Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: JFM

Hvad sker der med de lokale boligpriser?

Du er sikkert på sommerferie lidt endnu - og det er vi også her på SkanderborgLIV.

Men dette bliver det sidste nyhedsbrev, før vi vender tilbage for fuld damp i uge 31.

Og mens mange af os sikkert har brugt sommerferien på at følge Jonas Vingegaards vindende, sveddryppende ridt op og ned ad de kurvede, franske bjerge, brugte jeg for nogle uger siden noget tid på at se nærmere på kurverne på boligmarkedet.

Da jeg tilbage i december 2021 skrev en artikel, der gik i dybden med bevægelserne på de enkelte lommer i det skanderborgensiske boligmarked, kunne jeg fortælle en stort set entydig historie om et lokalt boligmarked, der havde buldret derudad i en årrække - og fortsat gjorde det.

Siden har vi fået en krig på det europæiske kontinent, en galopperende inflation og adskillige historier om, hvordan den økonomiske udvikling har konsekvenser for din og min hverdag.

Således også på boligmarkedet.

Så nu har jeg - sammen med en række kyndige eksperter og en lokal ejendomsmægler - kigget på tallene igen.

For hvordan kommer økonomien til at påvirke boligmarkedet her i Skanderborg Kommune?

Jeg siger ikke, at tallene (hvis du da er boligejer) kommer til at give dig sved på panden i samme grad som en klatretur på to hjul op ad Alpe d'Huez ville gøre det. Der er vi ikke.

Men der er et fald i priserne på vej - i hvert fald helt generelt, lyder analysen fra tre boligøkonomer. Dem har jeg bedt forklare, hvordan udviklingen på boligmarkedet kan få indflydelse på dynamikkerne i Skanderborg og andre kommuner, der grænser op til en stor by som Aarhus.

Og så har jeg bedt ejendomsmægler Morten Elmgaard fra Home Skanderborg give sit bedste bud på, om og hvordan et prisfald vil påvirke markedet lokalt, når bevægelserne sættes i gang nationalt og regionalt.

Men jeg bliver lige nødt til at sende dig videre til de to artikler med et enkelt notabene. Når du læser dem, kan det være, at du tænker, at kilderne enten er lige lovlig alarmistiske eller lige lovlig tilbagelænede, for artiklerne er produceret for nogle uger siden - blandt andet før boligtallene for juni måned endnu var landet.

I dette nyhedsbrev samler jeg også op på en historie, jeg skrev for snart fire måneder siden. Måske husker du den:

En gruppe forældre til børn på Stilling Skole kritiserede en ny kys og kør-løsning, som var blevet anlagt i et samarbejde mellem kommunen, skolen og skolens bestyrelse. Stik imod projektets hensigt skabte det flere farlige og utrygge situationer, når forældrene skulle aflevere deres børn i bil om morgenen og hente dem igen om eftermiddagen, lød det fra forældrene i artiklen dengang.

Nu har byrådspolitikerne i det ansvarlige politiske udvalg besluttet at gøre noget ved de problemer, forældrene oplever. Det kan du læse meget mere om i nyhedsbrevets sidste artikel.

Rigtig god læselyst - og så skrives vi ved, når Bettina og jeg lige om lidt vender tilbage til redaktionslokalet i Skanderborg.

Bliv abonnent på SkanderborgLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Skanderborg Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist
Boligmarkedet havde fart på under pandemien i 2020 og 2021. Med den nuværende økonomiske situation er der omvendt udsigt til prisfald, siger eksperter. (Arkivfoto).

For første gang i lang tid: Boligpriserne falder en smule - og det er først lige begyndt, siger analytikere

Hvis man som ekspert på bolighandler og privatøkonomi kigger i krystalkuglen, tyder alt i sol, måne og stjerne på, at priserne kommer at falde i de mest attraktive områder i Aarhus og i forstæderne.
Og det er uanset, om man kigger på udviklingen på lejligheder eller den rummelige børnefamiliedrøm.
Inflationen stiger, renterne stiger og prisen på byggematerialer stiger - ligesom næsten alt andet i øvrigt, og det betyder, at det bliver dyrere at bygge og, at det det bliver dyre at låne penge til det, forklarer en række eksperter, som vi har bedt forklare de store sammenhænge på boligmarkedet lige nu.

