Foreninger ser ikke stort behov for analyse, men for dialog og mere plads: - Vi kan ikke starte noget spontant, selv om de står med træner og det hele
Hvad giver mest mening?
At bruge knap to år på en analyse, der først skal afdække behovet for mere kapacitet i idrætshallerne, for derefter at træffe en beslutning om nye byggerier på et dokumenteret grundlag?
Eller at tage en direkte dialog med foreningerne baseret på tanken om, at de ved, hvor behovet er størst, og så skride til beslutning om byggerier hurtigst muligt?
Det er idrætsforeningerne Stjær Boldklub og Virring-Vitved Ungdoms- og Idrætsforening ikke i tvivl om. Det er to byrådspolitikere heller ikke.
Men de to parter er heller ikke enige.
I Virring-Vitved oplever håndboldformand Laura Legarth allerede i dag, at pladsen - foruden de meget upopulære tider sent om aftenen eller fredag eftermiddag/aften - er brugt op.
Der er ikke plads til nye hold inden for de eksisterende sportsgrene, og møder folk op med idéer og virkelyst til at starte nye sportsgrene op, mødes de af en forening, der opgivende må slå ud med armene og leve med bekymringen for, at de søger til andre foreninger.
Både hun og John Haarup Laursen, formand i Stjær Boldkub og tidligere byrådsmedlem, mener, at behovet for at bygge nye faciliteter er der i dag, og de formoder, at det om to år blot vil være endnu større.
Men fra Radikale Venstre og Socialdemokratiet lyder det, at der ganske enkelt ikke er penge - og så mener de også, at det er nødvendigt med et dokumenteret billede af udnyttelsen af hallerne. Et billede, som ifølge dem giver et mere kvalificeret beslutningsgrundlag end at tale med foreningerne.
En analyse med næsten to års aftræk giver ikke meget mening, og byrådet burde i stedet bruge deres tid på her og nu at finde ud af, hvor i kommunen der er så stor efterspørgsel på at komme til at dyrke foreningsidræt, at behovet for at bygge nyt allerede eksisterer.
Sådan lyder det fra idrætsforeningerne i Stjær og Virring, efter politikerne i Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalget tidligere på måneden besluttede sig for at igangsætte en analyse af brugen af idrætsfaciliteterne i kommunen.
- Hvis der flytter en til byen, og det gør der jo i stor stil, som spørger, om vedkommende må sætte et opslag op i brugsen om, at han gerne vil være træner for et u10-håndboldhold, siger jeg selvfølgelig, at det må han gerne. Men jeg siger også, at chancen for, at jeg kan tilbyde dem en haltid, den er der bare ikke, siger Laura Legarth, der er formand for håndboldafdelingen i Virring-Vitved Ungdoms- og Idrætsforening (VVUI).
Den politiske beslutning er, at der fra februar 2023 skal bruges et år på dataindsamling via fremmødesensorer i hallerne, hvorefter det er forventningen, at byrådet kan forholde sig til resultaterne i juni 2024 - altså om knap to år.
Målet med den er blandt andet at kaste lys over, om pladsen i hallerne kan udnyttes mere optimalt, end den udnyttes i dag, så den eksisterende plads kan bruges af flere idrætsudøvere end nu.
Disse haller indgår i dataindsamlingen
Fra februar 2023 til februar 2024 vil der via fremmødesensorer blive indsamlet data om brugen af:
- Ry Hallerne (samtlige haller)
- Gl. Rye Skoles aktivitetshal
- AVK Hallen (Klank Idrætscenter)
- Klank Hallen (Klank Idrætscenter)
- Stjær Hallen på Stjær Skole
- Hallen på Virring Skole
- Stilling Hallen på Stilling Skole
- Stilling Gymnastiksal på Stilling Skole
Alternativet til en bedre udnyttelse er at bygge nye idrætsfaciliteter.
