Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Alexander Nitze. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

En landsbybager i fremgang? Men... Hvad med krisen?!

Hvordan skal man sikre et bæredygtigt butiksliv i de små landsbyer?

Præcis det spørgsmål har vi stillet os selv gennem efterhånden mange år, og det er blevet stillet af såvel lokalråd og borgerforeninger i forsamlingshuse, som af landdistriktsordførere i den lovgivende forsamling på Slotsholmen.

I dag er det så mig, der stiller spørgsmålet - men kun, fordi jeg mener, at der bor en bager (🎵) i Gl. Rye, som har et bud på et svar.

(Psst! Hvis du kom til at nynne, er det meningen. Du finder ud af, hvorfor).

(Psst-psst! Hvis du bor i Gl. Rye, ved jeg godt, at du allerede ved hvorfor).

(Psst-psst-psst! Har jeg indsat en node-emoji i parentes efter titlen på en børnesang af frygt for, at du ikke skulle nynne? Ja).

Okay, back on track. Når jeg mener, at Alexander Nitze, som vores bager hedder, har et bud på et svar, er det ikke bare, fordi han har startet et erhverv af typen, som vi ved, ofte kan have det svært i landsbyer af Gl. Ryes størrelse.

Men fordi han startede sit bageri synkront med, at Putin gav det signal til sine tropper om at starte kampvognene, som viste sig også at være et forvarsel om en buldrende inflation og tårnhøje energipriser.

Hvem af de to, der ved mest om henholdsvis krig og kager, skal jeg ikke kunne sige, men Alexander er i hvert fald ikke udlært bager, og som et lille lyspunkt i den eviglange dårligdom af et år, 2022 indtil videre har vist sig at være, lader det til at gå noget bedre for bagerforretningen i Gl. Rye end for Vladimirs planer på slagmarken.

Det går nemlig fremad for Alexander Nitze. Og når en historie ikke intuitivt hænger sammen (arbejdsrubrikken er vel noget a la 'ufaglært bager oplever vækst uge efter uge i det sværest tænkelige marked på det sværest tænkelige tidspunkt'), må man afsted og finde ud af, hvad der er op og ned.

I mandags tog jeg til Gl. Rye og kom hjem med både svar, perspektiv og bagværk. I dag får du Alexanders historie.

Og her er lidt af det, vi ellers skal se på i dag:

💸 Skanderborg risikerer ekstrabøde til staten, fordi andre kommuner skruer op for skatten. Forklaring og interview med borgmester Frands Fischer (S).

🍔 Én god nyhed til dig, der kan li' snasket mad.

🤾🏻‍♂️ Én god nyhed til dig, der drømmer om internationale håndboldoplevelser i Skanderborg.

Puh , det bliver langt nu, men du er lige nødt til at hænge på. For før jeg smutter, synes jeg lige, vi skal lette på hatten for Bettina, der i sidste uge sendte sit sidste nyhedsbrev afsted for SkanderborgLIV, og som lige om lidt sender sit eget liv om på den anden side af jorden.

Med sine sprudlende og indsigtsfulde artikler og store kærlighed til sit eget lokalområde er der ingen tvivl om, at hun som journalist har været en stærk drivkraft i debatten om nutid og fremtid for livet her i kommunen.

Hendes afrejse betyder, at jeg er alene på redaktionen lige nu - men heldigvis ikke så meget længere. Meget mere om det i et nyhedsbrev, der lander i din indbakke en dag i de kommende uger.

God læselyst - og god weekend.

(Pssst! Alexanders bageri hedder Der Bor En Bager).

Bliv abonnent på SkanderborgLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Skanderborg Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Vi elsker at høre fra jer

Er der noget, du undrer dig over i Skanderborg Kommune? Noget der også kan interessere andre, og som vi kan undersøge journalistisk? Så skriv til os lige her. Vi elsker, når journalistikken bliver til i fællesskab med jer - og vi belønner månedens bedste spørgsmål med en kaffekop ☕

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist
Alexander Nitze åbnede i februar sit bageri med minimal erfaring i rygsækken. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Al logik siger, at han gradvist burde nærme sig afgrunden. Men Alexander mærker ikke krisen som de andre bagere. Her er hans bud på, hvorfor

På et tidspunkt, mange nok i dag ville kalde det allerværste, startede Alexander Nitze sin egen forretning i et erhverv, der lige nu lider under de kraftige prisstigninger på energi.
Der gik tre uger fra den dag, dørene åbnede, til den nat Putins tropper invaderede Ukraine og antændte en kædereaktion af dårligdomme.
Tilmed åbnede han sin forretning i et af de mindre landsbysamfund, som på de brede linjer har været kendetegnet af det modsatte de seneste mange år: Butiksdød.
Rundt om ham vrimler det lige nu med historier om, at slagtere, købmænd og bagere - som ham selv - presses hårdt af de stigende elpriser og i enkelte tilfælde må lukke, og i langt de fleste tilfælde må tænke kreativt for at undgå truslen om at måtte hænge sin egen pap-gravsten i snor op på et søm over hoveddøren.
Men i den gamle smedje i Gl. Rye, der nu er et bageri, vokser Alexanders forretning samtidig med hans elregning. Folk bliver ved med at komme. Han brænder ikke inde med brød, kager og kardemommesnurrer.
Hvorfor - og ikke mindst hvordan - klarer en lille forretning i en landsby i provinsen sig bemærkelsesværdigt godt, mens alvorstunge minister-miner vrider hænder på pressemøder, hvor hele landet bliver opfordret til at skrue ned for varmen?
Hvorfor er denne situation ikke den sikre død for en bagerbutik som Alexanders?
Det er vi taget til Der Bor En Bager, som landsbybageriet i Gl. Rye hedder, for at undersøge.

