Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Karina Kirk undrer sig over, at administrationen i kommunen ikke byder ind med et eneste spareforslag på deres eget område. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Hvorfor vil de ikke spare på sig selv?

Som nyvalgt medlem af byrådet i Skanderborg Kommune fik Karina Kirk fra Nye Borgerlige lektier for før sommerferien.

Hun blev sammen med 28 andre byrødder præsenteret for en bunden opgave, som skal være løst inden den 13. oktober.

Opgaven går ud på, at byrådet skal findes besparelser på driften i virksomheden Skanderborg Kommune for noget der minder om 40-60 millioner kroner årligt den kommende tid.

For at hjælpe de folkevalgte politikere i gang med at løse opgaven har administrationen i kommunen lavet et handlekatalog med forslag til besparelser på alt fra dine børns klubtilbud, til din mors aftensmad på plejehjemmet og kommunens vedligehold af veje, kommunale bygninger og idrætsanlæg.

I kataloget bliver konsekvenserne af at fjerne indsatser rettet mod fagligt udfordrede elever og børn og unge i mistrivsel, nedlægge den gode spiseoplevelse i ældreplejen og at reducere antallet af bus-afgange i mindre byer blandt meget andet beskrevet.

De 75 tætskrevne sider beskriver mulige besparelser på langt de fleste velfærdsområder i kommunen.

Men da Karina Kirk nåede til side 73 i handlekataloget, studsede hun.

Siden var næsten blank.

Der er ikke fundet forslag til besparelser i administrationen, stod der kort og godt på den.

- Når man bladrer igennem sparekataloget, som er udarbejdet af administrationen, er der masser af forslag til besparelser på ældre og børn. Men dem, der sidder i maskinrummet, har ikke udpeget så meget som en sparet blyant hos dem selv. Det synes jeg er for galt, siger hun.

Det er ikke første gang, at embedsværket i Skanderborg Kommune undlader at foreslå besparelser på deres eget område.

Sådan var det også i 2020 og 2021.

- Når man år efter år når frem til, at man ikke kan spare på noget i administrationen, og jeg samtidig kan se, at andre kommuner har lavere udgifter til administration pr. indbygger, har jeg en forpligtelse til at række hånden op, så det gør jeg nu, siger Karina Kirk.

Og det nøjes hun ikke med.

Hun har besluttet sig for, at hun kun vil sætte sit navn på den kommende budgetaftale, hvis der også bliver fundet millionbesparelser på ledelsen og administrationen i Skanderborg Kommune i år.

Den udmelding kan du læse mere om i dagens første artikel, hvor kommunaldirektør Lars Clement også svarer på, hvorfor det i hans øjne ikke er muligt at spare på de kolde hænder i en vækstkommune som Skanderborg.

Imens politikerne fortsætter de budgetforhandlinger, som vi endnu ikke kender udfaldet af, kan du også dykke ned i dagens anden historie.

Her løfter flere partier sløret for, hvad politikerne er klar til at spare på - og hvad de virkelig ikke har lyst til at røre ved.

Som altid er du velkommen til at skrive til mig på mailen besok@skanderborgliv.dk eller min kollega, Christian, på mailen chbli@skanderborgliv.dk, hvis du har inputs til dagens historier eller idéer til nye historier, vi skal kaste os over i fremtiden.

Bliv abonnent på SkanderborgLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Skanderborg Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist
Karina Kirk stiller et ultimativt krav om besparelser på administration og ledelse. Sker det ikke, forlader hun forhandlingerne - uanset hvordan resten af budgettet måtte se ud. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Nu må alle dem med papirarbejde holde for - ellers smutter Nye Borgerlige fra budgetforhandlinger

Imens administration i kommunen har fundet forslag til, hvordan byrådet kan spare på stort set alle velfærdsområder i kommunen, har embedsværket ikke fundet en eneste mulig besparelse på deres eget område.

Det får Nye Borgerliges Karina Kirk til at undre sig højlydt.

 Hun stiller også et ultimatum.