Med rekordhøj inflation, nye rentestigninger og uden udsigt til, at den generelle situation i økonomien vender, peger pilen lige nu i én retning for boligpriserne. Nye ejendomsskatter fra 2024 kan forlænge prisfald visse steder.

Uanset, om man kigger på en ejerlejlighed i Aarhus, et hus i en af forstæderne eller er på udkig efter den rummelige børnefamiliedrøm i en af den østjyske hovedstads oplandskommuner, er der grund til at regne med, at priserne kommer til at falde.

Sådan lyder vurderingen fra tre eksperter i boligøkonomi.

For få uger siden viste tal fra Boligsiden.dk, at der i maj var stilstand i prisudviklingen. Men når man korrigerer for de sæsonbetingede udsving i boligpriserne, ja, så var der faktisk tale om et prisfald på 0,5 procent, viser en analyse fra Nykredit.

En vending på boligmarkedet er i fuld gang.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom, Nykredit

Samtidig steg inflationen atter i maj, mens centralbankerne er begyndt at hæve renterne - og tilsammen gøder det jorden for et dansk boligmarked med udsigt til et prisfald, der kan vare ved længere end blot et par måneder.

- Jeg regner med, at det fortsætter, siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, som står bag analysen.

- De rentestigninger vi har set, især den seneste måned, gør, at en vending på boligmarkedet er i fuld gang. Vi har ikke prisdata for juni endnu, men henover sommeren vil jeg forvente et boligprisfald på både huse, lejligheder og sommerhuse - og måske allerede fra juni, lyder hendes vurdering.

Forventer fortsat stigende renter

Så længe vi har en økonomisk situation præget af prisstigninger og inflation, vil der være et incitament til at hæve renterne. Og når der skal betales mere for at låne, er den ganske simple matematik, at danskerne får færre penge at købe bolig for, siger Michael Harboe Møller, senioranalytiker ved Boligøkonomisk Videncenter.

- Så længe forsyningskæderne på markederne ikke virker, og der er problemer med at finde energi, er der en trussel om stigende priser. Centralbankerne rundt om i verden har jo mandat til at sørge for, at priserne holdes i ro, og det kan rentestigningerne bruges til, siger Michael Harboe Møller.

Inflationen begyndte først for alvor at tage fart, efter Rusland i februar invaderede Ukraine. Da Ukraine er storeksportør af hvede, er fødevareforsyningerne blevet ramt af krigen.

Mit bedste bud er, at prisfaldet først lige er startet.

Søren Kristensen, cheføkonom, Sydbank

Samtidig har Ruslands invasion ført til økonomiske sanktioner fra den vestlige verden, der forsøger at begrænse brugen af russisk energi.

Senest har Rusland lukket for gassen til danske Ørsted, da energiselskabet ikke længere ville betale for gassen i rubler.

Men allerede i månederne op til den russiske inflation var energipriserne begyndt at stige ganske betragteligt.

I marts var inflationen steget med 5,4 pct. sammenlignet med samme måned i 2021. I april steg den med 6,7 pct. i forhold til april 2021, mens den i maj steg med 7,4 pct. Senest har tal fra Danmarks Statistik vist, at inflationen i maj steg med hele 8,2 pct., hvis man måler med det såkaldt EU-harmoniserede forbrugerprisindeks.

Som økonomien ser ud lige nu, er der ikke grund til at tro, at centralbankerne vil bremse renternes færd opad, vurderer Mira Lie Nielsen fra Nykredit.

- Der er en forventning om, at centralbankerne vil blive ved med at hæve renterne for at trække noget gas ud af økonomien og derved dæmpe efterspørgslen, som lige nu er for kraftig i forhold til udbuddet, siger Mira Lie Nielsen.

Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, mener, at prisfaldet på boligmarkedet blot er i sin helt spæde begyndelse, og at der er mere i vente.

- Tallene for maj viste stilstand i priserne, men når man korrigerer for sæsonudsving, svarer det til et lille fald. Under alle omstændigheder er der en klar opbremsning i gang på det danske boligmarked, siger Søren Kristensen.

- Mit bedste bud er, at prisfaldet først lige er startet. Det er svært at sætte konkrete tal på, men vores bedste bud er, at der i gennemsnit på landsplan kommer et prisfald på i hvert fald i omegnen fem til 10 procent frem mod slutningen af 2023, siger han.

