Efterspørgsel på hjemmepasning for kommunale kroner er mange gange større end ventet: Udvalgsformand peger på manglende pasningsmuligheder som del af årsagen
Det kommunale tilskud til at passe sit barn hjemme får et års levetid mere.
Det har Børne- og Ungdomsudvalget besluttet, efter det står klart, at efterspørgslen er langt større end ventet, hvilket friholder kommunen for opgaven med at skulle finde pasning til et antal børn svarende til størrelsen på et helt dagtilbud.
En af dem, der går hjemme med sin søn, er Flemming Veilgaard Christensen fra Hylke, der sagde sit job op og søgte tilskuddet for at give familien mere luft i hverdagen.
Spørgsmålet er imidlertid, om ordningen får endnu længere levetid, når den igen skal evalueres næste år.
Hos Radikale Venstre er man opsat på at tilbagerulle den, så snart kommunens pasningskapacitet igen kan følge ordentligt med.
Hvis ikke det var for de vidtstrakte, bakkede marker, der omslutter familiens hjem på den gamle gård lidt uden for Hylke, kunne man fristes til at beskrive Cornelius' verden som en anelse mindre, end verden er for langt de fleste danskere på halvandet år.
For hver morgen, han er stået op siden den 1. januar i år, har hjemmet været udgangspunktet for hverdagen. Og så er hans verden stille og roligt blevet udvidet i takt med de planer, hans far, Flemming Veilgaard Christensen, lægger for de to.
Flemming Veilgaard Christensen, HylkeVi valgte det egentlig for at få noget mere tid sammen som familie.
Mens Cornelius' jævnaldrende i Hylke for de flestes vedkommende har taget hul på institutionaliseringen i dagpleje og vuggestue, bliver han passet på fuld tid af sin far.
En hverdag, der har krævet, at Flemming Veilgaard Christensen sagde sit job op, og som er muliggjort, fordi Skanderborg Kommune siden januar 2020 har tilbudt forældre et tilskud på godt 77.000 kr. om året for at passe deres 0-2-årige i hjemmet.
- Vi valgte det egentlig for at få noget mere tid sammen som familie. Og de andre børn nyder også godt af det. Der er altid en hjemme, når de to ældste kommer hjem fra skole, siger Flemming Veilgaard Christiansen.
Og de er ikke alene.
Mens kommunen havde forventet at give tilskud til hjemmepasning af 12 børn om året, er der de første 2,5 år med ordningen blevet givet 236 tilskud - eller i snit 8,1 tilskud om måneden mod kommunens forventning om ét tilskud om måneden.
På baggrund af efterspørgsel, og eftersom ordningen tager noget af presset af daginstitutionerne, som i en årrække har været udfordret på kapaciteten, har et enigt Børne- og Ungdomsudvalg torsdag i denne uge valgt at forlænge ordningen med yderligere et år.
Ville væk fra hamsterhjulet
Frem til den 1. januar i år, havde Flemming Veilgaard Christensen i en årrække arbejdet som speditør hos transportvirksomheden DSV i Horsens. Et job, han på ingen måde var utilfreds med. Men med fire børn i alt, to fuldtidsjobs - det ene uforudsigeligt, det andet ufleksibelt - transport og husligt arbejde, var jobbet værd at sige op for at kunne gå hjemme med familiens yngste.
- Min kone er jordemoder og arbejder morgen, middag og aften i et særligt team, hvor de er standby en uge ad gangen. Så jeg aner ikke, hvor længe og hvornår hun er på arbejde, og jeg ved heller ikke, hvornår hun kommer hjem, forklarer Flemming Veilgaard Christensen.
Selv arbejdede han fra 8.00 til 16.00 og var tidligst hjemme klokken 17 og en tidshorisont på to timer, før de to små børn (halvandet og knap fire år) bliver puttet.
- Så vi har valgt at passe hjemme, fordi vi syntes, at der skulle ske noget, så det ikke bare blev det der berømte hamsterhjul. Der er så mange, der enten bliver skilt eller får stress, siger Flemming Veilgaard Christensen.
Ingen sammenhæng mellem udfordringer og efterspørgsel
Hvorfor der har været så markant flere ansøgere til hjemmepasningstilskuddet, end kommunen havde forventet, kan der ikke umiddelbart siges noget kvalificeret om.
Kommunens administration oplyser selv, at ordningen bliver benyttet på tværs af hele kommunen med varierende omfang over tid.
Trine Frengler (S), udvalgsformandMan kan have forskellige politiske indstillinger til, om ordningen er fuldstændig fantastisk eller noget skrammel, men den hjælper os på den måde, at det fritager os for at passe børn svarende til et helt dagtilbud.
