Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Vi har ikke brug for tal - vi har brug for plads

Sådan lyder meldingen fra to idrætsforeninger, efter det politiske udvalg med ansvar for idrætsområdet har besluttet at bruge knap to år på at finde ud af, om og hvor i kommunen, det kniber med plads og træningstider i hallerne.

Først lidt baggrund til historien, før vi når til sagens kerne:

Man kan i princippet ikke have to opfattelser af udviklingen.

Diagnosen er klar, og du har hørt den mange gange før, så bær over med mig: Vi bliver flere og flere mennesker i Skanderborg Kommune, faktisk så mange, at vi har fået det skudsmål, at vi over en overskuelig årrække vil være den kommune i landet med den kraftigste befolkningstilvækst.

Den tendens rammer overalt, og i de klasselokaler, vuggestuer, ældrecentre, hvor pladsen i dag fyldes ud, vil der inden for en mere eller mindre kendt tidsramme opstå overbelægning. Det gælder, som vi skrev om i nyhedsbrevet den 17. august, også idrætsområdet.

Fik du ikke læst det nyhedsbrev, så lad mig kort præsentere nogle helt centrale tal: De 76 pct. af befolkningen, der i 2014 var medlem af en idrætsforening i kommunen, var i 2021 vokset til 86 pct. Og det er sket, mens befolkningen i sig selv er vokset med 9 pct.

Men når det drejer sig om befolkningstilvækstens betydning for, om vi alle kan være i idrætshallerne fremover, gælder der lidt andre politiske spilleregler, end der gør for de vægge, der rummer børn og ældre.

Mens loven forpligter kommunen til at sikre linoleumsgulve og troldtektslofter nok til at kunne tilbyde alle børn en pasningsplads, kommer der ikke et ministerium og rendende for at tjekke, om hver en landsbys friske håndboldbørn kan klemmes ind i omklædningsrummene rundt omkring.

Og så er vi fremme ved den del af sagen, man sagtens kan have to meninger om: Skal der overhovedet være plads til alle i hallerne? Hvem skal i så fald sikre den plads økonomisk og praktisk? Hvordan skal den plads sikres? Og hvornår skal den sikres?

Til dette nyhedsbrev har jeg talt med to foreningsmennesker og to byrådspolitikere, der står på hver sin side, i hvert fald angående de to sidste spørgsmål.

Mens de to byrådspolitikere støtter den undersøgelse, de selv har været med til at vedtage, og som om to år skal kunne dokumentere, om foreningerne udnytter hallernes kvadratmeter og træningstider godt nok, kan en af de to foreningsrepræsentanter berette om en virkelighed, hvor de eksisterende sportsgrene langt fra udbydes til alle aldersgrupper, hvor nye hold bliver afvist, og hvor idéer om at føje nye sportsgrene til kataloget må afvises med det samme.

Når du læser argumenterne fra begge sider i dette nyhedsbrevs første artikel, håber jeg, at du vil tænke over, hvordan situationen ser ud i dit eget lokalområde.

Og når du har gjort det, hører jeg meget gerne fra dig - uanset om der er træningstider i overflod i den lokale hal, eller du er en af dem, der har fået at vide, at fredag klokken 21 er din eneste mulighed. Hiv fat i mig på chbli@skanderborgliv.dk eller på 25 45 69 44.

Rigtig god læselyst.

Bliv abonnent på SkanderborgLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Skanderborg Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist
Fælled Hallen på Skanderborg Fælled. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Foreninger ser ikke stort behov for analyse, men for dialog og mere plads: - Vi kan ikke starte noget spontant, selv om de står med træner og det hele

Hvad giver mest mening?

At bruge knap to år på en analyse, der først skal afdække behovet for mere kapacitet i idrætshallerne, for derefter at træffe en beslutning om nye byggerier på et dokumenteret grundlag?

Eller at tage en direkte dialog med foreningerne baseret på tanken om, at de ved, hvor behovet er størst, og så skride til beslutning om byggerier hurtigst muligt?

Det er idrætsforeningerne Stjær Boldklub og Virring-Vitved Ungdoms- og Idrætsforening ikke i tvivl om. Det er to byrådspolitikere heller ikke.

Men de to parter er heller ikke enige.

I Virring-Vitved oplever håndboldformand Laura Legarth allerede i dag, at pladsen - foruden de meget upopulære tider sent om aftenen eller fredag eftermiddag/aften - er brugt op.

Der er ikke plads til nye hold inden for de eksisterende sportsgrene, og møder folk op med idéer og virkelyst til at starte nye sportsgrene op, mødes de af en forening, der opgivende må slå ud med armene og leve med bekymringen for, at de søger til andre foreninger.

