Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Den store kran og Lille Nyhavn. Foto: Peter Ib Hansen

Bliver de ved med at bygge i Skanderborg?

Den gigantiske kran, som du kan se på billedet, er færdig med sit arbejde i Skanderborg.

Den anden dag blev den kørt væk og erstattet af en mindre kran.

Så er der nemlig plads til, at holdet bag byggeriet af Lille Nyhavn kan komme i gang med at etablere det sidste af de to nye sø-torve.

To nye bytorve som offentligheden får adgang til døgnet rundt, når den nye bydel er klar til at tage imod beboere og besøgende op til jul næste år.

Svaret på spørgsmålet, som jeg stiller i nyhedsbrevet, er altså ja.

De bliver ved med at bygge nye boliger i Skanderborg.

Og når it-iværksætteren og manden bag Lille Nyhavn,  Lars Kromand, er færdig med at bygge, er andre udviklere klar til at tage over og fortsætte hvor han slap.

Hvis alle de nye boligprojekter, som Skanderborg Kommune i øjeblikket er i dialog med udviklerne om, bliver realiseret, er der der over 600 nye boliger på vej til Skanderborg midtby.

Lejligheds- rækkehusbyggerierne er resultatet af et langvarigt politisk ønske om at øge indbyggertallet i og omkring midtbyen i Skanderborg med byggeri i højden.

I dagens nyhedsbrev får du et hurtigt overblik over ni store boligbyggerier i Skanderborg, som vi synes, at du skal vide noget om.

Her får du eksempelvis en status på:

  • Planerne om at bygge 220 senior-lejligheder i "Kirkegaards Baghave."
  • Planerne om at bygge op mod 250 nye boliger i etagebyggeri og rækkehuse langs Vroldvej.
  • Byggeriet af almene boliger i midtbyen, og hvem der lige nu er ramt af en konkurs.

Du kan også komme med mig, en flok nysgerrige butiksdrivende og Lars Kromand på guidet tur imellem de rå facader i Lille Nyhavn.

Her får du blandt andet svar på:

  • Hvem der skal drive Lille Nyhavns nye restaurant.
  • Hvorfor der er så mange sprossede vinduer i de 64 udsigtslejligheder.
  • Hvad Lars Kromand, drømmer om at erstatte fem gamle bådebroer med.
  • Hvorfor Lille Nyhavn har en laksetrappe.

Som altid er du velkommen til at skrive til mig på mailen: besok@skanderborgliv.dk.

Du kan også give mig et kald eller en sms på tlf. nummer  29 72 47 92, hvis du har inputs til dagens artikler eller forslag til andre historier, jeg kan kaste mig over.

Sig også til, hvis du falder over et byggeri på listen, som du synes, at vi skal skrive mere om, eller hvis der er et vigtigt byggeri, vi har overset.

Tak fordi du læser med.

Bliv abonnent på SkanderborgLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Skanderborg Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist
Få overblikket. Her er der nye boliger under opsejling i Skanderborg midtby. Kort: Datawrapper/ Bettina Sønderskov

Få overblikket: Her er der nye boliger på vej i Skanderborg

Hvis alle de projekter, som kommunen er i dialog med udviklere om i
øjeblikket, bliver gennemført, bliver der bygget over 600 nye boliger i Skanderborg by den kommende tid.

Få overblikket over byfortætnings-projekterne her.

Lige nu er Lille Nyhavn det byggeri i Skanderborg, som løber med al opmærksomheden, men det er kun begyndelsen. Hvis alle de store projekter, som kommunen er i dialog med udviklere om i øjeblikket, bliver gennemført, bliver der bygget over 600 nye boliger i Skanderborg midtby den kommende tid. Få overblikket over byfortætnings-projekterne her.

Midtbyen i Skanderborg kommer til at ændre sig markant, og byen får flere tusinde nye indbyggere, hvis alle de flere end 600 nye boliger, der er under udvikling i øjeblikket, bliver realiseret.

Her får du det hurtige overblik over projekterne, som er på vidt forskellige stadier i processen. Nogle er allerede i gang med at blive opført. Andre er i den tidlige dialogfase.

Listen er lavet med hjælp fra Pernille Falborg Helmer, som er byplanlægger i Skanderborg Kommune.


Status på byudvikling i Skanderborg

Skanderborg har gennem flere planperioder oplevet en stor befolkningstilvækst på grund af den gode beliggenhed ved sø, smukke landskaber, skov og god infrastruktur.

Mange nye borgere har bosat sig i de nye boligområder i Skanderborg Bakker og i Anebjerg, som knytter sig op på både Højvangen og Stilling-Gram.