Forældrene skal ikke begrunde deres søgning af tilskuddet, og derfor har folkene i børne- og ungdomsforvaltningen ikke viden om, hvorfor forældrene søger tilskuddet.
Sådan fungerer egenpasning
Forældre skal ikke begrunde, hvorfor de ønsker at passe deres barn hjemme i stedet for at sende det i vuggestue, dagpleje eller børnehave.
Får man godkendt sin ansøgning, modtager man et kommunalt tilskud, som er differentieret på to aldersgrupper. I 2022 er tilskuddene:
- Maksimalt 77.556 kr. for 0-2-årige (6.463 kr. om måneden før skat).
- Maksimalt 34.332 kr. for 3-5-årige. (2.861 kr. om måneden før skat).
Det kommunale tilskud er skattepligtigt, og ifølge reglerne må modtageren af tilskuddet ikke have nogen form for indtægt ved siden af.
Derfor har embedsfolkene kigget på, om der er et tydeligt sammenfald mellem områder, hvor dagtilbuddene har svært ved at finde plads til de pasningskrævende børn, og områder, hvor der er stor efterspørgsel på tilskuddet til egenpasning, men her er svaret umiddelbart nej.
Noget, som kommunen tolker som en indikation på, at "forældre vælger ordningen som et aktivt tilvalg og i mindre grad som følge af kapacitetsudfordringer".
Til gengæld vurderer kommunen også, at presset på pladserne i vuggestuerne og dagplejerne med stor sandsynlighed ville være større uden muligheden for tilskud til egenpasning, da 75 pct. af forældrene angiver, at de ønsker dagtilbud til barnet, når tilskudsordningen ophører.
Udvalgsformand: - Kapacitetsmangel har unægteligt spillet en rolle
At der er stor efterspørgsel på at hjemmepasse børn i en kommune som Skanderborg kommer ikke som nogen overraskelse, siger Trine Frengler, formand for Børne- og Ungdomsudvalget for Socialdemokratiet.
- Forventningen om de her 10 til 12 tilskud om året byggede på et tidligere forsøg, og vi havde ikke andet at lægge til grund. Så der må vi bare sige, at der er noget trend i at hjemmepasse, særligt mens børnene er mindst, siger Trine Frengler og fortsætter:
- Jeg synes, at jeg taler med mange unge kvinder, der synes, at det er fuldstændig fantastisk at kunne gå hjemme, måske helt indtil det næste barn bliver født. Mange synes, at det er den bedste start.
Kommunen har jo gennem nogle år haft udfordringer med at finde plads i vuggestuer og dagplejer til alle de børn, der skal passes. Tænker du, at det også har spillet en rolle?
- Ja, det vil unægteligt have spillet en rolle også. Man kan have forskellige politiske indstillinger til, om ordningen er fuldstændig fantastisk eller noget skrammel, men den hjælper os på den måde, at det fritager os for at passe børn svarende til et helt dagtilbud. Det er også derfor, vi giver ordningen et år mere, siger Trine Frengler.
Anne Heeager (RV), udvalgsmedlemSå snart vores kapacitet er på plads, bør folk selv betale for hjemmepasning.
Radikale Venstre hører til de partier, der ikke nødvendigvis mener, at ordningen er fuldstændig fantastisk, og at den hjælper kommunen med at kunne absorbere de pasningskrævende børn i daginstitutionerne er afgørende for, partiet endte med at stemme for at give den et år mere, siger partiets udvalgsmedlem, Anne Heeager.
- Vi går med på denne ordning, fordi vi er presset på vores kapacitet, og der er den en hjælp. Men så snart vores kapacitet er på plads, bør folk selv betale for hjemmepasning, som vi i øvrigt 100 procent kan forstå forældrenes ønske om, siger Anne Heeager.
- Men vi synes bare ikke, at det offentlige skal betale for at borgerne passer deres børn derhjemme. Det kan godt være, at det er billigere for kommunen, fordi vi sparer en institutionsplads i en periode hver gang, men vi mister altså også en voksen, hvis skatteindtægter vi ikke ser noget som helst, mens de hjemmepasser. Det synes jeg faktisk ikke er rimeligt, specielt ikke, hvis det - som jeg formoder - i høj grad er de ret ressourcestærke forældre, der hjemmepasser, siger hun.
Ville gerne kunne forlænge tilskudsperiode
SkanderborgLIV har - foruden Flemming Veilgaard Christensen - spurgt to forældre om deres oplevelser med at benytte sig af tilskuddet til at passe børn derhjemme.
De fremhæver alle, at man med fordel kunne lempe nogle af de regler, der følger med tilskuddet (du kan få del i alle tre forældres refleksioner om hjemmepasning i artiklen her).
