Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Gratis morgenbord til Smukby 2022 i Skanderborg. Foto: Per Bille, Ry-Foto

Hvad har Skanderborg at byde på?

For første gang i mange år skulle Rikke Højlund og hendes mand ikke til Smukfest i år.

I stedet besluttede de sig for at tage turen fra Galten til Skanderborg for at tilbringe en lørdag i byen med deres to teenagedøtre.

Sammen ville de shoppe, spise og nyde livet og festivalstemningen i den Smukby, som de havde set annoncer for flere gange i ugerne op til årets Smukfest.

- Vores datter skulle afsted på efterskole søndag. Vi havde stadig sommerferie, og vi var klar til at lægge mange penge i Skanderborg. Jeg ved ikke, hvad jeg havde forestillet mig, men jeg havde nok forventet, at der ville være sindssygt mange mennesker, fortæller hun.

Den første overraskelse kom, da hun skulle finde en parkeringsplads.

- Jeg havde ikke forventet, at vi nemt kunne finde en parkeringsplads lige midt i byen. Det var positivt, og vi var hurtigt klar til at gå ombord i alt det, som Skanderborg havde at byde på sådan en lørdag under Smukfest, siger Rikke Højlund.

Hvor meget - eller hvor lidt - hun og andre besøgende oplevede, at Skanderborg kunne byde på under Smukfest, hvor befolkningstallet og indtjeningsmulighederne i byen blev mangedoblet, stiller jeg skarpt på i dagens nyhedsbrev.

Her svarer cityformand, Jens Juhl, på kritikken fra de mange borgere, som i kommentarer på sociale medier har kaldt Smukby for alt fra en tam omgang til en kæmpe skuffelse og hverdagskost i andre byer.

En kritik, som han tager til sig, men som også får ham til at sende et spørgsmål tilbage til kritikerne:

- Hvad gør du selv for at skabe en mere levende midtby?

Ifølge ham er mange medlemmer i Skanderborg Cityforening i øjeblikket hårdt spændt for efter to år med corona-nedlukninger og øget nethandel.

Samtidig kniber det med at få frivillige til at hjælpe de handlende med at løse praktiske opgaver i forbindelse med de arrangementer, som borgerne efterspørger, men som cityforeningen ikke har råd til at betale sig fra hver gang.

- Økonomien er faktisk så presset i år, at cityforeningen ikke kommer til at betale de 45.000 kroner, det koster at rejse det store juletræ på Kulturhustorvet.

Hvad? Byens store juletræ. Kunne I virkelig ikke have valgt at spare et andet sted?

- Det kunne vi måske godt, men når vi tager juletræet, tænker folk nok alligevel: Hov, hvad sker der her. Håbet er, at det kan være med til at rejse en vigtig debat om den store interesse, vi allesammen har i at have en levende midtby, og hvad det egentlig kræver, siger Jens Juhl.

Med den kontante udmelding fra en cityformand, som i bund og grund hverken ønsker en tam Smukby eller en tam juleby i Skanderborg, vil jeg overlade dig til dagens historier.

Husk, at du som altid er velkommen til at skrive til mig på mailen: besok@skanderborgliv.dk med kommentarer og inputs til dagens historier og idéer til nye historier.

Bliv abonnent på SkanderborgLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Skanderborg Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist
Rikke Højlund og Jane Hedegaard undrer sig begge blandt andet over de få muligheder for at købe mad- og drikkevarer på gaden i Skanderborg under Smukfest. Privatfoto

Rikke og Jane tog til Smukby i Skanderborg og fik en lang næse: - Der skete jo ikke noget særligt

En helt almindelig kedelig lørdag.

Sådan oplevede Rikke Højlund fra Galten sit besøg i årets Smukby i Skanderborg.

Jane Hedegaard fra Vrold var heller ikke imponeret over livet og udvalget af mad og drikkevarer i midtbyen fredag aften under Smukfest, hvor Skanderborgs indbyggertal ellers var mangedoblet.

Find Lykkebøe, som er formand i foreningen Skønnest ved Skanderborg og har været frivillig under årets Smukby er enig i, at der er plads til forbedringer.

- Der er rigtig god plads til forbedringer, og der er rigtig god plads til folk, der vil
hjælpe os med at komme i mål med dem til næste års Smukby. Vi har hårdt brug for flere frivillige, hvis det skal lykkes, siger han.