Det er svært at pege på større potentielle byområder omkring Skanderborg og Stilling-Gram, fordi distriktet er rammet ind af store natur- og landskabsinteresser og den overordnede infrastruktur, som samtidig gør området attraktivt.

Det faldende udbud af byggegrunde øger efterspørgslen på byfortætningsprojekter.

I Skanderborg Midtby er der gennem de seneste 5-10 år opført mange nye boliger i områder, som har ændret formål eller er blevet byfortættet.

Herudover er planlægningen for en håndfuld andre byfortætningsprojekter igangsat. Omdannelsen af områderne forventes at ske i løbet af de kommende 5-10 år.

Ifølge en befolkningsfremskrivning lavet af Danmarks Statistik og Dream er Skanderborg den kommune, der forventes at vokse mest fra 2021 til 2045. Forventningen er, at indbyggertallet vil vokse fra 63.000 til 79.000 - en stigning på hele 25 procent.

Kommuneplan 2021

Lille Nyhavn - 64 lejligheder og 15 hotellejligheder

Byggeriet af Lille Nyhavn er i fuld gang, og de nye indbyggere flytter, hvis alt går efter planen, ind i november-december næste år. Foto: Bettina Sønderskov

Udviklingen af Lille Nyhavn mellem Adelgade og Skanderborg Sø har været i gang siden 2005. Nu er det under opførelse, og det er planen, at de nye beboere skal flytte ind i bydelens 64 boliger på 100-200 kvadratmeter i løbet af november og december til næste år. Lille Nyhavn kommer desuden til at rumme en restaurant, 15 selvbetjente hotellejligheder og flere erhvervslejemål.

Kirkegårds Baghave: Omkring 200 senior-lejligheder

Her er én af de tidlige illustrationer af, hvor meget Kirkegaards Baghave med sine op mod 220 seniorboliger kan komme til at fylde i bybilledet i Skanderborg. Illustration:

Kirkegaards Baghave er et boligprojekt, som har været under udvikling i fem år og som kan blive det største enkeltstående byggeri i Skanderborg midtby nogensinde.

Planen er at bygge op mod 220 senior-lejligheder i et stort område mellem Adelgade, Sygehusvej og Bloms Butikker. Området indeholder blandt andet det nuværende Dagmar Center, parkeringspladser og baggårde. Den lokale ejendomsudvikler Finn Damgaard står sammen med CASA bag planerne om at bygge 200-220 mindre lejelejligheder.

Projektet har længe været i den tidlige dialogfase, og i denne måned skulle politikerne tage stilling til et ønske fra udvikler om at sænke parkeringskravet fra én parkeringsplads pr. 80 kvadratmeter til én parkeringsplads pr. 100 kvadratmeter.

Det spørgsmål vil politikerne ikke tage endeligt stilling til, før udvikleren under et møde i september mere detaljeret har gjort rede for, hvordan projektet til gengæld for færre parkeringspladser vil bidrage til byen med nye rekreative områder og et mere spændende byrum.

Søtoften overfor Netto: 57 almene lejligheder

Skanderborg Andelsboligforenings 57 nye lejeboliger skal efter planen være klar til indflytning i december. Foto: Bettina Sønderskov

Skanderborg Andelsboligforening bygger i øjeblikket 57 nye almene lejligheder over for Netto på Søtoften. De første beboere flytter ifølge boligforeningen ind i december i år.

Kvickly-grund: Boliger i op til 5,5 etage og en dagligvarebutik

Udviklingen af et nyt bolig- og dagligvarebyggeri på den gamle Kvickly-grund ved siden af Lille Nyhavn i Adelgade har været langt omkring, siden byrådet først i nullerne åbnede mulighed for, at der kunne bygges et højhus i 14 etager på grunden.

Den mulighed er for nylig blevet skrinlagt i forbindelse med den nye Kommuneplan 2021, hvor ejeren af grunden, Coop Ejendomme, i første omgang ikke var tilfreds med de nye begrænsninger, der var på vej.

Sagen endte i et kompromis, som betyder, at der nu kan opføres et byggeri, som er 3,5 etage ud mod Adelgade, 5,5 etage midt på grunden og 2,5 etage ned mod søen. 

Desuden skal der i forbindelse med etableres en mindre dagligvarebutik. Skanderborg Kommune er i dialog med Coop om et nyt projekt på grunden med udgangspunkt i den nye kommuneplan, men der er endnu ikke blevet sendt et nyt projektforslag ind.

SkanderborgLIV har tidligere talt med Coop's ejendomschef om nogle af de mange projektforslag, som de har sendt ind til kommunen igennem tiden. Dem kan du tjekke ud her.

