Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Børn på legeplads. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

Børneforsker: SFO-besparelse er problematisk

De Radikale har allerede sagt, at de vil forsøge at ændre beslutningen.

SF og byrådets nybagte løsgænger, Ole Drøgemüller, er ikke vilde med den.

Og nu afviser en børneforsker, at det er synderligt kløgtigt at sende Skanderborg Kommunes børnehavebørn i SFO den 1. april i stedet for den 1. august.

Da vi for få dage siden skrev historien om, at budgetaftalen for de kommende fire år rummer en besparelse på knap 5,3 mio. kr., som skal findes ved at sende de ældste børnehavebørn fire måneder tidligere i SFO, kom der prompte reaktioner på Facebook.

Flere læsere udtrykte i kommentarsporet stor undren over, at byrådet kunne træffe sådan en beslutning.

I artiklen markerede Skanderborg Forældreorganisation sig også med en kras kritik af beslutningen. Foreningen mener, at den kan forstærke problemer med børns mentale helbred og evner til at overskue en skolestart.

Påstanden fra forældreorganisationen lød, at de markant lavere normeringer i SFO'en (Det er dem, der fører til, at kommunen kan spare penge med manøvren) betyder reduceret voksenkontakt, og det er ikke lige gavnligt for alle børn, der nærmer sig de seks år.

De fleste kan måske med udgangspunkt i egen mavefornemmelse forestille sig, hvilken betydning en hverdag med et markant lavere antal voksne pr. barn kan betyde i den alder, men det er nok de færreste, der rent faktisk ved det.

Efter reaktionerne på artiklen satte jeg mig derfor for at efterprøve forældreorganisationens påstand.

I dag kan du læse en artikel, hvor jeg har talt med Lone Svinth, som er forsker i dagtilbud ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) ved Aarhus Universitet.

Lone forsker specifikt i børns hverdag i dagtilbuddene, hun interesserer sig særligt for pædagogisk nærvær - og så er hun en del af forskningsprogrammet 'Småbørnsliv i dagtilbud'.

For hende er konklusionen temmelig entydig, og det kan du læse om i dagens første artikel.

Jeg vil ikke sige så meget andet her, end at hendes vurdering kalder på en reaktion fra de ansvarlige politikere.

Inden jeg overlader dig til dagens historier, vil jeg også lige sige, at den er god nok.

Som jeg antydede i begyndelsen af dagens nyhedsbrev, har byrådet i Skanderborg for første gang i mange år fået en løsgænger.

Ole Drøgemüller har, efter sammenlagt 14 år som byrådsmedlem for Socialdemokratiet, besluttet sig for at forlade sit parti.

Han har så svært ved at leve med en anden beslutning i årets budgetaftale, at han har meldt sig ud af partigruppen.

Han er dog klar til at vende tilbage på én betingelse.

Hvad den går ud på, får du svar på i dagens anden artikel.

Sidst men ikke mindst følger endnu et kapitel i vores serie om foreningsidrætten i Skanderborg Kommune, som er under positivt pres på grund af kraftigt stigende interesse og befolkningstilvækst.

Rigtig god læselyst!

Bliv abonnent på SkanderborgLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Skanderborg Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist
Radikale Venstre har meldt ud, at de - selv om de stemmer for - vil arbejde for at annullere SFO-manøvrens besparelse inden 2025, hvor den træder i kraft. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

Ekspert om tidligere SFO-start: Det er ikke en klog beslutning, og den kan skubbe til problemer med mistrivsel og mentalt helbred

Det vil ikke være særlig smart, hvis byrådet holder fast i beslutningen om at sende børnehavebørnene fire måneder tidligere i SFO.

Sådan lyder det fra Lone Svinth, som er børneforsker ved Aarhus Universitet, og beskæftiger sig specifikt med børn i dagtilbudsalderen.

Det helt centrale problem er, påpeger Svinth, at normeringerne er en SFO notorisk er dårligere, end de er i en børnehave.

- Det vil typisk ikke være en klog beslutning. Normeringerne er dårligere i en SFO sammenlignet med en børnehave, og det vil sige, at der er mindre plads til at yde omsorg og give det enkelte barn en god udvikling, siger Lone Svinth.

Byrådet har som led i aftalen om budgettet for perioden 2023-2026 besluttet, at børnehavebørnene skal starte i SFO den 1. april i stedet for den 1. august det år, de starter i skole. Det skal ifølge byrådet spare kommunen for knap 5,3 mio. kr. om året fra 2025, hvor modellen skal træde i kraft.

Men besparelsen risikerer at koste på de 5-6-åriges mentale helbred, vurderer Lone Svinth.

- Man skal bare huske, at når vi i forvejen har ret store problemer med børns skolestart, så er det at reducere deres muligheder for omsorg og tryghed ikke en god vej at gå, siger Lone Svinth.

Til sidst i artiklen spørger vi borgmesteren, hvad han tænker om Lone Svinths vurdering.

Den skal indkassere en besparelse på godt 5 mio. årligt. Men byrådets beslutning om at sende børnehavebørn i SFO på fuld tid fire måneder tidligere er problematisk, siger børneforsker Lone Svinth. - At reducere børnenes mulighed for omsorg og tryghed ikke en god vej at gå, lyder det.

Skanderborg Kommune risikerer at øge den allerede stigende udfordring med helt unge børns mentale sundhed og trivsel, når børnehavebørnene fra 2025 skal begynde fire måneder tidligere i SFO end i dag.

Sådan lyder vurderingen fra Lone Svinth, ph.d. og lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet.

- Det vil typisk ikke være en klog beslutning. Normeringerne er dårligere i en SFO sammenlignet med en børnehave, og det vil sige, at der er mindre plads til at yde omsorg og give det enkelte barn en god udvikling, siger Lone Svinth, der er en del af forskningsprogrammet 'Småbørnsliv i dagtilbud'.