For første gang i mange år skulle hverken Rikke Højlund eller hendes mand til Smukfest i år. Istedet besluttede de sig for at tage turen fra Galten til Smukby i Skanderborg for at bruge lørdagen i byen, shoppe, spise og nyde livet og festivalstemningen i byen.

- Vores datter skulle afsted på efterskole søndag, vi havde stadig sommerferie, og vi var klar til at lægge mange penge i Skanderborg. Jeg ved ikke, hvad jeg havde forestillet mig, men jeg havde nok forventet, at der ville være sindssygt mange mennesker, og at det ville blive svært at finde en parkeringsplads. Jeg troede også, at Adelgade ville være lukket af, ligesom når der er Lys Nat i byen, siger Rikke Højlund.

Hun har tidligere boet i Skanderborg og plejer at vende tilbage, når der sker noget spændende i midtbyen.

Den første overraskelse kom, da hun så, at der var masser af ledige parkeringspladser i midtbyen.

- Jeg havde ikke forventet, at vi kunne finde en parkeringsplads midt i byen, så det var positivt, og vi var hurtigt klar til at gå ombord i alt det, som Skanderborg havde at byde på under sådan en lørdag under Smukfest, siger Rikke Højlund, som sammen med familien begyndte med at gå i Byparken, hvor der ifølge Smukby-programmet var Store Badedag.

Wow, man kunne have solgt meget kaffe her

- Der sad en masse familier på medbragte tæpper og ventede på, at underholdningen skulle gå i gang, men der var ikke rigtigt nogle ude at bade. Som den gamle sælger jeg er, kunne jeg ikke lade være med at tænke: Wow. Man kunne have solgt masser af kaffe, kage og fadøl her, for der var mange mennesker, men der var ikke en eneste mulighed for at købe noget at spise eller drikke i Byparken, siger Rikke Højlund.

Hun husker stadig, hvor travl en Smukfest-uge kunne være i Skanderborg, da hun selv stod i Vero Moda og solgte tøj for mange år siden.

Derfor blev hun overrasket, da familien ramte Adelgade, som i hendes øjne ikke så meget anderledes ud end en "almindelig kedelig lørdag."

- Vi ville både have spist frokost og aftensmad i Skanderborg og brugt tiden derimellem på at nyde livet og stemningen, men der skete ikke meget andet på gaden, end at slagteren grillede pølser i den ene ende, og at Walthers serverede fadøl i den anden ende. Efter halvanden time gik vi op til min mor, som bor i byen uden at have lagt en krone i byen, siger Rikke Højlund.

Hun har på fornemmelsen, at hun ikke er den eneste, der sidder tilbage med en følelse af, at årets Smukby var en tam omgang.

- Min oplevelse var, ay mange, der ligesom os gik lidt rundt på må og få og ledte efter noget Smukby, siger hun.

Vi kunne få mere ud af Smukfest

Aftenen forinden havde Jane Hedegaard fra Vrold nogenlunde samme oplevelse med årets Smukby.

- Hvis min kæreste ikke havde boet i Horsens, havde vi nok købt et 8660 armbånd og taget en tur i skoven den fredag aften. I stedet besluttede vi os for at tage en tur ind til Skanderborg. Jeg synes, jeg kan huske, at der var masser af liv og stemning i byen under Smukfest for nogle år siden og så kunne vi jo nyde det, imens vi fik noget at spise, siger hun.

Jane Hedegård havde forventet, at der ville være et større udvalg af mad i byen, end der plejer, på en dag, hvor byens indbyggertal var mangedoblet.

- Vi endte med at spise på Kokken og Wokken, og det var fint nok, men det kunne have været hyggeligt med nogle madboder. Jeg er sikker på, at det ville trække flere folk ind til byen ligesom i gamle dage, men der var stort set ingenting, og vi kunne høre på de få andre folk, der var i byen, at de havde stort set samme oplevelse. Det ærgrer mig, for jeg har et stort hjerte for Skanderborg. Jeg synes også, at det er en skam for byens handelsliv, at de ikke får mere ud af, at der er så mange tusinde mennesker i Skanderborg i de dage, siger hun.

God plads til forbedringer

Find Lykkebøe, som er formand for foreningen Skønnest ved Skanderborg og har været med til at planlægge årets Smukby er enig i, at der er plads til forbedringer.

