Budgetaftale sender børnehavebørn fire måneder tidligere i SFO: Radikale stemmer for, men vil arbejde for at omstøde spareøvelsen
De har selv skrevet aftalen under, men allerede før den er færdigbehandlet, advarer Radikale Venstre mod at lade særligt én beslutning i aftalen om kommunens økonomi de kommende fire år blive til virkelighed.
Det er nemlig aftalt at sende børnehavebørnene fire måneder tidligere i SFO, og det er Radikale, selv om de er med i aftalen, ikke tilfredse med.
- På hele driftssiden var det her ubetinget det sværeste at være med til. Helt ubetinget. Hvis vi havde været alene om det her, så var det her punkt ikke med i budgettet, siger Anne Heeager, der har repræsenteret sit parti under forhandlingerne om budgetforliget.
SFO-manøvren, der skal spare kommunen for mere end 5 mio. kr. om året, møder også kritik fra Skanderborg Forældreorganisation, der advarer mod at sende børnene tidligere over i et miljø, hvor der er markant færre voksne pr. barn, end der er i børnehaverne.
De Radikale hæfter sig også ved, at det slet ikke er alle skoler, der er gearet til at håndtere SFO-børnene i fire måneder mere, end de gør i dag, og derfor kan der blive behov for at bygge nye faciliteter til at sikre besparelsen.
Skal alle skoler kunne lave SFO-manøvren, vil udgifterne til de fornødne nye faciliteter medføre, at besparelsen bliver 2,7 mio. i stedet for 5,2 mio. kr., vurderer kommunens administration, og med den viden i horisonten har Radikales Anne Heeager tiltro til, at de andre partier vil indse, at spareøvelsen ikke giver mening.
Når Anne Heeager læser den budgetaftale igennem, som hun for kort tid siden har sat sin underskrift på, er der særligt en passage, hun allerede nu ved, hun kommer til at kæmpe for at få ud igen.
For selv om hendes egen underskrift står på aftalen, er byrådsmedlemmet fra Radikale Venstre langt fra tilfreds med, at det er planen, at de ældste børnehavebørn skal sendes i SFO fire måneder tidligere, end de bliver det i dag.
- På hele driftssiden var det her ubetinget det sværeste at være med til. Helt ubetinget. Hvis vi havde været alene om det her, så var det her punkt ikke med i budgettet, siger Anne Heeager, der har repræsenteret sit parti under forhandlingerne om budgetforliget.
SFO-manøvren er designet til at sikre kommunen en besparelse på godt lidt mere end 5,2 mio. kr. om året fra 2025 og frem, fordi kommunen skal bruge færre midler på at drive børnehave, når en hel skoleårgang forlader børnehaverne tidligere.
Radikale: Det vil give flere udskudte skolestarter
I dag er ordningen generelt sådan indrettet mellem kommunens skoler og børnehaver, at børnehavebørnene starter i SFO den 1. august det år, de skal begynde i skole.
Anne Heeager, byrådsmedlem, Radikale VenstreBørnehaverne vil jo også begynde at gøre børnehaverne skoleklar tidligere med denne løsning.
Med den nye budgetaftale skal børnene i stedet ud af børnehaven og over i SFO'en den 1. april - altså fire måneder tidligere - det år, de begynder i skole.
Den beslutning er Anne Heeager imod, fordi det ikke stemmer overens med hendes opfattelse af, hvordan en god barndom i de offentlige institutioner skal være indrettet.
Rune Kier, bestyrelsesmedlem, Skanderborg ForældreorganisationNår kommunen kan spare mere end fem mio. kr. om året på det her, så er det jo, fordi normeringerne i SFO'erne er helt elendige.
- Vi forholder os til, hvad en barndom skal være, og spørgsmålet er, om det er en god idé at forkorte barndommen i børnehaven, siger Anne Heeager.
- Det er heldigvis ikke et helt år, man forkorter, men nogle måneder. Men børnehaverne vil jo også begynde at gøre børnehaverne skoleklar tidligere med denne løsning. Og hvis man som forælder for eksempel har et november- eller decemberbarn, synes man måske allerede, det er lidt tidligt at starte 1. august. Og den overvejelse bliver jo ikke mindre af, at man skal i SFO endnu tidligere. Jeg er helt sikker på, at der er nogle børn, der kommer til at starte senere i skole på grund af det her, siger hun.
Under præsentationen af budgetaftalen ved et pressemøde tirsdag morgen ytrede også SF utilfredshed med SFO-manøvren.
Det har ikke været muligt at få et interview med et af partiets to byrådsmedlemmer før deadline for denne artikel, men det ene medlem, Charlotte Vindeløv, har sendt en skriftlig kommentar til SkanderborgLIV.
- En budgetaftale er et kompromis, hvilket er helt naturligt. Og der har SF også været nødt til at imødegå, at der er flertal for en tidligere start i SFO. Vi har derfor forhandlet os til, at det tidligst kunne iværksættes i 2025, samt sat den betingelse, at det undersøges nærmere forinden, da der p.t. ikke ville være plads i kommunens SFO'er, lyder det fra Charlotte Vindeløv.
- Det betyder ikke, at SF er tilhænger af at ændre på de minimumsnormeringer, vi har kæmpet for sammen med forældrene på landsplan. For det er en forringelse af børnenes normering af voksne, når de sendes før i SFO, som har en anden normering. Ligesom det kræver noget af SFO-personalet at skulle tage imod tidligere, skriver hun.
