Byrådet vil skære igennem med ny plan for solceller og vindmøller. Men kan det løse det evige problem med modstand fra naboerne?
Byrådet skal være med længere inde i maskinrummet, når der skal findes områder til solceller og vindmøller.
Det mener borgmester Frands Fischer (S) og formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, Claus Leick (SF) og resten af byrådet, og derfor skal der laves en ny plan for, hvordan sådanne områder skal findes.
Og det er en bunden opgave at finde plads til 700 hektar solceller eller 43 vindmøller, for ellers når byrådet ikke sin egen målsætning om at være selvforsynende med vedvarende energi senest i 2030.
Målet er, at der skal ryddes ud i områder, der ikke er egnede til at opsætte vindmøller og solceller, så man kan tage en langt mere kvalificeret diskussion om, hvor de skal placeres. Spørgsmålet er, om den nye plan kan kurere kommunen for det problem, der plager alle processer vedrørende vindmøller og solceller:
At ingen - eller meget få - borgere vil have dem i deres egen baghave.
Ifølge borgmesteren er byrådet "nødt til at tage alt, hvad vi kan finde", og Claus Leick afviser ikke, at ekspropriation kan komme på tale, når den bundne opgave skal løses.
Vi dykker ned i byrådets planer her.
Hvis kommunen skal nå i mål med sin ambition om at være selvforsynende med vedvarende energi senest i 2030, skal der ske et større sporskifte i arbejdet med at få placeret solceller og vindmøller på kommunekortets ledige pletter.
Konkret arbejdes der lige nu på en plan, der skal give byrådet og administrationen bedre muligheder for i fællesskab at udpege områder, der ifølge både politikeres og embedsmænds vurderinger er egnede til opstilling af vindmøller og solceller.
Hidtil har det omvendte været tilfældet, hvor kommunen er blevet kontaktet af lodsejere og/eller udviklere fra den vedvarende energisektor, hvorefter byrådet har skulle tage stilling til, om det enkelte projekt var levedygtigt eller ej.
- Her bliver der lagt en proces frem, der tegner hele billedet - hele vejen, fra vi slet ikke har nogen anlæg, videre gennem borgerhøringer, planprocesser og til vedtagelse af kommuneplantillæg, siger borgmester Frands Fischer (S).
- Det, vi har brug for politisk, er en forståelse af, hvad det er for nogle områder, der er relevante til solceller eller vindmøller. Vi har brug for at få bygget noget viden på for at kunne sætte os ind i det og træffe beslutninger om det her, siger han.
Den nye plan kommer ifølge borgmesteren til at fungere som en udskillelsesproces, som fører til, at byrådet til sidst har markant færre områder at vælge i mellem, når planerne om nye solceller og vindmøller skal realiseres.
Med andre ord vil byrådet til den tid vide, at nu skal anlæggene placeres inden for et afgrænset område, mens placeringer i resten af kommunen slet ikke vil være til debat.
980 fodboldbaner med solceller
Byrådet har tidligere vedtaget en målsætning om, at det samlede energiforbrug indenfor kommunens geografiske område skal være 100 pct. dækket af solceller og vindmøller senest i 2030.
Kommunens eget regnestykke viser, at dét mål kræver enten 700 hektar solceller eller 43 vindmøller eller en kombination.
700 hektar svarer til 980 fodboldbaner.
I takt med, at målsætningens deadline rykker tættere på, bliver det også mere og mere presserende for byrådet og kommunen at finde en løsning på det grundlæggende problem, der har martret solcelle- og vindmølleprojekter landet over ét efter ét de seneste adskillige år:
Meget få borgere vil rigtig gerne have en eller flere vindmøller eller en solcellepark i baghaven - en dynamik, der i forskningen betegnes Nimby-effekten (not in my backyard-effekten).
Da mediet Klimamonitor i december 2020 lavede en opgørelse over forliste og vellykkede landvindmølleprojekter i Danmark siden 2009, viste det sig, at flere end hvert femte projekt blev lagt i graven på grund af enten borgerprotester eller natur- og miljøhensyn.
Med den nye procesplan håber borgmester Frands Fischer, at udpegningen af områder vil foregå langt mindre vilkårligt end hidtil, og at det vil give en større succesrate.
Tanken er, at byrådet skal have et overblik over, hvilke områder der er eller ikke er egnet til placering af vindmøller og solceller. Og så bliver det en bunden opgave at finde tilstrækkeligt med hektar - inden for de udpegede områder - til at imødekomme 2030-målsætningen.