Boligkøb i store byer er mere afhængige af rentestigninger

Det er dog ikke kun den stigende rente, der kan være med til at presse priserne på boliger ned.

- Der skal også bruges flere penge på at varme boligerne op. Derudover er der udsigt til, at dansk økonomi bremser op, og en begrænset stigning i ledigheden er også forventelig. Samlet set vil det få boligpriserne til at falde, og faldet vil være størst i de dyreste områder omkring hovedstaden og de store byer, siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Det betyder, at husejere i Aarhus og i de dyrere forstæder til Aarhus, der overvejer at sælge deres bolig, må forvente, at de kommende måneder kommer til at skrue den potentielle salgspris nedad, forklarer Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Sælgerne vil i noget tid endnu være forbeholdne med at sætte priserne ned, og derfor kan det godt tage noget tid, før priserne rent faktisk falder.

Michael Harboe Møller, senioranalytiker, Boligøkonomisk Videncenter

- I de store byer er man bare mere udsat og mere afhængig af renten, fordi belåningen er større. Oftest ser vi derfor, at dem, der gerne vil købe boliger dér, har en højere gearet økonomi og derfor er mere sårbare over for rentestigninger, siger Søren Kristensen.

Også Michael Harboe Møller fra Boligøkonomisk Videncenter peger på, at køberne vil være spændt hårdere for i Aarhus' nærmeste periferi, end købere i Aarhus Kommunes nabokommuner vil være det.

Og selve udsigten til prisfald kan forlænge den tid, det ellers ville tage at afsætte sin bolig, siger han.

- Som sælger kan det godt være, at man skal indstille sig på at være realistisk i forhold til, hvad man får for sin bolig, hvis man skal af med den lige nu, siger Michael Harboe Møller, der dog også understreger, at tendensen til prisfald er på et så tidligt stadie, at der vil gå noget tid, før det for alvor slår igennem.

- Som køber vil det jo omvendt være svært at få en sælger med på at være realistisk lige nu. Sælgerne vil i noget tid endnu være forbeholdne med at sætte priserne ned, og derfor kan det godt tage noget tid, før priserne rent faktisk falder, siger Michael Harbo Møller fra Boligøkonomisk Videncenter.

Nye ejendomsskatter vil give priserne et ekstra skub

Foruden inflation og rentestigninger vil også en tredje faktor, der lurer inden for en horisont på rundt regnet halvandet år, komme til at påvirke boligpriserne.

Når et nyt system for vurdering af ejendomsbeskatning træder i kraft den 1. januar 2024, vil alle boligers skatteregning blive revideret.

Den større skatteregning får også priserne til at falde.

Søren Kristensen, cheføkonom, Sydbank

For nogle bliver det dyrere at bo, mens det for andre vil blive billigere. Der har ifølge Søren Kristensen, chefanalytiker i Sydbank, været meget fokus på, hvordan det nye skattesystem rammer ejerlejligheder i storbyerne hårdt, men det kommer til at ramme alle de boligejere, hvis boligskat har været for lav.

- Når man hører mest om ejerlejligheder, er det, fordi det vil gå hårdest ud over dem. Men den nye offentlige ejendomsvurdering rammer alle boligtyper, og skatten kan blive løftet ganske betragteligt, de steder, hvor den har været for lav - også for husejere. Og den større skatteregning får også priserne til at falde, siger Søren Kristensen.

Indfasningen af det nye skattesystem er indrettet sådan, at boligejere fra 2024 får en skatterabat svarende til den ekstra skatteregning, de eventuelt skal af med.

- Hvis du skal af med 30.000 kr. mere i boligskatter i den bolig, du sidder i nu, får du det samme i skatterabat. Men den rabat kan du bare ikke give videre til en ny køber, og det er jo med til at skubbe til prisfaldet, siger Søren Kristensen.

- I sig selv kan det godt give et prisfald på 10 procent i et område som Aarhus ved indgangen til 2024, siger han.

Har man et hus med en kraftig værdistigning, er mit bud, at man vil se et pres for at få lov til at købe det inden den 1. januar 2024.

