Ekspert om tidligere SFO-start: Det er ikke en klog beslutning, og den kan skubbe til problemer med mistrivsel og mentalt helbred
Det vil ikke være særlig smart, hvis byrådet holder fast i beslutningen om at sende børnehavebørnene fire måneder tidligere i SFO.
Sådan lyder det fra Lone Svinth, som er børneforsker ved Aarhus Universitet, og beskæftiger sig specifikt med børn i dagtilbudsalderen.
Det helt centrale problem er, påpeger Svinth, at normeringerne er en SFO notorisk er dårligere, end de er i en børnehave.
- Det vil typisk ikke være en klog beslutning. Normeringerne er dårligere i en SFO sammenlignet med en børnehave, og det vil sige, at der er mindre plads til at yde omsorg og give det enkelte barn en god udvikling, siger Lone Svinth.
Byrådet har som led i aftalen om budgettet for perioden 2023-2026 besluttet, at børnehavebørnene skal starte i SFO den 1. april i stedet for den 1. august det år, de starter i skole. Det skal ifølge byrådet spare kommunen for knap 5,3 mio. kr. om året fra 2025, hvor modellen skal træde i kraft.
Men besparelsen risikerer at koste på de 5-6-åriges mentale helbred, vurderer Lone Svinth.
- Man skal bare huske, at når vi i forvejen har ret store problemer med børns skolestart, så er det at reducere deres muligheder for omsorg og tryghed ikke en god vej at gå, siger Lone Svinth.
Til sidst i artiklen spørger vi borgmesteren, hvad han tænker om Lone Svinths vurdering.
Skanderborg Kommune risikerer at øge den allerede stigende udfordring med helt unge børns mentale sundhed og trivsel, når børnehavebørnene fra 2025 skal begynde fire måneder tidligere i SFO end i dag.
Sådan lyder vurderingen fra Lone Svinth, ph.d. og lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet.
- Det vil typisk ikke være en klog beslutning. Normeringerne er dårligere i en SFO sammenlignet med en børnehave, og det vil sige, at der er mindre plads til at yde omsorg og give det enkelte barn en god udvikling, siger Lone Svinth, der er en del af forskningsprogrammet 'Småbørnsliv i dagtilbud'.
- Fire måneder er rigtig lang tid at reducere i børnenes trygge omgivelser i en daginstitution. For nogle børn vil det selvfølgelig også være et kærkomment sceneskift, men for andre vil det være en ordentlig mundfuld, fordi normeringerne alt andet lige er det dårligere, siger Lone Svinth.
Men selv om beslutningen ifølge hende typisk ikke vil være særlig kløgtig, er det ikke desto mindre den beslutning, byrådet i Skanderborg har truffet.
Som led i den netop underskrevne budgetaftale for perioden 2023-2026 er det med stemmer fra alle byrådspartier, på nær Nye Borgerlige, vedtaget, at børnehavebørnene fra 2025 skal begynde i SFO på fuld tid den 1. april det år, de begynder i skole.
Lone Svinth, dagtilbudsforsker, Aarhus UniversitetDet sidste, de børn har brug for, er at være i nogle rammer, der er relativt uoverskuelige.
Generelt skifter børnene i kommunen i dag børnehaven ud med SFO den 1. august det år, de begynder i skole - altså umiddelbart op til den egentlige skolestart - men der er enkelte undtagelser på visse skoler, hvor SFO-starten allerede nu ligger tidligere.
Dermed bliver børnenes børnehavetid fire måneder kortere.
SFO-manøvren vil ifølge budgetaftalen spare kommunen for knap 5,3 mio. kr. om året, fordi man på et tidligere tidspunkt flytter førskolebørnene til en institution, der er billigere for kommunen at drive, eftersom normeringen - antallet af voksne pr. barn - er markant lavere i en SFO.
Risikerer at skubbe til mental trivsel
For få dage siden kritiserede Skanderborg Forældreorganisation byrådets SFO-manøvre, og de frygter blandt andet, at et tidligere skifte til et miljø med færre voksne kan resultere i dårligere trivsel, mere skolevægring og flere eller tungere diagnoser med f.eks. angst.