Som var det en naturlov, har vi vænnet os til, at små erhvervsdrivende i landsbysamfundene har det svært. Og så må det jo være endnu sværere for dem, når energipriserne banker ukontrolleret afsted, inflationen stiger, og alle gransker privatøkonomien for overflødige udgifter. Ikke? Nej - hos Alexander Nitze, der driver bageri i Gl. Rye, går det fremad. Og måske klarer han sig i virkeligheden godt, fordi - og ikke på trods af - at hans forretning er lille og letbenet.

Man har vitterligt kun taget to skridt ind i Alexander Nitzes bageri, før man står ansigt til ansigt med energikrisen.

To mandshøje køleskabe med glaslåger står og måber med hver deres plastikkasse i klemme i deres gab.

Lagt i dvale af ham, der betaler for deres vågne timer. Ikke så meget, fordi Alexander Nitze er hårdt presset af sine elregninger til de to store bageovne, røremaskinerne, til køl og til frys. Mere for at undgå at ende i en presset situation.

Der er da en følelse, som jeg næsten vil sige er spændt.

Alexander Nitze, bager, Gl. Rye

Når man taler med ham, slår han hurtigt fast, at det ikke er, fordi han ikke kan mærke, at alting er blevet dyrere såvel for ham som for alle andre. Og de slukkede køleskabe er heller ikke den eneste forholdsregel, han har taget sig.

Men han frygter ikke, som man ellers hører både slagtere, bagere, ostehandlere og landsbykøbmænd berette, at han kommer til at vakle så meget under de voldsomt forøgede energiprisers tyngde, at han må overveje bageriets fremtid.

- Var der ikke hele denne her situation lige nu, ville jeg tænke, "det kører bare". Så jeg er ikke på den måde bekymret, men der er da en følelse, som jeg næsten vil sige er spændt, siger Alexander Nitze, der har skænket kaffe og sidder ved et træbord under bageriets vinduer ud til Ryesgade, hvor bilerne summer forbi i landsbylange tidsintervaller.

De dårlige odds står i kø

Bageren - en titel, han i øvrigt har ret svært ved at vænne sig til, at folk bruger om ham, når de krydser ham i Gl. Rye - har ellers ikke ligefrem alle omstændigheder i sin favør.

Hans forretning ligger i en lille by på landet, hvor butikslivet notorisk har haft det svært de seneste to årtier, og kundegrundlaget kan være ret småt. Tjek.

Han sælger et produkt, der som udgangspunkt er oplagt og let for folk at skære ud af deres forbrug, når økonomien bliver stram. Tjek.

Selvfølgelig er der dage, hvor jeg sælger lidt mindre, end jeg troede, jeg skulle.

Alexander Nitze, bager, Gl. Rye

Han åbnede sin forretning tre uger, inden Putin sendte sine tropper ind i Ukraine, og inflationen og energipriserne er banket afsted gennem hele bageriets levetid. Tjek.

Han er ikke udlært bager, men har primært erfaring fra kultursektoren i Københavns Kommune, og er fuldkommen selvlært, hvis man ser bort fra et kort og lidt uortodokst praktikforløb hos en bekendt i Aarhus, der ernærer sig som bager. De professionelle meritter som bagersvend er til at overse. Tjek.

Alt det til trods får Alexander Nitzes bagværk og hylderne i butikken ikke meget tid til at udvikle nære relationer til hinanden.

- Jeg har kontinuerligt en følelse af, at der er opbakning i byen, og at det går den rigtige vej hver uge. Selvfølgelig er der dage, hvor jeg sælger lidt mindre, end jeg troede, jeg skulle. Men set over en måned, er der en stigning i omsætningen, selv der måske er en enkelt torsdag, hvor salget var lavere end torsdagen før. Det er helt klart en opadgående kurve, siger Alexander Nitze.

Alexander Nitze nyder godt af opbakning fra Gl. Rye, men også fra frivillige, der hjælper til - både familie og borgere i landsbyen. Da SkanderborgLIV besøger ham, er hans far i gang med at hænge lamper op over vasken i køkkenet, så vintertiden ikke udfordrer opvaskertjansen alt for meget. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Det er ellers noget, folk har spurgt ham om. Hvordan han klarer det, og om de kan gøre noget for at hjælpe.

Men det gør de allerede, lod Alexander Nitze Gl. Ryes indbyggere forstå, da han i landsbyens Facebook-gruppe adresserede de hensynsfulde spørgsmål om bageriets tilstand.

