Han smuttede fra DF - nu banker Martin Frausing Poulsen på hos Støjberg: - Jeg deler holdningen om, at man skal passe på Danmark
Efter flere ugers overvejelser om sin politiske fremtid erklærer det mangeårige byrådsmedlem Martin Frausing Poulsen nu sin støtte til Danmarksdemokraterne og Inger Støjberg.
Det fortæller Martin Frausing Poulsen til SkanderborgLIV.
Udmeldingen kommer, efter han i september valgte at melde sig ud af Dansk Folkeparti, som han selv var med til at bygge af Fremskridtspartiets ruiner for snart 30 år siden. I 16 år har han siddet i byrådet for DF i Skanderborg.
- Danmarksdemokraterne er det parti, jeg har det største værdifællesskab med, siger Martin Frausing Poulsen.
Efter flere ugers overvejelser om sin politiske fremtid erklærer det mangeårige byrådsmedlem Martin Frausing Poulsen nu sin støtte til Danmarksdemokraterne og Inger Støjberg.
Det fortæller Martin Frausing Poulsen til SkanderborgLIV.
Udmeldingen kommer, efter han i september valgte at melde sig ud af Dansk Folkeparti, som han selv var med til at bygge af Fremskridtspartiets ruiner for snart 30 år siden. I 16 år har han siddet i byrådet for DF i Skanderborg.
- Danmarksdemokraterne er det parti, jeg har det største værdifællesskab med, siger Martin Frausing Poulsen.
Når han blot erklærer sin støtte til Støjbergs parti, handler det ikke om, at han ikke ønsker at melde sig ind i partiet.
Det vil han gerne.
Men Inger Støjberg har valgt, at det ikke skal være muligt at melde sig ind i partiet, før den igangværende folketingsvalgkamp er slut.
Frausing Poulsen har imidlertid tirsdag som led i partiets valgkampagne været på bustur med Inger Støjberg og partiets kandidat i Østjylland, Ulrik Knudsen. De har både været i Randers og til politisk debat hos Kamstrup i Stilling.
De nuværende folketingskandidater for Danmarksdemokraterne er udvalgt gennem en slags screeningsproces, hvor de enkelte kandidater har været til samtale, og der har været eksempler på aspiranter, som gerne ville stille op, men som blev afvist.
Bliver det muligt at melde sig ind i partiet efter valget, har Martin Frausing Poulsen intentioner om at gøre det, men med partiets hidtidige rekrutteringspraksis er han i sagens natur ikke sikker på, at det bare sådan lige lader sig gøre.
Derfor er det også udelukket, at Martin Frausing Poulsen stiller op for partiet ved dette folketingsvalg, selv om fristen for at blive opstillet først udløber fredag den 21. oktober.
Men overvejer du at stille op til Folketinget for Danmarksdemokraterne, hvis det lykkes dig at blive medlem efter folketingsvalget?
- Ja. Hvis nogen beder mig om at stille op, fordi jeg har erfaring, eller fordi jeg kan gøre en forskel, siger Martin Frausing Poulsen.
Tilnærmelser fra flere byrådspartier
Selv om partiets politik stadig synes at tage form, mens folketingsvalgkampen er i gang, kan Martin Frausing Poulsen holdningsmæssigt sagtens spejle sig i Inger Støjbergs projekt.
- Jeg har jo ikke set det endelige partiprogram. Men jeg hørte Inger Støjberg sige i radioen, at værdipolitikken ligger tæt op ad De Konservative, mens skattepolitikken er tættere på Venstres. Før Dansk Folkeparti, er jeg jo vokset op i Konservativ Skole-Ungdom, hvor jeg meldte mig ind som 12-13-årig. Så jeg er jo vokset ud af den der Gud-, konge- og fædreland-tankegang.
I perioden fra han meldte sig ud af Dansk Folkeparti, til han nu erklærer sin utvetydige interesse i at blive en del af Danmarksdemokraterne, er der blevet gjort tilnærmelser fra flere partier fra byrådssalen - men hvem, der har vist interesse for at få Martin Frausing Poulsen med på holdet, vil han “af respekt for dem” ikke ud med, fortæller han.
