Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Skateshow og indsamling til skatepark, Skt. Hans 2021. Foto: Bettina Sønderskov

Hvad skete der med skateparken?

Historierne i dagens nyhedsbrev begynder med, at jeg stiller ét af mine yndlingsspørgsmål

Hvad skete der egentlig med...?

Jeg holder meget af spørgsmålet.

For det første taler det direkte ind i, hvad SkanderborgLIV er sat i verden for:

At opdatere dig og give dig indsigt i, hvad der rører sig i dit lokalområde.

For det andet har spørgsmålet en sjælden evne til at kaste nye spændende historier af sig.

Får de solgt arvesølvet?

Da jeg en aften sad og nød solnedgangen ved søbredden på den gamle museumsgrund i Skanderborg, som kommunen satte til salg i foråret, kom jeg til at tænke på, hvordan det egentlig gik med den budrunde.

Som køber skulle man nærmest gøre sig fortjent til at købe den 5500 kvadratmeter store midtby-grund, som rummer nogle af Skanderborgs suverænt ældste bygninger.

Da jeg spurgte Bente Hornbæk, som er kommunens tovholder på det usædvanlige grundsalg, fik jeg et svar, som hun selv er overrasket over.

... og som modstanderne af, at kommunen vil sælge ud af Skanderborgs arvesølv, sikkert sidder og klapper i deres hænder over lige nu.

Hvad sker der med skateparken?

I sidste uge stod jeg og så Skt. Hans bålet brænde ned i Byparken, imens jeg glædede mig over livet omkring Skanderborgs nye bybad.

Og så kom jeg til at tænke på min Skt. Hans aften sidste år.

Dengang var var jeg til skateshow på fritidsklubben Sct. Georgs Gården i den anden ende af byen.

Der var indsamlingsfest til fordel for et andet, nyt mødested i Skanderborg.

Hvad skete der egentlig med den skatepark?

Var det ikke meningen, at der skulle tages første spadestik på den i dag - under fejringen af fritidsklubbens 50 års fødselsdag?

Hvis jeg undrer mig, er jeg nok ikke den eneste, tænkte jeg, og så tog jeg fat i Anne Heeager for at få svar på spørgsmålene.

Hun er byrådspolitiker og formand for den forening af aktive forældre, som for to år siden gik i gang med at rejse penge til et legeunivers og mødested, som især er rettet imod teenagere.

Hvorfor det godt kan gå hen og blive en god nyhed for dem, der drømmer om et nyt mødested til byens børn og unge, at skateparken ikke står der endnu, får du svar på i dagens anden historie.

Husk, at du altid er velkommen til at skrive til mig på mailen besok@skanderborgliv.dk, hvis der er andre steder i dit lokalområde, hvor du synes, at det giver mening at stille spørgsmålet:

Hvad skete der egentlig med ...

Så hjælper jeg dig med at sende svaret videre til dem, der kan svare på det.

Og hvem ved.

Måske kommer der også en spændende historie ud af det ;-)

God læselyst.

Bliv abonnent på SkanderborgLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Skanderborg Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist
Byrådet skulle godkende købers planer - inklusiv bevaring af den offentlige adgang til søen, men der er ikke kommet et eneste bud ind på grunden, som blev sat til salg med en mindstepris på 10 millioner kroner. Foto: Bettina Sønderskov

Man skulle nærmest gøre sig fortjent til at købe unik sø-grund, men nu har kommunen ikke fået et eneste bud

En lidt for stor mundfuld.

Eller møgkedelig timing.

Bente Hornbæk, som har været tovholder på kommunens salg af den gamle museumsgrund i Skanderborg, ved ikke, hvorfor der ikke er en eneste køber, der har meldt sig under budrunden. Nu skal andre muligheder for et salg af søgrunden, som skal medfinansiere byggeriet af et nyt museum i Skanderborg, undersøges.