Munkegården: 12 nye lejligheder

Lige nu er der et hul I Adelgade, der hvor den fredede Munkekro engang stod. Her skal der bygges 12 nye lejligheder. Foto: Bettina Sønderskov

I den del af Adelgade, hvor den gamle fredede Munkekroen indtil for et par år siden stod, er der efter der fremskredne planer om at opføre ny facadebebyggelse langs Adelgade.

Oprindeligt var planen, ifølge ejendomsudvikleren Finn Damgaard, at opføre omkring 21 nye lejligheder i et byggeri, som skulle "lukke hullet" i Adelgade med facadebyggeri ud mod handelsgaden, og som skulle "camouflere" den dominerende bagside af Bloms Butikker.

Siden er byggeriet blevet reduceret til 12 lejligheder, for at det ifølge Finn Damgaard kan leve op til kommunens nuværende parkeringsnorm.

Når byggeriet ikke er gået i gang endnu, skyldes det, at der har været udfordringer med at få styr på vejadgangen til det nye byggeri, som er nabo til parkeringskælderen i Bloms Butikker. 

Ifølge byplanlægger Pernille Falborg Helmer arbejder kommunen aktuelt på at få de sidste knaster på plads, så lokalplanen kan vedtages, og byggeriet kan komme i gang.

Hjørnegrund ved banegården: 15 nye lejligheder

Sådan er planerne om et kommende byggeri på hjørnet af Krøyer Kielbergs Vej og Banegårdsvej i Skanderborg illustreret i den godkendte lokalplan fra 2020. Illustration:

Trods af en del modstand fra naboer mod byggeriet af en ny etageejendom til lejligheder på en hjørnegrund ved Krøyer Kielbergsvej og Banegårdsvej, blev lokalplanen godkendt i 2020.

Ejeren af grunden har ifølge kommunen endnu ikke søgt om byggetilladelse til byggeriet af de 15 planlagte lejligheder, men der er givet nedrivningstilladelse til de eksisterende bygninger på grunden.

Randløv Vænge ved Vroldvej: 100 nye rækkehuse/lejligheder

Rækkehusene i 2,5 etages højde er inspireret af kartoffelrækkerne i København. Illustration:

Et nyt stort boligbyggeri er under opsejling i et område mellem Vroldvej og Plantagevej i Skanderborg.

På grunden, som tidligere har huset Randløv Maskinfabrik, skal der efter planen bygges omkring 100 nye boliger med rækkehuse i 2,5 etages højde samt to boligblokke i op mod 5 etagers højde.

Projekterne, som to forskellige udviklere står bag, er blevet rettet til flere gange, og selve lokalplanprocessen er ikke sat i gang endnu.

I maj nikkede politikerne i kommunens Klima-, Miljø- og Planudvalg ja til, at udviklerne kan fortsætte arbejdet med at lave projektgrundlaget, som skal føre til en ny lokalplan for byggeriet af de nye lejeboliger.

Boligerne skal efter planen skærmes mod trafikstøj fra Vestergade med støjafskærmning og beplantning.

Skanderborg Kommune forventer, at lokalplanforslaget er klar til at blive sendt i høring efter sommerferien.

Område mellem Vestergade, Møllegade og Vroldvej: 100-125 nye boliger

Det røde hus på hjørnet af Møllegade og Vroldvej hører til et område, som boligudviklere har kig på, og som Skanderborg Kommune vil lave en ny helhedsplan for. Foto: Bettina Sønderskov

Ser vi længere frem i tiden, er det næste store boligområde, som kommunen arbejder på at udvikle i Skanderborg by, et område mellem Møllegade og Vestergade - i den ende, som vender ud mod Vroldvej.

Her er der et politisk ønske om at få udviklet en helhedsplan for området, som ifølge et skøn fra byplanlægger Pernille Falborg Helmer kan rumme et sted imellem 100-125 lejligheder.

Der er ifølge hende allerede dialog med udviklere, som har kig på flere grunde i området. Inden der bliver sat nye lokalplan-processer i gang, som kan bane vej for mere nybyggeri, skal der dog laves en helhedsplan for området.

Den skal sikre, at der er styr på vejadgangen til kommende byggerier, og at udtrykket i området, som både rummer erhverv, detailhandel og privatboliger, bliver tænkt sammen.

Kastanjevej: 15 nye boliger på vej, men...

Sådan så det ud, da den gamle bygning på hjørnet af Kastanievej og Vestergade blev revet ned i sommers for at give plads til et byggeri med 15 nye almene boliger. Foto: Bettina Sønderskov

Det sidste punkt handler om et byggeri, som egentlig er gået i gang, men som måske er et varsel om den usikre fremtid, som vi ser ind i lige nu.

I sommer blev et eksisterende lejlighedsbyggeri på hjørnet af Vestergade og Kastanjevej revet ned. Det skete på foranledning af Skanderborg Andelsboligforening, som nu er i gang med at bygge 15 almene lejelejligheder på den bynære hjørnegrund.

