Man skulle nærmest gøre sig fortjent til at købe unik sø-grund, men nu har kommunen ikke fået et eneste bud
En lidt for stor mundfuld.
Eller møgkedelig timing.
Bente Hornbæk, som har været tovholder på kommunens salg af den gamle museumsgrund i Skanderborg, ved ikke, hvorfor der ikke er en eneste køber, der har meldt sig under budrunden. Nu skal andre muligheder for et salg af søgrunden, som skal medfinansiere byggeriet af et nyt museum i Skanderborg, undersøges.
- En unik mulighed, som kun meget sjældent opstår.
Med de ord beskrev ejendomsmæglerfirmaet Nybolig den gamle museumsgrund ved Lille Sø i Skanderborg, da kommunens satte den til salg i foråret.
Ifølge ejendomsmægler Martin Vinther resulterede nyheden hurtigt i talrige telefonopkald og flere fremvisninger.
Men der var ifølge chefkonsulent i Skanderborg Kommune, Bente Hornbæk, ikke en eneste interesseret køber, der havde afleveret et bud på grunden, da tidsfristen udløb sidst i maj.
- Vi er overraskede over, at vi ikke har fået et eneste bud på grunden, siger Bente Hornbæk, som da grunden blev udbudt, ellers glædede sig til at se de spændende bud på grunden, "som man nærmest skulle gøre sig fortjent til at købe."
Men på trods af, at der har været omkring 40 interesserede købere og ni fremvisninger på den gamle museumsgrund i salgsperioden, er der altså ingen købere, der har bidt på.
Den specielle ejendom, som både rummer 300 år gamle bygninger, som har været brugt som embedsbolig for by- og herredsfogeden, dommergård og museum og en uudnyttet byggeret blev sat til salg på en række betingelser, heriblandt at der skulle sikres offentlig adgang til søen i forbindelse med kommende nybyggeri på grunden.
Frands Fischer (S), borgmesterVi har længe været vant til, at den er helt gal, hvis noget ikke bliver solgt til prisen på 14 dage. Nu skal vi nok til at vænne os til en anden tid, hvor det tager lidt længere tid at få solgt og hvor vi måske ikke kan forlange helt så meget af køber.
Stor mundfuld eller dårlig timing
- Det har muligvis været en lidt for stor mundfuld at køber både skulle forholde sig til mulighederne på byggegrunden, den offentlige stiadgang som ikke er fastlagt i udbudsmaterialet og de forpligtelser, der følger med at overtage de fredede bygninger på grunden, siger Bente Hornbæk.
Ifølge hende er administrationen i øjeblikket i gang med at finde ud af, hvordan man eventuelt kan skrue et ændret udbud af grunden i Adelgade 5 sammen for at udbyde det igen.
I sidste ende er ifølge hende op til politikerne i byrådet at beslutte, om salget af grunden og de historiske bygninger skal deles op i to, og om man eventuelt på forhånd skal lægge sig fast på linjeføringen af den offentlige adgang til søen, for at gøre handlen mere overskuelig for kommende købere.
- Det er den slags overvejelser, vi gør os lige nu, samtidig med at vi selvfølgelig også gør os mange tanker om timingen. Måske er det bare et møgkedeligt tidspunkt, vi går ud med salget af sådan en grund lige nu, hvor det er dyrt at bygge, renten stiger og fremtiden virker lidt usikker, siger hun.
Søgrund med særlig historie
Adelgade 5, som indtil 2019 husede Skanderborg Museum, er én af Skanderborgs ældst bevarede bygninger med dele fra forskellige perioder.
Den ældste af de fire bygninger på den knapt 5500 kvadratmeter store grund er opført i 1730, imens hovedbygningen blev opført i 1888.
Bygningerne har både været brugt som embedsbolig for by- og herredsfogeden, dommergård og museum.
I 1978 købte Skanderborg Kommune stedet af justitsministeriet, hvorefter der blev drevet museum frem til 2019.
10 millioner kroner fra salget af det gamle museum skal gå til byggeriet af et nyt museum på Skanderborg Station.