Søren Kristensen, cheføkonom, Sydbank

Han forklarer, at man i oplandskommunerne rundt om Aarhus som Skanderborg, Favrskov, Syd- og Norddjurs samt Odder vil mærke det nye boligskattesystem på vidt forskellige måder afhængig af, hvor dyrt boligmarkedet i den enkelte kommune er.

- Det bliver uhyggeligt spændende at følge derude. For har man et hus med en kraftig værdistigning, er mit bud, at man vil se et pres for at få lov til at købe det inden den 1. januar 2024, hvor det her træder i kraft, men samtidig vil en potentiel køber lige op til årsskiftet også have lidt af den rabat på prisen, som mange efter nytår 2023/2024 vil kræve på grund af den øgede beskatning, siger Søren Kristensen.

Er man omvendt i en kommune, hvor boligpriserne stort set ikke er steget sammenlignet med landsgennemsnittet, er historien en anden - og måske en ganske positiv anden historie, vurderer Sydbanks cheføkonom.

- For er man samtidig i den situation, at boligskatten bliver lavere, så får man jo udbetalt det, man har betalt for meget. Vi snakker om 20.000 kr. i gennemsnit, og min vurdering er, at udsigten til lavere boligskatter fremover vil give medvind og løfte boligpriserne i de områder med lidt over en procent, siger Søren Kristensen.

Skanderborg Kommune har oplevet markant vækst i boligpriserne de seneste år. Men i hovedbyen Skanderborg er væksten ikke helt så kraftig, som den har været. Her er det villaer i Skanderborg Bakker. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Lokal ejendomsmægler tror ikke, at økonomien vil ramme dit boligsalg her og nu

De egentlige salgspriser i Skanderborg Kommune vil ikke blive ramt særlig hårdt af en negativ udvikling i priserne på det danske boligmarked. Det mener i hvert fald ejendomsmægler Morten Elmgaard fra Home Skanderborg.

For udbudspriserne har gennem en periode været ret høje - og måske for høje - i et marked, der har været opadgående, og derfor vil konsekvenserne i en kommune som Skanderborg, hvor priserne er godt polstret, først og fremmest give sig til kende som et fald i netop udbudspriserne, lyder hans analyse.

Med andre ord vil afstanden mellem udbudspris og realiseret handelspris blive mindre, og afslagene ligeså.

Men det er også en vigtig regulering af prisudviklingen, som ejendomsmæglerne er nødt til at stå for, forklarer Morten Elmgaard. For gør man ikke det i tide, vil selv en attraktiv tilflytterkommune som Skanderborg opleve, at køberne begynder at se sig om efter mere realistiske udbudspriser i nabokommunerne.

Renten er steget, og folk har færre penge at købe bolig for. Men vil det ramme et attraktivt boligmarked som Skanderborg, hvor priserne bare er steget og steget endnu mere end i resten af Østjylland? Lokal ejendomsmægler giver sit bud her.

Man kan godt begynde at indstille sig på, at inflationen og de stigende renter på boliglån får betydning for boligmarkedet i Skanderborg Kommune.

Faktisk har kurven allerede slået et knæk, når man ser på salgspriser for villaer/parcelhuse og rækkehuse kombineret.

Det viser tal, som SkanderborgLIV har trukket fra Boligsiden.dk.

Ser man på månederne marts til og med juni er stigende salgspriser i 2020 og 2021 blevet erstattet af et fald i 2022.

Ikke sikkert, at Skanderborg rammes hårdt

Mens perioden på fire måneder i 2020 og 2021 gav en vækst i salgspriserne på tværs af kommunen på henholdsvis 3,4 og 6,4 pct., er salgspriserne i samme periode i 2022 faldet med 2,9 pct.

I maj faldt boligpriserne på landsplan med 0,5 pct., når man tager højde for sæsonudsving i markedet.

I netop marts, april, maj og juni i år har inflationen strammet sit greb om økonomien, og det har for nylig fået bankerne til at hæve renterne, hvilket rammer boligkøberne på det beløb, de har mulighed for at låne til at købe bolig for.

Vi ser allerede nu reguleringer af markedet, og udbudspriserne begynder at blive sat ned.

