Marie og hendes bil er et symptom på den offentlige sundhedssektors helt store problem - nu vil hun være en del af løsningen for borgerne
Hun har intet imod det offentlige sundhedsvæsen.
Lige nu er det bare ikke i stand til at stille de rammer til rådighed, man som fagperson har brug for, hvis man vil yde den hjælp til borgerne, som man er uddannet til at yde.
Det mener Marie Lynge, der simpelthen ikke kunne se sig selv vende tilbage til det medicinske sengeafsnit på Regionshospitalet Horsens, da hun skulle tilbage fra barsel med sit andet barn.
Tilbage til weekendvagter, aftenvagter, vagter i ferier og på helligdage. Til alt for meget travlhed.
Derfor har hun startet sin egen virksomhed, hvor hun vil gribe borgerne og indfri deres behov, der hvor det offentlige sundhedssystem ikke længere kan være med.
Men det gør hende også til en del af det helt store problem, det offentlige sundhedsvæsen - herunder Skanderborg Kommune - har: Sygeplejerskerne er svære at rekruttere, der er ikke nok af dem, og nu er de også begyndt at flygte fra et arbejdsliv med skæve og ufleksible arbejdstider.
Marie Lynge vil bare gerne hjælpe - og allerhelst på den måde, hun er uddannet til at hjælpe.
Det er vigtigt for hende at understrege.
For hvis man kigger på hende og hendes nystartede virksomhed som selvstændig, kørende sygeplejerske, kunne man måske fristes af den tanke, at hun er med til at forøge et allerede voksende problem:
Det offentlige sundhedssystem mangler - og kommer i stigende grad til i de kommende år at mangle - sundhedspersonale, og for lige præcis sygeplejerskernes vedkommende står det ekstra skidt til.
I 2019 viste en fremskrivning fra KL, at kommunerne kommer til at mangle 3.800 sygeplejersker i 2030, hvis serviceniveauet skal opretholdes.
Siden september 2021 har lige knap halvdelen af forsøgene på at rekruttere sygeplejersker på landsplan til en opslået stilling i det offentlige i hele landet været forgæves.
70 pct. af de ledende sygeplejersker i kommunalt regi svarede i en undersøgelse, som Dansk Sygeplejeråd lavede i tidligere i år, at de oftere end tidligere må bede andre faggrupper om at løse sygeplejefaglige opgaver. 64 pct. i regionerne svarede ja.
I samme undersøgelse fra sygeplejerskernes fagforening svarede 41 pct. af de ledende sygeplejersker i kommunerne, at de mangler sygeplejersker på deres afsnit eller i deres enhed, og 69 pct. af dem mener, at manglen på sygeplejersker har konsekvenser for kvaliteten af den service patienterne modtager.
- Jeg er ikke imod det offentlige sundhedsvæsen, og jeg ønsker slet ikke at kritisere de mennesker, der arbejder der, siger 34-årige Marie Lynge.
- Men jeg er bekymret for det offentlige sundhedsvæsen. Var der nogen fra min familie, der blev indlagt lige nu, ville jeg sidde ved hospitalssengen hele tiden. Jeg ville ikke have tillid til, at tingene blev gjort ordentligt. Og det er ikke, fordi jeg ikke stoler på individerne, men jeg ved, hvor travlt og presset det er på alle niveauer og i alle faggrupper, siger hun.
Griber ind i privatlivet
Problemet kender man også i Skanderborg Kommune.
I erkendelse af, at man inden for både sundhed, omsorg og handicap oplever "stigende problemer" med at rekruttere medarbejdere, besluttede byrådet sidste år at udarbejde en handleplan for fastholdelse og rekruttering i 2022.
Ikke nok med, at kommunen har problemer med at skaffe social- og sundhedsfagligt personale - den typisk plejekrævende gruppe borgere på 85 år eller derover i kommunen forventes at stige med 17 pct. frem mod 2025.
Marie Lynge har ikke arbejdet som sygeplejerske i Skanderborg Kommune. Men de generelle udfordringer i sundhedssektoren og i sygeplejerskefaget kender hun indefra.
Indtil for nylig var hun ansat som sygeplejerske på medicinsk sengeafsnit på Regionshospitalet i Horsens. Med aftenvagter, nattevagter og weekendarbejde. Blafrende kitler, ømme fødder og hårde skæbner.
Nu arbejder hun fra et skrivebord i et interimistisk kontorfællesskab i Gl. Rye, hvor hun bor - herre over egen arbejdstid og egen virksomhed, som hun startede i august i år.
Hun forlod hospitalet, fordi hun ikke længere ville være en del af en hverdag, hvor hun konstant oplevede at skulle vælge mellem at gøre det, der ville være god sygepleje, og at gøre det, hun kunne nå inden for den tidsramme, hun havde.
Og fordi det sled på hende.
- Jeg arbejdede hver anden weekend og havde otte til ti aftenvagter om måneden. Jeg arbejdede jul, nytår og påske. Jeg kunne ikke få tre ugers sammenhængende sommerferie. Og den slags griber utroligt meget ind i ens privatliv, og jeg tror ikke, at folk forstår, hvor mentalt udmattende et arbejde det er. Det er jo mennesker, man har med at gøre, det er ikke bare tal på en skærm. Så der er også et efterslæb derhjemme, siger Marie Lynge.
Da hun var på barsel med sit andet barn og kunne se frem til at skulle balancere forholdet mellem arbejde og familie med endnu et menneske i familielivets vægtskål, fik hun den idé, at hun ville forsøge sig med sin egen virksomhed.
For hun kunne se en forretning i at levere de ydelser, som patienter og pårørende gerne vil have, men som det offentlige hospitalsvæsen meget sjældent kan levere - eller slet ikke leverer længere.
