Manglende kokke til kroen og en alkoholiseret far driver nyvalgte Peter Haves politiske kompas
Peter Have er blandt den gruppe nyvalgte folketingspolitikere, der ikke har politisk erfaring. Hans erfaring kommer i stedet fra arbejdet som kroindehaver, udlært tjener og soldat. Og det ser han som en styrke, der kan bringe nuancer til lovgivningsarbejdet i Folketinget.
Livet som selvstændig erhvervsdrivende har givet ham en stor interesse for erhvervslivet. Især manglen på arbejdskraft, som han har mærket på egen kro(p), har han et stort ønske om at finde en løsning på. Eksempelvis ved at smidiggøre processen for at ansætte udenlandsk arbejdskraft – også udenfor EU. Hvordan mere konkret, har han ikke løsningen på.
Peter Haves hjerte banker også for et mindre "klassisk" liberalt område: Samfundets udsatte. Her håber han på at kunne gøre en forskel for dem, der ikke har fået den diagnose og dertilhørende hjælp, de har brug for. En hjælp, hans egen far ikke fik i tide.
Med de målsætninger foran sig glæder han sig til at komme i gang med arbejdet.
- Det er jo bare med at klø på med krum hals, jeg er jo ikke den første nye i Folketinget, og alle tidligere nye har jo klaret det, siger Peter Have.
- Det er jo klart, at jeg ikke kan blive holdt i hånden af Lars Løkke Rasmussen. Han har jo alt muligt andet at se til, siger det nyvalgte folketingsmedlem for Moderaterne, Peter Have.
Lyset er let dunkelt på Låsby Kro, og restauranten er støvsuget for mennesker. En ringende telefon i receptionen afslører dog, at forretningen bestemt ikke er død.
Men i fremtiden kommer besøgende i mindre grad til at støde på indehaver Peter Have, når krorestauranten er åben til aftensmad i hverdagene. Hans tid vil derimod blive delt mellem kroen i Låsby og gruppelokalerne på Christiansborg, efter han den 15. november, sammen med alle de andre nyvalgte folketingsmedlemmer, skriver under på Grundloven.
Selvom han ikke forventer at blive holdt i hånden af partiformanden for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, så er han ikke alt for nervøs for den nye rolle.
- Det er jo bare med at klø på med krum hals, jeg er jo ikke den første nye i Folketinget, og alle tidligere nye har jo klaret det. Men jeg skal jo sætte mig ind i en helt masse ting, jeg ikke har sat mig ind i før. Derfor er min forventning ikke, at jeg skal ind og opfinde den dybe tallerken – det må der være nogen, der har gjort før mig, siger Peter Have.
Men derfor kan man godt have politiske visioner og håb for, hvad man vil have gennemført. Peter Have har to indsatsområder, han håber at kunne kigge tilbage på til næste valg og sige: Der var jeg med til at gøre en forskel.
Peter Have, ejer af Låsby Kro og nyvalgt folketingsmedlem for ModeraterneJeg har haft et 42 år langt erhvervsliv og derudover syv år med den danske hær, herunder seks måneder som udsendt fredsbevarende styrke for FN. Det kan klart give nogle nuancer på de love, der skal gennemføres.
Velfærdsydelse uden krav fra samfundet
Det første emne er ikke et, mange liberale fremhæver som deres mærkesager – og derfor lægger Peter Have da også et forbehold ind.
- Selvom jeg er liberalt funderet, så har jeg et stort socialt hjerte. Særligt for de mennesker, der er helt på kanten af vores samfund, nemlig de hjemløse og vores veteraner fra politiet og forsvaret. Jeg vil lægge mange kræfter i at prøve at trække dem op, siger Peter Have.
Interessen fra området er ikke grebet ud af den tomme luft. Peter Have har haft det helt tæt på i sin egen familie; hans far døde som alkoholdement.
- Han havde nogle ting, han slåssede med, som vi efterfølgende fandt ud af, at man egentlig godt kunne have hjulpet med, hvis bare man havde opdaget det i tide og fundet medicinering. Hvis det var lykkedes, så havde han måske ikke set sig nødsaget til at tage stoffer og drikke sig ihjel, siger Peter Have.
Det tager Peter Have med sig ind på Christiansborg, sammen med Moderaternes politik på området, som han håber på at kunne få gennemført.
- Vi skal se dem i øjenhøjde i stedet for at proppe dem i kasser. I stedet skal vi spørge, hvad de har brug for, og så være klar til at hjælpe dem med det samme, hvad end det er abstinensmedicin, et sted at bo, eller en mentor de stoler på, der kan hjælpe dem tilbage i samfundet.
For at undgå, at samfundets udsatte ender på den kriminelle løbebane, leger Peter Have med idéen om en såkaldt velfærdsydelse, der er lidt lavere end en kontanthjælp, men hvor samfundet til gengæld ikke stiller krav til modtagerne.
- Så kan de lige så stille komme ind på arbejdsmarkedet. Måske tage et job til 3 eller 5 timer om ugen, der så ikke modregnes ydelsen. Det kan være en lang proces, men det er for at give menneskene en ro til at finde tilbage til samfundet – uden de har en masse krav over hovedet, siger Peter Have.
Om Peter Have
Født i 1963. Driver til dagligt Låsby Kro og Hotel, en dansk landevejskro med historie helt tilbage fra 1734.
Uddannet tjener og sommelier. Tidligere konstabel i hæren og FN-udsendt til Cypern.
Valgt til Folketinget med 952 personlige stemmer for Moderaterne.