Både hun og John Haarup Laursen, formand i Stjær Boldkub og tidligere byrådsmedlem, mener, at behovet for at bygge nye faciliteter er der i dag, og de formoder, at det om to år blot vil være endnu større.

Men fra Radikale Venstre og Socialdemokratiet lyder det, at der ganske enkelt ikke er penge - og så mener de også, at det er nødvendigt med et dokumenteret billede af udnyttelsen af hallerne. Et billede, som ifølge dem giver et mere kvalificeret beslutningsgrundlag end at tale med foreningerne.

Der er ikke hold til alle aldersgrupper, nye hold bliver afvist, og det er slet ikke en mulighed at starte nye sportsgrene. Sådan er virkeligheden for Laura Legarth, håndboldformand i Virring-Vitved. Hun ser ikke det store lys i kommunens planer om en to år lang analyse, der skal afdække, om sportshallerne kan bruges mere effektivt.

En analyse med næsten to års aftræk giver ikke meget mening, og byrådet burde i stedet bruge deres tid på her og nu at finde ud af, hvor i kommunen der er så stor efterspørgsel på at komme til at dyrke foreningsidræt, at behovet for at bygge nyt allerede eksisterer.

Sådan lyder det fra idrætsforeningerne i Stjær og Virring, efter politikerne i Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalget tidligere på måneden besluttede sig for at igangsætte en analyse af brugen af idrætsfaciliteterne i kommunen.

- Hvis der flytter en til byen, og det gør der jo i stor stil, som spørger, om vedkommende må sætte et opslag op i brugsen om, at han gerne vil være træner for et u10-håndboldhold, siger jeg selvfølgelig, at det må han gerne. Men jeg siger også, at chancen for, at jeg kan tilbyde dem en haltid, den er der bare ikke, siger Laura Legarth, der er formand for håndboldafdelingen i Virring-Vitved Ungdoms- og Idrætsforening (VVUI).

Den politiske beslutning er, at der fra februar 2023 skal bruges et år på dataindsamling via fremmødesensorer i hallerne, hvorefter det er forventningen, at byrådet kan forholde sig til resultaterne i juni 2024 - altså om knap to år.

Målet med den er blandt andet at kaste lys over, om pladsen i hallerne kan udnyttes mere optimalt, end den udnyttes i dag, så den eksisterende plads kan bruges af flere idrætsudøvere end nu.

Disse haller indgår i dataindsamlingen

Fra februar 2023 til februar 2024 vil der via fremmødesensorer blive indsamlet data om brugen af:

  • Ry Hallerne (samtlige haller)
  • Gl. Rye Skoles aktivitetshal
  • AVK Hallen (Klank Idrætscenter)
  • Klank Hallen (Klank Idrætscenter)
  • Stjær Hallen på Stjær Skole
  • Hallen på Virring Skole
  • Stilling Hallen på Stilling Skole
  • Stilling Gymnastiksal på Stilling Skole
Skanderborg Kommune

Alternativet til en bedre udnyttelse er at bygge nye idrætsfaciliteter.

Men pladsen er allerede brugt op i Virring Hallen, fortæller Laura Legarth. Og om to år vil situationen i takt med befolkningstilvæksten kun se værre ud, og derfor bør kommunen og byrådet i stedet sætte sig ned med foreningerne og tage en dialog om behovet for nye byggerier her og nu, mener Laura Legarth.

- Jamen, behovet for mere plads er der, og det har det været i lang tid. Det er der ingen tvivl om, siger Laura Legarth.

Reaktionen fra foreningerne kommer, efter SkanderborgLIV tidligere på måneden kunne fortælle, at halinspektør Palle Laursen i Klank Idrætscenter har den opfattelse, at behovet for at bygge nye faciliteter snarere befinder sig lige rundt om hjørnet, end det venter i en 5-10-årig tidshorisont.

Når vi ikke kan tilbyde folk noget i hallen, er jeg bange for, hvor de så går hen.

Laura Legarth, håndboldformand, VVUI

Samtidig kunne SkanderborgLIV på baggrund af tal for Danmarks Statistik vise, at de mange nye indbyggere i kommunen har en temmelig stærk interesse for foreningsidræt med sig som følgesvend.

De 76 pct. af indbyggerne, der i 2014 var medlem af en lokal idrætsforening, var det 2021 steget til 86 pct.

- Jeg tror ikke på løsningen med at tælle folk, der går ud og ind af hallerne. Og hvordan ser situationen ud om to år? Når vi ikke kan tilbyde folk noget i hallen, er jeg bange for, hvor de så går hen, siger Laura Legarth fra VVUI.

- Der går lang tid, inden man handler

I Stjær Boldklub er formand John Haarup Laursen, der tidligere har siddet i byrådet for Dansk Folkeparti og været medlem af Kultur- og Idrætsudvalget, enig med Laura Legarth.