- Selvfølgelig kan jeg også mærke stigningerne og usikkerheden, men heldigvis opvejes det af alle jer, der uge efter uge kommer forbi og køber jeres brød og kager hos mig, skrev han og fortsatte længere nede i opslaget, der samlede 330 tommelfingre og hjerter på det sociale medie:

- Og den opbakning er med til at give en lille fremgang uge for uge, og det er jeg megataknemmelig for, og det opvejer heldigvis de forhøjede omkostninger.

Derfor er det faktisk næsten den eneste ting, Alexander Nitze frygter lige nu. At døren til bageriet skal gå op og i færre og færre gange om ugen over de kommende måneder.

- Min frygt går jo på, om folk stopper med at komme. Det er klart, at hvis energipriserne stiger til det tredobbelte eller firedobbelte af, hvad de er nu, så kommer det også til at gøre rigtig ondt på mig. Men min frygt er, at folks privatøkonomi bliver så ramt, at de faktisk vælger mit brød fra. For det kan jeg ikke gøre noget ved, siger Alexander Nitze.

Men det, at folk - indtil videre - bliver ved med at købe brød og kager Nitzes bageri, er jo ikke nødvendigvis ensbetydende med overlevelse. I endnu mindre grad kan man tage for givet, at den slags ligefrem giver fremgang i pressede tider.

hvorfor er en lille, under ét år gammel bagerforretning i en landsby ikke mere udsat midt i en krisetid?

Det har Alexander Nitze selv et par bud på - og en del af det handler i næsten paradoksalt stor grad om, at hans forretning netop er lille.

Skaleret til et snævert marked

'Der Bor En Bager' - det hedder Alexander Nitzes bageri - udmærker sig i sammenligning med mange andre bagerier ved allerede fra sin fødsel at være designet til at navigere i et marked, der er hyperlokalt, og hvor man må regne med, at kunderne primært findes blandt Gl. Ryes godt 1.500 indbyggere.

Derfor er der ikke noget, der hedder daglig produktion eller daglige åbningstider.

Vægmaleriet på muren til den gamle smedje, som i dag er bageri, er lavet af en lokal fra Gl. Rye. Alexander Nitze så hans tegninger på Facebook og spurgte, om han kunne tegne i hånden på en mur - og så havde de en aftale. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Alexander Nitze begynder først at lave deje om onsdagen, og torsdag til lørdag bager han. Torsdag og fredag kan der købes bagværk med høflig selvbetjening mellem 07.00 og 20.00. Lørdag er åbningstiden bemandet og fra 07.00 til 11.00 og ubemandet frem til 18.00.

Søndag er der som udgangspunkt lukket, men overskydende brød sælges fra frost, ubemandet og efter behov. Mandag og tirsdag hverken bager eller sælger Alexander Nitze noget.

- Noget af det, der måske gør, at jeg ikke bliver ramt så hårdt, er, at mine faste omkostninger er så minimale, siger han og remser op.

- Jeg er mig selv, jeg har min kone, der er her frivilligt en gang i mellem, min mors mand er her frivilligt en gang i mellem, min far hjælper til en gang i mellem. Så har jeg nogle ungarbejdere, der kommer nogle timer de dage, jeg har åbent, og så har jeg en enkelt, der er ansat til fem timer om ugen. Og så har jeg har Claus, der kommer frivilligt en gang i mellem, siger Alexander Nitze og forklarer, at Claus, der bor i Gl. Rye, en dag bare mødte op og spurgte, om han måtte hjælpe til, fordi han godt kan lide at bage.

- Så mine grundomkostninger er ret lave, siger han.

Dernæst er der selve produktionen og dens omkostninger. Her kunne man tro, at Alexander Nitze ville blive ramt hårdt, fordi han blandt andet udelukkende bruger økologiske råvarer.

- De ting, jeg bruger i mine brød og kager, er i forvejen de allerdyreste. Alt er økologisk, melet er dansk og fra en enormt dyr producent. Men det betyder også, at der ikke har været ret store udsving i priserne på de ting. Hvis jeg havde brugt det billigste mel fra Ukraine, er det klart, at man får et problem, når man den ikke kommer, og alternativerne er ramt af prisstigninger på 70 eller 100 pct. Prisen på mit mel er steget med 10 pct., siger Alexander Nitze.

Effektivitet steg i takt med omkostninger

Når det kommer til selve afsætningen af bagværket, falder størrelsen på Alexander Nitzes produktionsapparat også ud til hans fordel.

Jeg er heldig at drive en forretning, der er så lille, og som er så nem at justere ind.

Alexander Nitze, bager, Gl. Rye

Mens større bagerforretninger kan lide under den negative, nedadgående spiral det kan være at skulle skrue ned for produktionen og dermed have færre brød og boller at sælge for at spare på energien, er Alexander Nitze gået ind i krisen i et markant lavere gear, og derfor er en del af redningen for hans vedkommende blevet at skrue op for produktionen.

- Mit held har jo nok på en eller anden måde været, at jeg er blevet mere effektiv sideløbende med, at priserne er steget. I starten bagte jeg otte brød i ovnen ad gangen, og nu bager jeg tolv. Og det har kunnet veje op for, at priserne er steget, fordi jeg så har kunnet køre ovnene i kortere tid, end jeg kunne i starten, siger Alexander Nitze, der godt har lagt mærke til, at andre bagere er noget mere trængte, end han selv er.