Men pladsen er allerede brugt op i Virring Hallen, fortæller Laura Legarth. Og om to år vil situationen i takt med befolkningstilvæksten kun se værre ud, og derfor bør kommunen og byrådet i stedet sætte sig ned med foreningerne og tage en dialog om behovet for nye byggerier her og nu, mener Laura Legarth.
- Jamen, behovet for mere plads er der, og det har det været i lang tid. Det er der ingen tvivl om, siger Laura Legarth.
Reaktionen fra foreningerne kommer, efter SkanderborgLIV tidligere på måneden kunne fortælle, at halinspektør Palle Laursen i Klank Idrætscenter har den opfattelse, at behovet for at bygge nye faciliteter snarere befinder sig lige rundt om hjørnet, end det venter i en 5-10-årig tidshorisont.
Laura Legarth, håndboldformand, VVUINår vi ikke kan tilbyde folk noget i hallen, er jeg bange for, hvor de så går hen.
Samtidig kunne SkanderborgLIV på baggrund af tal for Danmarks Statistik vise, at de mange nye indbyggere i kommunen har en temmelig stærk interesse for foreningsidræt med sig som følgesvend.
De 76 pct. af indbyggerne, der i 2014 var medlem af en lokal idrætsforening, var det 2021 steget til 86 pct.
- Jeg tror ikke på løsningen med at tælle folk, der går ud og ind af hallerne. Og hvordan ser situationen ud om to år? Når vi ikke kan tilbyde folk noget i hallen, er jeg bange for, hvor de så går hen, siger Laura Legarth fra VVUI.
- Der går lang tid, inden man handler
I Stjær Boldklub er formand John Haarup Laursen, der tidligere har siddet i byrådet for Dansk Folkeparti og været medlem af Kultur- og Idrætsudvalget, enig med Laura Legarth.
Heller ikke han mener, at en analyse er den rigtige tilgang til den pladsmangel, der enten allerede findes rundt omkring i kommunen, eller som indenfor en årrække sandsynligvis vil opstå.
- Nej, det mener jeg ikke, det er. Vi har problemer nogle steder i kommunen, og det viser tallene jo også tydeligt, siger John Haarup Laursen.
Laura Legarth, håndboldformand, VVUINår vi kun har én hal og en meget lille, meget gammel gymnastiksal, så kan man ikke starte nye ting.
- Der er også steder, hvor der ikke er problemer lige nu, men det vil opstå inden for en årrække i kraft af, at flere og flere flytter til kommunen, og flere og flere bliver aktive inden for idrætten, siger han.
Det tidligere byrådsmedlem mener, at byrådet skal gå i dialog med foreningerne i stedet for at iværksætte den vedtagne analyse.
- Man skal lytte til foreningslivet. For jeg tror, at foreningerne gør alt for at fylde timerne bedst muligt ud. Og ja, der er nogle timer, der står tomme rundt omkring, og dem må man jo så bruge så godt som muligt, siger John Haarup Laursen og understreger, ligesom Laura Legarth, at byggebehovet allerede presser sig på nu, og at byrådet derfor burde skride hurtigere til konkrete planer om at udvide kapaciteten.
- Ja, det mener jeg. Det koster jo også at lave både dataindsamlingen og analyserne bagefter, og så går der jo også lang tid, inden man handler, siger han.
Har afvist nye håndboldhold flere gange
I Virring-Vitved Ungdoms- og Idrætsforening har pladsmanglen allerede i flere år betydet, at foreningen ikke kan imødekomme medlemmernes ønske om at starte nye hold, endsige oprette hold til nye sportsgrene, de gerne ville udbyde.
- Der er rift om haltiderne, når vi skal fordele dem mellem håndbold, indendørs fodbold og badminton. Og når vi kun har én hal og en meget lille, meget gammel gymnastiksal, så kan man ikke starte nye ting som floorball og fitness, siger håndboldformand Laura Legarth.