Morten Elmgaard, ejendomsmægler, Home Skanderborg

Tre boligøkonomer forklarer i denne artikel, at man i snit på tværs af landet må forvente, at de første mindre prisfald blot er begyndelsen på en længere periode med prisfald, der på grund af et kommende nyt system til vurdering af ejendomsskat kan trække helt ud i årene efter 2024.

Men spørgsmålet er, om prisfaldet vil komme til at ramme Skanderborg Kommune, der gennem en årrække har oplevet gedigen vækst i boligpriserne, særlig hårdt.

Det er bestemt ikke sikkert, vurderer ejendomsmægler Morten Elmgaard fra Home Skanderborg.

Når han ser på tallene fra Boligsiden.dk, giver det god mening, at der har været et lille knæk på salgspriserne i juni, fordi markedet er ved at omstille sig til en virkelighed, for folk ganske enkelt har færre penge at købe bolig for.

- Vi ser allerede nu reguleringer af markedet, og udbudspriserne begynder at blive sat ned. Men man kan også spørge sig selv, om de priser, der var høje for et halvt år siden, nogensinde var rigtige. Vores opgave er at sælge huset til det bedste bud. Så kan det godt være, at jeg i december har sagt, at et givet hus skulle koste fem mio., men har vi nogensinde kunnet hive den salgspris hjem?, siger Morten Elmgaard.

Udbudspriser har været optimistiske

Han forklarer, at ejendomsmæglere i et positivt marked, hvor priserne generelt stiger over længere tid, altid vil være optimistiske og sætte prisen så højst som muligt for at se, om markedet kan bære prisen, blot med den forventning, at man kan blive nødt til at give et afslag.

- Nu går det den anden vej, og det er jo en kulmination på, at vi har hævet og hævet priserne de seneste 15 år, siger Morten Elmgaard.

Han forventer dog, at prisfaldet kommer til at ske i et overskueligt tempo.

- Det skal lige gå op for både os mæglere og boligsælgerne, at mange nu har et mindre beløb at købe bolig for, end for et halvt år siden, siger han.

I udbudspriserne tror jeg, at vi vil se et større fald, fordi vi måske har været for højt oppe.

Morten Elmgaard, ejendomsmægler, Home Skanderborg

Mens de tre boligøkonomer, SkanderborgLIV har talt med, forventer gennemsnitlige prisfald på tværs af landet i de kommende måneder, forventer Morten Elmgaard, at Skanderborg Kommune er et område, der står så stærkt, at det vil være godt rustet til at tage imod den nye virkelighed på boligmarkedet.

- Jeg forventer også, at der generelt i Danmark vil være prisfald, men jeg har også oplevet, at Skanderborg har klaret sig bedre end markedet, siger Morten Elmgaard.

Tror at salgspriser vil klare frisag

Derfor er hans vurdering, at inflation og rentestigninger i første omgang vil komme til udtryk som lavere udbudspriser - ikke nødvendigvis lavere salgspriser.

- Vi håber jo på en stagnation målt på salgspriser. I udbudspriserne tror jeg, at vi vil se et større fald, fordi vi måske har været for højt oppe. Vi har som mæglere måske været for positive, og sælger har samtidig valgt den mægler, der har sat den højeste udbudspris, siger han.

Med andre ord er det hans forventning, at udbudspriserne i den kommende tid vil blive sat mere realistisk, så afstanden fra udbudspris til realiseret salgspris relativt set vil blive mindre.

- Det betyder, at afslagene nok vil være mindre nu og i den kommende tid, fordi udbudspriserne er skarpere i det nuværende marked. Det vil man også kunne se og mærke i boligannoncerne, hvor der vil komme prisjusteringer. Men den effektive handelspris, tror jeg, vil være nogenlunde stabil, siger Morten Elmgaard fra Home Skanderborg.

Reguler udbudspriser - ellers søger købere væk

Men selv om Skanderborg Kommune har haft så sold en vækst i boligpriserne, at inflation og rentestigninger muligvis ikke vil ramme så hårdt, så kan situationen dog få den betydning, at boligkøbere vil begynde at indstille sigtet på de kommuner, der ligger omkring Skanderborg.

Derfor vil det også være i de attraktive områder, at priserne bremser op først.

Morten Elmgaard, ejendomsmægler, Home Skanderborg

Og her er det ikke uvæsentligt, at de af Skanderborgs nabokommuner, der også grænser op til Aarhus Kommune, ikke har oplevet den samme vækst i boligpriserne som Skanderborg.