Hvis der ikke bliver fundet millionbesparelser på dem, der står for papirarbejdet i Skanderborg Kommune, kommer hun ikke til at skrive under på årets budgetaftale, som byrådet forhandler om i disse dage.

I handlekataloget over mulige besparelser, som kommunens embedsfolk har udarbejdet til byrådet, er der masser af forslag til at skære i velfærd til børn og ældre. Men der er igen i år ikke fundet en krone i egne rækker. Det er for galt, mener Nye Borgerliges Karina Kirk, som forlader forhandlingsbordet, hvis der ikke bliver fundet besparelser på minimum 28 millioner kroner på området.

Den har været trukket rundt i manegen mange gange før. Men aldrig har den været brugt til at formulere ultimative krav til de politiske forhandlinger om kommunens pengeforbrug.

En opgørelse fra Cepos, som bygger på de tal om budgetterne, kommunen selv indberetter til staten, anslår, at Skanderborg Kommune kunne spare i omegnen af 111 mio. kr. om året, hvis man indrettede kommunens administration og ledelse på samme måde som i den kommune, der gør det allerbilligst.

- Når man ser i administrationens sparekatalog, er der masser af forslag til besparelser på ældre og børn. Men dem, der sidder i maskinrummet, har ikke udpeget så meget som en sparet blyant hos dem selv, siger Karina Kirk, byrådsmedlem for Nye Borgerlige.

Det er ikke første gang, man finder et blankt stykke papir på den side i kataloget over mulige besparelser, der har titlen 'administration og ledelse'.

ligesom jeg har det strengt med, at politiet i nogle tilfælde skal undersøge deres egne aktioner, har jeg det strengt med, at dem, der skal finde spareforslag, også skal finde spareforslag hos sig selv.

Karina Kirk, byrådsmedlem, Nye Borgerlige

Hverken i 2021 eller 2020 lagde administrationen op til besparelser i egne rækker.

Men nu er tiden inde, mener Karina Kirk, der stiller som ultimativt krav, at mindst 25 pct. af de 111 mio. kr. fra Cepos-opgørelsen, svarende til knap 28 mio. kr., skal skæres bort.

Sker det ikke, forlader Karina Kirk de forhandlinger om kommunens budget for perioden 2023-2026, der netop i disse dage og uger er i gang, fortæller hun.

- Hvis det lykkes at finde 27,5 mio. kr. på administration og ledelse, vil jeg selvfølgelig godt være med. Jeg går ikke i petitesser. Men jeg kommer ikke til at gå med på kun at spare 15 eller 25 mio. kr., siger Karina Kirk.

Kirk: Svært at sige, hvad det bunder i

Mens sidste års budget for perioden 2022-2025 var stærkt præget af en enorm udskrivning på 1,1 mia. kr. til nye kommunale bygninger, herunder især børnehaver, skoler og plejecentre, der er nødvendige for at håndtere en kraftig befolkningstilvækst, er dette års budgetforhandlinger præget af en bunden opgave om at spare adskillige millioner.

I administrationens sparekatalog, som er embedsværkets bud på mulige besparelser, kommer embedsfolkene med forslag til besparelser på i alt 167 mio. kr.

Sammen med politikområderne 'natur og miljø', 'borgerservice', 'integration', 'udviklingspolitik, kommuneplan og lokalplaner', 'økonomi' og 'demokrati' er området 'administration' helt friholdt for spareforslag.

Ifølge kommunens økonomichef bruger Skanderborg Kommune årligt ca. 450 mio. kr. på administration og ledelse. Ca. 150 af de 450 mio. kr. bliver brugt decentralt, det vil sige ude i de kommunale institutioner, mens de resterende ca. 300 mio. kr. bruges på ledelse og administration i de centrale dele af kommunens organisation.

Handlekataloget fungerer som et kvalificeret bud på besparelser, som byrådspolitikerne kan lade sig inspirere af eller lade være - i sidste ende er det op til et politisk flertal at beslutte, hvor der skal spares.

Jeg har en forpligtelse til at række hånden op og sige, at noget ikke stemmer overens.