Heller ikke han mener, at en analyse er den rigtige tilgang til den pladsmangel, der enten allerede findes rundt omkring i kommunen, eller som indenfor en årrække sandsynligvis vil opstå.

- Nej, det mener jeg ikke, det er. Vi har problemer nogle steder i kommunen, og det viser tallene jo også tydeligt, siger John Haarup Laursen.

Når vi kun har én hal og en meget lille, meget gammel gymnastiksal, så kan man ikke starte nye ting.

Laura Legarth, håndboldformand, VVUI

- Der er også steder, hvor der ikke er problemer lige nu, men det vil opstå inden for en årrække i kraft af, at flere og flere flytter til kommunen, og flere og flere bliver aktive inden for idrætten, siger han.

Det tidligere byrådsmedlem mener, at byrådet skal gå i dialog med foreningerne i stedet for at iværksætte den vedtagne analyse.

- Man skal lytte til foreningslivet. For jeg tror, at foreningerne gør alt for at fylde timerne bedst muligt ud. Og ja, der er nogle timer, der står tomme rundt omkring, og dem må man jo så bruge så godt som muligt, siger John Haarup Laursen og understreger, ligesom Laura Legarth, at byggebehovet allerede presser sig på nu, og at byrådet derfor burde skride hurtigere til konkrete planer om at udvide kapaciteten.

- Ja, det mener jeg. Det koster jo også at lave både dataindsamlingen og analyserne bagefter, og så går der jo også lang tid, inden man handler, siger han.

Har afvist nye håndboldhold flere gange

I Virring-Vitved Ungdoms- og Idrætsforening har pladsmanglen allerede i flere år betydet, at foreningen ikke kan imødekomme medlemmernes ønske om at starte nye hold, endsige oprette hold til nye sportsgrene, de gerne ville udbyde.

- Der er rift om haltiderne, når vi skal fordele dem mellem håndbold, indendørs fodbold og badminton. Og når vi kun har én hal og en meget lille, meget gammel gymnastiksal, så kan man ikke starte nye ting som floorball og fitness, siger håndboldformand Laura Legarth.

- Det er heller ikke muligt at tilbyde de sportsgrene, vi allerede har, til alle aldersgrupper. Og når situationen er sådan, så betyder det jo desværre, at interessen stopper. Og hvor søger folk så hen? Så man kan godt mærke, at der er pres på, siger Laura Legarth.

I en længere periode har foreningen ikke haft ungdomshold i håndboldafdelingen og blot et enkelt børnehold, fordi VVUI ikke har haltider nok til det, fortæller Laura Legarth, der tilføjer, at situationen er den samme for indendørs fodbold og badminton.

Og flere gange har hun oplevet at måtte afvise borgere fra Virring eller Vitved, der er troppet op med både en god idé, frivillige kræfter, og spillere nok til et helt håndboldhold.

- Jeg har ikke mere end seks timer på en uge til håndbold i alt. Og det er ikke meget, hvis der lige pludselig kommer 15 piger, der gerne vil starte et hold. Det har vi oplevet flere gange, men vi kan ikke starte noget spontant, selv om de står med træner og det hele, siger Laura Legarth.

- Det begrænser os jo i forhold til at få flere medlemmer i foreningen.

I online-kø til gymnastik i "faldefærdig sal"

Presset har hun ikke blot oplevet som håndboldformand, men også som udøvende medlem af VVUI.

Når man skal melde sig til forældre-barn-gymnastik i gymnastiksalen på Virring Skole, bliver man nødt til at sidde klar ved computeren, allerede før tilmeldingen åbner, hvis man skal sikre sig en plads, fortæller Laura Legarth.

- Jeg var en af de mødre, der sidste gang sad klar fem minutter i otte den aften, tilmeldingen åbnede. Og det er altså til noget, der foregår ovre i en faldefærdig gymnastiksal, siger hun.

En del af de haller i kommunen, som idrætsforeningerne kan bruge, er kommunale haller, mens en anden del af dem er skolehaller - herunder Virring Hallen.

Send dit tip til os

Hvordan er situationen i dit lokalområde? Skriv til os, hvis der er udfordringer med kapaciteten på idrætsområdet. Ikke kun i hallen - men også til udendørs sportsgrene. Er der trænere, tider, baner og bolde nok?

Send en mail til journalist Christian Bæk Lindtoft på chbli@skanderborgliv.dk eller ring på 25 45 69 44.

Det skaber yderligere udfordringer med kapaciteten, blandt andet fordi VVUI deler hallen med skolens sfo, som har åbningstid til klokken 17 alle hverdage.

