Al logik siger, at han gradvist burde nærme sig afgrunden. Men Alexander mærker ikke krisen som de andre bagere. Her er hans bud på, hvorfor
På et tidspunkt, mange nok i dag ville kalde det allerværste, startede Alexander Nitze sin egen forretning i et erhverv, der lige nu lider under de kraftige prisstigninger på energi.
Der gik tre uger fra den dag, dørene åbnede, til den nat Putins tropper invaderede Ukraine og antændte en kædereaktion af dårligdomme.
Tilmed åbnede han sin forretning i et af de mindre landsbysamfund, som på de brede linjer har været kendetegnet af det modsatte de seneste mange år: Butiksdød.
Rundt om ham vrimler det lige nu med historier om, at slagtere, købmænd og bagere - som ham selv - presses hårdt af de stigende elpriser og i enkelte tilfælde må lukke, og i langt de fleste tilfælde må tænke kreativt for at undgå truslen om at måtte hænge sin egen pap-gravsten i snor op på et søm over hoveddøren.
Men i den gamle smedje i Gl. Rye, der nu er et bageri, vokser Alexanders forretning samtidig med hans elregning. Folk bliver ved med at komme. Han brænder ikke inde med brød, kager og kardemommesnurrer.
Hvorfor - og ikke mindst hvordan - klarer en lille forretning i en landsby i provinsen sig bemærkelsesværdigt godt, mens alvorstunge minister-miner vrider hænder på pressemøder, hvor hele landet bliver opfordret til at skrue ned for varmen?
Hvorfor er denne situation ikke den sikre død for en bagerbutik som Alexanders?
Det er vi taget til Der Bor En Bager, som landsbybageriet i Gl. Rye hedder, for at undersøge.
Man har vitterligt kun taget to skridt ind i Alexander Nitzes bageri, før man står ansigt til ansigt med energikrisen.
To mandshøje køleskabe med glaslåger står og måber med hver deres plastikkasse i klemme i deres gab.
Lagt i dvale af ham, der betaler for deres vågne timer. Ikke så meget, fordi Alexander Nitze er hårdt presset af sine elregninger til de to store bageovne, røremaskinerne, til køl og til frys. Mere for at undgå at ende i en presset situation.
Alexander Nitze, bager, Gl. RyeDer er da en følelse, som jeg næsten vil sige er spændt.
Når man taler med ham, slår han hurtigt fast, at det ikke er, fordi han ikke kan mærke, at alting er blevet dyrere såvel for ham som for alle andre. Og de slukkede køleskabe er heller ikke den eneste forholdsregel, han har taget sig.
Men han frygter ikke, som man ellers hører både slagtere, bagere, ostehandlere og landsbykøbmænd berette, at han kommer til at vakle så meget under de voldsomt forøgede energiprisers tyngde, at han må overveje bageriets fremtid.
- Var der ikke hele denne her situation lige nu, ville jeg tænke, "det kører bare". Så jeg er ikke på den måde bekymret, men der er da en følelse, som jeg næsten vil sige er spændt, siger Alexander Nitze, der har skænket kaffe og sidder ved et træbord under bageriets vinduer ud til Ryesgade, hvor bilerne summer forbi i landsbylange tidsintervaller.
De dårlige odds står i kø
Bageren - en titel, han i øvrigt har ret svært ved at vænne sig til, at folk bruger om ham, når de krydser ham i Gl. Rye - har ellers ikke ligefrem alle omstændigheder i sin favør.
Hans forretning ligger i en lille by på landet, hvor butikslivet notorisk har haft det svært de seneste to årtier, og kundegrundlaget kan være ret småt. Tjek.
Han sælger et produkt, der som udgangspunkt er oplagt og let for folk at skære ud af deres forbrug, når økonomien bliver stram. Tjek.
Alexander Nitze, bager, Gl. RyeSelvfølgelig er der dage, hvor jeg sælger lidt mindre, end jeg troede, jeg skulle.
Han åbnede sin forretning tre uger, inden Putin sendte sine tropper ind i Ukraine, og inflationen og energipriserne er banket afsted gennem hele bageriets levetid. Tjek.
Han er ikke udlært bager, men har primært erfaring fra kultursektoren i Københavns Kommune, og er fuldkommen selvlært, hvis man ser bort fra et kort og lidt uortodokst praktikforløb hos en bekendt i Aarhus, der ernærer sig som bager. De professionelle meritter som bagersvend er til at overse. Tjek.
Alt det til trods får Alexander Nitzes bagværk og hylderne i butikken ikke meget tid til at udvikle nære relationer til hinanden.
- Jeg har kontinuerligt en følelse af, at der er opbakning i byen, og at det går den rigtige vej hver uge. Selvfølgelig er der dage, hvor jeg sælger lidt mindre, end jeg troede, jeg skulle. Men set over en måned, er der en stigning i omsætningen, selv der måske er en enkelt torsdag, hvor salget var lavere end torsdagen før. Det er helt klart en opadgående kurve, siger Alexander Nitze.