Salget af en 5500 kvadratmeter stor sø-grund med flere hundrede år gamle bygninger i Skanderborg midtby, er slet ikke gået som forventet. Der er ikke kommet et eneste bud ind på den attraktive grund, som har huset det gamle Skanderborg Museum, og skal medfinansiere byggeriet af det nye museum på Skanderborg Station.

- En unik mulighed, som kun meget sjældent opstår.

Med de ord beskrev ejendomsmæglerfirmaet Nybolig den gamle museumsgrund ved Lille Sø i Skanderborg, da kommunens satte den til salg i foråret.

Ifølge ejendomsmægler Martin Vinther resulterede nyheden hurtigt i talrige telefonopkald og flere fremvisninger.

Men der var ifølge chefkonsulent i Skanderborg Kommune, Bente Hornbæk, ikke en eneste interesseret køber, der havde afleveret et bud på grunden, da tidsfristen udløb sidst i maj.

- Vi er overraskede over, at vi ikke har fået et eneste bud på grunden, siger Bente Hornbæk, som da grunden blev udbudt, ellers glædede sig til at se de spændende bud på grunden, "som man nærmest skulle gøre sig fortjent til at købe."

Men på trods af, at der har været omkring 40 interesserede købere og ni fremvisninger på den gamle museumsgrund i salgsperioden, er der altså ingen købere, der har bidt på.

Den specielle ejendom, som både rummer 300 år gamle bygninger, som har været brugt som embedsbolig for by- og herredsfogeden, dommergård og museum og en uudnyttet byggeret blev sat til salg på en række betingelser, heriblandt at der skulle sikres offentlig adgang til søen i forbindelse med kommende nybyggeri på grunden.

Vi har længe været vant til, at den er helt gal, hvis noget ikke bliver solgt til prisen på 14 dage. Nu skal vi nok til at vænne os til en anden tid, hvor det tager lidt længere tid at få solgt og hvor vi måske ikke kan forlange helt så meget af køber.

Frands Fischer (S), borgmester

Stor mundfuld eller dårlig timing

- Det har muligvis været en lidt for stor mundfuld at køber både skulle forholde sig til mulighederne på byggegrunden, den offentlige stiadgang som ikke er fastlagt i udbudsmaterialet og de forpligtelser, der følger med at overtage de fredede bygninger på grunden, siger Bente Hornbæk.

Ifølge hende er administrationen i øjeblikket i gang med at finde ud af, hvordan man eventuelt kan skrue et ændret udbud af grunden i Adelgade 5 sammen for at udbyde det igen.

I sidste ende er ifølge hende op til politikerne i byrådet at beslutte, om salget af grunden og de historiske bygninger skal deles op i to, og om man eventuelt på forhånd skal lægge sig fast på linjeføringen af den offentlige adgang til søen, for at gøre handlen mere overskuelig for kommende købere.

- Det er den slags overvejelser, vi gør os lige nu, samtidig med at vi selvfølgelig også gør os mange tanker om timingen. Måske er det bare et møgkedeligt tidspunkt, vi går ud med salget af sådan en grund lige nu, hvor det er dyrt at bygge, renten stiger og fremtiden virker lidt usikker, siger hun.

Søgrund med særlig historie

Adelgade 5, som indtil 2019 husede Skanderborg Museum, er én af Skanderborgs ældst bevarede bygninger med dele fra forskellige perioder.

Den ældste af de fire bygninger på den knapt 5500 kvadratmeter store grund er opført i 1730, imens hovedbygningen blev opført i 1888.

Bygningerne har både været brugt som embedsbolig for by- og herredsfogeden, dommergård og museum.

I 1978 købte Skanderborg Kommune stedet af justitsministeriet, hvorefter der blev drevet museum frem til 2019.

10 millioner kroner fra salget af det gamle museum skal gå til byggeriet af et nyt museum på Skanderborg Station.

Ois.dk og Skanderborgleksikon

Klar til at lempe på krav

Betyder det, at I overvejer at udskyde salget, som ellers skulle bidrage til finansieringen af det nye museum på Skanderborg Museum med 10 millioner kroner?