- Det presser os jo lidt, at vi deler den med fritidsordningen, fordi der kan være nogle problematikker i forhold til, hvordan vi gerne vil drive hallen. Og det spænder jo ben for os, at sfo'en kan bruge hallen frem til sent på eftermiddagen, siger Laura Legarth.

Problemet med at bygge nye faciliteter er jo bare, at vi ikke har penge til at bygge noget for.

Tage Nielsen (RV), formand, Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalget

Når hun samler oplevelserne med presset på Virring Hallen til bunke, er hun ikke i tvivl om, at byrådspolitikerne burde tage dialogen med foreningerne om pladsmangel i hallerne.

- Jeg synes i hvert fald, at dialogen må være det første skridt. At man skal samle nogle af os, der har fingeren på pulsen og finde ud af, hvor behovet er henne. Så jeg synes absolut, at man skulle komme ud over stepperne, for det giver altså også vores ungdom nogle muligheder for at være sammen, siger Laura Legarth, der godt ved, hvad VVUI ønsker sig.

- Vi kunne sagtens bruge en lækker multihal, der kunne noget mere. Virring Hallen er også en ældre hal, der bærer præg af at have været brugt i mange år. Omklædningsrum og toiletter er slidt, og cafeteriaet er inddraget, så det er ikke så fedt at invitere til stævner her.

Politikere afviser: Mangler både penge og dokumentation

To af politikerne i Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget afviser imidlertid ønsket fra Stjær og Virring-Vitved om at skride hurtigere frem, end den planlagte analyse lægger op til.

De afviser også at bygge nyt, før analysen er færdig i juni 2024.

En af dem er Tage Nielsen fra De Radikale, der sidder for bordenden som udvalgsformand.

- Problemet med at bygge nye faciliteter er jo bare, at vi ikke har penge til at bygge noget for. Hvis vi havde de penge, det kræver, kunne vi jo gøre det, de beder om, siger Tage Nielsen.

Bygger vi fire nye haller, som ender med at stå tomme nogle år senere, så er det nogle rigtig dyre kvadratmeter.

Andreas Tang-Brock (S), udvalgsmedlem, Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalget

Han har som udgangspunkt tiltro til, at idrætsforeningerne melder de faktiske forhold i deres haller ind til kommunen - alligevel har han sine forbehold.

- Jeg har hele tiden haft det sådan, at vi må gå ud fra, at foreningerne fortæller, hvor behovet for mere plads er størst, for det har de allesammen interesse i. Men vi kan også se, at det ikke er alle foreninger, der er lige gode til at melde ind til kommunen, og at det heller ikke er alle steder, man er lige god til at afmelde de haltider, man ikke får brugt, siger Tage Nielsen.

- Og i en tid med både mangel på faciliteter og mangel på penge bliver vi nødt til at være mere nøjeregnende med den slags. Så vi er simpelthen nødt til at have et bedre grundlag, så vi kan få dokumenteret, hvor behovet er, og hvor det er størst, siger han.

I Socialdemokratiet er udvalgsmedlem Andreas Tang-Brock enig.

- Foreningerne siger, at det er svært at få en tid i hallerne, og det er fint. Det er jo deres virkelighed. Men tit bliver de tider så bare ikke brugt alligevel. Og problemet er, at vi støder ind i divergerende holdninger og syn på det. Derfor prøver vi nu at gå ind med et objektivt redskab og finde nogle faktuelle tal på, hvordan det hænger sammen, siger Andreas Tang-Brock.

Han kalder det "dejligt", at en stigende andel af kommunens indbyggere melder sig ind i idrætsforeningerne.

- Men vi har også bare med konjunkturer at gøre. Bygger vi fire nye haller, som ender med at stå tomme nogle år senere, så er det nogle rigtig dyre kvadratmeter. Vi skal ikke bygge, før vi er sikre på, at behovet er der, siger det socialdemokratiske udvalgsmedlem.

Befolkningsprognosen er velkendt og har været det i mange år. Kan du forstå, hvis foreningerne tænker, at det ikke kan være så svært at forudsige, at der bliver behov for at bygge nyt, og at I er lidt sent ude med en lang analyse?

- Det er altid træls at være på bagkant, og det forsøger vi jo ikke at være. Efter det seneste valg besluttede vi jo at adskille kultur, fritid og idræt fra sundhed og omsorg i det politiske arbejde. Netop for at have muligheden for at være langt mere ambitiøs, fordi man så kan sætte nogle ekstra politiske og administrative ressourcer ind på området. Og jeg tror da, at det er udtryk for en erkendelse af, at man er bagud på nogle af de her diskussioner på kultur-, idræts- og fritidsområdet, siger Andreas Tang-Brock.