- Fire måneder er rigtig lang tid at reducere i børnenes trygge omgivelser i en daginstitution. For nogle børn vil det selvfølgelig også være et kærkomment sceneskift, men for andre vil det være en ordentlig mundfuld, fordi normeringerne alt andet lige er det dårligere, siger Lone Svinth.

Men selv om beslutningen ifølge hende typisk ikke vil være særlig kløgtig, er det ikke desto mindre den beslutning, byrådet i Skanderborg har truffet.

Som led i den netop underskrevne budgetaftale for perioden 2023-2026 er det med stemmer fra alle byrådspartier, på nær Nye Borgerlige, vedtaget, at børnehavebørnene fra 2025 skal begynde i SFO på fuld tid den 1. april det år, de begynder i skole.

Det sidste, de børn har brug for, er at være i nogle rammer, der er relativt uoverskuelige.

Lone Svinth, dagtilbudsforsker, Aarhus Universitet

Generelt skifter børnene i kommunen i dag børnehaven ud med SFO den 1. august det år, de begynder i skole - altså umiddelbart op til den egentlige skolestart - men der er enkelte undtagelser på visse skoler, hvor SFO-starten allerede nu ligger tidligere.

Dermed bliver børnenes børnehavetid fire måneder kortere.

SFO-manøvren vil ifølge budgetaftalen spare kommunen for knap 5,3 mio. kr. om året, fordi man på et tidligere tidspunkt flytter førskolebørnene til en institution, der er billigere for kommunen at drive, eftersom normeringen - antallet af voksne pr. barn - er markant lavere i en SFO.

Risikerer at skubbe til mental trivsel

For få dage siden kritiserede Skanderborg Forældreorganisation byrådets SFO-manøvre, og de frygter blandt andet, at et tidligere skifte til et miljø med færre voksne kan resultere i dårligere trivsel, mere skolevægring og flere eller tungere diagnoser med f.eks. angst.

Den bekymring deler dagtilbudsforsker Lone Svinth.

- Vi har allerede nu en relativt stor andel børn, der mistrives. Det sidste, de børn har brug for, er at være i nogle rammer, der er relativt uoverskuelige, og hvor voksenkontakten er begrænset. De har brug for tryghed og omsorg, siger Lone Svinth og henviser til to undersøgelser.

Forskning fra VIVE viste i 2019, at 36 pct. af børnene har problemer ved skolestart, enten fordi de har konflikter med andre børn eller med de voksne, fordi de har sproglige udfordringer eller er udfordret på deres evne til at fastholde opmærksomheden.

I 2021 viste en undersøgelse fra Rådet for Mental Sundhed, at hver sjette barn under 10 år har mentale helbredsproblemer eller lider af psykisk sygdom.

- Man skal bare huske, at når vi i forvejen har ret store problemer med børns skolestart, så er det at reducere deres muligheder for omsorg og tryghed ikke en god vej at gå, siger Lone Svinth, der mener, at en tidligere SFO-start kan være med til at forstærke de problemer, der allerede eksisterer.

Det vil sagtens kunne lægge et pres nedad i institutionslivet, fordi man på et tidligere tidspunkt vil klargøre børnene.

Lone Svinth, dagtilbudsforsker, Aarhus Universitet

- Ja, det må man jo alt andet lige sige, at det kan. Børn har brug for høj kvalitet i det relationelle liv og i omsorgsmiljøet, og det kan være en rigtig svær opgave at løfte, når der er så mange børn til meget få voksne, siger lektoren.

Kan det simpelthen være medvirkende til, at flere børn vil få psykiske diagnoser, hvis man flytter dem tidligere til en dårligere normering?

- Det kunne man helt klart antage. Det er jo ikke noget, vi har entydige undersøgelser på. Men det er helt klart en bekymring, og når tendensen (med mentale helbredsproblemer, red.) allerede er der, er der jo noget her, der siger, at en tidligere SFO-start er en forkert vej at gå, siger Lone Svinth.

Men problemerne med byrådets beslutning begrænser sig ikke til den virkelighed, der møder børnene, når de er skiftet fra børnehave til SFO i april, vurderer Lone Svinth.

Det vil også potentielt føre til en fremskudt modningsproces for børnehavebørnene, hvis børnehaven fremrykker sine skoleforberedende tiltag, så de kan være gennemført inden den 1. april.

- Så vil børnehaverne begynde at tænke i skolerelaterede aktiviteter meget tidligere. Det vil sagtens kunne lægge et pres nedad i institutionslivet, fordi man på et tidligere tidspunkt vil klargøre børnene til at kunne sidde stille og tage imod en kollektiv besked. Igen - det vil være fint for nogle børn, men for andre slet ikke, siger Lone Svinth.

Politiker: - Flere skoler er glade for det

SFO-manøvren er ikke en idé, et enkelt ansvarligt parti eller en enkelt politiker i byrådet har fostret.

Ideen stammer fra det handlekatalog, som administrationen hvert år udarbejder til byrådet forud for budgetforhandlingerne, og byrådet er så nået til enighed om at tage den idé med i budgettet for at spare knap 5,3 mio. kr. om året.

Radikale Venstre har, allerede inden budgettet er færdigbehandlet i byrådssalen, meldt ud, at de agter at arbejde for, at SFO-manøvren bliver omgjort, inden den træder i kraft i 2025.

Heller ikke SF er glade for besparelsen. Begge partier har imidlertid stemt for budgettet.

SkanderborgLIV har forsøgt at få en kommentar fra Trine Frengler (S), formand for Børne- og Ungdomsudvalget, men hun svarer i en mail, at hun er på ferie og "derfor ikke vender tilbage i denne uge".