Særligt, når sygehuset slipper patienten ved udskrivelse.
- Jeg kalder dem med vilje ikke "raske", for de er ikke raske, når de bliver udskrevet fra det medicinske sengeafsnit. De er bare ikke syge nok til at være på sygehuset længere, siger Marie Lynge.
- Og i mit arbejde med familierne til patienterne opstod der en utryghed, fordi patienten gik fra at være døgnbemandet til at skulle klare sig derhjemme. Selv om der måske kommer besøg fra hjemmeplejen eller hjemmesygeplejersken, er patienterne tit meget alene hjemme. Der er tusind ting, der skal ordnes, og hvem har overblikket? Kender min egen læge min historik og vigtige detaljer om mit forløb? Der opstår en tvivl, om der er nogen, der har styr på det her, siger hun.
Syv minutter til kateterpleje
Det er den følelse af tryghed, som hun gerne vil give især patientens pårørende.
- De skal føle, at her er et fagligt kompetent menneske, der både har tid til mig og har styr på det. De skal føle, at de ved, hvad de selv skal stå for i relation til deres syge familiemedlem, og at de ved, hvad jeg står for, og hvad der foregår.
Marie Lynge ønsker ikke at konkurrere med det offentlige sundhedssystem. Derfor vil hun som udgangspunkt ikke tilbyde at dosere medicin eller skifte forbindinger på sår.
For det er ydelser, som man ifølge hende sagtens kan blive visiteret til i det offentlige system. Hun vil i stedet forsøge at bygge en virksomhed, som baserer sin forretningsmodel på den slags ydelser, der ikke længere er tid til, som ikke passer ind i et system, hvor ydelserne gerne skal kunne måles på, forklarer Marie Lynge.
- Hvis du har de der lidt mere 'udflydende' problemer, eller hvis du bare gerne vil have, at der er nogen, der faktisk har tid til at læse din journal - det er der ikke en ydelse, der hedder, så det kan du ikke blive visiteret til. Det offentlige kører på ydelser og diagnoser, og hvis noget ikke kan kobles op på en ydelse eller en diagnose, kan du ikke få det, siger hun og fortsætter:
- Jeg tror ikke, det er anderledes i dag end tidligere, men førhen var det ok, at det var sådan, for der var meget bedre tid. Og så kunne hjemmesygeplejersken jo godt nå at ordne nogle andre småting, mens de alligevel var ude hos dig for at skifte din forbinding. Men det kan de ikke nu. Nu har de en køreplan, hvor der står, at der er sat syv minutter af til kateterpleje, og så er det videre til næste patient.
Kun begyndelsen
På den afdeling på Regionshospitalet Horsens, hvor Marie Lynge tidligere havde sin daglige gang, er der lige nu 18 ubesatte sygeplejerskestillinger, fortæller hun.
- Det er jo astronomisk højt for en faggruppe, der består af 50-60 mennesker, siger Marie Lynge.
Hendes beslutning om at forlade det offentlige system repræsenterer dermed den ene af tre tendenser, der stille og roligt gnaver bid efter bid af fundamentet under sygehusenes evne til at levere det, der forventes af dem:
At et stigende antal sygeplejersker søger væk, enten til den private sundhedsbranche eller til helt andre brancher.
At det er meget vanskeligt at rekruttere nye sygeplejersker.
Og at den demografiske udvikling betyder, at der snart er alt for mange, der skal passes og plejes, og alt for få, der kan eller vil passe og pleje.
I 2019 undersøgte Dansk Sygeplejeråd bevægelserne mellem private og offentlige ansættelser, og tallene viste dengang, at 9 pct. af deres medlemmer i løbet af årets første seks måneder var skiftet fra en stilling i det offentlige sundhedsvæsen til en stilling i det private.
4 pct. foretog det omvendte jobskifte.
Men skal man tro Marie Lynge er der sat en trend i gang, og det er kun begyndelsen, vi har set.
Når hun tror det, er det blandt andet på grund af de reaktioner, hun har fået efter sin beslutning.
- Alle indenfor sundhedsvæsenet, som jeg snakker med, de siger ja, det der er der så meget brug for. Og siden jeg begyndte at gøre opmærksom på min virksomheds eksistens (hun startede den i august 2022, red.), har jeg fået fem henvendelser fra sygeplejersker, der gerne vil arbejde for mig, siger Marie Lynge.
Samtidig har en lignende udvikling allerede taget fart på et andet område, som for Marie Lynge viser, at folk er villige til at betale ekstra for at få yderligere service, end den det offentlige kan tilbyde. Og det understøtte for Marie Lynge teorien om, at trenden vil fortsætte.
- Det er allerede i fuld gang inden for graviditet og børn. Der er mange private jordemødre, private sundhedsplejersker og private ammerådgivere. Jeg tror også, at der nok skal komme private børnelæger med tiden. Det vil folk gerne betale for, og jeg tror helt sikkert, at den udvikling kommer til at fortsætte i hele sundhedsvæsenet, siger hun.
- Den følelse, vi som forældre er hurtige til at handle på i forhold til at sørge for, at vores børn har det godt, tror jeg også, at vi kommer til at have med vores ældre. At min far eller mor - eller jeg selv - skal have det godt. Jeg ser det også som en del af hele den der bekvemmelighedsøkonomi, der er relateret til rengøringshjælp og måltidskasser. Hvis du synes, at det er træls at ringe rundt til fire forskellige afdelinger, så gør jeg det for dig, hvis du synes, det er træls at styrte rundt og hjælpe din mor med at flytte på plejehjem, fordi du bor langt væk fra hende, gør jeg det for dig.