Før han og familien flyttede til Gl. Rye for et par år siden, arbejdede Alexander Nitze i kultursektoren i Københavns Kommune, hvor han drev en række kulturhuse. Blandt andre Huset i Magstræde, der i 1970'erne  opstod som spillested, der med tiden husede bands som Red Hot Chili Peppers og Radiohead. I dag er Huset et kulturhus med teaterforestillinger, koncerter og kulturevents. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

- Jeg læste en artikel med en bager, hvis elregning var steget fra 20.000 til 46.000 om måneden. Og det er klart, at jo mindre din elregning er, jo mindre rammer en stigning på 50 eller 100 pct., siger Alexander Nitze, hvis eget bageri havde en elregning på ca. 4.500 i august, hvor han godt nok holdt en uges fri.

Havde han ikke gjort det, ville regningen have været ca. 25 pct. højere.

- Stigningen i procent er jo den samme, uanset hvor stor forretningen er. Men for mig er det på et niveau, hvor de ekstra omkostninger måske er lettere at få dækket ind ad andre veje. Bageren med en elregning på 46.000 oplever jo næsten at få lagt udgifter til en fuldtidsstilling mere oven i, uden at han får flere hænder til at tjene ekstra penge. På den måde er jeg heldig at drive en forretning, der er så lille, og som er så nem at justere ind, fortæller Alexander Nitze.

- Jeg producerer jo ikke ret meget, men det er også det, der går, at det ikke er så farligt for mig. Er man en større bager med fire ansatte, så er det jo svært, siger han.

Fordelagtig forbrugersammensætning

Det er dog ikke udelukkende Alexander Nitzes udgangspunkt som lille forretningsdrivende i et lavt gear med plads til at skrue op og effektivisere, der er hans redning. Han har - ligesom alle andre - også måtte foretage små justeringer proaktivt for at styre uden om de værste konsekvenser af de stigende energipriser.

Og så er vi tilbage ved de to måbende køleskabe i bagerbutikkens indgangsparti.

- Det er jo dumt at have fire køleskabe til at banke afsted hele ugen, når der kun står et par oste, noget mælk og noget kakao i det ene af dem, siger Alexander Nitze.

Når han lukker butikken ned efter den selvbetjente åbningstid om søndagen, samler han derfor alt det, der skal på køl, i ét køleskab ude på sit lager.

Jeg tror ikke, at krisen generelt set har ramt folk her i byen hårdt nok til, at de på den måde omlægger mønstre i, hvad de spiser.

Alexander Nitze, bager, Gl. Rye

Samtidig arbejder han målrettet med at minimere spild af brød.

- Det, som jeg ikke sælger, lægger jeg i fryseren og sælger fra frost senere. Indtil for nogle uger siden solgte jeg det om onsdagen, fordi jeg selv er hernede den dag. Nu sælger jeg frostvarerne om søndagen, for så kan jeg vente med at tænde fryseren til torsdag aften, og så kan jeg slukke den søndag aften, når jeg lukker ned, siger han og forklarer, at de ting, der stadig er nødt til at være på frys også bliver samlet i én kummefryser.

Når han kan sælge brød fra frost som en fast del af sortimentet - hvad de færreste konventionelle bagere nok gør - er det klart, at dele af hans succes også hænger sammen med, at en vis del af kunderne i Gl. Rye gerne vil betale for frosne, og ikke friske, brød og kager i ny og næ.

I det hele taget er det afgørende for Alexander Nitze, forklarer han, at han har slået sit bageri op et sted, hvor folk værdsætter surdej og økologisk mel og for manges vedkommende tilhører et segment, hvor privatøkonomien selv i inflationsramte tider levner plads til en kardemommesnurre på behovspyramidens nederste og bredeste etage.

- Jeg tror ikke, at krisen generelt set har ramt folk her i byen hårdt nok til, at de på den måde omlægger mønstre i, hvad de spiser. Jeg tror, at de tænker mere over, hvilken bil de kører i, når de kører langt, og om de varmer hele huset op - altså deres energiforbrug. Og måske køber de tre pakker smør, når de er på tilbud. Men vi bor et sted, hvor folk er relativt rige - der er selvfølgelig altid folk, der har det sværere end andre - men folk her er relativt rige, og medianen ligger relativt højt. Det ville være sværere for mig, hvis mit bageri lå et andet sted, siger Alexander Nitze.

Og så er det heller ikke helt uvæsentligt, at indbyggerne i Gl. Rye ved, at lokalt butiksliv ikke er noget, man kan tage for givet, mener han.

- Der er mange, der, når de kommer ind efter et brød, siger, at det er virkelig hyggeligt. Så sidder der lige en med en barnevogn uden for, og det bliver lidt et mødested. Og folk vil jo gerne støtte, at der er noget liv.


Borgmester Frands Fischer (S) håber, at nogle af de kommuner, der vil hæve skatten markant mere, end staten har godkendt, vil besinde sig, så ekstraregningen som minimum når at skrumpe en del, inden økonomiaftalerne skal være lukket den 13. oktober. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Skanderborg risikerer ny, tvungen millionstraf, fordi andre kommuner hæver skatten

Skanderborg Kommune har allerede lavet et budget med besparelser for næsten 60 mio. kr. i 2026.