Jeg hører også fra flere forældre på de skoler, hvor man allerede gør det her, at de er glade for det.

Birgitte Majgaard (K), næstformand i Børne- og Ungdomsudvalget

Efterfølgende har vi spurgt borgmester Frands Fischer om en kommentar. Han mener, det er fagudvalgets område, i den udstrækning det handler om pædagogik og fagspørgsmål og henviser derfor - i Trine Frenglers fravær - til næstformand Birgitte Majgaard fra Det Konservative Folkeparti.

Hun vil gerne stå på mål for SFO-manøvren, hvad angår selve besparelsen.

- Om det er en god eller en dårlig idé, det har jeg nok lidt svært ved at vurdere. Jeg hører også fra flere forældre på de skoler, hvor man allerede gør det her, at de er glade for det, siger Birgitte Majgaard og understreger, at byrådet har været nødsaget til at finde penge, blandt andet fordi "minimumsnormeringerne jo koster en formue".

- Det skal vi jo ud at finde penge og medarbejdere til. Samtidig kan vi jo altså ikke klare det hele, som vi gerne vil, når regeringen med den kommunale udligning går og lover vores penge væk til andre kommuner, siger næstformanden i Børne- og Ungdomsudvalget.

Men adspurgt, hvad hun mener om Lone Svinths vurdering af, at den tidligere SFO-start kan have pædagogiske konsekvenser, svarer hun, at hun mener, at det massive byrådsflertal repræsenteret ved borgmesteren som budgettets forhandlingsleder må stå på mål.

- Principielt er det jo de enkelte byrådsmedlemmer bag aftalen, der må stå på mål, men der er jo 28, så derfor synes jeg da, at du skal have fat i borgmesteren, siger Birgitte Majgaard.

Borgmester: Ikke fået en eneste klage fra skoler

På baggrund af den melding fra Majgaard tog SkanderborgLIV endnu en gang kontakt til borgmester Frands Fischer, der tog sin byrådskollega på ordet og kommenterede over telefon Lone Svinths vurdering af SFO-manøvrens potentielle negative konsekvenser.

- Jeg kan selvfølgelig forholde mig til budgettet og den tidligere overgang til SFO. Det er selvfølgelig noget, som vi hellere ville have været foruden, det er der ikke tvivl om, siger borgmester Frands Fischer.

- Jeg ved også, at der er en række af vores skoler, særligt den del, der er landsbyordninger, hvor man gør det her et langt stykke hen ad vejen allerede i dag. Derfor har vi skrevet i aftalen, at vi får undersøgt, hvordan det her kan hænge sammen, også når vi i 2024 får indfaset minimumsnormeringer. Hvordan kan vi så arbejde med det her spareforslag i 2025 og 2026? Så der er nogle ting, der skal afklares.

Hvordan forholder du dig til Lone Svinths vurdering af, hvad det betyder at sende børn tidligere over i SFO med mindre voksenkontakt end i børnehaven?

- Jeg skal ikke nedgøre videnskaben. Jeg kan bare konstatere, at det, som forskeren siger, skulle være problematisk, det har vi allerede på majoriteten af vores skoler den dag i dag, siger Frands Fischer.

Og på baggrund af det er du skeptisk over for, om den tidligere SFO-start er et problem?

- Ja. Jeg ved, at vi har skoler, hvor vi har høstet gode erfaringer med at lade børn starte i et trygt miljø i SFO med de pædagoger, de kender.

Bare lige for at få det helt på plads - når forskeren siger, at I risikerer at skubbe til nogle problemer, så siger du, at sådan er det måske ikke nødvendigvis i virkeligheden, fordi I har erfaringer fra nogle skoler, hvor det fungerer fint nok, som du ser det?

- Jeg vil bare sige, at vi har det allerede i dag på nogle af vores skoler. Og i og med, at vi har det, og det fungerer rigtig fint, og jeg ikke har fået en eneste klage over det, så tror jeg, der er et eller andet ude i virkeligheden, vi skal have undersøgt. Og det er måske dér, nøglen ligger gemt i forhold til, hvad der giver mening, og hvad der ikke giver mening, siger Frands Fischer.

Ole Drøgemüller, som samlet har siddet i byrådet i 14 år for Socialdemokratiet, skal nu have en ny plads i byrådssalen. Foto: Per Bille, Ry-foto

Så meget betyder en ny svømmehal i Galten for Ole: Bryder med partiet og bliver løsgænger i byrådet

Efter at have siddet i byrådet i Skanderborg for Socialdemokratiet i 14 år, har lokalpolitikeren og institutionslederen Ole Drøgemüller truffet en svær beslutning.

Han er så utilfreds med, at der i årets budgetaftale ikke er fundet millioner til en ny svømmehal i Galten, at han forlader sit parti for at blive løsgænger.

- I politik er der mange personlige ønsker, man ikke kommer igennem med og mange kameler, der skal sluges, men at der igen ikke er fundet midler til en ny svømmehal i Galten. Det kan jeg ikke leve med, siger han.

Allerede før årets budgetforhandlinger i Skanderborg Kommune gik i gang, meddelte socialdemokratiets mangeårige byrådsmedlem, Ole Drøgemüller, at han var klar til at gå enegang, hvis der ikke blev afsat et beløb til en ny og længe ventet svømmehal i Galten. Det gjorde der ikke, så nu får byrådet i Skanderborg en løsgænger for første gang i mange år.

- Jeg har siddet i byrådet i 14 år, og jeg kan ikke mindes, at jeg har lavet en mindretalsudtalelse på den her måde før. Det er en mærkelig følelse, og specielt at tænke på, at jeg nok kommer til at krydse klinger med mit eget parti på grund af den her sag. Men jeg har gjort brættet op. Hvis der ikke bliver afsat et beløb til en ny svømmehal i Galten, kommer jeg til at stå uden for budgetaftalen i år, sagde Ole Drøgemüller til SkanderborgLIV før årets budgetforhandlinger gik i gang.