- Hvis du kun kan blive godkendt til at købe bolig for 3,5 mio., men alle husene i Skanderborg koster 4 mio., så vil køberne flygte fra Skanderborg og til andre kommuner, siger Morten Elmgaard.

- Derfor er det også vigtigt, at vi får reguleret udbudspriserne til markedet, siger han.

Den samme mekanisme vil gøre sig gældende internt i kommunen, hvor husene uden for eksempelvis Skanderborg by ifølge ejendomsmægleren vil blive mere attraktive.

- Folk har et mindre beløb at købe bolig for, og på den korte bane vil lidt færre købere derfor handle i de attraktive områder. Derfor vil det også være i de attraktive områder, at priserne bremser op først, vurderer Morten Elmgaard.

Helt generelt er han dog fortrøstningsfuld, især når det gælder de mest attraktive steder i kommunen, hvor man som boligejer endnu ikke skal frygte, at forsøget på at sælge bolig vil gå trægt eller blive en markant dårligere forretning.

- Når alt det er sagt, har vi jo byer som Skanderborg og Ry, der altid vil være hamrende interessante på grund af nogle forhold, der ikke bliver pillet ved, som sø, skov og infrastruktur. Det kan man ikke lave om på, og folk vil ikke finde os mindre attraktive. Men det kræver, at udbudspriserne tilpasses markedet, siger Morten Elmgaard.

En lang række forældre kritiserede i april "kys og kør"-løsningen på Baldersvej ved Stilling Skole. Nu er der ændringer på vej fra kommunen. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Efter utilfredse forældre: Nu ændrer kommunen 'kaotisk' afleveringsmodel ved Stilling Skole

Fremover kommer forældre til børn på Stilling Skole til at kunne aflevere deres børn på personalets parkeringsplads og ikke kun ved den nye kys og kør-bane, som kommunen og skolen samarbejdede om at etablere i foråret 2021.

Det sker, efter SkanderborgLIV i april havde talt med en lang række forældre, der kritiserede løsningen for at skabe det, den skulle fjerne: Farlige situationer i morgen- og eftermiddagstrafikken med skolebørn involveret.

Kommunen erkender, at man i højere grad kunne have hørt forældrene forud for etableringen af løsningen. Men samtidig melder kommunen også pas på de farlige situationer, som forældrene beskriver.

- Jeg vil hellere sige, at forældrene jo har iagttaget nogle af de her ting, der har givet bekymringer. Men jeg må også sige, at vi har ikke kunnet se dem, når vi har været derude. Men derfor kan de situationer jo godt have været der, mens forældrene har set dem, siger Jens Peter Langballe, chef for kommunens vej- og trafikafdeling.

En kys og kør-løsning, som blev anlagt ved Stilling Skole for blot et års tid siden, bliver nu ændret, efter en række forældre har kritiseret den for at skabe utryghed og usikkerhed, når deres børn bliver afleveret om morgenen - stik imod projektets hensigt.

En kys og kør-løsning på Stilling Skole, som i foråret blev heftigt kritiseret af en række forældre i SkanderborgLIV, bliver nu lavet om.

Det har byrådspolitikerne i Klima-, Miljø- og Planudvalget besluttet.

Da SkanderborgLIV i april beskrev, hvordan en lang række forældre slet ikke kunne forstå, at en ny kys og kør-løsning ved Stilling Skole skulle bidrage med bedre trafiksikkerhed, når børn blev afleveret og hentet ved skolen, var det med beskrivelser som 'komplet kaos', 'frygteligt' og 'tosset'.

Nu er det forhåbningen, at forældre vil fordele sig mellem Baldersvej og skolens parkeringsplads.

Jens Peter Langballe, chef i kommunens Vej- og Trafikafdeling

Med en finansiering på 400.000 kr. fra kommunens pulje til sikre skoleveje, var det netop trafiksikkerheden, kys og kør-løsningen på Baldersvej skulle forbedre, og skolens leder, Mona Langballe, fortalte i april til SkanderborgLIV, at den hidtidige løsning til at aflevere og hente børn ved skolen, skabte alt for mange farlige situationer.

