske motorvejsmafia som et eksempel på, at geografi fylder i politik.

Men fylder det mere eller mindre nu, end det har gjort? Og forventer borgerne i en kommune med lokalt bosatte folketingsmedlemmer mindre end tidligere?

Dét udforsker jeg i dette nyhedsbrev, hvor jeg også går tæt på de ny- eller genvalgte politikeres tanker om, hvilke lokale mærkesager der kan kræve national opmærksomhed.

Jeg håber, at du har lyst til at læse med.

Her er, hvad vi ellers har med til dig i dag:

🚴🚫 Ca. 340 meter cykelsti kunne gøre en sikkerhedsmæssig forskel i landsbyen Skjørring. Men som vi fortalte i sidste uge, er det lovede projekt blevet udskudt til 2027. Det huer ikke just formanden for bylauget i Skjørring, der begynder at tro, at projektet blot vil blive udskudt endnu engang, når 2027 nærmer sig.

♨️🌳 Varme fra jordens indre er måske på vej til to byer, endelig finansiering af trailcenter er på plads, og så er der sket en alvorlig arbejdsulykke på Adelgade. Du finder det hele i vores faste korte nyhedsoverblik i bunden af nyhedsbrevet.

Billede af Johanne Jedig Wejse
Billede af skribentens underskrift Johanne Jedig Wejse Journalist
Carsten Bach vil først og fremmest fokusere på lokale mærkesager, der kan flettes ind i Liberal Alliances nationale mærkesager. Foto: Johanne Jedig Wejse

Fra ét til tre lokale mandater: Geografi spiller en stor rolle i folketingsvalg, men får Skanderborgs mærkesager ordlyd på Christiansborg?

Flere folketingsmedlemmer end tidligere har bopæl i Skanderborg: Kirsten Normann Andersen fra SF, der bor i Hørning, Carsten Bach fra Liberal Alliance, der bor i Høver, og Peter Have fra Moderaterne, der bor i Låsby.

De ser forskelligt på, om og hvordan borgerne får det at mærke.

Kirsten Normann Andersen fremhæver minimumsnormeringer, sundhedspolitik og Landsbyen Sølund som områder, hun vil arbejde for i Folketinget, og som kan få gavn for kommunen. Men hun ser ikke udelukkende sig selv om en lokal repræsentant:

- Jeg er i højere grad ind over, hvilke landspolitiske dagsordener, vi skal tage os af. Der betyder det noget at have et lokalkendskab, siger Kirsten Normann Andersen.

For Carsten Bach, der er valgt i Vestjyllands Storkreds, er det et område som frihed i velfærd, eksempelvis med friplejehjem, der kan få betydning for hans arbejde i Folketinget. Dermed mener han, at det bliver svært at føre politik efter lokale mærkesager:

- De lokale mærkesager, jeg først og fremmest vil tage op inde på Christiansborg, ville kunne flettes ind i vores nationale mærkesager – hvilket jeg også mener, at langt det meste kan.

Peter Have ser sig selv række ud til Skanderborg-borgmester Frands Fischer (S), før han tager fat i eksempelvis Aarhus-borgmesteren. Her vil han lytte til lokale mærkesager, og vil også tage et par af egne mærkesager for Skanderborg med: Foreningslivet og den grønne omstilling.

- Jeg skal til at i lære som politiker, og jeg går ind i det med åbent sind, og helt klar til at lytte til dem, der gerne vil mig og Skanderborg Kommune det godt.

Tre af de 179 valgte folketingsmedlemmer bor i Skanderborg Kommune, men det er ikke sikkert, at borgerne konkret får det at mærke.

Tre forskellige folketingspolitikere fra tre forskellige partier har én ting tilfælles: De får alle tilsendt stemmesedler med kandidater til Skanderborgs byråd, når der er kommunalvalg.

Kirsten Normann Andersen fra SF, der bor i Hørning, Carsten Bach fra Liberal Alliance, der bor i Høver, og Peter Have fra Moderaterne, der bor i Låsby.