Lige nu står byggeriet dog bomstille. Det skyldes ifølge direktør i Skanderborg Andelsboligforening, Erling Weber, at entreprenøren er gået konkurs. Ifølge ham kommer det formentlig til at betyde, at byggeriet bliver forsinket et halvt års tid.

Byens handlende tog på tur i en byggeplads, som de har tæt inde på livet for tiden. Foto: Bettina Sønderskov

Er du også nysgerrig på Lille Nyhavn? Så tag med på tur

Spørgelysten var stor, da medlemmer af Skanderborg City forleden var på guidet i et byggeri, som har fået en del opmærksomhed, siden udvikler Lars Kromand offentliggjorde de første skitser for 15 år siden.

Èn ville vide, om det bliver muligt at ankomme til Lille Nyhavn fra søsiden, når restauranten åbner - og de nye beboere efter planen flytter ind før juleaften næste år.

- Lige nu har vi fem små, gamle bådebroer. Dem drømmer vi om at nedlægge for i stedet at lave en større anlægsbro, hvor man kan lægge til med sin båd, svarede Lars Kromand, som i øjeblikket er i  dialog med kommunen om, hvordan der i forbindelse med en ny sø-promenade kan skabes mest mulig offentlig adgang til - og langs med - søen, svarede Lars Kromand.

Hvad der ellers blev spurgt om og svaret på, kan du læse her.

Forleden var medlemmer af Skanderborg City på guidet tur i et byggeri, som kunderne stiller ualmindeligt mange spørgsmål om for tiden. Her fik de blandt andet svar på, hvem der skal drive byens nye restaurant, hvorfor der er så mange sprossede vinduer i byggeriet, og hvad udvikleren, Lars Kromand, drømmer om at erstatte fem gamle bådebroer med.

- Vores kunder spørger os om alt muligt for tiden, for de er lige så nysgerrige på Lille Nyhavn, som vi selv er. Så vi er superspændte og glade for, at vi har fået den her mulighed for at høre mere om projektet.

Med de ord takkede Cityformand, Jens Juhl, manden bag Lille Nyhavn, Lars Kromand, for at invitere byens handlende ind bag de rå facader på Skanderborgs største byggeplads forleden.

Bag de store buede vinduespartier bliver der her etableret en café og restaurant. Foto: Bettina Sønderskov.
Den skal drives af René og Louise Mammen, som bor i Skanderborg og også driver Michelin-restauranten Substans i Pakhusene på Aarhus Ø. Hvorfor de nu også skal stå for driften af restauranten i Skanderborgs Lille Nyhavn, kan du læse mere om i Uge-Bladet Skanderborg. Foto: Flemming Krogh


Imens den nysgerrige forsamling bevægede sig rundt på byggepladsen, svarede Lars Kromand, på spørgsmål om ét byggeri, som har været på tegnebrættet i 15 år.

Projektet er blevet ændret og forsinket flere gange, men nu er stort set alt på plads, og salget af Lille Nyhavns 64 ejerlejligheder på 100-200 kvadratmeter er officielt skudt i gang.

De handlende fik mulighed for at se Skanderborg fra en ny vinkel, da de nød udsigten fra én af Lille Nyhavns store lejligheder, hvorfra der udsigt til søen, Bybadet og Kulturhuset.  Foto: Bettina Sønderskov

Lille Nyhavn - fra idé til virkelighed

Idémanden og bygherren bag Lille Nyhavn, IT-iværksætteren Lars Kromand, opkøbte omkring årtusindskiftet en stribe bevaringsværdige bygninger langs Adelgade i Skanderborg midtby.

Bag bygningerne ned mod Skanderborg Sø er der et areal på omkring 6.000 kvadratmeter, som tidligere har fungeret som baghaver/ baggårde med mindre anlæg i form af garager, udhuse og parkeringspladser.  

Det området blev før sommerferien ryddet og omdannet til Skanderborgs p.t. største byggeplads. her skal der opføres fire fem etagers bygninger i pakhus-stil, som skal rumme 72 nye lejligheder.

Tre nye bygninger bliver bygget vinkelret på søen, imens den fjerde opføres parallelt med de eksisterende bygninger langs Adelgade.

Fra Adelgade bliver der offentlig adgang igennem en ny port ind til to stenbelagte torvearealer imellem bygningerne og videre ud til en ny boardwalk, som bliver etableret langs søen.

Byggeriet skal efter planen stå færdigt sidst i efteråret 2023.

Lang tid undervejs

I 2007 blev de første skitser til Lars Kromands drømmeprojekt Lille Nyhavn offentliggjort.  Siden er projektets udformning blevet ændret flere gange.