- Det er igen noget, der bliver op til politikerne i byrådet at beslutte, når vi i administrationen har undersøgt de forskellige muligheder, siger hun og tilføjer, at indstillingen fra embedsværket kommer til politisk behandling i løbet af efteråret

Ud fra de tilbagemeldinger, som borgmester Frands Fischer (S) har hørt om mæglers udfordringer med at sælge Adelgade 5, forestiller han sig, at det bliver nødvendigt at lempe på nogle af de betingelser, som fulgte med det oprindelige udbud.

- Fordi boligmarkedet længe har været, som det har været, har vi ikke holdt os tilbage med krav. Den tid, vi ser ind i nu, betyder nok, at vi skal overveje, hvad vi kan gøre for at gøre handlen mere fordelagtig og knapt så diffus for køber, siger Frands Fischer (S).

Hvad mener du med det?

- Vi hører fra mægler, at nogle af beskrivelserne af offentlighedens adgang til søen og stiforløbet har været for diffuse, hvilket har fået nogle til at frygte, at de skulle give mange penge for et stykke jord, hvor vi bagefter ville komme og sige; Nå, men stien. Den skal mindst være fire meter bred og gå fra det sted til sted, før vi kan godkende projektet, siger Frands Fischer.

Personligt er han umiddelbart også åben over for administrationens overvejelser om, hvorvidt det kunne være en idé at dele salget af udviklingsgrunden og de eksisterende bygninger op i to forskellige handler.

- Hvad vi kommer til at gøre afhænger af de politiske drøftelser i efteråret, men til dem som måske nu kunne begynde at overveje, om vi alligevel skal beholde grunden og bruge den til en bypark eller andre offentlige formål, vil jeg lige minde om at provenuet fra salget af den her grund, skal puttes ind i det nye museum på Skanderborg Station, og hvis vi ikke får dem herfra, skal vi finde dem et andet sted, siger  borgmesteren, som ikke ser det som et realistisk scenarie i en tid, hvor kommunens økonomi er så presset, at sparekniven skal slibes.

Hvad betyder det for økonomien i det nye museumsbyggeri, at I ikke er i nærheden af en købsaftale på den gamle museumsgrund?

- Lige nu er det et spørgsmål om en finansforskydning, hvor vi bruger nogle andre penge i kassen til at lægge ud, imens vi venter på at få pengene fra salget i kassen. Jeg forventer stadig, at vi kan sælge grunden med det nødvendige provenu på 10 millioner kroner. Vi har længe været vant til, at den er helt gal, hvis noget ikke bliver solgt til prisen på 14 dage. Nu skal vi nok til at vænne os til en anden tid, hvor det tager lidt længere tid at få solgt og hvor vi måske ikke kan forlange helt så meget af køber, siger han.

Sådan var de særlige vilkår for køb af Adelgade 5 i udbuddet

Minimumspris 10 mio. kr. med seneste budfrist den 31.maj.

Buddet skal indeholde en beskrivelse af, hvilke formål køber vil anvende grunden og bygningerne til.

Buddet bliver vurderet på pris og beskrivelse af formål med en vægt på 50/50.

Hvad angår formålet bliver der lagt væk på:

- Bevaring af eksisterende bebyggelse og sammenhæng mellem ny anvendelse , renovering og disponering ved et eventuelt ønske om udstykning.

- Helhedsorienteret bevaring af udendørs anlæg og arealer med fastholdelse af det historiske haveanlæg og disponeringen af en offentlig sti og et offentligt opholdsområde ved søen.

- Grunden ligger inden for søbeskyttelseslinjen, og ejendommen er registreret som værende med høj bevaringsværdi. Ejendommen sælges til bevaring, og der kan ikke forventes tilladelse til nedrivning af den ældre bygningsmasse.

- Den nuværende lokalplan betyder, at bygningerne og grunden kun må bruges til offentlige formål som biograf, museum eller kirke.

- Køber skal derfor være indstillet på, at der skal laves en helt ny lokalplan for grunden med en sagsbehandlingstid på 9-12 måneder.