I sidste landede forhandlergruppen i byrådet en budgetaftale, hvor en ny svømmehal godt nok bliver nævnt, men der er ikke afsat en krone til den. I budgetaftalen, som i sidste uge blev indgået af byrådets forhandlergruppe, hvor Ole Drøgemüller ikke er repræsenteret, står der:

Forligskredsen er enige om, at det med kommunens nuværende økonomiske situation ikke er muligt at stille garantier og give driftstilskud i det ønskede omfang til nye svømmefacilitets-projekter. Når kommunens økonomi på et tidspunkt tillader det, genoptages dialogen omkring etablering af svømmefaciliteter på Klank i Galten.

- Hvis der ikke havde stået et ord om svømmehallen i aftalen, ville beslutningen have været helt ligetil, men det gjorde der, så jeg har brugt nogle dage på at overveje, om det var nok for mig. Det er det ikke, og det tager jeg nu konsekvensen af, siger Ole Drøgemüller.

Efter aftale med borgmester Frands Fischer (S) er han fra og med fredag den 23. september ikke længere medlem af den socialdemokratiske byrådsgruppe, som står bag årets budgetaftale, hvor der ikke er afsat penge til en ny svømmehal i Galten.

- Det har været en rigtig svær beslutning at træffe, for jeg har haft det rigtigt godt med min partigruppe igennem alle årene, og jeg har vel været medlem af Socialdemokratiet i tredive år efterhånden, siger Ole Drøgemüller, som udover at være byrådsmedlem og bor i Galten også er institutionsleder i Mårslet.

Oles ændringsforslag: Sådan finder vi penge til en svømmehal

Jeg erkender på lige fod med parterne bag budgetforliget, at vi pt. er pressede på vores økonomi og anlæg.

Omvendt vil vi ALDRIG stå i en situation, hvor økonomien tillader det, for så vil nogle mene at hvis økonomien tillader det, så skal skatten sættes ned eller skolernes skal have pengene.

Derfor er spørgsmålet mere: Vil man have en svømmehal/facilitet på Klank?

Mit klare svar er JA.

Det sagde jeg også, da vi i byrådet i sin tid bevilgede tæt på 100 mill. til en udvidelse af svømmehallen i Skanderborg. Den stemte jeg for, fordi der var behov for det og fordi jeg ville gøre det samme for en svømmehal på Klank.

Dermed mener jeg også, at svømmemhalsbehovet/ kapaciteten i Skanderborg Kommune er indfriet – i hvert fald for de næste 20-30 år. Ry vil jo helst ikke vokse eller have flere aktiviteter til byen, så der bliver nok aldrig basis for en svømmehal der.

Det ser jeg gerne, at Galten-Skovby gør! Vokser. Med jernbane på vej og attraktive muligheder for udstykninger og byfortætninger vil vi sagtens kunne ende på 15.000 indbyggere inden for en overskuelig årrække.

Som nævnt erkender jeg, at vi er pressede på vores økonomi – ikke mindst grundet de mange dejlige børn og ældre der bliver flere og flere af.

Derfor foreslår jeg Klank Svømmehal opført i 2 etaper. Første etape igangsættes nu, for at kunne få af gavn af det store lokale engagement der er omkring projektet.

Jeg foreslår:

500.000 kr. på budget 2023 til forundersøgelser

Anlæg 2025: 12.831 mill. ved at undlade cykelstier i 2025 og skyde etape 3 af Svaneparken på 7.831 mill. fra 2026 til 2027.

Anlæg 2025: 17.169 mill. ved at udskyde Scaniavej, Låsby fra 27 til 28 (6.311 mill) og flytte Lundhøjvej fra 27 til 28 (7.618 mill) og ved at nedsætte cykelstipuljen med 3.240 mill.

1 million i årligt driftstilskud fra 6 måneder før det står klar til brug og de første 10 år. Herefter 2 millioner årligt.

Det mener jeg, at vi med en vis anstændighed i behold godt kan tillade os at melde tilbage til Svømmehalsforeningen, selvom de har søgt om langt mere både i anlæg og drift. Hvorvidt på disse vilkår kan og vil gå videre med opgaven er op til dem.

Ole Drøgemüller, løsgænger, byrådet i Skanderborg

Løsgængerens frie forslag

Som nyslået løsgænger i byrådet har han desuden benyttet sig af chancen for at sende flere radikale ændringsforslag ind til årets budgetaftale, som byrådet skal vedtage endeligt under andenbehandlingen af budgettet den 13. oktober.

- Der er mange fordele ved at sidde i en stor partigruppe i byrådet, men der er også en konsensus i en partigruppe, som betyder, at der er ting, man ikke stiller forslag om. Det behøver jeg ikke længere at tage hensyn til nu. Så i anledning af at jeg tager konsekvensen og bliver løsgænger, har jeg benyttet mig af muligheden for at sende mine personlige ændringsforslag ind til budgettet i år, siger han.

På Oles liste er der blandt andet forslag om at reducere antallet af byrådsmedlemmer fra 29 til 25 for at opnå en millionbesparelse, og om at droppe beslutningen om at sende børnehavebørn tidligere i SFO og finde besparelsen ved at afskaffe områdeledelsen på daginstitutionsområdet i stedet.

Håbet er, at nogle af forslagene vil blive hørt, men man skal ifølge Ole Drøgemüller hverken se dem som ultimative krav eller som et udtryk for, at han i årevis har overvejet at blive løsgænger.