Ligesom sin radikale kollega Tage Nielsen peger Andreas Tang-Brock på, at der lige nu er et stort politisk pres på byrådet, som afkræver en skarp prioritering mellem finansieringen af forskellige byggerier.

- Det er jo der, vi står, og det er nok lidt kedeligt, men det er en politisk prioritering. Hvad er vigtigst, når man ser børnetallene stige over alle forventninger? Der har vi som byråd prioriteret at bygge to nye skoler, otte nye daginstitutioner, to nye plejehjem og to nye friplejehjem. Det er helt, helt vildt. Prøv at spørge i Norddjurs Kommune eller i Thisted Kommune, om de kan genkende det, siger Andreas Tang-Brock.

Når Marcus Gorbin rykker videre til Bar 8660 har han planer om at tage den populære burger fra Valby Bakkes spisekort med, og så skal der serveres barmad, som passer perfekt til en kold øl fra Skanderborg Bryghus. Foto: Luna Overgaard Brejning

Marcus drejer nøglen på Valby Bakke - og vender tilbage et andet sted i byen

En kombination af stigende udgifter, pladsproblemer og alvorlig sygdom har fået indehaver, Marcus Gorbin, til at slukke for de kulørte lamper på Valby Bakke.

Men det betyder ikke, at han er færdig med at lave burgere og barmad til sultne maver i Skanderborg.

Efter to udfordrende år kaster Marcus Gorbin håndklædet i ringen. Han kan ikke få økonomien til at hænge sammen på ét af Skanderborgs mindste - men måske mest kendte spisesteder - Valby Bakke. Men det betyder ikke, at han er færdig med at lave burgere og barmad i byen.

Kære Skanderborg. Vi holder sommerferielukket. Mere info kommer.

Sådan står der på en seddel, som efterhånden har hængt længe i døren på spisestedet Valby Bakke.

Og nu er kok og indehaver, Marcus Gorbin, klar til at dele mere info.

Efter to udfordrende år og et alvorligt sygdomsforløb har han opgivet at drive det lille intime sted, som Skanderborg-berømtheden Peter Sommer og vennen Carsten Pedersen oprindeligt slog dørene op til i 2013, videre.

- Jeg røg ind med en blodprop i hjertet for to måneder siden i en stressende tid, hvor det blev sværere og sværere at få økonomien til at hænge sammen. De to ting tilsammen gør, at jeg desværre ikke kunne se anden udvej end at lukke ned, siger Marcus Gorbin.

- Hvis vi ikke havde overtaget Valby Bakke for to år siden, var nøglen måske allerede blevet drejet dengang. Nu fik vi da to år mere, siger Marcus Gorbin. Foto: Bettina Sønderskov


Fra 28 til 90 pladser

En 40 procent dyrere elregning, en 30 procent dyrere gasregning, omkring 15 procent prisstigninger på madvarer og begrænsede muligheder for at øge priserne på spisekortet, har ifølge ham undergravet økonomien på det lille spisested.

- Jeg stod et sted, hvor jeg var nødt til at fyre medarbejdere for at få det til at hænge sammen. Det ville betyde, at jeg selv ville komme til at arbejde alt for meget, og det dur bare ikke efter det forløb, jeg lige har været igennem, siger Marcus Gorbin, som er glad og taknemmelig for, at der allerede har åbnet sig en ny mulighed i byen, hvor han både kan passe på sig selv og fortsætte med at lave mad.

Fra den 15. september skal han forpagte køkkenet i Skanderborg Bryghus' Bar 8660 lidt længere nede af Adelgade.

- De har et køkken i kælderen, som indtil nu ikke er blevet brugt, og det skal jeg stå for fremover, siger han.

Når du allerede har brændt fingrene på Valby Bakke, hvordan kan det så være, at du tror, at du kan få økonomien til at hænge sammen på Bar 8660?

- Den helt store forskel er, at der er plads til 90 siddende gæster. På Valby Bakke er der plads til 28. Vi er nået frem til, at det simpelthen ikke er nok, når langt størstedelen af ugens omsætning bliver lavet fredag og lørdag aften, siger Marcus Gorbin.

Det har ifølge ham ikke været usædvanligt at skulle afvise op mod 70 personer på en fredag og 50 personer på en lørdag aften, fordi kapaciteten på Valby Bakke er så begrænset.

- Vi har forsøgt at lave to-tre timers reserveringer på bordene, men det kan man ikke i Skanderborg - og nok slet ikke på Valby Bakke. Folk vil være sikre på, at de kan blive siddende længe og hygge. Det kan jeg sagtens forstå, men det er svært at få økonomi i det, siger Marcus Gorbin, som nu glæder sig til at tage hul på et nyt kapitel i sit arbejdsliv.