Skanderborg Kommune



Sådan så det ud, da der sidste år til Skt. Hans var indsamlingsfest til fordel for en ny skatepark, men hvor bliver den egentlig af? Foto: Bettina Sønderskov

Hvor bliver Skanderborgs skatepark af?

Da en gruppe forældre i 2020 gik i gang med at rejse millioner til en ny skatepark i Skanderborg var drømmen, at den skulle indvies på Sct. Georgs Gårdens 50 års fødselsdag i 2022.

Men der blev hverken klippet røde snore eller sat spader i jorden,
da den selvejende institution fejrede fødselsdag i sidste uge.

Efter lang tids tæt dialog med to helt store fonde, har foreningen bag projektet nemlig hævet ambitionsniveauet, som i forvejen var højt.

Og store forandringer tager tid...

Da en gruppe forældre i 2020 gik i gang med at samle penge ind til en ny skate- og multipark ved Sct. Georgs Gården i Skanderborg, var drømmen at indvie den på fritidsklubbens 50 års fødselsdag. Den mærkedag blev fejret i sidste uge, men der var ingen multipark. Hvorfor det godt kan gå hen blive en god nyhed for byens børn og unge, får du svar på her.

Sådan så det ud, da en modig bmx'er fløj henover hovedet på borgmester Frands Fischer (S), skateren Rune Glifbjerg og et par modige børn under Skt. Hans festen i fritidsklubben Sct. Georgsgården sidste år.

Overflyvningen skete under et show, som forældre fra foreningen Skanderborgs Aktive Mil lavede i forbindelse med en indsamlingsfest til fordel for en ny skatepark på fritidsklubbens grund imellem Plantagevej og Svanesø i Skanderborg.

En skatepark, som foreningen med byrådspolitiker Anne Heeager (R) i spidsen, siden 2020 har arbejdet på at realisere - og et projekt, som byrådet afsatte 3 millioner kroner til under sidste års budgetforhandlinger

Oprindeligt var drømmen, at skateparken skulle indvies i anledning af fritidsklubbens 50 års fødselsdag i år. Senere blev det ændret til, at der skulle tages første spadestik under fødselsdagsfesten. Men der blev hverken klippet røde snore eller sat spader i jorden, da den selvejende institution fejrede sine første 50 år på Skt. Hans aften i år

Sådan så nogle af de første skitser til multibanen ud. Nu er der nye på vej. Ilustration: Nodo Arkitekter


Så hvad skete der egentlig med den skatepark?

- Lige nu er håbet, at vi kan gå i jorden i foråret 2023, så Skanderborgs nye skatepark og mødested for børn og unge kan stå klar til næste sommer, lyder svaret fra formanden for Skanderborgs Aktive Mil, Anne Heeager.

Anne Heeager og Katrine Ringgaard har sammen med andre aktive medlemmer af foreningen Skanderborgs Aktive Mil arbejdet på at rejse penge til multiparken siden 2020. Indtil videre har de rejst 4,5 mio. kr. til multiparken, og projektet bliver ved med at gribe om sig. Foto: Bettina Sønderskov

Store forandringer tager tid. Men vi er selvfølgelig godt klar over, at det specielt i et børneliv er lang tid at gå og vente på en skatepark, som man har hørt om i flere år.

Anne Heeager, formand, Skanderborgs Aktive Mil


Fonde vil hæve ambitionsniveauet

Efter måneders tæt dialog med især to store fonde om at hæve ambitionsniveauet på projektet, som oprindeligt skulle koste 7-8 millioner, går foreningen og dem, der drømmer om bedre udendørs fritidsfaciliteter og et nyt mødested i Skanderborg, ifølge hende et spændende efterår i møde.

Her får foreningen nemlig svar på to store fondsansøgninger, som er afgørende for om et udvidet projekt i størrelsesordenen 9-10 millioner kroner bliver til virkelighed.