- Der er rigtig god plads til forbedringer, og der er også rigtig god plads til folk, der vil hjælpe os med at komme i mål med dem til næste års Smukby. I cityforeningen har man det problem, at man ikke har en masse personale i overskud til at gøre ekstraordinære ting i forbindelse med arrangementer, så der er brug for frivillige, siger Find Lykkebøe.

Find Lykkebøe er formand for foreningen Skønnest ved Skanderborg, som hjælper cityforeningen med at skaffe frivillige hænder og har stået bag indsamlingen af omkring en million kroner til Skanderborgs nye legeplads og Ole Lund Kirkegaards univers i Byparken. Foto: Bettina Sønderskov.

Skønnest ved Skanderborg stillede i år med otte frivillige, som især hjalp med at få lørdagens store gratis kaffebord på benene.

- Det var så stor en succes, at vi blev løbet overende. Vi havde plads til 200 siddende gæster, og meget hurtigt stod der 4-500 mennesker på nakken af hinanden. Vejret var skønt, så folk blev siddende længere end forventet, men vi fik det til at køre trods pladsmangel og problemer med strømmen til kaffemaskiner, og 98 procent af de fremmødte tog det med et smil. Vi har lært af det hele, og nu er der skabt et skelet, som vi kan bygge videre, så vi kan gøre Smukby endnu bedre til næste år, men vi mangler altså nogle gratis kræfter. Jo flere, vi kan få ombord, jo bedre kan vi gøre det til næste år, siger han.

Taknemmelige festivalgæster

På spørgsmålet om, hvorvidt Jane Hedegaard, som ærgrer sig over årets Smukby, er villig til at hjælpe de handlende i Skanderborg med at få stablet flere aktiviteter og mere udendørs servering på benene til næste år, siger hun:

- Ja, hvis jeg i god tid kan få at vide, hvad jeg skal hjælpe med og i hvilket tidsrum, vil jeg da gerne være med til at gøre Smukby mere spændende. Jeg ved bare ikke rigtigt, hvor jeg skal henvende mig, siger Jane Hedegaard.

Hun har tidligere arbejdet med at engagere frivillige i socialt arbejde, og hun har et forslag til, hvordan byens erhvervsdrivende kan få hul igennem til nye frivillige.

- Man kunne til store arrangementer i byen som Mørk Nat og Lys Nat stille en bod op og fortælle folk, hvad de kan bidrage med til næste års Smukby. Her kan man også spørge folk, om de har idéer til, hvordan vi gør Skanderborg endnu mere spændende for byens borgere og festivalgæsterne til næste år, siger hun.

- Det er en knippelgod idé at lave sådan en aktionsbod. Den opgave påtager Skønnest ved Skanderborg sig gerne.  Måske kan vi allerede være klar med den til Kræmmermarkedet i Skanderborg i næste weekend ( 3.-4. september), siger han og fortsætter:

- Vi har masser af eksempler på, hvor meget det giver igen at være frivillig under Smukby, som vi gerne vil dele med folk. Det var eksempelvis helt fantastisk at tale med nogle af de festivalgæster, der dukkede op til gratis morgenkaffe i midtbyen. De ville vide, hvor de skulle betale for kaffen. Men den skulle de jo ikke betale for, og et par af dem fortalte om, hvor fantastisk det er at komme til Skanderborg under Smukfest, fordi ingen andre byer tager imod festivalgæster på den måde, som vi gør. Det må da være et signal om, at Smukby er kommet ud over bygrænsen, og at vi har fat i noget rigtigt, som vi skal blive ved med at bruge kræfter på at gøre endnu bedre, siger han.

Jens Juhl, formand, Skanderborg City

Citychef: Vi vil også gerne have mere Smukby, men hvor skal pengene og hænderne komme fra?

En del borgere kritiserer årets Smukby i Skanderborg for at være en tam omgang.

- Vi tager kritikken til os, men vi synes faktik at vi med begrænsede midler har formået at lægge grundstenene til noget godt, som vi kan bygge videre på til næste år. Vores store udfordring er bare, at økonomien og fællesskabet i handelsbyen Skanderborg er udfordret for tiden, siger formanden for Skanderborg Cityforening, Jens Juhl.

