Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Smukke Skanderborg. Foto: Silas Bang.

Når der bliver vendt op og ned på verden

Da politikerne sidste år besluttede sig for, at de ville efterlyse borgernes ønsker til det kommende budget, så det for en gangs skyld ud som om, at 2022 ville blive et år med ro på økonomien og råderum i Skanderborg Kommune.

Men så blev der vendt op og ned på verden.

Den historie vil jeg ikke trætte dig med i dag.

Jeg vil til gengæld gerne fortælle om de 48 ønsker, som håbefulde borgere sendte ind til kommunen for at få kanaliseret kommunale kroner over i alt fra tiltrængte idrætsfaciliteter, til bedre normeringer i børnehaven, nye udendørs arealer i folkeskolerne og bedre tilbud til kommunens handicappede borgere.

Hvad blev der af de forslag?

Og hvor meget fylder de i den budgetaftale, som byrådet landede tidligere på måneden?

Det får du svar på i dagens nyhedsbrev.

Du får også at vide, hvorfor Miljøstyrelsen og Skanderborg Forsyning synes, at det er fornuftigt, at et forslag om at oprense Skanderborgs forurenede Lille Sø er blandt de 38 budgetønsker, som ikke blev imødekommet af politikerne.

Selvom vandkvaliteten i søen overhovedet ikke lever op til Miljøstyrelsens målsætning, giver det ifølge dem ikke mening at diskutere en oprensning af søen før 2027.

Det er der fire gode forklaringer på.

Om borgmesterens forklaring på, at politikerne ikke vil fremme sagsbehandlingen, der skal bane vej for byggeriet af Danmarks største lynladestation i Stilling, er god, vil jeg lade være op til dig at vurdere, når du har læst dagens fjerde historie.

Inden jeg overlader dig til dagens artikler, vil jeg vende tilbage til overskriften på dagens nyhedsbrev - og til dagens billede af en by, som har en særlig plads i mit hjerte.

Det er her i Skanderborg, at mine børn er vokset op, imens jeg har skrevet stolpe op og stolpe ned om virkelysten, byudviklingen, de politiske beslutninger og alle de mennesker, der har noget på hjerte - og en holdning til livet i vores østjyske smørhul.

Siden foråret 2021 har jeg gjort det på SkanderborgLIV.

Jeg er taknemmelig for, at jeg dengang fik muligheden for at bygge et helt nyt medie op fra bunden - sammen med mine gode kolleger i  Jysk Fynske Medier.

Det har været en spændende, udfordrende og frem for alt lærerig rejse, og jeg har sat kæmpestor pris på den gode dialog, jeg har haft med mine kilder og læsere hver uge.

Men nu er der altså også blevet vendt op og ned på verden i min familie.

Vi har sagt ja til en udstationering i det sydlige Indien.

Inden længe skifter vi parcelhuset på Birkevej ud med et nyt hjem i millionbyen Chennai.

Jeg er blevet enig med chefen om, at det er noget bøvl at dække begivenhedernes gang i Skanderborg Kommune, når man bor 7584 kilometer fra Slotskirken i Skanderborg.

Derfor bliver du snart præsenteret for min efterfølger, som sammen med Christian vil fortsætte den spændende rejse, vi har begivet os ud på SkanderborgLIV.

Imens jeg fortsætter min rejse et helt andet sted.

Tak for denne gang :-)

Bliv abonnent på SkanderborgLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Skanderborg Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist
- Der er blevet vendt op og ned på verdenssituationen, siden byrådet besluttede sig for at bede om borgernes ønsker til årets budget. Hvis vi havde vidst at det ville ske, havde vi nok gjort det anderledes, siger borgmester, Frands Fischer (S). Foto: Christian Bæk Lindtoft.

10 ud af 48 borgerforslag blev hørt: - Måske skal vi gøre det på en anden måde til næste år

Byrådspolitikerne var ifølge borgmester Frands Fischer (S) godt klar over, at de satte et stort apparat i gang, da de i år efterlyste borgernes ønsker til budgettet.

- Havde vi vidst, at der ville blive vendt så meget op og ned på verden efterfølgende, havde vi nok grebet budgetprocessen anderledes an, siger han i dag.

Han forestiller sig ikke, at byrådet på samme måde vil efterlyse borgernes forslag til budgettet til næste år.

Forleden landede et flertal i byrådet en forhåndsaftale om, hvordan millionerne i Skanderborg Kommune skal fordeles de kommende år. Trods et omfattende arbejde med at behandle borgernes 48 forslag til budget, fylder de ikke meget aftalen. Borgmester Frands Fischer (S) er - set i lyset af en ændret verdenssituation - klar til at lægge forsøgsordningen i graven.

Når man bladrer igennem kommunens 81 sider lange katalog over borgernes indsendte forslag til årets budgetlægning i Skanderborg Kommune, er man ikke i tvivl om, at der fra borgere og foreningers side er lagt mange timers arbejde i at beskrive og begrunde ønskerne til årets budget.

Oveni det skal man lægge den tid som administrationen og politikerne efterfølgende har brugt på at behandle og prioritere imellem de 48 indsendte forslag, som handler om alt fra oprensning af en forurenet sø i Skanderborg, til millionlån og -tilskud til nye idrætsfaciliteter og forebyggelse af ensomhed blandt udviklingshæmmede borgere.

Fornylig landede et flertal af politikerne i byrådet årets budgetaftale.

Den imødekommer ifølge en opgørelse, som vi på SkanderborgLIV har lavet med hjælp fra kommunens økonomichef, Jørn Prætorius, helt eller delvist 10 af de 48 indkomne borgerforslag.

Torsten Klein Mikkelsen (t.v.) og Niels Henrik Petersen stillede på vegne et borgerforslag om, at Skanderborg Kommune skulle bidrage til renoveringen af den historiske Dagmarbro med millionbeløb de kommende år. Deres forslag er blandt de 40, som ikke blev imødekommet i årets budgetaftale.- Vi har fuld forståelse for, at tiderne ikke er til det lige nu, men vi ærgrer os selvfølgelig over, at politikerne ikke kunne finde et enkelt mindre beløb til os i løbet af de kommende år. Det ville have været et stærkt signal at sende til andre, som vil støtte op om projektet, men det har på ingen måde taget modet fra os. Vi kører videre, og når vi har fået samlet et par millioner ind, kan det jo være, at politikerne til den tid er villige til at spytte noget i kassen. Vi har ihvertfald været meget glade for den dialog, vi har haft med kommunen og politikerne indtil nu, og jeg tror også på, at det har skabt noget ekstra opmærksomhed omkring vores sag, at vi har haft mulighed for at sende vores projektbeskrivelse ind som et borgerforslag til budgettet i år, siger sekretær i den nystiftede forening, Dagmars Brobisser, Niels Henrik Petersen. Foto: Bettina Sønderskov.