Sådan så nogle af de første skitser til multibanen ud. Nu er der nye på vej. Ilustration: Nodo Arkitekter


- Hovedforklaringen på, at det trækker ud, er, at vi i lang tid har været i proces med to store fonde. Begge har opfordret os til at øge ambitionsniveauet og tænke det særlige område, som multiparken skal bygges i, mere ind i projektet. Lige nu har vi tegningerne af en multipark, som i sig selv fungerer godt. Vi udnytter bare ikke, at det ligger så tæt på fritidsklubbens eksisterende bygninger, siger Anne Heeager.

Derfor tegner et nyt arkitektfirma i øjeblikket på et projekt, som i højere skal bindes sammen med bygningerne, og som i endnu højere grad end det oprindelige projekt skal have fokus på at understøtte unges behov for uorganiserede mødesteder i det fri.


Det vi lever på lige nu er, at forhåbentlig kommer til at stå med et endnu større og bedre projekt, som kan få endnu større betydning for børne- ungdomslivet i Skanderborg i fremtiden.

Anne Heeager (R), byrådsmedlem og formand for Skanderborgs Aktive Mil

Tør vi det?

- Fondene vil kort sagt gerne have, at vi lægger den samme kærlighed i alt det, der ligger rundt om multiparken, som vi indtil nu har kastet ind i udviklingen af den. Vi har selvfølgelig tænkt tanken: Tør vi nu det, for når vi går i gang med det, øger vi projektsummen endnu engang, men for fondene er det rigtige projekt vigtigere end beløbet, siger hun.

I øjeblikket arbejder projektgruppen og arkitekterne på i langt højere grad end i det oprindelige projekt at tænke ude og inde-rummet omkring fritidsklubben og den nye skatepark sammen.

- Igennem skateparken og alle de andre aktiviteter, vi laver i forbindelse med den, vil vi gerne invitere endnu flere unge ind i fritidsklubben. Der skal være mere kontakt imellem de børn og unge, som er inde i klubbens lokaler og dem, der opholder sig udenfor. Det betyder ikke, at vi skal i gang med at rive en masse ned. Det handler mere om at åbne muren på strategiske steder, sætte flere vinduer og døre ind og den slags, siger hun og tilføjer, at det unikke ved skateparken i Skanderborg både i projektgruppen og fondenes øjne er beliggenheden ved fritidsklubben og muligheden for at forebygge ensomhed og fremme bevægelse i aldersgruppen 6-9. klassetrin.

- Her handler det om at skabe nogle faciliteter, som lugter af alt andet end en traditionel legeplads. I den alder vil man stadig gerne lege, men det skal være i et rum som er åbent for fri fortolkning, og hvor der ikke er nogen, der fortæller dem, hvad de skal foretage sig. En klatrevæg kan eksempelvis både bruges til at sætte gang i noget bevægelse, men den kan også bare være et et sted, hvor man sidder og hænger ud med resten af flokken. Den tankegang er omdrejningspunktet for de nye tegninger, som vi sender ind til de store fonde i efteråret.

Fra seks til 10 millioner

Hun håber og tror på, at fondene efter de mange, lange dialogmøder i sidste ende vil vælge at støtte projektet.

I første omgang gik foreningen efter at få rejst seks millioner til projektet. Nu nærmer den samlede anlægssum sig 9-10 millioner kroner.

- Fondene siger ikke ja til noget, før vi har vist, at vi har lyttet til dem under de timelange møder, vi har haft med dem. Selvom vi har haft rigtigt mange møder, og de har fulgt os tæt igennem hele processen, bliver der ikke givet nogen garantier, så vi er selvfølgelig meget spændte på, hvordan det hele lander, siger Anne Heeager.

Den første fondsansøgning skal sendes ind i august, Den næste skal sendes ind i oktober.

- Det betyder, at vi inden årsskiftet ved, hvor mange penge, vi har til at gennemføre projektet med. Hvis alt det, vi arbejder på lige nu lykkes, tror vi på, at vi kan gå i jorden i foråret og være klar til at tage de nye faciliteter i brug til næste sommer, siger hun.