Selvom borgerne i Skanderborg kun har kunnet stemme på to af dem, da Carsten Bach var opstillet i Vestjyllands Storkreds, så er det allestedsnærværende spørgsmål set med skanderborgensiske briller naturligvis, om Skanderborg-borgerne har nogen fordel af at have tre folketingspolitikere?

Netop det spørgsmål har SkanderborgLIV stillet hver af dem – og de får lov til at begive sig ud i at svare på det, mens vi spørger kommunalforsker Roger Buch, om geografi virkelig er så vigtigt.


Hvad kan de lokale i Skanderborg Kommune forvente af dig i Folketinget?

 • Kirsten Normann Andersen:
  Generelt har man i både kommunerne og regionerne gavn af, at der er nogen i Folketinget med lokalkendskab. Vores land er bare meget forskelligt – der er virkelig stor forskel på, om man bor i København eller i Hørning.
  Konkret kommer mit sundhedsordførerskab jo også Skanderborg-borgerne til gode. Det har det gjort i den seneste periode, hvor jeg blandt andet har kæmpet for kræftsyge børns geografiske placering, og for nok værnemidler under coronapandemien.
  Så synes jeg også Skanderborg isoleret set har gavn af mig og os i SF, fordi vi forsøger at løfte minimumsnormeringer, og Skanderborg er en af de kommuner, der har størst tilflytning af børnefamilier.
 • Carsten Bach:
  Jeg plejer at lægge vægt på, at jeg er valgt i Midt- og Vestjylland – og herfra er der et, måske lidt langt, ejendomsmægler stenkast til den vestjyske valgkreds starter.
  Men det er klart, at når der er lokalt opstillede kandidater i en kommune, så er det måske alt andet lige lettere for kommunalpolitikerne at få adgang til én. Man kunne måske endda mødes nede over køledisken i Brugsen.
  Nu er Liberal Alliance måske heller ikke et parti, der på den måde går meget op i de lokale mærkesager. Vores politik er jo god for hele Danmark – og derfor også godt for lokalområdet, hvor jeg bor.
  Det kan være et emne som frihed. Mere fokus på at børneomsorg, ældrepleje og velfærdsydelser godt kan gøres på andre måder end via det offentlige – selvfølgelig stadig skattebetalt.
 • Peter Have:
  Jeg har jo ikke en forankring i lokalpolitik. Men jeg har allerede modtaget en opringning fra borgmesteren i Skanderborg Kommune, der vil høre om vi kan lave et samarbejde. Så ham har jeg planlagt at række ud for at høre, hvad han mener jeg kan være behjælpelig med.
  Jeg har også fået henvendelse fra Bundsgaard i Aarhus, der har de samme ønsker – men jeg vil nok række ud efter Skanderborg-borgmesteren først.
  Noget jeg har på sinde er et stærkt foreningsliv. Det skal vedblive med at være stærkt, fordi det er med til at danne vores børn og unge mennesker. Derfor skal vi også sikre gode ramme vilkår for foreningerne.

Hvem er de tre lokalt bosiddende folketingsmedlemmer?

Carsten Bach er uddannet geolog, og har siden 2019 været hovedformand for Galten Forenede Sportsklubber. Derudover seniorrådgiver for WSP siden 2021.

Han var folketingsmedlem for Liberal Alliance fra 2015 til 2019, hvor han var LA’s ordfører for bl.a. klima, energi, miljø og fødevarer samt forsvar og udviklingssamarbejde.

Opstillet til valget i 2019, men blev ikke valgt ind. I 2022 var han opstillet i Vestjyllands storkreds – han er født i og har familie i Holstebro, samt familie i Herning og på Skive-egnen.

Han kom ind med 2.103 personlige stemmer.

Kirsten Normann Andersen er uddannet sygehjælper, og har været afdelingsformand for FOA Aarhus siden 2003.

Hun kom i Folketinget som suppleant den 8. august 2016, og blev genvalgt i 2019. I sin tid i Folketinget har hun været SF’s ordfører for bl.a. handicap, sundhed, ældre, kommuner, bolig og indfødsret.

Derudover har hun været formand for Social- og Ældreudvalget samt Epidemiudvalget.