-  Vi må erkende, at der desværre ikke er mange af de indsendte borgerforslag, der bliver til noget - i hvert fald ikke i første omgang, siger borgmester Frands Fischer (S).

Har det fået dig til at overveje, om I skal gøre det samme til næste år?

-Ja. Vi var godt klar over, at det var et stort arbejde vi satte i gang - både blandt borgerne, i administrationen og i de politiske udvalg, da vi bad borgerne om forslag til budgettet. Men som verden så ud, dengang vi satte arbejdet  i gang, havde vi også en realistisk forventning om, at vi ville have det økonomiske råderum til at imødekomme flere af borgernes ønsker.  Som bekendt blev det hele vendt på hovedet, da Putin gik ind i Ukraine. Nu står vi en helt anden situation, hvor vi har skullet spare en masse penge. Havde vi vidst, at det ville ende sådan, skulle vi have grebet budgetprocessen anderledes an, og det bør vi også gøre til næst år, hvis du spørger mig, siger Frands Fischer (S).

Opgør med copy-paste besparelser

Hvad vil du gøre anderledes?

- Jeg tror ikke, at vi skal bede om borgerønsker på samme måde til næste år og så synes jeg, at vi skal have set på det handlekatalog med besparelsesforslag, som vi nu har opereret med i kommunen i en del år. Det skaber meget fnidder, at administrationen først laver et katalog over, hvad de fagligt mener giver mening, og så kommer politikerne bagefter og spørger, hvorfor har I ikke taget det og det med. De har bare løst den opgave, som de er blevet stillet, og den er meget bred. Måske skal vi i stedet begynde med at have en politisk drøftelse af, hvilke specifikke opgaver eller områder administration skal se på, når de skal finde besparelses- og effektiviseringsforslag, siger han og tilføjer:

- På den måde kan vi gøre op med vanetænkning og  undgå, at den samme besparelse på et bestemt område bliver copy pastet ind i handlekataloget år efter år. Med en indledende politisk drøftelse af det foregående års handlekatalog, kan vi på forhånd udpege områder, som vi ikke vil se igen og sige: Nu vil vi gerne se noget andet. På den måde undgår vi eksempelvis, at skulle diskutere tøjvask på plejecentrene hvert år, siger Frands Fischer.

Hvad så med alle de borgerforslag, der ikke blev en del af årets budgetaftale. Bliver de arkiveret og glemt nu?

- Alle 48 forslag er blevet bearbejdet i administrationen og i byrådets fagudvalg, og jeg er helt sikker på, at de politikere i byrådets udvalg, som har opdaget nogle ønsker, der passer sammen med ønskerne fra et flertal af politikerne i udvalget, vil huske dem fremover. Forslagene er ikke glemt. De ligger derude et sted og det gælder ikke mindst de forslag, som vandt gehør i udvalgene og blev placeret øverst på de prioriteringslister, som de tog med til årets budgetforhandlinger.

Borgerforslaget om at finde 74 millioner kommunale kroner til byggeriet af en længe ønsket svømmehal i Galten er blandt de mange forslag, som ikke blev imødekommet i årets budgetaftale. Illustration: Nodo Arkitekter

48 forslag til budget fra borgerne: Hvem blev hørt?

Da byrådet først på året efterlyste borgernes forslag til, hvordan de kommunale kroner skal fordeles de kommende år, var der mange, der benyttede sig af chancen.

Men hvad blev der egentlig af de 48 budgetforslag?

Få overblikket her.

40 ud af 48 borgerforslag til årets budget er ikke med i den budgetaftale, som byrådet har landet. Dyk ned i listen og find ud af, hvem der fik noget ud af at sende deres ønsker ind til årets budgetforhandlinger - og hvem, der ikke gjorde.

Da byrådet først på året efterlyste borgernes forslag til årets budgetforhandlinger, var der mange borgere som benyttede sig af chancen for at søge om kommunal medfinansiering til deres hjertesager - og ikke mindst for at opnå politikernes bevågenhed.

På SkanderborgLIV har vi nu sammenlignet kataloget over de 48 borgerforslag med indholdet i årets budgetaftale.

Ud af de 48 forslag blev otte imødekommet.

2 blev delvist imødekommet.

De resterende 38 forslag blev ikke en del af årets budgetaftale, men det betyder næppe, at vi aldrig kommer til at høre et ord om dem igen.

Ønskerne er der jo stadig.

Vil du vide, hvad borgerne i Skanderborg Kommune går og drømmer om, og vil du have et hurtigt overblik over de (i første omgang) overhørte mærkesager, kan du dykke ned i SkanderborgLIV's opgørelse over de 48 borgerforslag her.

Kultur

Walthers Musikcafé er blandt de få heldige, som blev hørt, da de sendte et borgerforslag ind til kommunen tidligere på året. Foto: Walthers Musikcafé

Honorarstøtte til Musikværket (Gnisten) i Ry

50.000 om året fra 2023-25.

IMØDEKOMMET

SkulpturBy Galten

80.000 kr. i 2023 og 2025.

IMØDEKOMMET

Vestermølle

Dækning af underskud. 200.000 kr. årligt fra 2023-26 til overtagelse af kommunale drifts- og vedligeholdelsesopgaver i forbindelse med Kompetencecentrets fraflytning af hovedbygningen på Vestermølle.

IKKE IMØDEKOMMET

Demokratiets Folkemøde

150.000 kr. fra 23 til 26.

IKKE IMØDEKOMMET

Skanderborg Synger

150.000 kr. årligt fra 2023 -26

IMØDEKOMMET frem til 2025.

Walthers Musikcafé

Ønske om honorarstøtte på 53.000 kr. fra 2023-26.

IMØDEKOMMET frem til 2025.

Ejer Bavnehøj

Ønske om tilskud til drift og vedligehold fra Ejer Bavnehøjs Venner.

50.000 kr. fra 2023-26.

IMØDEKOMMET frem til 2025.

Idræt

Formanden for Stjær Boldklub, John Haarup, stillede på vegne af den trængte forening både forslag om en ekstrabevilling til nyt klubhus og en ny idrætshal. Ingen af forslagene blev hørt. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Springhal i Hørning

Ekstra permanent driftstilskud til drift 250.000 kr. fra 2023-26.