- Hvis vi skal have en mere levende midtby før, under og efter Smukfest, og hvis det store juletræ på Kulturhustorvet skal rejses i år, har vi brug for hjælp, siger han.

Borgere kalder årets Smukby i Skanderborg en tam fornøjelse: Vi tager kritikken til os, men økonomien og fællesskabet er udfordret for tiden. Hvis vi skal have en mere levende midtby før, under og efter Smukfest, og det store juletræ skal rejses i år, har vi brug for hjælp, svarer formanden for Skanderborg Cityforening.

Fornylig fik cityforeningens Smukby 2022 drøje hug i forbindelse med en meningsmåling, der blev slået op i facebookgruppen Skanderborg Hjælper Skanderborg. Her svarede over 85 procent af de 173 deltagere i rundspørgen, at de emten var skuffede over årets Smukby, eller at den ikke levede op til deres forventninger.

Den meningsmåling gør selvsagt indtryk på formanden for Skanderborg Cityforening, Jens Juhl, fra Chokoladefabrikken.

- Vi vil altid gerne have kritik, for det kan vi lære af, så jeg har også læst alle kommentarerne til indlægget, men det er ikke det hele, der er lige brugbart. Jeg vil hellere have at folk henvender sig direkte til cityforeningen med deres kritik og inputs til næste til år, og endnu bedre spørger sig selv, hvad de selv kan gøre for at hjælpe med at skabe en levende midtby både før, efter og under Smukfest, siger han.

Men det er vel først og fremmest handelslivet, som får glæde af det, når der er flere mennesker i byen. Er det så ikke rimeligt nok, at det er jer, der står for at lave aktiviteter i byen?

- Sådan kan man selvfølgelig godt vælge at se på det, men jeg tror bare, at mange glemmer, at vi kommer lige ud af lang periode med corona-nedlukninger og øget nethandel. Der er en grund til, at flere butikker på gaden er lukket, og lige nu oplever vi altså, at det gør lidt ondt hos mange, og at der er færre penge at gøre med, siger han og tilføjer, at byens handlende på trods af det har formået at skrue et mere omfattende program for hele ugen sammen end nogensinde før.

Umuligt at have fuldt program alle dage

Tidligere år har der i højere grad været få store arrangementer i Skanderborg, som tilløbsstykket Lune Carlsen, som en enkeltstående butik, Vignoble, selv brugte 50.000 kroner på at arrangere gadekoncert med, samt Smukfests 40 års jubilæums-gave til byen - en stort anlagt street-festival i 2019.

- I år har vi delt byen op i forskellige zoner, hvor hvert område er gået sammen om arrangere mindre aktiviterer sammen med nogle af vores legekammerater som Kulturskolen, Skanderborg Museum, Skanderborg Sogn og foreningen Skønnest ved Skanderborg.

Sidstnævnte stod sammen med et par af byens dagligvarebutikker for én ag årets største successer - et gratis morgenbord.

- Det kan godt være, at folk bagefter skulle vente et par timer på at underholdningen gik i gang i Byparken, men sådan er det. Vi har ikke haft aktiviteter nok til at dække hver eneste time under Smukfest. Det har vi hverken økonomien eller hænderne til, siger Jens Juhl.

Lørdagens store arrangement for børn i Byparken blev ifølge Mikkel Xavier fra Smukfest vanen tro betalt og arrangeret af festivalen, som ifølge ham har skudt det samme trecifrede beløb i et lørdags-event under Smukby, som de plejer. Foto: Per Bille, Ry-Foto

Ifølge ham er Skanderborg Cityforening både udfordret af, at det kniber med frivilligheden og opbakningen fra alle dem, der driver erhverv i og omkring Skanderborg Midtby.


Rejser ikke det store juletræ i år

- Vi har faktisk lige besluttet, at cityforeningen ikke kommer til at rejse det store juletræ på Kulturhustorvet i år. Det handler både om at økonomien er stram mange steder, og at vi vil sende et signal til byens borgere og erhvervsdrivende om, at tingene ikke kommer af sig selv. Hvis juletræet skal op i år, har vi brug for, at der er flere som melder sig ind i cityforeningen eller at erhvervslivet støtter op på andre måder, siger han.

 Mener du virkelig, at I ikke vil rejse det store juletræ på Kulturhustorvet i år?