Hun er netop valgt ind i Folketinget med 8.693 personlige stemmer, tredjeflest i hele SF.

Peter Have er uddannet tjener og sommelier. Han driver til dagligt Låsby Kro og Hotel, og har en fortid i forsvaret.

Han var nr. 2 på Moderaternes liste i Østjylland, og kom ind med 952 personlige stemmer. Har ingen tidligere politisk erfaring.

Forsker: I dag er partidisciplinen benhård

Det er fuldt tilsigtet, at geografi skal fylde i politik, og at en kommune eller i hvert fald et geografisk område kan se sig selv repræsenteret i Folketinget.

Det kan ses på valgloven, der fordeler kandidater efter antal kvadratkilometer gange 20.

- Det giver jo faktisk en lillebitte fordel til geografisk tyndt befolkede dele af befolkningen, siger Roger Buch.

Han er forskningslektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor han har specialiseret sig i politiske systemer, valg og lokalpolitik.

Den geografiske fordeling går tilbage til dengang, vi havde samme valgsystem, som man har i USA og England. Dengang var det den lokale mand med flest stemmer, der blev valgt, og det betød også, at den geografiske repræsentation stod stærkere – og nationale partier stod svagere.

- Når man er valgt på en måde, hvor man ved at hvis man gør det rigtige for sine vælgere derhjemme, så bliver man genvalgt – så kan en partistyrelse jo hoppe og danse, siger Roger Buch, og fortsætter:

- Vi har ikke tal for, hvor ofte en politiker lader sig styre af det lokale, men i dag er partidisciplinen så benhård, at jeg vil gætte på, at det er langt sværere.

Et berømt eksempel fra det nye valgsystem er imidlertid den såkaldte jyske motorvejsmafia. Et kaldenavn, der stammer fra en opfattelse af, at en gruppe jyske medlemmer af trafikudvalget i folketinget fik gaflet urimeligt mange penge til jyske motorveje. En kamp de tog på tværs af både parti og blok.

- Det er jo et eksempel på nogen, der er gode til at varetage de lokales interesser. Som regel kan det medføre en bismag eller negativ undertone i omtalen af de politikere, men jeg synes man overser, at geografi altid har været vigtigt og i alle lande er vigtigt. Derfor burde man måske lade være med at se ned på lokalhensyn og mene, at partihensyn eller ideologiske hensyn bør være vigtigere – for det er det ikke for vælgerne, siger Roger Buch.

Alt tyder på, at vælgerne i høj grad går op i motorveje, udflytningspladser og politiskoler, understreger Roger Buch. Det er uanset om man bor på Frederiksberg, i Thy eller i Skanderborg.

- Det er det, man forventer af sin lokalvalgte politiker: Hvis der er en pose penge til infrastruktur, så skal de lokale kæmpe for at få det til deres område, siger Roger Buch.

Et skanderborgensisk eksempel på den forventning er spørgsmålet om, hvor mange stop der skal være på Silkeborg-Aarhus banen. En togbane, der efter et forlig i Folketinget skal stå færdig i 2030.


Vil du i Folketinget kæmpe for, at Silkeborg-Aarhus banen stopper i både Galten og Låsby?

 • Peter Have:
  Jeg synes det ville være en skam, hvis der ikke kommer en banegård i Låsby. Og jeg synes det ville være en skam, hvis banen ikke kommer i to spor.
  Men det er min egen personlige holdning, og jeg har ikke haft tid til at dykke ned i det – men det regner jeg med at gøre. Det virker mærkeligt kun at have ét stop i Galten, og så ikke andre.
  Jeg tror, at der er mange mennesker, der vil synes, at en 4-5 minutter længere tur, fordi man skal standse to andre steder, ikke vil være den store udfordring – men det vil gøre en verden til forskel for de, der bor i Låsby.
  Lige nu tager det omkring en time at komme her fra Låsby Kro til Aarhus Midtby – i bil tager det 25 minutter. Så det vil jeg gerne sætte mig ind i.
 • Carsten Bach:
  Jeg tænker kun, at der skal være én station mellem Aarhus og Silkeborg. Hvor den så skal ligge henne, vil jeg ikke gøre mig klog på. Men jeg tror simpelthen transporttiden bliver længere, og dermed bliver det mindre attraktivt at tage toget.
  Så i stedet skal praktikken omkring togbanen blive attraktiv med parkeringsfaciliteter, for så er det også noget folk vil køre efter, hvad enten det er i bil, på cykel eller noget tredje.
  Men det er bestemt noget, jeg vil følge meget med i. Det er et spændende initiativ, der er med til at binde Danmark bedre sammen end tidligere.