Den bekymring deler dagtilbudsforsker Lone Svinth.
- Vi har allerede nu en relativt stor andel børn, der mistrives. Det sidste, de børn har brug for, er at være i nogle rammer, der er relativt uoverskuelige, og hvor voksenkontakten er begrænset. De har brug for tryghed og omsorg, siger Lone Svinth og henviser til to undersøgelser.
Forskning fra VIVE viste i 2019, at 36 pct. af børnene har problemer ved skolestart, enten fordi de har konflikter med andre børn eller med de voksne, fordi de har sproglige udfordringer eller er udfordret på deres evne til at fastholde opmærksomheden.
I 2021 viste en undersøgelse fra Rådet for Mental Sundhed, at hver sjette barn under 10 år har mentale helbredsproblemer eller lider af psykisk sygdom.
- Man skal bare huske, at når vi i forvejen har ret store problemer med børns skolestart, så er det at reducere deres muligheder for omsorg og tryghed ikke en god vej at gå, siger Lone Svinth, der mener, at en tidligere SFO-start kan være med til at forstærke de problemer, der allerede eksisterer.
Lone Svinth, dagtilbudsforsker, Aarhus UniversitetDet vil sagtens kunne lægge et pres nedad i institutionslivet, fordi man på et tidligere tidspunkt vil klargøre børnene.
- Ja, det må man jo alt andet lige sige, at det kan. Børn har brug for høj kvalitet i det relationelle liv og i omsorgsmiljøet, og det kan være en rigtig svær opgave at løfte, når der er så mange børn til meget få voksne, siger lektoren.
Kan det simpelthen være medvirkende til, at flere børn vil få psykiske diagnoser, hvis man flytter dem tidligere til en dårligere normering?
- Det kunne man helt klart antage. Det er jo ikke noget, vi har entydige undersøgelser på. Men det er helt klart en bekymring, og når tendensen (med mentale helbredsproblemer, red.) allerede er der, er der jo noget her, der siger, at en tidligere SFO-start er en forkert vej at gå, siger Lone Svinth.
Men problemerne med byrådets beslutning begrænser sig ikke til den virkelighed, der møder børnene, når de er skiftet fra børnehave til SFO i april, vurderer Lone Svinth.
Det vil også potentielt føre til en fremskudt modningsproces for børnehavebørnene, hvis børnehaven fremrykker sine skoleforberedende tiltag, så de kan være gennemført inden den 1. april.
- Så vil børnehaverne begynde at tænke i skolerelaterede aktiviteter meget tidligere. Det vil sagtens kunne lægge et pres nedad i institutionslivet, fordi man på et tidligere tidspunkt vil klargøre børnene til at kunne sidde stille og tage imod en kollektiv besked. Igen - det vil være fint for nogle børn, men for andre slet ikke, siger Lone Svinth.
Politiker: - Flere skoler er glade for det
SFO-manøvren er ikke en idé, et enkelt ansvarligt parti eller en enkelt politiker i byrådet har fostret.
Ideen stammer fra det handlekatalog, som administrationen hvert år udarbejder til byrådet forud for budgetforhandlingerne, og byrådet er så nået til enighed om at tage den idé med i budgettet for at spare knap 5,3 mio. kr. om året.
Radikale Venstre har, allerede inden budgettet er færdigbehandlet i byrådssalen, meldt ud, at de agter at arbejde for, at SFO-manøvren bliver omgjort, inden den træder i kraft i 2025.
Heller ikke SF er glade for besparelsen. Begge partier har imidlertid stemt for budgettet.
SkanderborgLIV har forsøgt at få en kommentar fra Trine Frengler (S), formand for Børne- og Ungdomsudvalget, men hun svarer i en mail, at hun er på ferie og "derfor ikke vender tilbage i denne uge".
Birgitte Majgaard (K), næstformand i Børne- og UngdomsudvalgetJeg hører også fra flere forældre på de skoler, hvor man allerede gør det her, at de er glade for det.