Nu kan en uforudset regning på 5 mio. kr. ramme kommunen, fordi andre kommuner vil lade deres skatteindtægter stige med i visse tilfælde massive beløb.

Det gælder blandt andet Frederiksberg Kommune, hvor man vil hæve kommuneskatten med 170 mio. kr.

Problemet er bare, at KL og regeringen har aftalt, at Frederiksberg kun må hæve skatten med 26,6 mio. kr. Dermed bryder kommunen skatteloftet, og så falder hammeren i form af et tilbagebetalingskrav fra staten - men det fordels solidarisk mellem kommunerne, og derfor har også borgmester Frands Fischer og byrådet i Skanderborg udsigt til en ekstraregning.

Problemet er dog langt større end blot Frederiksberg Kommune. Og Skanderborg har meget begrænsede muligheder for at gøre noget som helst ved problemet

Den eneste løsning er, at andre kommuner sænker deres skat - og det kan Skanderborg ikke bare, fordi kommunekassen allerede lænses for et trecifret millionbeløb over de kommende fire år for at finansiere stigningen i børn, unge og ældre, der alle skal have en bid af velfærdskagen.

Solidariteten mellem kommunerne skal stå sin prøve, siger borgmester Frands Fischer (S), efter det står klart, at andre kommuner vil hæve skatten så meget, at det udløser en kollektiv straf fra staten på flere hundrede millioner. I Skanderborg trækker byrådet i forvejen hårdt på kommunekassen til børn og ældre - nu truer ny, årlig ekstraregning på 5 mio. kr.

For blot få uger siden indgik byrådspolitikerne i Skanderborg en budgetaftale med besparelser for 15,5 mio. kr. i 2023, som løbende stiger til 57,1 mio. kr. i 2026.

Knap 14 dage, før den budgetaftale skal være færdigbehandlet og endeligt vedtaget i byrådssalen, er der opstået risiko for, at kommunen skal håndtere en yderligere besparelse på ca. 5 mio. kr. om året fra 2025.

Sådan lyder meldingen fra borgmester Frands Fischer (S), efter der på et møde mellem landets 98 borgmestre den 29. september pludselig opstod tvivl om det regnestykke, kommunerne som samlet kollektiv skal sende ind til staten.

- Der var en lidt speciel stemning, for det var ikke lige det her, vi havde regnet med, at vi skulle forholde os til, siger Frands Fischer.

- Men nogle kommuner har i den sidste del af budgetprocessen valgt at være helt ligeglade med aftalerne på skatteområdet. Så solidariteten mellem kommunerne kommer til at stå sin prøve, siger han.

Kommuner bryder gennem skatteloftet

Det vender vi tilbage til lige om lidt, for da borgmesteren vendte tilbage fra forhandlingsmødet med de øvrige 97 borgmestre, var der ikke kun skidt nyt.

Skanderborg Kommune går i det budgetforlig, der blev underskrevet i midten af september, en del over det beløb, kommunen egentlig må bruge på nye anlægsinvesteringer.

Men her har andre kommuner skruet ned for deres anlægsinvesteringer, for at gøre plads til Skanderborgs overskridelse af den ramme til anlæg, KL og regeringen har aftalt.

- De andre kommuner har godt kunnet se, at vi har nogle særlige udfordringer med børnetal og det demografiske tryk, og derfor har fællesskabet accepteret, at vi ligger lidt højere, end vi burde, siger Frands Fischer.

Og så tilbage til den potentielle ekstraregning til Skanderborg.

Problemet er opstået, fordi en lille gruppe kommuner ønsker at give deres egen kommuneskattesats et større nøk opad over de kommende fire år, end de har fået lov til af staten.

I midten af september meddelte Indenrigs- og Boligministeriet i alt 14 kommuner, at de alle kunne få lov at hæve skatten en anelse inden for en fælles ramme på tværs af de 14 kommuner på i alt 150 mio. kr.

Vi bruger jo selv kommunekassen over de næste par år på børnehaver, skoler og plejeboliger, som der jo er et kapacitetsmæssigt behov for.

Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg Kommune

Men i flere af de kommuner vil man hæve skatten med mere end det tilladte, selv om det rammer dem selv og alle andre kommuner i landet i form af en økonomisk straf fra staten.

F.eks. vil Allerød Kommune øge deres skatteindtægt med lige omkring 66 mio. kr., selv om de kun har lov til at øge den med 8,4 mio. kr.

I endnu større grad sprænges rammen i Frederiksberg Kommune, hvor staten har godkendt en skattestigning på 26,6 mio. kr., som slet ikke matcher byrådspolitikernes ønske om at lade skatten stige med 170 mio. kr., mens byrådet i Slagelse vil hæve skatten med 131 mio. kr. mod det statsligt tildelte beløb på 21 mio. kr.

Hvorfor rammer Frederiksbergs skattestigning Skanderborg?

Når den enkelte kommune hvert år skal få sin egen økonomi til at falde på plads, skal de samtidig skele til de tal, man får, når man lidt firkantet sagt lægger økonomien på tværs af alle 98 kommuner sammen.

KL forhandler hvert år med regeringen om en økonomiaftale, som blandt andet rummer lofter til udgifter til service og anlæg - men der er også et skatteloft.