- I politik er der mange ønsker, man ikke kommer igennem med og mange kameler, der skal sluges. Det lever jeg fint med, men at der igen i år ikke kan findes midler til en ny svømmehal i Galten. Det kan jeg ikke leve med, siger Ole Drøgemüller.

Holder døren åben

Han tror ikke, at hans forslag om at finde 30 millioner kroner til en svømmehal på Klank ved at udskyde planlagte byggemodninger og vejanlæg i Galten og Låsby og skære i  cykelstipuljen, kommer til at ændre et komma i den budgetaftale 2023-2026, som byrådets partier bortset fra Nye Borgerlige indgik i sidste uge.

- Jeg ved godt, at mit ændringsforslag ikke kommer til at batte noget i år. Budgetforliget er jo allerede indgået af et stort flertal i byrådet, men mit håb er - i den bedste af alle verdener - at byrådet inden næste kommunalvalg har besluttet sig for at afsætte penge til en svømmehal i Galten, siger Ole Drøgemüller.

Han understreger, at det eneste der skiller ham og den socialdemokratiske byrådsgruppe, er spørgsmålet om svømmehallen i Galten.

- Så snart den samlede socialdemokratiske byrådsgruppe er klar til at afsætte midler til en ny svømmehal i Galten, er jeg klar til at vende tilbage til, hvis de da vil have mig til den tid siger Ole Drøgemüller.

Han er godt er klar over, at det kan blive op ad bakke, hvis han skal stille op som løsgænger til det næste kommunalvalg i Skanderborg.

- Hvis jeg fortsætter som løsgænger, må jeg nok imødese, at min tid i byrådet er slut til næste kommunalvalg. Der er ikke mange løsgængere, som formår at få så mange personlige stemmer, at de bliver valgt ind, og det er jeg helt afklaret med, siger han.

Det er første gang i flere år, at der nu sidder en løsgænger i byrådet i Skanderborg. Det har der ikke gjort siden 2013, hvor byrådsmedlem Anders Christensen var løsgænger i et par år, efter at han meldte sig ud af Venstre.

Stjær Boldklubs faciliteter, særligt klubhus og omklædningsrum, kan slet ikke følge med den kraftige stigning i antallet af udøvende medlemmer i det lokale idrætsliv. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Landsbyboldklub har fordoblet medlemstal på fire år og vil have kommunen på banen: - Vi får bare at vide, at der ikke er penge til det

Stjær Boldklub har på få år fordoblet sit medlemstal.

Men den store interesse for at dyrke organiseret foreningsidræt i Årets Landsby 2021 kan bare ikke rigtig honoreres med faciliteter, der svarer til efterspørgslen.

Derfor har John Haarup Laursen, formand for Stjær Boldklub, siden 2019 forsøgt at få kommunen med på at give tilsagn om at støtte byggeriet af et nyt klubhus økonomisk. Lige nu står det nemlig skidt til med blandt andet omklædningsrum, fortæller han.

- Hvis du har to fodboldkampe på en dag, så går det slet ikke. Så må folk komme omklædt hjemmefra, og det er ikke særligt behageligt. Især ikke for modstanderne, der må køre hjem i deres biler i beskidt tøj, siger John Haarup Laursen.

Sidste år fik de det tilsagn, og i 2023 står de til at modtage lidt over 3 mio. kr. Men det er gået alt for langsomt, mener foreningsformanden, der ikke kan se, hvorfor det skal tage kommunen to år at beslutte sig for at støtte et projekt og to år mere, før pengene lander ude i klubben.

En af de store udfordringer for foreninger som Stjær Boldklub er, at de ofte er afhængige af kommunens tilsagn om økonomisk støtte, fordi de fonde, hvor de ellers søger penge, rigtig gerne vil vide, at de ikke er alene om at støtte projektet.

Vi er taget til Stjær for at tale med John Haarup Laursen, der står i spidsen for en forening, der repræsenterer den rivende udvikling i medlemstallet, som foreningsidrætten illustrerer, og som har betydet, at andelen af indbyggere i kommunen, der dyrker foreningsidræt, er vokset markant:

Fra 74 pct. i 2014 til 85 pct. i 2021.

Befolkningstilvæksten sætter kapaciteten i idrætshallerne under pres, og flere foreninger har kritiseret kommunen for at bruge for lang tid på en analyse af problemerne, i stedet for at tage den direkte dialog med foreningerne og komme i gang med at bygge. I Stjær er boldklubben selv i gang med at skaffe midler til nye faciliteter - men de savner samarbejde og dialog med kommunen.

I et ældre klublokale på første sal i Stjær sidder John Haarup Laursen.

Til sin venstre side kan formanden for den lokale boldklub kigge ned på det mørke halgulv i Stjærhallen. Både nede på gulvet og i det hævede klublokale har han lagt utallige timer.

Så mange timer, at klublokalet og flere andre af boldklubbens faciliteter er blevet overhalet af virkeligheden.

- Fra 2018 til og med 2021 er vi gået fra 480 medlemmer til 960. Det er altså en fordobling, siger John Haarup Laursen og flytter lidt på den halve liter Pepsi, der står på bordet foran ham.

I august beskrev SkanderborgLIV, hvordan den kraftigt voksende befolkning er blevet fulgt af en endnu kraftigere stigning i andelen af borgere i kommunen, der melder sig ind i en idrætsforening.

Vi ville gerne have haft en dialog med dem, men indtrykket har været, at man ikke ønskede at snakke med os.

John Haarup Laursen, formand, Stjær Boldklub

Det medfører ifølge flere kilder i foreningslivet og i hallerne, SkanderborgLIV har talt med, et pres på kapaciteten. I flere artikler er det blevet påpeget, at der enten allerede nu er eller om kort tid vil opstå udfordringer med at rumme alle i de haller, der findes i dag, ligesom det er blevet kritiseret, at politikerne i Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget har besluttet at bruge to år på en analyse, der skal kortlægge, om tiderne i hallerne kan bruges mere optimalt.