Karina Kirk, byrådsmedlem, Nye Borgerlige

Dermed har politikerne mulighed for at beslutte sig for at skære i administrationens ressourcer, selv om administrationen ikke selv lægger op til det.

Hvad mener du, at det er udtryk for, når administrationen ikke lægger op til besparelser på deres eget område?

- Det er jo svært for mig at sige, hvad det bunder i, når administrationen ikke finder spareforslag blandt deres egne. Men ligesom jeg har det strengt med, at politiet i nogle tilfælde skal undersøge deres egne aktioner, har jeg det strengt med, at dem, der skal finde spareforslag, også skal finde spareforslag hos sig selv, når de år efter år ikke kan finde nogen, siger Karina Kirk.

En analyse af udviklingen, som byrådet bestilte i 2021, viser, at der de næste 10 år er behov for at tilføre mellem 12 og 15 mio. til administrationen.

Lars Clement, kommunaldirektør, Skanderborg Kommune

Når de ikke har fundet nogen spareforslag hos sig selv, har du så ikke tiltro til, at de ikke har det, fordi det rent faktisk ville være fornuftigt at friholde administrationen for besparelser?

- Nej, det har jeg faktisk ikke. Når man år efter år når frem til, at man ikke kan spare noget i administrationen, men jeg samtidig kan se, at andre kommuner har lavere udgifter pr. indbygger på det område, så har jeg en forpligtelse til at række hånden op og sige, at noget ikke stemmer overens. Især ikke, når man samtidig bliver ved med at mene, at man kan spare på de mere følsomme områder, selv om man ved, at børnene ikke har fået det bedre i skolen, de ældre ikke har fået det lettere i hverdagen, og de unge stadig siger, at de mangler aktiviteter og rum at være i, siger Karina Kirk.

Kommunaldirektør: Der skal bruges 12-15 mio. mere - ikke spares

SkanderborgLIV har forelagt kommunaldirektør Lars Clement kritikken fra Nye Borgerliges Karina Kirk.

Han peger for det første på, at kommunens kraftige befolkningstilvækst, som hører til blandt de voldsomste i landet, medfører flere administrative opgaver.

- Vi får flere borgerhenvendelser, der er mere myndighedsbehandling, vi skal lave flere lokalplaner, der er flere afledte driftsudgifter til f.eks. it og mere understøttelse af driften etc., skriver Lars Clement i en mail til SkanderborgLIV og peger så for det andet på, at byrådet ikke har ladet udgifterne til administrationen følge den stigende mængde opgaver.

- Men her bliver vi ikke kompenseret, og byrådet har ved tidligere budgetter valgt ikke at afsætte penge til administrationen, skriver kommunaldirektøren.

Jeg kan slet ikke være i min krop over at skulle fjerne tilskud til børn, der har det svært i skolen, mens man slet ikke vil kigge på dette område.

Karina Kirk, byrådsmedlem, Nye Borgerlige

Og faktisk viser en analyse, som byrådet selv har bestilt, at der bliver behov for at tilføre administrationen et tocifret millionbeløb over det kommende årti.

- Hvis administrationen skulle være klar til fremtidens udfordringer, var det også nødvendigt at se på, hvad der skulle til for at imødegå den stigende opgavemængde. En analyse af udviklingen, som byrådet bestilte i 2021, viser, at der de næste 10 år er behov for at tilføre mellem 12 og 15 mio. til administrationen, hvis vi skal følge med det stigende indbyggertal. Det er penge, vi allerede nu kan mærke, at vi mangler, lyder det fra kommunaldirektør Lars Clement.

Og det er derfor, at Karina Kirk fra Nye Borgerlige ikke finder nogen spareforslag i handlekatalogets kapitel om administration og ledelse.

- Set i det lys, har koncernledelsen derfor valgt ikke at pege på besparelser på administrationen til årets handlekatalog. Når det er sagt, så er der faktisk peget på én besparelse på administrationen. Nemlig 3,2 mio. kr. på sagsbehandlingen i jobcenteret. Besparelsen er en del af forslaget om en samlet reduktion på 12,3 mio. kr. på beskæftigelsesindsatsen og aftalen om ret til tidlig pension, skriver Lars Clement.

