Nu må alle dem med papirarbejde holde for - ellers smutter Nye Borgerlige fra budgetforhandlinger
Imens administration i kommunen har fundet forslag til, hvordan byrådet kan spare på stort set alle velfærdsområder i kommunen, har embedsværket ikke fundet en eneste mulig besparelse på deres eget område.
Det får Nye Borgerliges Karina Kirk til at undre sig højlydt.
Hun stiller også et ultimatum.
Hvis der ikke bliver fundet millionbesparelser på dem, der står for papirarbejdet i Skanderborg Kommune, kommer hun ikke til at skrive under på årets budgetaftale, som byrådet forhandler om i disse dage.
Den har været trukket rundt i manegen mange gange før. Men aldrig har den været brugt til at formulere ultimative krav til de politiske forhandlinger om kommunens pengeforbrug.
En opgørelse fra Cepos, som bygger på de tal om budgetterne, kommunen selv indberetter til staten, anslår, at Skanderborg Kommune kunne spare i omegnen af 111 mio. kr. om året, hvis man indrettede kommunens administration og ledelse på samme måde som i den kommune, der gør det allerbilligst.
- Når man ser i administrationens sparekatalog, er der masser af forslag til besparelser på ældre og børn. Men dem, der sidder i maskinrummet, har ikke udpeget så meget som en sparet blyant hos dem selv, siger Karina Kirk, byrådsmedlem for Nye Borgerlige.
Det er ikke første gang, man finder et blankt stykke papir på den side i kataloget over mulige besparelser, der har titlen 'administration og ledelse'.
Karina Kirk, byrådsmedlem, Nye Borgerligeligesom jeg har det strengt med, at politiet i nogle tilfælde skal undersøge deres egne aktioner, har jeg det strengt med, at dem, der skal finde spareforslag, også skal finde spareforslag hos sig selv.
Hverken i 2021 eller 2020 lagde administrationen op til besparelser i egne rækker.
Men nu er tiden inde, mener Karina Kirk, der stiller som ultimativt krav, at mindst 25 pct. af de 111 mio. kr. fra Cepos-opgørelsen, svarende til knap 28 mio. kr., skal skæres bort.
Sker det ikke, forlader Karina Kirk de forhandlinger om kommunens budget for perioden 2023-2026, der netop i disse dage og uger er i gang, fortæller hun.
- Hvis det lykkes at finde 27,5 mio. kr. på administration og ledelse, vil jeg selvfølgelig godt være med. Jeg går ikke i petitesser. Men jeg kommer ikke til at gå med på kun at spare 15 eller 25 mio. kr., siger Karina Kirk.
Kirk: Svært at sige, hvad det bunder i
Mens sidste års budget for perioden 2022-2025 var stærkt præget af en enorm udskrivning på 1,1 mia. kr. til nye kommunale bygninger, herunder især børnehaver, skoler og plejecentre, der er nødvendige for at håndtere en kraftig befolkningstilvækst, er dette års budgetforhandlinger præget af en bunden opgave om at spare adskillige millioner.
I administrationens sparekatalog, som er embedsværkets bud på mulige besparelser, kommer embedsfolkene med forslag til besparelser på i alt 167 mio. kr.
Sammen med politikområderne 'natur og miljø', 'borgerservice', 'integration', 'udviklingspolitik, kommuneplan og lokalplaner', 'økonomi' og 'demokrati' er området 'administration' helt friholdt for spareforslag.
Ifølge kommunens økonomichef bruger Skanderborg Kommune årligt ca. 450 mio. kr. på administration og ledelse. Ca. 150 af de 450 mio. kr. bliver brugt decentralt, det vil sige ude i de kommunale institutioner, mens de resterende ca. 300 mio. kr. bruges på ledelse og administration i de centrale dele af kommunens organisation.