Det er ellers noget, folk har spurgt ham om. Hvordan han klarer det, og om de kan gøre noget for at hjælpe.
Men det gør de allerede, lod Alexander Nitze Gl. Ryes indbyggere forstå, da han i landsbyens Facebook-gruppe adresserede de hensynsfulde spørgsmål om bageriets tilstand.
- Selvfølgelig kan jeg også mærke stigningerne og usikkerheden, men heldigvis opvejes det af alle jer, der uge efter uge kommer forbi og køber jeres brød og kager hos mig, skrev han og fortsatte længere nede i opslaget, der samlede 330 tommelfingre og hjerter på det sociale medie:
- Og den opbakning er med til at give en lille fremgang uge for uge, og det er jeg megataknemmelig for, og det opvejer heldigvis de forhøjede omkostninger.
Derfor er det faktisk næsten den eneste ting, Alexander Nitze frygter lige nu. At døren til bageriet skal gå op og i færre og færre gange om ugen over de kommende måneder.
- Min frygt går jo på, om folk stopper med at komme. Det er klart, at hvis energipriserne stiger til det tredobbelte eller firedobbelte af, hvad de er nu, så kommer det også til at gøre rigtig ondt på mig. Men min frygt er, at folks privatøkonomi bliver så ramt, at de faktisk vælger mit brød fra. For det kan jeg ikke gøre noget ved, siger Alexander Nitze.
Men det, at folk - indtil videre - bliver ved med at købe brød og kager Nitzes bageri, er jo ikke nødvendigvis ensbetydende med overlevelse. I endnu mindre grad kan man tage for givet, at den slags ligefrem giver fremgang i pressede tider.
Så hvorfor er en lille, under ét år gammel bagerforretning i en landsby ikke mere udsat midt i en krisetid?
Det har Alexander Nitze selv et par bud på - og en del af det handler i næsten paradoksalt stor grad om, at hans forretning netop er lille.
Skaleret til et snævert marked
'Der Bor En Bager' - det hedder Alexander Nitzes bageri - udmærker sig i sammenligning med mange andre bagerier ved allerede fra sin fødsel at være designet til at navigere i et marked, der er hyperlokalt, og hvor man må regne med, at kunderne primært findes blandt Gl. Ryes godt 1.500 indbyggere.
Derfor er der ikke noget, der hedder daglig produktion eller daglige åbningstider.
Alexander Nitze begynder først at lave deje om onsdagen, og torsdag til lørdag bager han. Torsdag og fredag kan der købes bagværk med høflig selvbetjening mellem 07.00 og 20.00. Lørdag er åbningstiden bemandet og fra 07.00 til 11.00 og ubemandet frem til 18.00.
Søndag er der som udgangspunkt lukket, men overskydende brød sælges fra frost, ubemandet og efter behov. Mandag og tirsdag hverken bager eller sælger Alexander Nitze noget.
- Noget af det, der måske gør, at jeg ikke bliver ramt så hårdt, er, at mine faste omkostninger er så minimale, siger han og remser op.
- Jeg er mig selv, jeg har min kone, der er her frivilligt en gang i mellem, min mors mand er her frivilligt en gang i mellem, min far hjælper til en gang i mellem. Så har jeg nogle ungarbejdere, der kommer nogle timer de dage, jeg har åbent, og så har jeg en enkelt, der er ansat til fem timer om ugen. Og så har jeg har Claus, der kommer frivilligt en gang i mellem, siger Alexander Nitze og forklarer, at Claus, der bor i Gl. Rye, en dag bare mødte op og spurgte, om han måtte hjælpe til, fordi han godt kan lide at bage.
- Så mine grundomkostninger er ret lave, siger han.
Dernæst er der selve produktionen og dens omkostninger. Her kunne man tro, at Alexander Nitze ville blive ramt hårdt, fordi han blandt andet udelukkende bruger økologiske råvarer.
- De ting, jeg bruger i mine brød og kager, er i forvejen de allerdyreste. Alt er økologisk, melet er dansk og fra en enormt dyr producent. Men det betyder også, at der ikke har været ret store udsving i priserne på de ting. Hvis jeg havde brugt det billigste mel fra Ukraine, er det klart, at man får et problem, når man den ikke kommer, og alternativerne er ramt af prisstigninger på 70 eller 100 pct. Prisen på mit mel er steget med 10 pct., siger Alexander Nitze.
Effektivitet steg i takt med omkostninger
Når det kommer til selve afsætningen af bagværket, falder størrelsen på Alexander Nitzes produktionsapparat også ud til hans fordel.
Alexander Nitze, bager, Gl. RyeJeg er heldig at drive en forretning, der er så lille, og som er så nem at justere ind.
Mens større bagerforretninger kan lide under den negative, nedadgående spiral det kan være at skulle skrue ned for produktionen og dermed have færre brød og boller at sælge for at spare på energien, er Alexander Nitze gået ind i krisen i et markant lavere gear, og derfor er en del af redningen for hans vedkommende blevet at skrue op for produktionen.