Kan ikke pege på besparelser - kræver analyse

Når det nyvalgte byrådsmedlem alligevel kræver, at der bliver gået hårdt til administrationen under budgetforhandlingerne, handler det om, at hun på ingen måde kan se proportionerne i, at de velfærdsområder, hun er gået til valg på at prioritere, skal slankes, mens embedsværket friholdes.

- Det handler også om, at jeg skal kunne se borgerne i øjnene. Jeg kan slet ikke være i min krop over at skulle fjerne tilskud til børn, der har det svært i skolen, mens man slet ikke vil kigge på dette område, siger Karina Kirk.

- Det er også derfor, jeg stiller det som ultimativt krav. Jeg kommer ikke til at sætte mit navn på en aftale, hvor man ikke kigger på ledelse og administration. Det er jo også det, jeg er gået til valg på, så det ville ikke være rimeligt, hvis jeg stemte for en aftale, der modsiger det, jeg gik til valg på, siger hun.

Det kunne f.eks. være, at der var nogle proceskonsulenter, hvor man kan spørge, hvor meget værdi de giver for kommunen.

Karina Kirk, byrådsmedlem, Nye Borgerlige

Men hun kan ikke selv pege på konkrete områder i administrationen og i kommunens ledelseslag, hvor det ville være oplagt at trimme udgifterne.

- Det ville jeg gerne kunne svare på. Men problemet er, og det er egentlig hele humlen her, at administrationen på intet tidspunkt selv har pinpointet nogle muligheder. Derfor har jeg bedt om at få udarbejdet en analyse, så vi kan få den gennemsigtighed, der mangler, og som er blevet sprunget over i flere år, siger Karina Kirk.

Den gennemsigtighed, hun efterlyser, er også årsagen til, at hendes ultimative krav er placeret i den lave ende af det fulde potentiale, som Cepos mener, kan spares væk.

Jeg synes ikke, at det er fair, at man blive ved med at springe over det her punkt.

Karina Kirk, byrådsmedlem, Nye Borgerlige

Men selv uden en færdig analyse af mulighederne for at spare på administrationen kan hun godt pege på nogle typer papirarbejde, der er vigtigere end andre.

- Jeg mener jo ikke, at vi skal have længere sagsbehandlingstider på handicapbiler og andre hjælpemidler. Men det kunne f.eks. være, at der var nogle proceskonsulenter, hvor man kan spørge, hvor meget værdi de giver for kommunen, og er der nogle typer konsulenter, der giver mere værdi end andre, siger Karina Kirk og fortsætter:

- Det skal være nogle, som ikke nødvendigvis har tilstrækkelig værdi for borgerne og almenvellet. Så kan det godt ære, at men synes, at de har en dejlig funktion, men jeg synes også, at det er dejligt, at de ældre kan få leveret mad to gange om ugen.

Hvis nu budgettet kan falde på plads med besparelser, som du i øvrigt kan leve med, men der ikke bliver skåret i administration og ledelse, vil du så fastholde, at du vil stå uden for aftalen, fordi pengene ikke blev fundet på lige præcis dette område?

- Ja. For jeg synes faktisk, at vi skylder borgerne, at det her område bliver belyst og analyseret. Jeg synes ikke, at det er fair, at man blive ved med at springe over det her punkt, og det virker underligt, at man aldrig nogensinde kigger i den retning, siger Karina Kirk.

Budgetforhandlingerne er netop nu i gang. Foto og collage: Christian Bæk Lindtoft.

Hvilke områder i Skanderborg Kommune skal på skrump? Byrådspartier løfter sløret for spareønsker

Hvilke områder er partierne klar til at spare på, og hvad vil de kæmpe for at friholde fra besparelser under de budgetforhandlinger, som er i gang lige nu?

