Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lene Høst-Madsen, museumsdirektør for Museum Skanderborg (tv.) og Annemette Fuglsang (th.), nyvalgt bestyrelsesformand samme sted. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Drømmer stort: -Vi er ret overbeviste om vores eget koncept

Hvor ligger egentlig grænsen for kræfternes formåen, når man er et museum i provinsen?

Det er lige præcis dét spørgsmål, der summer rundt i hovederne på Annemette Fuglsang og Lene Høst-Madsen.

Fra hver sin stol skal de to de kommende år flytte Museum Skanderborg fra dets nuværende position til et sted, hvor museet ikke blot er i stand til at spille en store rolle i lokalsamfundet og få endnu flere skanderborggensere og indlandsrejsende kulturturister til at besøge museet.

Det skal også kunne spille tilstrækkeligt meget med musklerne, til at blikke fra andre lande og fra det internationale museumsmiljø lander på museets nyere hovedkvarter i den ellers lidt undseelige stationsbygning på Skanderborg Station.

Det er i hvert fald den skydeskive, museet har bestemt sig for at forsøge at ramme inden 2025, lyder det i museets strategiplaner. Nu vil de kommende år vil vise, om skydeskiven er placeret inden for en afstand, der er tilpasset kræfternes formåen.

Skal man tro Lene Høst-Madsen, museets direktør, er det bestemt muligt - og det internationale blik er der faktisk allerede i dag.

- Vi er ret overbeviste om vores eget koncept, siger Lene Høst-Madsen i det dobbeltinterview med hendes nye bestyrelsesformand, Annemette Fuglsang, som du kan læse i dette nyhedsbrev.

Hvad konceptet mere præcist går ud på, spørger vi de to kvinder om i interviewet.

Men der er ingen tvivl om, at der i koncepterne, strategien og drømmene er tale om et gearskifte i ambitionerne - derfor er det heller ikke noget tilfælde, at netop Annemette Fuglsang er det andet led i den duo, der skal så i spidsen for at realisere det hele.

Hvis du sidder med en følelse af genkendelighed, når du læser hendes navn, kan det være, fordi hun de seneste 14 år har stået i spidsen for RenoSyd som det lokale renovationsselskabs direktør.

Og hvad vil en driftig kvinde med baggrund i noget, der ligner klassisk virksomhedsdrift så i spidsen for et museum? Selv peger hun i hvert fald på, at hun er castet til at stå for professionalisering, for at sætte mål på museets vegne og for at sætte ting i system og skabe struktur.

Rigtig god fornøjelse med at læse interviewet med de to ambitiøse kvinder i spidsen for det museum, der ifølge deres planer gerne skulle udvikle sig til hele kommunens kulturelle flagskib.

Her er, hvad vi også har med til dig i dag:

❌✏ Folketingsvalget var - målt på valgdeltagelse - et lille knæk, men dog et knæk, for den demokratiske selvtillid på landsplan. Men historien er en anden i Skanderborg. Vi zoomer ind på valgdeltagelse og valgresultater.

⭐ To kvinder fra Alken har modtaget kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris for ngo målrettet udsatte borgere, Skanderborg får tre lokale stemmer i Folketinget, og spændende udgravning er i gang i Ry - vi har pakket et potpourri af korte nyheder i dit faste overblik i bunden af nyhedsbrevet.

Vil du have dybdegående lokaljournalistik om væsentlige temaer, der har indflydelse på din hverdag? Meld dig ind i SkanderborgLIVs læserkorps for 39 kr. om måneden og få adgang til alle vores artikler ved at klikke her. Vi håber at få dig med på holdet af engagerede læsere, der kerer sig om de debatter, der har betydning for livet i kommunen.

Vi elsker at høre fra jer

Er der noget, du undrer dig over i Skanderborg Kommune? Noget der også kan interessere andre, og som vi kan undersøge journalistisk? Så skriv til os lige her. Vi elsker, når journalistikken bliver til i fællesskab med jer - og vi belønner månedens bedste spørgsmål med en kaffekop ☕

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist
De kommende tre år skal museumsdirektør Lene Høst-Madsen (tv.) og bestyrelsesformand for Museum Skanderborg, Annemette Fuglsang (th.) skærpe museets evne til at tiltrække sig opmærksomhed fra resten af landet og udlandet, herunder fra turister. Og så skal de gøre museet til kommunens kulturelle flagskib. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Jagter national og global anerkendelse: Én er forretningskvinde, én er museumskvinde - kan de sætte nye standarder for Museum Skanderborg?