Valby Bakke, Skanderborg. Foto: Privat

Glæder sig til Gorbins Køkken

- Den gode nyhed er, at jeg åbner Gorbins Køkken på Bar 8660 og at der indtil videre er to af mine medarbejdere fra Valby Bakke, som kommer med derned. Den dårlige nyhed er, at jeg måtte opgive Valby Bakke, men jeg ved, at der bliver arbejdet på at få en anden til at overtage stedet, siger han.

Når han forpagter køkkenet på Bar 8660, er det som ejer af en nystartet enkeltmandsvirksomhed, hvor han i modsætning til tidligere kommer til at hæfte personligt, hvis det skulle gå galt.

- Den store forskel på at være forpagter af et køkken og på at skulle drive et helt spisested som Valby Bakke er, at jeg ikke har så mange faste, store udgifter. Her kan jeg købe ind fra uge til uge og tilpasse indkøbene efter, hvor meget vi sælger, siger Marcus Gorbin, som glæder sig til det nye samarbejde omkring udviklingen af Bar 8660.

- Vi vil prøve at få mere gang i byen, og vi vil gøre, hvad vi kan for at tiltrække folk mere jævnt henover ugen. Det er svært, men det kan godt lade sig gøre, siger han og tilføjer, at onsdags-quiz-aftenerne på Bar 8660 er blevet kæmpe tilløbsstykke.

- Det går sindssygt godt med det koncept, og jeg glæder mig til at se, hvad vi ellers kan finde på, siger tilføjer han.

I alt tre mennesker er fundet dræbt mellem Skanderborg og Ry. Arkivfoto: Johan Gadegaard

54-årig kvinde og hendes 55-årige samlever fundet dræbt mellem Skanderborg og Ry

Et samlevende par, en kvinde på 54 og en mand på 55, blev onsdag eftermiddag fundet dræbt på deres bopæl mellem Skanderborg og Ry.

Ved søgning med politihunde fandt Sydøstjyllands Politi også kvindens tidligere ægtefælle død i et nærliggende stykke skov.

Ifølge politiets efterforskning har sidstnævnte begået selvmord, sandsynligvis efter at have dræbt den 54-årige kvinde og den 55-årige mand.

Den tidligere ægtefælle var ifølge politiets oplysninger rejst fra København, hvor han boede, til gerningsstedet, og ved gennemsøgning af hans lejlighed natten til torsdag fandt politiet indikationer på, at han havde et ønske om at begå selvmord.

Efter en anmeldelse fandt politiet først det samlevende par dræbt på bopælen, mens politiets hunde efterfølgende fandt endnu en død mand i et nærliggende skovområde. Ifølge politiet er der tale om kvindens tidligere ægtefælle.

En kvinde og en mand på henholdsvis 54 og 55 år blev onsdag fundet dræbt mellem Skanderborg og Ry.

Det skriver Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Det er politiets klare formodning, at de to er fundet dræbt på deres bopæl, som politiet ikke oplyser mere om, end at det skulle være mellem Skanderborg og Ry.

Onsdag klokken ca. 16.30 modtog Sydøstjyllands Politi en anmeldelse om, at en mand var fundet dræbt på førnævnte bopæl, og da politiet ankom til stedet, fandt de også den dræbte kvinde.

Bruddet mellem de tidligere ægtefæller, der blev skilt i 2017, har været konfliktfyldt og turbulent.

Sydøstjyllands Politi

Politiet indledte en efterforskning med hunde, som ved 19-tiden onsdag fandt endnu en død mand i det, politiet beskriver som "et nærliggende skovstykke". Politiet vurderer, at der er tale om gerningsmanden, der efterfølgende har taget sit eget liv.

- På baggrund af omstændighederne ved hændelsen og på baggrund af den allerede gennemførte efterforskning er det Sydøstjyllands Politis foreløbige vurdering, at der er tale om, at kvindens tidligere ægtefælle, der er bosiddende i København, er kørt til gerningsstedet og har dræbt kvinden og dennes nuværende samlever på deres fælles bopæl. Han har derefter begået selvmord, skriver politiet i pressemeddelelsen.

Klare indikationer på ønske om selvmord

Efter fundet af de tre personer undersøgte politiet allerede natten til torsdag den formodede gerningsmands færden.

I København blev hans bopæl gennemsøgt, og her fandt politiet "klare indikationer på, at han ønskede at begå selvmord".

- En foreløbig undersøgelse i politiets registre viser også, at bruddet mellem de tidligere ægtefæller, der blev skilt i 2017, har været konfliktfyldt og turbulent. Dette element vil indgå i de videre undersøgelser, skriver politiet.