- Men ja, der er nogle, der har spurgt, om jeg vil være medlem hos dem, siger han.
DF's deroute: - Hele basen er væk
Martin Frausing Poulsen har som nævnt været en del af Dansk Folkeparti, lige siden partiet blev stiftet i 1995.
De første 20 år af partiets liv var én lang fortælling om gradvist mere indflydelse og magt, en fortælling, der kulminerede med folketingsvalget i 2015, hvor partiet blev næststørst med 21,1 pct. af stemmerne.
Men så gik det ned ad bakke. Ved valget i 2019 blev det blot til 8,74 pct. af stemmerne. Efter en del uro i partiet meldte Kristian Thulesen Dahl i 2021 sin afgang som formand, og i januar 2022 blev Morten Messerschmidt - efter en formandsvalgkamp, der trak endnu flere interne konflikter frem i lyset - valgt som formand.
Det har indtil videre ikke vendt den negative udvikling for partiet markant, og bedre blev det ikke af, at en længere række folketingsmedlemmer, blandt andre Peter Skaarup og Søren Espersen, valgte at springe over til Inger Støjberg i Danmarksdemokraterne i sommeren 2022.
Akkurat som Martin Frausing Poulsen nu gør det.
Du har været med på DF-holdet lige siden begyndelsen, og for nu at bruge en fodboldmetafor, er I bare rykket en division op, folketingsvalg efter folketingsvalg, indtil nedturen i 2019. Nu går det skidt, og så vil du hellere spille for et andet hold, hvor formkurven er opadgående i stedet for nedadgående. Er det bare det, det handler om?
- Jeg vil sige, at alle de der brikker indgår i det samlede puslespil. Da der var formandsvalg, havde jeg en tro på, at nu kunne vi komme videre. Jeg har intet haft at udsætte på Morten (Messerschmidt, red.) eller andre i den sammenhæng, men hele organisationen er jo faldet sammen indefra. Dem, man skulle have bygget noget op sammen med, er væk. Aksel (Aksel Nielsen, tidligere lokalformand i DF, red.) og John (John Haarup Laursen, tidligere byrådsmedlem for DF, red.) er ude nu hele basen er væk, siger Martin Frausing Poulsen og bringer selv en sag om servering af kødboller med oksefars i stedet for svinefars på Mølleskolen i Ry på bane.
- Så var der sagen med maden på Mølleskolen, hvor jeg på intet tidspunkt har fået lov til at bruge den tid, jeg ville, på at undersøge sagen til bunds. Jeg gør ikke noget overilet, jeg vil have den ro, jeg skal bruge. Når der så er nogle personer, der siger, at det skal gøres, og at det skal udbasuneres, så ville jeg gå på kompromis med mit eget værdisæt, hvis jeg sagde ja til det, siger Martin Frausing Poulsen.
- Jeg vil ikke støje unødvendigt, og fakta skal på banen først. Jeg har brugt 16 år på at bygge en troværdighed op som byrådsmedlem. Jeg for eksempel formand for Skanderborg Forsyning, som er en plads, som Socialdemokratiet traditionelt har haft, men har givet mig, og i det ligger der jo også det, at jeg har bygget nogle gode relationer op på tværs af partierne. Så vil jeg ikke sætte alt på et bræt ved at være udfarende i en sag, hvor jeg ikke ved, om den kan bære. Jeg skrev engang et læserbrev om, at jeg ikke er i byrådet for at støje, og det mener jeg stadigvæk.
Nyt parti, men hans "kompas er det samme"
Martin Frausing Poulsen sagde i et interview med TV 2 Østjylland i forbindelse med sin exit fra DF, at de vælgere, der havde stemt personligt på ham ved kommunalvalget i 2021, ikke skulle bekymre sig for, om han nu vil føre en anden politik end den, de har valgt ham på.
Han vil ikke komme til at ændre på sig selv og sine holdninger, selv om han er en del af et nyt parti, sagde han.
Hvordan kan du vide, at du ikke kommer til at ændre dig?