Svært at komme i dialog

Tendensen med flere foreningsmedlemmer er ikke gået ubemærket hen i Stjær, og derfor ønsker boldklubben at udvide deres faciliteter med et nyt klubhus, et fitnesscenter og lokaler til e-sport. Samtidig skal de nye faciliteter også give mulighed for at kunne udbyde spinninghold igen - noget, foreningen kunne, indtil det oprindelige klubhus fra begyndelsen af 1970'erne for år tilbage blev erklæret fuld af skimmelsvamp og udstyret med en formaning om ikke at bruge de gamle lokaler til ophold.

Boldklubbens formand, John Haarup Laursen, mener, at den manglende opbakning fra kommunen har forsinket processen med at skaffe fondsmidler til nye idrætsfaciliteter i Stjær. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

I 2019 rettede boldklubben derfor henvendelse til kommunen i et forsøg på at komme i dialog om løsninger på deres ønsker. Men i samarbejdet med kommunen oplever John Haarup Laursen ikke, at der har været stor vilje til at indlede en konstruktiv dialog.

Fremmøde i haller skal undersøges

Fra februar 2023 til februar 2024 vil der via fremmødesensorer blive indsamlet data om brugen af 10 haller i kommunen. Det sker, fordi kommunen vil undersøge, om der er tider, der ikke bliver brugt, og om hallernes kapacitet helt generelt kan udnyttes bedre.

Det er hensigten, at 30-40 haller i kommunen skal undersøges i alt, men i første omgang gælder det følgende haller:

  • Ry Hallerne (samtlige haller)
  • Gl. Rye Skoles aktivitetshal
  • AVK Hallen (Klank Idrætscenter)
  • Klank Hallen (Klank Idrætscenter)
  • Stjær Hallen på Stjær Skole
  • Hallen på Virring Skole
  • Stilling Hallen på Stilling Skole
  • Stilling Gymnastiksal på Stilling Skole
Skanderborg Kommune

- Det har været svært at komme i dialog med kommunen. Vi har forsøgt at komme i dialog med kommunen og det gamle kulturudvalg (som blev omorganiseret efter det seneste kommunalvalg, red.), men når vi har været der og har forelagt vores projekt, har vi bare fået at vide, at der ikke er penge til det, og at det skal på kommunens budget, siger John Haarup Laursen, der selv tidligere har siddet i byrådets kulturudvalg for Dansk Folkeparti.

Men hvis du har to fodboldkampe på en dag, så går det slet ikke. Så må folk komme omklædt hjemmefra.

John Haarup Laursen, formand, Stjær Boldklub

- Vi ville gerne have haft en dialog med dem, men indtrykket har været, at man ikke ønskede at snakke med os, og det har været med til at forsinke processen meget, fordi vi så ikke har kunnet komme ud at søge fonde, siger han.

Sagen er nemlig den, at rigtig mange fonde gerne vil se dokumentation for, at f.eks. en kommune har givet tilsagn om medfinansiering, såfremt en fond spytter penge i kassen, før de siger ja til at donere penge.

- Det er derfor, at vi i dag hænger lidt bagefter økonomisk. Lokalplanen blev også skubbet et år og er ikke færdig endnu, men kommer her til efteråret, siger John Haarup Laursen.

Stjær Boldklub fik i budgettet for 2022-2025 løfte om godt 3 mio. kr. fra kommunen til deres projekt. Det er John Haarup Laursen selvfølgelig glad for.

Men det er for ham ikke tilfredsstillende, at der gik to år, fra de indledte dialogen med kommunen, til tilsagnet om kommunal medfinansering stod sort på hvidt i sidste års budgetaftale.

- Tingene går for langsomt, og vi har jo aldrig vidst, om vi var købt eller solgt, før det kom på budgettet første gang sidste år, og vi har altså været i gang med kommunen siden 2019. Det må kunne gå lidt hurtigere, og hvis man så ikke har pengene i kommunen, må man indlede en dialog og hjælpe med at finde alternative løsninger, siger foreningsformanden.

Det netop indgåede budgetforlig om kommunens økonomi i 2023 til 2025 har fastholdt de godt 3 mio. kr. til Stjær Boldklub, som de efter planen modtager i 2023 - altså fire år, efter dialogen med kommunen begyndte.

Vil komme pladsmangel til livs

Men mens de venter på penge fra kommunen er Stjær Boldklub i fuld gang med selv at skaffe penge til deres projekt.

For nogle uger siden søgte foreningen folk, der kunne hjælpe til ved et arrangement på Godsbanen i Aarhus, som blev afholdt af SmukEvent, hvorfra foreningen kunne indkassere i omegnen af 30.000 kr.

Og det haster med den slags initiativer, siger John Haarup Laursen, der forklarer, at gennem mere end tre år har haft brug for nye bygninger.

Lige nu rækker eksempelvis deres to omklædningsrum til fodbold slet ikke til de 11 hold, foreningen har.

Det er kommunens ansvar at stille de nødvendige faciliteter til rådighed.

John Haarup Laursen, formand, Stjær Boldklub

- Vores fodboldafdeling vokser jo. Og bare du har en kamp på en dag, skal du bruge tre omklædningsrum - et til hvert af de to hold og et til dommeren, og det har vi ikke, siger John Haarup Laursen.

- De er så begyndt at bruge omklædningsrummet i hallen også. Men hvis du har to fodboldkampe på en dag, så går det slet ikke. Så må folk komme omklædt hjemmefra, og det er ikke særligt behageligt. Især ikke for modstanderne, der må køre hjem i deres biler i beskidt tøj.