- Ja. Det koster 45.000 kroner at få rejst det træ, og de penge har vi i år valgt at bruge på en some medarbejder, for vi har virkelig brug for at markedsføre os og gøre folk opmærksom på, at vi er her, og at det har kæmpestor betydning at handle lokalt, siger han.

I modsætning til i en række andre byer bidrager kommunekassen ikke til julebelysningen i Skanderborg, så Cityforeningen står ifølge ham alene med den ekstra elregning, udgifter til op og nedtagning samt vedligehold og nyindkøb, så der bliver ifølge ham stadig brugt mange penge på at skabe julestemning i Skanderborg.

Jamen, det store juletræ. Kunne I ikke have valgt at spare et andet sted?

- Det kunne vi måske godt, men når vi tager juletræet, tænker folk nok alligevel: Hov, hvad sker der, og måske kan det være med til at sende et kraftigt signal og rejse den vigtige debat om, hvorfor alle har en interesse i, at vi har en levende midtby, og hvad det kræver, siger Jens Juhl, som godt er klar over, at den beslutning formentlig heller ikke falder heldigt ud i en facebook-meningsmåling.

Sat på spidsen, så falder din huspris måske med 20 procent, inden alle byens butikker har drejet nøglen. Vi har altså allesammen en interesse i at gøre, hvad vi kan for at holde liv i byen. Det kan man både gøre ved at handle lokalt og give os en hånd. Vi kunne lave flere og større aktiviteter i byen, hvis vi havde nogle flere frivillige kræfter at trække på.

Jens Juhl, citychef

Vigtig debat om fremtidens handelsby

- Det kan godt være, at debatten på de sociale medier bliver lidt mudret, og at folk siger til hinanden: Nej, nu sker der da slet ingenting i midtbyen mere, men jeg tror også, at det kan være med til at rejse en god og vigtig debat, siger Jens Juhl og tilføjer, at han har planer om at besøge alle de virksomheder, som ikke er medlem af Skanderborg City i dag, for at forsøge at få dem med ombord.

- Hvis bare alle dem, der driver erhverv i og omkring midtbyen, var medlemmer af cityforeningen, kunne vi  måske både rejse to store juletræer til jul og lave en bedre Smukby til næste år, siger han.

Har I overblik over, hvor meget handelslivet i byen får ud af Smukfest i dag, hvor en stor del af trafikken går udenom byen, og om det overhovedet kan betale sig at gøre en masse ud af Smukby?

- Vi evaluerer selvfølgelig på, hvordan det er gået med omsætningen under Smukby hvert år, men jeg kan ikke give dig et tal. Der er virkelig stor forskel på, hvor meget ekstra omsætning de enkelte butikker har under Smukfest. Der er selvfølgelig forskel på, om du har en butik som sælger pyntepuder eller dagligvarer og drinks i den uge. For nogen smitter det måske direkte af på omsætningen i festivalugen, at de lægger en masse kræfter i Smukby. Men men det ville se underligt ud, hvis der var en Smukfest og der slet ikke skete noget særligt i byen. Alle de 55.000 mennesker, der kommer til Skanderborg ville jo tænke: Er vi i grunden rigtigt velkomne? Når vi gør noget ud af byen, lægger festivalgæsterne mærke til det, og hvem ved om de måske kommer tilbage og køber den pyntepude, som de så i vinduet, efter festivalen, siger han.
Smukby 2022. Skanderborg. Foto: Per Bille, Ry-Foto

Fra gratis bodgader og børnefestival til Smukby med begrænset budget: Her er historien

- Smukby er et svært koncept. Samtidig med at vi har en stor, international festival ude i skoven, skal vi med begrænsede midler skabe et attraktivt og gratis alternativ til byens borgere inde i byen. Det har igennem årene været forbundet med en del udfordringer, men jeg synes, at vi er kommet rigtigt godt på banen i år, siger Vibeke
Breuerbach.

Hun er projektleder i Skanderborg Kommune og har været tovholder i Smukby-komitéen, siden den blev dannet i 2014.

Samarbejdet opstod efter, at Smukfest af sikkerhedsmæssige årsager begyndte at hegne campingområder og bodgader ind, så der ikke længere var gratis adgang til koncerter og børneunderholdning for borgerne.