At det har taget så lang tid at nå fra vision til virkelighed skyldes blandt andet en finanskrise og et langstrakt og kompliceret sagsbehandlingsforløb.

Igennem tiden har flere naboer udtrykt deres utilfredshed med "et uskønt forløb," imens andre er utilfredse med, at projektet igennem årene har ændret sig en del i forhold til det oprindelige.

Enkelte naboer har klaget til Planklagenævnet over kommunens afgørelser og sagsbehandling, hvilket blandt andet har forsinket opstarten af byggeriet.

Lokalplan 1013, som er lovgrundlaget bag det byggeri, som er under opførelse nu blev oprindeligt vedtaget i 2013.

Siden 2018 er der lavet tre tillæg til Lokalplan 1013.

Tillæg nr. 1. giver tilladelse til at bygge i seks etager i stedet for fem. ( Det er siden annulleret)

Tillæg nr. 2 giver udvikleren tilladelse til at ændre anvendelsesmulighederne i facadebebyggelsen ud mod Adelgade, så det kan anvendes til restaurationsformål og andre publikumsorienterede erhverv.

Tillæg nr. 3, som blev vedtaget i 2020, sløjfer tilladelsen i tillæg 1 til at bygge i seks etager og vender tilbage til udviklerens oprindelige ønske om fem etager.

Politikerne har af flere omgange udskudt beslutningen om i forbindelse med tillæg 3 at imødekomme udviklerens ønske om, at omdanne en del af lokalerne i stueetagen, som skulle have været erhvervslejemål, til boliger.

Nu har Lars Kromand besluttet sig for, at der ikke bliver brug for nødløsningen - at bygge boliger i stueplan. Her bliver der etableret 15 hotellejligheder, en restaurant, en stor shop-i-shop bygning og flere andre erhvervslejemål.

Skanderborg Kommune, JCN Bolig og Lars Kromand


600 på venteliste

Ifølge Lars Kromand har 600 personer, som har stået på venteliste til byggeriet i flere år, allerede fået visualiseringer af og oplysninger om lejlighederne for flere måneder siden. Da det officielle salg blev sat i gang af Nybolig og Home i denne uge, udløb deres frist for at få forkøbsret til lejlighederne.

Sådan er udsigten ud fra én af de største lejligheder i Lille Nyhavn. Ifølge Lars Kromand, er der kig til søen fra alle lejligheder. Foto: Bettina Sønderskov

Den forkøbsret har flere benyttet sig af, så de første 7-8 lejligheder er ifølge Lars Kromand allerede solgt, imens andre lejligheder er reserverede. Lille Nyhavns nye beboere kan, hvis alt går efter planen, flytte ind i det pakhus-inspirerede lejlighedsbyggeri med pudsede og vandskurede facader i spraglede jordfarver i løbet af november og december næste år.

- De sprossede vinduer, gesimserne og springene i murværket er lavet for at skabe den Nyhavns-stemning, som vi synes, spiller godt sammen med de ældre etageboliger ud mod Adelgade, og så har vinduerne også en anden vigtig funktion, siger Lars Kromand og fortsætter.

- De skal give folk noget privatliv inde bag glasset. Vi ved jo godt, hvordan store åbne glaspartier ellers ser ud i det offentlige rum. Her bliver gardinerne trukket for, fordi man gerne vil have noget privatliv, siger han og tilføjer, at der kun bliver brugt store, åbne glaspartier på de flader, der vender ud mod søen.

- Det har fra første færd været vigtigt for os at skabe mest mulig offentlig adgang til søen med det her projekt, så den idé bakker jeg op om. Det kunne være fantastisk, hvis man i fremtiden i kan gå ture langs med Skanderborg Sø, i stedet for kun at gå ned til søen og tilbage igen.

Lars Kromand

Det offentlige og private rum

Ifølge ham er der tænkt mange tanker om, hvordan man skaber et byrum i Skanderborg, hvor der både bliver taget hensyn til beboernes privatliv og offentlighedens adgang til to nye bytorve, en promenade langs søen, flere butikker og en ny, stor restaurant på 350 kvadratmeter.

Alle 110 parkeringspladser under Lille Nyhavn bliver forberedt til el-biler og fra dem er der direkte adgang til de enkelte lejligheder. Der bliver kun etableret én trappeopgang i byggeriet. Foto: Bettina Sønderskov

- Alle lejlighederne er gennemgående, og de har kun sydvendte altaner. Så skal man ikke sidde og se direkte over på naboens altan, når man spiser aftensmad. Af hensyn til privatlivet er der direkte elevator-adgang til lejlighederne fra P-kælderen. Vi har forsøgt at lave en adskillelse af det private og det offentlige rum på hele arealet. Der skal være plads til alle de mennesker udefra, som har lyst til at komme forbi for at shoppe, spise eller nyde udsigten over søen. Men man skal også kunne bo her, uden at man skal bevæge sig rundt imellem en masse mennesker, hver gang man skal op i sin lejlighed, siger han, da flokken standser op i den p-kælder, som er etableret under byggeriet.

