10 ud af 48 borgerforslag blev hørt: - Måske skal vi gøre det på en anden måde til næste år
Byrådspolitikerne var ifølge borgmester Frands Fischer (S) godt klar over, at de satte et stort apparat i gang, da de i år efterlyste borgernes ønsker til budgettet.
- Havde vi vidst, at der ville blive vendt så meget op og ned på verden efterfølgende, havde vi nok grebet budgetprocessen anderledes an, siger han i dag.
Han forestiller sig ikke, at byrådet på samme måde vil efterlyse borgernes forslag til budgettet til næste år.
Når man bladrer igennem kommunens 81 sider lange katalog over borgernes indsendte forslag til årets budgetlægning i Skanderborg Kommune, er man ikke i tvivl om, at der fra borgere og foreningers side er lagt mange timers arbejde i at beskrive og begrunde ønskerne til årets budget.
Oveni det skal man lægge den tid som administrationen og politikerne efterfølgende har brugt på at behandle og prioritere imellem de 48 indsendte forslag, som handler om alt fra oprensning af en forurenet sø i Skanderborg, til millionlån og -tilskud til nye idrætsfaciliteter og forebyggelse af ensomhed blandt udviklingshæmmede borgere.
Fornylig landede et flertal af politikerne i byrådet årets budgetaftale.
- Vi må erkende, at der desværre ikke er mange af de indsendte borgerforslag, der bliver til noget - i hvert fald ikke i første omgang, siger borgmester Frands Fischer (S).
Har det fået dig til at overveje, om I skal gøre det samme til næste år?
-Ja. Vi var godt klar over, at det var et stort arbejde vi satte i gang - både blandt borgerne, i administrationen og i de politiske udvalg, da vi bad borgerne om forslag til budgettet. Men som verden så ud, dengang vi satte arbejdet i gang, havde vi også en realistisk forventning om, at vi ville have det økonomiske råderum til at imødekomme flere af borgernes ønsker. Som bekendt blev det hele vendt på hovedet, da Putin gik ind i Ukraine. Nu står vi en helt anden situation, hvor vi har skullet spare en masse penge. Havde vi vidst, at det ville ende sådan, skulle vi have grebet budgetprocessen anderledes an, og det bør vi også gøre til næst år, hvis du spørger mig, siger Frands Fischer (S).
Opgør med copy-paste besparelser
Hvad vil du gøre anderledes?
- Jeg tror ikke, at vi skal bede om borgerønsker på samme måde til næste år og så synes jeg, at vi skal have set på det handlekatalog med besparelsesforslag, som vi nu har opereret med i kommunen i en del år. Det skaber meget fnidder, at administrationen først laver et katalog over, hvad de fagligt mener giver mening, og så kommer politikerne bagefter og spørger, hvorfor har I ikke taget det og det med. De har bare løst den opgave, som de er blevet stillet, og den er meget bred. Måske skal vi i stedet begynde med at have en politisk drøftelse af, hvilke specifikke opgaver eller områder administration skal se på, når de skal finde besparelses- og effektiviseringsforslag, siger han og tilføjer:
- På den måde kan vi gøre op med vanetænkning og undgå, at den samme besparelse på et bestemt område bliver copy pastet ind i handlekataloget år efter år. Med en indledende politisk drøftelse af det foregående års handlekatalog, kan vi på forhånd udpege områder, som vi ikke vil se igen og sige: Nu vil vi gerne se noget andet. På den måde undgår vi eksempelvis, at skulle diskutere tøjvask på plejecentrene hvert år, siger Frands Fischer.
Hvad så med alle de borgerforslag, der ikke blev en del af årets budgetaftale. Bliver de arkiveret og glemt nu?
- Alle 48 forslag er blevet bearbejdet i administrationen og i byrådets fagudvalg, og jeg er helt sikker på, at de politikere i byrådets udvalg, som har opdaget nogle ønsker, der passer sammen med ønskerne fra et flertal af politikerne i udvalget, vil huske dem fremover. Forslagene er ikke glemt. De ligger derude et sted og det gælder ikke mindst de forslag, som vandt gehør i udvalgene og blev placeret øverst på de prioriteringslister, som de tog med til årets budgetforhandlinger.