Foto: PR/Hylke Landsbyråd. Grafik: SkanderborgLIV

Byrådet søger spareforslag, idé om feriepark lever videre - og tilflyttere har trukket knaster med til Skanderborg

Her er ugens korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

Først bad byrådet dig om inspiration til at bruge pengene - nu vil de have dit bud på, hvor der kan spares

Thomas Cordtz (K) og borgmester Frands Fischer (S) får som henholdsvis næstformand og formand i Økonomi- og Erhvervsudvalget nok at se til, når de sammen med resten af byrådet skal forsøge at få pengene til at passe ved de kommende budgetforhandlinger, hvor der skal navigeres i et noget strammere budget, end byrådet har været vant til de seneste år. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Da der for få måneder siden ikke var nogen krig i Ukraine, før inflationen for alvor sparkede døren ind til dansk økonomi, ja, dengang der stadig var udsigt til at kunne sætte nye kommunale projekter i søen til det kommende budgetforlig, efterlyste byrådet borgernes egne forslag til ting, som de kommunale kroner kunne bruges på.

Efterlysningen, som kom i januar, fik 48 forslag. Kommunen har ikke oplyst det samlede beløb, borgerne stillede forslag for, men kommunen skrev dengang på sin hjemmeside, at der på kultur-, fritids- og idrætsområdet alene blev stillet 20 forslag for samlet mere end 100 mio. kr.

Fast forward til årets sjette måned, og byrådets efterspørgsel er blevet drejet 180 grader. Borgernes forslag vil lokalpolitikerne stadig gerne have - men nu er det i stedet forslag til steder, hvor kommunen kan spare penge.

Det sker selvsagt i lyset af den aktuelle økonomiske situation, men særligt sker det, fordi byrådet efter sommerferien skal i gang med at lægge et budget, hvor der lige nu mangler 40 mio. kr. i 2023 og 60 mio. kr. om året i de efterfølgende år.

Hvis du har et skarpt spareforslag, kan du sende det ind på dette link til kommunens hjemmeside.

Vil du gerne vide mere om, hvorfor kommunen skal spare penge, hvilke muligheder byrådet har for at føre sparekniven på forskellige måder, og hvis du vil vide, hvordan fire partier i byrådet ser på den alvorlige situation, kan du læse vores artikel om netop det her.

Efter sommerferien kommer vi på SkanderborgLIV til at følge budgetforhandlingerne tæt - så husk at følge med.

Tilflyttere har ikke kun flyttet deres ting til Skanderborg - de har også flyttet gennemsnitsindkomsten betragteligt

Boliger med udsigt over Skanderborg Sø og bymidten. Foto: Christian Bæk Lindtoft

De mange tilflyttere, vi har fået gennem de seneste 10 år, har ikke kun haft tøj, møbler (og børn!) med i flyttebilen, når de er ankommet til kommunen.

De har også haft rigtig gode lønninger med ind over kommunegrænsen, viser det sig.

Og mens det måske for dig, der har fulgt godt med i boligprisernes udvikling (læs denne artikel, hvis du ikke kender tallene), måske nærmere er en nyhed, der får dig til at sige 'no shit, Sherlock', end den får dig til at styrte ind i naboens indkørsel og gjalde nyheden ud som en 1800-tals-avisdreng på et gadekær, så er det dog alligevel værd at dvæle ét sekund ved tallene.

For fra 2010 og frem til og med 2020 har vores tilflyttere fået den gennemsnitlige disponible indkomst i kommunen til at stige med 3 pct.

Det viser en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Den samlede stigning i den gennemsnitlige disponible indkomst i Skanderborg Kommune fra 2010 til 2020 var 21,8 pct.

Jamen, er de to tal høje? Ja. Relativt set i forhold til de andre kommuner.

I Jylland, på Fyn og på store dele af Sjælland er der ingen kommuner, hvor tilflytterne har løftet den gennemsnitlige disponible indkomst lige så meget. I de samme områder er der heller ingen kommuner, hvor den gennemsnitlige disponible indkomst er lige så høj - 342.096 kr. var tallet i 2020.