Egen laksetrappe

Når man kører ind i parkeringskælderen, kører man henover et vandløb, som ikke har været helt enkelt at håndtere under udviklingen af projektet.

- Her har vi den berømte Skanderupbæk, som er blev omklassificeret fra at være et overdimensioneret udløbsrør til, at det nu er laksevand, så vi får egen laksetrappe her i Lille Nyhavn, siger Lars Kromand med et glimt i øjet.

- Jamen det lyder da godt, så fanger jeg laksene oppe ved Chokoladefabrikken. De ryger vel lige under mit gulv, siger city-formand, Jens Juhl med et grin, imens nogle i forsamlingen ryster lidt på hovedet.

Når man bygger nye boliger så tæt på en sø, er der mange regler og regulativer, der skal følges. Det fik indflydelse på det oprindelige Lille Nyhavn-projekt, hvor ønsket om at bygge ud i søen og etablere kanaler imellem bygningerne blandt andet kom på kollisionskurs med hensynet til odder-bestanden i Skanderborg Sø.

- Hvis der er noget, jeg har lært i den her proces, så er der, at der er virkelig mange regler og regulativer, man skal tage hensyn til, når man bygger ved en sø. Til minde om det, overvejer vi at sætte et lille skilt op på sø-promenaden, hvor der skal stå Oddervej den vej, siger Lars Kromand med et grin og peger over mod Næsset på den anden side af søen.


Rundvisning i Skanderborgs Lille Nyhavn med Kromand og Cityforeningen. Foto: Bettina Sønderskov

Mest mulig adgang til søen

Bliver der mulighed for at ankomme til Lille Nyhavn fra søsiden, vil én af de fremmødte vide.

- Lige nu har vi fem små, gamle bådebroer. Dem drømmer vi om at nedlægge for i stedet at lave en større anlægsbro, hvor man kan lægge til med sin båd, men det er én af de ting, som vi stadig er i dialog med kommunen om, svarer Lars Kromand.

- Hvad med at lave en halv uendelig bro til Bybadet, så der bliver mulighed for at folk kan gå en  længere tur ved søen, spørger Jens Juhl og hentyder til, at de tanker allerede er beskrevet i Heslig Smuk Politik for Midtbyen.

- Det har fra første færd været vigtigt for os at skabe mest mulig offentlig adgang til søen med det her projekt, så den idé bakker jeg op om. Det kunne være fantastisk, hvis man i fremtiden i kan gå ture langs med Skanderborg Sø, i stedet for kun at gå ned til søen og tilbage igen, siger Lars Kromand og fortsætter.

Lars Kromand har i denne uge holdt møde med kommunen for at drøfte ønsket om at erstatte fem gamle bådebroer med noget, der vil give mere værdi for offentligheden i fremtiden.- De er ambitiøse i kommunen, så vi er i fællesskab gået i tænkeboks for at se, om vi skal arbejde videre med visionerne om en gangbro fra Lille Nyhavn til Kulturhuset i stedet for en anløbsbro, som vi også har drøftet, siger Lars Kromand til SkanderborgLIV. Foto: Bettina Sønderskov

- Håbet herfra er også, at vi kan skabe en sammenhæng, så man kan gå langs søen ved Lille Nyhavn og fortsætte langs søen ved det nye byggeri på nabogrunden ( den gamle Kvickly-grund). Lige nu ender vores boardwalk ved Skanderupbækken, og det kommer ikke til at ændre sig, før der bliver bygget på nabogrunden. Grundlæggende håber jeg i det hele taget bare, at der snart sker noget, så vi ikke skal have en stor tom grund til at stå midt i byen, siger Lars Kromand.

Nysgerrigheden var stor og spørgsmålene mange, da Lars Kromand ( 2.t.v) arrangerede rundtur i Lille Nyhavn for medlemmerne af Skanderborg City. Foto: Bettina Sønderskov.

15 hotel-lejligheder i midtbyen

Ifølge ham har det været udfordrende at finde ud af, hvordan man skaber sammenhæng fra Lille Nyhavn og over til et nyt byggeri, som ikke eksisterer endnu. Nu er det endt med, at man fra  Kvickly-grunden blandt andet får udsigt til et erhvervslokale i stueetagen, som skal indrettes som shop-i-shops i et 450 kvadratmeter stort, aflangt lokale. Her kan man leje sig ind i kortere og længere perioder og vælge om man selv vil sælge sine varer, eller om fællesskabet skal stå for det.