 • Kirsten Normann Andersen:
  Det er jo et godt eksempel på noget af det, jeg er med til at bære ind i vores drøftelser. De spørgsmål, der dukker op lokalt, rejser jeg gerne centralt på vores vegne – hvis de giver mening, og det er der flere af dem, der gør.
  Jylland er dårligt dækket af kollektiv trafik, sådan er det bare. Men vi skal også sørge for at have nogle hurtige, direkte forbindelser. Så det er kunsten at gøre det på en god måde.
  Men det er svært bare at opgive og sige: Her skal du bare have bil for at bo.
Peter Have mener, at borgere og virksomheder i Skanderborg Kommune er længere i den grønne omstillling, end Christiansborg tror. Foto: Johanne Jedig Wejse

Relevant landspolitik for Skanderborg

De tre lokale folketingspolitikere har flere områder, hvor de ser Skanderborg enten bidrage med inspiration eller som eksempel på en problemstilling, der skal løses nationalt.

Et sted, Peter Have ønsker at fremhæver Skanderborg kommune og kommunens indbyggere, er på den grønne omstilling. Her mener han, at både kommunen og borgerne er nået længere, end de nationale politikere tror.

- Virksomhederne, kommunen og borgerne er langt i den grønne omstilling. Jeg selv har fx skiftet alle vinduer i kroen til tre-lags sparevinduer, og jeg ser folk i stor stil købe hybrid- og elbiler. I kommunen har man også ansat nogle mennesker, der ved noget om det, siger Peter Have.

Han ser imidlertid flere eksempler på, at politikerne på Christiansborg kan hjælpe den grønne omstilling på vej.

- Der er mange ting, der skal ses på. Der er et spørgsmål om, at man ude i kommunerne kan anvise plads til biogasanlæg, vindmøller og sådan noget hurtigere. Det kan være svært at få tingene til at ske hurtigt nok. Også fordi arbejdskraften til det mangler.

I Kirsten Normann Andersens øjne er Landsbyen Sølund et lokalt eksempel, der kan kræve nationalpolitisk opmærksomhed.

- Sølund er et godt eksempel på en udfordring, som er meget tydelig i Skanderborg. De kan ikke bære det alene, men de kan jo heller ikke få lov til at sende regningen til de kommuner, der benytter sig af institutionen. Det synes jeg er skævt, og jeg mener, at kommunerne er for små til at have så specialiserede institutioner, som Sølund er ved at udvikle sig til, siger Kirsten Normann Andersen.

Hun mener derfor, at det specialiserede handicap- og genoptræningsområde skulle lægges under regionerne, og lover at følge området, når Folketinget åbner igen.

- Sølund er en lokal sag, jeg jo så kan løfte centralt og spørge: Er det godt nok, det her? Er det som det bør være, eller har vi bare ladet tilfældighederne råde?

Carsten Bach fremhæver derimod friplejehjemsområdet som en oplagt lokal sag, han vil følge fra Christiansborg. Han peger på flere steder i Skanderborg, hvor friplejehjem ser ud til at være en prioritet eller kunne blive en prioritet.

- Det blomstrer jo virkelig i Skanderborg. Derfor er det oplagt som lokalt bosiddende folketingsmedlem at være med i det, for der kan sagtens være nogle elementer i lovgivningen, der gør det svært for at friplejehjem at navigere i. Der vil jeg kunne løfte sager ind på Christiansborg om f.eks. visitation og kommunens ageren i forhold til ældre medborgere, siger Carsten Bach.

Han forestiller sig derfor også at kunne tage initiativer sammen med nogle af lokale friplejehjem, der snart bobler op.