Da campingområderne omkring Smukfest blev hegnet ind i 2014, var det pludselig slut med gratis adgang til bodgader, børnefestival og bluestelt for byens borgere. I stedet ville cityforeningen arrangere Smukby for borgere og festivalfolk i Skanderborgs midtby. Det har igennem årene resulteret i et bredt samarbejde omkring mange mere eller mindre vellykkede arrangementer, ifølge tovholder i Smukby-komitéen, Vibeke Breuerbach.

- Det er et svært koncept. Samtidig med at vi har en stor, international festival ude i skoven, skal vi med begrænsede midler skabe et attraktivt og gratis alternativ til byens borgere inde i byen. Det har igennem årene været forbundet med en del udfordringer, men jeg synes, at vi er kommet rigtigt godt på banen i år, siger Vibeke Breuerbach, som er projektleder i Skanderborg Kommune.

Hun har været tovholder på Smukby-komitéen, siden den blev dannet i 2014 som et resultat af, at Smukfest efter mange udfordringer med vold og kriminalitet begået af udefrakommende uden armbånd til festivalområdet, besluttede sig for at hegne campingområderne og bodgaderne ind.

Det medførte blandt andet, at det for byens borgere var definitivt slut med at tage til gratis koncerter og børnefestival i teltet Blusen ved Skanderborghus.

- Som en konsekvens af det, kom der en forespørgsel fra kommunen til Skanderborg Cityforening, som ville give borgere og festivaldeltagere mulighed for at få nogle gratis oplevelser og noget festivalstemning i midtbyen i stedet. Den var Smukfest med på, siger Vibeke Breuerbach, som har været koordinator i gruppen, som i dag består af omkring 20 forskellige aktører inklusiv en række samarbejdspartnere som foreningen Skønnest ved Skanderborg, Skanderborg Sogn, Kulturskolen og Skanderborg Museum.

Smukfest og cityforeningen gjorde i årene op til 2014 flere forsøg på at få et samarbejde i gang om at gøre midtbyen mere levende under Smukfest. Efter et mislykket forsøg på at etablere en flyver- citybar på Kulturhustorvet i 2010 blev flyet året efter brugt som blikfang til et "speakers corner event" et andet sted i byen. Arkivartikel Horsens Folkeblad.

Sivegade til Smukfest

- Vi har prøvet en masse forskellige koncepter af igennem tiden, og i år synes jeg virkelig, at butikkerne er kommet på banen med mange små arrangementer. Det har aldrig været meningen, at Smukby skulle være en alternativ festival. Vi ser det mere som en sivegade til bodgaderne på Smukfest, hvor man uden armbånd kan opleve nogle finurligheder, lytte til en gårdsanger, få et gratis rundstykke og nyde stemningen i en festklædt by, siger Vibeke Breuerbach.

Skanderborg Kommunes primære bidrag til Smukby-samarbejdet er ifølge hende at fungere som koordinator på de mange aktiviteter og at sikre, at der er styr på praktiske ting som sikkerhed, trafikafvikling, friske blomster og fejede gader.

- Smukby er i udgangspunktet et projekt med meget begrænset økonomi. Det er samarbejdspartnerne og de handlende selv, som hvert år skal have penge op af lommen for at dække udgifter til arrangementer og finde ekstra personale til det. I år har der været flere forskellige scener og gaden har været delt op i zoner. Der har ikke været fuldt program hver dag hele dagen, men der har været spredte aktiviteter op og ned af gaden, og jeg synes, at de erhvervsdrivende og de aktive samarbejdspartnere er kommet godt på banen, siger Vibeke Breuerbach.

Hun er dog også opmærksom på den kritik, som flere borgere har delt på de sociale medier efter årets Smukby, som de kalder for en tam affære.

- Hvis man har en idé til, hvad vi skal lave til næste år, eller har lyst til, at der skal ske noget mere i midtbyen, synes jeg, man skal overveje at melde sig som frivillig. Butikkerne gør virkelig meget. Jeg har kun ros til overs for deres indsats og for det frivillige arbejde, som foreninger som Skønnest ved Skanderborg, lægger i Smukby. Vi tilpasser hele tiden, og hvis vi kan få flere til at byde ind, tror jeg på, at vi kan skabe en endnu bedre Smukby-uge til næste år, siger hun.