Handlekataloget fungerer som et kvalificeret bud på besparelser, som byrådspolitikerne kan lade sig inspirere af eller lade være - i sidste ende er det op til et politisk flertal at beslutte, hvor der skal spares.
Karina Kirk, byrådsmedlem, Nye BorgerligeJeg har en forpligtelse til at række hånden op og sige, at noget ikke stemmer overens.
Dermed har politikerne mulighed for at beslutte sig for at skære i administrationens ressourcer, selv om administrationen ikke selv lægger op til det.
Hvad mener du, at det er udtryk for, når administrationen ikke lægger op til besparelser på deres eget område?
- Det er jo svært for mig at sige, hvad det bunder i, når administrationen ikke finder spareforslag blandt deres egne. Men ligesom jeg har det strengt med, at politiet i nogle tilfælde skal undersøge deres egne aktioner, har jeg det strengt med, at dem, der skal finde spareforslag, også skal finde spareforslag hos sig selv, når de år efter år ikke kan finde nogen, siger Karina Kirk.
Lars Clement, kommunaldirektør, Skanderborg KommuneEn analyse af udviklingen, som byrådet bestilte i 2021, viser, at der de næste 10 år er behov for at tilføre mellem 12 og 15 mio. til administrationen.
Når de ikke har fundet nogen spareforslag hos sig selv, har du så ikke tiltro til, at de ikke har det, fordi det rent faktisk ville være fornuftigt at friholde administrationen for besparelser?
- Nej, det har jeg faktisk ikke. Når man år efter år når frem til, at man ikke kan spare noget i administrationen, men jeg samtidig kan se, at andre kommuner har lavere udgifter pr. indbygger på det område, så har jeg en forpligtelse til at række hånden op og sige, at noget ikke stemmer overens. Især ikke, når man samtidig bliver ved med at mene, at man kan spare på de mere følsomme områder, selv om man ved, at børnene ikke har fået det bedre i skolen, de ældre ikke har fået det lettere i hverdagen, og de unge stadig siger, at de mangler aktiviteter og rum at være i, siger Karina Kirk.
Kommunaldirektør: Der skal bruges 12-15 mio. mere - ikke spares
SkanderborgLIV har forelagt kommunaldirektør Lars Clement kritikken fra Nye Borgerliges Karina Kirk.
Han peger for det første på, at kommunens kraftige befolkningstilvækst, som hører til blandt de voldsomste i landet, medfører flere administrative opgaver.
- Vi får flere borgerhenvendelser, der er mere myndighedsbehandling, vi skal lave flere lokalplaner, der er flere afledte driftsudgifter til f.eks. it og mere understøttelse af driften etc., skriver Lars Clement i en mail til SkanderborgLIV og peger så for det andet på, at byrådet ikke har ladet udgifterne til administrationen følge den stigende mængde opgaver.
- Men her bliver vi ikke kompenseret, og byrådet har ved tidligere budgetter valgt ikke at afsætte penge til administrationen, skriver kommunaldirektøren.
Karina Kirk, byrådsmedlem, Nye BorgerligeJeg kan slet ikke være i min krop over at skulle fjerne tilskud til børn, der har det svært i skolen, mens man slet ikke vil kigge på dette område.
Og faktisk viser en analyse, som byrådet selv har bestilt, at der bliver behov for at tilføre administrationen et tocifret millionbeløb over det kommende årti.
- Hvis administrationen skulle være klar til fremtidens udfordringer, var det også nødvendigt at se på, hvad der skulle til for at imødegå den stigende opgavemængde. En analyse af udviklingen, som byrådet bestilte i 2021, viser, at der de næste 10 år er behov for at tilføre mellem 12 og 15 mio. til administrationen, hvis vi skal følge med det stigende indbyggertal. Det er penge, vi allerede nu kan mærke, at vi mangler, lyder det fra kommunaldirektør Lars Clement.
Og det er derfor, at Karina Kirk fra Nye Borgerlige ikke finder nogen spareforslag i handlekatalogets kapitel om administration og ledelse.