Når de 98 kommuners tal på de tre områder lægges sammen, må lofterne ikke overskrides.

Hvis en kommune vil hæve skatten så meget, at det bryder loftet, ja, så er den kommune afhængig af, at en anden kommune vil sænke sin skat med et beløb, der enten er større eller tilsvarende.

Men falder det samlede regnestykke ud således, at skatteloftet overskrides, modregner staten alle 98 kommuner med præcis det samme antal millioner, som skatteloftet er overskredet med.

I begyndelsen rammer 75 pct. af den statslige sanktion de kommuner, der har hævet skatten. De resterende 25 pct. fordeles på alle kommuner via bloktilskuddet. Over en periode på tre år skrues der gradvist ned for den individuelle modregning til de kommuner, der hævede skatten, mens den kollektive tilbagebetaling omvendt gradvist forøges, indtil der er balance i ekstraregningen på tværs af alle 98 kommuner.

Indenrigs- og Boligministeriet

Det udløser en kollektiv sanktion fra staten, som - med de nuværende skatteønsker fra kommunerne - beløber sig til ca. 425 mio. kr.

Penge, som staten fra 2025 og frem vil opkræve forholdsmæssigt på tværs af alle 98 kommuner, og her ser Skanderborgs ekstraregning altså ud til at kunne blive 5 mio. kr. om året.

Skanderborg må bare se til og håbe

For Frands Fischer og resten af politikerne i Skanderborg er situationen ekstra frustrerende, fordi det budget, der om få dage skal færdigbehandles i byrådet, allerede rummer mange besparelser og store udskrivninger til at løse de demografiske udfordringer på dagtilbuds-, skole- og ældreområdet.

Samtidig er der ikke meget, den socialdemokratiske borgmester selv kan gøre for at løse knuden mellem de 98 kommuner til Skanderborgs fordel - for så længe nogle kommuner står stejlt på at realisere skattestigninger, der sprænger det fælles kommunale skatteloft, er den eneste løsning, at andre kommuner samtidig sænker deres skatteindtægter med tilsvarende beløb.

- Vi bruger jo selv kommunekassen over de næste par år på børnehaver, skoler og plejeboliger, som der jo er et kapacitetsmæssigt behov for, siger Frands Fischer.

For at få råd til de investeringer, der er vedtaget, har byrådet besluttet at suge 416 mio. kr. ud af kommunens kassebeholdning.

Ifølge kommunens egne beregninger vil kassebeholdningen først vokse igen fra 2028, og med den udsigt har Skanderborg som udgangspunkt ikke just brug for at skrue ned for de ting - herunder kommuneskatten - som giver penge i kassen til fremtidige investeringer.

- Så spørgsmålet er, om der er nogle kommuner med en stor kassebeholdning, der ikke har et lige så stort behov som os, som kan sætte skatten ned. Det vil være den bedste forretning, hvis nogen vil sætte skatten ned og få lavere indtægt, men at vi så ikke kollektivt får en lige så stor regning, siger Frands Fischer.

Borgmester vil 'kæmpe til det sidste' for skattestigning

Kommunerne har frem til den 13. oktober til at sende vedtagne budgetaftaler ind til staten, og derfor er der stadig lidt tid til eventuelt at få skatteregnestykket til at falde på plads, så den kollektive ekstraregning enten bliver mindre eller helt forsvinder.

Men umiddelbart kan det synes svært at påvirke nogle af de borgmestre, der tager sig de største skattemæssige friheder på kollektivets regning.

Til Altinget har Frederiksberg Kommunes borgmester, Michael Vindfeldt (S), sagt, deres skatteønske står fast, mens borgmester i Allerød, Karsten Längerich (V), har sagt, at de er "vanvittigt hårdt ramt" og derfor "er nødt til at hæve skatten".

Særligt Slagelse Kommunes borgmester virker til at være fast besluttet på en stor skattestigning.

- Jeg vil kæmpe til det sidste. For vi er meget, meget udfordret. Vi har været ude med besparelser for 300 mio. kr. næste år, stigende til 400 mio. kr. i 2024. Og så vil det være ganske uansvarligt, hvis ikke vi sørger for at hæve vores indtægter. Ganske uansvarligt, har borgmester Knud Vincents (V) sagt til Altinget.

Skanderborg-Aarhus Håndbold har kvalificeret sig til EHF European League. Foto: Skanderborg-Aarhus Håndbold/Ole Nielsen.

Håndboldklub i fint selskab, sovsesluser på vid gab - og ny, ung mand i spidsen for DF i Skanderborg

Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

Porten til Rasses pølserige har åbnet sig igen

Det er det her, der venter dem, der vover sig ind gennem de nyligt genåbnede porte til Rasses Skovpølser. Foto: Rasses Skovpølsers Facebook-profil.

Ingen levende ved det endnu, men porten til Riget er begyndt at åbne sig på ny. 

Ja, omtrent 30 år er der gået, siden anden sæson af Lars von Triers kultserie løb over skærmene. Men før porten til, ja hvem ved egentlig hvad, åbner sig helt i Triers tv-gyserunivers om få dage, har en anden port allerede åbnet sig på vid gab i Bøgeskoven.