IMØDEKOMMET

Låsby Svømmebad

Forhøjelse af driftstilskud til 360.000 kroner årligt fra 2023-26

DELVIST IMØDEKOMMET

Driftstilskuddet til Låsby Svømmebad forøges med 180.000 kr. årligt fra 2023 og frem.

Stjær Boldklub

Ekstrabevilling til nyt klubhus i foreningen, som oplever massiv medlemsfremgang.

1,9 millioner kr. i 2023.

IKKE IMØDEKOMMET

Stjær Boldklub

Ny idrætshal

12,5 million i 2023 og 2024 samt 1 million i 2025 og 2026.

IKKE IMØDEKOMMET

Klank Svømmehal

74 millioner i 2023.

IKKE IMØDEKOMMET

Forligskredsen bag budgetaftalen er enige om, at det med kommunens nuværende økonomiske situation ikke er muligt at stille garantier og give driftstilskud i det ønskede omfang til nye svømmefacilitets-projekter. Når kommunens økonomi på et tidspunkt tillader det, genoptages dialogen omkring etablering af svømmefaciliteter i Klank i Galten.

Ry Sejlklub

 Udvikling af fremtidens klub og havn

1,5 million kr. i 2023 og 2024

IKKE IMØDEKOMMET

Atletikstadion ved Niels Ebbesen Skolen

Forstudie og projektgennemførelse.

 50.000 kr. i 2023, 5 mio. kr. i 2024 og 50.000 kr. i 2026.

IKKE IMØDEKOMMET

Tennishal i Skanderborg

Kommunegaranti til udvidelse. 

5,3 million i 2023.

IKKE IMØDEKOMMET

Udendørs tennis i Ry

150.000 kr. i 2023.

IKKE IMØDEKOMMET

Folkeoplysningsudvalget

Forøgelse af budgetrammen med 250.000 kr. fra 2023-26.

IKKE IMØDEKOMMET

Midler til idrætsfaciliteter, som følger den demografiske udvikling i kommunen

IKKE IMØDEKOMMET

Der er til gengæld afsat 445.000 kr. i 2023 og 134.000 kr. i 2024 og i årene frem til fremmødesensorer i omkring 40 idrætshaller og idrætssale.

Udrulningen af sensorerne sker etapevis med opstart i 2023.

De skal ifølge aftalen bidrage til en afdækning og optimering af kapacitetsudnyttelsen på fritids- og idrætsområdet med henblik på at udnytte fritids- og idrætsfaciliteter bedre i Skanderborg Kommune.

Natur & Fritid

Bådejer Niels Parmo sendte et forslag ind til kommunen om at få oprenset Lille Sø i Skanderborg. Det blev ikke hørt. Foto: Bettina Sønderskov

Oprensning af Lillesø

Forslag om at oprense tykt lag forurenet dynd på bunden af søen for også at forbedre vandmiljøet i Skanderborg Sø.

250.000 kr. i 2023 og 10 millioner kr. i 2024.

IKKE IMØDEKOMMET

Grundvandssikring

Øget budget til gennemførelse af indsatsplaner.

1 million årligt fra 2023-26

IKKE IMØDEKOMMET

Gl.Turisten

Flerfunktionel bygning til museumsskibet og offentlige toiletfaciliteter.

2 millioner kr. i 2023.

Projektet er i budgetaftalen omdøbt om til ”Gudenåstien - fra kilde til fjord” - og der er i alt afsat 4,5 mio. kr.

 IMØDEKOMMET

Drift af grønne partnerskaber

Ønske om 2 millioner kr. i årligt driftstilskud fra 2023 til 2026

IKKE IMØDEKOMMET

By- og landsbyudvikling

Dagmars Brobisser sendte et forslag om millionstøtte til renovering og løft af historisk vejbro ind til kommunen. Det blev ikke hørt. Foto: Bettina Sønderskov.

Dagmarbroen i Skanderborg

Forslag om kommunal medfinansiering af renovering og make-over af historisk vejbro.

500.000 kr. i 2023, 1 million kr. i 2024, 1,5 million kr. i 2025 og 1 million kr. i 2026.

IKKE IMØDEKOMMET

Styrkelse af detail-udvikling i byerne

1 million fra 2023 -26

IKKE IMØDEKOMMET

Handelsbyernes fælles forening, City4U, søgteom 1 mio. kr. i årligt tilskud fremover.

City4U får i den nye budgetaftale fjernet deres eksisterende tilskud helt, fordi der skal udarbejdes en ny model for samarbejdet med detailhandlen. I forbindelse med den bliver der afsat 750.000 kr. årligt fra 2023.

Landsbypuljen

Udvidelse af beløbsramme på 2 mio. kr. fra 2023 til 2026 plus et enkeltbeløb på 400.000 kr. med det formål at støtte flere nye udviklingsprojekter i kommunens landsbyer. 

IKKE IMØDEKOMMET

I Skønpuljen til landsbyerne er der afsat 1 million kr. årligt fra 2023 til 2025. Men der er ikke blevet tilført ekstra midler som ønsket.

Infrastruktur

Landsbysammenslutningen De Syv Dale, som i mange år har kæmpet for en cykelsti imellem landsbyerne langs den stærkt trafikerede Låsbyvej, foreslog en forhøjelse af kommunens budget til cykelstier. Det blev ikke hørt. SkanderborgLIV mødte tidligere på året Stine Sandahl og datteren Gudrun, som er blandt de mange, der drømmer om cykelsti hele vejen fra Nr. Vissing til Skanderborg - eller i det mindste til skolen i Veng. Foto: Bettina Sønderskov

Cykelstier i Skanderborg Kommune

Forslag om, at budgetsummen til anlæg af cykelstier i Skanderborg Kommune bliver hævet.

IKKE IMØDEKOMMET

I investeringsoversigten for 2023-2032 er de puljer, der er afsat til henholdsvis cykelstier og sikre veje til skole og fritid, blevet samlet i en pulje fremadrettet.

I 2023 og delvist i 2024 finansierer puljen udelukkende projekter, der allerede er besluttede og disponerede.

Fra 2025 til 2027 er der afsat fem millioner kr. årligt til nye cykelstier og sikre skoleveje. Det stiger fra 2028 og i årene frem til 10 millioner kr. årligt.

Der er ikke blevet tilført noget ekstra.

Sikring af vejkryds

Ryvejen-Låsbyvej ved Hårby.