- Det er heller ikke muligt at tilbyde de sportsgrene, vi allerede har, til alle aldersgrupper. Og når situationen er sådan, så betyder det jo desværre, at interessen stopper. Og hvor søger folk så hen? Så man kan godt mærke, at der er pres på, siger Laura Legarth.
I en længere periode har foreningen ikke haft ungdomshold i håndboldafdelingen og blot et enkelt børnehold, fordi VVUI ikke har haltider nok til det, fortæller Laura Legarth, der tilføjer, at situationen er den samme for indendørs fodbold og badminton.
Og flere gange har hun oplevet at måtte afvise borgere fra Virring eller Vitved, der er troppet op med både en god idé, frivillige kræfter, og spillere nok til et helt håndboldhold.
- Jeg har ikke mere end seks timer på en uge til håndbold i alt. Og det er ikke meget, hvis der lige pludselig kommer 15 piger, der gerne vil starte et hold. Det har vi oplevet flere gange, men vi kan ikke starte noget spontant, selv om de står med træner og det hele, siger Laura Legarth.
- Det begrænser os jo i forhold til at få flere medlemmer i foreningen.
I online-kø til gymnastik i "faldefærdig sal"
Presset har hun ikke blot oplevet som håndboldformand, men også som udøvende medlem af VVUI.
Når man skal melde sig til forældre-barn-gymnastik i gymnastiksalen på Virring Skole, bliver man nødt til at sidde klar ved computeren, allerede før tilmeldingen åbner, hvis man skal sikre sig en plads, fortæller Laura Legarth.
- Jeg var en af de mødre, der sidste gang sad klar fem minutter i otte den aften, tilmeldingen åbnede. Og det er altså til noget, der foregår ovre i en faldefærdig gymnastiksal, siger hun.
En del af de haller i kommunen, som idrætsforeningerne kan bruge, er kommunale haller, mens en anden del af dem er skolehaller - herunder Virring Hallen.
Send dit tip til os
Hvordan er situationen i dit lokalområde? Skriv til os, hvis der er udfordringer med kapaciteten på idrætsområdet. Ikke kun i hallen - men også til udendørs sportsgrene. Er der trænere, tider, baner og bolde nok?
Send en mail til journalist Christian Bæk Lindtoft på chbli@skanderborgliv.dk eller ring på 25 45 69 44.
Det skaber yderligere udfordringer med kapaciteten, blandt andet fordi VVUI deler hallen med skolens sfo, som har åbningstid til klokken 17 alle hverdage.
- Det presser os jo lidt, at vi deler den med fritidsordningen, fordi der kan være nogle problematikker i forhold til, hvordan vi gerne vil drive hallen. Og det spænder jo ben for os, at sfo'en kan bruge hallen frem til sent på eftermiddagen, siger Laura Legarth.
Tage Nielsen (RV), formand, Kultur-, Idræts- og FritidsudvalgetProblemet med at bygge nye faciliteter er jo bare, at vi ikke har penge til at bygge noget for.
Når hun samler oplevelserne med presset på Virring Hallen til bunke, er hun ikke i tvivl om, at byrådspolitikerne burde tage dialogen med foreningerne om pladsmangel i hallerne.
- Jeg synes i hvert fald, at dialogen må være det første skridt. At man skal samle nogle af os, der har fingeren på pulsen og finde ud af, hvor behovet er henne. Så jeg synes absolut, at man skulle komme ud over stepperne, for det giver altså også vores ungdom nogle muligheder for at være sammen, siger Laura Legarth, der godt ved, hvad VVUI ønsker sig.
- Vi kunne sagtens bruge en lækker multihal, der kunne noget mere. Virring Hallen er også en ældre hal, der bærer præg af at have været brugt i mange år. Omklædningsrum og toiletter er slidt, og cafeteriaet er inddraget, så det er ikke så fedt at invitere til stævner her.
Politikere afviser: Mangler både penge og dokumentation
To af politikerne i Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget afviser imidlertid ønsket fra Stjær og Virring-Vitved om at skride hurtigere frem, end den planlagte analyse lægger op til.