Efterfølgende har vi spurgt borgmester Frands Fischer om en kommentar. Han mener, det er fagudvalgets område, i den udstrækning det handler om pædagogik og fagspørgsmål og henviser derfor - i Trine Frenglers fravær - til næstformand Birgitte Majgaard fra Det Konservative Folkeparti.
Hun vil gerne stå på mål for SFO-manøvren, hvad angår selve besparelsen.
- Om det er en god eller en dårlig idé, det har jeg nok lidt svært ved at vurdere. Jeg hører også fra flere forældre på de skoler, hvor man allerede gør det her, at de er glade for det, siger Birgitte Majgaard og understreger, at byrådet har været nødsaget til at finde penge, blandt andet fordi "minimumsnormeringerne jo koster en formue".
- Det skal vi jo ud at finde penge og medarbejdere til. Samtidig kan vi jo altså ikke klare det hele, som vi gerne vil, når regeringen med den kommunale udligning går og lover vores penge væk til andre kommuner, siger næstformanden i Børne- og Ungdomsudvalget.
Men adspurgt, hvad hun mener om Lone Svinths vurdering af, at den tidligere SFO-start kan have pædagogiske konsekvenser, svarer hun, at hun mener, at det massive byrådsflertal repræsenteret ved borgmesteren som budgettets forhandlingsleder må stå på mål.
- Principielt er det jo de enkelte byrådsmedlemmer bag aftalen, der må stå på mål, men der er jo 28, så derfor synes jeg da, at du skal have fat i borgmesteren, siger Birgitte Majgaard.
Borgmester: Ikke fået en eneste klage fra skoler
På baggrund af den melding fra Majgaard tog SkanderborgLIV endnu en gang kontakt til borgmester Frands Fischer, der tog sin byrådskollega på ordet og kommenterede over telefon Lone Svinths vurdering af SFO-manøvrens potentielle negative konsekvenser.
- Jeg kan selvfølgelig forholde mig til budgettet og den tidligere overgang til SFO. Det er selvfølgelig noget, som vi hellere ville have været foruden, det er der ikke tvivl om, siger borgmester Frands Fischer.
- Jeg ved også, at der er en række af vores skoler, særligt den del, der er landsbyordninger, hvor man gør det her et langt stykke hen ad vejen allerede i dag. Derfor har vi skrevet i aftalen, at vi får undersøgt, hvordan det her kan hænge sammen, også når vi i 2024 får indfaset minimumsnormeringer. Hvordan kan vi så arbejde med det her spareforslag i 2025 og 2026? Så der er nogle ting, der skal afklares.
Hvordan forholder du dig til Lone Svinths vurdering af, hvad det betyder at sende børn tidligere over i SFO med mindre voksenkontakt end i børnehaven?
- Jeg skal ikke nedgøre videnskaben. Jeg kan bare konstatere, at det, som forskeren siger, skulle være problematisk, det har vi allerede på majoriteten af vores skoler den dag i dag, siger Frands Fischer.
Og på baggrund af det er du skeptisk over for, om den tidligere SFO-start er et problem?
- Ja. Jeg ved, at vi har skoler, hvor vi har høstet gode erfaringer med at lade børn starte i et trygt miljø i SFO med de pædagoger, de kender.
Bare lige for at få det helt på plads - når forskeren siger, at I risikerer at skubbe til nogle problemer, så siger du, at sådan er det måske ikke nødvendigvis i virkeligheden, fordi I har erfaringer fra nogle skoler, hvor det fungerer fint nok, som du ser det?
- Jeg vil bare sige, at vi har det allerede i dag på nogle af vores skoler. Og i og med, at vi har det, og det fungerer rigtig fint, og jeg ikke har fået en eneste klage over det, så tror jeg, der er et eller andet ude i virkeligheden, vi skal have undersøgt. Og det er måske dér, nøglen ligger gemt i forhold til, hvad der giver mening, og hvad der ikke giver mening, siger Frands Fischer.