- Det taler ind i vores overordnede frihedsdagsorden: Mere valgfrihed til borgerne og dermed også bedre velfærd, tilføjer Carsten Bach.

Ser du mest dig selv som lokal repræsentant eller en, der vægter nationale mærkesager?

 • Kirsten Normann Andersen:
  Jeg er jo ikke udelukkende lokal repræsentant, for så ville jeg sidde i by- eller regionsrådet. Jeg er i højere grad ind over, hvilke landspolitiske dagsordener, vi skal tage os af. Der betyder det noget at have et lokalkendskab.
  Men jeg ser også mig selv som mere en Østjyllands storkreds-repræsentant end en Skanderborg-repræsentant. Også selvom det er klart, at det er her jeg bor og her jeg får mine informationer i det daglige, f.eks. når jeg handler. Det gør jo, at det lokale bliver ekstra lokalt.
 • Peter Have:
  For at være helt ærlig, så ved jeg det ikke endnu, for jeg har slet ikke prøvet det. Jeg skal til at i lære som politiker, og jeg går ind i det med åbent sind, og helt klar til at lytte til dem, der gerne vil mig og Skanderborg Kommune det godt.
 • Carsten Bach:
  Jeg tænker lokale mærkesager mere i en ramme og kontekst af Liberal Alliances nationale politik.
  Ikke fordi du ikke kan tage fat i dit lokale folketingsmedlem med konkrete lokale sager, selvfølgelig kan du det. Men politik på Christiansborg er jo hævet lidt i helikopterperspektiv.
  Derfor er det svært at gå ind og føre politik efter lokale mærkesager. De lokale mærkesager, jeg først og fremmest vil tage op inde på Christiansborg, ville kunne flettes ind i vores nationale mærkesager – hvilket jeg også mener, at langt det meste kan.
Einar Westberg og resten af Skjørrings knap 300 borgere må vente fire år mere på en cykelsti på ca. 330 meter. Nu er planen, at den skal komme i 2027 - men Einar Westberg har sin tvivl, om det overhovedet er realistisk. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Det er kun 330 meter, men de er afgørende for sikkerheden: Nu må Einar vente fire år mere på en lille bid cykelsti

De har ventet på den i årevis, og nu skal de vente på den i endnu flere år, end de var blevet stillet i udsigt.

En kort strækning på 330 meter cykelsti i Skjørring er nemlig blandt de planlagte cykelstier, der først kommer til at åbne flere år senere, end det var planen.

Borgerne kunne efter den oprindelige plan springe på cyklen på den nyåbnede strækning i løbet af 2023, men så kom kommunens seneste budget med anselige sparekrav ind fra højre, og nu ligger den forventede åbningsdato i stedet i 2027.

Det frustrerer Einar Westberg, der er formand for bylauget i Skjørring.

For de 330 meter udgør et hul mellem to cykelstier, og lige nu er det mere reglen end undtagelsen, at cyklister vover pelsen og cykler langs Langelinie, tæt på tung trafik, for at komme videre mod enten Sjelle eller Galten, i stedet for at tage den mere sikre, men mindre direkte vej, der slår en bue ind i Skjørring.

- Det er et farligt stykke. Folk kommer cyklende ud på Langelinie og kører langs med den for at komme over til Skjørringvej, og det er jo et problem, siger han.

En række nye cykelstier bliver udskudt som konsekvens af besparelserne i kommunens budget. I Skjørring har de ventet i årevis på en kort strækning, der vil gøre det lettere at cykle trygt og sikkert.

Vindstødene i udkanten af Skjørring måler op til 17 meter i sekundet, lufttemperaturen er 7 grader. Da Einar Westberg giver hånd, kommer en enkelt af hans hænder hurtigt frem fra de læderhandsker, han har taget på, men umiddelbart efter de indledende høfligheder ryger den resolut i handsken igen.

- Det er et farligt stykke, siger Einar Westberg og peger ned ad den vindblæste Langelinie, der forbinder Skjørring med Sjelle og Herskind i kommunens nordøstligste hjørne.

En tyk sixpence er trukket godt ned om hans hoved, og den sorte softshell-jakke er lynet helt op til det halstørklæde, han har snøret flere omgange rundt om halsen.