Historien om Smukby

Skanderborg Festivalklub havde frem til og med 2013 tradition for, at bodgaderne var tilgængelige for Skanderborgs borgere.

Efter festivalen i 2013 bad Smukfest kommunen om at få lov til at indhegne hele festivalområdet inklusiv campingområderne.

Begrundelsen var, at de op mod 12.500 gratister dagligt skabte sikkerhedsmæssige problemer i området, og at der var stigende problemer med berigelseskriminalitet og narkosalg.

Smukby blev skabt i 2014 på cityforeningens initiativ og i tæt samarbejde med Skanderborg Kommune, Smukfest og en række andre aktører i byen.

Meningen med arrangementet er, at der også skal være gratis oplevelser og festivalstemning til de borgere og udefrakommende, som ikke tager til festival, og at det skal give festivaldeltagere en god oplevelse af byen.

Før Smukby-komitéen så dagens lys i 2014 blev der også gjort forsøg på at skabe mere liv i byen under Smukfest.

I 2010 kørte Smukfest sit gamle russiske Antonov-fly ind på Kulturhustorvet for at etablere en Flyverbar midt i byen. Baren blev dog aldrig til noget, da det viste sig, at kommunikationen i cityforeningen var svipset, og at indehaveren af caféen i Kulturhuset ikke var interesseret i nogen form for konkurrence med Smukfest om salget af drikkevarer på torvet.

Året efter landede flyet et andet sted i byen, hvor det blev brugt som blikfang i forbindelse med et andet arrangement.

Ifølge musikbooker, Mikkel Xavier, har Smukfest lige siden det formelle samarbejde omkring Smukby blev etableret i 2014 haft tradition for at arrangere et event i 100.000 kroners klassen rettet imod børn og unge i midtbyen. Sådan var det også i år, hvor Smukfest og Walthers Musikcafé stod bag et arrangement i Byparken lørdag med Ray Ray, MGP-show og Store Badedag.

Medlemmerne i Cityforeningen har i år selv afholdt udgifterne til en række mindre arrangementer og investeret i ny udsmykning af gaden, som efter planen skal genbruges og suppleres med mere pynt og flere finurligheder de kommende år.Foto: Daniel Frank/Colourbox

Danmarks højeste smittetryk efter Smukfest, bedre udsigt til tårnet og rolig festival med færre parkeringsbøder

Her er ugens korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV

Danmarksrekord i corona-smitte efter Smukfest

Bøgepladsen, Smukfest 2022. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Smittetrykket blandt de relativt få mennesker, som lader sig teste og indgår i den officielle statistik over nye coronatilfælde, har siden den 7. august været for opadgående  i Skanderborg.

I øjeblikket er smittetrykket i Skanderborg Kommune landets højeste med et incidenstal på 418 smittede pr. 100. 000 indbyggere. Det skal dog siges, at tallet er fundet på baggrund af et lavt antal tests.

SkanderborgLIV har spurgt direktør i kommunen, Lone Rasmussen, om det høje smittetryk, som givetvis er resultatet af, at tusindvis af mennesker har holdt kæmpefest i Bøgeskoven under Smukfest, giver anledning til bekymring eller særlige foranstaltninger i kommunen.

- Vi har lige nu et større smittetryk, end vi har haft længe. Det kan selvfølgelig mærkes, når der er sygefravær. Men det har ikke givet driftsforstyrrelser. Smittetrykket er heller ikke så stort, at det giver anledning til andre tiltag, end det vi i forvejen gør i forhold til tilbud og anbefaling test af personale på plejehjem jævnfør de nationale retningslinjer, siger hun.

Politiet melder om rolig Smukfest med få voldsepisoder og færre p-bøder

Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix.

Sydøstjyllands Politi har i denne uge afsluttet evalueringen af Årets Smukfest i Skanderborg. Konklusionen er, at festen ud fra e  politimæssigt synspunkt er forløbet forholdsvist roligt med relativt få anmeldelser af lovovertrædelser.

- Til trods for at der i år var flere festivalgæster end tidligere år på Smukfest, og at gæsterne på grund af 2 års coroana-aflysninger havde ventet længe på at komme til at feste i bøgeskoven igen, så har det efter vores opfattelse ikke skabt mere uro eller mere kriminalitet. Der har generelt været en god stemning og højt humør fra festivalgæsterne. Det vil vi gerne takke dem for, udtaler vicepolitiinspektør Stig Simonsen i pressemeddelelse fra Sydøstjyllands Politi.