- Set i det lys, har koncernledelsen derfor valgt ikke at pege på besparelser på administrationen til årets handlekatalog. Når det er sagt, så er der faktisk peget på én besparelse på administrationen. Nemlig 3,2 mio. kr. på sagsbehandlingen i jobcenteret. Besparelsen er en del af forslaget om en samlet reduktion på 12,3 mio. kr. på beskæftigelsesindsatsen og aftalen om ret til tidlig pension, skriver Lars Clement.
Kan ikke pege på besparelser - kræver analyse
Når det nyvalgte byrådsmedlem alligevel kræver, at der bliver gået hårdt til administrationen under budgetforhandlingerne, handler det om, at hun på ingen måde kan se proportionerne i, at de velfærdsområder, hun er gået til valg på at prioritere, skal slankes, mens embedsværket friholdes.
- Det handler også om, at jeg skal kunne se borgerne i øjnene. Jeg kan slet ikke være i min krop over at skulle fjerne tilskud til børn, der har det svært i skolen, mens man slet ikke vil kigge på dette område, siger Karina Kirk.
- Det er også derfor, jeg stiller det som ultimativt krav. Jeg kommer ikke til at sætte mit navn på en aftale, hvor man ikke kigger på ledelse og administration. Det er jo også det, jeg er gået til valg på, så det ville ikke være rimeligt, hvis jeg stemte for en aftale, der modsiger det, jeg gik til valg på, siger hun.
Karina Kirk, byrådsmedlem, Nye BorgerligeDet kunne f.eks. være, at der var nogle proceskonsulenter, hvor man kan spørge, hvor meget værdi de giver for kommunen.
Men hun kan ikke selv pege på konkrete områder i administrationen og i kommunens ledelseslag, hvor det ville være oplagt at trimme udgifterne.
- Det ville jeg gerne kunne svare på. Men problemet er, og det er egentlig hele humlen her, at administrationen på intet tidspunkt selv har pinpointet nogle muligheder. Derfor har jeg bedt om at få udarbejdet en analyse, så vi kan få den gennemsigtighed, der mangler, og som er blevet sprunget over i flere år, siger Karina Kirk.
Den gennemsigtighed, hun efterlyser, er også årsagen til, at hendes ultimative krav er placeret i den lave ende af det fulde potentiale, som Cepos mener, kan spares væk.
Karina Kirk, byrådsmedlem, Nye BorgerligeJeg synes ikke, at det er fair, at man blive ved med at springe over det her punkt.
Men selv uden en færdig analyse af mulighederne for at spare på administrationen kan hun godt pege på nogle typer papirarbejde, der er vigtigere end andre.
- Jeg mener jo ikke, at vi skal have længere sagsbehandlingstider på handicapbiler og andre hjælpemidler. Men det kunne f.eks. være, at der var nogle proceskonsulenter, hvor man kan spørge, hvor meget værdi de giver for kommunen, og er der nogle typer konsulenter, der giver mere værdi end andre, siger Karina Kirk og fortsætter:
- Det skal være nogle, som ikke nødvendigvis har tilstrækkelig værdi for borgerne og almenvellet. Så kan det godt ære, at men synes, at de har en dejlig funktion, men jeg synes også, at det er dejligt, at de ældre kan få leveret mad to gange om ugen.
Hvis nu budgettet kan falde på plads med besparelser, som du i øvrigt kan leve med, men der ikke bliver skåret i administration og ledelse, vil du så fastholde, at du vil stå uden for aftalen, fordi pengene ikke blev fundet på lige præcis dette område?
- Ja. For jeg synes faktisk, at vi skylder borgerne, at det her område bliver belyst og analyseret. Jeg synes ikke, at det er fair, at man blive ved med at springe over det her punkt, og det virker underligt, at man aldrig nogensinde kigger i den retning, siger Karina Kirk.