Museum Skanderborg kommer frem mod 2025 til at undergå en forvandling. Museet har sat sig det mål, at det i løbet af de kommende tre år skal udvikles i en grad, så endnu flere vil besøge det - og så skal både resten af landet og den internationale museumsverden få øjnene op for et museum, der har planer om at gøre tingene på en ny og anderledes måde.

I spidsen for den proces står to kvinder: Mangeårig museumsdirektør Lene Høst-Madsen og nyvalgt bestyrelsesformand Annemette Fuglsang.

Begges drømme, visioner og evner bliver afgørende for at løfte museet til nye højder. Men særligt valget af Annemette Fuglsang, der har baggrund som direktør i RenoSyd gennem 14 år, kan vise sig at være af stor betydning.

- Noget af det, jeg kommer med i forhold til forretningsledelse, at sætte sig mål, tydelig og klar governance, sætte ting i system og skabe struktur. Med min baggrund som virksomhedsleder kan jeg kan være med til at professionalisere museet, siger Annemette Fuglsang.

Vi har interviewet de to kvinder i spidsen for det projekt, der skal gøre Museum Skanderborg både internationalt anerkendt og til kommunens kulturelle flagskib om drømme, visioner og store planer.

Annemette Fuglsang, tidligere direktør i Renosyd, er netop tiltrådt som ny bestyrelsesformand for Museum Skanderborg. Som erfaren virksomhedsleder vil hun 'professionalisere museet', og sammen med museumsdirektør Lene Høst-Madsen skal hun løfte dets ambitioner om at tiltrække sig national og global opmærksomhed inden for tre år. Dobbeltinterview med to kvinder med en mission.

Museum Skanderborg står midt i en rivende udviklingsproces. En udviklingsproces, der frem mod 2025 skal føre til, at museet ikke blot er en kulturinstitution med lokal relevans, men også er anerkendt i hele landet og på globalt niveau.

Museet skal være en "vedkommende og aktuel kulturinstitution, der går nye veje og sætter nye standarder", som det ordret hedder i dets 2025-strategi.

Vi vil meget. Hvordan skal vi realisere det?

Annemette Fuglsang, bestyrelsesformand, Museum Skanderborg

Og i spidsen for den forandringsproces står to kvinder. Lige nu står de midt i den fysiske materialisering af museets forvandling, Perron1, som er museets nye rammer klos op ad Skanderborg Station - deraf navnet.

Men før vi åbner munden på de to kvinder og hælder deres visioner og drømme om et forstærket museum ud for at børste dem af til nærmere inspektion, skal vi lige have dem placeret. Hvem er de?

Bringer forretningsledelse til bordet

En af dem har alenlang erfaring med museumsdrift.

Lene Høst-Madsen. Direktør for Skanderborg Museum i knap et årti med 13 års erfaring som museumsinspektør og leder af arkæologisk afdeling på Københavns Museum og fire år som formand for Arkæologisk Råd under Kulturstyrelsen med sig i vadsækken.

Ved siden af hende står en kvinde, hvis spidskompetencer først og fremmest hører til i en verden, hvor ord som ledelse, governance, netværk og virksomhedsdrift står helt centralt.

Der er ikke nogen tvivl om, at hun gør os bedre. Det er godt for Museum Skanderborg, og det er godt for alle dem, der skal bruge museet.

Lene Høst-Madsen, direktør, Museum Skanderborg

Annemette Fuglsang. Den 1. november afsluttede hun en 14 år lang karriere som direktør i spidsen for Skanderborg og Odder Kommunes renovationsselskab, RenoSyd, for at hellige sig en karriere som bestyrelsesmedlem.

- Museet skal ikke være et sted, man kommer hen og læser historier om nogen, det skal være for nogen. Det skal være vores museum. Min drøm er, at alle i byen bliver stolte af museet, siger bestyrelsesformand Annemette Fuglsang. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Og en af de stole, hun sætter sig på som den første, er den, man finder for bordenden i Museum Skanderborgs bestyrelseslokale. Et ryk fra næstformandsstolen, som hun har siddet på siden 2019.

- Vi vil meget. Hvordan skal vi realisere det? Det er noget med at have en mere professionel tilgang, siger bestyrelsesformand Annemette Fuglsang.