Men til forskel fra den hidtidige praksis vil byrådet være med helt tæt på embedsmændene, mens de arbejder på at udpege områderne.
- Vi kunne godt tænke os at være lidt mere med inde i maskinrummet, siger Frands Fischer og forklarer:
- Vi har oftest arbejdet sådan, at vi politisk har lavet et kommissorium, som vi afleverer til administrationen, og så kommer de med en model for, hvordan vi løser det, og så træffer vi en politisk beslutning.
Ekspropriation "er jo en mulighed vi har"
Med politisk indflydelse undervejs i arbejdet med at finde placeringer til solceller og vindmøller vil det ifølge borgmesteren blive lettere at afskrive løsninger, byrådet finder urealistiske, på et tidligere tidspunkt.
- Er der nogle områder, som administrationen overvejer, men som vi som byråd fra start af kan sige, at det ved vi, at vi politisk ikke vil være med til? Vi er optagede af, at vi kommer til at være tættere på som politikere. Vi er nødt til som politikere at være med længere nede ad vejen, siger Frands Fischer.
Omvendt betyder den stærkere politiske styring og indsnævringen af geografien også, at det vil blive markant sværere at fravælge områder senere i processen, når først de er kommet igennem den politisk-administrative proces.
Simpelthen, fordi kommunen skal bruge rigtig meget plads, især hvis opbakningen til de pladskrævende solcelleparker er større end til de mere effektive vindmøller.
Derfor udelukker Claus Leick (SF), formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, heller ikke, at det kan blive nødvendigt at købe borgere ud af deres hjem for at få regnestykket til at gå op.
- Det er jo en mulighed vi har som myndighed. Vi eksproprierer til alt muligt andet, så det vil vi også kunne her, siger Claus Leick.
- Det er nok et politisk værktøj, som nogen måske ville have mindre lyst til at bruge. Men hvordan ser verden ud om nogle år, hvis vi ikke gør noget? Med det i baghovedet tror jeg da, at vi er villige til næsten hvad som helst, siger udvalgsformanden.
Blødgjort af Ruslands krig?
Spørgsmålet er, om den nye model kan kurere arbejdet med solceller og vindmøller fuldkommen for borgermodstand. Som tidligere nævnt giver historikken ikke mange løfter om dette.
Men måske kan Ruslands invasion af Ukraine og den brede konsensus om at finde midler til at gøre sig uafhængig af russisk gas være til byrådets fordel.
I hvert fald tyder noget på, at den kritiske energisituation har blødgjort befolkningens modstand mod lokale vindmøller en anelse.
I TrygFondens tryghedsmåling fra 2021 erklærede 44 pct. af østjyderne sig enige i, at der er områder i deres egen kommune, hvor der kan opstilles landvindmøller. Da den seneste tryghedsmåling blev foretaget i marts 2022, svarede 78 pct. af østjyderne, at det er ok, at der sættes nye vindmøller op i deres egen kommune.
"Egen kommune" er selvsagt ikke det samme som "eget nabolag", men udvalgsformand Claus Leick håber alligevel, at den ændrede energisituation kan få positiv betydning for arbejdet med at finde lokale placeringer til vedvarende energikilder.
- Jeg tror, at det er en vigtig faktor. Nu er det jo ikke så meget klima, men nærmest energi, der styrer debatten. Da vi "bare" snakkede om en "almindelig" klimakrise, var presset jo ikke helt så stort, som det er nu. Nu er det jo noget helt andet, og det bliver hele tiden mere og mere presserende, siger Claus Leick.
I den nye procesmodel er der lagt borgerinddragelse ind i alle processens faser. Skal man tro den grønne tænketank Concito, vil det være en fordel for Skanderborg Kommune.
I et debatindlæg i Klimamonitor fra maj i år skrev tænketankens senioranalytiker Karsten Capion, at det er "afgørende at engagere lokalbefolkningen så tidligt som muligt i planlægningsprocessen, så de ikke oplever, at beslutningerne tages over hovedet på dem, men i stedet får aktivt lokalt ejerskab til projektet".
Samtidig peger Concito på, at tidligere lokal inddragelse "givetvis" vil være med til at "reducere antallet af klagesager markant og dermed forkorte etableringstiden af projekterne".
Men spørger man Claus Leick, bliver det svært at undgå gnidninger.
- Det er vigtigt, at vi får lavet borgerinddragelse, men jeg må også være ærlig og sige, at vi når aldrig derhen, hvor alle synes, at det er en god idé at sætte vindmøller eller solceller op, siger Claus Leick.