De afviser også at bygge nyt, før analysen er færdig i juni 2024.
En af dem er Tage Nielsen fra De Radikale, der sidder for bordenden som udvalgsformand.
- Problemet med at bygge nye faciliteter er jo bare, at vi ikke har penge til at bygge noget for. Hvis vi havde de penge, det kræver, kunne vi jo gøre det, de beder om, siger Tage Nielsen.
Andreas Tang-Brock (S), udvalgsmedlem, Kultur-, Idræts- og FritidsudvalgetBygger vi fire nye haller, som ender med at stå tomme nogle år senere, så er det nogle rigtig dyre kvadratmeter.
Han har som udgangspunkt tiltro til, at idrætsforeningerne melder de faktiske forhold i deres haller ind til kommunen - alligevel har han sine forbehold.
- Jeg har hele tiden haft det sådan, at vi må gå ud fra, at foreningerne fortæller, hvor behovet for mere plads er størst, for det har de allesammen interesse i. Men vi kan også se, at det ikke er alle foreninger, der er lige gode til at melde ind til kommunen, og at det heller ikke er alle steder, man er lige god til at afmelde de haltider, man ikke får brugt, siger Tage Nielsen.
- Og i en tid med både mangel på faciliteter og mangel på penge bliver vi nødt til at være mere nøjeregnende med den slags. Så vi er simpelthen nødt til at have et bedre grundlag, så vi kan få dokumenteret, hvor behovet er, og hvor det er størst, siger han.
I Socialdemokratiet er udvalgsmedlem Andreas Tang-Brock enig.
- Foreningerne siger, at det er svært at få en tid i hallerne, og det er fint. Det er jo deres virkelighed. Men tit bliver de tider så bare ikke brugt alligevel. Og problemet er, at vi støder ind i divergerende holdninger og syn på det. Derfor prøver vi nu at gå ind med et objektivt redskab og finde nogle faktuelle tal på, hvordan det hænger sammen, siger Andreas Tang-Brock.
Han kalder det "dejligt", at en stigende andel af kommunens indbyggere melder sig ind i idrætsforeningerne.
- Men vi har også bare med konjunkturer at gøre. Bygger vi fire nye haller, som ender med at stå tomme nogle år senere, så er det nogle rigtig dyre kvadratmeter. Vi skal ikke bygge, før vi er sikre på, at behovet er der, siger det socialdemokratiske udvalgsmedlem.
Befolkningsprognosen er velkendt og har været det i mange år. Kan du forstå, hvis foreningerne tænker, at det ikke kan være så svært at forudsige, at der bliver behov for at bygge nyt, og at I er lidt sent ude med en lang analyse?
- Det er altid træls at være på bagkant, og det forsøger vi jo ikke at være. Efter det seneste valg besluttede vi jo at adskille kultur, fritid og idræt fra sundhed og omsorg i det politiske arbejde. Netop for at have muligheden for at være langt mere ambitiøs, fordi man så kan sætte nogle ekstra politiske og administrative ressourcer ind på området. Og jeg tror da, at det er udtryk for en erkendelse af, at man er bagud på nogle af de her diskussioner på kultur-, idræts- og fritidsområdet, siger Andreas Tang-Brock.
Ligesom sin radikale kollega Tage Nielsen peger Andreas Tang-Brock på, at der lige nu er et stort politisk pres på byrådet, som afkræver en skarp prioritering mellem finansieringen af forskellige byggerier.
- Det er jo der, vi står, og det er nok lidt kedeligt, men det er en politisk prioritering. Hvad er vigtigst, når man ser børnetallene stige over alle forventninger? Der har vi som byråd prioriteret at bygge to nye skoler, otte nye daginstitutioner, to nye plejehjem og to nye friplejehjem. Det er helt, helt vildt. Prøv at spørge i Norddjurs Kommune eller i Thisted Kommune, om de kan genkende det, siger Andreas Tang-Brock.