Sidste år vedtog byrådet en landdistriktspolitik, der skal styrke udviklingen af landsbyerne i samarbejde med kommunen.

Som situationen er nu, må udeholdene til fodbold møde omklædt, når de ankommer til Stjær, hvis der er mere end en enkelt kamp i gang på samme tid, fortæller formand i Stjær Boldklub, John Haarup Laursen. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

I den politik er det en grundtanke, at man gerne vil understøtte udvikling i landsbyerne, og at tingene skal ske på landsbyernes initiativ og med kommunen som samarbejdspartner.

John Haarup Laursen, hvordan ser du det her med idrætskapacitet blive tolket i lyset af landdistriktspolitikken? Hvad er kommunens ansvar i dine øjne på det her område?

- Det er kommunens ansvar at stille de nødvendige faciliteter til rådighed. Ifølge folkeoplysningsudvalget skal kommunen sørge for, at der er omklædningsrum til idrætsudøverne. Eksempelvis fodbold. Så ville det jo være rart, hvis man kunne finde pengene til at understøtte det, man siger, man gerne vil have ude i landsbysamfundene, siger John Haarup Laursen.

Pengene er da selvfølgelig vigtige i det her. Men hvis man fik sat sig ned og snakket om tingene, ville man kunne nå langt.

John Haarup Laursen, formand, Stjær Boldklub

- Man kan ikke få alting, men der er nogle ting, man godt kan få, og som jeg mener, at kommunen bør gå ind at understøtte og være sparringspartner på. Man skal støtte foreningslivet i de her ting, men det gør man ikke. Der er man utrolig passiv.

Hvordan kommer det til udtryk?

- Jamen, det her er et godt eksempel. Vi forsøgte i 2019 at komme i dialog med byrådet og med udvalgene, og vi har ikke haft nogen ordentlig dialog. Når en forening kommer ind og får foretræde for kulturudvalget, får de et kvarter eller en halv time, og ofte får de at vide, at der er ingen penge. I stedet for at gå i dialog med dem. I stedet for at sige, jamen, hvordan kan vi løse det? Det kan godt være, der ikke er nogen penge, men kom da i dialog med os. Hvordan kan vi løse det, og hvordan kan det se ud i fremtiden?

Send dit tip til os

Hvordan er situationen i dit lokalområde? Skriv til os, hvis der er udfordringer med kapaciteten på idrætsområdet. Ikke kun i hallen - men også til udendørs sportsgrene. Er der trænere, tider, baner og bolde nok?Men vi vil også meget gerne beskrive den anden side af sagen - skriv derfor også meget gerne, hvis der slet ingen problemer er. 

Send en mail til journalist Christian Bæk Lindtoft på chbli@skanderborgliv.dk eller ring på 25 45 69 44.

Så du oplever, at de skubber finansieringen foran sig som et skjold?

- Ja, der er nogle af dem, der bruger budgettet som en undskyldning for ikke at komme i gang, siger John Haarup Laursen.

Han er godt klar over, at der - og ikke mindst lige nu - er begrænsede midler i kommunen helt generelt.

Men for ham er det lige så vel kommunens tilgang som manglen på penge - eller mangel på vilje til at bruge penge på idræt - der er problemet.

- Pengene er da selvfølgelig vigtige i det her. Men hvis man fik sat sig ned og snakket om tingene, ville man kunne nå langt. Man kunne have reddet meget, hvis man var kommet i gang med at snakke med idrætsforeningerne for flere år siden, for dengang havde kommunen penge, men det skinner igennem i dag, at man ikke gjorde det, siger John Haarup Laursen og slutter:

- Var man kommet tidligere i gang med dialogen, havde man måske kunnet få noget mere for pengene, og man kunne måske have lukket nogle af de huller, vi har i dag, og måske kunne man også have fået noget mere byggeri.

I Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget kan formand Tage Nielsen fra Radikale Venstre på den ene side godt forstå, at John Haarup Laursen er frustreret over 'nogle ting'.

På den anden side fremhæver han, at Stjær Boldklub er endt med faktisk at få et millionbeløb i støtte fra kommunen.

- Men jeg kan selvfølgelig ikke tage fra ham, at han har oplevet, at der ikke har været en ordentlig dialog med kommunen. Og jeg har det da ikke godt med, at han går rundt med den oplevelse, så jeg synes, at vi skal sætte os ned og få snakket det igennem, siger Tage Nielsen, der gennem flere byrådsperioder har siddet for bordenden i Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget.

Udvalgsformanden understreger, at netop kultur, fritid og idræt er områder, der i Skanderborg Kommune ikke ligefrem vælter sig i penge, og at der er rift om midlerne.

- Der er ingen tvivl om, at det desværre er sådan, at der her i kommunen er mange flere ønsker, end der er penge til, og der er rigtig mange, der er skuffede over kommunens bidrag til netop deres projekt. Jeg har selv ønsket, at kulturområdet skulle have et løft af betydelig størrelse, men der er simpelthen ikke penge til det, siger Tage Nielsen.

Foto: Walthers Musikcafé.

Kulturinstitutioner får penge, lokal efterskole slår elevrekord - og så kan du tage til borgermøde om ny jernbane

Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

Bunkevis af arrangementer til Kulturaften 2022

Der er jazz på Gnisten i Ry til Kulturaften 2022. Foto: Skanderborg Kommune.

Med temaet 'kulturen i bevægelse' løber dette års Kulturaften fredag den 23. september af stablen.

Igen i år inviterer aktører på kulturområdet over hele kommunen folk inden for med det mål at vise borgerne den kultur, de måske ikke vidste, de havde adgang til at benytte sig af.