Selvom forhandlingerne foregår bag lukkede døre, løfter flere partier en flig af deres ønsker til en kommende budgetaftale her.

Imens nogle vil skære ned på pseudoarbejde og kolde hænder, har andre indset, at det i år formentlig bliver lidt op af bakke at få indfriet ønsket om at øge udgifterne pr. skoleelev i Skanderborg Kommune ret meget.

Det er uundgåeligt: Du vil de kommende fire år komme til at opleve, at kommunen har lidt færre penge at gøre med, end du har været vant til de seneste år. Forhandlingerne om hvem, der skal holde for, og hvor meget de skal holde for, er i fuld gang. Vi har spurgt byrådspartierne, hvor de ønsker at slanke budgettet.

Der er lagt op til en hård spareøvelse under de igangværende forhandlinger om Skanderborg Kommunes budget for perioden 2023-2026.

Vil du vide mere om, hvad der er op og ned i det scenarie, byrådspolitikerne står midt i, kan vi anbefale, at du læser vores analyse her.

Men på hvilke områder er partierne parate til at bide til bolle, når besparelserne skal findes?

SkanderborgLIV har kontaktet samtlige partier i byrådet med spørgsmål om, hvor de ser de bedste muligheder for at finde besparelser i det kommunale budget for de kommende fire år.

Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Socialdemokratiet

Borgmester Frands Fischer fra Socialdemokratiet ønsker at lande en "bred aftale, som alle partierne kan se sig selv i", og derfor vil han på nuværende tidspunkt ikke offentligt udpege nogle områder som vigtigere end andre.

Adspurgt om specifikke politiske prioriteter henviser borgmesteren til sit valgprogram fra efteråret 2021.

Heri kan man under Fischers mærkesager blandt andet læse, at de lokale virksomheder ifølge borgmesteren skal ydes en god service ved at sikre "hurtig sagsbehandling", ligesom han skriver, at man "efter min mening skal blive bedre til at understøtte kulturlivet fra kommunal hånd".

- Vi skal have styrket vores indsats og fysiske forhold, så vi giver de aktive borgere, der gør en stor indsats for kulturlivet, de bedste vilkår, skriver borgmesteren under overskriften 'Et rigt kultur- og fritidsliv'.

Radikale Venstre

Partiet agter at forfølge særligt én passage fra den konstitueringsaftale mellem partiet selv, Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet, der i efteråret 2021 gjorde Frands Fischer (S) til borgmester.

Partierne blev dengang enige om, at skoleområdet, hvor udgiften pr. elev aktuelt er under landsgennemsnittet, skal tilføres nye midler.

Radikale Venstre er dog indstillet på, at den aftale skal omstilles til den nye virkelighed, hvor der er krav om at spare adskillige millioner i lyset af inflationen og den stramme økonomiske ramme, KL og regeringen har vedtaget for kommunerne.

Derfor kan der snarere blive tale om, at partiet vil modsætte sig grelle besparelser på området eller besparelser på området i det hele taget.

Samme konstitueringsaftale rummer et løfte om en styrkelse af kulturområdet. Radikale Venstre agter også at forfølge det løfte så langt som muligt, men er - ligesom på skoleområdet - villig til at fortolke aftalen i sparekravenes lys og i stedet jagte et budgetforlig, der holder hånden over udvalgte kulturinstitutioner.

Det Konservative Folkeparti

Partiet, der sidste efterår fik et suverænt godt valg og gik fra ét til fire mandater i byrådet, har en række centrale ønsker til budgettet.

For det første vil partiet gerne undgå skattestigninger.

Hvis der skal findes besparelser på de kommunale ydelser og services, vil partiet med Thomas Cordtz i spidsen som forhandler gerne undgå grønthøstermetoden, hvor alle områder skal spare den samme procentsats årligt.

De Konservative ønsker i stedet, at et byrådsflertal når til enighed om at prioritere mellem vitale og mindre vitale områder, så det bliver muligt at friholde nogle områder for besparelser. Her peger partiet på børneområdet, skoleområdet og ældreområdet, som de fire politikere gerne vil beskytte mod yderligere besparelser, ligesom de så vidt muligt gerne vil undgå besparelser på den borgernære velfærd.