- Noget af det, jeg kommer med i forhold til forretningsledelse, at sætte sig mål, tydelig og klar governance, sætte ting i system og skabe struktur. Med min baggrund som virksomhedsleder kan jeg kan være med til at professionalisere museet, siger hun.

Her er Museum Skanderborgs 2025-vision

 • Museum Skanderborg skaber historien sammen med andre. Borgere og turister får noget med på rejsen. Museum Skanderborg er skattet lokalt og anerkendt nationalt og globalt som en vedkommende og aktuel kulturinstitution, der går nye veje og sætter nye standarder.
 • Museum Skanderborgs udstillingssteder er videreudviklet og optimeret med fokus på de enkelte steders særlig kvaliteter og turismepotentialer.
 • Museum Skanderborg vil være Skanderborg Kommunes kulturelle flagskib. Museum Skanderborg samarbejder med Skanderborg Kommune om udvikling af områdets stedbranding og bosætningsstrategi og bidrager dermed til at understøtte kommunens udvikling kulturelt og økonomisk.
 • Museum Skanderborg er en attraktiv arbejdsplads med god trivsel og gode muligheder for dedikation og udvikling for medarbejdere og frivillige.
 • Museum Skanderborg er skabt af frivillige. Museet bærer arven videre, og frivillighed og ligeværd spiller en central rolle i museets drift. Vi skaber historien sammen og dækker hele kommunen fra lokalarkiver til attraktioner.
Museum Skanderborg

Spørger man museumsdirektøren, hvad hun synes om, at der nu står en driftig virksomhedsleder som Annemette Fuglsang i spidsen for museumsbestyrelsen, er hun ikke just utilfreds.

- Jeg er superglad for at arbejde sammen med Annemette, fordi hun er så dygtig, som hun er. Også, fordi hun helt klart er en person, der kommer og stiller spørgsmål, men også hjælper med at besvare de spørgsmål, der opstår, siger Lene Høst-Madsen, direktør for Museum Skanderborg.

Lene Høst-Madsen er post.doc. og cand. mag. i præhistorisk arkæologi og har bidraget med adskillige videnskabelige artikler om arkæologi, ligesom hun har skrevet kapitler til en række bogudgivelser. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

- Annemette er meget struktureret og meget stringent, og jeg tror på den måde, at vi ikke er helt ulig hinanden, selv om jeg har en mere humanistisk tilgang. Der er ikke nogen tvivl om, at hun gør os bedre. Det er godt for Museum Skanderborg, og det er godt for alle dem, der skal bruge museet. Det er jo ikke sådan, at museets udvikling afhænger af Annemette, men jeg tror bare, at kvaliteten bliver bedre af, at vi har Annemette som formand, siger Lene Høst-Madsen.

Pres for at skaffe finansiering

For et museum, der - trods de ekstra trin på ambitionsstigen, man fornemmer, man skal træde op i højden for at finde hylden med deres 2025-strategi - ligger i provinsen og skal kæmpe med alle mulige andre provinsmuseer om at sælge netop deres lokale kulturhistorie og arkæologiske fund som særligt interessante, kan kompetencer som Annemette Fuglsangs hurtigt blive aktuelle.

Det at gå ud at skaffe penge er også en del af det at arbejde professionelt med at drive museum.

Annemette Fuglsang, bestyrelsesformand, Museum Skanderborg

Én af de ting, der skal gøre det muligt for museet at gå nye veje og sætte nye standarder, som det som tidligere nævnt hedder i strategien, er at realisere udstillinger med større armbevægelser.

Den slags koster penge - og det gør også større fysiske ombygninger, som f.eks. den der allerede er i gang med Perron1, hvor museet har skabt finansiering for i alt 52 mio. kr., herunder 26 mio. fra kommunen samt en række millionstore donationer fra Realdania og A.P. Møller-fonden, til at ombygge og renovere rammerne, der fra 1983 i mange år var postkontor.

- Der er jo et pres på økonomien og et større pres for skaffe at finansiering fra fonde. Det har museet været sindssygt gode til. Men det at gå ud at skaffe penge er også en del af det at arbejde professionelt med at drive museum, siger Annemette Fuglsang.

Og hvad skal de penge så helt konkret bruges på?

Først og fremmest skal det, fortæller museumsdirektør Lene Høst-Madsen, være lidt mere iøjnefaldende, at der rent faktisk ligger et museum, hvis man går ind ad glasskydedørene i den lave stationsbygning i den modsatte i forhold til 7Eleven.