- Folk kommer cyklende ud på Langelinie og kører langs med den for at komme over til cykelstien på Skjørringvej, og det er jo et problem, siger Einar Westberg.

Ikke lys på strækning

Til hans venstre side er der en cykelsti langs Langelinie i retning mod Sjelle. Den har været der i ca. 14 år, fortæller han.

Der er ikke lys på den her strækning, så den er simpelthen for farlig til, at man kan cykle ude på vejen.

Einar Westberg, formand, Skjørring Bylaug

Men den stopper lige ved den første vej, man kan dreje ind ad til Skjørring. Indtil for få dage siden var det meningen, at den i 2023 skulle fortsætte 330 meter længere ned ad Langelinie, så cyklister ikke skal køre klos op og ned ad biltrafikken.

Einar Westberg har været formand for bylauget i Skjørring siden 2002, dog med en enkelt kort afbrydelse. Han sidder desuden bag rattet i den lokale skolebus. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Nu er den blevet udskudt til 2027.

Det står klart, efter kommunen for nylig ændrede på tidsplanen for en række cykelstiprojekter.

En ændring, der er foretaget, fordi udgifterne til cykelstierne skal flyttes længere ud i fremtiden for at kunne finde penge til andre og ifølge byrådet mere presserende investeringer i de kommende år.

Det er problematisk, synes Einar Westberg, der med to årtier i bagagen som formand for bylauget i Skjørring og sit daglige arbejde som lokal skolebuschauffør mener at vide en ting eller to om de lokale trafikforhold.

Det er til højre side på denne strækning, den planlagte cykelsti skal anlægges, når arbejdet på den en dag går i gang. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

- Nu bliver det jo mørkere og mørkere, og der er ikke lys på den her strækning, så den er simpelthen for farlig til, at man kan cykle ude på vejen, siger Einar Westberg.

- Cyklisterne kører ikke den sikre omvej ind gennem Skjørring. Og det gælder skolebørn, ældre, pensionister og cykelryttere. Folk har jo en tendens til at tage den mest direkte vej, så de kører ad Langelinie. Og det er ikke særlig smart, siger han.

Omregnet til kilometer i timen er vindstødenes topfart på denne novemberdag 17 meter i sekundet, eller 61 km/t. Kun lidt langsommere end den fartgrænse på 70 km/t, som lovlydige bilister på den langstrakte, lige vejbane passerer ham med.

Cykelstien fra Sjelle i bunden af billedet stopper ved Farrevej i Skjørring. Men i stedet for at cykle til højre ind i Skjørring og slå en sløjfe ind gennem den lille landsby, kører langt de fleste ifølge Einar Westberg videre ad Langelinie. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Men Einar Westberg ved, at det ikke er alle, der kører efter reglerne her.

Og kommunen ved godt, fortæller han, at det ikke er en rar eller sikker strækning at færdes på som blød trafikant.

- På et tidspunkt flyttede de busstoppet hen på midten af strækningen på Langelinie mellem Farrevej og Vestre Skolevej. Men det flyttede kommunen tilbage igen, fordi de godt kunne se, at det var for farligt at gå der langs med Langelinie for at komme med bussen, siger Einar Westberg.

Også Skanderborg og Galten må vente

Det er ikke kun cykelstien i Skjørring, der bliver udskudt. Det gør også tre andre cykelstier.

Det drejer sig om en strækning på Vestergade fra Vroldvej til Birkevej i Skanderborg, som først kan tages i brug i 2026 i stedet for i 2023, en strækning fra Nørregade til Sølystvej i Skanderborg, som skubbes fra 2022 til 2024, samt en strækning på Baunevej i Galten, som åbnes for cyklister i 2026 i stedet for i 2023.

Det er jo mange år siden, at der var en busfuld folk fra kommunen herude for at se på behovet for en cykelsti. Det er vel en seks-syv år siden - otte, måske.

Einar Westberg, formand, Skjørring bylaug

Der er imidlertid også kommende cykelstiprojekter, der - trods besparelserne - ikke udskydes, mens et enkelt faktisk fremrykkes med ét år (se listen i boksen herunder).