På den anden side af butikkerne finder man Lille Nyhavns "ankomsttorv" med restaurant ud mod søen og en stribe selvbetjente hotel-lejligheder i stueplan, som skal driftes af Lille Nyhavn.

Betyder det, at I er gået helt væk fra overvejelserne om at etablere boliger i nogle af de 2000 kvadratmeter i stueplan, som er udlagt til erhverv i den oprindelige lokalplan ?

- Ja. Da vi for tre-fire år siden fornemmede at erhvervslivet i Skanderborg var presset, bad vi politikerne om at give os mulighed for at indrette nogle af erhvervslokalerne til boliger. Den beslutning har de udskudt flere gange, og nu har vi i mellemtiden fundet på at etablere 15 hotellejligheder og en shop-i-shop butik i en del af erhvervsarealet. Derudover har vi et par erhvervslokaler, som vi går efter at udleje, siger han.

Finn Damgaard, ejendomsudvikler, Skanderborg. Foto: Bettina Sønderskov

Udvikler til politikere: - Vil I videre, eller vil I misse en enestående chance for byudvikling i Skanderborg?

Er der én ting, ejendomsudvikler Finn Damgaard har lært, siden han for fem år siden gik i dialog med Skanderborg Kommune om udviklingen af et historisk stort lejlighedsbyggeri i Skanderborg midtby, så er det, at byudvikling i Skanderborg tager tid.

Siden han under et borgermøde for fire år siden præsenterede offentligheden for planerne om at bygge 200-220 nye lejeboliger til seniorer i "Kirkegaards Baghave", har han ventet på at få kommunens svar på et centralt spørgsmål:

Hvor mange parkeringspladser han skal etablere i forbindelse med byggeriet af de mindre lejligheder, som er i rollator-afstand til Sundhedscentret, byens butikker og bussen?

Når ejendomsudvikler Finn Damgaard i september præsenterer politikerne for et sæt nye projekttegninger, regner han med at få svar på et spørgsmål, som han har ventet på længe. Det handler om parkeringspladser, og svaret er ifølge ham afgørende for, om det største enkeltstående byudviklingsprojekt i Skanderborg midtbys historie bliver til noget eller ej.

Er der én ting, ejendomsudvikler Finn Damgaard har lært, siden han for fem år siden gik i dialog med Skanderborg Kommune om udviklingen af et nyt stort lejlighedsbyggeri i Skanderborg midtby, så er det, at byudvikling i Skanderborg tager tid.

Step nummer et er for os at få reduceret parkeringskravet, så vi kan få økonomien i projektet til at hænge sammen. Hvis det ikke lykkes, bliver projektet ikke til noget.

Finn Damgaard, ejendomsudvikler, Damgaard Ejendomme

Siden han under et borgermøde for fire år siden præsenterede offentligheden for planerne om at bygge op mod 220 lejeboliger til seniorer i "Kirkegaards Baghave", har han først og fremmest  ventet på at få kommunens svar på ét spørgsmål:

- Det springende punkt for os i den her sag er spørgsmålet om, hvor mange parkeringspladser, vi skal etablere. Når vi får et klart svar på det, ved vi, om vi skal gå videre med projektet, eller om vi ender med at misse en unik chance for at give en i øjeblikket ikke særlig spændende del at midtbyen et løft, siger den lokale ejendomsudvikler Finn Damgaard.

Han er gået sammen med CASA for at realisere projektet, som vil forvandle et område på bagsiden af Adelgade omkring 1970'er-tidslommen Dagmar-Centret til en ny bydel med over 200 seniorboliger.

Sådan ser én af de første visualiseringer af et kommende kæmpebyggeri i Kirkegaards Baghave ud. Illustration: Pluskontoret Arkitekter

I Finn Damgaards øjne giver kommunens generelle krav om, at der skal etableres én parkeringsplads pr. 80 kvadratmeter nybygget bolig i kommunen ikke mening i et seniorbolig-byggeri med mindre lejelejligheder i rollator-afstand til sundhedscenter, butikker og busforbindelser i Skanderborg.

- Jeg synes jo, at det er indlysende, at parkeringsbehovet i Kirkegaards Baghave er langt mindre her end, når der bliver bygget store, dyre ejerlejligheder. I Kirkegaards Baghave vil vi bygge lejelejligheder på 65-85 kvadratmeter, siger han.

Vil veksle P-pladser til nye byrum

Alligevel besluttede politikerne i to byrådsudvalg tidligere på måneden, at de ikke er klar til at sige ja til Finn Damgaards ønske om at ændre kravet til en parkeringsplads pr. 100 kvadratmeter bolig i Kirkegaards Baghave.