- Det bliver ikke let, og der vil stadig være meget modstand. Så vi skal gøre alt for at få en god dialog. Men der er ikke nogen vej udenom, at vi skal i gang nu. Og fremskridtene afhænger af, hvad vi politisk tør være med til, siger han.
Derfor handler det ifølge udvalgsformanden om tidligt at få udpeget områder, hvor risikoen for store protester kan være mindre end andre steder.
- Der er jo forskel på, om der er fem eller femhundrede naboer. Så vi kan jo prøve at kigge på nogle af arealerne langs jernbanen eller motorvejen, som mange påpeger, siger Claus Leick.
Lokker med andele
Men måske er der en vej uden om de værste konflikter mellem kommunen og naboerne til fremtidens vedvarende energianlæg.
Ifølge to forskere fra DTU, der forsker i vind og energisystemer, peger forskning på, at der opstår færre konflikter, hvis værdien fra energiproduktionen forankres bedre lokalt.
Det kan f.eks. ske ved at give de nærmeste naboer rabat på energi fra de opstillede solceller eller vindmøller eller ved at arbejde med lokalt medejerskab.
Netop medejerskabet er skrevet ind som en del af den nye tilgang til at få placeret solceller og vindmøller i Skanderborg Kommune.
- Vi vil prøve at arbejde med nogle modeller for at få lokalt ejerskab, siger udvalgsformand Claus Leick fra SF.
- Det kan både være sådan, at borgerne kan købe en stump af projektet, og det kan være sådan, at de lokale vindmøller eller solceller kan være med til at forsyne dem, der tæt på dem, siger han.
Den nye tilgang med stærkere politisk styring af processen kommer til at betyde, at feltet med mulige placeringer vil blive snævret en hel del ind. En indsnævring, der vil være et produkt af politiske holdninger.
Og indsnævringen vil blive foretaget af et byråd, der har én sammensætning i dag, men som kan se anderledes ud, når planerne skal føres ud i livet.
Administrationen vurderer nemlig, at den nye proces, fra den går i gang, til de første solceller eller vindmøller bliver rejst, i det hurtigste scenarie vil tage fire år - i det langsomste scenarie vil det tage fem og et halvt år, lyder vurderingen.
Begyndte processen i dag, hvad den ikke gør, ville de første anlæg altså stå klar enten i efteråret 2026 eller i foråret 2028.
Borgmester: - Vi er nødt til at tage alt, hvad vi kan finde
Én ting er, at den politiske sammensætning af mandater i byrådet kan være anderledes efter det næste kommunalvalg i 2025 - noget andet er, at den geografiske sammensætning i byrådet også kan være det.
Hvilken betydning kan det få for et politisk område, der er så meget bundet op på geografi og hyperlokale interesser?
Frands Fischer, ved valget for et år siden blev en tredjedel af byrådet udskiftet. Med den lange tidshorisont for denne type projekter, er det så ikke en lidt problematisk tilgang, når det næste byråd kan have nogle helt andre holdninger?
- Jo, det kan man sådan set godt sige på den ene side. På den anden side, ender vi det samme sted som med vindmøllerne, hvis vi ikke gør noget. Og det kan vi heller ikke holde til, for det skaber ikke mere vedvarende energi, at vi kun får sat én vindmølle op, siger Frands Fischer med henvisning til et vindmølleprojekt i Låsby i midten af 2010'erne, der endte med opsætning af en enkelt vindmølle.
Så du har det som borgmester fint med, at I skrider ind og siger, at det her givne hjørne af kommunekortet trækker vi ud af arbejdet allerede nu, fordi ingen i det nuværende byråd kan se en mening i at sætte noget op der, velvidende, at det næste byråd kan se anderledes på sagen?
- Jeg tror, at underlægningsmusikken er, at vi er nødt til at tage alt, hvad vi kan finde. Hvis der er sådan nogle steder, er der ikke så meget at gøre ved det. Når det nu er politikere, der til sidst skal træffe beslutningen, og når vi ved, at det bliver konfliktfyldt, så er vi nødt til at have byrådspolitikerne tættere på i processen, siger borgmester Frands Fischer.
- Det siger også noget om, hvilken prioritet det her er for os politikere, fordi vi ved, at det bliver svært. Særligt i en kommune som vores, der er en blanding af at være en bykommune med en ret massiv befolkningstilvækst, men som samtidig har nogle landskabelige områder med fredskovssøer og særlige interesser, siger han.