Vil udfordre, hvad et museum kan

Lige nu ligger museets eneste indgang ud mod Jernbanevej.

- Der skal laves en ordentlig ankomst, så man kan se museet fra perronsiden, for lige nu er det lidt svært at se, hvor man skal ind henne. Der skal være en ordentlig adgang, der skal være en elevator, så alle kan komme op og ned i bygningen, og så skal det være mere indbydende, end det er nu, siger Lene Høst-Madsen.

Når man opholder sig på selve perronen på Skanderborg Station, er det kun disse to plakater, der indikerer, at der gemmer sig et museum inde bag væggene. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

En af de ting, der skal vokse ud af processen med at indfri 2025-visionen, er, at skabe en bedre vekselvirkning mellem museet og de borgere, der bor rundt om det - og ikke kun rundt om Perron1 i Skanderborg, men også rundt om museets andre afdelinger: Lokalarkiverne i Skanderborg, Galten, Hørning, Fruering-Vitved, Veng og Ry, samt Øm Kloster Museum, Museet på Gl. Rye Mølle og Skanderborg Bunkerne i Dyrehaven.

Der er rigtig mange mennesker, der ikke synes, at de har noget at gøre på et museum. Mennesker, der ikke synes, at de er nørdede nok.

Lene Høst-Madsen, direktør, Museum Skanderborg

At borgerne skal have let adgang til museumsoplevelsen er bare ét eksempel.

Også her er ombygningen af og flytningen til Perron1 et første skridt på vejen, blandt andet på grund af museumsafdelingens blotte placering og tilgængelighed, forklarer Lene Høst-Madsen.

Det første, man møder på Perron1, er museumsbutikken med caféborde og mulighed for at købe kaffe og kage, mens trafikken på Jernbanevej passerer forbi lige uden for vinduet. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

- Det handler jo om at prøve at udfordre, hvad et museum kan. At prøve at se, om der er andre veje. For der er et eller andet med, at museer bliver nogle elitære institutioner, hvis vi ikke passer på. Der er rigtig mange mennesker, der ikke synes, at de har noget at gøre på et museum. Mennesker, der ikke synes, at de er nørdede nok, eller at de ikke har læst længe nok eller ikke ved nok til at gå på museum, siger Lene Høst-Madsen og fortsætter:

- For mig handler det rigtig meget om, at museer skal være til for alle, og at alle skal have mulighed for at komme på museum. Alle skal have noget ud af at gå på museum, og det er det, vi kan give tilbage til folk. At vi kan være det, der hedder fællesskabende. At vi kan være community-building, at vi kan være generator i en by. Nu er vi i krise lige nu, og det hele er skidt, men så kan vi være stedet, hvor man stadig kan få en god oplevelse, uden at det koster en formue. Hvor man kan føle sig velkommen, siger hun.

Vekselvirkning mellem lokalsamfund og museum

I den forbindelse gør det en forskel, hvor og hvordan et museum er placeret, mener Lene Høst-Madsen.

Når hun betragter gamle museer, karakteriserer det mange af dem, at de ligger som "sådan nogle tempelagtige skrin, hvor man skal gå op ad trapperne for at komme ind", forklarer hun.

- Her går vi den anden vej og lægger os lige der, hvor folk næsten ikke kan undgå at ramle ind i os. Hvis det stod til mig, skulle folk gå igennem museet for at tage toget. De behøver ikke forholde sig til det, men vi kan nedbryde en barriere på den måde. Det at have et museum på en perron findes ikke andre steder i verden, der er ikke andre, der har gjort det. Vi prøver, hvad det kan, og det er det, der er det vigtige for os. At finde ud af, om det er en god idé. Og det er sgu en god idé. Vi er ret overbeviste om vores eget koncept, siger Lene Høst-Madsen.

Når Perron1 står helt færdigt, tager Annemette Fuglsang, Lene Høst-Madsen og resten af museets ansatte fat på Øm Kloster. - Der er nogle vilde historier at fortælle om munkene og deres ølbrygning. Der er så mange historier i vores område, som jeg tror, at folk slet ikke kender, siger Annemette Fuglsang. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Invitationen til interaktion mellem borgere og museum er altså på plads med selve museets placering og tilgængelighed, men også på et mere overordnet plan skal der være en vekselvirkning mellem lokalsamfundet og Museum Skanderborg.