Einar Westberg forstår godt, at byrådet er nødt til at prioritere i en tid, hvor kommunen, som han formulerer det, "jo ikke har nogen penge".

Fra den anden ende af strækningen er der også problemer, fortæller Einar Westberg. Fra højre kører cyklister typisk fra Skjørringvej, hvor der er cykelsti, og videre ud på Langelinie, før de igen kan fange cykelstien på den anden side af vejen ved det fjerneste 70-kilometerskilt på dette billede. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Men fra Einar Westbergs position som formand for bylauget i en mindre landsby føjer udskydelsen af cykelstien blot endnu et kapitel til en længere føljeton om mangel på politisk kærlighed til tyndtbefolkede områder som Skjørring, hvor der bor knap 300 indbyggere.

- Det er jo mange år siden, at der var en busfuld folk fra kommunen herude for at se på behovet for en cykelsti. Det er vel en seks-syv år siden - otte, måske, siger Einar Westberg.

Få husstande - lang ventetid

En af udfordringerne for Skjørring er netop dens størrelse - eller mangel på samme.

Når kommunen og byrådet skal prioritere mellem forskellige cykelstiprojekter, sker det med udgangspunkt i et prioriteringsværktøj, hvor forskellige faktorer vægtes med forskellig tyngde.

Trafiksikkerhed er vægtet med 20 pct., trafikafvikling med 5 pct., skolevejsforhold med 20 pct., forhold for cyklister og lette trafikanter med 40 pct. og miljøforhold med 15 pct.

Disse faktorer rummer forskellige detaljerede vægtninger, og under miljøforhold tæller blandt andet antallet af husstande tæt ved cykelstien.

Jeg ved bare, at det også bliver udskudt i 2027. Jeg kan ikke se, hvorfor kommunens økonomi ikke skulle blive ved med at være stram.

Einar Westberg, formand, Skjørring bylaug

Således fremmer det en planlagt cykelstis placering i tidsplanen, hvis der er flere end 160 husstande inden for 100 meters radius af cykelstiens beliggenhed.

Er der færre, tæller det omvendt negativt for projektet.

I Skjørring er der ifølge Danmarks Statistik 111 husstande i alt.

Og når man er bylaugsformand i en lille by i en kommune, der skal investere kløgtigt i nye anlægsprojekter, kan apatien let snige sig ind i den grundlæggende følelse af ærgrelse over en udskudt cykelsti.

- Jeg ved bare, at det også bliver udskudt i 2027. Jeg kan ikke se, hvorfor kommunens økonomi ikke skulle blive ved med at være stram. Og det er jo der, problemet ligger, siger Einar Westberg, der dog godt forstår, at de ikke kan være øverst i fødekæden i en by som Skjørring.

- Det er jo nok i en by som denne her, hvor man kommer længere tilbage i prioriteringen. Det er ikke, fordi kommunen er uvillige. Slet ikke. Det er klart, at det har noget med penge at køre, og kommunen er jo presset, og jeg forstår godt, at man er nødt til at prioritere. Men det gør det jo ikke bedre i forhold til vores manglende cykelsti. For det går jo galt en dag. Det øjeblik, der er en, der bliver kørt ned herude, ja, så har vi jo så bare et større problem. Så jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige. Jeg havde jo ønsket, at det blev i 2023, og jeg er ked af, at det bliver rykket, siger Einar Westberg.

29-årig er i livsfare efter fald fra stillads, trailcenter har økonomien på plads - og Skanderborg og Hørning har måske udsigt til jordvarme

Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

Håndværker i livsfare efter fald på 15 meter

Undersøgelser tyder på, at der blev arbejdet med teleskoplæsser på stedet, hvor faldet skete. Foto: Presse-fotos.dk

En 29-årig håndværker faldt mandag eftermiddag ca. 15 meter ned fra et stillads på Adelgade i Skanderborg.

Det skriver B.T.

Sydøstjyllands politi modtog ifølge B.T. anmeldelsen klokken 14.52, og manden blev hastet til Aarhus Universitetshospital.