Slutteligt ønsker De Konservative at finde penge i budgettet ved at udlicitere mere, end man gør i dag, ligesom private aktører skal inddrages mere i de opgaver, kommunen skal have løst.

Nye Borgerlige

Karina Kirk har ét ultimativt krav med til forhandlingerne. Hvis hun skal stemme for et budget, skal der findes en besparelse på 28 mio. kr. på kommunens administration og ledelse.

Kirks røde linje har rod i en såkaldt benchmark-analyse fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos, som vurderer, at Skanderborg Kommune kunne spare i alt 111 mio. kr. på administration og ledelse, hvis man indrettede sig som den kommune, der er mest effektiv på det område.

Af de 111 mio. kr. vil Karina Kirk have skåret 25 pct. svarende til de førnævnte 28 mio. kr.

Kirk er også villig til at se på besparelser på ældreområdet, som egentlig står hendes hjerte nært.

Administrationen har selv foreslået en besparelse på 41 mio. på det område, men før hun vil være villig til at stikke kniven ind dér, vil hun vide, hvad de 41 mio. i dag bliver brugt på.

Bruges de på borgernær velfærd, som generelt er et helligt område for hende, når det handler om børn og ældre, er hun ikke med. Bruges de på sygefravær, vikarer eller konsulenter, er hun positivt indstillet i forhold til at spare penge på de områder i ældreplejen.

Dansk Folkeparti

DF's enlige byrådsmedlem, Martin Frausing Poulsen, har kastet sin kærlighed på en bekæmpelse af såkaldt pseudoarbejde, som han mener, kan frigive midler, der i dag blive spildt på nytteløst arbejde.

Ifølge Frausing Poulsen hænger det - i sammenligning med andre kommuner - ret store sygefravær blandt de kommunalt ansatte sammen med, at der udføres for meget pseudoarbejde, der "ikke giver værdi for dem", siger DF-politikeren.

På de øvrige områder er der som sådan ikke noget, der er helligt for Martin Frausing Poulsen, når der skal spares. Han er klar til at spare både på den kommunale service og på anlægsbudgettet, og han beskriver budgetforhandlingerne som en bunden spareopgave, hvor "alt er i spil".

Han håber dog, at det kan lade sig gøre at friholde ældreområet og ydelser og services til børn med diagnoser fra besparelser.

Slutteligt ønsker han, ligesom Thomas Cordtz (K) at undgå grønthøstermetoden, når der skal spares på de kommunale services.

Ifølge ham er det problematisk, at man med grønthøstermetoden overlader besparelsen til lederne i de forskellige hjørner af den kommunale organisation, og han vil heller træffe beslutninger om konkrete besparelser, byrådet så efterfølgende må stå på mål for.

Foto: Morten Pape

KORT NYT: Satirisk snigpremiere på nyt museum, 21-årig dømt for hærværk og biltyverier på stribe - og to lokalpolitikere siger fra

Her er ugens korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

Kulturaften med tyvstart på Galleri Julius og nyt om museum og mindelund

Bladtegneren Jens Julius har skildret begivenhedernes gang i kongeriget Danmark i 50 år. Tegning: Julius

Når der den 23. september er Kulturaften i Skanderborg Kommune er der blandt meget andet fri adgang til en anderledes kulturoplevelse på Vestermølle i Skanderborg.

Her kan du i selskab med et udvalg af bladtegneren Jens Julius' satiretegninger mindes nogle af de nyheder og samfundsdebatter, som har trukket avis-overskrifter igennem de seneste 50 år.

Der er ifølge en pressemeddelelse fra Vestermølle Møllelaug tale om et "forscrap" på den endelige udstilling i Galleri Julius, som efter planen skal være en del af et nyt museum på Vestermølle.