- Mit held har jo nok på en eller anden måde været, at jeg er blevet mere effektiv sideløbende med, at priserne er steget. I starten bagte jeg otte brød i ovnen ad gangen, og nu bager jeg tolv. Og det har kunnet veje op for, at priserne er steget, fordi jeg så har kunnet køre ovnene i kortere tid, end jeg kunne i starten, siger Alexander Nitze, der godt har lagt mærke til, at andre bagere er noget mere trængte, end han selv er.
- Jeg læste en artikel med en bager, hvis elregning var steget fra 20.000 til 46.000 om måneden. Og det er klart, at jo mindre din elregning er, jo mindre rammer en stigning på 50 eller 100 pct., siger Alexander Nitze, hvis eget bageri havde en elregning på ca. 4.500 i august, hvor han godt nok holdt en uges fri.
Havde han ikke gjort det, ville regningen have været ca. 25 pct. højere.
- Stigningen i procent er jo den samme, uanset hvor stor forretningen er. Men for mig er det på et niveau, hvor de ekstra omkostninger måske er lettere at få dækket ind ad andre veje. Bageren med en elregning på 46.000 oplever jo næsten at få lagt udgifter til en fuldtidsstilling mere oven i, uden at han får flere hænder til at tjene ekstra penge. På den måde er jeg heldig at drive en forretning, der er så lille, og som er så nem at justere ind, fortæller Alexander Nitze.
- Jeg producerer jo ikke ret meget, men det er også det, der går, at det ikke er så farligt for mig. Er man en større bager med fire ansatte, så er det jo svært, siger han.
Fordelagtig forbrugersammensætning
Det er dog ikke udelukkende Alexander Nitzes udgangspunkt som lille forretningsdrivende i et lavt gear med plads til at skrue op og effektivisere, der er hans redning. Han har - ligesom alle andre - også måtte foretage små justeringer proaktivt for at styre uden om de værste konsekvenser af de stigende energipriser.
Og så er vi tilbage ved de to måbende køleskabe i bagerbutikkens indgangsparti.
- Det er jo dumt at have fire køleskabe til at banke afsted hele ugen, når der kun står et par oste, noget mælk og noget kakao i det ene af dem, siger Alexander Nitze.
Når han lukker butikken ned efter den selvbetjente åbningstid om søndagen, samler han derfor alt det, der skal på køl, i ét køleskab ude på sit lager.
Alexander Nitze, bager, Gl. RyeJeg tror ikke, at krisen generelt set har ramt folk her i byen hårdt nok til, at de på den måde omlægger mønstre i, hvad de spiser.
Samtidig arbejder han målrettet med at minimere spild af brød.
- Det, som jeg ikke sælger, lægger jeg i fryseren og sælger fra frost senere. Indtil for nogle uger siden solgte jeg det om onsdagen, fordi jeg selv er hernede den dag. Nu sælger jeg frostvarerne om søndagen, for så kan jeg vente med at tænde fryseren til torsdag aften, og så kan jeg slukke den søndag aften, når jeg lukker ned, siger han og forklarer, at de ting, der stadig er nødt til at være på frys også bliver samlet i én kummefryser.
Når han kan sælge brød fra frost som en fast del af sortimentet - hvad de færreste konventionelle bagere nok gør - er det klart, at dele af hans succes også hænger sammen med, at en vis del af kunderne i Gl. Rye gerne vil betale for frosne, og ikke friske, brød og kager i ny og næ.
I det hele taget er det afgørende for Alexander Nitze, forklarer han, at han har slået sit bageri op et sted, hvor folk værdsætter surdej og økologisk mel og for manges vedkommende tilhører et segment, hvor privatøkonomien selv i inflationsramte tider levner plads til en kardemommesnurre på behovspyramidens nederste og bredeste etage.
- Jeg tror ikke, at krisen generelt set har ramt folk her i byen hårdt nok til, at de på den måde omlægger mønstre i, hvad de spiser. Jeg tror, at de tænker mere over, hvilken bil de kører i, når de kører langt, og om de varmer hele huset op - altså deres energiforbrug. Og måske køber de tre pakker smør, når de er på tilbud. Men vi bor et sted, hvor folk er relativt rige - der er selvfølgelig altid folk, der har det sværere end andre - men folk her er relativt rige, og medianen ligger relativt højt. Det ville være sværere for mig, hvis mit bageri lå et andet sted, siger Alexander Nitze.
Og så er det heller ikke helt uvæsentligt, at indbyggerne i Gl. Rye ved, at lokalt butiksliv ikke er noget, man kan tage for givet, mener han.
- Der er mange, der, når de kommer ind efter et brød, siger, at det er virkelig hyggeligt. Så sidder der lige en med en barnevogn uden for, og det bliver lidt et mødested. Og folk vil jo gerne støtte, at der er noget liv.