Har en voksen datter.
Ansæt udlændinge på overenskomstvilkår
Det andet indsatsområde, Peter Have gerne vil arbejde for i Folketinget, er, hvad man måske kan kalde noget mere klassisk liberal politik, og et ønske mange andre liberale folketingspolitikere har givet udtryk for: Arbejdskraften. Eller rettere manglen på samme.
Her trækker Peter Have ikke på familieerfaringer, men egne erfaringer som kroindehaver.
Låsby Kro mangler nemlig på nuværende tidspunkt at få besat fire kokkestillinger, og der er ikke udsigt til at få dem besat lige med det samme. Det betyder, at krorestauranten ikke kan tilbyde frokost i hverdagene, mandag-torsdag, og at der er helt lukket søndag.
- Det er jo ærgerligt, at vi er nødt til at stoppe det på grund af personalemangel. Jeg har forsøgt at få kokke, som jeg rekrutterede gennem et bureau i Spanien. De skulle først gennem SIRI, den instans i Danmark, der fastslår, at det er en rigtig person. Det tog fire uger. Så skal man have et skattenummer, der senere bliver et cpr-nummer. Det tog otte uger at få. Og så kan man få et sygesikringsbevis, hvilket også godt kan tage en uges tid eller to. Først dér kan man få en bankkonto – hvis banken altså vil have en som kunde. På det tidspunkt har man altså arbejdet i ret lang tid, uden at kunne få løn udbetalt, siger Peter Have.
Han fremhæver manglen på arbejdskraft og tung sagsbehandling i forbindelse med ansættelse af udenlandsk arbejdskraft som en stor frustration for ikke bare sig selv, men også mange andre erhvervsdrivende og ikke mindst sundhedsvæsenet og ældreplejen.
Hvordan vil du sikre mere arbejdskraft?
- Det er jo ikke fordi jeg har løsningerne. Det tænker jeg, at jeg snakker om med nogen af dem, der ved noget om det. Om der skal flere ressourcer til, ved jeg ikke. Men det er vigtigt, at vores erhvervsliv ikke skal sige nej til ordrer, for det betyder jo, at staten går glip af skatteindtægter, og dermed har vi jo færre penge til at betale for vores allesammens velfærdssamfund, siger Peter Have.
Han er dog ikke afvisende overfor at tage imod arbejdskraft fra lande, der ikke er indenfor EU – og ser gerne beløbsgrænsen sænket.
- Jeg har ikke berøringsangst overfor folk fra Asien, men også andre lande, der har samme holdning som os selv. Eller – uanset hvilket land du kommer fra, hvis du kommer til Danmark, og vil Danmark, og tager Danmark til dig, så kan jeg slet ikke se, hvorfor det skulle være et problem. Min personlige holdning er, at det kunne være sjovt at ansætte folk på overenskomstmæssig løn, overenskomstmæssige arbejdsvilkår, og så lade vedkommende blive i Danmark så længe de har en kontrakt, siger Peter Have.
En smageklub for vinentusiaster
Udover oplevelsen med at ansætte udenlandsk arbejdskraft, så mener Peter Have også at bringe en del relevant erfaring med fra sit arbejdsliv. Han har været selvstændig erhvervsdrivende i 21 år, og ønsker at tage udgangspunkt i det.
- Kan man gøre det mere smidigt at starte nye virksomheder? Kan vi gøre det mere attraktivt at blive i Danmark, selvom man bliver en stor milliard-virksomhed? Der er mange områder, der kan gøres mere attraktive for erhvervslivet.
Peter Have tager en slurk af sin kaffekop. Hans mor driller ham med, hvorfor han dog drikker kaffe, når han ikke kan lide det – for der skal rigeligt af både mælk og sukker i, før han bryder sig om det.
- Så kan jeg også generelt sige noget om, hvad der foregår herude hos den almindelige dansker. Jeg har haft et 42 år langt erhvervsliv og derudover syv år med den danske hær, herunder seks måneder som udsendt fredsbevarende styrke for FN. Det kan klart give nogle nuancer på de love, der skal gennemføres, siger Peter Have.
Han har dog også taget noget af det politiske håndværk til sig, da SkanderborgLIVs udsendte spørger til de igangværende regeringsforhandlinger.
- Forhandlingerne skal gå den gang, de går, og den kongelige undersøger skal have den tid, hun skal have, til at finde den rigtige løsning. Det ville være helt ude i hampen, hvis jeg skulle sidde her og udpege konstellationer. Men jeg fornemmer, og det sagde statsministeren også, at der er en vilje til at lave noget bredt.
Mere har han såmænd ikke at sige til det for nu. Til gengæld lyser han op ved tanken om, hvad han skal bruge noget af den sparsomme fritid på – for selvom det bliver travlt både at drive kro og bedrive politik, så har han allerede lidt forhåbninger til hovedstadens tilbud indenfor fritidsaktiviteter.
- Min passion er indenfor mad og vin. Derfor har jeg været i den her branche siden 1987. Så mon ikke jeg kan finde en form for smageklub, hvor man mødes en 6-7 vinentusiaster, der tager til vinsmagninger? Det ville være dejligt. Der er jo rigtig mange restauranter i København, man kan besøge, så jeg bliver nok lidt en madturist. Også for at finde inspiration til min kro. Det er jo ikke kun stegt flæsk med persillesovs, vi serverer her, vi serverer mange ting, siger en spændt Peter Have, inden han rejser sig fra interviewet. Der er meget, der skal nås, inden folketingsarbejdet for alvor begynder.