500.000 kr. i 2023

IKKE IMØDEKOMMET

P-plads ved Veng Skole & Børnehus

2,5 million kr. i 2023.

IKKE IMØDEKOMMET

Ejer Bavnehøj

Grøn parkeringsbuffer.

400.000 kr. i 2023.

IKKE IMØDEKOMMET

Børn & unge

Rune Kier fra Skanderborg Forældreorganisation er blandt de forældre, som vil have byrådet og kommunen til at forholde sig til og til at anerkende en alternativ måde at udregne normeringer, som ifølge ham og hans bagland i højere grad tager højde for personalets reelle samvær med børnene, end de normeringer, Danmarks Statistik, staten og kommunen opererer med. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Reelle minimumsnormeringer

Forslag om, at Skanderborg kommune indfører minimumsnormeringer i dagpleje, vuggestue, børnehave og SFO allerede i 2023.

Normeringerne bør beregnes efter en omsætter-tabel udarbejdet af organisationen Hvor er der en voksen? En udregningsmodel, som Skanderborg Forældreorganisation i artiklen her fortæller mere om

IKKE IMØDEKOMMET

Indfasning af minimumsnormeringer

Ønske om 17,5 mio. fra 2023 til 2026

 IMØDEKOMMET

Der er årligt afsat 36 millioner kr. til mere personale for at leve op til krav om minimusnormeringer fra 2024, dog ikke som ønsket en ekstra bevilling i 2023.

Sct. Georgsgården Børne- og Ungdomscenter

Økonomisk fler-årsaftale for at skabe forudsigelighed og stabilitet for fritidsklubben.

IKKE IMØDEKOMMET

Virring Skole

Faciliteter til udeundervisning.

100.000 fra 23-26.

IKKE IMØDEKOMMET

Ekstern undervisning i folkeskolen

Transport til eksterne undervisningsmiljøer for elever i kommunens folkeskoler

100.000 kr. fra 23-26.

IKKE IMØDEKOMMET

Styrkelse af SSP-arbejdet

Øget tilskud på grund af stigende udfordringer med unges brug af rusmidler i Skanderborg Kommune.

 500.000 kr. fra 23-26

IKKE IMØDEKOMMET

Specialklasser

Justering af tildelingsmodellen til drift af specialklasser, så almenområdet ikke rammes

DELVIST IMØDEKOMMET

Der er lavet en særskilt demografimodel på specialområdet, som sikrer, at det økonomiske grundlag for specialindsatsen, kan opretholdes. Den adresserer dog ikke direkte problematikken i borgerforslaget.

Den særskilte demografi-model betyder, at inklusionsmidlerne følger antallet af skolebørn. Modellen skal medvirke til, at det økonomiske grundlag for specialindsatsen på skoleområdet opretholdes, selvom antallet af børn stiger. Dermed skal der ikke hentes midler fra almenområdet til at dække et stigende behov i specialtilbuddene.

Budgettet forøges med 250.000 kr. i 2023, 550.000 kr. i 2024, 1,05 mio. kr. i 2025 og 1,6 mio. kr. i 2026 og frem.

Kulturklasser

170.000 i 2023 stigende til 500.000 i 2026

IKKE IMØDEKOMMET

Højboskolen i Hørning

Udeundervisningsområde

300.000 i 2023 og 600.000 i 2024

IKKE IMØDEKOMMET

Højboskolen

Learn Play and Park.

750.000 kr. i 2024

IKKE IMØDEKOMMET

Stilling Skole

Udvikling af udearealer

1 mio. i 2023 og 500.000 fra 24-26

IKKE IMØDEKOMMET

Stilling Skole

Faglokale fysik/kemi/biologi.

650.00, 1 mill. og 500.000 fra 2024 -26

IKKE IMØDEKOMMET

Stilling Skole

Faglokaler Håndværk & Design – Innovation & Engineering

3 mio kr.

IKKE IMØDEKOMMET

Handicap

Et forslag fra pårørendeforeningen i Landsbyen Sølund om at tilbageføre de mange millioner, som kommunen har sparet på driften af ét af landets største botilbud for fysisk og psykisk udviklingshæmmede. Her er leder af Landsbyen Sølund, Anne-Marie Kruse (som ikke er afsender på forslaget), fotograferet foran den gamle hovedbygning. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Sølund

Midler til rekruttering af kvalificerede medarbejdere. 

1,8 mio. kr. fra 23-26

IKKE IMØDEKOMMET

Sølund

Tilbageførelse af sparede driftsmidler i kommunens største botilbud for fysisk og psykisk udviklingshæmmede.

2,5 mio. kr. i 2023, 5 mio. kr. i 2024, 7,5 mio. kr. i 2025 og 10 mio. kr. i 2026.

IKKE IMØDEKOMMET

Kommunens bofællesskaber

Tilbageførelse af sparede driftsmidler ( følger forslaget omkring Sølund). 

IKKE IMØDEKOMMET

Udviklingshandicappede borgere

Akutberedskab

IKKE IMØDEKOMMET

Handicapsvømning

100.000 fra 2023 -26.

IKKE IMØDEKOMMET

Forebyggelse af ensomhed

Meningsfuld fritid for voksne med udviklingshandicap ved Bostederne og på Sølund.

IKKE IMØDEKOMMET

Bådejere vil have oprenset Lille Sø i Skanderborg. Foto: Bettina Sønderskov

Derfor giver oprensning af forurenet Lille Sø ikke mening før 2027

Så længe Lille Sø stadig bliver udsat for ekstern forurening fra fire overløb giver det ifølge Miljøstyrelsen og Skanderborg Forsyning ikke mening at diskutere et borgerønske om at få oprenset et tykt lag forurenet dynd på søbunden. 

Men der er lys forude for de borgere, der drømmer om bedre vandkvalitet i den bynære sø.

Forsyningen arbejder nemlig på at nedlægge de fire overløb.

For nogle uger siden skrev SkanderborgLIV om en bådejer, som foreslår kommunen at oprense et tykt lag forurenet dynd på bunden af Lille Sø. Men det giver ifølge Skanderborg Forsyning og Miljøstyrelsen ikke mening at diskutere en sørestaurering, før fire eksisterende overløb til søen er nedlagt.

Et budgetforslag om at fjerne omkring en meter fosfor-forurenet bundslam i Lille Sø til gavn for vandmiljøet, bådejere, badende og naturen blev fornylig lagt på is af politikerne i byrådet. Det ærgrer Niels Parmo Christensen, som ofte færdes på søen og har båd i bådklubben på Søtoften sig af.