Man snakker rigtig meget om fællesskaber og overskud i en kommune som Skanderborg. Men hvis du ser på det, er kommunen også meget diverst sammensat.

Lene Høst-Madsen, direktør, Museum Skanderborg

Spørgsmålet er blot: Hvordan det?

Bestyrelsesformand Annemette Fuglsang har et konkret eksempel fra museets nyere historie, som hun ser for sig, kan bruges som målestok for inddragelse af lokalsamfundet: Opdagelsen og udgravningen af Fregerslev-vikingen i Hørning, som blev afsluttet i 2017.

- Der blev fundet en masse bling fra vikingen og hans hest, og vi lavede en borgerudgravning, hvor alle kunne være med der, hvor deres huse bliver udstykket. Hvor de selv kan være med til at grave ud og høre historien om vikingen og hans hest. På den måde får vi museets aktiviteter tættere på borgerne, siger Annemette Fuglsang.

Et museum for alle?

Således bevægelsen fra museum og ud til borgerne. Men den omvendte bevægelse, hvor museet i højere grad er i stand til at trække lokalmiljøet og dets borgere ind, skal også ske, forklarer Lene Høst-Madsen.

- Man snakker rigtig meget om fællesskaber og overskud i en kommune som Skanderborg. Men hvis du ser på det, er kommunen også meget diverst sammensat, og der er en stor mængde tilflyttere i disse år, siger Lene Høst-Madsen og peger på, at museet skal forsøge at appellere til borgere på tværs af diversitetens skel.

Perron1 er stadig ved at tage form - eller, det er i proces med proces på, som museumsdirektør Lene Høst-Madsen formulerer det. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

- Kan vi være et museum for alle?, spørger museumsdirektøren sig selv og drejer hovedet i forskellige retninger, mens hun gennem museets vægge udpeger flere af Skanderborgs boligområder.

- Du har bakkerne heroppe bagved med de store villaer med udsigt over søen. Så har du kongebyen dernede, så har du Højvangen derude med lejeboligbyggerierne, hvor nogle af indbyggerne er marginaliserede, og du har de gamle parcelhuskvarterer. Og så har vi det her museum, der ligger midt i mellem, og øvelsen bliver for mig at se, om vi kan binde noget af det lidt sammen. At vi kan prøve at få folk fra de forskellige steder til at komme på museum, siger hun, holder en kort pause og stiller så sig selv endnu et spørgsmål.

På Perron1 var der i hele 2020, året hvor museet flyttede til stationsbygningen, og som var hårdt ramt af coronanedlukning, 4.587 besøgende. I 2021 var der 9.913 besøgende - også dette år var præget af coronarestriktioner. I 2022 er Lene Høst-Madsens bud, at Perron1 når op på et årligt besøgstal på mellem 14.000 og 15.000 personer. Her ses museumsbutikkens caféområde i retning mod Jernbanevej. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

- Så spørger du mig: Hvordan gør I det? Og det ved jeg ikke. Vi prøver os frem med nogle forskellige ting. Hvem kommer, hvis vi laver juletræsarrangement? Charlotte (Abildgaard Paulsen, museumsinspektør, red.) har en plan om at lave quizaften, og hvem kommer til det? Vil det være nogle andre? Så vi prøver lidt af, hvad for nogle ting, der virker for hvem, siger Lene Høst-Madsen.

Vil udnytte placering i 'de store søers land'

Både målet om et større lokalt engagement og målet om at skabe et museum, der påkalder sig interesse såvel uden for kommunegrænsen som uden for landets grænser, har rod i tanker om at udnytte Skanderborgs geografiske placering - eller dets stedlighed midt i 'de store søers land', som det er blevet navngivet i 2025-strategien.

Noget af det, vi kommer til at arbejde med de næste par år, er, at det er selve stedet, der kan noget.

Annemette Fuglsang, bestyrelsesformand, Museum Skanderborg

Ifølge Annemette Fuglsang handler det blandt andet om at knytte nogle af de kultur- og naturhistoriske attraktioner i kommunen sammen med museets kompetencer til at formidle kulturarv.

- Folk tager måske til Himmelbjerget for at opleve 'de store søers land', som vi kalder det. Det dækker over et geografisk område, hvor der er en masse historier, som vi er en del af, som har en meget stor betydning i en sammenhængende fortælling, og som vi kan fortælle. Vi har noget helt unikt i vores omgivelser, som vi kan koble til museet, fortæller Annemette Fuglsang.