Mandag aften oplyste Sydøstjyllands Politi på Twitter, at manden fortsat var i livsfare. Hans tilstand beskrives som "stabil men kritisk".

Politiet og Arbejdstilsynet vil undersøge ulykkesstedet, og ifølge Sydøstjyllands Politis opslag på Twitter tyder de foreløbige undersøgelser på, at der blev arbejdet med en teleskoplæsser ved stilladset, da manden faldt ned.

Ifølge B.T. er de pårørende til den 29-årige blevet underrettet om ulykken.

Det har været fem år undervejs: Milliondonation sikrer trailcenter endelig finansiering

Sådan ser en af visualiseringerne af Skanderborg trailcenter ud. Tegning: Cubo Arkitekter

Med 5,4 mio. kr. fra Nordea-fonden er finansieringen af et kommende trailcenter mellem Skanderborg Fælled og Anebjerg Skov nu endeligt på plads.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Trailcenteret skal ifølge kommunen fungere som mødested og udgangspunkt for forskellige aktiviteter i naturen.

- Støtten (fra Nordea-fonden, red.) gør os i stand til at realisere drømmen, siger Tage Nielsen, Radikale Venstres formand for Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget i pressemeddelelsen.

- Rigtig mange borgere, som benytter vores varierede natur i Søhøjlandet, får nu ekstra gode rammer for friluftslivet. Trailcenteret inviterer til aktive oplevelser, fællesskab og motion for alle uanset alder, niveau eller aktivitetstype. Hvad enten man vil dyrke yoga, cykle, løbe, rulle, ride, vandre eller bare nyde naturen, er det her, man kan starte og slutte sin træning, siger han.

Nordea-fonden roser planerne om et trailcenter ved Fælleden.

- Skanderborg Trailcenter bliver et fantastisk lokalt knudepunkt for naturformidling og aktivt friluftsliv, som giver endnu flere outdoor-brugere gode muligheder for at komme ud i det fri, siger Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller i pressemeddelelsen.

I 2017 blev samtlige 98 kommuner i Danmark inviteret af Danmarks Idrætsforbund og Lokale og Anlægsfonden til at komme med bud på trailcentre, og her blev Skanderborg valgt som én blandt fire andre med de bedste idéoplæg.

Planerne har været fem år undervejs. Etableringen af trailcenteret sker i samarbejde med Naturstyrelsen og ifølge kommunen efter "omfattende dialog med en række foreninger, aktive naturbrugere og DGI".

Varme fra jordens indre kan være på vej i Skanderborg og Hørning

Det ser nu ud til, at borgere i Skanderborg og Hørning i fremtiden kan få varme fra jordens indre.

Som det første forbrugerejede fjernvarmeselskab har Skanderborg-Hørning Fjernvarme nemlig underskrevet en aftale med geotermi-virksomheden Innargi og at undersøge mulighederne for at udvikle geotermi til fjernvarme.

Det skriver de to virksomheder i en fælles pressemeddelelse.

En del af planen er, at jordvarmen i fremtiden skal erstatte en stor del af den afbrænding af biomasse, som foregår i dag.

- Vi bruger kun lokal produceret, certificeret biomasse i dag. Og det skal vi også gøre i fremtiden, men vi skal brænde mindre af, og vi skal være mindre afhængige af prisen på biomasse. Derfor ønsker vi, at geotermi skal være en vigtig kilde til vores fjernvarme. Geotermi er en klimavenlig, lokal og meget prisstabil varmekilde, der kan levere varme døgnet rundt, alle årets 365 dage, siger Erling Weber Jensen, bestyrelsesformand for Skanderborg-Hørning Fjernvarme.

Hvis grundlaget for geotermi skal skabes, er det vigtigt, at varmenettene mellem Skanderborg og Hørning bliver forbundet, siger Erling Weber Jensen.

Der nævnes i pressemeddelelsen ikke noget om en konkret tidshorisont for planerne, men parterne forventer, at det vil tage ca. et halvt år at få en kontrakt på plads, og de forventer, at et nyt fjernvarmeanlæg koblet på geotermi skal placeres på Danmarksvej i Skanderborg.