- Det ærgrer mig, at forslaget ikke nåede længere, for Lille Sø i Skanderborg er meget forurenet. Forureningen stammer fra tidligere tiders udledning af urenset spildevand i den tilstødende Svane Sø. Den blev oprenset i nullerne, men Lille Sø har man ikke haft samme fokus på. I dag forlyder det, at der nogle steder er over én meter slam på bunden af Lille Sø. Forureningen og det tykke lag dynd på bunden af søen, som året rundt er irgrøn, er meget tydelig for os, der som bådejere færdes på søen, sagde han fornylig til SkanderborgLIV.

Lille Sø og Vandområdeplanerne

Vandområdeplanerne 2021-2027 skal sikre ”god tilstand” i Danmarks kystvande, søer, vandløb og grundvand i overensstemmelse med EU's såkaldte vandrammedirektiv.

Der indgår i 986 søer i de nuværende vandområdeplaner.

 Lille Sø i Skanderborg er én af dem og har fået vurderingen dårlig, selvom målsætningen for søen er, at den skal være i god økologisk tilstand.

56 procent af de 986 søer -  heriblandt Lille Sø - risikerer ifølge en analyse fra 2019 ikke at nå målet om god tilstand i 2027.

Lillesø hører til nogle af de danske søer, som har mulighed for at få tidsfristen udsat - enten pga. den interne belastning med fosfor og/eller en stor og belastende bestand af fredfisk.

I forbindelse med  vandområdeplanerne er der afsat omkring 170 mio. kr. til etablering af fosforvådområder, opkøb af dambrug og sørestaurering. Der er planlagt 40 sø-restaureringer.

Lille Sø lever kan dog ikke komme i betragtning til sådan en sø-restaurering på grund af den fortsatte eksterne belastning af søen.

Vandområdeplaner 2021-2027/Miljøstyrelsen

Opfylder ikke kriterierne

Ifølge Miljøstyrelsen, som har ansvaret for at overvåge landets søer og vandløb og at planlægge nye indsatser for at forbedre vandkvaliteten, bliver Lille Sø i styrelsens såkaldte vandområdeplaner kategoriseret som en sø i dårlig økologisk tilstand. Vurderingen er lavet på baggrund af skyldes vandets klarhed, iltmætning, summen af miljøfarlige forurenende stoffer samt indholdet af kvæstof og ikke mindst fosfor i søen.

- Da Lillesø tidligere har modtaget store mængder fosfor-holdigt spildevand, er der ganske rigtigt igennem en længere årrække blevet ophobet fosfor i bunden af søen. Den pulje af fosfor påvirker fortsat søen som en intern belastning, når den frigives til søvandet. I takt med, at den eksterne belastning reduceres, vil puljen af fosfor med tiden mindskes, da den frigivne fosfor skylles ud af søen, skriver biolog i Miljøstyrelsen, Helle Jensen i en mail til SkanderborgLIV.

Trods den vurdering af Lille Sø fra Miljøstyrelsens side giver det ifølge biologen ikke mening at poste millioner i en oprensning af søen, som i dag er omgivet af flere, store nybyggede boligområder.

I hvert fald ikke lige med det samme.

- Så længe der fortsat er et indsatsbehov i forhold til den eksterne fosfor-belastning til Lillesø, opfylder søen ikke kriterierne for udpegning til sørestaurering, skriver hun i sit svar til SkanderborgLIV.

Hun henviser blandt andet til, at Skanderborg Forsyning i øjeblikket har flere rørledninger, som fungerer som en sikkerhedsventil under store regnskyl i Skanderborg og til tider leder regnvand fortyndet spildevand ud i Lille Sø.

Fire overløb skal nedlægges

Skanderborg Forsyning, som håndterer overflade- og spildevand i kommunen bekræfter, at der i øjeblikket er fire overløb til Lille Sø. I Miljøstyrelsens Vandområdeplaner 2021-27 hører Lille Sø dog til de søer, som frem mod år 2027 skal have fjernet de eksisterende overløb.

- Lille Sø er udpeget som indsatsområde. Vi er fra forsyningens side allerede godt i gang med arbejdet, så vi kan leve op til de nye vandområdeplaner. I øjeblikket er der fire overløb til Lille Sø fra et større opland omkring søen. At omlægge systemet og kloakseparere, så der ikke længere bliver udledt fortyndet spildevand ved voldsomme regnskyl tager tid og kræver store investeringer, for det er de helt store anlægsarbejder, vi skal have i gang, når vi laver nye løsninger, siger Jesper Brix Kjeldgaard, som er chef i Plan og Projekt i Skanderborg Forsyning.

Hvad er en sørestaurering?

Den økologiske kvalitet i søer afhænger i høj grad af næringsstoftilførslen.

Her spiller især fosfor - et plantenæringsstof som blandt andet bruges til at gøde markerne med, en stor rolle.

For stor tilførsel af fosfor i søerne medfører mange plankton alger, som forhindrer bundvegetationen i søerne i at vokse. Det betyder, at vandet bliver uklart og at fiskebestanden bliver udfordret.

Selvom næringsstoftilførslen til en sø er nedbragt, kan der gå mange år, før der ses en forbedring af vandkvaliteten.

Første skridt mod en forbedret miljøtilstand i en sø er at sikre, at der ikke bliver tilført næringsstoffer til søen udefra, som der eksempelvis gør, når regnvandsfortyndet urenset spildevand bliver tilført via overløbsværker under store regnskyl.

Når tilførslen af næringsstoffer er ophørt eller på et meget lavt niveau, og søens vand alligevel ikke er blevet klart, kan man bruge sørestaurering til at forsøge at forbedre søens miljø.

Flere forhold skal være opfyldt, før man tager sørestaurering i brug. Det er myndighederne, som normalt træffer afgørelse om hvorvidt en sørestaurering er aktuel.

Flere muligheder:

Intern fosforbelastning kan begrænses ved at fjerne det fosforholdige sediment, men det er en relativt dyr metode, som i større søer kun har været anvendt én gang i Danmark.

Metoden blev anvendt under oprensningen af Skanderborgs Svanesø (Tidligere Sorte Sø) i 2009.

Man kan også reducere den interne fosforbelastning i en sø med kemiske stoffer eller ved at ilte bundvandet.

På den måde forbedrer man livsvilkårene for en række organismer på det dybe vand, hvilket kan hjælpe søen på vej mod en bedre økologisk tilstand.