Politiets foreløbige undersøgelser og vurderinger betyder imidlertid ikke, at sagen er afsluttet. Rutinemæssigt vil politiet nu foretage en omfattende og bred efterforskning for at afdække, om der skulle være forhold, der modsiger politiets nuværende vurdering af hændelserne.

I første omgang skal de afdøde endeligt identificeres, ligesom de vil blive obduceret. Der skal også udføres tekniske undersøgelser, eventuelt yderligere søgning med hunde, der skal afhøres vidner, og så skal både forholdet mellem de tre afdøde samt forløbet op til hændelsen efterforskes.

Sydøstjyllands Politi oplyser i deres pressemeddelelse ikke yderligere detaljer om konkrete dødsårsager og har indtil videre ikke flere oplysninger til offentligheden om sagen.

Din kommuneskat kommer måske til at stige, ny naturfredning åbner - og ønske om stordagpleje cirkulerer stadig rundt i det politiske system

Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

Ny naturfredning klar til åbning

Kort over Tåstruplandet. Foto: Greenways.dk.

En ny fredning i naturen mellem Harlev, Tåstrup og Stjær åbner nu officielt.

Det skriver Greenways.dk, der koordinerer den officielle åbning af naturfredningen.

Der er tale om et 220 hektar stort og sammenhængende naturområde, der har fået navnet Tåstruplandet, og søndag den 4. september vil det blive åbnet af et arrangement, som en række foreninger samt Aarhus Kommune og Skanderborg Kommune står for.

Greenways.dk beskriver Tåstruplandet som "en perle for naturelskere".

- Her er et rigt fugle- og dyreliv og spændende fortidsminder, her er stier og trampestier, skilte med formidling, og en kortfolder plus pæle med piktogrammer hjælper alle med at finde rundt, skriver Greenways.dk.

I fredningen kan man bevæge sig rundt i flere landskabstyper, blandt andet skov, mose og søveksler med marker, enge og overdrev.

Arbejdet med at frede området begyndte tilbage i 2012, og fredningen er endt med at omfatte både Tåstrup Sø, Tåstrup Mose, Lillering Skov, Stjær Stenskov og Stjær Søskov.

Stjær Stenskov har været fredet siden 1961, og en del af området er fortsat beskyttet under EU's Natura 2000-ordning.

Læs mere om åbningen af Tåstruplandet her, hvor du også kan se et detaljeret kort over fredningen.

Ny topchef tager over efter stifter

COO Lotte Bendstrup er blevet forfremmet til ny dansk topchef i den Skanderborg-baserede tech-virksomhed Teamblue. Foto: PR

Den europæiske techgigant team.blue, som har stærke rødder og en stor afdeling i Skanderborg har netop forfremmet COO, Lotte Bendstrup til ny dansk topchef. Hun får ifølge en pressemeddelelse fra tech-giganten en nøglerolle, når virksomhedens målsætning om at blive førende digital samarbejdspartner på samtlige europæiske markeder skal realiseres i løbet af de kommende år.

Lotte Bendstrup har de seneste fire år været ansat som COO under den hidtidige CEO og stifter, Stefan Rosenlund, som forlader posten efter 22 år.

Han stiftede sammen med manden bag Lille Nyhavn, Lars Kromann, og Pelle Martin Smidt i år 2000 hostingselskabet Wannafind i en kælder i Skanderborg. Dermed blev grundstenen lagt til et langt væksteventyr, som blandt andet har ført til fusioner med belgiske Combell Group og hollandske TransIP.

Virksomheden beskæftiger i dag 1700 medarbejdere fordelt på 26 kontorer i hele Europa, og omsætningen steg i det seneste regnskabsår med 15 procent til 476 millioner kroner.

– Jeg har kæmpestore ambitioner på forretningens vegne, og jeg glæder mig utrolig meget til den spændende rejse, som jeg skal ud på sammen med de 200 andre dygtige og ambitiøse ildsjæle, der er med på holdet i den danske afdeling. Stefan har gennem de seneste mere end 20 år opbygget en fantastisk forretning og samlet et superstærkt team. Så det er også lidt en ære at få muligheden for at tage over efter ham, siger Lotte Bendstrup og tilføjer, at vækst også kommer til at stå øverst på agendaen under hendes ledelse.

– Vores danske vækstrejse har hidtil foregået gennem opkøb. Nu er der ikke så meget tilbage at købe op i Danmark. Derfor vil vi satse mere på den organiske vækst i forhold til kerneforretningen. Desuden er strategien, at vi vil udvide vores samlede services. Det skal primært ske ved at opkøbe virksomheder, der tilbyder ydelser, som ligger tæt op ad kerneforretningen, siger hun.

Kommunen har reserveret mulighed for skattestigning på 12,4 mio.