Heldigvis er det ikke blod, men brun sovs, der atter flyder i gavmildt skænkede anretninger hos Rasses Skovpølser, hvor portene lørdag den 1. oktober igen åbnede sig for gæster.

Før sommerferien meddelte den nu forhenværende ejer, Jesper Græm, at han ville afhænde sig grillbaren under bøgetræerne i Skanderborg, men nu er der igen tændt op under oksekødet til den ad flere omgange hæderkronede bøfsandwich, der nu langes over disken af Jakob Hjulmand og Lars Andersen, der begge har erfaring med grillmad fra Smukfests 'Stor Grill', der lukkede i 2015.

Og mens Triers formodentlig sidste sæson af Riget har fået undertitlen 'Exodus' (som betyder kollektiv udvandring), håber Lars og Jakob garanteret på en solid gang influx (ankomst af mennesker i stort antal) den kommende tid.

PS. Porten til Triers rige åbner sig i øvrigt søndag den 9. oktober, når 'Riget: Exodus' har premiere på Viaplay. På et senere og endnu ukendt tidspunkt får den premiere på DR.

Skanderborg-Aarhus Håndbold i europæisk gruppespil: Skal møde Lindberg, Gidsel og Holm - og på langfart på tværs af kontinentet

Skanderborg-Aarhus Håndbold er kvalificeret til EHF European League. Foto: Ole Nielsen

Mathias Gidsel, Jacob Holm og Hans Lindberg.

Det er spillere af den kaliber, som Skanderborg-Aarhus Håndbolds (SAH) mandskab kommer til at stå overfor i dette års udgave af EHF European League, som holdet tirsdag den 4. oktober kvalificerede sig til i den afgørende kamp om adgang til det europæiske gruppespil.

SAH slog svenske IFK Kristianstad med henholdsvis 32-31 og 35-33 over to kampe og er altså nu havnet i fint selskab i en gruppe med blandt andre tyske Füchse Berlin, hvor altså Gidsel, Holm og Lindberg er på holdkortet.

'Kong Hans' (277 landskampe og 766 mål) behøver for de fleste marginalt sportsinteresserede ikke nærmere introduktion, og både Gidsel og Holm har de seneste år spillet henholdsvis 35 og 65 landskampe.

SAH kommer vidt omkring, når de - foruden kampene mod Füchse Berlin på tysk jord - skal møde følgende hold i gruppespillet:

  • HC Eurofarm Pelister (Nordmakedonien)
  • HC Motor (Ukraine)
  • Bidasoa Irun (Spanien)
  • Aguas Santas Milaneza (Portugal)

European League er den næstøverste hylde i international europæisk håndbold, og fra Danmark er også Skjern Håndbold med i gruppespillet, mens Aalborg Håndbold og GOG i år spiller på øverste hylde i Champions League.

Arbejde med cykelsti til Gl. Rye går i gang nu

Her kommer den nye cykelsti ved Gl. Rye til at ligge. Grafik: Christian Bæk Lindtoft.

I denne uge er arbejdet med en ny cykelsti mellem Ry og Gl. Rye gået i gang.

I alt 3,6 km ny cykelsti skal med tilskud fra Vejdirektoratets cykelstipulje anlægges syd for Julsø, og den bliver ifølge kommunen etableret på Rodelundvej og med forbindelse til cykelstien fra Ry.

Det skriver kommunen på sin hjemmeside.

- Det er en god dag, hver gang vi går i gang med et nyt cykelstiprojekt i Skanderborg Kommune, siger Claus Leick (SF), formand for kommunens klima-, miljø- og planudvalg, til kommunens hjemmeside.

- Ikke alene øger det sikkerheden for de bløde trafikanter, det giver også bedre mulighed for at tilvælge en mere klimavenlig transportform og komme ud og bruge sin krop i naturen. Det gælder ikke mindst på strækningen her i Gl. Rye, hvor den nye cykelsti fører til smukke Julsø og til Himmelbjerget, siger han.

Arbejdet med cykelstien vil forstyrre trafikken på den pågældende strækning, siger projektleder i Vej & Trafik Brian Nielsen.

- Vi gør, hvad vi kan, for at genere trafikken mindst muligt, men man vil opleve lidt forlænget køretid, mens arbejdet står på. Vi stiller en midlertidig lysregulering op derude, som man skal være opmærksom på, og så skal man selvfølgelig være ekstra opmærksom på mennesker og maskiner på vejen, siger han.

Cykelstien løber ad Rodelundvej fra Himmelbjergvej til Tønningsletvej. Det samlede budget er 8,6 mio. kr., og den forventes færdiganlagt i begyndelsen af 2023.

Hyldet for frivillig indsats: - Det er en kæmpe ære og den største anerkendelse

Sanne Bruun Jensen flankeret af formand for Skanderborg Taekwondo Klub, Torben Sachmann Hansen (tv.) og Aura-direktør Carsten Höegh Christiansen (th.). Foto: Aura

Årets østjyske energibombe i det lokale foreningsliv er Sanne Bruun Jensen fra Skanderborg Taekwondo Klub.

I hvert fald er det den titel, som energiselskabet Aura nu har givet hende i deres årlige kåring af et menneske i det østjyske foreningsliv, der gør en ekstraordinær indsats.