Biomanipulation ved opfiskning er en restaureringsmetode, som kan anvendes i søer, hvor en stor bestand af fredfisk som skalle og brasen dominerer og er med til at fastholde søen i en dårlig tilstand

Miljøstyrelsen og Vejledning for gennemførelse af sørestaurering (DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi)

Han er enig med Miljøstyrelsen i, at det i første omgang ikke giver mening at rense forurenet slam op fra bunden af Lille Sø, ligesom man gjorde det i nabosøen Svanesø i 2009.

- En oprensning i Lille Sø vil ikke være en god idé at diskutere, før vi har nedlagt overløbene til søen. Med den fortsatte tilførsel af næringsstoffer til søen, risikerer vi bare at stå i samme situation om nogle år, siger han.

Ifølge Jesper Brix Kjeldgaard er de fire eksisterende overløb i øvrigt ikke de eneste forureningskilder til Lille Sø.

- Vi løser ikke problemet med den fortsatte  eksterne belastning af Lille Sø ved udelukkende at sløjfe de fire overløb. Der vil stadig blive tilført overfladevand og regnvand til søen, som kan indeholde næringsstoffer. Samtidig har søens nuværende bestand af fisk også stor indflydelse på søens tilstand, siger han.

Ifølge Vandområde-planerne, som netop er blevet vedtaget, hører Lille Sø til de søer, som skal være i god økologisk tilstand. Det er den ikke, så hvad gør I fra forsyningens side for at opfylde målet?

- Hvis vi skal fra forsyningens side gøre vores del og nedlægge overløbene, når det er muligt for os. Men det er både kompliceret og omkostningstungt at ændre vores gamle spildevandssystemer. Der er desuden mange forhold, vi ikke har direkte indflydelse på, som har betydning for vores arbejde og som kan få tidsplanerne til at skride. Som det ser ud nu, er det dog ikke urealistisk, at de fire nuværende overløb til Lille Sø vil være nedlagt omkring år 2027, siger han.

Sådan ser Clevers nye lynladestation ved Odense ud. Den har 28 ladeudtag. Planen er, at der skal være 30-40 ladeudtag på stationen i Stilling.  Foto: Michael Bager

Clever vil speede sagsbehandling af landets største lynladestation ved Skanderborg op: Derfor siger politikerne nej

Èn af landets førende ladeoperatører har forelsket sig i en grund over for McDonalds i Stilling.

Her skal der bygges landets største lynladestation med plads til 30-40 elbiler.

Det haster ifølge Clever med at komme i gang med at udvide ladeinfrastrukturen, men politikerne siger nej til at fremme kommunens sagsbehandling på bekostning af andre projekter.

Politikerne vil ikke imødekomme et ønske fra Clever om at fremme sagsbehandlingen af en lynladestation med plads til 30-40 biler ved motorvejen i Stilling. Ærgerligt, for vi vil gerne i gang hurtigst muligt, lyder det fra Clever, som drømmer om, at indvie fremtidens ladestation ved det trafikale knudepunkt i 2024.

Èn af landets førende ladeoperatører, Clever, er efter to års forberedelser nu så utålmodig efter at komme i gang med byggeriet af landets hidtil største lynladestation ved motorvej E45 i Stilling, at lokalpolitikerne er blevet opfordret til at sætte fart på sagsbehandlingen.

I en mail til formanden for kommunens Klima, Miljø og Planudvalg, Claus Leick (SF), skriver Clever:

- Vi har et stort ønske om at bygge en lynladestation på Dybdalvej 1 og 1A i Stilling, som vil få mellem 30 og 40 lynladepunkter. Men før vi kan gå i gang, er der behov for en ændring af lokalplanen for området. Vores seneste melding fra kommunen er, at man først vil gå i gang med lokalplanen i første halvår af 2023. Det skyder vores investering og byggeri langt ud i fremtiden i en tid, hvor vi arbejder på at accelerere fremtidens bæredygtige mobilitet.

Clever gør samtidig politikerne opmærksomme på, at virksomheden har informeret kommunens planafdeling om, at man er villig til at betale for, at eksterne konsulenter kan udforme en opdateret lokalplan.

- Vi vil gøre, hvad vi kan for at hjælpe processen på vej, for vi tror virkelig på, at placeringen her vil være til meget stor gavn for elbilisterne, den grønne omstilling og ladeinfrastrukturen, skriver Clever i mailen.


Skanderborg Kommune har en rigtig god placering. Infrastrukturen i kommunen forbinder meget af Danmark og den nye lynladestation i Stilling vil både ligge centralt i forhold til Østjylland, trekantsområdet og Silkeborg-Herning-motorvejen.

Lasse Strühwing Hansen, rådgiver, Clever

Ønsket blev på udvalgsformandens opfordring fornylig behandlet af politikerne i kommunens økonomi- og erhvervsudvalg.

- Vi synes selvfølgelig, at det er spændende med en lynladestation af den størrelse i Skanderborg Kommune. Med sådan en station vil Stilling i fremtiden blive et sted, som rigtigt mange vil have i hukommelsen, når de kører på længere ture i deres elbiler, siger borgmester og formand for kommunens økonomi- og erhvervsudvalg, Frands Fischer (S).

På grunden over for McDonalds ved Stilling, indviede Betterplace i 2012 under den første store elbil-satsning i Danmark én af sine 18 batteriskifte-stationer. Stationen kom aldrig til at spille den store rolle i den grønne omstilling, som den skulle have gjort. Året efter gik Betterplace konkurs, men nu blæser vindene for alvor i en anden retning, og Clever er klar til at opføre én af landets største lynlade-stationer på grunden. Luftfoto: Skanderborg Kommune

Efter en orientering fra kommunens planafdeling om status på sagen og afdelingens svar på, hvorvidt det er muligt at fremrykke plansagen, har politikerne dog valgt ikke at imødekomme ønsket.

- Vi er blevet orienteret om, at der allerede er indkaldt til det første dialogmøde primo 2023, og at det er ikke muligt at rykke sagen nævneværdigt frem, uden at vi skal nedprioritere andre vigtige projekter, siger borgmesteren.

Når politikerne ikke vil skubbe mere på for at fremme sagsbehandlingen skyldes det ifølge ham også, at sagen faktisk allerede - og helt automatisk er kommet foran i køen. Fordi projektet fremmer den grønne omstilling, er sagen nemlig allerede blevet placeret sammen med en række andre sager øverst i plansags-hierarkiet midt i en tid, hvor kommunens planafdeling arbejder på at komme igennem den kæmpepukkel af plansager, som vi tidligere har beskrevet på SkanderborgLIV.