Kommunen har mulighed for at øge skatteindtægterne svarende til 12,4 mio. kr. i 2023. Foto: Christian Bæk Lindtoft

I lyset af inflationen, den generelle økonomiske udvikling og en stram aftale om kommunernes økonomi for 2023 er byrådspolitikerne presset til at spare penge under de nært forestående budgetforhandlinger.

En af de metoder, kommunen kan bruge til at få flere penge i kassen i 2023, er at hæve procentsatsen for den kommunale skatteopkrævning.

Og den mulighed vil kommunen ikke blot lade passere - derfor har Skanderborg nu, ligesom Gentofte, Rudersdal, Greve, Solrød og Fanø, meddelt Finansministeriet, at de gerne vil reservere den ramme til skatteforhøjelser, de har mulighed for at indføre i 2023.

Det fremgår af Indenrigs- og Boligministeriets hjemmeside.

Muligheden for at sætte skatten en anelse op følger af udligningsreformen, der blev vedtaget i 2020, og som betyder, at de 98 kommuner indbyrdes fordeler skatteindtægter, så nogle kommuner giver penge til andre kommuner og omvendt.

Kommuner som Skanderborg, der overfører penge til andre kommuner, har ifølge aftalen mulighed for at sætte indkomstskatten op svarende til det tab, Skanderborg oplever som følge af den kommunale udligning.

I alt har Skanderborg mulighed for at sætte indkomstskatten op med i alt 12,4 mio. kr., som så skal fordeles som en procentsats på tværs af alle skatteborgere.

At kommunen har reserveret den ramme til skattestigninger betyder dog ikke, at byrådspolitikerne nødvendigvis beslutter at udnytte hele rammen på de 12,4 mio. kr.

En eventuel skattestigning skal vedtages endeligt under forhandlingerne om kommunens budget for 2023-2026, som skal vedtages endeligt den 13. oktober.

Det fremgår ikke af ministeriets hjemmeside, hvor stor en skattestigning den enkelte borger vil opleve i procent, såfremt byrådet vælger at udnytte hele den reserverede ramme.

Amatørrytter fra Hørning omkommet i rideulykke

Lørdag den 20. august mistede en rytter fra Hørning på tragisk vis livet efter en ulykke under et hestevæddeløb i Aalborg.

Det oplyser Dansk Hestevæddeløb i en pressemeddelelse.

Der er ifølge Dansk Hestevæddeløb tale om den 49-årige amatørrytter Christina Degn Gerlings, der efterlader sig mand og to børn, og som sad i bestyrelsen for Jydsk Galophesteejerforening på Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus.

Ifølge Aarhus Stiftstidendes oplysninger skete ulykken ved udgangen af et sving under lørdagens sidste galopløb, hvor Christina Degn Gerlings hest af ukendte årsager snublede.

Efterfølgende blev hun hurtigt fragtet til Aalborg Universitetshospital, hvor hun lørdag aften døde af sine kvæstelser.

- Dansk Galop, Jydsk Væddeløbsbane, Racing Arena Aalborg og hele den danske væddeløbssport vil hermed udtrykke den største medfølelse i denne svære tid til Christinas nærmeste og øvrige pårørende. Æret være Christina Gerlings minde, skriver Dansk Hestevæddeløb i sin pressemeddelelse.

Først var stordagpleje i Hylke erklæret død - men nu skal udvalg genbehandle sagen

Emma Perriton fra Hylke Landsbyråd har været tovholder på projektet om en stordagpleje i Hylke. Foto: Privat.

Tidligere på måneden erklærede Børne- og Ungdomsudvalget Hylkes drøm om en stordagpleje død, men nu tager sagen en ny drejning.

Ved onsdagens møde i Økonomi- og Erhvervsudvalget, hvor sagen skulle behandles, inden den endeligt sendes videre til behandling i byrådet, besluttede et flertal på foranledning af Venstre, DF, Nye Borgerlige og De Konservative, at sende sagen tilbage til fagudvalget.

Årsagen er, at der er store uoverensstemmelser mellem den finansiering, kommunen har udregnet, og den finansiering, som folkene bag stordagpleje-projektet i Hylke har fået udført med faglig bistand.

Mens beslutningen kan betyde, at Hylke Landsbyråds planer om stordagplejen alligevel ikke bør lægges permanent i skuffen, betyder den sandsynligvis også, at stordagplejens chancer for at blive en del af forhandlingerne om de kommende fire års kommunale budget er døde.

Med en ekstra udvalgsbehandling, som først vil komme i september, er der nemlig ikke meget tid til efterfølgende at få stordagplejen inkluderet i budgetforhandlingerne, der begynder med et seminar for byrådet mandag og tirsdag den 29. og 30. august.

Deadline for budgetvedtagelsen er den 13. oktober.