- Det er et meget filosofisk spørgsmål, om et menneske ændrer værdisæt. Jeg tror ikke, at mit ændrer sig. Mit kompas er det samme. Men det er klart, at når man er en del af et hold, så kan der komme nogen og sige, at vi gør tingene lidt anderledes, end du er vant til, og så er jeg da klart holdspiller og må arbejde mig i partiets retning. Derfor arbejder jeg også benhårdt på at få valgt Ulrik Knudsen (partiets kandidat i Østjylland, red.) ind i Folketinget, så Skanderborg stadigvæk har en repræsentant på tinge.
Hvis du ikke kommer til at ændre på dine holdninger, hvorfor så ikke bare være løsgænger?
- Når man er løsgænger, er man helt alene. Så det er jo noget med, at man har en platform, man arbejder ud fra. Mette Dencker (DF) har været folketingsmedlem i 10 år, og vi har haft et fantastisk samarbejde. Det med at have en sparring i Folketinget, det giver altså bare en helt anden sammenhæng. Det er fint, at man kan mene det, man vil som løsgænger, men når der er andre, der mener det samme, så er jeg altså holdspiller.
Du har 16 års byrådserfaring. Du har 27 års politisk erfaring. Du sidder i Økonomi- og Erhvervsudvalget, som er det mest magtfulde udvalg i byrådet. Hvorfor har du behov for at være med i et parti? Kunne du ikke klare dig som løsgænger?
- Jo, det kunne jeg muligvis godt, men der er bare noget i at have et tilhørsforhold med nogen. Når der har været kræmmerdage i Skanderborg har der jo været en partiorganisation, som har betydet, at der er mødt 12 mand fra Dansk Folkeparti op. Vi har kunnet mønstre lige så mange, som de andre selvom vi har været færre. Der er noget med at være i en organisation, hvor man også hjælper hinanden, som er en fordel.
Du er kommunalpolitiker, og Danmarksdemokraterne har jo ikke som sådan forholdt sig så meget til kommunalpolitik endnu. Hvordan kan du være sikker på, at det, du gerne vil i Skanderborg, også er noget, der flugter med de grundlæggende værdier i Danmarksdemokraterne?
- Jamen, det kan jeg af gode grunde ikke vide, eftersom partiprogrammet ikke er klar endnu. I DF har jeg været enig med 95 pct. af tingene. Hvis man har den politiske tilgang til det, som jeg har, så bliver man jo, selv om man ikke er enig i det hele. I de mange år, jeg har været med i DF, har jeg haft fem henvendelser eller sådan noget fra Christiansborg om ting, de godt kunne tænke sig.
Men det at DF-toppen ikke har blandet sig særlig meget i dit byrådsarbejde, er jo ikke det samme, som at Danmarksdemokraternes folketingsgruppe vil afholde sig fra at gøre det?
- Nej, det har du ret i. Men jeg tænker umiddelbart, at det vel ikke er anderledes end i andre partier.
Så prøv lige en gang til at forklare mig, hvor du ser de store politiske fællesnævnere mellem dig og Danmarksdemokraterne.
- Det er jo hele det her med Gud, konge og fædreland. Jeg er forankret på den blå side, jeg var med i Fremskridtspartiet, og jeg deler holdningen om, at man skal passe på Danmark og på de svage. Jeg køber ikke ind på den konservative skattepolitik, men til gengæld synes jeg, at Venstres skattepolitik landspolitisk minder mere om De Radikales. Der er ingen slinger i valsen hos Inger Støjberg, og de ting, hun siger, passer helt perfekt med de ståsteder, jeg også har, siger Martin Frausing Poulsen.
Danmarksdemokraterne har i alt 40 folketingskandidater.
Partiet er indtil videre repræsenteret i ni kommuner, da ni byrådsmedlemmer forskellige steder i landet er skiftet til Danmarksdemokraterne.
Af de ni er fire skiftet fra Dansk Folkeparti, mens fem er skiftet fra Venstre.
Otte af byrådsmedlemmerne er på listen over de i alt 40 folketingskandidater.