På den foreløbige tegning over en kommende lynladestation i Stilling, er der også markeret et område til restauranter. Den del af projektet har Clever dog ikke noget med at gøre. Det er ejeren af grunden, som arbejder med den del af projektet. Illustration: Novus Arkitekter

Glad for politisk bevågenhed

Lasse Strüwing Hansen, som er rådgiver i Clever, glæder sig over, at politikerne i Skanderborg Kommune har taget henvendelsen fra så alvorligt, at de har behandlet den på et udvalgsmøde.


Der er et grundlæggende behov for, at vi som operatør hjælper med at sikre den kritiske infrastruktur til elbiler. Hvis vi skal have endnu flere danskere til at vælge elbilen til i hverdagen, skal vi kunne sikre, at de kan oplade deres biler på farten uanset hvor i landet de befinder sig. Her vil en lynladestation i Stilling være attraktiv for mange.

Lasse Strühwing Hansen, rådgiver, Clever

- Vi ærgrer os selvfølgelig over, at det ikke er muligt at fremskynde processen yderligere, men vi er glade for den politiske bevågenhed omkring vores projekt og håber på, at vi kan få fart på projektet efter nogle gode samtaler først i det nye år. Vi har valgt at tage sagen sagen op med politikerne, fordi vi længe har haft et ønske om at udvide ladeinfrastrukturen i området, og selv efter, at vi har fundet den lokation, vi ønsker at bygge på, kan der vente en lang proces med lokalplanlægning, byggetilladelse og byggeri, siger han.


Det er et superspændende projekt, som der er stor politisk opmærksomhed omkring, men det er ikke muligt at fremskynde sagen yderligere, uden at vi skal tage sagsbehandlere af igangværende opgaver, som også hører til gruppen af sager, som vi prioriterer allerhøjest i kommunen.

Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg Kommune

Det er ifølge ham ikke helt enkelt at bygge fremtidens lynladestation, som udover det tekniske anlæg skal rumme rekreative områder, der inviterer folk til at tage en pause i det grønne og opføres i bæredygtige materialer.

Udfordrer dogmet om en tankstation

- Vores grønne ladestationer er meget langt fra det, som vi i dag forbinder med en tankstation. Vi udfordrer dogmet om larmende og ildelugtende tankstationer med et design, der blæser nye veje. Vi vil skabe et rum for meningsfulde pauser omkring vores ladestationer. Det er ikke kun bilens batteri, der skal oplades under pausen. Det er også dit personlige batteri, siger Lasse Strühwing Hansen om Clevers prototype lynladestationer, hvoraf den seneste åbnede i Odense i maj 2022.

Lynladestationen i Stilling skal efter planen være omgivet af nordiske træer og planter, som bidrager positivt til biodiversiteten i området. Træbaldakinerne over ladestanderne bliver bygget af FSC-certificeret svensk fyrretræ i trækonstruktionerne, og på taget skal sedumplanter absorbere regn og CO2.

Stationen i Stilling bliver ifølge ham næppe en tro kopi af den eksisterende station i Odense.

- Udviklingen går stærkt, og vi lærer hele tiden under den proces, vi er i gang med, hvor vi arbejder på at finde gode placeringer og bygge nye lynladerstationer alle de steder i landet, hvor vi kan. Det betyder også, at man ikke skal forvente, at stationens layout bliver præcis ligesom den skitse, vi har sendt ind til kommunen, men den giver et meget godt indtryk af, hvad vi har i tankerne, siger han.

På spørgsmålet om, hvornår Clever regner med, at man kan besøge den nybyggede lynladestation i Stilling, svarer han.

- Vi skal både have lavet en ny lokalplan, have en byggetilladelse og gennemføre selve byggeriet, før vi er klar, men håbet er, at vi kan stå klar med en station i Stilling sidst i 2024, siger han.

Martin Frausing Poulsen forlader, ligesom flere andre østjyske byrådspolitikere, nu også Dansk Folkeparti. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

KORT NYT: Nu er der to løsgængere i byrådet, kommunen skruer ned for varmen og slotsejer får kæmpebøde

Her er ugens korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV...

Nu er der to løsgængere i byrådet: Martin Frausing Poulsen er så frustreret over samarbejdet med landsorganisationen, at han forlader Dansk Folkeparti

Martin Frausing Poulsen, DF (KV21). Foto: Christian Bæk Lindtoft.

I sidste uge skrev vi på SkanderborgLIV historien om, at Ole Drøgemüller har forladt Socialdemokratiet for at blive noget så usædvanligt som løsgænger i byrådet i Skanderborg.

Nu har Martin Frausing Poulsen, som har siddet i byrådet for Dansk Folkeparti i 16 år, meddelt, at han følger trop - og bliver løsgænger.

- Det har selvfølgelig været svært for mig at se det parti, som jeg har været med til at bygge op fra bunden, falde fra hinanden i kølvandet på sidste års kommunalvalg, men det har jeg godt kunnet abstrahere fra i mit byrådsarbejde i Skanderborg. Jeg er i bund og grund fuldblods DF'er. Modvind kan ikke rykke ved mit værdisæt. Men jeg kan ikke længere abstrahere fra den måde, man agerer på i landsorganisationen. Det er blevet sværere for mig at gøre tingene på min egen måde i byrådet uden indblanding fra landsorganisationen. Det rammer mig på min integritet, og det kan jeg ikke leve med, siger Martin Frausing Poulsen.

Hans udmelding kommer i kølvandet på en sag, som partikollega, formand for bestyrelsen i DF  Skanderborg og folketingskandidat, Daniel Aage Holm, på landsorganisationens opfordring har rejst i byrådet - uden om Martin Frausing Poulsen.

Sagen handler om, at elever på Mølleskolen i Ry under en lejrskole i Ry angiveligt har fået serveret boller i karry lavet på halal-slaget oksekød. Det er angiveligt sket af hensyn til et enkelt muslimsk barn, imens der ikke er blevet taget hensyn til en anden mors ønske om, at hendes barn fik serveret boller i karry med svinekød. 

Martin Frausing Poulsen var i gang med at undersøge, hvad der er op og ned i sagen, da der pludselig blev sendt spørgsmål om den ind til byrådets såkaldte spørgetime fra Daniel Aage Holm.