Flemming Veilgaard Christensen, HylkeVi er gået fra fire til to dagplejere i Hylke, og vi har ikke nogen vuggestue lokalt, ås der er ikke rigtig plads herude.
Særligt ville det give mening at gøre selve perioden med hjemmepasning mere fleksibel, så man kunne tage både kortere og længere perioder end det minimum på et halvt års hjemmepasning og det maksimum på ét års hjemmepasning, der i dag stilles krav om.
For Flemming Veilgaard Christensen personligt ville det give mest mening at give forældre mulighed for at hjemmepasse med tilskud i mere end et år, fortæller han.
- Vi har snakket om, hvad der skal ske efter den 1. januar 2023 (hvor tilskuddet udløber, red.), og med pasningsmulighederne herude er vi ikke sikre på, at vi sender Cornelius noget sted hen, siger Flemming Veilgaard Christensen.
- Vi er gået fra fire til to dagplejere i Hylke, og vi har ikke nogen vuggestue lokalt, så der er ikke rigtig plads herude. Og det tiltaler os ikke rigtigt, hvis vi for eksempel skal ind til en store vuggestue i Skanderborg. Der er mange gode muligheder derinde, men vi kan bare godt lide det herude. Så vi overvejer stadig, hvad vi gør, siger han.
Familien overvejer derfor at fortsætte med hjemmepasning, selv om de ikke længere vil kunne modtage et tilskud fra kommunen. Men det vil rent økonomisk kræve, at Flemming Veilgaard Christensen kan finde et nyt job, der harmonerer med hans kones vekslende arbejdstider, så enten han eller konen har mulighed for at tage sig af Cornelius i dagtimerne.
Miriam Lund Rahbek (V), udvalgsmedlemDet er en stor belastning for en børnefamilie, hvis de skal køre en halv time i den forkerte retning for at aflevere og hente.
Som situationen er lige nu, har familien, forklarer Flemming Veilgaard Christensen, skåret overflødige udgifter fra, blandt andet muligheden for at se engelsk fodbold i tv er blevet sløjfet. Det samme er årets Smukfest-deltagelse. Og lige nu løber privatøkonomien lige nøjagtig rundt.
Hvis muligheden var der, ville I så forlænge tilskudsordningen udover det ene år?
- Hvis der var pasningsmuligheder i Hylke, så tror jeg, at vi ville sende ham afsted. Både af økonomiske årsager, men også for at han får noget udvikling. Han er selvfølgelig privilegeret af at have tre søstre, så han får masser af input. Rebeccas (hans kone, red.) søster bor lige nede i byen, og hun har også fire børn, så dem ser han jo også meget, og så har vi en aftale med dagplejen i Hylke om, at vi nogle gange kan mødes på legepladsen med dem, siger Flemming Veilgaard Christensen.
- Så det er ikke, fordi han ikke ser andre børn, men det kunne også være fint nok at komme afsted. Det er lidt en balancegang. Men hvis der ikke er noget pasningstilbud, der tiltaler os til den tid, så ville vi nok forlænge tilskudsordningen, hvis vi kunne, siger han.
En forøgelse i den ende af tilskudsperioden er hverken Trine Frengler (S) eller Anne Heeager (RV) med på.
Venstres Miriam Lund Rahbek er splittet i forhold til en forlængelse af tilskudsperioden. Men modsat de andre to kan hun til gengæld se perspektiver i at lempe kravet om, at man skal hjemmepasse i mindst et halvt år for at modtage tilskud fra kommunen.
Noget, som de to andre forældre, SkanderborgLIV har talt med, efterspørger, fordi ville give mulighed for at afvente en bedre pasningsmulighed, hvis man får tilbudt en, man synes, ligger alt for langt væk fra bopælen.
- Det ville give så god mening. Jeg har hørt det her argument med, at en kortere hjemmepasning ville skabe endnu mere ulighed. Men det er da lige omvendt, for flere ville da have råd til at gå hjemme to måneder i stedet for et halvt år for markant færre penge, end hvis man var i arbejde, siger Miriam Lund Rahbek fra Venstre.
Hun stemte, ligesom resten af Børne- og Ungeudvalget, for at evaluere ordningen igen om et år, før man tager stilling til, om de skal fortsætte.
- I det hele taget er vi i Venstre jo tilhængere af det frie valg, og vi støtter det også i denne sammenhæng. Og det er en stor belastning for en børnefamilie, hvis de skal køre en halv time i den forkerte retning for at aflevere og hente. Derfor kan jeg sagtens forstå, at man tager tilskuddet i en periode, indtil der bliver plads i barnets nærområde. Så jeg synes, at det er en rigtig god idé, at man giver mulighed for at få tilskud i en kortere periode, siger Miriam Lund Rahbek.