Mål om at komme i top ti blev ikke nået: Nu skal dialogen imellem erhvervslivet og kommunen styrkes
Skanderborg Kommune er ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Industri ikke blevet mere erhvervsvenlig i forhold til landets andre kommuner, siden sidste år.
Tværtimod er vi gået seks pladser tilbage på listen og landet på en 25. plads.
Det harmonerer ikke så godt med, at byrådet siden sidste år har haft et erklæret mål om at komme i top ti over landets mest erhvervsvenlige kommuner.
Virksomhedernes tilfredshed med dialogen med kommunen er blandt de områder, der scorer markant lavere i år.
Det skal der ifølge borgmesteren og formanden for ErhvervSkanderborg gøres noget ved med det samme.
Sidste år besluttede politikerne i forbindelse med årets budgetaftale, at der skulle sættes en målrettet indsats i gang.
Den skulle sikre, at Skanderborg Kommune igen kommer på Dansk Industris top ti liste over landets mest erhvervsvenlige kommuner. Sidste år var Skanderborg nummer 19 på listen, og da årets undersøgelse forleden blev offentliggjort, stod det klart, at kommunen ikke har nærmet sig målet.
Tværtimod.
I stedet for at rykke op ad listen, er Skanderborg Kommune faldet til en 25. plads på listen.
Borgmester Frands Fischer (S) erkender, at Skanderborg Kommune på papiret er langt fra målet. Alligevel er han overordnet set tilfreds med placeringen, som ifølge Dansk Industri i høj grad skyldes en hårdere national konkurrence og at andre kommuner har forbedret sig mere.
- For det første er vi den bedst placerede kommune i Aarhus-området i år. For det andet er antallet af virksomheder, som vil anbefale andre at slå sig ned i Skanderborg Kommune, højere end landsgennemsnittet. For det tredje er vi ikke faldet ligeså langt ned ad listen som flere af vores nabokommuner. Jeg tror på at det arbejde, som vi satte i gang sidste år, har haft en effekt, men vi kan sagtens diskutere, om effekten har været stor nok, siger Frands Fischer.
Har den så været det?
- Der er nogle steder, hvor vi er gået meget tilbage. Jeg kan ikke helt gennemskue hvorfor, men vi scorer især lavt på dialog og information i forhold til sidste år, siger borgmesteren.
I 2021 fik Skanderborg den 11. bedste placering på det område. I år er vi røget helt ned på en 36. plads.
Virksomhedernes opfattelse af dialogen imellem erhvervslivet og politikerne er dykket fra en 12. plads til en 47. plads, imens tilfredsheden med dialogen imellem erhvervslivet og embedsværket er gået fra en 13. plads til 34. plads. Samtidig er kommunens score på erhvervslivets tilfredshed med formidling af væsentlig information til virksomhederne faldet fra en 11. plads til en 29. plads.
- Det rejser flere spørgsmål. Er politikerne og embedsværket gode nok til at kommunikere med erhvervslivet? Hvad får vi ud af de halvanden million kroner, som vi betaler om året til Erhverv Skanderborg for at lave erhvervsfremme for kommunen, og gør vi det på den rigtige måde? Siger Frands Fischer.
Små virksomheder føler sig distancerede
Efter offentliggørelsen af DI Undersøgelsen mødtes han med bestyrelsen i Erhverv Skanderborg for at evaluere resultatet af den nye undersøgelse.
Under mødet drøftede deltagerne blandt andet, hvilke nye tiltag de vil sætte i gang for at imødekomme tilbagemeldingerne fra de 91 virksomheder i kommunen, som har deltaget i undersøgelsen.
De blev også præsenteret for Erhverv Skanderborgs egen parallel-undersøgelse af DI-undersøgelsen.
- Vi er ikke nærmere vores målsætning om at komme i top ti på listen. Det er vi selvfølgelig ærgerlige over. Samtidig harmonerer svarene i undersøgelsen eksempelvis ikke med vores egen oplevelse af dialogen med erhvervslivet. I Erhverv Skanderborgs øjne har den aldrig været bedre. Vi har aldrig haft flere medlemmer, tættere dialog eller flere arrangementer for kommunens erhvervsdrivende, end vi har nu. Derfor har vi lavet en tilsvarende undersøgelse, hvor vi beder vores medlemmer om at fortælle os, hvorfor de svarer, som de gør, siger Morten Kohsel.