- Jeg gør tingene ordentligt og på min måde. Det betyder, at jeg selv vil have lov til at undersøge sådan en sag, før jeg involverer byrådet eller går til pressen med den. Det kunne man åbenbart ikke vente på i landsorganisationen, og den indblanding kan jeg ikke leve med i længden, siger Martin Frausing Poulsen, som understreger, at han ikke personligt bebrejder Daniel Aage Holm for at have stillet spørgsmål uden om ham.

Den nyopstillede folketingskandidat er i Martin Frausing Poulsens øjne bare kommet i klemme i en tid, hvor organisationen i Dansk Folkeparti er begyndt at agere anderledes end tidligere.

- Sagen er for mig kulminationen på længere tids frustration omkring en meget utilfredsstillende samarbejdsform i partiet. Jeg kan ikke navigere i et farvand, hvor jeg arbejder med en sag for blot at opleve at andre går uden om mig uden at orientere mig. At mit bagland agerer på den måde er skuffende. Det er en meget mærkelig følelse at være ude af partiet, men det er den eneste løsning, hvis jeg skal kunne se mig selv i øjnene, siger Martin Frausing Poulsen, som har været medlem af Dansk Folkeparti i 27 år.

Daniel Aage Holm har ikke andre kommentarer til sagen, end at han er meget ked af, Martin Frausing Poulsen har truffet den radikale beslutning.

Som bestyrelsesformand i Skanderborg-kredsen ærgrer han sig også over, at Dansk Folkeparti nu ikke længere har en politiker i byrådet i Skanderborg.

- Jeg håber selvfølgelig, at han vil overveje at komme tilbage til partiet en dag, siger han.

Er du klar til en kold og mørk vinter?

Der skal også skrues ned for termostaten i offentlige bygninger i Skanderborg Kommune. Foto: Colourbox.

Skanderborg Kommune skruer fra den 1. oktober ned for varmen og strømforbrugeti kommunale kontorer og institutioner. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse. Sparetiltagene følger nationale retningslinjer og medfører, at temperaturen bliver sænket til 19 grader i en lang række kommunale bygninger.

- Vores administrative bygninger bliver berørt, men også biblioteker, skoler og haller vil sænke temperaturen og indføre besparende tiltag. Jeg er sikker på, at alle er gået i tænkeboks for at spare på energien, så vi er rustet bedst muligt til at komme igennem vinteren, siger borgmester Frands Fischer (S).

Plejecentre, vuggestuer og lignende er dog ikke omfattet af anbefalingen om at sænke temperaturen.

Udover køligere temperaturer indendørs kan du som borger i Skanderborg Kommune også godt begynde at forberede dig på en mørkere vinter end normalt. Alle offentlige institutioner er nemlig blevet bedt om at slukke for unødvendig belysning ude og inde, samtidig med, at kommunen lægger op til, at udendørs julebelysning i Skanderborg, Galten og Ry, som er koblet på den offentlige gadebelysning, ikke bliver tændt i år.

Vestre Landsret sætter punktum i langstrakt sag: Slotsejer dømt for omfattende svindel med moms

Vestre Landsret i Viborg. Arkivfoto: Morten Pedersen

Vestre Landsret satte i sidste uge punktum for en årelang sag om svindel med moms begået af ejerne af blandt andet Sophiendal Gods ved Veng.

Det skriver TV2 Østjylland.

Gorm Lokdam blev ifølge TV2 Østjylland kendt skyldig i momssvig for mindst seks millioner kroner, imens hustruen blev dømt for grov uagtsomhed i samme sag. Hun slipper med en bøde på 900.000 kr., imens Gorm Lokdal er idømt to års betinget fængsel og får en bøde på seks millioner kr.

Retssagen har ifølge TV2 Østjylland været undervejs siden 2014, og lovovertrædelserne blev ifølge anklageskriftet begået tilbage i år 2007 - 2010.

Kendt ansigt bliver formand for museum i forvandling

Annemette Fuglsang er ny formand for Museum Skanderborg. Foto: Per Bille, Ry-foto.

Museum Skanderborgs bestyrelse har netop konstitueret sig på ny, med tidligere Renosyd-direktør, Annemette Fuglsang, som formand.

- I en tid med store projekter og forandringer, betyder det rigtigt meget, at museets ledelse er sikret fremadrettet med konstitueringen af Annemette Fuglsang som ny formand for Museum Skanderborgs bestyrelse, skriver Museum Skanderborg i en pressemeddelelse.

Museum Skanderborg står blandt andet over for byggeriet af et et helt nyt museum i den gamle postterminal på Skanderborg Station, som museumsfolkene allerede er i fuld gang med at omdanne til et moderne interagerende museum.

Annemette Fuglsang er et særdeles kendt ansigt i Skanderborg Kommune. De seneste14 år har hun stået i spidsen for kommunen renovationsselskab, Renosyd. Nu glæder bestyrelsen i Museum Skanderborg sig til at få glæde af hendes erfaring inden for kvalitetssikring, selskabsledelse og forretningsudvikling.

Annemette Fuglsang afløser Jørgen Lorenzen, som har fungeret som formand for museets bestyrelse i en årrække. Den tidligere sognepræst har ifølge Museum Skanderborg lagt mange kræfter i bestyrelseslokalet og i lokalområdet, og bestyrelsen glæder sig derfor over, at han fortsætter som næstformand.

Byggestart på ny svømmehal i Skanderborg trækker ud

Udformningen af Skanderborg Vandvirke er blevet passet til af flere omgange igennem årene. Her er de seneste tegninger af projektet, som skulle have været sendt i udbud efter sommerferien. Illustration: Cubo Arkitekter

Igangsættelsen af den udbudsproces, som skal føre til, at byggeriet af en ny, moderne svømmehal i Højvangen i Skanderborg kan gå i gang, lader vente på sig. Det oplyser bestyrelsesformand, Søren Abildgaard Pedersen, til Uge-Bladet Skanderborg. 

Da SkanderborgLIV tidligere først på året talte med bestyrelsesformanden om det omfattende forarbejde, der har ført til, at byrådet har stillet en kommunegaranti på knapt 80 millioner kr. til svømmehalsbyggeriet, var planen at byggeriet skulle sendes i udbud på Licitationen efter sommerferien i år.

Sådan er det ikke gået. Økonomisk opbremsning og stærkt stigende bygge- og materialepriser har indtil videre fået bestyrelsen i svømmehallen til at træde vande.

- Vi opgiver ikke projektet, men det er et muligt scenarie, at det bliver udskudt, siger Søren Abildgaard Pedersen til Uge-Bladet Skanderborg.