Det er kun en håndfuld kommuner i den absolutte nærhed af København og i Nordsjælland, hvor tilflytterne har løftet indkomsten mere, og hvor indkomsten også samtidig er højere.

Det kan du se i denne tabel, hvor vi har oplistet de ti kommuner i landet, der i undersøgelsen scorer højest på tilflytternes bidrag til indkomstvæksten fra 2010 til 2020.

Ser man kun på kommunerne i Region Midt, er Skanderborg-tilflytternes bidrag på 3 pct. mere end nok til en førsteplads, mens Syddjurs Kommune tager andenpladsen - der har tilflytterne trukket gennemsnitsindkomsten 2,6 pct. i vejret.

Se de lokale tal: Ét pasningstilbud slår de andre målt på forældretilfredshed

Nye tal viser, at der er forskel på forældrenes tilfredshed med forskellige dagtilbudstyper. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

De seneste års debat om dagtilbudsområdet har i særlig grad fokuseret på vuggestuer og børnehaver, ikke mindst på grund af en række dokumentarudsendelser, den store diskussion om minimumsnormeringer og loven om selvsamme.

Spørgsmålet er, om den fraværende debat om forholdene i landets dagplejere kan hænge sammen med, at forældre rent faktisk er meget tilfredse med deres dagplejepasning. Om den sammenhæng er der, kan man kun gisne om, men i hvert fald viser en ny undersøgelse fra Indenrigs- og Boligministeriet, at dagplejen både på landsplan og her i kommunen giver mere tilfredse forældre, end vuggestue og børnehave gør det.

Målt på den samlede tilfredshed med på tværs af alle dagtilbud scorer Skanderborgs dagtilbud 4,2 ud af 5. Landsgennemsnittet er 4,3.

Kigger man på de tre dagtilbudstyper lokalt i kommunen  - dagpleje, vuggestue og børnehave - scorer dagplejen en tilfredshed på 4,5 ud af 5 på tværs af alle de undersøgte parametre, mens vuggestue og børnehave scorer henholdsvis 4,3 og 4,1.

Mest oplagt er det at sammenligne tilfredsheden med dagplejen og vuggestuen, da de to tilbud henvender sig til de samme aldersgrupper. Og mellem de to er forskellen især iøjnefaldende på tre parametre: "Personalets indsats for at støtte dit barn i at skabe venskaber", "informationsniveauet om dit barns dagligdag i dagtilbuddet" og "dialogen og samarbejdet med dig som forælder".

Her scorer dagpleje og vuggestue i den nævnte rækkefælge henholdsvis 4,4 mod 4,1, dernæst 4,4 mod 3,9 og til sidst 4,3 mod 3,9 målt på forældretilfredshed.

Du kan selv tjekke alle tallene på ministeriets hjemmeside her.

Og før du drager alle mulige konklusioner, så husk lige at læse ministeriets vigtige bemærkninger om, at der skal være en vis forskel i scoren, hvis det skal være statistisk signifikant (Djøf-sprog for at holde vand) at sammenligne på tværs af institutionstyper og kommuner.

Skatepark og landsbyrum for millioner indviet i Hylke

Hylkes nye bypark, som borgerne selv har skabt og finansieret, blev indviet den 18. juni. Foto: PR/Hylke Landsbyråd

- I kan altså noget helt særligt her i Hylke.

Sådan indledte borgmester Frands Fischer (S) sin tale til indvielsen af landsbyens - og dens omkring 500 indbyggeres - nye bypark, som er blevet til på initiativ fra netop borgerne selv.

Det skriver Hylke Landsbyråd i en pressemeddelelse.

I maj besøgte vi selv Hylke, hvor vi mødte Rebecca Veilgaard Christiansen, der som formand for Hylke Landsbyråd har stået i spidsen for at skaffe midler til byparken, der nu har både stor skatepark, madpakkehus, legeplads, blomsterkummer, et lille torv og et ekstra klubhus til byens tennisklub (find link til artikel nederst).