Det skriver Aura i en pressemeddelelse.

- I første omgang blev jeg meget overvældet over at blive nomineret, og nu har jeg vundet. Det er en kæmpe ære og den største anerkendelse, jeg kan få, fordi det viser, at både børn og forældre sætter pris på det arbejde, jeg laver, siger Sanne Bruun Jensen i pressemeddelelsen.

- Taekwondo er mesterlære - når man får noget, giver man noget tilbage, og med denne pris kan jeg give noget tilbage til den klub, som har givet mig så meget, siger hun.

Sanne Bruun Jensen har i 20 år været både hjælpetræner, træner, instruktør, udvalgsmedlem og bestyrelsesmedlem i Skanderborg Taekwondo Klub.

- Sanne står bare altid i første række, når vi beder om hjælp til afvikling af stævner, klubarrangementer og andre praktiske opgaver, siger Torben Sachmann Hansen, formand for bestyrelsen i taekwondoklubben.

Energibombe-titlen uddeles blandt Auras andelshavere, og det er også andelshaverne selv, der udpeger vinderen via afstemning. Vinden får 5.000 kr. til sig selv og 25.000 kr. til sin forening.

DF-formand trækker sig lige før valgudskrivelse - ny, ung formand på plads

Tobias Brus Mikkelsen bor i Voerladegaard, men kommer oprindeligt fra Løgstør-området i Nordjylland. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Der var ikke tid til både at være lokalformand for Dansk Folkeparti og samtidig køre sin egen kampagne for at komme i Folketinget for det hårdt trængte højrefløjsparti.

Derfor er Daniel Aage Holm fra Ry nu ikke længere formand for DF i Skanderborg, skriver Uge-Bladet Skanderborg.

- Jeg har brug for at kunne fokusere 100 procent på at køre min valgkamp, og det er ikke forenelig med at drive en god forening, siger Holm til avisen.

Der er ikke kun opbrud i partiet på landsplan, hvor partiet i Folketinget har mistet mange af sine mandater til Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne.

For få uger siden meldte partiets eneste byrådsmedlem, Martin Frausing Poulsen, sig ud af partiet og blev løsgænger.

Og det er blot tre måneder siden, Daniel Aage Holm selv overtog den lokale formandspost efter Aksel Nielsen, og nu giver han altså stafetten videre igen - men den får lov at blive på ungdommelige hænder denne gang.

Mens Daniel Aage Holm er 30 år gammel, er hans arvtager, Tobias Brus Mikkelsen, blot 21 år gammel, der nu har ansvaret for partiets valgaktiviteter i Skanderborg frem til valgdagen den 1. november.

- Det bliver spændende at komme i gang og samle kræfterne omkring valgkampen med en lokal kandidat. Vi har en stor glæde og handlekraft i partiet lige nu, og det vil vi tage med. Stemningen lokalt er helt fantastisk, og vi kæmper sammen mod folketingsvalget, siger den nye DF-formand i Skanderborg til Uge-Bladet.

Tobias Brus Mikkelsen stillede sidste år op til kommunalvalget i Skanderborg, men han blev ikke valgt ind - du kan lære ham bedre at kende ved at læse vores interview med ham fra dengang her.

Hørning-virksomhed er gået konkurs - og solgt igen

Virksomheden har kun omtrent tre år på bagen, men nu er Montera A/S i Hørning gået konkurs.

Selskabet, der lever af at montere inventar for store kunder som Ikea og Elgiganten, har haft nogle hårde år med coronanedlukninger og reduceret aktivitet på markedet, hvilket har medført, at nogle af deres større handelspartnere er gået konkurs i løbet af 2021.

Det skriver Finans.dk.

Mediet skriver dog også, at der allerede er fundet en køber til konkursboet.

- Selve virksomheden, der består af både en tømrerforretning og montageforretning, er faktisk solgt videre. Så arbejdet har egentlig ligget i at dokumentere, hvad de to forretninger er værd, siger Monteras kurator, Johnny Henrik Madsen til Finans.dk.

Han ønsker ikke at kommentere handlens størrelse eller afsløre, hvem de nye ejere er. Han bekræfter imidlertid, at køberen har været tilknyttet Montera før.

Hvis handlen falder i hak, vil ca. 30 af Monteras i alt 50 stillinger blive reddet, fortæller kuratoren ifølge Finans.dk.

Vores anbefalinger til dig 💡

🎸 Mangler du gode weekend-vibes? Slut ugen af på en high note og hop ind på Kulturskolen Skanderborgs Soundcloud, hvor ungdommelig livskraft og glæde stråler ud af de sange, børnene har indspillet (kæmpe talenter på 'Søvnløs' og meget lille chance for at holde øjnene tørre til Spire-holdets 'Indianer'-cover).

❓❌ Valget er over os, og vi har heldigvis en valgtest til dig - nap den her. Men husk at være kritisk og læs din avis!

🎓 Er du en politisk nørd? Så er denne baggrundsartikel fra Altinget om vælgerdynamikker gennem de seneste to årtier lige noget for dig.

📣 Og vil du bare gerne hægtes på valgsnakken hurtigst muligt, er denne lynanalyse af de afgørende valgtemaer helt oplagt. Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, tegner og fortæller.