På programmet i år er der blandet andet vandrekoncert fra ét forsamlingshus til et andet, dialogbænke på kommunens biblioteker, optog og byvandring og masser af musik.

Du finder det samlede program for Kulturaften 2022 her.

Honorarstøtte til Gnisten, Walthers Musikcafe og Skanderborg Synger

Walthers Musikcafé modtager honorarstøtte som led i det nye kommunale budget. Foto: Walthers Musikcafé

En række kulturinstitutioner og projekter i kommunen får økonomisk støtte i forskellige afskygninger over de kommende tre år.

Det står klart, efter 28 af 29 medlemmer af byrådet mandag den 12. september skrev under på budgetaftalen for perioden 2023-2026.

Både spillestedet Gnisten i Ry og Walthers Musikcafé i Skanderborg får med aftalen en årlig honorarstøtte på henholdsvis 50.000 kr. og 53.000 kr.

Samtidig får Skanderborg Synger, et projekt, der har til formål at fremme sang på alle niveauer og for alle aldre, et årligt tilskud på 150.000 kr.

Ejer Bavnehøjs Venner får allerede nu et tilskud, som øges med 50.000 kr. de næste tre år, og til sidst har byrådet vedtaget at give 80.000 kr. i underskudsgaranti til SkulpturBy Galten, hvor borgerne fra maj til oktober hvert år kan møde skulptur-kunst i byområderne i Galten-Skovby.

Støtten til samtlige af de ovennævnte tiltag og institutioner løber frem til 2025, og dermed må de i 2026 som udgangspunkt klare sig for det, der svarer til deres nuværende finansiering i 2022.

Budgetaftalen er først endeligt vedtaget, når den har været til behandling i byrådssalen.

Du kan læse meget mere om budgetaftalens indhold i vores gennemgang her, hvor du også finder link til selve aftaleteksten med liste over besparelser og udvidelser af budgettet.

Stop i Låsby? Færre afgange fra Ry Station? Tag til borgermøde om ny jernbane mellem Silkeborg og Aarhus

Der er lige nu afgange to gange i timen fra Ry Station fra klokken lidt over 6 om morgenen og frem til lidt i 19 om aftenen. Resten af døgnet kører der kun ét tog i timen. Spørgsmålet er, om den kommende jernbane mellem Silkeborg og Herning fører til timedrift fra stationen hele døgnet. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Om ca. otte år skulle der gerne stå en spritny jernbanelinje mellem Aarhus og Silkeborg klar, men da sådan nogle skinner godt kan tage lidt tid at lægge, er det allerede nu, du skal give din mening til kende, hvis du har en holdning til baneprojektet.

Torsdag den 29. september holder Banedanmark nemlig informations- og borgermøde om jernbanen.

Det foregår på Klank Idrætscenter i Galten fra kl. 19-21, og formålet er at blive klogere på de forhold, der skal tages hensyn til i de videre undersøgelser.

Toget på den kommende bane skal ifølge den nuværende plan for linjeføringen gøre holdt i Galten, men byrådet vil frygteligt gerne have, at toget også får et stop ved Låsby, men det er langt fra sikkert, at det kan lade sig gøre.

Byrådsmedlem Claus Leick (SF) mener også, at banen kan få konsekvenser for togdriften fra Ry Station, da den nye jernbane i nord potentielt kan reducere behovet for timedrift fra Ry.

Muligheden for at gøre sin holdning gældende løber frem til høringsfasens slutdato den 16. oktober 2022.

Du kan læse mere om projektet på Banedanmarks hjemmeside her.

Kommunen efterlyser flere dagplejere

Arkivfoto: Annelene Petersen

Kommunen er udfordret på børnepasning, og en del af den udfordring handler om at tiltrække personale til at tage sig af de 0-5-årige.

Det gælder også i dagplejen, hvor der i de kommende år kommer til at mangle mænd og kvinder, der vil stille deres private hjem til rådighed for den kommunale børnepasning.

Derfor forsøgte en lang række dagplejere onsdag i denne uge at sætte fokus på, at et job som dagplejer kan være ganske attraktivt.

Det sket i aktionen 'Kollegakridt', hvor flere end 40 dagplejere onsdag efter arbejdstid gik ud på gaden foran deres hjem og tegnede og skrev med gadekridt for at sætte fokus på dagplejen som arbejdsplads.

- Målet er at give forbipasserende et smil på læben og vise, at et job i dagplejen er lige med farver, frihed og fællesskab blandt dagplejerne, siger Else Sall, leder af dagplejen i Skanderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Lokal efterskole sætter elevrekord - og holder åbent hus

På Efterskolernes Dag kan man blandt andet besøge Brøruphus Efterskole ved Hylke. Foto: Karin Majland

Brøruphus Efterskole ved Hylke har netop modtaget og indlogeret et nyt hold på hele 185 elever. Det er ifølge en pressemeddelelse fra den lokale efterskole flere end nogensinde før, og det læner sig op af tendensen på landsplan.

Selvom holdene allerede er godt fyldt de kommende år, holder Brøruphus Efterskole ligesom mange andre efterskoler åbent hus for potentielle nye elever og deres forældre på søndag den  25. september.

Formålet med dagen er ifølge forstander Andreas Vind både at give besøgende et indblik i livet på efterskolen og at starte en tidlig dialog op med kommende elever.

- Vi er lykkelige og stolte over, at eleverne søger vores skole i så stort omfang, som det er tilfældet. Det giver os ro på bagsmækken og mulighed for at tænke langsigtet og at finjustere vores setup, siger han.

Brøruphus Efterskole slår dørene op til Efterskolernes Dag den 25. september fra 13–17, hvor der er rundvisninger, smagsprøver fra skolens økologiske køkken og rig mulighed for få adgang til de informationer, man har brug for, før valget træffes.