I politiets oversigt over lovovertrædelser under Smukfest de seneste år, kan man blandt andet læse, at der både i 2019 og 2022 blev anmeldt fem sædelighedsforbrydelser, imens der blev anmeldt fem tilfælde af vold i år og 11 tilfælde af vold i 2019.

Et andet tal, der springer i øjnene er, at politiet "kun" delte 64 parkeringsafgifter ud i år, imens der blev delt 296 p-bøder ud i 2019.

-Vores tilgang til de udfordringer med parkering, der uundgåeligt vil opstå, når der kommer 60.000 mennesker til Skanderborg, har i år været, at vi har koncentreret indsatsen om de steder, hvor folk virkelig har parkeret et dårligt sted eller skabt farlige situationer i trafikken, siger Stig Simonsen til SkanderborgLIV.

Ifølge ham har politiet brugt en del ressourcer på at finde frem til bilejerne og på at få dem til at fjerne bilerne hurtigst muligt.

- Vi kommer ikke udenom at nogle parkerer ulovligt med det store tryk, der er på byen i de dage. I år har vi brugt meget tid på de mest problematiske parkeringer, og vi har ikke delt lige så mange parkeringsbøder ud, som vi gjorde i 2019, siger han til SkanderborgLIV.

Ifølge ham vil politiet sammen med kommunen på et senere tidspunkt evaluere parkeringsudfordringerne i midtbyen under årets Smukfest. 

 - Og så ser vi på, om vi skal gøre noget andet til næste år, siger han.

Nu skal udsigten til Himmelbjergtårnet være bedre

Himmelbjerget

Fra luften er der ingen problemer med at få øje på det ikoniske Himmelbjergtårn, men det kniber med at få øje på tårnet imellem al den grønne bevoksning, når man eksempelvis går ned af hovedgaden i Ry og ser op mod Himmelbjerget.

Sådan har det ikke altid været.

- Som knægt kunne jeg se Himmelbjergtårnet fra hovedgaden. Det var vigtigt for selvforståelsen i det gamle Ry, og det er det stadig for mange, så da skovrideren begyndte at tale om udsigtspunkter, greb jeg chancen for at gøre ham opmærksom på det stærke ønske fra Ry én gang til, sagde byrådspolitiker Jenz Szabo (V) til SkanderborgLIV, da den såkaldte helhedsplan for fremtidens udvikling på Himmelbjerget blev vedtaget.

Ønsket er blevet hørt, og nu planlægger Naturstyrelsen og Tårnkomiteen, som et led i landskabsplejen af området, at fælde og beskære træer på Himmelbjerget.

Landskabsplejen skal sikre, at der også i fremtiden er den bedste udsigt til og fra Himmelbjerget.

 Hvis du vil vide mere om, hvad der helt præcist kommer til at ske i området omkring kommunens største turistattraktion, kan du tage til informationsmøde på Hotel Himmelbjerget torsdag den 1. september fra 16.30 til kl. 18.30.

Tilmelding skal ske til kommunen senest torsdag den 25. august 2022. Du kan tilmelde dig her

16-årig fra Hørning idømt ungdoms saktion efter groft og umotiveret kniv-overfald på 20-årig i bussen

Retten i Horsens idømte fredag en 16-årig ung mand fra Hørning en ungdomssanktion og en advarsel om udvisning af Danmark for grov vold begået mod en 20-årig mand den 25. februar i år.

Det skriver Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Omkring klokken 21 den 25. februar 2022 modtog Sydøstjyllands Politi en anmeldelse om, at en 20-årig mand var blevet stukket med kniv i en bus i Skanderborg. 20 minutter senere blev den 16-årige anholdt i Skanderborg, og han har siddet varetægtsfængslet i surrogat siden.

Den 16-årige blev dømt for legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter, ved at have stukket den 20-årige med tre knivstik.

Ungdomssanktionen, som den 16-årige blev idømt, omfatter blandt andet, at han de næste to år skal undergive sig en struktureret, kontrolleret socialpædagogisk behandling efter kommunens bestemmelse og under tilsyn af de sociale myndigheder.

Den dømte modtog dommen og blev fængslet i surrogat efter dom.