Vil fordele trafikken

Kys- og kør-banen blev etableret på den blinde Baldersvej, der grænser op til skolen, og samtidig blev skolens parkeringsplads, hvor forældre tidligere har afleveret og hentet børn i bil, lukket for alle andre end skolens personale.

Med den nye politiske beslutning sløjfes løsningen på Baldersvej ikke, men skolens personaleparkeringsplads bliver nu genåbnet for forældre i morgen- og eftermiddagstimerne.

Det fortæller Jens Peter Langballe, chef for kommunens Vej- og Trafikafdeling.

- Nu er det forhåbningen, at forældre vil fordele sig mellem Baldersvej og skolens parkeringsplads. Det hænger også sammen med, at skolens klassetrin fysisk er placeret sådan, at de yngre klasser hører til i den ende, der ligger tættest på skolens parkeringsplads, mens de ældre elever har klasselokaler tæt på Baldersvej, siger Jens Peter Langballe.

Vi havde desværre ikke midler til at lave en ordentlig vendeplads.

Jens Peter Langballe, chef i kommunens Vej- og Trafikafdeling

Da SkanderborgLIV i april beskrev en række forældres frustrationer over løsningen på Baldersvej, påpegede de flere ting, de fandt uhensigtsmæssige, og som flere af forældrene mente, var med til at skabe usikre og farlige situationer for børnene.

Flere kritikpunkter

Blandt andet blev det kritiseret, at Baldersvej er blind, og at der i forbindelse med etableringen af kys og kør-løsningen ikke blev anlagt en vendeplads. Det betyder, at bilerne typisk vender ad sideveje eller med trepunktsvendinger, mens gående og cyklende børn krydser vejen, hvor der ikke er fodgængerfelter.

Jens Peter Langballe, kunne I ikke have forudset, at der ville opstå nogle situationer, hvor biler vender uhensigtsmæssigt, når vejen er blind?

- Jo, det kunne man godt forudse. Men vi havde desværre ikke midler til at lave en ordentlig vendeplads, siger Jens Peter Langballe, chef i Vej- og Trafikafdelingen.

Da SkanderborgLIV besøgte Baldersvej en morgen i marts, måtte flere biler køre op over fortovet for at komme forbi hinanden, når de var vendt rundt, fordi holdepladserne til kys og kør-løsningen optager den ene vejbane.

Der kunne inddragelsen nok i denne her situation på Baldersvej have været bedre, end den var.

Jens Peter Langballe, chef i kommunens Vej- og Trafikafdeling

Det blev også kritiseret, at der mellem en dobbeltrettet cykelsti i den ene side af vejen og selve vejbanen til biler ikke er mere end 30-40 centimeters fortovsbredde til børnene, når de stiger ud af bilerne. Flere forældre påpegede, at de var bekymrede for kollisioner mellem bildøre og cyklende børn, eller mellem cyklende børn og børn på vej ud af bilerne.

Vej- og trafikchef: - Vi har ikke kunnet se det

Ifølge chef for Vej- og Trafikafdelingen, Jens Peter Langballe, er det dog ikke af sikkerhedsmæssige årsager, at personaleparkeringen nu bliver genåbnet for forældre i bil.

- Det er mere ud fra en belastningsvurdering, at vi har skilt det ad, forklarer Jens Peter Langballe.

Men er I af den overbevisning, at løsningen på Baldersvej har givet anledning til sikkerhedsmæssige problemer?

- Jeg vil hellere sige, at forældrene jo har iagttaget nogle af de her ting, der har givet bekymringer. Men jeg må også sige, at vi har ikke kunnet se dem, når vi har været derude. Men derfor kan de situationer jo godt have været der, mens forældrene har set dem, siger Jens Peter Langballe.

Beslutningen om at anlægge kys og kør-løsningen på Baldersvej blev alene truffet i samarbejde mellem Stilling Skole, skolebestyrelsen og kommunens Vej- og Trafikafdeling.

Ville det have givet mening at inddrage forældrene, der rent faktisk skal bruge løsningen?

- Nogle gange kan man selvfølgelig også involvere naboer og forældre, selv om vi egentlig tænker, at forældre er repræsenteret i skolebestyrelsen. Og der kunne inddragelsen nok i denne her situation på Baldersvej have været bedre, end den var, siger Jens Peter Langballe.