Museet skal etableres i den gamle hovedbygning på Vestermølle, som i øjeblikket huser ét af kommunens aktivitetstilbud. I forbindelse med sidste års budgetaftale i byrådet blev det besluttet, at aktivitetstilbuddet skal flytte til Sølund, hvorefter de frivillige kræfter bag Vestermølle får lov til at overtage bygningen.

På Kulturaftenen kan også blive opdateret på, hvordan det går med planerne for og indsamlingen til ny mindelund og et nyt museum på Vestermølle.

Du kan læse mere om mailen og budgetaftalen, som banede vej for det nye museum her.

Og her får du historien om, hvordan aftalen om, at den kendte bladtegner skulle stå for en udstilling på Vestermølle, kom i stand.

Nyt pavillonbyggeri indviet i Virring

Toftegården i Virring blev indviet med stil. Foto: Privat

Fredag den 2. september klippede formanden for Børne- og Undervisningsudvalget, Trine Frengler (S), den røde snor til en endnu en ny daginstitution i kommunen. Denne gang foregik snoreklipningen i Virring, hvor indvielsen af det nye pavillonbyggeri, som huser dagtilbuddet Toftegården i Virring blev indviet under den traditionsrige Torvedag i landsbyordningen i Virring.

Pavillionerne tog imod de første børn den 1. februar, og lederen af Landsbyordningen i Virring, Karsten Bo Refsgaard, skriver i et opslag i facebookgruppen Virring Borgerforening, at alle dagtilbuddets 15 vuggestuepladser nu er optaget, imens 22 ud af institutionens 50 børnehavepladser er taget i brug.

Toftegården er et midlertidigt pavillon-byggeri, som efter planen skal erstattes af en ny, permanent institution i 2025.

P-plads hjemsøgt af biltyverier: Nu er 21-årig dømt for at smadre ruder og plyndre biler i Skanderborg

 Privatfoto

En 21-årig mand blev forleden ved Retten i Horsens idømt et år og tre måneders fængsel for blandt andet at have begået adskillige tilfælde hærværk på biler i Skanderborg.

Det skriver Lokalavisen.dk.

Ifølge mediet var der over 90 tiltaler i anklageskriftet, og over 80 af dem handlede om hærværk, tyveri og forsøg på tyveri fra parkerede biler i området omkring Skanderborg Station.

Hærværks-episoderne på de populære pendlerparkeringspladser fandt sted flere gange, indtil Sydøstjyllands Politi i oktober sidste år anholdt og varetægtsfængslede den unge mand.

Den 21-årige modtog ifølge retten i Horsens dommen.

Byrådspolitiker stopper som hal-leder i Ry

Jens Szabo (V). Foto: Christian Bæk Lindtoft.

 Jens Szabo (V) har opsagt sin stilling som hal leder i Ry Hallerne.

- Det har været seks spændende og lærerige år med kulturændringer, masser af aktivitet, nybyggeri med videre, efterfulgt af et opslidende år vedrørende det kommende skolebyggeri. Jeg vil gerne takke alle brugerne af Ry Hallerne, personalet, sponsorerne og bestyrelsen for et godt samarbejde igennem årene, udtaler Jens Szabo, i en pressemeddelse fra Ry Hallerne, hvori han også gør det klart, at han ikke har yderligere kommentarer til sin opsigelse.

Opsigelsen kommer i kølvandet på en turbulent tid med diskussioner og uoverensstemmelser i forbindelse med kommunens kommende kæmpebyggeri ved Ry Hallerne.

I sommerferien meddelte bestyrelsesformanden i Ry Hallerne, at bestyrelsen trak sig fra samarbejdet med Skanderborg Kommune om udviklingen af området omkring de fire eksisterende haller, som står over for omfattende forandringer.

- Kommunen lytter ikke til os. Vi bliver klemt inde, og vi får ikke mulighed for at udvide. I de nuværende planer lægger kommunen op til, at der skal være op til 60 elever i hver hal ad gangen. Det vil betyde, at ældreidrætten ikke kan være der, skrev bestyrelsesformanden på Ry Hallernes facebookside den 22. juli.