Foruden rollen som bestyrelsesformand for Museum Skanderborg sidder Annemette Fuglsang også i bestyrelsen for Kingo Recycling A/S og ErhvervSkanderborg, ligesom hun sidder med i styregruppen for EU-projektet Circular Economy Beyond Waste. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

- Noget af det, vi kommer til at arbejde med de næste par år, er, at det er selve stedet, der kan noget. At det er vores stedlighed, og det, at vi er i 'de store søers land'. Og det kan for eksempel betyde, at man ikke bare kommer til Himmelbjerget og konstaterer, at her er flot, men at man også får noget at vide om vores kulturarv, siger hun.

Den internationale interesse er der faktisk allerede, fortæller Lene Høst-Madsen. Få dage efter dette interview kommer en walisisk professor i egyptologi på besøg for at se nærmere på, hvad Museum Skanderborg gør anderledes end så mange andre museer.

- Og ellers er der faktisk en lind strøm af museumsdirektører, der besøger os, fordi de synes, det er sjovt. Hvad er det, vi gør, og hvad er det, der sker her hos os? De synes også, at det er sjovt, fordi vi gør lidt op med det der med, at man skal bruge en masse penge for at kunne åbne og for at gøre ting, siger Lene Høst-Madsen, der dog understreger, at museet nok skal komme til at bruge en masse midler på at lave nye udstillinger.

Grafik: Christian Bæk Lindtoft/Datawrapper

Fik højeste valgdeltagelse i hele Østjylland: Sådan stemte de 12 valgsteder i Skanderborg ved folketingsvalget

Vælgerne i Skanderborg Kommune var dem i Østjylland, der var allermest flittige til at stemme ved folketingsvalget i sidste uge.

Samtidig ligger valgdeltagelsen også markant højere, end den gør på nationalt niveau.

Der er dog et enkelt valgsted i kommunen, der halter bagefter de øvrige.

Vi zoomer i denne artikel ind på de helt lokale valgresultater.

Vi giver dig et overblik over de centrale tal fra de lokale valgsteder i Skanderborg her.

Med en valgdeltagelse på 89,6 pct. var Skanderborg én af de kredse i Danmark, der gik mod de nationale strømninger og faktisk forbedrede sin stemmeprocent fra folketingsvalget i 2019 til folketingsvalget den 1. november 2022.

Valgdeltagelsen i Skanderborg var samtidig 5,4 procentpoint højere end den landsdækkende valgdeltagelse, og blandt valgkredsene i Østjylland var Skanderborg den med den højeste valgdeltagelse.

Det viser KMD's data fra det netop afviklede folketingsvalg.

Zoomer man ind på de lokale valgsteder i Skanderborg Kommune, ligger samtlige 12 valgsteder relativt højt med undtagelse af Morten Børup Hallen, hvor 84,3 pct. af de stemmeberettigede afgav en stemme, hvilket blot er 0,1 procentpoint højere end den landsdækkende valgdeltagelse.

Gl. Rye tager førstepladsen i kommunen med en stemmeprocent på 92,7 pct., skarpt forfulgt af Stilling med 92,3 pct. og Ry med 92 pct.

Ser man på selve stemmefordelingen, afspejles de nationale tendenser stort set en til en i Skanderborgs stemmeafgivelse: Moderaterne og Danmarksdemokraterne fik stor opbakning ved deres første valg, mens Frie Grønne og Kristendemokraterne med henholdsvis 0,3 og 0,4 pct. af stemmerne måtte spejde langt efter spærregrænsen.

Mest iøjnefaldende er det nok, at Dansk Folkeparti med 1,8 pct. af stemmerne fra de 12 valgsteder i Skanderborg Kommune ikke var kommet i Folketinget, hvis Skanderborg alene skulle sammensætte den lovgivende forsamling.

På landsplan fik partiet 2,64 pct. af stemmerne.

Dernæst springer også Liberal Alliances vælgeropbakning i øjnene som et lokalt valgresultat, der adskiller sig markant fra det samlede valgresultat. Mens partiet på landsplan fik et fremragende valg med 7,89 pct. af stemmerne, blev det i Skanderborg til hele 9,8 pct. af stemmerne.

LA er dermed gået 7,2 procentpoint frem i Skanderborg sammenlignet med valget i 2019, mens partiet national gik frem med 5,56 procentpoint.