- Det har krævet enormt meget af alle de involverede, men nu, hvor vi kan se det færdige resultat, og hvor meget folk nyder at være her, giver det så meget mening, siger Rebecca Veilgaard Christiansen i pressemeddelelsen.

Rebecca Veilgaard har stået i spidsen for at samle omkring 3 mio. kr. ind, som går til at forny Hylke. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Byparken er støttet med midler, som Rebecca Veilgaard Christiansen i vid udstrækning har stået for at søge, og som kommer fra kommunens landsbypulje, Nordea Fonden, Lokale og Anlægsfonden, Norlys' Vækstpulje, Velux Fonden, Vanførefonden og SMUKfonden.

Derudover har også samtlige foreninger i Hylke støttet projektet økonomisk, og en stor del af selve udførelsen af byparken er sket med lokal, frivillig arbejdskraft.

Med indvielsen af byparken er der dog ikke udsigt til en periode med et tiltrængt hvil på laurbærrene, for Landsbyrådet og foreningen bag den lokale købmandsbutik (der i øvrigt er borgerdrevet) er allerede i gang med det næste projekt.

Et projekt, der skal skabe et nyt og anderledes mødested for byens borgere i tilknytning til købmandsbutikken, som får det oplagte navn 'Mødestedet', og som er støttet med 610.000 kr. fra en Realdania-kampagne ved navn 'Underværker'.

Alt det kan du læse meget mere om i vores artikel fra Hylke, hvor vi går tæt på en landsby, der ikke får noget foræret, men har fundet den formel, der gør det muligt for dem selv at skabe de forandringer, borgerne selv ønsker på landsbyens vegne.

Feriepark i Ry blev droppet, men ånden lever videre i en ny form

Jens Szabo (V). Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Hvis Landal Greenparks drømme om en feriepark i Ry var en kage, der aldrig for alvor nåede at blive sat ind i ovnen, så kunne man fristes til at sige, at Venstre nu har stukket fingrene i en helt ny dej - dog med nogle af de samme ingredienser.

Partiet var - sammen med Det Konservative Folkeparti - modstandere af, at Ry Feriepark blev kasseret under de indledende øvelser, og ved det seneste byrådsmøde bragte de så ideen om en ny opskrift på en ferieby til torvs.

Den tanke faldt i god jord hos et flertal af byrådsmedlemmerne (V, K, RV, NB og S), og derfor blev det vedtaget at tage forslaget om en ferieby med ind i arbejdet med at revidere kommuneplanen.

Venstres forslag er endnu ikke konkretiseret mere, end at man vil arbejde på at finde et andet sted i kommunen, hvor en såkaldt ferieby potentielt kunne placeres, og hvor den både kan "passe ind" og tiltrække interesse fra lodsejere og udviklere.

- Det er en opfordring til nogle lodsejere, til kommunen selv og til nogle projektudviklere til at gå i tænkeboksen her i den kommende periode - er der nogle andre steder her i Skanderborg Kommune, hvor en ferieby i en eller anden form vil kunne passes ind. Det synes vi, at vi skal prøve at tage med i det kommende planarbejde om godt og vel et års tid, sagde Jens Szabo (V) på byrådsmødet.

SF, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti (i alt fem byrådsmedlemmer) stemte imod Venstres forslag.

SF mener, forklarede byrådsmedlem Charlotte Vindeløv, at administrationens tid bliver brugt på et for snævert hensyn, hvis planerne om en ferieby tages med videre.

- I SF mener vi ikke, vi kan drøfte at bruge administrationens tid på at finde en placering til en ferieby. Vi tænker derimod, det kunne være rart, hvis vi kunne finde nogle flere placeringer for nogle solceller og vindmøller, fordi vi tænker, at det har en bredere interesse i forhold til at bruge administrationens tid på det her område, sagde Charlotte Vindeløb på byrådsmødet.