Klar til at lempe på krav
Betyder det, at I overvejer at udskyde salget, som ellers skulle bidrage til finansieringen af det nye museum på Skanderborg Museum med 10 millioner kroner?
- Det er igen noget, der bliver op til politikerne i byrådet at beslutte, når vi i administrationen har undersøgt de forskellige muligheder, siger hun og tilføjer, at indstillingen fra embedsværket kommer til politisk behandling i løbet af efteråret
Ud fra de tilbagemeldinger, som borgmester Frands Fischer (S) har hørt om mæglers udfordringer med at sælge Adelgade 5, forestiller han sig, at det bliver nødvendigt at lempe på nogle af de betingelser, som fulgte med det oprindelige udbud.
- Fordi boligmarkedet længe har været, som det har været, har vi ikke holdt os tilbage med krav. Den tid, vi ser ind i nu, betyder nok, at vi skal overveje, hvad vi kan gøre for at gøre handlen mere fordelagtig og knapt så diffus for køber, siger Frands Fischer (S).
Hvad mener du med det?
- Vi hører fra mægler, at nogle af beskrivelserne af offentlighedens adgang til søen og stiforløbet har været for diffuse, hvilket har fået nogle til at frygte, at de skulle give mange penge for et stykke jord, hvor vi bagefter ville komme og sige; Nå, men stien. Den skal mindst være fire meter bred og gå fra det sted til sted, før vi kan godkende projektet, siger Frands Fischer.
Personligt er han umiddelbart også åben over for administrationens overvejelser om, hvorvidt det kunne være en idé at dele salget af udviklingsgrunden og de eksisterende bygninger op i to forskellige handler.
- Hvad vi kommer til at gøre afhænger af de politiske drøftelser i efteråret, men til dem som måske nu kunne begynde at overveje, om vi alligevel skal beholde grunden og bruge den til en bypark eller andre offentlige formål, vil jeg lige minde om at provenuet fra salget af den her grund, skal puttes ind i det nye museum på Skanderborg Station, og hvis vi ikke får dem herfra, skal vi finde dem et andet sted, siger borgmesteren, som ikke ser det som et realistisk scenarie i en tid, hvor kommunens økonomi er så presset, at sparekniven skal slibes.
Hvad betyder det for økonomien i det nye museumsbyggeri, at I ikke er i nærheden af en købsaftale på den gamle museumsgrund?
- Lige nu er det et spørgsmål om en finansforskydning, hvor vi bruger nogle andre penge i kassen til at lægge ud, imens vi venter på at få pengene fra salget i kassen. Jeg forventer stadig, at vi kan sælge grunden med det nødvendige provenu på 10 millioner kroner. Vi har længe været vant til, at den er helt gal, hvis noget ikke bliver solgt til prisen på 14 dage. Nu skal vi nok til at vænne os til en anden tid, hvor det tager lidt længere tid at få solgt og hvor vi måske ikke kan forlange helt så meget af køber, siger han.
Sådan var de særlige vilkår for køb af Adelgade 5 i udbuddet
Minimumspris 10 mio. kr. med seneste budfrist den 31.maj.
Buddet skal indeholde en beskrivelse af, hvilke formål køber vil anvende grunden og bygningerne til.
Buddet bliver vurderet på pris og beskrivelse af formål med en vægt på 50/50.
Hvad angår formålet bliver der lagt væk på:
- Bevaring af eksisterende bebyggelse og sammenhæng mellem ny anvendelse , renovering og disponering ved et eventuelt ønske om udstykning.
- Helhedsorienteret bevaring af udendørs anlæg og arealer med fastholdelse af det historiske haveanlæg og disponeringen af en offentlig sti og et offentligt opholdsområde ved søen.
- Grunden ligger inden for søbeskyttelseslinjen, og ejendommen er registreret som værende med høj bevaringsværdi. Ejendommen sælges til bevaring, og der kan ikke forventes tilladelse til nedrivning af den ældre bygningsmasse.
- Den nuværende lokalplan betyder, at bygningerne og grunden kun må bruges til offentlige formål som biograf, museum eller kirke.
- Køber skal derfor være indstillet på, at der skal laves en helt ny lokalplan for grunden med en sagsbehandlingstid på 9-12 måneder.