Enhedslisten fik et værre valg i Skanderborg (3,9 pct.) end på landsplan (5,13 pct.), mens Alternativet til gengæld fik et marginalt bedre valg med 3,5 pct. af stemmerne i Skanderborg mod 3,33 pct. på landsplan.

Til sidst er det iøjnefaldende, at Moderaterne med 9,8 pct. af stemmerne fik et bedre valg i Skanderborg end i Danmark (9,27 pct.), men at Venstre samtidig ikke i lige så stor udstrækning som på landsplan blødte vælgere til Løkkes nye parti.

Mens V på landsplan fik 13,32 pct. af stemmerne, fik partiet i Skanderborg 14,4 pct. af stemmerne.

Uden større undersøgelser af lokal vælgeradfærd er det svært at gisne om, hvor stemmerne til Moderaternes bedre Skanderborg-resultat er kommet fra. Men de 4,9 pct. opbakning, Konservative fik i Skanderborg mod deres 5,51 pct. på landsplan kan måske pege i retning af et andet sted, Moderaternes lokale vælgere kan være kommet fra.

Herunder har vi samlet samtlige 12 lokale valgsteders valgresultater fra 2022-valget i grafikker, der sammenligner med de lokale valgresultater i 2019.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

- Gevinsten er ikke kun til at mærke for det enkelte menneske, men også for de sundhedsfaglige studerende, sagde Kronprinsesse Mary om Social Sundhed. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Alken-kvinder modtager pris fra kronprinsparret, tre lokale stemmer valgt til Folketinget - og så lurer arkæologer på bronzealderfund ved Ry

Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

Kvinder fra Alken modtager royal pris for arbejde med socialt udsattes sundhed

Kristina Louise Bliksted (midtfor) og Anja Budde (tredje fra venstre) fra Alken modtog en af kronprinsparrets priser fredag den 4. november. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Da kronprinsparret fredag den 4. november uddelte en række priser til forskellige mennesker og tiltag, som de hvert år gør, gik en af priserne til to kvinder fra Alken.

Det drejer sig om Kristina Louise Bliksted og Anja Budde, der driver den landsdækkende NGO Social Sundhed, som via frivillige, sundhedsfaglige studerende bygger bro mellem socialt udsatte mennesker og sundhedssystemet. Det sker blandt andet ved at ledsage sårbare og udsatte mennesker til deres aftaler i sundhedsvæsenet og ved at uddanne de frivillige brobyggere til en indsats målrettet socialt udsatte grupper.

- Den Sociale Stjernedryspris er tidligere givet til organisationer, som er vores forbilleder. Og når Deres Kongeligheder I lyser på noget, så får det en større betydning i vores verden. Så tusind, tusind tak for, at I lyser på os, sagde Kristina Louise Bliksted, stifter af Social Sundhed, i sin takketale til prisuddelingen den 4. november.

- I Social Sundhed er det fremtidens læger, sygeplejersker, jordemødre og fysioterapeuter, der arbejder som frivillige brobyggere, fordi de ønsker at gøre en forskel for mennesker, der er i en udsat livsposition. Og fordi de ønsker at lære noget om denne udsathed. Vores brobyggere brænder for at være noget for nogen, og så drømmer de om at være en del af den forandring, vores sundhedsvæsen har brug for, sagde Kristina Louise Bliksted i talen.

I sin motivationstale under prisuddelingen fremhævede kronprinsesse Mary de dobbelte gevinster ved Social Sundheds arbejde.

- I Social Sundhed ledsager frivillige sundhedsfaglige studerende nogle af de mest udsatte mennesker igennem sundhedssystemet. De sætter sig på samme side af bordet som dem og er med til at skabe forståelse og tryghed og nedbryde mulige barrierer. Gevinsten er ikke kun til at mærke for det enkelte menneske, men også for de sundhedsfaglige studerende, sagde kronprinsessen.

Hvilke lokale kandidater er kommet i Folketinget, og hvem er ikke?

Carsten Bach (LA) kom ikke i byrådet ved kommunalvalget i 2021, men nu skal han fire år i Folketinget. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Tre kandidater med bopæl i Skanderborg Kommune har fået sæde i Folketinget efter valget den 1. november.