Forældreorganisation kritiserer spareøvelse
Også i Skanderborg Forældreorganisation (SKFO) kritiserer man beslutningen om SFO-manøvren og besparelsen på børnehaverne, og her er det netop de dårligere normeringer i SFO'erne, som Charlotte Vindeløv peger på, der springer allermest i øjnene.
- Det er som udgangspunkt fint, at børnene starter tidligere i SFO, men det må ikke være en spareøvelse, siger Rune Kier, medlem af bestyrelsen i SKFO.
Hans argument er, børnehavebørnene bliver sendt tidligere over i SFO'en, hvor antallet af voksne pr. barn er markant lavere end i børnehaverne, og med den forskydning falder kommunens udgifter.
Men det er problematisk, mener Rune Kier.
- Når kommunen kan spare mere end fem mio. kr. om året på det her, så er det jo, fordi normeringerne i SFO'erne er helt elendige. Det er små børn, der kommer ind i et miljø, de ikke kender, hvor der er enormt færre voksne, end de er vant til, siger Rune Kier og forklarer, at SKFO frygter, at børnene oplever negative konsekvenser af den tidligere SFO-start.
- Det her kommer til at kunne ses på trivsel, skoleparathed, og der vil komme flere børn med angst og skolevægring i de tidlige skoleår, og det er i forvejen et problem i hastig stigning, siger Rune Kier.
- Grundlæggende er det rigtig fint, at politikerne gerne vil bygge bro mellem børnehave og skole, men så må ressourcerne også følge med børnehavebørnene over i SFO'en, for ellers bliver det en ren spareøvelse, hvor der står nogle små børn på fem år i nye omgivelser med alt for få voksne, siger han.
Har du kendskab til nogen dokumentation eller forskning, der peger på, at der kan opstå de problemer, du nævner?
- Der er eksperter og psykologer, der siger, at det er konsekvensen ved de her ting, siger Rune Kier og nævner psykolog Rikke Yde Tordrup, som for nylig holdt et oplæg arrangeret af Skanderborg Forældreorganisation.
Hun er ifølge sin egen hjemmeside klinisk specialist i børn og unge og har skrevet adskillige bøger, blandt andet om børns behov for tilknytning til voksne i daginstitutioner.
Rune Kier, bestyrelsesmedlem, Skanderborg ForældreorganisationEn mild diagnose, der måske godt kunne rummes i den almene skole, kan i stedet blive til en alvorlig diagnose. Det er det, vi får at vide af psykologer og forskere.
- Hun har baggrunden for at sige, at når børnene ikke har voksne nok omkring sig, bliver de ligeglade med, hvad de voksne siger og gør i stedet som de andre børn gør. Så hører de ikke efter i skolen, de gør ikke, hvad læreren siger, de deltager ikke i timerne. Så bliver det meget larmende, der er ikke styr på noget som helst, og de børn, der i forvejen er lidt stille, kan blive bange og udvikle angst og miste lysten til at være i skole, siger Rune Kier.
- En mild diagnose, der måske godt kunne rummes i den almene skole, kan i stedet blive til en alvorlig diagnose. Det er det, vi får at vide af psykologer og forskere, siger han.
Tvivler på besparelsens hold i virkeligheden
Tanken om at spare penge via SFO-manøvren var en del af det katalog over mulige besparelser, som administrationen udarbejdede til byrådet forud for budgetforhandlingerne.
I det katalog har administrationen regnet på manøvrens økonomiske gevinst, og i embedsfolkenes bemærkninger kan man læse, at besparelsens størrelse afhænger fuldkommen af, om de fysiske rammer på skolerne rent faktisk har plads til de mange flere børn, der i en fire måneder lang periode hvert år vil skulle rummes i SFO'erne.
Anne Heeager, byrådsmedlem, Radikale VenstreHvis du ser på Morten Børup Skolen eller Skovbyskolen eller mange andre skoler, er der masser af dem, der ikke lige har lokaler til 100 ekstra børn.
Her er det en udfordring, at nogle skolers SFO-faciliteter bruges i skoleundervisningen.
"Såfremt forslaget alene implementeres de steder, hvor SFO-faciliteterne ikke indgår i skoleundervisningen, vil forslaget gælde for ca. 50 pct. af skolestarterne. Det vil samtidig betyde, at de budgetmæssige konsekvenser/reduktionen kun vil være ca. 2,7 mio. kr.", skriver administrationen i sin vurdering.
Med andre ord vil SFO-manøvren som udgangspunkt kun give en besparelse på 2,7 mio. kr. - og ikke 5,2 mio. kr. - medmindre man skaber mere plads på en række skoler.
Og netop denne detalje fæster Anne Heeager fra Radikale Venstre sin lid til, når hun i de kommende år vil arbejde for at få den tidligere SFO-start omgjort.
- Jeg er faktisk ret overbevist om, at når man ser på, hvordan det kan rulles ud, vil det ret hurtigt vise sig, at det her også er en dårlig idé rent økonomisk. Hvis du ser på Morten Børup Skolen eller Skovbyskolen eller mange andre skoler, er der masser af dem, der ikke lige har lokaler til 100 ekstra børn, der skal ind i SFO'en i april, siger Anne Heeager.
- Jeg tror, at det bliver ret dyrt, og investeringerne i anlæg til at rumme flere SFO-børn står ikke mål med de penge, man sparer på driften af børnehaverne, siger hun.
I budgetaftalen har byrådet aftalt, at det frem mod budgetforhandlingerne næste år skal undersøges, "hvilket investeringsbehov, der vil være forbundet med en tilpasning af de fysiske rammer på de skoler, hvor dette er nødvendigt for at imødekomme en tidligere overgang fra børnehave til SFO".