Siden har bestyrelsen genoptaget samarbejdet med kommunen, og under et byrådsmøde den 31. august godkendte byrådet den endelige lokalplan for nybyggeriet i den østlige del af Ry trods en del bekymrede høringssvar.

Byrådspolitiker sygemeldt: - Det kræver en psyke af stål, når man ikke følger strømmen

Mira Issa Bloch (Alt.). Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Alternativets medlem af byrådet i Skanderborg, Mira Issa Bloch, har foreløbig sygemeldt sig fra byrådet i en måned. Sygemeldingen skyldes ifølge hende, at hun igennem flere år har været udsat for psykisk dårligt arbejdsmiljø i byrådet og ubehagelige episoder med flere ansatte i administrationen. Det har ført til en psykisk overbelastning, som hun er nødt til at få styr på, før hun kan vende tilbage til byrådet.

Mira Issa Bloch skriver til SkanderborgLIV, at hun flere gange er blevet mobbet og udskammet af andre unavngivne byrådspolitikere og kritiseret for at stille forslag i byrådssalen.

- Vi har mulighed for at stille ændrings forslag på byrådsmøderne til en sag. Når jeg har gjort det, er jeg blevet hårdt kritiseret. Når andre har gjort det, har det ofte ikke været et problem, siger Mira Issa Bloch.

Ifølge hende er der flere gange også blevet hvisket, sukket og smågrint, når hun har talt i byrådssalen.

- Min oplevelse har overordnet været, at “man” skal have en psyke af stål, når man er en politiker som mig, der ikke bare følger strømmen. Det er ikke for sarte sjæle at være kvindelig politiker med egne dagsordner og noget på hjerte i Skanderborg byråd, og det er min oplevelse, at jeg kontinuerligt er blevet forsøgt sat på plads på en ikke venlig-måde af byrådskolleger og embedsfolk i kommunen, skriver hun.

Mira Issa Bloch er både folketingskandidat og byrådspolitiker. Over for Ekstra Bladet understreger hun, at den nuværende belastningsreaktion ikke betyder, at hun er færdig med nogen af delene.

- Når jeg vælger at gå ud med min historie, er det med et stort ønske om at skabe en positiv forandring, som jeg har en tro på kan ske. Det er en tid, hvor alle skeletterne kommer ud af skabene, og det er rigtig godt. Der er mange, der stortrives i byrådet i Skanderborg. Det er jo bare dejligt, men vi skal have skabt et byråd, hvor vi alle sammen trives, siger hun.

Imens Mira Issa Bloch er sygemeldt fra byrådet passer hendes 21-årige suppleant, Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen fra Ry, Alternativets byrådsarbejde i Skanderborg. Det gør hun på et strategisk spændende tidspunkt,  hvor forhandlingerne om næste års budget er i fuld gang.

Hjælpemiddel-eksperter rykker ud på plejecentrene

Terapeuterne, som er eksperter i hjælpemidler, kan blandt andet hjælpe borgerne med justeringer af siddestillinger i kørestole og med at bestille mindre hjælpemidler, som puder og rollatorer.Foto: Stefan Sommer Jagd

Ifølge en pressemeddelelse fra Skanderborg Kommune er det nu blevet nemmere for borgerne at få hjælp af kommunens hjælpemiddelterapeuter.

Teamet har pr. 1. september fået fast træffetid flere gange om måneden på kommunens store plejecentre Kildegården i Skanderborg, Præstehaven i Hørning, Fællesskabets Hus i Ry og Tjørnehaven i Galten.

- Hjælpemiddelområdet er kompliceret. Derfor er det vigtigt, at vi kan yde den rette hjælp på det rette tidspunkt. De seneste to år har hjælpemiddelteamet arbejdet på at sikre ensartet og kvalitetsrig sagsbehandling for borgerne. Det er lykkes at nedbringe sagsbehandlingstiderne på området betydeligt, og de nye træffetider på plejecentrene er forhåbentlig vejen mod endnu bedre hjælp til borgerne, siger chef for Myndighed, Udvikling og Administration i Skanderborg Kommune, Niels Diedrichsen.