Før politikerne træffer den endelige beslutning, vil de se nye projekttegninger, som illustrerer hvordan Finn Damgaard og Casa Group, som skal stå for byggeriet, vil kvittere for et reduceret parkeringskrav med mere "kvalitet i byrummet" i Kirkegaards Baghave, som bliver det største byudviklingsprojekt i Skanderborg midtby i nyere tid.

-  Vi vil gerne se et mere færdigtegnet projekt. Det kan godt bare være en projektskitse, inden vi kan tage stilling til spørgsmålet om reduktion af parkeringskravene, siger borgmester Frands Fischer (S).

Den lokale ejendomsudvikler, Finn Damgaard, har igennem de seneste år opkøbt 11 grunde i et område imellem Adelgade, Sygehusvej og Bloms Butikker. Nu er han sammen med CASA, som står bag flere milliardstore udviklingsprojekter i Storkøbenhavn og Østjylland klar til at bygge 220 seniorboliger i Kirkegaards Baghave. Foto: Skanderborg Kommune

Rimelig forventning om dispensation

Han erkender samtidig, at ønsket om det sænkede parkeringskrav ikke kommer som en overraskelse for politikerne.

-  I opløbet til den nye p-norm, som vi godkendte for halvandet års tid siden, var der en erkendelse af, at der ville komme et forholdsvis stort projekt vedrørende Kirkegaards Baghave. Der blev lavet en tilføjelse, der hedder, at særligt for Skanderborg midtby og projekter af en vis størrelse, er vi villige til at dispensere. Selvom det ikke blev skrevet ind, at det var Kirkegaards Baghave, der var i spil, var det jo det, der var snakken. Derfor er der en begrundet forventning om, at der er en eller anden form for dispensationssnak i det her, siger Frands Fischer (S).

Borgmesteren understreger, at spørgsmålet om p-normen og en eventuel dispensation ikke blot omhandler antallet af boliger og kvadratmeter i Finn Damgaards planer. Det handler bredere set også om, hvilken effekt byggeriet kan forventes at have på det omkringliggende miljø, siger Frands Fischer.

- Inden vi siger ja, vil vi jo gerne se, hvad er det, der bliver givet til byen? Hvordan er kvaliteten af det?

Borgmester Frands Fischer (S) er godt tilfreds med kommunens nye p-norm.- Den reflekterer sådan set historikken. I Ovenvande og det gamle rådhusbyggeri har man bygget forholdsvis store og dyre lejligheder, men da de blev bygget, var der i den daværende p-norm kun krav om én parkeringsplads. I hele det område mangler der derfor parkeringspladser i dag. Hvis vi dengang havde haft den nye p-norm, havde den sagt, at de lejligheder skulle have haft to parkeringspladser, så vores nye norm rammer rigtigt fint, når vi snakker om store ejerlejligheder. Omvendt kan man sige, at hvis man bygger meget små lejligheder, så rammer den måske ikke helt så godt. Foto: Christian Bæk Lindtoft.


Hvis man spørger dig, hvad skal sådan et byrum i Kirkegaards Baghave skal indeholde, for at det kan få indflydelse på p-normen, hvad er det så?

- Det kan handle om, hvordan udvikler vægter spørgsmålet om parkeringspladser i kælderen. Altså, hvor meget man laver dernede kontra på terræn, for på den måde at sige noget om, hvor meget rum, vi kan få skabt for grønne miljøer? Hvis man kører forbi dernede i dag, kan man  godt få øje på, at noget af det ser slidt og ramponeret ud, og at Dagmar-Centret trænger til et løft. Hvis man kan løfte det og dermed løfte hele vores midtby, vil jeg også være villig til at se på, hvad vi kan gøre med en dispensation i forhold til p-normen.

Den udmelding glæder Finn Damgaard sig over.

- Lige nu er vores arkitekt i fuld gang med at forfine de tegninger, vi har arbejdet på de seneste fem år, så vi under mødet i september kan vise politikerne, hvordan vi i stedet for unødvendigt mange parkeringspladser i en betonkælder vil skabe nye kvalitets-byrum. Og så krydser vi bare fingre for, at vi kan forklare det godt nok, for det er som sagt helt afgørende for projektets videre forløb, siger Finn Damgaard.

Hvis politikerne siger ja til det reducerede parkeringskrav og er tilfredse med de nye projektskitser, forventer han, at det nødvendige lokalplan-arbejde kan gå i gang inden længe.

- Håbet er, at vi kan få lokalplanen i hus i løbet af 2023, så vi kan bruge 2024 på planlægning og forberedelser til det omfattende byggeri og have opstart på byggeriet i 2025, siger han.