Fra Høver ved Galten er Liberal Alliances Carsten Bach blevet valgt ind. Han har tidligere siddet i Folketinget for samme parti fra 2015 til 2019, hvor LA fra slutningen af november og frem sad i regering med Venstre og De Konservative. Dengang var han var valgt i Østjyllands Storkreds, men denne gang var han opstillet i Vestjyllands Storkreds.

Carsten Bach stillede i 2021 op til kommunalvalget i Skanderborg Kommune, men han blev ikke valgt ind.

Fra Hørning har SF's Kirsten Normann Andersen opnået genvalg. Hun har siddet i Folketinget for partiet siden 2016, da hun kom ind som suppleant for Jonas Dahl, der forlod Folketinget i august 2016. Hun har i den foregående valgperiode været ældre- og sundhedsordfører, og fra 2019 var hun formand for sundheds- og ældreudvalget.

Et af de nye partier, Moderaterne, får ejeren af Låsby Kro på listen over folketingsmedlemmer: Peter Have.

Han er, som mange af de øvrige nyvalgte moderater, debutant i ikke blot folketingspolitisk sammenhæng, men i politik i det hele taget. Peter Have er uddannet tjener og sommelier og har været konstabel i hæren og udsendt med FN på Cypern.

Susan Kronborg fra Radikale Venstre, der bor i Skanderborg og kom i Folketinget som suppleant for tidligere partiformand Morten Østergaard, der trådte ud af Folketinget i efteråret 2020, er ikke blevet valgt ind.

Disse lokale kandidater kom ikke i Folketinget:

 • Mia Nybo, Radikale Venstre (bor i Aarhus, opstillet i Skanderborg-kredsen)
 • Louise Louring, Venstre (bor i Malling, opstillet i Skanderborg-kredsen)
 • Dorthe Hindborg, Socialdemokratiet (bor i Stjær)
 • Karina Kirk, Nye Borgerlige, byrådsmedlem i Skanderborg Kommune (bor i Ry)
 • Charlotte Vindeløv, SF, byrådsmedlem i Skanderborg Kommune (bor i Gl. Rye)
 • Michael Valentin Ilsø, Liberal Alliance (bor i Hørning)
 • Maria Temponeras, Enhedslisten (bor i Bjedstrup, opstillet i Vestjyllands Storkreds)
 • Mira Issa Bloch, Alternativet, byrådsmedlem i Skanderborg Kommune (bor i Skanderborg)
 • Nikoline Erbs Hillers Bendtsen, Alternativet (bor i Ry)
 • Thomas Due Nielsen, Alternativet (bor i Skanderborg)
 • Berit Skjernaa, Alternativet (bor i Skanderborg)
 • Daniel Aage Holm, Dansk Folkeparti (bor i Ry)
 • Per Urban Olsen, Konservative (bor på Samsø, opstillet i Skanderborg-kredsen)

Storring, Stjær og Skovby klar til fjernvarme

Arkivfoto: Mette Mørk

En sej kamp for at sikre opbakning fjernvarme i Storring, Stjær og Skovby får nu sin ende - og med positivt udfald for de tre byer.

Mere end 70 pct. af husstandene i hver enkelt by har nemlig bestilt fjernvarme, og det var lige præcis minimumskravet, for at fjernvarmeselskabet Kredsløb ville sætte projektet i gang i byerne.

Det skriver Kredsløb på sin hjemmeside.

Lige nu venter selskabet på den endelige godkendelse fra myndighederne, lige som de endnu ikke ved, om projektet kan få tilskud fra Energistyrelses fjernvarmepulje. Kredsløb forventer, at de ting falder på plads i løbet af november.

I løbet af november eller december kan selskabet melde en tidsplan for projektet ud. Allerede nu vurderes det dog, at de første borgere i de tre landsbyer kan regne med at kunne tænder for fjernvarmen til fyringssæsonen 2023/2024, mens forventningen er, at hele projektet er færdigt inden for en tidshorisont på 2-3 år.

Arkæologisk udgravning i Ry

Der foregår lige nu en arkæologisk udgravning i det østlige Ry, der hvor der senere skal etableres fodboldbaner i forbindelse med den kommende nye daginstitution og skole i Ry.

Museum Skanderborg, der forestår udgravningen, oplyser på kommunens Facebook-side, at en forundersøgelse har vist, at der er "spændende bronzealderfund i jorden".

Arkæologerne forventer at være færdige med udgravningerne i løbet af november.

Efter planen begynder byggeriet af den nye daginstitution og skole i november 2024.