Han er formand for bestyrelsen i Erhverv Skanderborg og ifølge ham stemmer tilbagemeldingerne fra erhvervsforeningens medlemmer meget godt overens med resultaterne i DI Undersøgelsen.
- Vi har bare fået flere vigtige forklaringer på, hvorfor folk svarer, som de gør i vores egen undersøgelse. Der tegner sig et billede af, at der er generelt problem i forhold til dialogen med kommunen, som især kommunens mindre virksomheder føler sig distanceret fra. De tilbagemeldinger tager vi til os, og vi sætter allerede i løbet den kommende måned gang i de første aktiviteter, som skal hjælpe med at styrke dialogen, siger Morten Kohsel.
Hvad initiativerne konkret går ud på, vil han ikke løfte sløret for endnu, men de skal bidrage til at Skanderborg Kommune får en højere score på dialog og erhvervsvenlighed i fremtiden.
Skal vi stadig have det mål?
Om det alene kan være med til at løfte Skanderborg Kommune op på top ti listen over landets mest erhvervsvenlige kommune, vil vise sig, men måske er det ifølge borgmester Frands Fischer (S) også på tide at se med lidt mere kritiske øjne på undersøgelsen, som hvert år tiltrækker sig stor opmærksomhed i landets kommuner.
- Listen giver anledning til en masse debat om erhvervspolitik og kommunernes erhvervsvenlighed. Den hilser jeg meget velkommen. Men der i mine øjne også et problem med undersøgelsen. Den bliver mere og mere politisk og mindre sammenlignelig. Hvert år bliver der lagt nye og sommetider lidt skøre parametre ind. Det gør det svært at sammenligne vores placering i undersøgelsen med tidligere år, siger Frands Fischer.
Han forstår eksempelvis ikke, hvorfor man i årets DI-undersøgelse har en ny parameter med, som handler om personlig beskatning og kvaliteten af kommunernes folkeskoler.
- Det kan godt være, at det er vigtige parametre for kommunens borgere, men i mine øjne har det ikke meget med erhvervsvenlighed at gøre, siger Frands Fischer, og tilføjer, at han har tænkt sig at sende sin kritik af undersøgelsens design videre til DI.
Giver det overhovedet mening, at byrådet har en budgetaftale med et mål om at komme i top ti på listen over de mest erhvervsvenlige kommuner i landet, når undersøgelsen i dine øjne er så politisk og lidt sammenlignelig ?
- Det er et godt spørgsmål, og det har jeg da også selv tænkt over. Særligt da jeg så undersøgelsen i år, tænkte jeg på, om det giver mening fortsat at have det mål skrevet ind i vores budgetaftale. Så det spørgsmål vil jeg lægge mig i selen for at få afklaret og debatteret med de andre i byrådet, siger han.
'Morten Kohsel mener dog ikke at det giver mening at skyde på DI undersøgelsens målepunkter.
- De er jo ens for alle kommuner. Det er vigtigere at komme i arbejdstøjet og op på hesten igen. Og hos ErhvervSkanderborg vil vi gøre alt hvad vi kan for at hjælpe Kommunen i den proces, siger han.
Bag om undersøgelsen
DI’s undersøgelse "Lokal Erhvervsvenlighed 2022" er en landsdækkende undersøgelse, der evaluerer og sammenligner erhvervsvenligheden i landets kommuner.
Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.
I Skanderborg kommune har 91 virksomheder svaret på undersøgelsen.
Besvarelserne repræsenterer minimum 3.191privatearbejdspladser i kommunen, hvilket svarer til 16 procent af den private beskæftigelse.
Resultaterne er opdelt i 10 kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
Skanderborg Kommune kommer ind på en 25. plads i årets undersøgelse. Det er en tilbagegang på 6 pladser i forhold til 2021 og 19 pladser i forhold til 2010.
Det er især på følgende området, at Skanderborg Kommunes score er gået tilbage i undersøgelsen:
Information og dialog imellem erhvervslivet og kommunen fra 11 til 36.
Grøn udvikling fra 7 til 27.
Overordnet erhvervsvenlighed fra 23 til 34.
Nabokommunen Favrskov får en samlet 26. plads i undersøgelsen, imens Aarhus Kommune får en 78. plads og Odder Kommune en 9. plads.